Guvernul înființează Garda Forestieră

istorie_taieri padurile din trecut

Noua structură va avea 926 de angajați. Salariile vor fi echivalente cu cele angajaților ANAF. Pentru 2015 efortul bugetar va fi de 500 de milioane de lei

Ministerul Mediului a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se înființează nouă gărzi forestiere teritoriale, cu rolul „implementării și controlului aplicării regimului silvic și cinegetic”. Intenția ministerului vine în contextul în care CSAT a decis că defrișările ilegale constituie o problemă de siguranță națională. În nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență se arată că, anual, se taie ilegal aproximativ 8,8 milioane de metri cubi de lemn, adică aproximativ o treime din tot volumul recoltat în România. Astfel, potrivit Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice – Serviciul Forestier, între 2008 și 2014, s-au recoltat anual, în medie, 26,69 milioane metri cubi lemn. Dar, potrivit INS, volumul autorizat pentru recoltare este de doar 17,9 milioane metri cubi lemn. Ministerul Mediului apreciază că diferența dintre volumul total de lemn recoltat și cel recoltat legal „se apreciază a fi recoltată ilegal”. Potrivit acestui minister, valoarea lemnului recoltat ilegal este circa 1,05 miliarde lei. În plus, ministerul Mediului menționează că, în prezent, urmare a procesului de retrocedare, numărul proprietăților foresteiere este de 800.000.

 

Spor de risc pentru pădurari

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, noua structură va avea 926 de angajați, din care 818 cu „atribuții de control și implementare” (o persoană la 8.000 de hectare). În prezent, numărul personalului silvic este de 399 de persoane (o persoană la 16.403 hectare). Creșterea personalului angajat să păzească pădurile ar presupune un efort bugetar, doar în 2015, de 500 de milioane de lei. În nota de fundamentare a Ordonanței nu se precizează care ar fi efortul bugetar pentru anii următori. Salariile celor angajați în Garda Forestieră vor fi echivalente cu cele ale angajaților ANAF. În plus, aceștia vor primi un spor de risc și o cotă parte din amenzile aplicate și din suma obținută prin valorificarea lemnului tăiat ilegal și confiscat. Guvernul speră ca astfel să „reducă masiv tăierile ilegale”, dar nu își stabilește o țintă concretă în acest sens.

Gândul -Mircea Marian

27 de comentarii:

  1. o masura care era necesara de mai mult timp,mai bine mai tarziu decat niciodata.

  2. Cine zice G. Forestiera, zice 4X4. 😉 🙂

  3. Deci de acuma, cine va taia ilegal va trebui sa dea spaga si la gardistu’ forestier, nu doar la politzai si padurar. 🙂

  4. Aha… deci mai bifeaza Ponta cateva chestii…
    -chipurile reduce somaju’ … da’ nu in randul alora care vor deveni gardisti… mai degraba in randul alora care vor lua spaga ca incepusera sa faca foamea…
    -mai incarca aparatul de stat …degeaba pe banii contribuabililor
    -mai trebuie construite niste celule si modernizate cele existente avand in vedere ca numarul celor care fura un lemn din padure este destul de mare… uite asa Justitia patronata de Kazanciuc mai 8tine si ea niste banutzi acolo…. mai un material de constructie… Care minister al Justitiei? Ala de trece la UNPR cu Kazanciuc cu tot….. Orientat bine baiatu’ asta fost badigard …Seamana cu Cozma… ala care planta panselute prin Bucuresti…
    -mai cresc vanzarile la girofaruri, nu de alta dar avem putine pe cap de votant furajat…
    -mai cresc vanzarile la 4×4 musai Nissan…voi credeti ca Dusteru’ face fatza unor infractori dotati cu Jeep???
    De maine sa va pregatiti sa vizionati aventurile hotilor de lemne la tembelizor… poate asa uitam aventurile extraordinare ale unui Hrebe, ale unei firme austriece, de aventurile inca nescrise ale unor consilieri guvernamentali cu firme in domeniu…
    Poate va intrebati ce firme au consilierii guvernamentali? Pai unii chiar in domeniul forestier… Si firmele astea sunt calare exact pe Romsilva… Si tot „specialisti” ai acestor firme magaresc in fel si chip serveru’ alora de la Romsilva…

  5. Ati omis faptul ca Gardienii forestieri primesc procent din amenzile pe care le dau si din valorificarea lemnului confiscat,o masura asemanatoare a fost luata de guvernul lui Nastase pt. vamesi,politia de frontiera si cred ca si pt GARDA FIINANCIARA[ATUNCI S-AU FACUT cele mai mari capturi de marfuri ilegale, din pacate au scapat de ea ALIANTA DA].

  6. ma apuca rasul , hopa s-au trezit sa infiinteze garda forestiera , impactul medio-ambiental si ecosistemul distrus cine il repara ?
    pe zi ce trece calitatea aerului este tot mai rea !
    degeaba , se va taia in continuare , bani trebuie sa iese , spaga …

  7. Apropo de imaginea de mai sus : de fapt situatia e mai rea decat e infatisata acolo pt. ca dupa noile norme ,la capitolul ,,paduri” sunt trecute toate spatiile verzi: parculete de cartier , copacii de pe marginea soselelor ; iar unii spun ca si pomii din livezile si curtile oamenilor sunt luate in calcul…totul ca se se umfle procentul de paduri ramase si sa se acopere jaful.

  8. La-ti vazut pe omul ala la stirile ProTv de a sunat la radarul padurilor pentru o verificare al unui transport de lemn? Stiti ce a patit el? Cand a auzit operatorul despre ce zona este vorba, i-a inchis in nas telefonul. Apoi reclamantul de ocazie a fost contactat de politia din localitate care l-a amenintat ca ii vor face probleme, ca e magar ca se baga peste ei e.t.c. Peste cateva zile aceasta persoana s-a trezit cu 1000 de lei amenda, cum ca a abuzat sunand la 112. Asta-i tara in care traim si asta-i mafia lemnului. Peste tot!!!

  9. Tara de hotzi condusa de hotzi, mai infiinteaza un corp de control 🙂 🙂 🙂

    Ca nu aveam destule 🙂 🙂

    Destula politie, destule servicii, destule cam orice

    Alta gasca de spagari smecheri pe salarii in capu’la poolimii, sa le plateasca vilele 🙂

    Deci intentia VADITA este de a nu se face nimic!

    Daca se dorea sa se faca ceva era usor de urmarit sursa lemnului la iesirea din tara sau pe drumurile publice si luat la bani maruntzi pana la sursa

    Dar nu se doreste asta 🙂

    Ce se doreste este ca poolimea asta mai mica sa nu-si faca de cap taind padurile din care scot banii aia jmecherii de sus la nivel macro pe sume cu multe zerouri si care cotizeaza la pusculita politicului

    Deci li se va reteza macaroana la cativa haiduci d’astia mai mici

    Aia mari va vor vinde miile de hectare in folosul propriu ca si pana acum

    Deci s-a rezolvat, nu s-a schimbat nimic

    Romanian style ihaaaa ha ahaa 🙂

  10. http://hunedoaralibera.ro/guvernul-infiinteaza-o-noua-garda/

    Guvernul a aprobat astăzi, printr-o Ordonanță de Urgență, înființarea Gărzilor Forestiere, prin preluarea actualelor comisariate de regim silvic și vânătoare. În plus, noua OUG prevede creșterea numărului de posturi, precum și punerea la dispoziția personalului noilor structuri a mijloacelor necesare desfășurării activităților de implementare, monitorizare și control al aplicării regimului silvic și cinegetic. Reorganizarea celor nouă comisariate de regim silvic și cinegetic s-a realizat în scopul protejării și conservării fondului forestier național.

    Pentru întărirea capacității de protejare și conservare a fondului forestier național și oprirea tăierilor ilegale, Guvernul a decis ca numărul de posturi al noilor structuri să fie de 617, conform cerințelor Codului Silvic și realităților din teren. Aceste posturi sunt împărțite astfel:
    545 posturi personal silvic cu atribuţii de control şi implementare;
    72 posturi persoane cu atribuţii auxiliare domeniului, din care;
    18 posturi persoane cu pregătire juridică;
    18 posturi persoane cu pregătire economică;
    36 persoane de diferite specialităţi (resurse umane, achiziţii, investiţii, administrativ, etc).

    Această suplimentare de personal se face în contextul în care în prezent există doar 399 de persoane cu atribuții de control și implementare și 58 de persoane care lucrează ca personal auxiliar. Prin aceste măsuri, suprafața de fond forestier care revenea unei persoane pentru control se reduce de la 16.403 ha la aproximativ 12.000 de ha.

    Pentru întărirea măsurilor de protecție a fondului forestier național, Executivul a decis să se înființeze nouă gărzi forestiere teritoriale prin reorganizarea celor nouă comisariate de regim silvic și cinegetic. Gărzile forestiere sunt instituţii publice teritoriale ale autorităţii publice centrale care răspund de silvicultură, cu personalitate juridică, finanţate integral de la bugetul de stat, cu atribuţii în implementarea, monitorizarea şi controlul aplicării regimului silvic şi cinegetic.

    Gărzile forestiere preiau de la fostele comisariate de regim silvic şi cinegetic patrimoniul, posturile, personalul şi prevederile bugetare, pe baza protocoalelor de predare-primire.

    Garda forestieră va avea următoarea structură:
    a) la nivel teritorial vor exista nouă Gărzi forestiere, structuri cu personalitate juridică;
    b) Numărul minim de posturi pentru o Gardă este de 40.

    Principalele atribuții ale Gărzilor Forestiere sunt următoarele:
    a) monitorizarea, implementarea și controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier național;
    b) monitorizarea, implementarea și controlul aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic național;
    c) monitorizarea și controlul trasabilității materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare.

    Personalul încadrat în funcţiile de conducere şi de execuţie din cadrul structurii autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură şi cel din cadrul Gărzilor forestiere se încadrează în noile structuri ale acestora în condiţiile procedurilor prevăzute la art. 100 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată. Salariile de bază ale personalului din cadrul Gărzilor se stabilesc la nivelul salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

    Prin măsurile adoptate astăzi, se preconizează reducerea masivă a tăierilor ilegale de lemn. Cantitatea de masă lemnoasă recoltată în mod ilegal pune în pericol siguranţa publică și determină alunecări de teren, scurgeri masive de pe versanţi, inundaţii etc..
    Atribuţiile principale ale entităţilor care exercită controlul aplicării regimului silvic şi cinegetic se completează cu atribuţiile ce derivă din aplicarea reglementărilor europene referitoare la obligaţiile care revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, precum şi cele referitoare la importurile de lemn în Comunitatea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *