Grecia in clubul FREMM

“Carlo Bergamini” (F 590)

Grecia ar putea achiziționa în viitor două fregate FREMM italiene, nave pe care marina italiană este dispusă să le cedeze odată ce varianta modernă a FREEM – EVO –  va intra în dotare.

Autoritățile italiene au notificat partea elenă cu privire la disponibilitatea vânzări fregatelor “Carlo Bergamini” (F 590) și “Virginio Fasan” (F 591) din 2028, pentru că în 2029, respectiv 2030 cele două noi fregate FREEM EVO comandate în 2024 vor fi lansate la apă.

Navele oferite Greciei sunt primele două FREMM-uri italiene, intrate în flotă în 2013. “Carlo Bergamini” este o fregată de uz general, în timp ce “Virginio Fasan” este una dedicată războiului anti-submarin. Autoritățile italiene au declarat că doar aceste două nave sunt disponibile la vânzare și cam atât.

În prezent, Italia operează o flotă de 8 fregate FREMM, împărțite în două sub-clase: patru unități pentru lupta în toate mediile și patru dedicate războiului anti-submarin, cu încă două FREMM care vor fi gata anul acesta, nave multirol.

Cele două nave oferite Greciei, deși nu sunt noi, sunt încă puternice și bine echipate. “Carlo Bergamini” nu are însă sonar tractat, dar beneficiază de un radar AESA (MFRA), lansatoare verticale Sylver 50 (pentru rachete Aster 15/30), opt rachete anti-navă Otomat Mk-2/A etc.

Nava “Virginio Fasan”, care este anti-submarin, dispune de sonar tractat CAPTAS-4 și pe lângă armamentul clasic al unei FREMM are la bord și rachete anti-submarin MILAS (practic o torpilă cuplată la sistemul de propulsie al rachetei AN „Otomat”).

Grecilor le-ar prinde bine două fregate FREMM în flota lor, cu atât mai mult cu cât în prezent Grecia nu dispune de nave atât de mari, cele mai noi nave de lupta fiind corvetele din clasa Belharra. Și cele patru MEKO 200HN sunt nave de nădejde dar evident că nu se ridică la nivelul FREMM.

Atena a avut intenția de a comanda fregate Constellation-class de la americani, dar diferite considerente i-au făcut să-și schimbe planul. Acum se discută despre achiziția de fregate FREMM de la Fincantieri care să fie mai apoi “americanizate” cu sisteme și armament produs peste ocean. Dar deocamdată nu avem nimic semnat, totul fiind la nivel de intenție.

Ca o paranteză, cu ceva timp în urmă, planurile marinei grecești prevedeau dotarea cu fregate anti-aeriene, de unde rezultă că acolo-i doare pe greci și nu atât pe zona luptei nava-nava sau anti-submarin.

Dar pe lângă greci, nu putem să nu-i observăm pe italieni care nu fac economie și continuă să cheltuie bani pentru menținerea unei flote moderne, cât mai moderne. Italienii dețin astăzi două port-avioane, au comandat noi submarine, fregate FREMM EVO și trag tare și pe zona echipării forțelor terestre, Roma fiind astăzi una dintre cele mai dedicate țări europene întru creșterea capacității sale militare, un lucru pe care nu putem decât să-l remarcăm și să-l salutăm.

Riva Trigoso, Liguria (sursa Googlemaps) – locul unde se construiesc FREMM Evo

 

GeorgeGMT

11 comentarii:

  1. Salut. Noi nu ne putem agata de italieni daca tot insistam sa avem fregate?.

    2
  2. Mda…ce bine ne-ar fi stat si noua cu 2 bărcute d’astea, pe langa T22 modernizate(candva..).
    Dar cu „agenturile” rusesti infiltrate pana in maduva oaselor in institutii cheie de la noi, nu vom vedea veci.
    Drept dovada ca am pierdut centrul regional de mentenanta pt F16, in favoarea Slovaciei.

    0
    • Terminati cu prostiile, n-am pierdut nimic, n-are treaba ce se face in Slovacia cu ce avem noi la Aerostar! Cum crezi tu ca am fi facut noi intretinere la Block 70, cand noi avem Block 15/20?!
      Si de cand se ocupa Romaero de avioane de lupta reactive? La Bucuresti se intretin C 130 si C 27J….
      Arunca un prost o tampenie si voi o rostogoliti fara sa ganditi macar un pic.

      18
      • @George, e o lupta pentru Romaero, Aerostar vrea sa preia Romaero ca să își extindă activitatea, dar cei care au luptat atât sa o aducă în faliment (ma refer la Romaero)sunt disperați sa nu se întâmple asta. Vor terenul ala pentru dezvoltare rezidențială. Și țintă finala închiderea aeroportului Băneasa.
        Romaero nu mai poate face întreținerea C130 și Spartan, din păcate.

        3
        • Din cate stiu, terenul pe care se afla aeroportul Baneasa a fost donat de familia Bibescu strict pentru acest lucru, in cazul in care i s-ar schimba destinatia, terenul (aprox 200 ha) ar trebui retrocedat.

          3
        • Aeroportul Baneasa e obiectiv militar Nato ,aia cu inchisul e chestie de marketing facuta de toti dezvoltatorii imobiliari care vor sa vanda ceva construit in zona de prin 1995 incoace nu de azi

          1
  3. Grecii se inarmeaza in draci desi se zice ca au un pib mai mic ca al nostru . Noi stam si ne scarpinam in barba si in kur si incercam sa ne hotaram ca sa luam , corvete de la turci, opv-uri de la Damen , sau sa bagam bani in niste frgate vechi de 40 de ani..Asta in timp ce avem in tara cel putin 3 santiere navale care ar putea sa ne construiasca o flota de la zero , cam orice tip de nava mai putin submarine…Seful Statului Major tipa ca are nevoie de tehnica moderna , munitie si cate mai altele in timp ce covrigarul din fruntea tarii are probleme existentiale daca sa poarte fusta sau nu ..Clasa politica mai imbecila ca la noi nu am mai vazut in Europa. Prin alte parti vad ca ai nostrii sunt chiar depasiti de imbecilitate…asta imi mai da sperante…

    2
  4. Buna dimineata. Cu siguranta ca avem un ,,of” mare cand vedem ca vecinii nostril si alte tari au mare grija de armata, terestra, aieriana si marina. Mai ales marina pentru tarile care au iesire la mare si la oceane. Si Romania are iesire la mare asa cum stim. Oful cel mare este ca marina a fost tratata ca o cenusareasa a armatei romane, nu fac exceptie nici celelalte arme care se cumpara pe multi bani si fara offset este o crima ;la adresa neamului nostru. Romania are santiere navale si poate sa-si construiasaca singura fregate, corvete, submarine si alte arme folosite de marina. Dar mergem la turci sa cumparam stifturile lor si cu un bonus gras pentru indivizii onerosi. Oricum nu exista vointa politica pentru ca de 35 de ani nu avenm oameni capaili.
    Romania are nevoie de cel putin 10 corvete, 5 fregate si sase sapte submarine pentru a sta bnisor la mare, plus alte arme pentru marina. Dar cea mai mare nevoie o avem de frigate si corvete, cele vechi pe care le avem nici pe departe nu se ridica la standardul de ultima ora, atat de necesar marinei romane si care au nevoie urgenta de reparatii capitale si de noi tehnologii de lupta. Santierul Naval Mangalia atat de bine are putea construe tot ce are nevoie armata marinei romana dar cei care sunt la butoane nu stiu, nu vor, sau nu sunt capabili. Indiferent ce ar spune cineva, marina armatei romane are mare nevoie de corvete si fregate de ultima generatie. Romania trebuie sa aiba armata pentru toate domeniile de aparare, pentru ca sa sties si sa poata lupta pentru neatranare si independenta Curand vom avea o mare problreme cu articolul 5 –NATO si cu unii vecinii la fel. Ce facem? Pana cand neamul nostrum si tara noastra va avea inca de suferit?

    2
    • Poti sa ne explici si noua cum ai ajuns la numerele alea? Si daca asta e minimul, care ar fi optimul de nave in opinia ta?

      PS Nu pot sa nu remarc ca, la momentul la care postez acest raspuns, mai sunt 9 raspunsuri la acest articol, din care 5 sunt off-topic. Iar cele la subiect ignora cu gratie faptul ca este vorba doar de o notificare a Italiei catre Grecia. Nu s-a semnat nimic, nu s-a cumparat nimic, nu se cunosc detalii tehnice, sau legate de pret, sau de orizontul de timp, dar suntem invidiosi pe greci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *