Pusa in fata Turciei si aflata intr-o vizibila inferioritate, macar numerica, Atena cauta ajutor la aliatii sai traditionali, iar Franta este probabil unul dintre cei mai puternici si loiali aliati ai grecilor.
Astfel, discutiile dintre cele doua tari au devenit, conform presei elene, din ce in ce mai serioase si privesc atat sprijinul politic si militar al Frantei cat si achizitia in regim de urgenta a unor sisteme militare din Franta.
Se discuta despre doua fregate FDI – Belharra class – si despre o escadrila de aparate multirol Rafale. Daca in cazul fregatelor Franta nu prea are ce sa grabeasca, prima nava din clasa fiind abia in productie, in problema Rafale lucrurile sunt un pic diferite.
La graba grecilor nu se pune problema unor aparate noi (16-18 bucati cate vor grecii) – cel putin nu toate – pur si simplu Dassault neavand timp sa livreze 18 aparate intr-un an sau chiar mai putin, dar aici intervine guvernul francez care ar putea sa ofere numarul de aparate solicitat dintre cele aflate deja in exploatare in fortele aeriene franceze, iar grecii nu s-ar pacali atat timp cat toate Rafale aflate in dotarea francezilor au fost deja modernizate la standardul F-3 si sunt in proces de modernizare la F-3R.
Singura discutie se poate referi la disponibilitatea Frantei de a renunta la 16-18 aparate, stiindu-se faptul ca acestea ar urma sa fie produse de Dassault abia din 2027, existand insa posibilitatea ca guvernul francez sa devanseze acest termen in 2025.
Aici ar mai fi de discutat si despre pregatirea pilotilor, armamentul necesar Rafale etc, dar in principiu este posibil.
In presa elena se discuta despre urmatoarea schema de afaceri: Franta livreaza in regim de urgenta avioanele la mana a doua (dar probabil cu o resursa respectabila) si in schimb va primi din Grecia (in sistem Buy-back) un numar de Mirage 2000-5 plus banii necesari (o parte din ei) pentru ca Parisul sa-si comande aparatele cedate Greciei.
Publicatia greaca “Pentapostagma” avanseaza alta schema de dotare: grecii ar urma sa primeasca sub forma de “donatie” opt aparate Rafale si alte zece sa le cumpere noi. Cele zece aparate noi ar face parte din lotul de 20 de bucati ramase de livrat Egiptului, Cairo, Atena si Parisul ajungand pare-se la un acord in privinta livrarii de urgenta a zece Rafale, urmand ca Egiptul sa-si primeasca aparatele ceva mai tarziu.
Cele opt livrabile imediat ar proveni, tot conform publicatiei elene, din aparatele care au luat parte la atacul asupra bazei militare turce Al Watiya din Libia, ocazie cu care francezii, la brat cu egiptenii, i-au lasat calici pe otomani de ceva sisteme AA HAWK XXI de operau prin zona.
Putem presupune ca Grecia va primi astfel o reducere substantiala de pret, fata de o comanda de aparate noi si va avea noua escadrila disponibila mult mai repede. Franta in schimb, isi sustine aliatul si politica de securitate din Estul Mediteranei, da de lucru Dassault si una peste alta toata lumea multumita, mai putin turcii.
In pachetul de armament aflat acum pe masa se pare ca fac parte rachetele de croaziera MdCN si sistemele de rachete Aster 15/30 pe viitoarele fregate FDI. Un numar suplimentar de rachete de croaziera aer-sol Scalp a fost de asemenea cerut. Se discuta si despre apararea anti-aeriana/anti-racheta cu baza la sol, sistemul VL MICA dotat cu MICA NG fiind preferat. Astfel, pretul celor doua fregate si al pachetului de armament discutat se duce spre doua miliarde de euro, costuri care includ si infrastructura de la tarm pentru nave si echipaje, avioanele Rafale fiind evident o afacere diferita.
In privinta primelor F-16 grecesti modernizate la standardul “V”, ele vor avea un cuvant de spus abia din 2022.
Cum Turcia este din ce in ce mai agresiva, am putea avea curand mare bairam in Estul Mediteranei, avand ca principali invitati Turcia si Grecia. Important este cu cine vine fiecare la petrecere, pana acum Grecia avand cele mai multe promisiuni – Franta (aproape sigur), Italia, Emiratele Arabe Unite, Israel, Egipt, posibil USofA, otomanii pe de alta parte sunt mandri si singuri, ei cu ei si impotriva tuturor, condusi de un mare lider de talie internationala, mare ganditor si om politic etc etc etc…
Pe de alta parte, implicarea Parisului de partea Greciei vine cel mai probabil si cu ceva garantii de lupta umar la umar si, daca focul izbucneste, Franta va fi obligata sa intervina in favoarea Atenei altfel isi va pierde orice prestigiu si cuvant de onoare. Grecii se bazeaza in mod clar pe ajutorul francez, iar Macron a fost foarte clar ca acesta va veni daca va fi cazul, ramane doar de vazut daca turcii au curajul sa-i incerce pe francezi si daca Parisul isi va tine promisiunile fata de Grecia. Greu de crezut insa ca nu o va face, prea multe in joc, prea multi muschi aratati…
Pozitia Italiei, o foarte mare putere in Mediterana, este de asemenea o ecuatie cu un rezultat foarte important, flota si aviatia italiana fiind extrem de puternice.
Singura intrebare la care nu am raspuns ar fi ce submarin(e) nuclear de atac francez isi face astazi veacul prin Mediterana de Est? Ca de misunat misuna sigur, vorba englezilor in razboiul din insulele Falkland…
GeorgeGMT
La macaronari implicarea e mai dificila. Deoarece :
1- e un stat parlamentar. Președintele nu are mare putere. E doar parlamentul care decide unde , cînd și cum vin desfășurate forțele militare.
2- industria italiană are interese în Turcia. Începând cu fabrici de electrocasnice și pină la FIAT DOBLO care e asamblat în Turcia. ( cu motoarele diesel livrate din fabrica Powertrain poloneză )
3- italienii au mare bătaie de cap acum cu Libia. Migranți , securitate sonde petrol ENI și la asta ultima tânjesc de ceva ani și francezii.
Foarte dificil sa se implice.
cred că dacă ar fi pe interesul si protectia investitiilor turcia ar iesi muult in avantaj fata de greci.
-Si la Bursa este fabrica RENAULT.
francezii au mutat multe operatiuni Renault din Turcia in Romania in ultimii ani , la RTR destui turci care au plecat din facilitatile Renault din Turcia
Sa le mute la noi, ca investitiile ar fi mai in siguranta aici 😉 .
discutabil daca mai in siguranta :p… dar ar fi frumos sa se mute investitorii din turcia mai in romania… oricum, am impresia ca la intrarea in ue am tras paiul scurt, oricum, cand am intrat noi s-a deschis piata cu turcii si nordafricanii (fara obligatia de respectare a normelor ue care pe noi ne-au tot ars), investitorii s-au dus direct acolo si noi am ramas in aer, ca sa nu gasim expresii mai plastice… dar nu, sa nu ne permitem sa visam prea departe
Nu mizati pe asta majoritatea furnizorilor pt ind automotive sunt turci, de fapt fostele familii bogate de comercianți au devenit furnizori pt Ford Otosan, apoi pt Renault etc doar furnizorii mari sunt cei tradiționali existenți și pe alte piețe mulți dintre ei având actionariat chiar majoritar al uzinei mama in rest sunt furnizori locali care investesc masiv atunci când apar noile modele , de fapt între 2/3 si 4/5 din componente fiind produse de ei…..ca sa relochezi macar o parte din industria automotive turcă ai nevoie de un parteneriat puternic intre furnizori și stat, furnizorii cu investițiile efective dar care sa fie predictibile iar statul cu infrastruxtura de orice fel iar industria asta copac peste pupaza e cam nerentabila de ceva ani.
Eu nu cred ca Mercedes/WV, Ford, Renault, Fiat, Hyundai, Toyota , Honda pot face asa ceva peste noapte…..nici chiar in zece ani, poate doar dacă acum se va recladi un alt tip de industrie, reorganizarea de la zero pe late baze
NU.
Ce produc tuci acolo este vechi.
Am luat fata lor în ce privește fabrica de la Bursa vs Dacia
Noua ne trebuie mutări din Franța, Spania. NU Turcia.
Franta si Spania sunt post industriale. Industriile lor sunt prin China…
Si ce daca sunt vechi? Piata au, bunastarea e ok…
si Turcia, turcii au si chestii de tehnologie ridicata pe care noi nu le avem si sunt furnizori in regiune, ideea fiind sa preluam noi cat mai mult.
Daca Romania ar avea guvernanti responsabili si daca francezii ar vrea s-ar putea face la Avioane Craiova din Rafale o afacere similara Dacia Logan, normal pt export/comenzi externe ale Dassault pt Rafale, dar si cu o comanda de 32 de avioane Dassault Rafale F4 – cat pt 2 escadrile de cate 16 avioane fiecare pt FARo.
Nu cred ca se va ajunge la paruliala si balamuc intre tzatzicari si sugiuc-cari. Nu convine nimanui asta. Vor rezolva totul prin negocieri. Parerea mea!
Tu esti sanatos la cap?
Este da nu stie ce scrie!!!!
Pai nu au nevoie francezii de productie mai accelerata pt ca i-au incalecat comenzle? Ce lui FARo i-ar strica 2 ecadrile a cate 16 avioane de Dassault Rafale? Normal ca la Craiova le-ar produce si mai ieftin datorita mainii de lucru. Si motoarele SNECMA M-88 le-ar face la Turbomecanica Bucuresti. Bineinteles totul s-ar face cu mari investitiiatat la Avioane Craiova cat si la Trbomeca. Bucuresti. Pt moment asta ramane un sf din varii motive!!!!
Iti lipseste total simtul ridicolului. Este o legatura foarte slaba intre ce bolborosesti tu acolo si viata reala.
Pai mai cealado @Anla’shok normal ca acum nu ar fi posibila si nici chiar profitabila producerea de avioane de vanatoare de lupta supersonice in Romania. Paralela facuta cu Dacia Logan a fost asa ca sa pricepi si tu….o metafora,daca sti ce este aia.
Poblema este alta, avand in vedere pozitia geo-strategica a Romaniei, ArmRo si impicit FARo ar avea nevoie de macar o escadrila de avslmr bimoto. Uite cazul Greciei. Acum ce tip de avslmr bi-motor se va cumpara,….asta ramane de vazut. Normal la ce bani are Romania va fi un sh. Stai relax ca sunt bani in Romania ca sa se cumpere si sa se intretina 16 aslvmr bimotor sh.
Daca s-a pornit cu F-16 Falcon in Romania, mutarea logica urmatoare pt un tip de alvsmr bi-motor in dotarea FARo este F-15 E Strike Eagle clar sh…..ca sa poata duce si rachete AN, AS si bombe, nu numai rachete AA.
Capisci aora???
Io zic sa te programezi pentru consultatie la cel mai apropiat psihiatru. Sanatos nu esti.
Se oare ca nu oprea stii nimic despre Logan ….
SI scufunzi avioanele de vanatiare cu autoturismele …
A fost o paralela ca o metafora. Pricepi acum? Sau vrei sa-ti desenez?
Cine poate explica de ce Israelul ar misca un deget împotriva Turciei? Doar in final ar avea de castigat Siria și Iranul, eu nu pot să-mi imaginez Egiptul si Israelul de aceeași parte
Poate pentru ca Turcia sprijina fatis amiscari fundamentaliste musulmane care au ca tinta statul evreu? Ar fi unul din motive. Al doilea motiv este ca expansionismul turc in Mediterana se ciocneste cu interesele Israelului in apropierea Ciprului. Israelul a miscat deja din degete impotriva Turciei in Libia.
Israelul si Egiptul, in ciuda aparentelor, au relatii foarte bune si din ce in ce mai multe state arabe incep sa se obisnuiasca cu ideea de a colabora cu israelienii.
Iordania, Egiptul, EAU deocamdata au relatii bune si nici despre Arabia Saudita nu se poate spune ca au relatii tocmai proaste.
Iran si Hezbollah au ramas pe baricade, ca soldatul japonez…
Citeam undeva ieri ca Arabia Saudita vrea sa normalizeze relatiile cu Egiptul, oare de ce? Pai pe motiv de interese si dusmani comuni. Nu iubirea ii uneste, nici respectul, doar interesul poarta turbanul!!!
@cezar
Egipt si Arabia Saudită? Astia sunt prieteni….anul trecut parca Egipt a cedat o insula sauditilor
Scuze, am vrut sa zic Israel, de ei era vorba!
Egiptul si Israelul si-au normalizat relatiile. Nu (mai) sunt adversari. Nu cred ca se incomodeaza, ca daca faraonii ar fi incomozi, Israelul ar fi protestat sau ar fi blocat transferul de arme vestice catre acestia.
Israelienii si egiptenii coopereaza deja de multi ani impotriva miscarilor islamiste, ba chiar se aude ca evreii ar fi dat o mana de ajutor acum ceva timp in Sinai. In rest ambele tari au pus blocada pe fasia Gaza, coopereaza militar destul de strans.
Colac peste pupaza gazul descoperit i-a unit si mai strans, avand o intelegere oficiala impreuna cu Grecia si Cipru.
Nu vor ataca direct, dar ne putem astepta la drone si la delfini (U-212 evreiesti) care sa-si faca de cap prin Mediterana si Egee.
Stie cineva cat de bine stau turcii cu capacitatile ASW?
@ Ion
”Cine poate explica de ce Israelul ar misca un deget împotriva Turciei? Doar in final ar avea de castigat Siria și Iranul, eu nu pot să-mi imaginez Egiptul si Israelul de aceeași parte”
Israelul și cei care conduc Israelul dorește să-și extindă granițele, iar orice război, haos, o ajută să facă asta direct sau indirect. Nu cred ca Egiptul și Israelul să lucre împreună, un lucru e sigur, atât Israel cât și Egipt nu sunt fani Turcia. În legătură cu granițele Israelului, există Planul Yinon sau Oded. Chiar și steagul Israelului indică mai mascat viitoarele granițe dorite. Avem două linii albastre pe steag, una e sus iar alta e jos, ele indică viitoarele presupuse granițe care sunt delimitate de 2 râuri, unul e Nilul iar celalalt e fie Tigris fie Eufrat.
„Avem două linii albastre pe steag, una e sus iar alta e jos, ele indică viitoarele presupuse granițe care sunt delimitate de 2 râuri, unul e Nilul iar celalalt e fie Tigris fie Eufrat.”
Aberezi rau. Da’ rau de tot. Asta e din ciclul 666, cipuri, reptilienii, 5g si altele asemenea.
Ai privit o harta sa vezi pe unde sunt raurile/fluviile astea ?Deja in granitele din prezent Israelul este aproape la maximul pe care il poate revendica istoric. Chiar daca ar vrea sa emita pretentii istorice ar putea (dar deja discutam best case istoric :P) sa emita ceva pretentii din sudul,s-e Libanului, poate ceva bucatele (da mici de tot din zona din s-v Damascului (nu din Damasc propriu zis, ci zona de s-v de el) din Siria eventual ceva miiiici bucati din Iordania. Dar mici de tot, Eufrat, Nil, Tigru sunt aberatii, la sute de km departare de orice granite istorice ar fi avut evreii vreodata). Si asta o zic avant afinitati pt. evrei ca sunt cam cei mai civilizati/moderni/dezvoltati prin regiunea aia (nu sunt perfecti dar altii mai buni prin zona nu prea sunt)…
Pentru ca noua zona de ape teritoriale turco-libiana taie Mediterana ca o prajitura! Israelul e economie de export, iar deja rutele sale terestre trec prin Turcia. Acum ar trece si cele maritime. Ar putea sa o ia in jos, prin Suez, dar asta ar insemna sa ocoleasca Africa pt a ajunge in Rotterdam spre ex.
Pretentiile teritoriale ale turcilor in Cipru ii calca pe bombeu. Ei au si ei gaze pe care vor sa le exploateze, si nu vor sa se trezeasca ca turcii aspira din ele pe partea cealalta a granitei.
https://www.rumaniamilitary.ro/wp-content/uploads/2020/07/Eastern-Med-Disputes_zoom-out.png
Israel si Egipt au mai fost impreuna si vor mai fi.
Egiptul si Israelul sunt de aceeasi parte din 79 de la Camp David……
vedeti, un alt „erou” autointitulat al „new gen otoman empire”
si cu acest erou , nu poate sta linistit nimeni,
trebuia si el sa faca pe hitler,
cand va fi lumea lipsita de acesti oameni?
ce nu vor decat putere cu orice cost.
eu cred ca pana nu vine USA , nu se potoleste,
in scenariul asta cred ca si china si rusia ar fi interesati sa-si bage coada..
doar pareri
Observ ca pe linia de producție de la Dassault se lucrează in ritm alert, iar producția nu face fata cererii. După un start mai anevoios, lucrurile s-au schimbat repede.
Eu sper sa revină că băieții mari ce sunt la masa negocierilor fiecare să își ea partea de gaze și petrol și gata !!! Și dacă e sa fie de răfuiala mai exista certuri între frate și familie in orice casa !!! Turcia este partener Românei și NATO și cred a fost mai vocală că Grecia în orice ajutor dat nouă deci nu știu ce să zic nu îmi place acest Sultan este dreptul lui sa își facă tara măreață dar sa nu încurce niciodată prietenia cu dușmănia !!! Și deși doare daca întinde coarda mult trebuie ciumagit sa nu uite că există lume civilizată și băieți marii și diplomația este pe primul loc înainte de război !!!
Conflictul va fi mai rece sau călduț până după ianuarie ( Bidon la DC) sau decembrie (câștigă tot Trump). Apoi urmează negocieri, convenții, Haga, etâcî, cu Grecia pierzând ceva. Ori Erdogan face o prostie și grecii scufundă/doboară ceva și atunci e toată lumea în fața faptului împlinit. Zic și io, nu dați cu paru’. Părerea mea, hâc!
Si grecii ca noi.
Cand incepe razbelu cauta cu ce sa dea dupa aia. Si asta in conditiile in care Grecia chiar are mullllt mai multe ca noi…..
problema cu cele 18 rafale este rezolvata. 8 vor fi din dotarea aviatiei franceze iar cele 10 noi sunt din lotul deja aflat in productie ptr egipt. au negociat cu aia (prieteni la catarama cu turcii) si au fost de acord sa mai amane livrarea lotului ptr egipt.
factorul decisiv in conflictul asta o sa fie sua.
turcii de mult nu mai asculta de americani.
Trebuie un NATO 2.0 din care sa faca parte toate tarile apartinand ‘lumii libere” indiferent de continent.
Iar tari dubioase ca atasament si loialitate fata de principiile pe care efondata lumea libera sa nu fie primite in noul nato decat dupa o perioada de proba.
Aici cred si unii lideri zonali deja in nato ,mari firnizori de securitate pe ulitele din afganistan si care tot amana niste achizitii de armamant si autostrazi ar trebui luati sub protectorat pana se dau pe brazda.
Lumea libera fiind desigur drepturli omului, democratie,libertate etc.
Sunt curios unde vezi tu Romania că țara în noul nato2.0
Pai s-a terminat nevoia de securitate? SUA le da libertate, noi le dam securitate.
??????
Daca e sa refaci NATO doar cu partizanii lumii libere, va fi un NATO anemic, fara (mare parte din) Europa si Romania.
Romania se declara tara crestina dar refuza sa intre in „International Religious Freedom Alliance” sau sa-si mute ambasada la Jerusalem. Nu-i nimic, nici nu va avea parte de binecuvantarile si protectia lui Dumnezeu (pe care continua sa le piarda cu mult mai inainte de Referendumul pentru familie). Good job, Romania.
În primul rand trebuie o armata comuna a tarilor membre UE, având finanțare minim 2% din PIB-ul fiecărei tari membre. Armata europeana ar trebui sa fie partenerul SUA în cadrul NATO.
O armata comuna inseamna un stat comun federativ „SUE”…si doar atunci pot sa lase pe astia marginasi ca noi sa dea mai mult pe aparare decat cei din Centru.
Când se va face noul NATO între SUA, Canada și noua armată UE, România va trebui să facă deja parte din noua UE (adică să ne creștem veniturile până la nivelul uniunii) și să aibă o armată la standardul bogaților europeni (adică investiții tati). Or else… Trăiască prietenia Româno-Americană înafara NATO…
Salut. Nea Erdogan mare patriot, mare politic, mare intelept, vrea sa aprinda scanteia unui nou razboi,care cu toata inferioritatea lor grecii sunt sigur ca ii vor rupe cel putin bratul din umar. Nenea Sultanu are mari probleme economice la el in curte si cauta harta ca sa-si ascunda neputinta lui care a dus Turcia pe buza prapastiei.
Sa reusesti sa-i faci pe arabi si pe evrei aliati de facto asta inseamna sa fii Erdogan.
„Mai tineti minte cand eram sub Imperiul Otoman?”
Tot in presa greaca se spune ca grecii ar fi dezamagiti de reactia americana, motiv pentru care ar abandona achizitia de F-35 in favoarea Rafale
Reiau ce am spus la PSR:
„Parerea mea e ca Turcia a devenit un bataus (la fel ca Rusia), iar pe unu’ d-asta il opresti doar daca pui piciorul in prag (sau pumnul in nas). Astia n-au simtul dreptatii, stiu doar de frica.
Poate ar trebui rupta mata-n doua si readusa Turcia in situatia din 1918. Ar fi destui care s-ar bucura: grecii, kurzii, armenii, sirienii, rusii, egiptenii, iar mai nou si o gramada de europeni,cu francezii in frunte.”
Treaba aia trebuia facuta la timpul ei, in 1918 acum este cam greu si tarziu. Intre timp turcii au reproportionat balanta etnica mai peste tot in favoarea lor. Vezi grecii si armenii deportati si macelariti, alte populatii asimilate sau care au lut calea propegiei, doar kurzii au cam ramas in intregime pe acolo. Mai sunt si altii, dar cam greu. Ar insemna sa pierda teritoriile si sa evacueze populatia catre alte zone turcesti, in caz de ar mai ramane asa ceva sau care stie pe unde, de acolo de unde au venit oasmanii in Bizant acum multe sute de ani!
Nu imposibil, dar foarte improbabil!
propegiei = pribegiei
P.S. Or fi grecii in inferioritate numerica, dar trebuie tinut minte faptul ca turcii mai au si alte granite sensibile – Armenia si Siria (aici sunt efectiv in razboi deja), plus angajamentul din Libia. Deci nu cred ca otomanii vor trimite tot ce au peste greci. In schimb, grecii isi permit sa se concentreze pe un singur adversar.
In conditiile date, cred ca aviatia greaca va fi capabila sa o placheze pe cea turca, iar daca Franta sau Italia intra in joc, flota otomana va fi grav in inferioritate.
Ma intreb cum sta treaba in linie de zona submarinelor intre cele 2 tari daca tot am amintit de 1 submarin nuclear francez care sta bine in apele adanci si reci dar pe langa insule….
Grecia cu Type 214 x 4 bucati sustinute de type 209 modernizate (din care 1 cu AIP). Turcaletii ceva mai multe dar numai type 209 cateva modernizate si nici unul cu AIP. Cateva sunt in modernizare cu resursele industriei turcesti. Acu nu ma pricep prea bine dar 4 type 214 chiar fara non-magnetic hull pot pune ceva probleme mai ales ultimele 3 care sunt top of the line in linie de electronics.
Cu aviatia greceasca si submarinele cred ca mare parte din flota turca va sta in Marea Neagra. Grecii stiam ca aveau probleme acum cativa ani cu long range naval missile threat. Si-au luat platforme de rachete moderne?
Nu uitati de Cipru si de Britanici. Este clar ca turcii vor ‘ancora’ in insula si tot atat de clar este ca grecii ciprioti nu se vor preda! Mai trebuie sa punem in balanta si bazele britanice din insula plus animozitatea englezeasca fata de osmani.
Pentru Turcia Katarul cred ca va misca ceva, nu stiu daca dpdv militar caci e cam greu, dar sigur cu bani, informatii si influenta, atata cata poate sa ofere si micul stat arab.
Sa nu uitam ca Grecia a fost tinuta peste un deceniu la respect dpdv al cheltuielilor militare, ajungand sa cheltuie mai putin si decat Romania. Este adevarat ca elenii au avut lungi campanii de achizitii militare precedente crezei grecesti, iar asta conteaza mult. Sa nu uitam de submarinele nemtesti surubarite prin Elada.
Pe uscat nu cred sa se lupte decat daca vor cu totii un razboi total, insa acolo se poate lasa cu rapturi teritoriale si de o parte si de alta!
Nu cred sa se intample mare lucru, insa in caz de ceva pregatiti popcornul, baklavaua, musakaua si atentie mare la miros de vodca prin balta Neagra. Un ochi la paruiala si unul la Vodcari!
Cel mai bine e sa nu se ajunga la nici un razboi. Trebuie negocieri si gazul si ce o mai fi pe acolo sa fie impartit fair intre vecinii perimetrului. Varianta in care 1 tara ia tot nu se poate aplica pasnic. Pentru noi ar fi un dezastru inchiderea stramtorilor si sa ramanem practic fara portul Constanta. Cu criza econimica care vine, asta ne mai lipseste. Argumente militare se gasesc in toate partile. Aparent „aliatii” au mai multe forte dar:
1. Jocul este aproape de tarmul turcesc si grecesc, mai departe semnificativ de restul mai ales de aviatiile lor.
2. turcia e deja rodata prin razboiute de cativa ani si asta ii da o experianta operationala (ce s-a vazut in Siria si Libia in ultima vreme). De asemeni s-a obisnuit sa ii moara soldati pe front. Cand a murit ultimul soldat grec pe un front. Au si ei stomac sa accepte un numar de sicrie? Cand se va trece de la declaratii la soldati morti va fi putin diferit, mai ales daca opinia publica interna isi schimba parerea.
Cum putem noi doi sa impartim fair ceva atunci cand acel ceva e al meu?
Pai tocmai e o „punga de gaze” aflata intre Turcea, Grecia, Egipt, Libia si Cipru (cu cele 2 jumatati ale sale). Fiecare e convins ca e „al sau”. Seamana situatia cu cea din Marea Chinei de Sud. Cum poate fi solutionat pasnic asa ceva fara ca fiecare sa obtina ceva?
Pai si cum facem daca la punga aia de gaze poti sa ajungi doar prin curtea mea?
Foraj in diagonala?
Glumesc… nu e cazul aici, insa s-a mai intamplat…
„Cand a murit ultimul soldat grec pe un front. Au si ei stomac sa accepte un numar de sicrie? Cand se va trece de la declaratii la soldati morti va fi putin diferit, mai ales daca opinia publica interna isi schimba parerea.”
Nu ii cunoasteti pe greci…
Nu cumva sa ii impinga nevoia sa lupte, ca odata porniti la lupta turcii nu se mai opresc decat pana dau mana cu albanezii, macedonenii si bulgarii. Ce se fac atunci cu opinia publica, ori stau cu pantalonii in vine ori devin martiri!? La cum ii stiu eu pe greci, cred ca prefera sa moara decat sa fie iarasi pasalac.
Si sa nu credeti voi ca Elada este chiar asa de firava, stau extrem de bine in raport cu altii, inclusiv romanii. Se pot lua la tranta oricand cu turcii si pe cont propriu, dar asta nu inseamna ca imediat dupa ce incepe scandalul pun Crucea inapoi pe turla Hagiei Sofia!
souflaki vs. shawrma cu ayiran, mo@#$%er.
oricum turcii vs Rafale-ul ( care va fi grecesc, daca vor fi… ) tot vor da clasa la muci, turcaletii aia sunt razboinici, astialalti doar stau la soare si beau ouzo all day long, se stie ca in tot arhivelagul grecesc sunt niste pierde vara si putori.
se vede cu ochiul liber cine-i the booss aici, la turci ma exaspereaza ca pupa bocancii rusilor cand le convin…
PS de ce americanii nu se grabesc sa-si explice pozitia ?!
bre poate stiu ei ceva mai mult decat o galceava in estul mediteranean ( al nato)…. galcevi, galcevuri…
LOL? Pai daca aia sunt pierde vara si putori, noi suntem tigani, nu?
Mai viziteaza si tara si vezi cat muncesc si cat trag pentru ei si pentru tara lor.
Intr-o paruiala mizez pe greci la orice ora din zi si din noapte. Pilotii lor sunt de top, pe cand turcaletii au dat afara toata crema, pentru ca erau gulenisti.
Corect!
Petre=Ylmaz
Pupator de papuc sultanesc
Nu cred. Yilmaz scria corect.
Ovi, facuşi clăbuci la buşi. Te lubrifiaşi. Petre este Petre, eu sunt eu, tolo…
Amândoi sunteți „troli fără onoare”
Tot un drac
Asa cum ti-au spus si ceilalti, nu.
Mai usor cu „who’s who”, lasa pe altii care stiu.
„Mizezi” ? De aia fug grecii mancand pamantul. cu tot cu F-urile destepte?
Si e doar o discutie toti si absolut toti o luati personal parca se rupe ceva…
Bai frate e un blog de discutii.
Si am inceput cu o gluma….
Nu mai intru ever pe blogul asta. Pe bune.
Chiar va meritati soarta care o aveti cu toti si toate problemele.
Asa de tare fug cà singurul F-16 doborât vreodatà în luptà aerianà a fost unul turc de càtre un Mirage 2000 grec.
Si mergi sanatos si cale bàtutà !
După cum te exprimi, tu nu ești etnic roman.
Aberatii ieftine.
@ Petre
„PS de ce americanii nu se grabesc sa-si explice pozitia ?!”
SUA va începe să fie mai activă doar după alegeri, până atunci va fi pasivă. În ceea ce privește Europa, NATO și chiar Marea Mediterană, gurile rele spun că SUA ar folosi Polonia(chiar dacă Polonia e în EU) și Turcia împotriva intereselor Europei(cal troian dacă vreți) pentru că în ultima perioadă de timp, Europa a arătat că vrea mai multă independență în decizii față de SUA, ceea ce SUA nu agrează(vezi NORD STREAM de ex). E interesant de urmărit ce se întâmplă când EU și NATO se bat cap în cap. Un exemplu foarte bun e acum în Mediterană. Grecia e în EU și NATO, Turcia doar în NATO. Așadar o eventuală invazie sau o luptă împotriva Turciei fiind un membru NATO e aproape imposibilă. Dacă se va întâmpla un război între două țări NATO cum sunt Grecia și Turcia, atunci e foarte probabil ca o criză de proporții va lovi dinăuntrul NATO care poate duce la pierderea credibilității și securității țărilor membre, în cel mai rău caz se poate destrăma NATO, ceea ce membri nu vor. Am mai auzit mai sus că de ce nu invadează SUA Turcia sau chestii de genu, nu merge așa, aceste crize nu sunt jocuri pe calculator ci jocuri de șah.
Legat de SUA, ar trebui sa ne uitam cu cine fac exercitii in Mediterana. Cu turcii? Nope. Cu grecii? Yup.
@ Adrian
„Legat de SUA, ar trebui sa ne uitam cu cine fac exercitii in Mediterana. Cu turcii? Nope. Cu grecii? Yup.”
Deocamdată în această criză ”Grecia VS Turcia”, Turcia pare a fi singură iar Grecia are cel puțin câteva țări care sigur sunt gata să-i ajute dacă e nevoie. Repet, treaba cu EU-NATO îi face pe ceilalți membri EU/NATO să nu intervină în forță în această criză. Având în vedere cum sunt lucrurile în acest moment, nu văd un război NATO vs NATO pentru a rezolva situația ci mai degrabă o rezolvare pașnică, diplomatică. Dacă într-adevăr va izbucni ceva atunci eu cred că țări care nu sunt în NATO sau EU vor încerca să intervină direct sau indirect. Rămâne de urmărit ce se va întâmpla, e interesant dar poate fi periculos în același timp.
Cand doi se bat, … rusii castiga.
UE e obligata sa intervina energic in favoarea Greciei. Chiar daca UE nu este o uniune de tip militar, daca Grecia este lasata singura in fata golanului, o sa fie pusa sub semnul intrebarii insasi existenta uniunii. Si asa, au asistat neputinciosi atatia ani la ocupatia Ciprului.
Asa ca, nu numai Franta ar trebui sa intervina, ci UE . Cea mai buna metoda sa se evite un conflict, ar fi ca UE sa hotarasca si sa declare ca daca Turcia intreprinde orice act ostil asupra Greciei, va interveni militar. Daca nu face asta, UE isi pierde credibilitatea.
Acum UE o lalaie, si spera ca Biden sa castige in SUA ca sa intervina si sa-l linisteasca pe golan, pentru ca Trump se pare ca se distreaza la maxim pe tema asta. Dar, daca castiga iar Trump? O sa lase UE, cu cei 1% din PIB pt aparare, sa se descurce cu golanul.
„Daca nu face asta, UE isi pierde credibilitatea.”
Ha, s-ar putea sa iasa la iveala unul din motivele pentru care UK a fluturat steagurile nationale in UE.
https://youtu.be/LIgmfpHBiDw
Nigel Farage: „Greece is a nation with a soul”
https://youtu.be/HhGNoZfvRoA
Cred ca se baga serios si Trump pe felie.
Vad in ultima vreme ca are obiceiul „sa rezolve” anumite lucruri/”deals” mai putin la vedere…Israel – UAE (desi exista problema cu F-35), Serbia-Kosovo…noi doar ne pomenim cu faptul implinit.
Eu sincer sper sa se bage. Ca nu avem nevoie de un razboi prin zona.
Tarul de la Moscova va aparea pe un cal… T-90 alb atunci cand ii va fi mai greu sultanului daca se ajunge la box.
Cine pierde? Turcia (economie la pamant, sanctiuni post razboi, pierderi majore-poate chiar teritoriale), Grecia (probleme economice destul de mari, turismul si resorturile afectate), Franta (pierderi militare), Romania, Bulgaria, Ucraina, Georgia (probleme economice din cauza stramtorii Bosfor care in mod cert va fi folosita ca element destabilizator)
Cine castiga? Rusia
Marea Neagra lac rusesc din ce in ce mai aproape de realizare. O Turcie slabita de un conflict cu adversari numerosi si puternici, un NATO zguduit din temelii.
Bun scenariu. Dati „play”. Am luat popcorn.
Interesant scenariu:
„Tarul de la Moscova va aparea pe un cal… T-90 alb …” Si toti celialti se ofilesc… De la ce? De la basinile calului?
Atata incredere pui tu in T-90??
In T-90 nu poti pune atata incredere, dar Satan (R-36M) e inca de incredere.
Da-mi voie sa ghicesc… acest comentariu a fost menit, sa ne faca sa ne pisam pe noi de frica, asa-i?
Daca s ar folosi nucleare e living in bunkers for a fuc&@ing long time,crezi tu colegu ca Putin si aliatii lui care l faciliteaza Nu vor sa si faca de cap in continuare cu “balerinele/gimnastele “ lor pe iachturi savurand mancaruri alese….Nu conserve intr un beci cu vodca si Friends pe replay …wrist slashing shit bro ??♂️
Astia mari au bomboane atomice, in primul rand ca sa le arate. Diplomatia de succes se poate face doar atunci cand ai in spate argumente de forta capabile sa convinga. …panimaiesi? 😉
Cat timp Turcia are stramtorile, Marea Neagra este 100% la mana lor, adica lac turcesc.
…lac turcesc, buffer rusesc.
O lovitura militara in Turcia va rezolva tot bairamul de acum.
Sultanul trimis intr-o hazna la mancat rahat, ca-i place.
Dictatura militara 5 ani.
Moftangiii, in surghiun.
––
Allah, la mine hatâr faceam, bre.
” Allah, la mine hatâr faceam, bre.”
Doar daca meritam.
UE nu exista dpdv militar, e cel mult un forum de reflecție filozofica. Din păcate actorii europeni sunt divizați, de la Franța pe fata pro Grecia pana la Germania duplicitar pro-turca.
Ma distrează povestea cu Rafale. Dacă nu le livrează cu tot cu francezi operationalizarea o sa dureze o groaza de timp iar războiul bate la ușă acum. Iar cantitățile sunt ca la romani. De imagine da însă bine.
În caz de bubuiala mi as dori ca Franța sa se implice cu adevărat pentru ca:
1. Insulele dodecanese dunt strategic extrem de greu de aparat
2. Turcia nu e Libia sau Siria. Vor exista pierderi iar politicul va trebui să-și asume asta. Grecii n-au încotro. Pentru francezi e facultativ.
Pe Erdogan îl mănâncă de un război dar vrea sa aibă justificarea de personaj pozitiv, ca în Siria unde erau kurzii cei teroristi sau în Libia unde guvernul trebuia aparat de Haftar cel rău. Deocamdată nu are pretextul prin care sa divizeze reactia europeana.
Iar Putin sta în tribuna și mănâncă floricele. E fericit nimeni nu mai vorbește de de Ucraina, Donbas Crimeea. Doar idiotu ala de Lukasenko a făcut ce a făcut și a atras atenția presei ca mergea asa bine treaba…
E simplu, transfera Rafale oficial sub steag grec si raman pilotate de piloti francezi. Adica doar la Rusi merge treaba asta?
Zica-se ca au facut si romanii treaba asta in Transnistria cu MIG 29, dar in sens invers. MIG-uri sovietice proaspat revopsite sub stema lui Stefan Voda si piloti de peste Prut!
Reteta perfecta! 🙂
Nop, nu s-a facut asa ceva. Doar TAB-uri, armament usor si munitie, si cateva piese AT de 100, dupa cate stiu. Avioane in nici un caz nu au fost.
Nu am transferat avioane, doar piloti. Asa umbla vorba prin targ prin anii 90.
Am vazut mai demult un documentar cu Mircea Druc, daca nu ma insel, unde spunea treaba asta. Toti pilotii de MIG 29 erau din alte teritorii sovietice si au optat sa plece acasa dupa destramare, moldovenii ramanand cu aparatele fara piloti. Atunci au apelat la romani si el zice ca a fost prolific. Poate e adevarat, poate nu, dar asta se poate aplica sigur la greci, caci altfel trebuie sa roage pe turci sa ii mai pasuiasca cativa ani buni! 🙂
Pe 22 iunie 1992 două Mig-uri 29 au încercat să distrugă podul dintre Tighina si Parcani cu bombe OFAB – 250. Din Mărculești a mai decolat un al treilea Mig (dublă) dar avea rachete aer-aer. Piloții erau toti moldoveni: maior Vitalie Rusu, căpitan Alexandru Daranuța, locotenenti majori Sveatoslav Neburac si Alexandru Popovici
Prima reacție după ce am citit articolul era să explic de ce nu se va întâmpla nimic în MM, dar în principiu gabi S. și stefan60 au zis tot. Ca să nu mai zic că Israelul nu va porni un război descis cu Turcia.
Erdogan i-a prins pe picior greșit pe francezi și le-a șters petrolul și gazul de sub nas în Libia. Acu forțează fisa cu grecii cât US-ul se află în campanie electorală.
Franța culege roadele politicii sale de idiot. Dacă i-ar fi laut pe turci în UE acu 6 ani, nu se ajungea la autoritarismul lui Erdogan acum. Pân la urmă ce așteptări poți avea de la francezi..
Serios, tu chiar crezi ca un Erdogan cu drepturi depline in UE era mai putin autoritar?
Ar fi profitat la maximum de ‘mainile’ legata la spate ale tarilor membre. Vezi exemplul elocvent al NATO.
De era mai mult sau mai puțin autoritar, e discutabil. Ce e cert – UE ar fi avut mult mai multe parghii de influență aspura Turciei decât are acum.
Turcia în U.E. și ar fi făcut prostii francezii să nu-i primească ?
Ca să spui calul turcesc și nu cel troian ?
Și cu ce e mai bună situația actuală?
Care mai de care sparge Turcia, bate Turcia, Bizantul, sultanul etc. M-am obisnuit cu astfel de comentarii. Multi comenteaza sa se afle in treaba.
Revenind la articol. Multi comentaci nu vad padurea de copaci. Franta si-a atins scopul. Contracte de miliarde de euro ptr industria de aparare franceza. Cine este platitorul? Evident grecii. Cum? Probabil prin credite luate tot prin banci franceze. Faptul ca trimite un portavion si cateva avioane reprezinta frectie la piciorul de lemn.
Ceilalti asa zisi aliati ai grecilor, Egiptul, Israelul, UAE. Cu astia turcii nu au nici o problema, in afara celor politice. Israelul negociaza cu Turcia ptr tranzitul prin Turcia a gazelor israeliene. Turcia negociaza cu Israelul si Egiptul delimitarea ZEE in Mediterana de est. Trebuie sa fiti naivi sa credeti ca acedte tari vor intra in razboi impotriva Turciei de dragul grecilor.
Mai spun unii ca grecii îi vor bate pe turci. Nimic mai fals. Nu uitati, in secolul trecut turcii i-au batut mar de doua ori. In prezent turcii au experienta de razboi, grecii nu.
In incheiere, propun sa cititi un articol si un exercitiu de logica:
https://m.adevarul.ro/international/europa/ue-nato-ambitii-vinovatii-disputa-turcia-grecia-estul-mediteranei-1_5f570e4e5163ec4271c52d6c/index.html
Sa zicem prin absurd o anumita tara detine o insula de 10 km la doi km de Constanta. Aceasta tara are pretentii de platou continental cat trei insule Cipru ptr aceasta insulita de 10 km (atat cer grecii ptr o insulita aflata la 2 km de coasta turca dar la peste 500 de km de Grecia continentala). Oare Romania ar accepta asa ceva?
,, Grecia are un număr mare de insule, care pot fi de la 1200 [1] până la 6000[2], în funcție de dimensiunea minimă pentru a le lua în considerare.Suprafața totală a insulelor din Grecia este aproximativ de 25.000 km², adică 1/5 din suprafața totală a țării.Se estimează că insulele locuite pot fi între 166 [3] și 227[2], dintre care doar 53 au o populație de peste 1000 de locuitori, în vreme ce 97 dintre ele au sub 100 de locuitori”
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_insule_din_Grecia
Asa si?
Repet intrebarea (cred ca am mai pus-o)…conteaza la cati km de tarmul turcesc e insula? Da, insula, nu „insulita”!
La 2km? 3? 5? 10km…12…13? 15? 20? 25? 30? 40? 50? Pricepi unde bat?
Diferenta tocmai asta e…ca insula este…insula. Nu vorbim aici de masivul Lomonosov, aflat sub apa (sub 400 de metri, varful cel mai inalt), disputat de Rusia, Danemarca si Canada in Oceanul Arctic, ca o prelungire a EEZ de 200 de mile marine…ci de o insula.
E deasupra apei. In your face!
Care automat are 12 mile marine ape teritoriale dar si EEZ.
Daca era doar un varf de munte submarin, aflat – sa zicem – la 10 metri sub apa, doar asta era si nimic mai mult, Turcia avand drept la ape teritoriale si EEZ „peste ea”.
Uite alta intrebare: dar daca insula Kastellorizzo era ca suprafata ceva mai mare? Sa zicem de 2 ori…sau de 5 ori…de 10 ori…de 100 de ori, pricepi unde bat din nou, daca era de marimea Ciprului? O „ocoleati” la ZEE si p’asta?
Auzi la el…”prin absurd”, Insula Serpilor nu e „prin absurd” pentru noi, de exemplu. Am acceptat decizia bazata pe UNCLOS de la Haga, daca Insula Serpilor (apropo, e o „insulita/stanca”, nu „insula”) se afla in aceeasi situatie precum Kastellorizzo n-aveam decat sa inghitim. Da, Romania deja a acceptat asa ceva – ca sa-ti raspund la intrebare.
Uite o alta intrebare…”prin absurd”, daca in Marea Neagra ar fi existat o insula a Rusiei care se afla la 2 km de tarmul turcesc (caz precum Kastellorizzo) mai accepta atunci Turcia actuala impartire EEZ din Marea Neagra, bazata pe UNCLOS?
Asa ca scuteste-ma cu balivernele tale, la „voi” regulile sunt diferite in functie de mare sau cum? 🙂
Ti-am spus, singurul argument pe care il aveti e ca nu sunteti in UNCLOS. Asa ca vreau sa vad si eu la Haga cum se transeaza un astfel de caz.
Băi Mihaeanule, tu ai citit argumentele lui Chifu? Sa-ti vad argumentele, nu balivernele, vorba ta.
Manaci maro in continuare si te agati de pai. 🙂
* https://adevarul.ro/international/europa/ue-nato-ambitii-vinovatii-disputa-turcia-grecia-estul-mediteranei-1_5f570e4e5163ec4271c52d6c/index.html
Depanda unde este insulita aia…..
Ca daca ala de sustine ca are dreptul la X mile marine si „dreptul” lui s-ar intinde pana la cada ta de baie afloata la 2 mile de tarm … nu cred ca ai accepta sa ceri viza ori de cate ori faci un dus!!!!
Iar grecii au cam pretentii din astea extinse pana la a 7a buda din teritoriul turcesc … si cam uita istoiria ultimului mileniu….
A da. ma rog este vorba despre Cipru. Ajuns impartit pe motov de lovoitura de stat impotriva presedintelui Rep Cipru, arhiepiscopul Makarios al III-lea !!!!! Sa rada si curcile cu tartita .. grecii ortodocsi dana lovitura de stat impotriva unui arthiepiscop ! Si a urmat operatiunea Atila….
Si republica aia a Ciprului de Nord. Cu ce o fi ea mai anormala decat Kosovo? Sau Bosnia?!!
A si inca ceva cu grecii. „Fratii” nostri intru credinta. Frati de tip Cain….
La un moment dat la niste dicutii cu Ciprul de Nord, Rauf Denktaş a zis „Nu cred in promisiunile voastre! Ca acelasi lucruri le-ati promis si vlahilor!!!”
Mda. Eu am avut ocazia sa aud catesceva de la niste aromani mai batrani, nascuti in jur de 1910. Topoare in cap, case incendiate noaptea (din care nu se putea iesi!) iar violul in grup era doar o inofensiva distractie folclorica .
Asi in Grecia toti vlahii sunt greci si nici un grec vlah ….
Si zona Pindului curatata de aromani ….
Cetele de antarti….
Ba nu mai manca atata rahat.
Turcia nu negociază nimic cu Egipt sau Israel. Sau de fapt astia nu negociaza nimic cu Turcia. Cu Egiptul au tot felul de meciuri py Frăția Musulmană.
Doar au salvat guvernul ala de incompetenți din Libia pt o parte din ZEE lor. Pe care e evident ca nu o sa il primească
@Yilmaz, raspunsul la intrebarea ta este simplu. da, daca acea insula se poate sustine economic are dreptul la ape teritoriale si ZEE, chiar daca e la 2 km de Constanta sau Sevastopol. Conventia este foarte clara in privinta asta.
Insula Castellrizzo are tot ce-i trebuie pt a avea ZEE, iar voi ati incalcat dreptul international unanim recunoscut forand in apele ei.
Daca Erdogan era baiat destept negocia cu grecii si restul din zona, si primea si el o felie de prajitura. Cu un comportament de genul asta va primi doar un peste bot.
Si nu e nevoie ca Israelul sa declare razboi Turciei. E de ajuns ca un delfin sa se strecoare si sa scufunde niste nave turcesti si apoi sa o stearga. Nu poti sa tragi la intample in zona pt ca mai toate statele au submarine si risti sa lovesti unul egiptean, francez sau italian. Un astfel de atac odata produs, va fii aproape imposibil de dovedit autorul
Turcia e cu un picior in gropa economic, daca va mai baga ue santiuni se scufunda erdogan mai ceva ca titanicul si turcia o sa traga decenii sa isi revina
Faptul ca trimite un portavion si cateva avioane reprezinta frectie la piciorul de lemn.
Asta seamana cu momentul in care a ajuns covid-ul in india, domne la cate epidemii avem mai conteaza una in plus..
In cate rahaturi va bagat erdogan mai conteaza ca o mare putere isi plimba navele de razboi prin zona cand voi aveti o disputa teritoriala cu gretzii
Rezultatul acestei politici incepe sa se vada, cu exceptia S400 si ce mai scoate industria voastra, cand a fost facuta ultima achizitie notabila de armament modern de catre Turcia?
Deja incepeti sa fiti lasati urma la capitolul tehnologic inclusiv de greci.
Aia baga F16V, Rafale, Belharra, VL-MICA NG, blindate israeliene, Leo 2A7..si voi nexam F35, nexam Altay, nici modernizarea F16 nu prea aveti sanse sa o primiti, doar machete si clipuri pe youtube 🙂
Ouch!
discutam, totusi, de doua state NATO. Aliate. Mai daunezi defila glorios la Köstence corveta turca Heybeliada. Turcii au avut, probabil, exercitii comune cu grecii in mediterana, asa cu au cu romanii. Oamenii aia or fi asa de hotarati sa traga dupa fostii colegi? am vazut ca pe pilotii turci ii cam mananca „destiul” sa traga dupa su24 neaparate, la fel i-o manca si cand adversarul e un grec care mai si trage inapoi? da, ar fi vremuri intetresante (cica „sa ne fereasca Sfantu’ sa traim vremuri interesante”, dar eu chiar sunt curios cum s-ar termina o chestie de asta in mediterana), dar cel mai probabil este doar erdogan care incearca sa ameninte grecii pentru a ajunge la negocieri. nu ma astept la mai mult decat „latrat prin gard” si, chiar daca pana acum grecii au raspuns foarte ccorect si legal la actiunile de provocare ale turciei, nici in cazul unei incalziri a conflictului nu vad cum ar putea fi moale pentru turci. insulele alea sunt puternic militarizate, grecii sunt bine pregatiti si motivati (perspectiva unui posibil genocid ar putea sa le creasca motivarea) si tot ce trebuie sa faca este sa reziste pana cand primesc ajutor de la francezi. si aici chiar as fi curios cu cate f16 functionale ar incepe turcii o aventura de genul asta, si cu cate ar termina-o… oricum, de remarcat atitudinea frantei fata de grecia, astia chiar par seriosi.
22 August, nemții și românii în aceeași tranșee trag împotriva rușilor. 23 August. Nemții și românii în aceeași tranșee se împușcă reciproc. La greci și turci ura între ei este genetică, imprimată în ADN
pai sa ne luam si noi la cearta cu turci, poate pica niste donatii de la macron. altminteri grecii ar trebui sa inceapa sa plateasca impozitele, chestie care ia timp
N-o să iasă cu bătaie….Ii lipsesc ăștia din NATO cu superglue de scaunele de la masa negocierii. De văzut ce câștigă franța la urmă.
Nu paria, și-au mai tras-o odată în 1975, tot ca aliați. De atunci exista Republica turcilor ciprioți. Deci Turcia are un precedent favorabil ei, un motiv în plus pentru Erdogan
Se vor calma spiritele. Ambele țări vin cu niste pretenții exagerate.
Am venit din Turcia , de 2 zile
Am venit de doua zile din Turcia, Kusadasi .
Din 5 hoteluri din zona , doar cel in care am stat eu functiona .Am vorbit cu turci estem jale , nu au bani sa isi plateasca chiriile , nu mai vorbim de profit!
Cand cumparai de la magazinele din zona de bazar , iti luau efectiv bani din mana!
Criza vine rau peste ei si Erdogan stie si incearca sa arunce pisica pe extern !
Dusmanul numaru 1 fiind evident Grecia !
Turismul lor este integrat pe orizontala pana la ultimul om care cutiva pepeni!
Criza vine usor dar sigur peste ei !
Ei numesc Covid – Terorista !
Si nu vor fi singuri!
Dusmanul este Grecia+UE.
Si pentru ca tot e articol legat de Turcia.
Turcii cumpara 6 AN-178
Fml, oare turcii chiar ar fi asa cretini sa inceapa un razboi?…
In alta ordine de idei… Rusia ar profita la maxim. Vor un cuvant la stramtori. Prob e ca ambele tari au economia subreda… iar Rusia e fragilizata politic.
An de cacao…
Ca sa continui intrebarea ta…pai nu e prima data – de cand sunt membri NATO – cand se gaseste un fraier (grec sau turc) sa faca o boacana.
si cu grețile astea nu știu ce să zic….unul din pilonii anarho-socialismului in europa,cumpără in draci armament dar tot turismul lor e la negru,intră in crize financiare si is scosi pe cheltuiala altora.
tusea si jungiul actorii acestui conflict de puberi.
Pai macar sunt intelepti – cumpara acum, cat mai au bani, in speranta ca vor iesi din criza cu granitele intacte. Ei ar fi ultimii sa-si dea cu stangul in dreptul pornind un razboi in zona. Si Turcii stiu asta, ca doar de aia le sperie turistii…
Ce caută Franţa în Mediterana de Est? Vrea să-şi recâştige prestigiul pierdut în Africa?
Ce caută Franţa în Mediterana de Est? Vrea să-şi recâştige prestigiul pierdut în Africa?
Autor: Erdal Tanas Karagöl
8 septembrie 2020
Franţa doreşte să facă parte din noua ecuaţie a gazului natural care se va crea în Mediterana de Est şi care va schimba ecuaţia mondială a gazelor naturale. Pentru asta, este pregătită să apeleze inclusiv la forța militară, scrie Erdal Tanas Karagöl pentru cotidianul turc conservator YENI ŞAFAK.
”Activitatea de foraj în Mediterana de Est şi, în special, memorandumul de înţelegere privind delimitarea jurisdicţiilor maritime dintre Turcia şi Libia au favorizat tensionarea urgentă a situaţiei.
Presupusele rezerve energetice din această mare au făcut ca numeroşi actori care nu au ieşire la Mediterana de Est să dorească să devină actori în această regiune.
De fapt povestea este aceeaşi dintotdeauna. Cu un secol în urmă problema era petrolul, iar acum este gazul natural. Tot energie şi forţele care se adună pentru această energie.
În ultima perioadă, Franţa este exemplul acestei situaţii. Faptul că se comportă ca şi cum ar avea ieşire la Mediterana de Est, faptul că acţionează împreună cu Grecia şi Ciprul de Sud şi faptul că este mai vizibilă decât acestea două, precum şi eforturile ei de a include problema Mediteranei de Est pe agenda Uniunii Europene, ridică întrebarea de ce Franţa manifestă interes pentru Mediterana de Est.”, se arată în editorialul publicat de YENI ŞAFAK.
”Bine, dar ce caută Franţa în Mediterana de Est?
Franţa doreşte să facă parte din noua ecuaţie a gazului natural care se va crea în Mediterana de Est şi care va schimba ecuaţia mondială a gazelor naturale. Pentru că toată lumea ştie că în lume ia naştere o nouă ecuaţie energetică în ceea ce priveste gazul natural şi că unul dintre adevăraţii actori ai acestei ecuaţii şi cel mai strategic este Turcia.
Gazul natural care va fi decoperit în Mediterana de Est face interesantă această regiune pentru ţările membre UE. În cazul în care Turcia, împreună cu avantajul traseului, va deveni şi proprietară de resurse, este clar că ţările UE nu vor dori să-şi asigure securitatea ofertei energetice prin Turcia.
Ceea ce reprezintă unul dintre motivele pentru care Franţa doreşte să se afle în Mediterana de Est şi, de asemenea, pentru a crea impresia că promovează o politică în favoarea Uniunii Europene.
Marginalizarea Turciei
Franţa doreşte să genereze un aşa-zis pact energetic care să marginalizeze Turcia sau să-i scadă importanţa în Meditarana de Est şi să se instaleze aici.
Franţa vrea să-şi recâştige prestigiul pierdut în Africa prin intermediul Mediteranei de Est. Şi la început Franţa, pentru a recâştiga poziţia pierdută în Libia sau pentru a-şi lua revanşa faţă de această pierdere simţea nevoia unei noi regiuni bogată în resurse, cum ar fi Mediterana de Est, şi a unei noi strategii.
Franţa doreşte ca Total, propria companie naţională de energie, să nu aibă rival în regiune.
Franţa are nevoie de o nouă acţiune pentru a nu rămâne în umbra ţărilor din UE, şi în primul rând în umbra Germaniei. Pentru a-şi satisface această nevoie de acţiune, consideră Mediterana de Est drept colac de salvare.
Pentru a ţine în afara agendei problemele sale interne şi pentru a crea o nouă agendă prin intermediul politicii externe, Mediterana de Est se evidenţiază ca fiind o strategie importantă.
Franța apelează la forța militară
Ceea ce nu poate face din punct de vedere economic şi politic, Franţa vrea să facă prin manevrele militare pe care încearcă să le organizeze şi să arate că forţa sa militară este un instrument important în Mediterana de Est.
Dar ceea ce este mai important este faptul că noua situaţie apărută în urma semnării memorandumului de înţelegere privind delimitarea jurisdicţiilor maritime cu Libia este în totalitate în favoarea Turciei, aratând totodată şi înfrângerea Franţei. Este clar că în astfel de situaţii ţări precum Franţa devin şi mai irascibile.
În acest moement se ştie că Turcia nu mai este Turcia de acum un secol. Adică, aşa cum spuneam şi la început, Mediterana de Est, cu care avem o importantă frontieră maritimă, care are o mare importanţă economică, politică şi militară, este indispensabilă Turciei.
Iar faptul că fără Turcia este imposibilă crearea unei ecuaţii energetice în Mediterana de Est este o realitate cunoscută”, mai scrie autorul.
(Capital)
Pentru ca Liban, pentru ca Siria, pentru ca Israel, pentru ca Armenia…
BTW ,care pe aici pe forum crede ca Turcia poate sa se tavaleasca cu Grecia cu pierderi de 2 Hawk,5 drone si 4 Leo 2A4 ca in Libia/Siria se insala amarnic,si fara francezi in flanc,o sa si ia papara original,Nu zic ca vedem Leo grecesti pe poduri in Istanbul,dar vor avea fregate,corvete scufundate si F16 in mare ….dupa o pierdere semnificanta din cauza epurarilor lu Erdo ,posibil teritorial sa piarda Ciprul de Nord….ar avea prea multe gauri de astupat in barca sa poata apara un avans grecesc acolo…ramane de vazut
Eu nu va inteleg serios.
In primul rand nu putea exista o Turcie mebra UE. Au dorit sa adere incepeand cu 1960 si pur si simplu sunt prea multe diferente, culturale principal si economice. Problema cea mai mare era ca si cand turcia avea valente democratice consiliul national de securitate decidea „peste” parlament. Deci valente democratice si nu democratie de facto, asadar astia nu intrau in UE nici and zbura porcul.
Acum, find vorba de un regim autoritar cat se poate de clar, ultranationalist si fara nici o legatura cu lumea vestica, ce va asteptati sa faca? Sa fie un „pilon de stabilitate”. Nu frate, asta fac dictatorii de cand lumea si pamantul. Aviz alora cu 3 neuroni functionali si doritori de tot felul de lideri „autoritari”.
Sper ca cei care scriu pe pagina asta nu sunt fosti militari…iar daca sunt sa le fie rusine, nu m-am hotarat inca de ce, nerozi, ticalosi, trompete Sputnik…
https://www.defenseromania.ro/turcia-are-nevoie-de-avioanele-de-vanatoare-ruse-ti-su-35-i-su-57-intr-un-eventual-conflict-cu-grecia_605188.html?fbclid=IwAR0oldvxKK31A91zvNqUFCkUGgwxuHeS7N33qbtDywL05M1f2JBY_TZqh7s
sigur, si daca ar fi sa le receptioneze pe toate incepand de azi, le poate lua vreo 5 ani sa devina cu adevarat operationale si pilotii antrenati… deci turcii ar trebui sa traga de timp pana dupa 2025 🙂
La fel ca grecii cu Rafale! 🙂 Eu zic sa o dea la pace pana se inarmeaza corespunzator ambele tabere si sa o dea apoi precum golanii in curtea scolii! 🙂
La chestii din astea, mai bine revitalizezi, iti extinzi lotul sau modernizezi rapid ce ai deja in uz, spre exemplu radar AESA pe Mirage 2000 si F-16 grecesti plus niste arme extra integrate. Astea in 2 ani daca esti serios le-ai rezolvat
Eu zic ca nu o sa fie nici un razboi. Amandoua partile pluseaza pe masa de joc probabil pregatind niste negocieri in care vor sa intre de pe pozitii cat mai avantajoase.
Si daca socoteala nu se potriveste, avand loc un incident armat neprevazut..de genul scufundarii unei barcute, doborarea unui caricioplan…stii tu, „trigger happy morons” cum ar zice americanii?
Atunci… ghinion ca sa citez un clasic in viata. Vad ca toti o intind in speranta ca nu se va rupe(vezi opozitia generalilor turci la cererea sultanului de a scufunda o nava greceasca). Practic miza este atat de mare incat cred ca este luat in calcul si un conflict deschis insa doar ca ultima solutie. Toti spera ca nu se va ajunge acolo dar se pregatesc si pentru un conflict.
Cel putin asa vad eu lucrurile in acest moment.
Nu cred o iotă despre scufundarea și doborârea refuzate de generali. E la plesneală, să-i înspăimânte pe greci, să nu devină periculos de viteji. Turcia e superioară acolo.
Who cares.
ceva frumos
https://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=TRY&view=1Y
The Pakistani pilots that the Turkish Air Force relies on
https://greekcitytimes.com/2020/09/08/the-pakistani-pilots-of-the-turkish-air-force/
That could be a problem so, France-Pakistan air battle should be the answer..
Turcia nu va porni nici un atac impotriva Greciei, doar provocari golanesti ca poate Grecii vor raspunde primi.In cazul in care vor avea proasta idee de a face prima miscare, in secunda urmatoare SUA va taia robinetul privind aprovizionarea cu piese de schimb pentru tehnica militara de origine americana secondati de aliati europeni si atunci sa vezi distractie.
Turcia face ce stie Erdogan mai bine, circ ca sa arate ce musculos si dotat este El Comandante. In rest, va sta la cutie, nu are capabilitati sa duca de una singura un razboi impotriva NATO. Statutul NATO prevede excluderea unei tari agresoare din interiorul aliantei. Deci, va ramane probabil cu Rusia, cu Iranul sau mai stiu eu cu ce tampiti. Armamentul ei este bazat in proportie mare pe calibre, munitii, echipamente, comandamente NATO. nu vad cum poate trece brusc la alte tipuri de reaprovizionari in cazul unui razboi de amploare. Sa foloseasca un sistem tip retea propriu si eficient, este exclus. Probabil se va baza mult pe drone, trupe speciale, maritim va bloca stramtorile pentru a limita miscarile de trupe, Sunt curios daca americanii si-au luat nuclearele tactice de la Incirlik. In rest, multa gargara turceasca specifica lor. NATO va ramane asa cum este, o alianta social/politica/ militara. Ca sa devina o alianta pur militara pe vechile percepte realiste, statale, mai greu. Deja structura este facuta pentru a deveni un mijloc de proiectie de securitate. Cred ca asupra Turciei vor exista presiuni de diverse feluri si se vor folosi si santajele economice, Turcia are enorm de multe legaturi de afaceri, industrie cu Germania, Franta, UE in general si SUA, care odata cazute vor duce la colapsul Turciei si imposibilitatea purtarii unui razboi de amploare. Probabil Erdogan va sfarsi, in curand, intr-un atentat sau ceva asemanator.
Parerea mea..
Povestea cu atentatu’ care sa rezolve problema Erdogan s-a fasait în 2016. De atunci nimeni nu mai îndrăznește să-l înfrunte.
Teoria cu sancțiunile care ar eroda capacitatea de lupta nu este valabila în cazul unui conflict scurt (săptămâni) și intens. Acel gen de conflict se poarta cu stocurile disponibile nu cu promisiuni pe viitor.
Erdogan ar fi început de mult războiul dacă si-ar fi asigurat contextul diplomatic favorabil. Deocamdată, după cum au recunoscut și unii oficiali turci, sunt singuri împotriva tuturor „dar dreptatea e de partea lor”. Mașina lor de propaganda e chitita pe argumentarea războiului. Oricum fereastra lor de oportunitate se va închide odată cu alegerile SUA. Pana atunci vor continua cu provocarile în apele teritoriale și spațiul aerian grec în speranța că poate pica ceva. Am înțeles ca doar ieri au fost multiple violari ale spațiului aerian și grecii au ieșit și ei „cu pieptul gol la lupta”. Doar ca și-au ținut degetele acasă, departe de anumite butoane.
https://nationalinterest.org/
One Way the Kurdish Insurgency Could Lead to the Collapse of Turkey
Cineva ii da prin presa un mesaj de temperare lui Erdo.
„Vezi ca pana acum nu i-a susținut nimeni pe kurzi, dar dacă un stat cu resurse va trensfera bani și arme către ei s-ar putea sa fii în deep shit.”
Wow!
https://www.defenseromania.ro/azerbaidjanul-anun-a-ca-du-manii-turciei-sunt-i-du-manii-no-tri-baku-i-i-declara-sprijinul-necondi-ionat-pentru-ankara_605207.html
Oricum, azerii cred ca transmit acest mesaj mai degraba armenilor avand in vedere relatiile lor de „prietenie”. Toti isi umfla munschii..
Pe armeni nu I lasa rusii sa cada,pt ca azerii sunt pielea pu&ii,de fapt ar insemna o crestere a zonei de influenta a Turciei
cum spuneam mai sus… I-au lipit de scaune NATO…
https://www.defenseromania.ro/turcia-i-grecia-convinse-de-secretarul-general-al-nato-sa-cada-la-pace_605230.html
Dumnezo nu bate cu bota .
Dar ar putea bate cu HAARP .
Sau cu altceva similar.
Din alta parte .
Traim vremuri interesante .
Si Doamne fereste de mai rau .
https://www.cotidianul.ro/grecia-se-cutremura-turcia-se-darama-in-actualizare/
În sfârșit turcii au găsit un motor pentru tancurile Altay la coreeni de la Doosan https://www.defensenews.com/industry/techwatch/2021/03/08/at-long-last-turkeys-altay-tank-finds-an-engine-from-south-korea/