Hanwha Aerospace a semnat contractul pentru furnizarea sistemelor de artilerie K9 și K10 în România

Hanwha Aerospace a semnat pe data de 9 iulie un contract cu România privind furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 (SPH) și a 36 de vehicule de realimentare cu muniție K10 (ARV). Semnat de Hanwha Aerospace și Ministerul Apărării Naționale din România, contractul include atât muniție cât și vehicule de sprijin șenilate și pe roți. Valoarea contractului este de aproximativ 1 miliard de dolari.

România devine a 10-a țară care operează K9 SPH de calibru 155 mm/52. Dintre statele membre NATO, România este a șasea țară utilizatoare de K9, după Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda și Estonia. După Norvegia și Australia, România va fi, de asemenea, al treilea operator global al K10, care permite o capacitate de reaprovizionare complet automatizată pentru a maximiza eficiența forțelor de artilerie.

„Aceasta este o înțelegere remarcabilă care poate consolida și mai mult parteneriatul strategic dintre cele două țări”, a declarat dl Jaeil Son, președinte și CEO al Hanwha Aerospace. „Acest contract implică nu numai vehicule de artilerie, ci și vehicule de sprijin și muniție, demonstrând capacitatea Hanwha Aerospace de a furniza un pachet complet de soluții avansate de apărare, pe baza nivelului ridicat de expertiză tehnologică și a capacității de producție ca lider mondial.”

Conform contractului, Hanwha va livra vehiculele în etape pe parcursul următorilor cinci ani, prima livrare urmând să aibă loc până la începutul anului 2027. Majoritatea vehiculelor vor fi fabricate în România, cu o implicare extinsă a furnizorilor locali.

Hanwha Aerospace este hotărâtă să maximizeze beneficiile pentru industria de apărare din România prin diverse tipuri de programe de localizare industrială, care includ producția locală de echipamente de apărare, crearea de locuri de muncă, transferul de tehnologie și înființarea Centrului de Excelență pentru operațiunile MRO într-o nouă facilitate de tip „greenfield” în România”, a declarat domnul Peter Bae, vicepreședinte al Hanwha Aerospace Europe. „Includerea industriei românești în lanțurile globale de aprovizionare ale Hanwha Aerospace este unul dintre beneficiile potențiale pe care România le-ar putea obține în urma acestei colaborări. Prin acest parteneriat, alături de alte proiecte viitoare, România ar deveni un hub pentru divizia de sisteme terestre ale Hanwha Aerospace în Europa”.

Ca parte a eforturilor de extindere a parteneriatului cu România, Hanwha Aerospace propune Mașina de Luptă a Infanteriei (MLI / termenul de referință în engleză IFV – Infantry Fighting Vechicle) Redback pentru programul de modernizare MLI al României.

În 2023, Redback a fost selectat pentru următoarea generație de MLI a Australiei în cadrul programului LAND 400 faza 3 pentru livrarea a 129 de vehicule, dintre care majoritatea urmează să fie fabricate la o unitate din Geelong, Victoria. Pentru a câștiga competiția din Australia, Redback a trecut cu succes prin cele mai dificile teste și evaluări MLI din lume, dovedindu-și manevrabilitatea și letalitatea impresionantă în comparație cu alte vehicule blindate de luptă.

Redback dispune de o serie de tehnologii inovatoare, inclusiv șenile din cauciuc compozit, un sistem de protecție activă hard-kill și un afișaj de tip „see-trough” de pe cască, precum și un sistem de foc stratificat.

Prin adaptabilitatea și potențialul său de evoluție, Redback va întregi nevoile operaționale ale Armatei României ca răspuns la amenințările emergente și la câmpul de luptă al viitorului. Un nivel ridicat de componente comune între K9 și Redback în ceea ce privește grupul motopropulsor (motor, transmisie, șenilă etc) împreună cu șasiul este de așteptat să crească eficiența operării, producției și întreținerii ambelor sisteme.

Despre obuzierul autopropulsat K9

Sistemul K9 SPH a fost dezvoltat în 1999 în cooperare cu Agenția sud-coreeană pentru Dezvoltarea Apărării. Supranumit „Tunetul”, sistemul de artilerie pe șenile K9 poate furniza efecte consistente, precise și rapide la distanțe de peste 40 de kilometri. K9 are 47 de tone și este optimizat pentru capacitatea „Shoot and Scoot” de a trage mai multe obuze și de a se deplasa imediat într-o altă locație pentru a evita contraatacul.

În urma modificărilor aduse versiunii K9A1, sistemul de artilerie este modernizat cu un sistem complet automat de manipulare a muniției. Noua generație de artilerie cu încărcare automată va fi capabilă să tragă peste 10 cartușe pe minut, cu doar trei membri ai echipajului.

În 2022, a fost lansat Clubul utilizatorilor K9, pentru ca țările utilizatoare de K9 să facă schimb de experiență și de know-how în ceea ce privește operarea, întreținerea și instruirea sistemelor K9. Peste 1 800 de vehicule K9 sunt în serviciu în nouă țări (în curând 10 țări incluzând România), reprezentând aproximativ 50% din piața globală SPH.

ASCII

Despre vehiculul de aprovizionare cu muniție K10 (K10 Ammunition Resupply Vehicle)

K10 este un vehicul automat de reaprovizionare a muniției bazat pe șasiul obuzierului K9, având în comun majoritatea componentelor și caracteristicilor pentru suportul logistic.

Vehiculul poate sprijini K9 prin transportul și reaprovizionarea a 104 proiectile de muniție de artilerie de 155 mm și 504 unități de încărcături în condiții de luptă. Vehiculul transferă muniția la o viteză maximă de 12 obuze/min, având nevoie de 37 de minute pentru a o încărca complet. Sistemul complet automatizat de realimentare cu muniție îi garantează eficiența în ceea ce privește sprijinul logistic și mișcările tactice în orice condiții severe ale câmpului de luptă.

Despre Hanwha Aerospace

Fondată în 1977, Hanwha Aerospace este o companie aerospațială și de apărare globală care oferă un portofoliu larg de produse și servicii de clasă mondială. Acestea includ vehicule de luptă terestre, cum ar fi obuzierul autopropulsat K9, vehiculul de luptă pentru infanterie Redback și sistemul de lansatoare de rachete multiple Chunmoo K239. De asemenea, compania produce muniții ghidate cu precizie și motoare pentru platforme aeriene, spațiale și maritime.

În calitate de integrator de sisteme al vehiculelor de lansare spațială din Coreea de Sud, Hanwha Aerospace este liderul proiectelor spațiale ale țării.

CE CUPRINDE ACHIZITIA?

  • 3 sisteme de obuzier de 155 mm (54 de obuziere + munitie + suport logistic).

Fiecare sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion va avea următoarea compunere:

  • 1. Obuzier cal. 155 mm auto propulsat, pe șenile: 18 cpl;
  • 2. Teavă cal. 155 mm, de rezervă: 9 buc;
  • 3. Mașină specializată de transport și încărcat muniții: 12 cpl;
  • 4. Post de observare de artilerie auto propulsat: 9 cpl;
  • 5. Autostație meteorologică: 1 cpl;
  • 6. Mijloc tehnic de evacuare a echipamentelor avariate (TEHE-VAC): 3 cpl;
  • 7. Sistem de cercetare acustică: 3 cpl.

Totodată, împreună cu Sistemul obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, furnizorul are obligația de a livra și următoarele tipuri de muniții, valoarea estimată a acestora fiind inclusă în valoarea estimată a procedurii de achiziție:

  • – Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv
  • – Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen
  • – Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare
  • – Lovitură 155 mn cu proiectil inert (pentru instruire).

Termene de livrare:

1. Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion- 3 sisteme:

  • – Sistem nr. 1 – T0+30 luni;
  • – Sistem nr. 2 – T0+40 luni;
  • – Sistem nr. 3 – T0+60 luni.

2. Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv- 17.352 buc: T0+30 luni

3. Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen- 324 buc: T0+30 luni

4. Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare- 324 buc: T0+30 luni

5. Lovitură 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire): 720 buc: T0+30 luni

30 de comentarii:

  1. Mulțumim de veste ….deschid șampania …sau aștept până le vad pe ,bătătură ….la paradă ?!?
    Nu de alta, dar o sa cam așteptăm la primire …
    Dar hai , las dl mine , asta sa fie necazul și restul să meargă ca uns… !
    Sa le stăpânim sănătoși și să le folosim doar la exerciții ….
    Ferească Dumnezeu să le treacă ăstora dl guvernare , sa le facă cadou (înainte de primire) amicilor ucrainieni ….precum sistemul patriot😆
    Cu alte cuvinte , o dată ajunse în țară, să rămână în țară 😉!

    31
  2. Si iarasi noroc cu strainii, ca doar asa mai aflam si noi cand se semneaza un contract.

    Propun sa fie concediat intregul departament de relatii cu publicul al MApN cu purtatorul de cuvant in frunte, chiar nu mai au nici un obiect al muncii.
    Sa nu fie in stare sa emita nici macar un comunicat la o veste asa de importanta….
    Dati-i fratilor afara si banii mai bine ii dati la soldati.

    Sper ca mi se citeste lehamitea…

    52
  3. Întrebare întrebătoare. Onor MApN nu era prezent la semnarea contractului?? Că pe toate site urile se laudă nea Bae sud coreeanu’. Pe site ul MApN mucles margareta. Nu se suflă o vorbă. O fi secret și Bae a dat din casă??

    20
  4. apropos de ce zici de dep de relatii cu publicul al MApN, i-a luat si presa mainstream la ochi; aici e un articol proaspat pe tema asta

    https://newsweek.ro/investigatii/armata-cumparaturi-d-15-miliarde-euro-prin-negociere-directa-alte-6-miliarde-prin-licitatii-opace

    multe concluzii de acolo sunt bazaconii si arata ca ziaristul nu prea stie cu ce se mananca domeniul asta si nici nu realizeaza ca licitatiile nu prea merg, din diverse motive si ca, de pilda, daca nu venea Dragnea cu licitatiile, aveam corvete acum….

    11
    • E vb de newsweek totusi, sunt pe langa de cele mai multe ori.
      Dar cu lipsa de transparenta chiar au nimerit-o la fix.
      Si chiar e o tampenie, mai ales cand ai contracte cu firme private. Astia sunt obligati sa-si informeze actionarii.
      Si automat scapa informatia in presa straina. Fara detaliile sensibile, dar nu ai cum sa ascunzi existenta contractului.
      E o tampenie.

      11
    • A venit bănuțul gros de la francezi… de aia scrie Newsweek. Și cu bullshituri – gen nu s-au făcut livrări de P3 pentru nu știu ce probleme. Programul ăla e încheiat, cele 12 derivate recepționate. Puteau să întrebe.

      Ținta e Mistralul. MBDA nu vrea licențe extraeuropene de rachete AA în UE.

      11
  5. Achizitie la cheie cu promisiune de mentenanta daca mai achizitonam si altceva,daca nu mentenanta la polonezi

    3
  6. Eu ma asteptam sa semnam undeva in octombrie/noiembrie/decembrie. O surpriza placuta.

    Poate vedem si shorad/vshorad semnat anul asta? Manpad e ingropat oare cu cele 54 sisteme chiron(necesar 271 sisteme)?

    7
  7. Astea 54 de K9 sunt (conform gandirii MApN) doar pentru participarea la exercitii NATO.
    Daca ne pregateam serios de un conflict cu Rusia, ar fi trebuit comandata de 10 ori mai multa munitie.

    9
    • cred ca-s pentru cele 3 brigazi pe senile ce vor fi in principal in estul tarii

      ochiometric pare o afacere buna cu 54 de obuziere pentru un pic sub 1 miliard de $; mai avem si obuzierele M85 care desi cu calibru estic sunt inca ok.

      inteleg ca vor veni si obuziere autopropulsate pe roti, pentru brigazile pe Piranha

      15
  8. Oare ce au luat pt restul elementelor din batalion ? In afara de K9, K10 ?

    1
    • scrie in articol ce-au mai luat:

      4. Post de observare de artilerie auto propulsat: 9 cpl;
      5. Autostație meteorologică: 1 cpl;
      6. Mijloc tehnic de evacuare a echipamentelor avariate (TEHE-VAC): 3 cpl;
      7. Sistem de cercetare acustică: 3 cpl.

      3
      • Alea erau cerintele MAPN, nu insemna ca au si luat ceva. Logic ar fi sa fie pe acelasi sasiu, probabil K11 pt observatie, de K12 n am auzit…

        1
    • K11, K12, evident 😉

      4
  9. Foarte bine, insa nu pot sa nu observ ca nu se specifica faptul ca tevile se vor face in Romania. La Resita sau in alta parte, dar in Romania sa fie. Poate ca se va prinde in contractul pentru tancuri sau poate nu, dar aici….la fel ca la munitie, ramane o mare vulnerabilitate. Practic le ai de parada si de cateva zile/saptamani de razboi.

    Acum nu e bine sa pui ouale in acelasi cos, dar eu unul as merge cu in si pe MLI, tancuri si artilerie. Cu Israelul, SUA si tari din UE/NATO pe alte sisteme. In felul asta iti asiguri volume mari pentru transfer de tehnologie si nu te risti sa ramai intr-un singur partener care te poate lasa la greu. Maxim il ajuti si tu pe el la nevoie, furnizand catre el armele lui, furnizate de industria ta. In cazul SK vs NK.

    6
    • Lasa Resita, aia a fost o goagoasa electorala..am inghitit-o pe jumatate pana am citit mai in detaliu plus ca stiu cam ce utilaje si oameni iti trebuie pentru asa ceva. Nicio sansa sa vezi asa ceva in viitorul apropriat la noi.

  10. Ne dotam, încet și cu chiu cu vai, dar la sfârșit mulțumirea este cu atât mai mare. De ce nu le facem noi aici? Pai nu am fost în stare de un program Produs în România eficient la rosii si castraveți și avem pretenții la tancuri și rachete?😂

    13
  11. Din cate am inteles primele 18 vin la cheie, iar restul de 36 se vor asambla/fabrica in Romania cu implicarea firmelor de profil din industrie.

    2
    • in articolul coreean se spune clar ca vin toate la cheie nici vorba de ce crezi ,exista promisiune de cooperare pt ceva mentenanta daca luam si altceva adica iti baga pe gat redback vrei nu vrei tre sa ill iei, daca iei altceva mentenata la k9 in polonia ,acu sunt curios si eu cu ce conditii a fost hanwnha de acord asa speciale puse de ai nostrii si KMW nu,ca dupa cum arata comunicatul coreean e teapa totala,de ce pt ca la noi e liniste ca doar chiar daca unii caini latra,ursu merge

      2
  12. Sa va stric putin sarbatoarea:
    1. Nu ziceti hopa inainte de ati sarit.
    Fregatele…..
    2. Marirea cadrelor militare prin incadrare la armata obligatorie doreste legislatie.
    3. Rezervistii, cum se rezolva problema ?
    4. Cum convingeti civili sa se inroleze la armata profesionista ?

    6
  13. Cică se vor fabrica și în România așa se zice la știri… Acu vom trai și vom vedea

    4
    • Posibil doar sasiul pe model Piranha V, desi coreenii folosesc si ceva freza Waldrich Siegen pentru a freza cate ceva la el…din nou, nu vad de ce nu am putea si noi. Teava insa ma tem ca nu avem specialisti pentru asa ceva..acolo iti tebuie metalurgi adevarati nu joaca…am avut candva la Resita dar…..s-a dus.

      1
  14. Iohannis și Ciucă in USA.
    Daca și ministrul apărării e acolo, e clar.
    Au a profitat băieții de lisă șefilor și au semnat contractul.
    Glumesc. 😄
    Bănuiesc că platile sunt un avans și după aia rate anuale.
    Miliardul de dolari e cam greu de achitat in o lovitura.

    3
  15. Mă întreb dacă, în privința obuzierelor autopropropulsate pe roți, în contextul memorandumului de securitate cu Ukraina, dacă România ar putea profita de oportunitatea de a produce local obuziere Bogdana de 155mm, și pentru ei și pentru noi, desigur pe șasiu de Iveco…(?!?)
    Mentenanță simplificată/ cost redus/ piese de schimb la-ndemână/ know-how asigurat, cred că o afacere excelentă.

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *