HAWK XXI in RoAF si poate Patriot

  Asa precum se stie, Romania are in dotare sistemul de rachete antiaeriene HAWK, de productie americana, cumparate la jumatatea anilor 2000, din Olanda, deci sh…Ceea ce se stie mai putin, este faptul ca ROAF intentioneaza de vreo cativa ani, sa aduca acest sistem la standard HAWK XXI, in colaborare cu firma constructoare Raytheon (SUA) si Kongsberg (Norvegia, ca dezvoltator). Acest sistem de rachete antiaeriene cu baza la sol, este unul din cele mai avansate sisteme de rachete antiaeriene din lume pentru orice condiţii meteo, cu rază medie de acţiune, pentru altitudini mici şi medii.
   HAWK (Homing All the Way Killer), asigură apărarea aeriană împotriva unei varietăţi de ţinte, inclusiv aeronave cu aripă fixă şi cu aripi rotative, vehicule aeriene fără pilot, rachete de croazieră şi rachete balistice tactice.  Sistemul mobil este foarte letal, fiabil şi eficient împotriva contramăsurilor electronice. Sistemul are o lunga cariera operationala, fiind modernizat dea lungul timpului, ultima modernizare fiind la standard HAWK XXI, si consta in principal in înlocuirea radarului de achiziţie cu puls (PAR) cu radarul multifuncţional tridimensional AN/MPQ-64 Sentinel, precum si in conectarea a mai multi senzori senzori 3D, în cadrul unităţii de comandă şi control- Centrul de Distribuire a Focului (FDC). FDC înlocuieşte punctul de comandă al bateriei (BCP) şi introduce tehnologia de management al luptei C4I. Sistemul va asigura ROAF o mare interoperabilitate, marind gradul de cunoaştere a situaţiei tactice, operaţii în reţea si putere de foc mărită, fiabilitate crescută, exploatare îmbunătăţită şi capabilitate de apărare aeriană integrată prin calculatoare digitale de mare capacitate.

   Sistemul HAWK XXI se compune din: Centrul de Distribuire a Focului(FDC)  al bateriei, ce  asigură comanda, controlul, comunicaţia calculatoarele şi informaţia în managementul luptei (BMC4I) la nivel organizaţional; radarul de supraveghere şi urmărire  MPQ-64 Sentinel (3DAR); radarul de căutare ši achiziţie continuă a frecventelor (2D CWAR); până la  2 radare de urmărire cu putere mare de iluminare (HPI); până la  6 lansatoare mobile HAWK (LCHR), cu 3 rachete HAWK fiecare. Bateriile pot fi conectate în reţea, constituind astfel un batalion de HAWK XXI, legătura dintre bateriile conectate în reţea şi eşalonul superior ( ASOC, operational in România) fiind asigurata de centrul de operaţii al batalionului (BOC).
   Centrul de operaţii al batalionului (BOC) este un post de comandă şi control avansat pentru conducerea luptei, coordonare şi optimizare a unităţilor de apărare aeriană cu baza pe sol (GBAD) la nivel de batalion. BOC are capabilităţi de angajare în operaţii în timp real precum şi capabilităţi de planificare a misiunii şi pot fi extinse pentru a face faţă angajării şi operării forţelor la nivel de brigadă, sector şi divizie. BOC este capabil să adune şi să exploateze capabilităţile diferitelor sisteme de apărare aeriană, precum senzori de alarmare timpurie, radarele HFSWR, GapFiller, etc, integrându-le pe deplin într-o singură forţă de luptă,  coordonand toate aceste sisteme de aparare aeriană complementare (HAWK XXI, SHORAD-cu rază scurtă şi VSHORAD- cu rază foarte scurtă), ceea ce mareste eficienţa  în luptă prin focalizarea forţei, împărţirea informaţiei asupra situaţiei şi sincronizarea dotărilor în timp şi spaţiu şi o viteză mai mare în procesul de luare a deciziilor. De asemenea sistemul va fi inclus in cel de comunicaţii si informatii de date tactice NATO testate şi verificate pe teren, de catre Armata Romana si implicit ROAF. Sistemul de aparare aeriana va fi implementat in sistem C4I, dorit si agreat de catre Armata Romana, in ceea ce priveste transmisiile de date si informatii: ATDL-1, Link 11 B, Link 16, LLAPI, ADat P3, şi BNDL.

  Această conexiune de mare viteză şi mare capacitate asigură informaţii în timp real (msec) către toate FDC din reţea, permitand tuturor  FDC să vadă exact aceeaşi imagine aeriană/urme pe displayurile lor în acelaşi timp. Această imagine aeriană integrată unică corelată este trimisă unităţii din eşalonul superior( ASOC) prin  BOC, prin aceasta sistemul de apărare aeriană contribuind la  RAP.
BNDL asigură: imagine aeriană locală recunoscută distribuită în timp real, grad înalt de supravieţuire, detecţie ridicată a sistemului (P), acoperire combinată a senzorilor îmbunătăţită şi exploatarea la maxim a performanţelor HAWK.
   Suplimentar, FDC susţine funcţiile BMC4I prin intermediul acestui  BNDL. Fiecare FDC din cadrul BNDL este capabil de comunicare directă cu unitatea din eşalonul superior HEU asigurând o reţea redundantă şi robustă.
   Interfaţarea permite comunicarea informaţiilor de imagine aeriană şi comenzilor disponibile. Informaţiile transferate între baterii sunt transmise prin echipamentul de comunicaţii instalat în adăposturile BOC şi FDC, care sunt compatibile cu cele deja implementate in Armata noastra.
   Implementarea conexiunilor de transmisii informaţii tactice standard  NATO asigură interoperabilitatea cu alte forţe  NATO şi aliate şi cu sisteme de apărare aeriană  adiacente cum ar fi PATRIOT (mentionez ca acest sistem este in vizorul ROAF, dupa unele surse).
   BOC şi FDC sunt construite în exact aceeaşi arhitectură hardware şi software. Standardizarea facilitează reutilizarea software, hardware şi introducerea de noi tehnologii pe măsură ce acestea apar. Sistemul poate fi adaptat foarte usor pentru Link 16 şi alte interfeţe prin programe de îmbunătăţire a produsului după producţie (P3I) definite de utilizator (ROAF).
   Centrul de distribuire a Focului (FDC) –modular şi flexibil, este foarte modern, optimizand capabilităţile de luptă în război a HAWK. FDC dispune de un sistem avansat de control al focului,  interfeţele tactice şi interfaţa om- maşină (HMI) fiind de ultima generatie, introducand informaţii digitale despre teren şi hartă, toate bazate pe sisteme de procesare comerciale “de raft”(COTS), avand tehnologie de calcul de ultima generatie. FDC, datorita faptului ca este containerizat poate fi montat pe mijloacele de transport de care dispune Armata Romana, fara costuri mari si relative usor(HMMWV, DAC, ROMAN sau alte mijloace ce vor fi achizitionate in viitor). Consola FDC de apărare aeriană a  HAWK conţine  trei staţii de lucru pentru operatori (ca şi BOC). Principiul care guvernează proiectarea interfeţei om-maşină este Înţelegerea prin Intuiţie.
   FDC realizează managementul  conexiunilor de date, controlul senzorilor, producerea imaginii aeriene identificarea şi clasificarea ţintelor, protecţia mijloacelor amice, ordonarea ameninţărilor, alocarea armelor, controlul angajării şi evaluarea efectului distructiv. De asemenea se pot genera scenarii pentru antrenamente realiste de bază şi avansate.
   FDC de pe  HAWK XXI poate fi extins către controlul unor platforme de lansare diferite. FDC este pre-cablat  pentru operarea HAWK, AMRAAM şi VSHORAD.
   Sistemul asigură apărarea aeriană cu baza la sol a unor obiective cheie împotriva atacurilor cu avioane pilotate şi fără pilot, a rachetelor de croazieră, etc. Sistemul poate fi integrat foarte usor cu sistemele PATRIOT,  cu radarele de înălţime şi viteze mari (HFSWR), sistemul avand capabilităţi TBMD (aparare impotriva rachetelor balistice, avand capabilitati de angajare a acestora).

Rachetele MIM-23, au configuraţie aerodinamică tip săgeată, cu aripi delta şi cârme-eleroane dreptunghiulare. Capetele de autodirijare sunt prevăzute cu reţele de antene fazate realizate în tehnologii de prelucrare numerică. Forţelor Aeriene Române vor integra si achizitiona echipamentele specifice HAWK PIP III, inclusiv radare 3D, tip SENTINEL şi centre de distribuţie (control) a focului, FDC, toate noi.Romaniadispune in prezent de 8 sisteme Hawk si 78 de vehicule de sprijin. Sistemul ROAF se compune/va compune din: Centru de distribuţie a focului – FDC; Radar de iluminare cu sistem electrono-optic: AN/ MPQ-61 cu HEOS; Radar de achiziţie la joasă înălţime, 2D: AN/MPQ-62 CWAR; Radar de achiziţie la înălţime mică şi medie, 3D: AN/MPQ-64 Sentinel; Sistem de lansare: 6 lansatoare M192MI; Rachete: – MIM-23 în diferite configuraţii: CAP, EOB, IFM, MBJ, ILM.

Rachetele de tip MIM-23, au urmatoarele performante: Lungime: 5,03m; Diametru: 36cm;
Sistem de propulsie al rachetei: motor cu combustibil solid; Greutate rachetă: 627kg (în container 1500Kg);Greutate componentă de luptă: 75kg;Viteza maximă a rachetei: 2,5Mach; Viteza maximă a ţintelor ce pot fi angajate 1000m/s;Gama de înălţimi a ţintelor combătute: 0,20 – 18km; Distanţa maximă de acţiune: 40km.

Centrul FDC, este extrem de modern, state-of-the-art, avand capabilitati remarcabile de comandă şi control (pana la opt senzori, opt lansatoare HAWKsau 12 lansatoare SL-AMRAAM/16 lansatoare VSHORAD).
Radarul de Achiziţie Tinte (CWAR), detectează tintele de joasă altitudine.
Radarul AN/MPQ-64 Sentinel, este foarte modern, tridimensional, avand fascicul mare de scanare a antenei, in banda X, puls Doppler, siguranta mare in funcţionare şi supravieţuire. Are o rata de scanare de mare viteza (30 RPM), 75 km raza de actiune si este rezistent la ECM. Radarul dispune de sistem pasiv de urmărire a ţintelor, atat ziua cat si noaptea. Sistemul permite urmărirea silentioasa a aeronavelor, fara emisii care sa avertizeze pilotii acestora in privinta iradierii (capacitate de control a emisiilor-EMCON).
Radarul are capacitate de detectie si urmarire a rachetelor, inclusiv a celor balistice cu rază scurtă de acţiune (SRBM), avand pana la acest moment o rata declarata de succes in interceptare de 92%, distrugandu-le prin focos de proximitate (explozie in apropierea tintei) .
Radarul poate fi folosit in comun cu alte arme (alte sisteme de rachete, precum PATRIOT sau cu raza scurta de actiune, tunuri AA, inclusiv rachete compatibile –precum AMRAAM-lansate de pe aeronave sau elicoptere), radare şi posturi de comandă separate de FDC.
MPQ-64 SENTINEL este aerotransportabil cu C-130 sau cu elicoptere de transport, naval sau terestru (auto sau feroviar).
Specificaţiile acestui radar sunt urmatoarele: 2 soldati pentru intretinere, montare/demontare, etc; inaltime 3,3 m, 7,9 m lungime, 2,6 m lăţime; greutate 6,070 kg; putere maxima de detectare pana la 75 km.

In continuare vom vorbi despre sistemul PATRIOT, perfect compatibil cu FDC si perfect integrabil in sistemul de aparare AA dorit de catre ROAF. Acest sistem de ultima generatie se compune in principal din racheta MIM-104 PATRIOT, mult mai avansata decat MIM-23, aflata deja in inzestrare.
MIM-104 Patriot este un sistem sol-aer de rachete (SAM), cu bataie mare, ce are capabilitati dedicate anti- balistice (ABM) –de altfel si principala misiune a acestui sistem.
PATRIOT se compune din rachete de interceptare avansate şi sisteme de înaltă performanţă de detectie/conducere a focului. Sistemul se compune in principal din:

– Statii radar AN/MPQ-53 şi AN/MPQ-65;
– Statia de control si urmarire AN/MSQ-104;
– Statia de antene OE-349, montate pe stâlp retractabil;
– Generator electric de putere PPE-III;
-Statia de lansare M901;
-intre 4-6 containere cu rachete PATRIOT MIM-104 PAC -3. Acestea vor face parte din Scutul de la Deveselu, atat statice cat si mobile. Rachetele PAC-3, sunt destinate a angaja şi a distruge rachetele balistice tactice.
Sistemul PATRIOT are patru funcţii majore operaţionale: comunicaţii, comandă şi control, supraveghere radar, şi de lupta anti-rachetă. Cele patru funcţii se combină pentru a oferi un sistem coordonat, sigur, integrat, de apărare AA. Sistemul este modular şi extrem de mobil. O singura baterie de rachete poate fi amplasata in mai putin de o oră.
Radarele ce compun sistemul, AN/MPQ-53/65 , au scanare electronica pasiva, fiind echipate cu IFF, avand ECCM şi posibilitatea dea urmari tinta prin TVM, montat pe racheta.
Radarul poate indeplini multe functii: căutare, identificare, angajare tinte, nemaifiind nevoie de mai multe sisteme. Aceasta oferă o mare capacitate de detectare tinte mici, rapide -precum rachetele balistice, chiar si avioane stealth sau rachete de croazieră. Patriot este foarte rezistent la contramăsuri, inclusiv măsuri de contracarare electronice (ECM), de bruiaj radar, avand receptor de avertizare (RWR).

                                                  Radar sistem Patriot MIM-104
AN/MSQ-104, postul de comandă (ECS) este centrul nervos al bateriei Patriot. ECS constă dintr-un container montat pe camion de marfă, ce poate fi furnizat de ROAF in cazul in care sistemul va fi achizitionat.Principalele sub-componente ale ECS sunt computerul de control al armelor (CMB), Terminal Data Link (DLT), comunicaţii matrice UHF, Routing Radio Logic Interface Unit (RLRIU), şi cele două interactive care servesc interfetei om-masina, format din ecrane de inalta rezolutie cu cristale lichide. ECS dispune aer condiţionat, sub presiune, fiind protejat NBC, si împotriva impulsurilor electromagnetice (EMP) sau altor interferenţe electromagnetice. ECS conţine, de asemenea, aparate de radio de ultima generatie pentru a facilita comunicaţii de voce, ce pot fi furnizate de catre utilizator.
Computerul central al sistemului este în configuraţie multiproceso,r care opereaza la o rată de maxim 6 MHz. Acest computer controlează interfaţa operator, calculeaza algoritmii de interceptare pentru rachete, inclusiv autodiagnosticare. Rachetele pot fi lansate de la distanta, marind sansele de supravietuire ale operatorilor, prin cabluri cu fibra optica si telecomanda DLT.
Statia de antene OE-349 (AMG) este montata pe camion de marfă de minim 5 tone. Acesta include patru antene 4 kW, în două perechi, pe stâlpi controlati de la distanţă. Antenele pot fi controlate în azimut, şi piloni pot fi ridicati până la 100 m deasupra solului / 30,76 m deasupra vehiculului purtator.la baza fiecarei perechei de antene sunt montate două amplificatoare de mare putere.
Grupul electrogen PPE-III Diesel-Electric Power Plant (PPE), este sursa de alimentare pentru ECS şi radar. PPE este format din două motoare cu turbină de 150 kW diesel (turbine au aceeasi putere ca si cele montate pe Apache), generand 400 hertzi, si sunt interconectate prin unitatea de distribuţie a energiei electrice. Fiecare PPE are două rezervoarele de combustibil de 280 litri şi echipament de siguranta, inclusiv impamantare.
M901, este Staţia de Lansare, putand fi amplasata pe pante de până la 10 grade. Fiecare lansare este usor de corectat în azimut, putand fi ridicata într-o poziţie fixă. Fiecare lansator este capabil de a furniza date detaliate de autodiagnosticare la ECS, prin legături de date.
Rachetele ce compun sistemul, inclusiv Scutul, sunt de tip PAC-3 (hit-to-kill), de interceptare, avand capacitate de detectie marita si o mai buna rezistenta la lansarea de momeli (bruiaj, chaff/flare, etc.), avand agilitate sporita. Are capacitatea de a distruge rachete balistice prin energie cinetica, la impact, dar poate fi echipata si cu un focos de fragmentare puternic exploziv.
Fiindca tot vorbim de Raytheon, iata ultimul sistem radar furnizat ROMATSA de catre aceasta firma. El este un radar monopuls de supraveghere (RSSM), dual-channel, state-of-the-art, din seria CONDOR 300. Acesta va echipa aeroporturile: Henri Coanda, Constanta, Arad  si va fi implementat in urmatoarele 20 de luni, primul sistem urmand a fi operational in noiembrie 2011, pe Otopeni. Acest contract s-a semnat recent!  

Nu pot incheia fara a mentiona ultimele evolutii ale sistemului de supraveghere maritim la Marea Neagra operat de catre Marina Romana. Sistemul de supraveghere maritima cuprinde radare de mare putere si frecventa HFSWR, despre care am mai vorbit. Noutatea consta in faptul ca cel de-al doilea radar radar HFSWR si-a finalizat testele de acceptare finală şi este COMPLET OPERATIONAL, dispunand de un sistem integrat si stratificat de supraveghere maritima, deosebit de performant. Radarul are o bataie de peste 200 de mile marine de la tarm, şi are capacitatea de a detecta şi urmări o varietate de nave de suprafaţă, ziua şi noaptea, dincolo-de-orizont.

Ne bucura faptul ca, incet, incet, sistemele dorite de catre Armata Romana devin operationale! Daca Armata Romana va achizitiona si sistemul PATRIOT, putem spune ca avem acoperire in ceea ce priveste spatiul aerian. Sunt ferm convins de faptul ca SCUTUL va aduce multe lucruri noi in Armata noastra.

   WW
Patriot ar avea prima sans,a dar sistemul foloseste doua rachete diferite PAC-2 vs 3 si problema ar fi ca US Army nu mai este interesata de dezvoltarea rachetelor antiaeriene cu raza mare de actiune, practic PAC-2 a iesit din productie si se vor concentra pe apararea antiracheta terminala adica PAC-3 care are insa o raza de actiune mult mai mica, de 30km ( ~50km MSE) fata de 160km la PAC-2.
In SUA se doreste ca PAC-3 sa inlocuiasca complet PAC-2 iar Germania vroia sa inlocuiasca Patriot cu MEADS (contruit tot pe baza PAC-3 dar cu alt radar si sistem de control) se pare insa ca vor urma calea americanilor si isi vor upgrada bateriile Patriot la PAC-3.
In situatia asta, daca Romania vrea in continuare rachete AA cu raza lunga de actiune (PAC-2) si nu rachete primar antibalistice cu raza medie de actiune (PAC-3) atunci nu are de ales decat varianta SH, fie din SUA fie din Germania.

O varianta ar fi Raytheon SM-6 (Standard ERAM) care tocmai a intrat in productie de serie, deocamdata doar pentru marina dar se vorbea la un moment dat si de o varianta lansata de la sol. Practic, daca tot vom avea sisteme terestre SM-3 ca parte a scutului balistic de ce nu am lua si o varianta compatibila a SM-6. SM-6 este practic SM-2 Block IV (deci compatibila cu SM-3) dar cu un radar activ derivat din cel al AMRAAM fata de cel semi-activ al SM-2. Insa si pretul ar fi mai mare decat al Patriot-urilor aflate in uz .

                                                                          SM-6

Cateva caracteristici ale SM-6:
Raza de actiune: 240km (unele surse indica 200Mm adica mai mult de 300km)
Altitudine maxima: 33km
Viteza: Mach 3,5
Greutate: 1,5t
                        Vali

17 comentarii:

  1. Dintre toate achizitiile de tehnica militara, aceasta mi se pare cea mai dubioasa. Eu nu inteleg cum Mapn a putut accepta sa cumpere tot setul complet de rachete, cand ele nu mai erau operationale la olandezi? Nu ma intelegeti gresit HAWK mi se pare un sistem performant, chiar daca un pic cam trecut, si in comparatie SA-2 din dotarea ROAF sunt parfum. Dar din 2004 pana acum sa nu ai nicio racheta operationala sau trasa??? Motivatia pentru achizitie a fost pana la urma politica – olandezii scapau de military surplus, mai faceau un ban gramada si noi intram in UE. As fi fost dispus sa trec cu vederea faptul ca au fost luate pe ochi frumosi daca erau operationale, dar totusi ele nu sunt. Numai radarele functioneaza, iar Raytheon a cerut niste preturi piperate pentru modernizare. Singura chestie care merita notata ca fiind pozitiva este ca sistemul poate fi usor modernizat cu AMRAAM, dar noi nu avem AMRAAM. Nu cred ca se supara nimeni daca renuntam la ele si contractam 2 batalioane de NASAMS.

  2. Doar doua baterii?! Cred ca esti un pic cam optimist, cu asa vecinii?!

  3. HAWK XXI mi se pare ca sunt cea mai mare teapa pe care a luat-o armata romana, dupa fregatele britanice .

  4. Problema olandezilor s-ar putea sa fie ca acum nu mai cuparam nici macar flori! Doar nu credeti ca romanii au gasit brusc in TIR-urile olandeze cu flori nus ce baterie seceratoare de vieti?! 🙂

    • acum se naste intrebarea: unde/cum putem sa-i „lovim” pe finlandezi ?

      • Onlandezii si finlandezii se opun pentru ca in Romania nu s-au luat masurile necesare pentru securizarea frontierelor, iar tarile care se opun sunt de fapt Franta si Germania .
        Dupa ce intra Basescu la puscarie impreuna cu 100-200 de ciraci, o sa intre Romania in spatiul Shenghen .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *