Si de ce n-ar fi pana la urma?! Din punct de vedere financiar (a nu se confunda cu “dpdv economic”) Atena sta relativ bine, si-a platit datoriile la termen, bugetul s-a echilibrat, tara fiind acum destul de libera sa-si faca bugetul cum crede de cuviinta.
Pe partea militara, singurul potential inamic al grecilor vine din Asia si se numeste Turcia si de aici vine optimismul elenilor. Pe partea lor de tarla, palicarii si-au facut temele si au aliati puternici, printre care Franta si Statele Unite. Grecii asteapta 24 de aparate Rafale, din care noua unitati sunt deja sosite, au aprobarea Congresului american pentru 20 de F 35A, cu o optiune de inca 20.
Primul F 35A ar putea sa ajunga in 2028.
Pe langa acestea, mai au in modernizare 83 de F 16 la standardul Block 70, ori daca stam si numaram, in doar cativa ani de zile, fortele aeriene elene vor avea la dispozitie un numar cu adevarat impresionant de avioane practic noi cu care sa tina Turcia la distanta.
Turcia pe de alta parte a fost pusa la pamant de recentul cutremur si va avea nevoie de peste zeci de miliarde de euro pentru reconstructie, la care se aduaga inflatia de +80% (la nivel neoficial se vorbeste de peste 150%), prabusirea lirei turcesti (in 2018 lira valora in jur de 3,8 dolari, astazi se duce spre 20 de lire per dolar).
La toate acestea se adauga proastele relatii politice cu Uniunea Europeana si Washingtonul, Ankara fiind supusa unui cvasi-embargo in privinta livrarilor de arme si ramane de vazut daca Occidentul o va sprijini la modul real pentru reconstructia economica.
Si aici nu ma refer la ajutoare de urgenta ci la sume de ordinul zecilor de miliarde de euro la care Ankara sa aiba acces macar sub forma de imprumuturi.
Asadar, grecii au motive sa fie optimisti pe zona militara asta pana cand vor intra din nou in incapacitate de plata, pentru ca desi financiar stau bine, economia elena nu a fost restructurata asa cum s-ar fi cuvenit iar grecii traiesc mai bine decat le-ar permite economia reala din tara lor de bastina.
Dar pana la urma nu trebuie uitat ca civilizatia occidentala s-a nascut pe dealurile Atenei, tot ceea ce suntem astazi (americani si europeni), de la greci vine, iar pentru bunici mai inchizi ochii si-ti deschizi buzunarul pentru ca asa-i in viata.
Planurile grecilor nu se marginesc insa doar la fortele aeriene, ci au in vizor si modernizarea fortelor terestre. Conform presei elene, ministerul apararii de la Atena are in plan modernizarea a 123 de tancuri Leopard 2A4 la standardul A2A7 (initial de vorbea despre 183 de tancuri) si achizitia 250 de MLIuri KF 41 Lynx, totul pentru 3,5 miliarde de euro.
In aceeasi suma, Berlinul va livra Greciei si 100 de MLI Marder 1A3, primele unitati au ajuns in Grecia in noiembrie 2022.
Per total, Grecia are in dotare 170 Leopard 2A6HEL, 183 Leopard 2A4, 500 de unitati Leopard 1A4/A5 plus cateva sute de M 48.
De bagat la cap pentru romani, si de deschis ochii, este PIBul Greciei vs PIBul Romaniei si cum reusesc elenii sa aiba asa forte armate, destul de bine dotate, iar noi nu reusim mai nimic.
GeorgeGMT
George, aici se fac comparatii si se dau exemple de ani de zile, dar cu toate acestea imbecili, idioti utili sau cozi de topor din MApN care cu siguranta citesc ce se scrie pe site, in conjuctie cu nici nu stiu cum sa ii denumesc pe aia din legislativ sau guvern, se fac ca ploua si inchid ochii. Mi-e totusi greu sa inteleg cum se poate ca un ofiter superior, care a avansat de-a lungul anilor si stie care e situatia de facto, sa aiba coloana vertebrala de consistenta unei moluste si sa nu indice problemele grave referitoare la dotarea armatei. Chiar asa sa se imbete toti cu apa rece si sa-si imagineze ca reprezentam pilonul ala de stabilitate (situatia hainelor cele noi ale imparatului), ori pur si simplu tac din comoditate sau frica de repercusiuni si asteapta sa se scurga timpul ca sa ajunga sa-si incaseze pensia?
Un ofiter superior care a avansat ani de zile NU stie musai situatia de facto,iar daca a avansat e probabil sa nu stie prea multa meserie.Omul se minte singur,e in compania altora care fac la fel,apare sindromul ”merge si asa”.Se uita la datele brute(care nu-s chiar ce se vede de afara) si trag concluzia ca se mai descurca,pt ca daca in poligon dau aia cu un pluton de T55 sau MLI un ”batalion” inamic jos suntem bengosi.
Ca mai sunt exceptii,da,dar nu unde se da cu pixul.
apai nasol tare… nu suntem asa de departe ca metehne de armata rusa…
cum e rusul e si infiltratul…
Ete fas! Nu lucreaza pt rusi,dar moduri de selectie asemanatoare duc la rezultate asemnatoare.Stai sa vezi ce specimene ajung generali la nemti.
Ce se intampla aici are treaba cu natura sistemelor birocratice,lasate in voia lor.E o chestiune ras-studiata de administratie publica,care nu e unica in natura sa la noi sau chiar la rusi.Si care are remedii simple in teorie,complicate pe termen scurt in practica(afecteaza oameni) dar important e ca exista leacuri.
cine a zis ca nemtii nu sunt infiltrati… asa ceva… ☺️
@Mihais. După ce m-ai făcut albie de porci pe tema veniturilor adiționale soldei și pe tema selecției personalului, uite că ajungi și tu la vorba mea – * … moduri de selectie asemanatoare [rușilor] duc la rezultate asemnatoare … * – sper să fii de acord că te-am citat corect. Mda, tu te referi la selecția și promovarea personalului de nivel superior, eu mă refeream la criteriile generale de selecție și promovare …
De curiozitate : militarii MApN au spor de 20% pentru titlu de doctor în științe ca ceilalți bugetari ? Eu altfel nu înțeleg înghesuiala la doctorate din domeniul militar … Problema e că, din ce știu eu, diferența majoră față de alți candidați la punctajul de accedere în funcție superioară o face exact titlul de doctor sau doctorand. Asta n-ar fi neapărat o dramă, pentru că orice sistem, chiar și cel bugetar, ar trebui să aprecieze financiar și carieristic performanța intelectuală, dar e o tragedie pentru că la intrarea la studiile doctorale stau pentru prea-cinstită vămuire oamenii lu’ nea’ general Izmană. Eu personal nu am auzit de asemenea doctorate făcute pe bune. Or fi, nu vreau să fiu absolutist, dar eu n-am auzit de așa ceva.
Și aici vine problema catastrofică – problema alterării setului de valori morale prin compromis. Un om, mai mult sau mai puțin tânăr, mai mult sau mai puțin inteligent, dar plin de aspirații prezumabil bune și oneste, descoperă o portiță îngustă către Shangri-La – salariu cu 20% mai mare din pix, oportunități de evoluție în carieră, status social, satisfacerea părinților / cunoscuților care au investit în el sistemul de relații pe care l-au avut la dispoziție – totul cu doar un mic compromis moral egal cu șpaga de doctorat plus fructificarea sistemului de relații. După aceea urmează alte compromisuri percepute ca fiind mai mici – șpaga obligatorie de examen, taxa obligatorie de lucrări științifice făcute de alții, mai experți în copy-paste, mai apoi participarea așa-zis benevolă, în fapt reduceri de taxe de șpagă, la redactarea de lucrări pe care să le semneze alții. După aceea vin alte și alte compromisuri, apoi scârba de propria persoană după efortul de participare la forme fără fond, scârbă soluționată ușor prin ablația spiritului moral auto-critic și contorsionarea setului de valori morale. Apoi urmează impregnarea de spiritul de castă conducătoare, indiferent că menținerea în castă înseamnă După asta, încep să curgă avantajele – salarii, promovare, șpăgi, putere, conturi off-shore, etc. … Și uite-așa ajunge tânărul nostru cel inteligent și idealist o scârnăvie parșivă dar în primii 10000 de stâlpi ai societății noastre multilateral dezvoltate în corupție …
Ceea ce mă sperie pe mine e că această castă, indisolubil legată de poziții bugetare, a început să respingă castele *inferioare*, mai ales casta profesioniștilor. Și ceea ce mă sperie și mai mult e că această castă a început să se rafineze și să-și ierarhizeze membrii nu pe criteriile de sociabilitate de până acum (prezență de spirit la beții și chefuri, tupeu la furtișaguri și obediență la superiori) ci pe criterii de performanță intelectuală și imagine aparent morală – eu zic că e mai periculos un escroc inteligent și spilcuit decât un bețivan bătut în cap …
@Mihais. Ziceai că există leacuri. Zi-mi-le și mie. Atât timp cât plebea nu mai e capabilă nici să diferențieze lucruri grosiere, cum va putea această plebe să alunge niște lepre din ce în ce mai sofisticate ?
P.S. Luați cum vreți ce spun acum, cu sau fără lămâie, cu sau fără încredere – nici eu nu am încredere totală în veridicitatea informației – am auzit din sursă pro-pesedistă că principalul motiv de debarcare din 2020 a găștii pro-vest Orban + Barna (da, amândoi catastrofe manageriale, amândoi cârpe, amândoi cu bube, dar real pro-vest) cu tandemul de sacrificiu de papițoi Câțu + Cioloș pentru a ajunge la soluția *Grivco 2009* din argații sistemului Ciucă + Ciolacu s-a datorat punerii pe agenda de redactare a măsurilor PNRR de la Bruxelles a temei pensiilor speciale … Mde …
Gigi,din 2 una.Ori ai confundat tovarasii de discutie,ori nu ne-am inteles unul pe altul,pt ca io nu tin minte sa fi discutat cu tine sau altcineva de bani,venituri,salarii.Despre selectie stiu ca vb impreuna cu Sharky despre profilul militaurilor,dar dupa cum ai zis si tu,is chestii diferite ce fel de insi intra in sistem si ce fel de insi ajung aia care acced mai tarziu sa aiba galaxii pe umeri.
Nu e un subiect simplu,politica de resurse umane in armata e cum e,iar partile bune vin deseori accidental,ca urmare a naturii umane,nu ca merit al sistemului.Si dupa cum in societate sunt mai multe Romanii,asa si in armata sunt mai multe armate.E cea a birocratilor,e cea a alora care sunt acolo pt ca is la locul potrivit,e cea a alora care bifeaza activitatea si pleaca .
Cum se rezolva problema societatii care nu vede nimic?Cu capul de pereti si calcand pe grebla.Cum se rezolva birocratiile?In 2 moduri,fie prin simplificare si transparenta,fie prin foc si sabie.E simplu ce zic,dar nu e simplist,pt ca sunt multe componente ale fiecarei metode.
„…spor de 20% pentru titlu de doctor în științe ca ceilalți bugetari ” – asa ceva nu exista. A fost pe vremuri 15%. Acum e suma fixa de 950 de lei .
950 lei se adăuga la brut. După aia se impozitează.
Mai ales la finalul grandios al reportajelor sau articolelor semnate MApN, „Raportam misiune indeplinita”. My ass.
Nu as da vina in primul rand pe grotacii din politica. Ei se simt bine in mocirla lor parlamentara, se mai injura pe la TV sau de la tribuna, dar cand e de facut banul, ai dreaku toti sunt frati de cruce. De ei n-ai ce zice. Aia stiu, aia fac. Ciordeala e obiect de studiu in care toti si-au luat doctoratele pe bune. Nu ai ce sa le ceri. Pe mine m-a pus pe ganduri conducerea armatei. Adica sa nu ai tu un grup de conducatori militari care sa dea de pamant cu grotacii mai sus amintiti si sa-i traga de bracinare cand vine vorba de starea si dotarile armatei de atata amar de vreme? Ce dreaku sunt numai nevertebrate lin conducerea armatei? Sau dorul de pensii babane le-a distrus orice gandire si mandrill military? Asa mare blestem sa fie pe capul nostru ?
Militarii ce cauta în politică?
Pai steaua și „soarele” de general nu se acordă în urma unui decret ?
Parcă așa am înțeles de la colegii ce au avut sau mai au carieră militară…
Dacă gradul se acordă printr-o decizie politică, e invariabil că repectivul avansat si cel ce îl avansează au aceleasi afinități politice.
Io zic că domnul prim ministru actual e un bun exemplu…
Înaintările in grad, inclusiv la cele mai înalte funcții, se fac pe competenta sau uneori pe „pile”, depinde de context., Zisu e un exemplu celebru. Sunt exemple de foști generali intrați în politică, Ciuca, Oprea sau Chelaru. E o practică întâlnită în mai multe țări, însă aduce mai mult cu dictaturile decât cu țările democratice.
Pentru lămuriri, sunați la sri si dgia.
Prin prieteni de familie, am avut ocazia de mai multe ori sa beau la masa cu personaje de rang inalt.
Odata am avut 3 generali langa mine, cu care vorbeam la „tu”, ca-s baieti de comitet cand se fac prastie.
Ei se adersau cu „ba, p**la” intre ei.
In afara de c*rve si de baute nu prea aveai ce sa vorbesti cu ei.
Erau ferm convinsi ca daca ne ataca rusii,suntem terminati imediat, oricum n-avem ce face. Si americanii sunt de vina pentru toate relele de pe pamant.
Un maior trecut in rezerva zicea ca in Oceanul Indian e scufudat un vas plin de arme, pe care il vor si rusii si americanii.
De 25 de ani ambele parti au submarine care incercuiesc non stop vasul ala, ca partea cealata sa nu puna mana pe el.
L-am intrebat daca sunt arme nucleare, dar a zis ca nu, sunt pusti AK-47, mitraliere si munitie pentru ele.
Asta zicea in mod serios, cand era treaz. Iar generalii il asculta si aprobau.
De-atunci m-am lamurit cum sta treaba la noi. Dar am intalnit o data si un locotenet tanar, care stia carte.
Și după aia te-ai trezit și te-ai dus la liceu.
Bună asta.
E folosita de mult tema asta „cat de prosti sunt unii și cât de deștept sunt eu.” Multă vreme era diseminata prin trenuri, mă refer la militari, până a apărut netul la liber, întâi în icafeuri. După aia a început pe mirc, forumuri etc. Pe militaryphotos sau la noi pe semperfidelis râdeau toți de cine fabula. Erau certuri constructive între 2 tabere și se bagă câte un greenhorn și dădea o duma, ba, sunteți toți prosti. Ce să-i explici ăluia, era luat la mișto și devenea material de glume.
As vrea fie adevart ce zici.
Dar problema e ca avem prea multi oameni ca tine, care prefera sa se ascunda dupa degete si sa mature gunoiul sub covor.
Poate o sa se schimbe lucrurile atunci cand ne scapam de relicvele comuniste.
Zicea alt maior, cu regret in suflet, ca inca se bea mult in armata, dar nu atat ca pe vremuri…
Deci, o schimbare exista.
Sa vedem cu furtul de motorina ce se schimba, cu asta armata romana a devenit „meme” pe plan international.
Ceva pozitiv ai observat la militarii români? Un singur lucru măcar.
Doua lucruri chiar, un sergent care se pricepe la gratare si mici si un colonel care face visinata buna.
Ai fost cam invidios 😀
*… Ceva pozitiv ai observat la militarii români? Un singur lucru măcar…. *
Îmi pare rău că am declanșat bocete de film nord-coreean, dar acesta era firul discuției. Eu puneam problema școlilor doctorale de administrație / politică / siguranță / apărare care in proporție majoritară au devenit fabrică de lepre capabile doar să perpetueze și să rafineze o castă coruptă în rol conducător al societății românești. Și încă nu mi-am dat drumul la gură cu mecanismul prin care acești indivizi ajung invariabil susținătorii fervenți ai propagandei pro-est si mai grav ai unui sistem de tip putinist…
Acum de bine – am avut ocazia să discut cu mai mulți – mi-am format opinia că majoritatea ofițerilor 50 minus au ceva in cap, au o formare bună, în sensul că într-o discuție neutră despre resurse umane e greu să-i diferențiezi de manageri din sectorul civil sau funcționari mai luminați din cel bugetar.
Tot de bine – se bea din greu la oaste, dar nu ca ghiolbanii de pe vremuri care majoritar ajungeau la pensie la faza de ciroză. Și nici măcar nu se bea ca la jandarmerie (despre pompieri nu vorbesc, ăia au fost dintotdeauna campioni) și nici nu se consumă atât de mult droguri ca in poliție.
Problema nu e asta, problema e atitudinea tot mai arogantâ *NOI suntem profesioniști, știm NOI ce facem * – și tot o laie fac și spilcuiții ăștia mai tineri ca și brontozaurii comunistoizi dinaintea lor pentru simplul motiv că gândesc pe conceptul *suntem pielea p… lii, așa că-n caz de ceva, oricum fie ne scapă NATO fie ne-nțelegem noi cu rușii deci rolul nostru e să fim aproape de camarazii de pahar și să ne chivernisim cum om putea*
„un locotenet tanar, care stia carte. ”
:))))
sa nu fiu rau, depinde ce intelegi tu prin stia carte. poeme de eminescu poate.
Si poeme de Eminiescu sunt lucru mare in ziua de azi.
Uitati-va pe site-ul asta de cate ori s-au pus intrebarile astea.
Raspunsul este unul singur pe care vi-l dau de fiecare data: KGB. Pana la cele mai inalte niveluri in statul roman.Se vede cu ochiul liber.
Si romanii cumpara 54 de Abrams peste 1-2 ani. Si mai avem 54 de TR85M1 Bizonul, nu vad de ce sunteti asa de pesimisiti. Plus multe pdfuri.
Tu ești robotelule?
Sa afirmi ca grecii stau bine financiar e o dovada de politete excesiva 🙂 singurul aspect pozitiv pentru ei e ca inflatia euro le devalorizeaza datoriile…si ca nu au dat faliment anul trecut, sau acum 2 ani, sau acum 3 ani 🙂 …dar la cum cresc dobanzile in EUR nu e cert ca se va repeta si in anii urmatori…ca doar au de rostogolit datorii si finantat deficite in continuare…
Ca sa-si mentina armata la un nivel cat decat descurajant pentru turcii (colegi in NATO – mare ghinion), grecii sunt condamnati sa fie cei mai saraci europeni, pt ca excesele (buget aparare in cazul de fata) nu fac bine economiei si finantelor…e drept ca nici relieful fragmentat nu ii prea ajuta la economie…
Comparatia militara e putin fortata, grecii se inarmeaza in draci de vreo…50-70 de ani…noi abia de anul asta alocam cat trebuie…chiar nu sunt un exemplu de urmat pentru noi…atata timp cat mai exista NATO (si noi in el) cel putin…
In 2040 o sa avem cu siguranta o armata echilibrata/decenta si o economie si un nivel de trai semnificativ peste ce vor avea grecii…ca sa fiu si eu optimist 😉
De cand ma stiu, din 90′ numai asta aud, ca noi o sa dregem si o sa facem, etc. Dar anul viitor ” sarbatoresc ” 10 ani de cand am emigrat, si desi as vrea sa ma reintorc maine, nu pot… Nu mi se permite. Eu, nu sunt bun in tara mea. Nu am doctorate, nu sunt smecher, nu am PCR in sistem, nu sunt asiatic. Eu, astazi vreau sa traiesc decent, atentie, decent, nu ” bine ” ! Dar in Romanica mea, nu se prea poate, si nu ma refer financiar, ci la sistemul care e afara. Asa ca, pentru mine, nu ma incalzeste prea tare ca in 2040, apoi se va spune 2060, din cauza pandemiei, apoi 2080 din cauza razboiului, etc. Noi in istorie, tot timpul am fost ramasi in urma, inapoiati, saraci. Si chiar daca astazi, globalizarea economica face sa dispara relativ ” rapid ‘ diferentele, mentalitatea de cacat tipic romaneasca va ramane si ne va defini! Miorita, ” Lasa ca merge si asa „, ” Da Doamne mai rau sa nu fie „, ” Sa moara si capra vecinului „… Nu ai cu cine, degeaba…
Dezvoltarea noastra din ultimii 10 ani a fost fantastica iar trend e foarte bun in continuare…numa cine nu vrea nu vede asta…hai sa nu ne mai tot comparam cu nemti, francezi, englezi, elvetieni etc…sistemul nostru a fost foarte putred, inca e putred, dar lucrurile sunt in schimbare, vin noile generatii educate in spirit vestic etc.
Multi au plecat in ultimii 30 de ani, din pacate, altii mai prosti, asa ca mine, au ramas pe aici, sa contribuie macar la nivel individual la schimbarea si modernizarea tarii…unii si mai prosti au inceput sa se intoarca…nu la toti ne place Miorita 😉
„vin noile generatii educate in spirit vestic ” – nu m-as baza pe asta.
Cine sa-i educe pe copiii astia ? Actualii parinti, care in afara de TikTok si manele nu au nimic in cap ?
Da, avem masini scumpe si case mari, dar tot ca ultimii oameni ne comportam in trafic, malurile raurilor si marginile drumurilor sunt pline de gunoaie, mai multe decat pe vremea cand „nu eram educati vestic”.
Degeaba ai bani, daca te comporti mai urat decat atunci cand erai sarac. Iar asta e marea tragedie, romanul cand da de bani, se impute.
Ai dreptate cu dezvoltarea din ultimii 10 ani. Atentie, nu a fost un atac la persoana, a fost o dezbatere! Dupa cum te exprimi, numai prost nu esti.
Dezbatere, dezbatere…no offense taken…doar eram setat pe psihologie inversa 😛
„Dezvoltarea noastra din ultimii 10 ani a fost fantastica iar trend e foarte bun in continuare…numa cine nu vrea nu vede asta…”
@Anonimus cu parere de rău, evoluția fantastică…
Când tu stat te împrumuți zilnic să acoperi deficiente, mărești cheltuielile de personal în aparatul bugetar adică birocratic, nu unde e nevoie(spitale ,policlinici, creșe, grădinițe, de exemplu), dar nu ai bani pt întreținere/dezvoltare infrastructura, investiții la mișto în parcuri și borduri, nu in drumuri, cai ferate, porturi,
Dai sporuri pt birocrați că lucrează cu fonduri europene, dar absorbția fondurilor e prafao, tot votantul e „mâncat” de inflație de prin 2016 dar toți purtătorii de hârtii din primării și ministere au venituri indexate constant, usl 2.0 și justiția au grijă să primească toți snapanii pedepse cu suspendare sau prescrierea pedepsei,
tu spui că evoluăm fantastic…
Io zic că e o involuție, sau evoluție fantastică spre o „Grecie” insolventa…
@Octavian a făcut bine, îmi pare rău că nu am făcut și eu ca el…câteodată speranța e un fel de fata morgana, dacă pot să zic așa….
Smecherii o duc bine, dar io nu am 4 vieți să apuc binele promis de adunătura asta de hoți.
Toate statele se imprumuta, e drept ca e important si cum se cheltuie…dar sa zici ca nu se investeste e exagerat…
https://www.zf.ro/eveniment/romania-misca-cheltuielile-investitii-infrastructura-companiei-21650533
Acuma fiecare vede ce vrea, partea plina sau partea goala a paharului…
„Acuma fiecare vede ce vrea, partea plina sau partea goala a paharului…”
Nup, depinde pe ce drumuri mergem…și cât de des…
Io unu’ m-am săturat de drumuri reparate și „modernizate” cu nenorocirea aia de rigola betonata, cu 0 acostament, cu refugii/parcări puține si proaste acolo unde exista, cu aceleași mizerii de panouri din tablă pe post de parapet, cu denivelările rămase la locul lor după repararea drumului, șamd
Ăștia sunt bani sifonati, nu investiți…
Și dacă se repară un drum, de cele mai multe ori e adus repede la starea „inițială” de traficul greu și în exces…ghinion, ar spune cineva, lucrare proastă, ar zice alții
Țara lu’ nu avem nevoie de autostrazi, sau dacă facem până facem o autostrada, în unele cazuri ,nici nu o facem, că merge și drum expres…sau tara șoselelor pline de tir-uri cu cereale și containere, și cfr marfă taie frunză la câini…
Mai bine ne oprim ,că suntem off, și abuzam iară de omenia domnilor care ne gazduiesc aici .
Scuzele mele, domnilor! ?
Habar ai ce-i in ,,trend” pînă nu a a fost nevoie să completezi pentru Statistică ce-i în firma ta, cum trebuie să te raportezi ,, central”, pentru că Porțile de Fier sunt pe Magheru, Turceniul și Rovinariul prin aprope de Colentina,, Cernavodă pe lîngă Centrul Vechi … Fică-mea a prins în pandemie 1,5 ani de liceu. Mumu bursele acordate ( în clasă de 28 aveau 5 burse in UK – ma rog, 3 în Scoția . la ieftinica) Dacă o aud că ,,o să vină vremuri bune pentru țara noastră” îi rup picioarele. Noroc că e în Osaka.
Promoție liceu 88. Dacă ar fi să ne ne revedem ar fi mai simplu în Toronto.
Cum adica, mai folosesc grecii M48 modernizate? Pai au meritat banii, nu se gaseste greu munitia de 100 mm etc. etc.
apropos de Abramsurile noastre, desi e cam off topic, ma risc. Uite exemplu de trolaj rus ca la manual, din partea dlui Bogdan Chireac, sageata sputnicista
https://www.dcnews.ro/romania-cumpara-54-de-tancuri-americane-abrams-bogdan-chirieac-ce-sa-faci-cu-ele-majoritatea-podurilor-din-romania-nu-rezista-la-70-de-tone_908010.html
descooeriti manipularile si da Mapn o baterie de vin bun!
La chireac asta Leopard 2 are 30 de tone. Si Piranha 5 cred ca are mai mult.
Ps. Mi-am schimbat numele, ca sunt cam multi Adrieni.
aia observasem si eu printre altele.
Diego :)))
Cat timp le tin turcii, le tin si ei.
La 105 mm gasesti munitie moderna – si de la privati americani, belgieni, francezi, israel etc
Ce e ciudat de ce au retras la stocare acum 5 ani M60, si au pastrat in schimb mai batranele M48
probabil pe acelasi motiv pe care am retras noi Mig-29 si am tinut Mig-21 (stoc de piese).
munitie moderna exista:
https://elbitsystems.com/product/tank-ammunition-100mm-series/
oricum ar trebui sa facem si noi, fac si bulgarii si teza mea cu TR-ul e de folosit ca vehicul de suport pentru infanterie nu MBT, cam ce vor americanii acum cu IFV-ul cu tun de 120 mm iar altii folosesc pe platforme pe roti (AMX, Centauro) sau vor IFV-uri cu turele de astea; noi avem alta platforma pentru asa ceva ca nu mergem cu ele in Taiwan, Africa sau pe serpentinele din Toscana.
la americani e tun de 105mm la MPF
cat ar pierde grecia daca ar ceda si ar exploata impreuna cu turcii hidrocarburile din mediterana? 10-15 md? dar turcii? 10-15 md? oricum din cursa asta a inarmarilor pierd popoarele. nici grecii, nici turcii nu cedeaza, cumpara cazane sa le dea sentimentul ca sunt musculosi, si de exploatat si castigat va beneficia oculta mondiala. astia mici, prosti si saraci, vor ramane tot mici, prosti si saraci si bucurosi tare ca, uauuu s-au mai surubarit ceva ucigase
PIB ul nominal al Greciei per locuitor e 19827Euro sunt pe locul 41 in lume, in timp ce Romania e pe 46 cu un pib nominal per locuitor de 15619 Euro. E o diferenta de 4208, asa ca nu isi are rost comparatia.
Asa o fi???. In anul 2000: PIB nominal Grecia 12,500 $, Romania 1,600 $. Trendul cred ca evident….
PIB-ul pe cap de locuitor e util pentru masurarea nivelului de trai sau productivitatii, dar nu e relevant pentru achizitii militare (achizitii de orice fel, de fapt).
La ăla de-ți vinde armament îi pasă câți bani poți tu da în total, nu câți oameni au trebuit să muncească pentru a putea ajunge la suma aia.
Daca compari costul de viata Grecia vs Romania o sa vezi ca grecii o duc mai naspa decat romanii cu PIBul ala per locuitor de 19827eur.
Nu știu dacă vedem situația reală.
Sunt convins că în țară suntem mai puțini decât ,,spune” recensământul,unde există interese pentru ca numărul locuitorilor să nu fie mult mai mic.
În realitate cred că avem un PIB/ capita mai mare.
PIB per capita 15619 Euro si salariul median de 2056 lei net. PIB-ul per capita nu-ti arata mare lucru fiindca nu-ti arata nicio distributie a veniturilor.
sunt curios de urmatoarele lucruri:
1.care este nivelul de salarizare in ministerul apararii grecesc?
2.ce procent reprezinta salariile din total buget de aparare ?
3.ce pensii au fostii angajati ai ministerului apararii grec?
stiu ca nu va fi deloc popularab urmatoarea remarca:
degeaba asiguri pensii speciale si salarii mai amri, daca oamenii aceaia zboara pe MIG 21, alloute 316, conduc TAB71, si T55
in cazul unui conflict vor fi morti in primele 2 sapatamni (nu doar din cauza tehnicii)
crescand salariile si pensiile nejustificat (vizavi de performante reale nu iluzorii) armata va devenii o adunatura de putir care vor dorii un salariu mare, pensie grasa si munca putina
in primul rand asigura-le dotarea corespunzatoare, trainingul necesar, fi sigur ca in caz de conflict sunt capabili sa faca fata si dupa accea discutam de pensii, inaintari in grad de 1 decembrie, samd
@Johan
Hai că ai fost chiar haios, cu commentul tău.
Dacă chiar erai curios, cât ai pierdut timpul să te scremi să gândești intens, si apoi să scrii, dădeai repede o căutare pe net, te lămureai, și apoi ne prezentai și nouă datele, ca o comparație. Mie mi-a luat fix 3 minute chestia asta.
Gânditul productiv e grele…
Părerea mea, hâc…
daca incercai sa gandesti putin (nu foarte intens) ai fi priceput ca intrebarile erau retorice, parerea mea, hac…
Salariile sunt confidențiale, nu găsești pe net decât orientativ, nu ce ia omul în mana, in cont sau pe card.
Methods of traditional investment analysis or financial stability for Greece are not applicable. By the by, according to the EU the cost isaverage household in Greece more than in Germany, paradox. Geographical and geopolitical position, climate, islands etc. etc. this is absolute resource, forever… Regards.
cum sa aiba acces la imprumuturi cu datele alea pe care le-ati enumerat? Poate chinezii sa-i „imprumute”, adica sa-i cumpere efectiv, preluand ei „reconstruxtia”. pe bune, pe mecanisme de piata libera, nici dracu nu imprumuta Turcia.
Good question… Germany is the only one who knows that answer: – a virtually non-refundable European loans. An outpost against the Turks, WW2 reparations or something else, it was less messy to settle? The two eventually make a fortune, German banks- without a doubt. (smiley)
În termeni nominali pib-ul total al Greciei este de 200 de miliarde de euro, al nostru de 300. Populația lor este la jumătate. Alocă acum 3% din pib pt. armată, o fac de decenii și în trecut au sărit de 4 sau chiar 5%. La noi se știe ce și cum. Stagiul militar la ei este obligatoriu, era de 9 luni, mi se pare ca anul trecut l-au majorat la 12. Au sub arme cam 180 de mii de oameni, din care 120 de mii profesioniști. Deci au de unde și cu ce, chiar dacă par un david în raport cu goliatul otoman. Ma gândesc totuși la ce populație au, de unde scot vreo 300 de piloți capabili să zboare F16 block 70, Rafale și F35. Nu vreau să fiu pesimist, dar să vedem pe cine urcam în carlinga celor 49 de F16 ale noastre.
https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Greece
Iar economic si energetic se extind
https://adevarul.ro/economie/enel-a-vandut-grecilor-de-la-ppc-activele-din-2248532.html
Poate asa avem mai multe avantaje pt importul de gaze lichefiate din Alexandroupoli
Si grecii, la fel ca ungurii se cred mari scule, mari investitori regionali etc., si unii si altii fiind defapt niste pigmei in comparatie cu vesticii…
https://www.zf.ro/companii/energie/italienii-enel-spun-adio-pietei-romania-intr-exit-fulger-iese-grup-21679214
„Enel este unul dintre cele mai mari grupuri globale din energie, un business de 140 de miliarde de euro, care va investi 37 de miliarde de euro în şase pieţe cheie: Italia, Spania, SUA, Brazilia, Chile şi Columbia.
În locul lor vin grecii de la PPC, cu o putere de investiţii mult mai redusă într-un moment în care România are nevoie de fonduri masive în reţelele de energie, dar şi pe zona de producţie. Grecii de la PPC sunt un business de 5,7 miliarde de euro în 2021, pe pierderi, care în 2022 doar s-au adâncit. ”
Sa speram ca ai dreptate cu gazele de la greci…orice surplus pe piata face bine la pret…dar cred ca si aici grecii sunt optimisti…ENEL nu de nebuni au vandut…e tot mai greu sa le faci competitie la ai nostrii mai ales dupa ce incepe exploatarea din Marea Neagra etc. Daca se descurca la fel de bine ca si cu Romtelecom, cumpara Hidroelectrica sau Romgaz afacerea peste 2-3 ani pe nasturi…
Eu cred ca este in interesul nostru ca Turcia sa intre pe un fagas normal. Avem multe legaturi economice cu ei, mult peste cele cu grecii. Putem sa ne gandim doar la Ford si Arctic. Poate avem noroc si cu acest cutremur se prabuseste si scaunul lui Erdogan.
Un alt aspect la care putem lucra cu turcii si cu Rep.MD. sunt gagauzii care cumva trebuie rupti de rusi si aici cred ca lumea turca este cheia.
Grecii au traditional o afinitate pt rusi prin prisma ortodoxismului dar si a razboaielor impotriva otomanilor, in functie de ce tampit ajunge la putere in Grecia nu m-as mira sa avem o Ungarie 2.0
Si totusi Uniunea Sovietica e cea care l-a ajutat pe Ataturk sa se mentina pe linia de plutire si sa nu fie Turcia sparta in bucati. Dar Grecia e cea care voia mai incolo sa devina comunista. Increngaturile prin zona s-au tot modificat.
https://www.rbth.com/history/333503-how-bolsheviks-helped-shape-turkey
La Ultima vizita in R Moldova si respectiv Gagauzia, Erdogan i a mustrat pe gagauzi,; le a spus ca nu e normal sa nu isi vorbeasca limba nativa si a tarii in care s-au nascut !
Au ajuns 11 Rafale in tara. Am zis si la PSR.
11 Rafale si au si 6 F-16V receptionate.
Sa mai spunem ca au punctat si la imagine trimitand printre primii echipe de salvare in Turcia?
grecia nu are rusi si unguri in guvern …
Departe de gandul ca ai nostri ar fi vreo lumina DAR am mai spus-o la alte posturi si repet:
achizitiile, intretinerea si operarea tehnicii de lupta grecesti nu doar ca nu este sustenabila in bugetul lor ci nu este sustenabila DE DEPARTE.
Asta in conditiile in care % din bugetul apararii Greciei destinat costurilor cu personalul este MAI MARE ca % din Romania (Da, cam asta arata cifrele oficiale). Cel putin pe hartie nu au cu ce si ma indoiesc ca au si cu cine, daca vorbim de cei din oaste cu sange elen.
Sunt alti bani si/sau alte intelegeri la mijloc, nu este comparatie mere cu mere.
Ref la Turcia – belelele vin exclusiv din cauza sultanului. Daca scapa de el si redevin pupaciosi cu vestul au motive sa fie optimisti. La figurile actuale, si sigur viitoare, ale Chinei, exporturile Turciei vor exploda. Potentialul economiei turcesti este enorm.
Grecia a fost și este susținută politic și militar de US cât și de unele tari vestice. Daca până în anii 70 UK și US au fost garanții lor, încetul cu încetul li s-au alăturat și Germania și Franta. Este, păstrând proporțiile, un fel de Israel sau Iordania a Mediteranei de est.
Daca Turcia ar intra in UE lucrurile ar sta diferit. Și poate că UE curtează Turcia și Erdogan se lasă greu.
@xv-la subiecte military te dai criptic ultraarogant iar la geopolitica esti defazat cu fro nu mai putin de 15ani. Ehei vremurile cind primea erdo banuti fara numar de la UE au trecut, s´au prins si aia cam ce joc face cind s´a rastit inapoi gen justitia c´est moi.
Uite mai Einstein https://www.aa.com.tr/en/europe/-eu-s-interest-is-in-positive-course-with-turkey-/2069853
tre sa fii turc ca sa crezi ca friendly reminderul ala se poate interpreta pozitiv. oh wait, e site turcesc. Amice, mai cerceteaza, pe linga ca aderarea Turciei la UE era o grozavie per se, au si reusit sa´si dea un autogol la pauza…s´a intimplat acu´vreo 15ani. Raportul UE care vizeaza Turcia este destul de categoric: n´au nici o sansa si nici nu s´au straduit deloc. Dar refuzul este impachetat galant ca o noua sansa. bai ma lasi..
@xv- sa ma scuze gretzii de offtopic.
wiki namtzesc zice ca au avut un raport mega critic in toamna 2016 si s´a decis sa inghetze tratativele. Precedat de faptul ca in 2006 au considerat ca nu are rost sa continue cu tratativele din moment ce refuzau turcii sa semneze protocolul Ankara. da bre cu scrollu´…inainte sa dai din clanta.
Ce surprize ne mai pastrezi, fanteziile cu Rusia membru nato de prin 90si tz??
Tu dai sursa wiki, ok, e beton Wiki, e suprema sursa, știi bine că Wiki compilează alte surse secundare sau primare. Încearcă și altceva, nici ce scrie in linku asta nu e probabil 100% real, e totuși mai aproape de subiect. Printre altele articolul subliniază că Turcia ar trece pe locul 4 ca nr reprezentanți, deci ar fi cu cei mari in fata. Asta pe langa alți factori importanți, de ex religia, lucru care nu prea se pomeneste. https://www.touteleurope.eu/l-ue-dans-le-monde/adhesion-de-la-turquie-a-l-union-europeenne-ou-en-est-on/
@xv- thumbs up pt dublul argument demografie+religie, practic ar fi trebuit sa te faca sa´ti reconsideri afirmatia „Daca Turcia ar intra in UE lucrurile ar sta diferit. Și poate că UE curtează Turcia și Erdogan se lasă greu” si sa nu apesi pe enter..ca de la asta ne´am incontrat. Eu ma opresc aici si voi astepta obligatoriul articol dedicat Turciei de peste vreo luna.
„Writing and contribution by Busra Nur Bilgic Cakmak in Ankara.”
Dacă este Bilgic Cakmak approuved , ai dreptate…
Poate nici ăștia n-au idee despre subiect https://www.dw.com/en/turkey-eu-relations-which-countries-are-for-or-against-turkish-accession/a-40381533