High-Performance Launch Rocket System (HPRS)

Coreenii cei buni, adică aceia care-și pot aresta președintele când acesta da semne clare de nebunie (spre deosebire de americani care încă n-au făcut-o), continuă să aducă pe piață sisteme de armament care merită luate în seamă.

Astfel, în Australia, coreenii au prezentat publicului un nou sistem de rachete anti-navă, bazat măcar parțial pe mult mai cunoscutul sisteme de rachete tactice  K239 Chunmoo.

HPRS este un lansator de rachete balistice anti-navă, are un singur container de lansare cu patru rachete  CTM-MR. A fost proiectat să fie foarte rapid și ușor dislocabil.

Rachetele balistice anti-nava CTM-MR se află deocamdată în faza de dezvoltare, așteptându-se ca acestea să fie disponibile în 2027. Rază este cuprinsă între 50 și 160km cu o precizie CEP de 9m.

Noul HPRS ar fi compatibil cu lansatorul K 239, asta însemnând că ar putea folosi și rachete dedicate acestuia din urmă, cum ar fi rachetele tactice ghidate CGR-80 cu o rază cuprinsă între 30 și 80km și un CEP de 15m.

Pentru cei care sunt interesați de K239 Chunmoo, cumpărat de polonezi, trebuie să spunem că acest sistem de rachete tactice sud-coreean are în panoplie trei rachete: 20 de bucăți, rachete neghidate calibrul 131mm, sau 6 rachete ghidate calibrul 239mm, sau – în viitor – o rachetă balistică tactică – CTM-290, calibrul 600mm și o rază maximă de 290km.

HPRS vine într-un fel ca un răspuns mai modest în fața rachetei PrSM americane, inlocuitoarea ATACMS, care va avea și capacitatea de a lovi nave în mișcare nu peste mult timp și care este perfect compatibilă cu sistemul HIMARS.

Nu știm dacă PrSM și HPRS chiar sunt comparabile dpdv al eficienței, dar coreenii încearcă să țină pasul și să ofere alternative mai ieftine, probabil, celor interesați, cu toate că precizia – CEP 9 m – nu este chiar foarte bună pentru o racheta anti-navă.

 

GeorgeGMT

15 comentarii:

  1. Strategia nationala pt indisutria de aparare a Ministerului Economiei:
    „Ținte 2030
    Potrivit programelor de înzestrare ale FSNA se va acționa cu prioritate pentru:
    • creșterea semnificativă a producției de lovituri cal. 122 mm reactive cu bătaie normală și cu bătaie mărită. Identificarea posibilităților de asimilare în producție internă a motoarelor de marș (licență, cooperare industrială și tehnologică etc.);
    • Dezvoltarea altor categorii de lovituri reactive în sistem MLRS (Multi Launcher Rocket Systems) ”

    ca doar noi de ce nu luam ieftine si bune,pt ca noi avem producator de lansator pt alea ieftine:

    https://www.aerostar.ro/defensive

    alea scumpe si bune sunt Himars

    2
    • Lumea asteapta cam multe de la o prapadita de fabricuta din Moldova. Si intretinere pe 70 de F16, si upgrade, si Iak-uri, si katiuse… cati oameni pot sa puna aia gramada sa se ocupe de toate macar in timp de pace?
      Faptul ca toate astea sunt concentrate intr-un singur loc, inca in zona „de sacrificiu”, nu e o problema in sine?

      14
      • adica daca productia de larom si reparatiile de f16 si de himars si de patriot sunt la Aerostar sunt un risc strategic ,dar ce se lauda coreeni ca vor sa faca aici nu? si nu avem nevoie sa luam ceva care sa aiba spania austria danemarca elvetia si germania unele din ele in productie ca rezerva logistica strategica

        3
      • În Moldova și curbura Carpaților ai o grămadă de unități militare, adică două brigăzi blindate/mecanizate, o brigadă ROT, un regiment de artilerie cu două batalioane LAROM, un aeroport militar și cel puțin două civile, plus alte unități adiacente, iar dacă nu ar mai fi socotită ,,zonă de sacrificiu” ci zonă esențială, și probabil așa devine odată cu finalizarea A7, nu va mai produce îngrijorări false privind securitatea ei

        16
      • Ai niste idei, cateodata…Te-ai bagt pe lobby?
        Zeci de ani au fost acolo, fara probleme, cu rusii la usa, vrei sa le muti?
        Unde, in Italia, la tine?

        2
  2. Pe raza de 160 km, este similara lui IMI EXTRA si nu m-ar mira sa fie rezultatul unei cooperari cu Israelul. Coreenii au mai luat si Spike NLOS de la ei.

    2
    • capatu satului

      La mintea mea, precizie slabă pt ziua de azi
      Cep 15-9 metri
      Tb sa lansezi peste 2 rachete ca sa fii sigur ca ai lovit ținta
      Cu cat creste nr de rachete creste probabilitatea de detectie de catre inamic
      Și degeaba racheta coreană
      O colaborare cu norvegienii ar fi de dorit eventual pt versiuni de NSM cu rază mai mică de acțiune
      Sau cu nemții ca au în lucru versiunea aia de Himars cu 500 km rază de acțiune

      Cred ca la înzestrare ar trebui prezentată istoria și efectele T34, mai multe zile, săptămâni și luni la rând
      Ca să știe pe de rost ce înseamnă un avans tehnologic și cum acesta permite câștigarea bătăliilor și a războiului

      3
  3. Cu cât aflu mai mult despre această tarà și popor, cu atât sunt mai admirativ.

    Dacă reușesc să se reunifice, vor fi redutabili.

    5
    • Singurul lucru care îi „unește”este fanatismul in a sluji „familii”. Ăia din nord familia Kim iar ăia din sud(pe cale de dispariție după rata natalității care tinde spre -♾️) familiile Samsung,Daewoo,LG,etc.😂😂😂. Niște tâmpiți și unii și alții. Sclavi pe plantație toată viața !!

      4
    • Nu au sanse de reunificare. Cine crezi ca tolereaza in zona aparitia unui jucator cu nucleare de talia asta? Indiferent de unde vine China, US si Jap nu vor accepta pe astia sa aiba nucleare.

      1
  4. Chestiile astea balistice antinava sunt mai usor si ieftin de produs, dar si mai usor de contracarat, cu conditia sa nu vina in salva de saturatie.
    Asta inseamna ca si pe nave va fi nevoie de mai multe sisteme C-RAM, inclusiv bazate pe rachete (ex. Sea Dome).
    Si pe Marea Neagra se pare ca ucrainenii deja au mixat si balistice in unele atacuri.

    3
  5. Polish-Korean cooperation envisages the development of launch containers in Poland for locally produced 122 mm projectiles, originally derived from the BM-21 GRAD system.
    Also with a cluster warhead.
    Ultimately, it is planned to install laser-guided control units in these projectiles, creating low-mass precision ammunition.

    It is also possible to use versions of the projectiles that allow for the use of scattered mines (MN-121 mines).

    In general, the K-239 system seems to be very flexible and susceptible to further development work conducted locally, in Poland.

    Below are a few links on this topic:

    https://pl.wikipedia.org/wiki/%E2%80%9EM_%E2%80%93_21_Feniks_FHD%E2%80%9D_(pocisk)

    https://zbiam.pl/artykuly/polonizacja-feniksa/

    https://defence24.pl/sily-zbrojne/zolnierze-poznaja-lepiej-homara-k

    10
  6. Cred ca ar trebui sa ne uitam mai atent si mai mult spre oferta coreeana..Este HI tech, ofera transfer tehnologic , compatibile NATO si cu mult mai ieftina. Polonezi merg tare pe tehnica coreeana pe care incearca sa o integreze in industria propie…

    12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *