“Carlo Bergamini” (F 590)
Grecia ar putea achiziționa în viitor două fregate FREMM italiene, nave pe care marina italiană este dispusă să le cedeze odată ce varianta modernă a FREEM – EVO – va intra în dotare.
Autoritățile italiene au notificat partea elenă cu privire la disponibilitatea vânzări fregatelor “Carlo Bergamini” (F 590) și “Virginio Fasan” (F 591) din 2028, pentru că în 2029, respectiv 2030 cele două noi fregate FREEM EVO comandate în 2024 vor fi lansate la apă.
Navele oferite Greciei sunt primele două FREMM-uri italiene, intrate în flotă în 2013. “Carlo Bergamini” este o fregată de uz general, în timp ce “Virginio Fasan” este una dedicată războiului anti-submarin. Autoritățile italiene au declarat că doar aceste două nave sunt disponibile la vânzare și cam atât.
În prezent, Italia operează o flotă de 8 fregate FREMM, împărțite în două sub-clase: patru unități pentru lupta în toate mediile și patru dedicate războiului anti-submarin, cu încă două FREMM care vor fi gata anul acesta, nave multirol.
Cele două nave oferite Greciei, deși nu sunt noi, sunt încă puternice și bine echipate. “Carlo Bergamini” nu are însă sonar tractat, dar beneficiază de un radar AESA (MFRA), lansatoare verticale Sylver 50 (pentru rachete Aster 15/30), opt rachete anti-navă Otomat Mk-2/A etc.
Nava “Virginio Fasan”, care este anti-submarin, dispune de sonar tractat CAPTAS-4 și pe lângă armamentul clasic al unei FREMM are la bord și rachete anti-submarin MILAS (practic o torpilă cuplată la sistemul de propulsie al rachetei AN „Otomat”).
Grecilor le-ar prinde bine două fregate FREMM în flota lor, cu atât mai mult cu cât în prezent Grecia nu dispune de nave atât de mari, cele mai noi nave de lupta fiind corvetele din clasa Belharra. Și cele patru MEKO 200HN sunt nave de nădejde dar evident că nu se ridică la nivelul FREMM.
Atena a avut intenția de a comanda fregate Constellation-class de la americani, dar diferite considerente i-au făcut să-și schimbe planul. Acum se discută despre achiziția de fregate FREMM de la Fincantieri care să fie mai apoi “americanizate” cu sisteme și armament produs peste ocean. Dar deocamdată nu avem nimic semnat, totul fiind la nivel de intenție.
Ca o paranteză, cu ceva timp în urmă, planurile marinei grecești prevedeau dotarea cu fregate anti-aeriene, de unde rezultă că acolo-i doare pe greci și nu atât pe zona luptei nava-nava sau anti-submarin.
Dar pe lângă greci, nu putem să nu-i observăm pe italieni care nu fac economie și continuă să cheltuie bani pentru menținerea unei flote moderne, cât mai moderne. Italienii dețin astăzi două port-avioane, au comandat noi submarine, fregate FREMM EVO și trag tare și pe zona echipării forțelor terestre, Roma fiind astăzi una dintre cele mai dedicate țări europene întru creșterea capacității sale militare, un lucru pe care nu putem decât să-l remarcăm și să-l salutăm.
Riva Trigoso, Liguria (sursa Googlemaps) – locul unde se construiesc FREMM Evo
GeorgeGMT
Salut. Noi nu ne putem agata de italieni daca tot insistam sa avem fregate?.
italienii nu au un numar nelimitat de FREMM de vandut la second-hand.
Fincantieri au participat la competitia noastra pentru corvete.
Mda…ce bine ne-ar fi stat si noua cu 2 bărcute d’astea, pe langa T22 modernizate(candva..).
Dar cu „agenturile” rusesti infiltrate pana in maduva oaselor in institutii cheie de la noi, nu vom vedea veci.
Drept dovada ca am pierdut centrul regional de mentenanta pt F16, in favoarea Slovaciei.
Terminati cu prostiile, n-am pierdut nimic, n-are treaba ce se face in Slovacia cu ce avem noi la Aerostar! Cum crezi tu ca am fi facut noi intretinere la Block 70, cand noi avem Block 15/20?!
Si de cand se ocupa Romaero de avioane de lupta reactive? La Bucuresti se intretin C 130 si C 27J….
Arunca un prost o tampenie si voi o rostogoliti fara sa ganditi macar un pic.
@George, e o lupta pentru Romaero, Aerostar vrea sa preia Romaero ca să își extindă activitatea, dar cei care au luptat atât sa o aducă în faliment (ma refer la Romaero)sunt disperați sa nu se întâmple asta. Vor terenul ala pentru dezvoltare rezidențială. Și țintă finala închiderea aeroportului Băneasa.
Romaero nu mai poate face întreținerea C130 și Spartan, din păcate.
Din cate stiu, terenul pe care se afla aeroportul Baneasa a fost donat de familia Bibescu strict pentru acest lucru, in cazul in care i s-ar schimba destinatia, terenul (aprox 200 ha) ar trebui retrocedat.
Aeroportul Baneasa e obiectiv militar Nato ,aia cu inchisul e chestie de marketing facuta de toti dezvoltatorii imobiliari care vor sa vanda ceva construit in zona de prin 1995 incoace nu de azi
Grecii se inarmeaza in draci desi se zice ca au un pib mai mic ca al nostru . Noi stam si ne scarpinam in barba si in kur si incercam sa ne hotaram ca sa luam , corvete de la turci, opv-uri de la Damen , sau sa bagam bani in niste frgate vechi de 40 de ani..Asta in timp ce avem in tara cel putin 3 santiere navale care ar putea sa ne construiasca o flota de la zero , cam orice tip de nava mai putin submarine…Seful Statului Major tipa ca are nevoie de tehnica moderna , munitie si cate mai altele in timp ce covrigarul din fruntea tarii are probleme existentiale daca sa poarte fusta sau nu ..Clasa politica mai imbecila ca la noi nu am mai vazut in Europa. Prin alte parti vad ca ai nostrii sunt chiar depasiti de imbecilitate…asta imi mai da sperante…
Grecii au surplus bugetar si platesc datoriile in avans. Noi defilam cu deficit de 9%.
O catastrofa covrigaru asta de Buzau . A reusit ce nu a reusit niciun prim ministru . A dus tara asta in gard . Cel mai prost prim ministru din istoria Romaniei
Buna dimineata. Cu siguranta ca avem un ,,of” mare cand vedem ca vecinii nostril si alte tari au mare grija de armata, terestra, aieriana si marina. Mai ales marina pentru tarile care au iesire la mare si la oceane. Si Romania are iesire la mare asa cum stim. Oful cel mare este ca marina a fost tratata ca o cenusareasa a armatei romane, nu fac exceptie nici celelalte arme care se cumpara pe multi bani si fara offset este o crima ;la adresa neamului nostru. Romania are santiere navale si poate sa-si construiasaca singura fregate, corvete, submarine si alte arme folosite de marina. Dar mergem la turci sa cumparam stifturile lor si cu un bonus gras pentru indivizii onerosi. Oricum nu exista vointa politica pentru ca de 35 de ani nu avenm oameni capaili.
Romania are nevoie de cel putin 10 corvete, 5 fregate si sase sapte submarine pentru a sta bnisor la mare, plus alte arme pentru marina. Dar cea mai mare nevoie o avem de frigate si corvete, cele vechi pe care le avem nici pe departe nu se ridica la standardul de ultima ora, atat de necesar marinei romane si care au nevoie urgenta de reparatii capitale si de noi tehnologii de lupta. Santierul Naval Mangalia atat de bine are putea construe tot ce are nevoie armata marinei romana dar cei care sunt la butoane nu stiu, nu vor, sau nu sunt capabili. Indiferent ce ar spune cineva, marina armatei romane are mare nevoie de corvete si fregate de ultima generatie. Romania trebuie sa aiba armata pentru toate domeniile de aparare, pentru ca sa sties si sa poata lupta pentru neatranare si independenta Curand vom avea o mare problreme cu articolul 5 –NATO si cu unii vecinii la fel. Ce facem? Pana cand neamul nostrum si tara noastra va avea inca de suferit?
Poti sa ne explici si noua cum ai ajuns la numerele alea? Si daca asta e minimul, care ar fi optimul de nave in opinia ta?
PS Nu pot sa nu remarc ca, la momentul la care postez acest raspuns, mai sunt 9 raspunsuri la acest articol, din care 5 sunt off-topic. Iar cele la subiect ignora cu gratie faptul ca este vorba doar de o notificare a Italiei catre Grecia. Nu s-a semnat nimic, nu s-a cumparat nimic, nu se cunosc detalii tehnice, sau legate de pret, sau de orizontul de timp, dar suntem invidiosi pe greci.
Atat s-a putut… 🙂 „Decat” atat! 🙂
Ar trebui sa te gandesti ca Romania vs Grecia sunt in alta liga din punct de vedere al iesiri la mare, ce supratata are Grecia vs Romania ca suprafata maritima etc.
As mai adauga deficitul enorm din 2024, 9.28%
De aici si posibil de ce ne „cacam” pe noi atat cu marina si mimam dotarea la FARO, cel putin punctul meu de vedere
@stefan60
Decizia înzestrării cu o fregată/distrugător tb să aibă în spate o strategie – să știi ce faci cu nava și unde o folosești
Pt ca Constelation class – care provine din FREMM – are dimensiuni foarte apropiate cu distrugătoarele clasei Arkeigh Burke
E adevărat o navă mare poate vedea mai departe, pt ca generatoarele mai puternice de curent permit utilizarea unor radare mai puternice care vad mai departe in adancimea teritoriului inamic
Totuși, nu tb înlăturat faptul ca o nava mai mare are șanse mult mai mari să fie lovită , cel mai bun exemplu este ultima moskva lovită de ucraineni cu rachete neptun
O navă mare nu poate circula niciodată singură
O navă mare dacă circulă singură e țintă sigură
Sunt binecunoscute , din istoria navală a ww2 , modalitatea în care au fost scufundate Bismarck și Graf Spee
La mintea mea, atât timp cât Bismarck a navigat însoțit de Prinz Eugen britanicii nu ar fi avut mari șanse împotriva lor
Atunci când Bismarck a rămas singur nu mai avea nici o șansă în fața numărului mare de nave britanice care luptau contra lui
La fel comandantu Graf Spee știa ca nu poate face multe lucruri singur dacă se întâlnește cu un grup de luptă format din mai multe nave inamice
La mintea mea pt noi, la litoralu nostru, maxim ce ar fi de dorit ar fi niste nave la dimensiunile și capacitatea de luptă a navelor clasei sa ar 6
Plus multe rachete diferite de coastă, ca să ai capacitate să răspunzi mai multor categorii de amenințări
Tot așa un număr de submarine foarte mik nu face mare lucru
Conducerea noastră vrea 2 submarine
Pe aici se spunea ca 3 submarine ar fi un număr minim
O navă mare nu înseamnă doar parada
Este și o mare responssbilitate
Egiptul are doua FREMM italiene + una franceza.
Indonezia a comandat 6 FREMM italiene.
Maroc are și ea o fregata FREMM de la francezi.
In USA , clasa de fregate multirol Constellation are la baza FREMM. ( 20 bucăți în teorie )
Acum și grecii fermecați de FREMM ?
Fregatele franco italiene FREMM sunt actualmente extrem de competitive. Fiind modulare , permit specializări , modificări de aparataj și arme fara mari probleme de integrare.
Se putea lua o fregata de la italieni in loc de corveta turceasca, bagau un F22 la modernizare si cand era gata „majestatea sa” si revenea in MN scoteau Marasestiul si il faceau muzeu de vizitat, mai vedeau si romanii pasionati cate ceva si statul incasa niste banuti. Mentenanta la FREMM se facea la VARD…
In cativa ani aveam 3 fregate bine echipate,chiar daca nu sunt noi si ne ocupam de construit 4 corvete…..
Sau retras Marasestiul, ca avem oameni pregatiti un echipaj care trebuie doar recalificat, si mai puneam ceva la chetuieli cu nava si luat o nava Fregata/Distrugator cu AEGIS, de la SUA.Corea..etc Cu corvete sau fara corvete se termina jmecheria la MN, cat armament/sisteme de lovire are o astfel de nava… Crapa de inima rea Putin….
Prioritatea in opinia mea ar fi submarinele și apoi navele de suprafață pentru marina noastră. Războiul de lângă noi ne-a arătat că navele de suprafață sunt vulnerabile și ca sa bagi câteva sute de milioane bune într-una, daca nu mai ai pe lângă ea altele mai mici, capabile de lupta antidrone, riști să ți-o de-a la fund câteva drone. Doua submarine (visez la 4 când visez frumos) ar pune pe gânduri mujicimea. Cu 2-4 suburi din clasa Taigei (preferatele mele), care mai sunt și rezonabile ca preț și potente că dotări, ai toate șansele să pui mujicimea cu botul pe labe in balta noastră.
Cu submarinele nu se poate merge la frecat menta pe valuri antipiraterie sau embargo, nici prin portiri la aprovizionare cu
eternii blugi si ultimele fite de mobile (ambele sensuri).
Eu cred ca unii dn voi traiti intr-o lume imaginara. Nu aveam nici o sansa sa luam aceste fregate, zero barat. Erau cel mai probabil de multa vreme pormise grecilor dintr-un motiv foarte simplu. Italia si Franta au sprijinit puternic Grecia in disputa cu Turcia. Daca nu ati remarcat grecii au primit destule de Franta si Italia, care sunt centrul de greutate al NATO pe partea de sud. Deci puteau sta si in cap ai nostri si tot nu primeau cele 2 fregate.
De remarcat ca Franta are FREMM, dar noua ne-a oferit alta nava de lupta mai veche.
Noi daca vrem FREMM ii avem pe cei de la Fincantieri in batatura
Doar ata: La Mestre (Regiunea Veneto) baga Fincantieri in draci, constructii de nava mamut de croaziera.
Era o activitate Luni 14 Martie acolo de am zis ca nu-i adevarat in Lunea imediat dupa Florii.
Macar italienii sunt baieti destepti – dau de munca alor lor si asa mentin acele firme in topul producatorilor navali din lume.
Daca tot se insista pe bagat si RO in ciorba – ca loc de vorbit vorbe – tb vazut daca la fostele santiere VARD din RO (Vard e preluat de Fincantieri 😉 ) se poate face eventual corpul acestor fregate – in cazul in care RO ar da asemenea comanda.
Parca adikontact lucreaza la Vard Tulcea.
hefe, cu asta ești pe langa „Macar italienii sunt baieti destepti – dau de munca alor lor”
Din întâmplare autobuzul Meștere – Veneția trece fix pe acolo și e plin de indieni când se face schimbul.
In schimb nava era impresionanta, am fost cu 1 an în urma.
https://hotnews.ro/de-ce-cumpara-romania-o-corveta-usoara-din-turcia-primele-explicatii-oficiale-si-detalii-despre-achizitie-1949637
Intram in clubul select al clientilor de nave turcesti, Corveta „usoara” are 2300 tone – acum tare imi e ciuda pe toti cei care au lasat sa terneze achizitia de corvete multifunctionale, si de ce nu s-o fi acordat contractul locului 2 cum era normal daca Naval Group a spus pass?! – suntem varza si asta ne ocupa tot timpul….asa de jos puteam sa fim la nivel de factori de decizie.
e maine articol, cu datele de dinainte de informatia asta „de ultima ora”
Care „factori de decizie”? Nu mai exista de multa vreme deja.
E un mare FACTOR DE INDECIZIE la Cotroceni si „servitele” imperative care vin de la americani, atat.
Miroase a tun de final de mandat.
Ministerul Apărării vrea o navă de patrulare off-shore din Turcia. De ce? Pentru că e livrată repede. Dar oricum nu contează pentru că va merge direct la reparații pentru un proces costisitor și lung de schimbare a echipamentelor de la bord.
O sa ma interesez, Ciprian, deocamdata nu cunosc problema in amanunt, ca nu sunt marinar. E veche foamea unor combinatori bleumarin, aia stiu precis.
adica urmeaza remanierea guvernului si psd nu o sa mai aiba ministerul apararii?
Nicu- nu vb de politica de maine, nu sunt la curent cu ultimele barfe, cine pleaca, cine vine. N-are legatura cu ce am spus.
Sa vedem santierul naval unde se face echiparea cu NSM.
Bravo lor gretzile! La noi îi văd mulți ca si cei mai mari snapani. Dar uite ca se descurca de minune la populația, pib-ul și bugetul pentru apărare care le au.
Sunt patrioți la extrem? Nu fura nimic? Coruption nein?
Cred ca mai degrabă sunt negustori vestiți și au niște proptele solide peste tot pe globul asta.
Când te uiți ce au ca dotare și ce achiziții urmează sa facă te lovește invidia, ca românii nu le au cu capra vecinului… Uite de la cine ar trebui sa învățăm, inclusiv cum sa ieșim în curând din incapacitate de plată…
E pe-aici pe blog vreo analiza comparativa Fremm vs ce oferea concurenta (Damen, italienii, francii)? Deci nu pomelnicu fiecareia, ci o comparatie, +/-.
Macar sa stiu ce pierdem, dupa agitatia asta de ani intregi, inclusiv cu porcariile LCS.
Fara povesti induiosatoare cu offsetu lalelelor si patriotismul lui Bosanceanu.
Mersi (sau merci, dupa preferinte).
FREMM nu a fost nicicand in discutii la noi. Nu s-a discutat despre fregate.
Au fost doar pomenite in diverse aricole, iar ca pret vs capacitati sunt o optiune destul de buna.
Din pacate pe ai nostri nu ii intereseaza fregate deocamdata. Nici macar ceva gen Lafayette.
Comparatie cu echivalentele ei din clasa, inclusiv Damen corveta/opv/fregata, in functie de tonaj, ca ei sunt noul Meko Victorinox, mai era Vosperul de 800 t corveta.
Francezii au si Horizon, iar ma apuc sa spun ce stii deja? De-aia i-am mentionat inca odata.
Deci ai scris vreo comparatie Fremm vs Horizon sau Damen 9/10, fie si cu cochetarii inutile legate de calitatile nautice?
FREMM e sus de tot.
În primul rand Fregate apropiate de distrugătoare, la peste 6000 t fiecare
GOWIND de la Naval grup corveta -2500 t.
Apoi toate sistemele mai sus ca să vorbim diar de AA FREM cara ASTER 30, raza de peste 100 km în timp ce ale noastre aveau MICA-VL, 25 km raza. Toate sistemele sunt proporțional mai sus. FREM francez cara și un echivalent de TOMHAWK.
Pretul: un FREM, în jur de un miliard de euro nou. La noi s-a încercat un preț de 250-300 de milioane ( care nu a ținut.)