Guvernul maghiar si compania germana de aparare Rheinmetall AG au convenit sa infiinteze o asociere comuna pentru a produce vehicule de lupta blindate Lynx in Ungaria, a declarat guvernul intr-un comunicat publicat luni de agentia de stiri MTI.
Primul lot de 200+ „MLI-uri” Lynx (terminate in 2024-2025) sunt asteptate sa atinga capablitatea operationala in 2026-2027.
Ungaria isi modernizeaza echipamentul militar pentru a-si indeplini obligatiile NATO. Acordul valoreaza peste 2 miliarde de euro, care este cel mai mare din programul de modernizare a apararii din Ungaria, a spus guvernul.
„Acest parteneriat inseamnă mai mult decat modernizarea armatei”, a spus guvernul, adaugand ca cooperarea cu o companie europeana de lider ar contribui la restabilirea industriei militare a Ungariei.
Ungaria a promis de mult sa-ai sporească cheltuielile militare, ceea ce la fel ca in multe tari NATO ramane departe de obiectivul alianței de 2% din producția economica. O mare parte din infrastructura sa militara datează din vremea comunista.
Ungaria a semnat saptamana trecuta o declaratie de intentie de a cumpara rachete de aparare aeriana de la producatorul american de armament Raytheon Technologies. Acordul este în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari.
Ungurașii ne dau lecții ,la cum se face ……….ce pot sa zic .
Sa timiteti stirea si la retarzii de la mapn….sa vada cum e sa fi serios !
Pai bai neicushorule @LaCuscaPsd, nu sunt la putere pndl-ul si jwk pe care cred ca-i sustii talica? Ok aia de la pcsd au fost incompetenti corupti si prosti, dar ce fac astia de la pndl care se cred mari genii specialisti si neprihaniti? Sau tu oi fi cu uszr-plus? Sper sa vina uszr-plus la conducerea Romaniei ca sa faca ceva pt tzara noastra si romani, cum am mai zis pt ca si cu pndl-ul supervizati de jwk, personal m-am lamurit!!!!!
Daca ungurii merg pe mana germanilor….traditional ca dotare pt armata lor, noi sper sa mergem cat mai mult pe mana americanilor dar si a francezilor, italienilor si dc nu a uk si spaniolilor, ca deh trb sa avem ceva armament si de la europeeni.
pam pam! si noi???
Ungaria incepe sa traga tare pe aparare, probabil vazand si ce face Romania. Problema e ca noi desi am depasit faza PDF-urilor, ne-am inpotmolit la licitatii.
Cred ca este cazul sa tragem mai tare pe cheltuit cei 2%, altfel te uiti la bani disperat, asa cum a facut Carol al II-lea.
Ce se mai aude pe tancuri, ceva Abrams sau Leopard?
@George…vreu un pont ceva? 🙂
Si cam ce naiba face notabil în domeniu Romania interlopilor ????
Pe wiki scrie ca vor in urmatorii ani o sa primeasca „o prima transa de 200+ vehicule”.
Cam multicele… pentru noi care suntem obisnuiti sa luam foarte putin fata de necesarul recomandat.
Cam ce pret au vehiculele astea ?
In mod normal as fi spus ca Ungaria nu o sa-si cumpere prea multe si ca, deci, n-o sa le produca in tara ci doar o sa le asambleze…
Acum, daca ei o sa-si cumpere cateva sute atunci situatia se schimba drastic…
Scurt si la obiect, ei stiu exact cine le aliatul cel mai important atat economic dar si militar (pardon de fapt creca bossul!) si n-au chestii de genul stai sa vezi stai sa ne-ncurcam in licitatii, capabilitati 200km/h la TAB ….prostii!
Polonezii au ales sa mearga pe mana lor in mare parte si sa-si recladeasca o industrie de aparare proprie atat cu colaborari cu vecinii cat si nu numai iar acolo unde nu pot si nu pot dai cu amerikanski, ungurii merg cu nemtii si cu vecinii (o fi rau?!) noi, noi nu mergem cu nimeni, furnizam direct securitate in declaratiile de presa si in emisiunea PRO PATRIA!
Traiasca pensiili, atat ale melitarilor cat si ale politicenilor…..ca doar ei, ei saracutii vor semna, tratatul de pace!….noi doar vom sti sa murim ca intotdeauna de altfel!
Blestemati sa fiti voi tradatorilor!!!
Ungurii stiu ce fac si fac bine ce fac.
Frate. Face-ti ceva. M-am cam saturat sa imi apara comentariile după vreo oră și altele deloc. What the hack is happening?
Era mai bine cand moderația era ceva mai relax. Nu am jignit pe nimeni în viata mea si chiar nu merit un astfel de tratament. Apoi, am ceva ani pe aici.
Please help!
e ceva „built-in” in WordPress si am impresia ca la ultimele actualizari s-a intamplat ceva…
Si mie de pe telefon – ca am intrat doar asa in ultimele 2 saptamani – mi-a creat probleme cu actualizarile.
Faceti. Telefonul meu ma face sa par agramat. Abia acum am observat.. 🙂
AI-ul ne pune pe toți în poziții jenante. 🙂
Cu cele 200 de P5 pe care ar trebui sa le primim noi ce se aude? Ca dacă am fi în locul ungurilor s-ar citi: „Romania își reînnoiește rapid parcul de blindate, noi deabia în 2026 putem spera în primele dotări. Rheinmetall se mișcă prea încet.”
Pana la urma tre sa fim cu ochii în est nu la unguri. Ungaria doar latră, ne știe de frica, am ajuns de doua ori pana la Budapesta în ultimii 101 ani, deși s-au împotrivit cât au știut e de bine. Dacă ne-o luam în est s-ar putea sa se încumete sa muște din cadavru. Altfel, culcat, taras, aport, bun cățel.
Oricum, frumoasa alegerea lor.
Despre cele 227 de Pirahna 5 nu se aude nimic, Oficial trebuie acceptate in dotare primele 36 dar lucrurile treneaza de luni de zile.
Despre tancuri Abrams iarasi nu se mai aude nimic.
Halal specialist nea Nicu Ciuca generalul ministrel sustinut de pndl si wuhanis! Asa cum si-a falsificat faptili da vitejie in Iraq, asa conduce si MAPN-ul!!! Sper ca uszr-plus sa aiba un viitor ministru al apararii competent din noembrie 2020!!!!
Știi cine va fi ministrul apărării în eventualitatea puțin probabilă în care usr va face guvernul singur? Îți spun eu: Ciucă. Apropos, useristilor le puțea p5.
Problema lui Piranha 5 este incapacitatea lui amfibie, foarte utila avand geografia Romaniei si reteaua ei hidrografica, parerea mea. Daca printr-o minune dar f improbabila, se va relua Agilis-ul TBT 8×8 amfibiu ar fi o solutie sau macar SAUR-2 sa intre in dotarea ArmRo. Nu siut daca shurubarit Piranha 5 s-ar putea face si amfibiu.?!
Daca si uszr-plus in caz ca vor forma guvernul din decembrie 2020 il pun tot pe nea Ciuca ministrel la apararii, macar sa-l mai impulsioneze ceva mai mult ca sa faca ce trebuie pt ArmRo!!!!
eu zic ca problema cu piranha 5 e mentalitatea unora ca un tb tre sa faca fata tuturor amenintarilor de pe campul de lupta adica sa fie un ghiveci sovietic, cand nu mai face asta nu e bun, e jaf de ce oare il cumparam suntem niste nulitati e altii mai buni ca noi
Domne daca Piranha 5 e bun pt ArmRo si apararea Romaniei…..asa sa fie, dar macar sa-i puna in turela 2 rachete AT, pt ca asta chiar ar trebui sa aiba.
pai daca piranha 5 sta sa lupte cu t80 t90 inseamna ca tancurile elicopterele si mli senilate le ai degeaba,mai cumparam?,30 mm abm sa lupte contra infanterului inamic adapostit carat de btr 82 a e cam e de ajuns
Mai las-o jos cu amfibia aia si reteaua hidrografica a Romaniei.. Sunt putine locuri unde ai nevoie de capacitate amfibie… restul raurilor sunt traversate de carute cu cai…
Nu stiu cine sunteti dumneavoastra care va ascundeti sub nl81. Probabil 81 este anul in care v-ati nascut. In cazul asta nu cred ca erati in 2003-2004 in An Nassiriah sa stiti daca si-a falsificat sa nu generalul Ciuca faptele de vitejie. Daca sunteti interesat de asta va rog sa contactati pe cineva care a fost acolo.
Nenea @virgil….a fost un articol aci pe blog despre nea generalu’ Ciuca si ce ar fi facut el in Irak. Nu eu l-am ascris ci administratori siteului.
https://www.rumaniamilitary.ro/battle-of-nasiriyah-sau-cum-o-poveste-devine-un-mit
Iotete! Nu i se da clar numele, dar se subintelege din articol despre cine este vorba f clar.
Necesarul lor e de vreo 5 batalioane: 2 la Tata sa acompanieze Leoparzii si 3 la Debrecen la brigada de Infanterie. Mai multe transe doar daca isi modifica structura fortelor terestre…
Vecinii astia cred ca vor sa-i „mimeze” pe polonezi (si pe ei insisi la o adica, in ev mediu) cu husarii, in cazul de fata, probabil se gandesc si la simboluri precum calaretii huni ai lui Attila.
„Huszáriada” (cred c-o bag in titlu, atrage patriotarzii..c-o fi bine, c-o fi rau).
Decizia asta nu este iesita din comun, pana la urma e cel mai la indemana si modern MLI european si aici ii mai imbuneaza pe nemti sa nu-l scoata din EPP.
Deciziiile ungurilor de achizitii au fost destul de basic si corecte, cum am mai zis, n-au luat nimic iesit din comun…dimpotriva, noi cu 7 baterii de Patriot (mai mult ca Suedia de pilda) si 54 de Himars putem si oarecum acuzati ca schimbam balanta in zona 🙂
Dar sa ne uitam la unguri, au luat un batalion de tancuri si acum MLI-uri probabil pentru doua brigazi, cea mecanizata cu tancurile si inca una de infanterie. Cam aici tind ei pentru deceniul urmator, cu toate ca Orban a declarat ca vrea sa se ajunga la o armata de 50.000
Mai e AA apropiata NASAMS pentru brigazile astea, probabil un regiment de forte speciale si ceva infanterie usoara, niscaiva elicoptere de recunoastere cu capabilitati limitate AT, au schimbat arma de asalt, au CZ BREN care e bun calitativ si foarte versatil, incet incet au scapat de echipamentul sovietic si construiesc cu rabdare, cum am mai zis imi aduce aminte de interbelic.
https://balkaninsight.com/2020/07/29/hungarian-militarisation-under-orban-stirs-concern/?fbclid=IwAR2SWToImXnF-xv5oYTYkpeHMEnPGW36Ly5tDQUfnuK-8WnAUgXoo5S_c6U
Ei, 50.000 de soldati nu e o cifra mica, chiar dublata cifra la aviatie ( sa zicem 3 escadrile) raman 40.000 la armata de uscat ceea ce nu este putin deloc.
La noi au fost luate cateva decizii bune dar Patriot si Himars mai degraba au fost si la presiunea aliatilor ma gandesc.
In rest, cam batem pasul pe loc.
Arma de asalt ioc, nici macar AK-uri modernizate….daca aia de la Cugir nu-s in stare, out conducerea, adusa alta noua si sa faca ceva, pana la urma finlandezii sunt bine mersi cu AK -uri modernizate, mai un pat telescopic, mai un red dot, pana la urma IOR face lucruri de calitate, ar trebui sa ne specializam in lupta pe timp de noapte pentru ca din fericire baietii aia produc destule, nu trebuie sa le aduci de afara. Apoi radio cu salt de frecventa customizate de noi, sa le stim doar noi; nu ar fi totusi o investitie de miliarde ci una de care sunt sigur ca am fi capabili sa o finantam fara probleme. si de aici poti dezvolta, mai incerci niste jammere, ceva comunicatii mai sofisticate etc.. Locul I in topul preferintelor mele ar fi licenta BREN CZ , II AK-ul nostru modernizat, III …ar fi cam scumpe dar n-ar fi rau.
Apooooi, ar trebui sa vedem ce-am putea face aici; Evident nu merge ca pe timpul lui Ceasca sa faci tot dar ceva ceva tot poti face. Aici as merge pe artilerie pentru ca avem ceva traditie iar binomul artilerie + drone pare sa fie foarte eficient…si se vorbeste de ceva vreme de el iar daca am facut avioane, niste drone medii ar trebui sa fim in stare sa facem
LAROM cu munitie s-a zis de ani de zile, slava Domnului ca in sfarsit pare sa fie pe teava…insa mai iti trebuie diverse si umblat ceva si la conceptia de folosire.
Stiu ca-s mai scumpe autopropulsatele si sunt argumente pentru cele tractate dar cred ca pot fi gasite solutii mai ieftine si unele au fost prezentate pe site, ma gandesc la Cardom/Spear pe Humvee si 105 mm pe Humvee sau alt camionase…unul din ele ar trebui sa fie la dispozitia fiecarui comandant de batalion de infanterie, cu cateva drone mici, pentru sprijin apropiat (deci umblat si la TOE si organizare) Ar fi o solutie relativ ieftina de a creste puterea de foc si flexibilitatea unitatii de baza, batalionul.
Apoi, eu nu prea cred in APC-urile pe roti care pot face si treaba MLI. Sigur, limitat pot face ceva dar Piranha varianta noastra (cu Spike obligatroiu) mi se pare mai potrivita pentru unele unitati tip cavalerie, care trebuie sa raspunda repede si sa se deplaseze repede. Doua brigazi Stryker augmentate cu Spike si speram noi si ceva Javelin, cu ceva artilerie (nu neaparat 155) din ce am zis mai sus s-ar potrivit discutatei „reinfiintari a armei cavalerie” si ar servi si ca o forta rapida contra desantului sau unor elemenete blindate inaintate, adica cam ce ar trebui sa faca cavaleria in aparare. O sa-mi spuneti de Centauro insa parerea mea e ca atata timp cat ai artilerie autopropulsata (120 sau 105) cum am zis mai sus, poti sa traiesti si fara mai ales daca ai comunicatii bune …astea ar trebui sa fie ubicue, ar fi un cosmar sa faci contra baterie contra unor astfel de formatiuni bine antrenate in cooperarea cu infanteria.
In rest, infanterie si infanterie mecanizata si aici ar trebui discutata o reorganizare. Bunaoara eu cred ca batalionul de 54 de tancuri este supradimensionat pentru noi, nu cred ca avem ce face cu mai mult de 2 astfel de batalioane.
Personal imi place reorganizarea US Army unde au imperecheat tancurile cu infanterie si cercetare:
https://en.wikipedia.org/wiki/Brigade_combat_team#Infantry_battalion_(%C3%973)
Cam asa as face si eu batalionul blindat sau mecanizat si aici US a observat un „pacat” vechi in lupta cu blindate si anume lipsa sustinerii de infanterie care e predicata de multi dar de multe ori ignorata; pana la urma, daca ai de-a face cu mari grupari de blindate (200+), tinand cont de limitarile logistice inerente ai cum sa gasesti o fereastra sa le trimiti niste salve de HIMARS cu submunitii sa le intrebe de sanatate, nu trebuie sa abordezi tot tanc vs tanc.
Pana la urma, in WW2, bread and butter au fost batalioanele de Stug care erau augmentate cu diverse formatiuni de sustinere, pentru a fi versatile adica un Stuh 42 cu obuzier, un Luchs cu tunuri automate si compania de infanteristi de insotire , de regula cu arme de asalt spre sfarsit. Mai recent si israelienii au realizat aceasta necesitate, de a avea infanterie cat mai aproape de tancuri si au creat HAPC-urile…
Cred ca epoca batalionului de tancuri insotit de infanteristi pe TAB-uri a cam trecut si nici nu se potriveste scenariului de razboi pe care l-am avea noi prin jur. Avem nevoie de transportoare si alte echipamente pe senile, chiar si logitistice, s-a mentionat pe aici podul pe TR, excelent, n-avem multe rauri sa le trecem pe pontoane dar sunt multe micute pentru care un astfel de echipament ar ajuta…si aici ajungem la infanterie…
Cea mecanizata, clar pe senile, dar cu ce tancuri si APC/IFV? personal cred ca TR-85 varianta doi de upgrade, cu tun NATO 105 si ce are pe el acum plus LAHAT si ceva sisteme active de protectie mai are viata in el, daca desigur mai exista resursa pentru motoare/piese (dar ar trebui) pentru a fi un tanc mediu decent, e.g. cum e in marina, ship in being. S-ar antrena trupetii pe el si ar sta aproape de infanteria mecanizata.
Pentru brigazile pe care le-am denumit blindate :)) probabil tancuri noi, una la Focsani, alta in Transilvania. Cele mecanizate, infanterie, TR-85 modernizat si APC-uri…dar ce APC-uri? cele mecanizare 9 in Dobrogra si una in Moldova
Putem merge inainte cu Piranha, daca intr-adevar o sa-i facem ceva la noi.
Daca nu, am tot zic, licenta de Achzarit de la israelieni; stiu, o sa mi se zica ca incap putin soldati in el si mai stiu eu ce dar avem carcasele si un blindaj ca ala te mai poate scapa de artileria adversa pe cand cu un tab s-ar putea sa fie problema. In plus poti sa pui diverse chestii pe el, inclusiv o turela cockerill daca chiar vrei sa ai inca un tun pe senile (dar aici vad eu rolul TR-85 ca a mai zis un domn mai priceput pe aici ca 15% sunt sanse sa lupte tanc contra tanc…)
Daca nu, mai tragem de Jder cat mai putem si incepem sa integram unul nou. Personal imi place familia ASCOD/AJAX mai ales ca au si vehicule specializate pe cercetare, observare, recunoastere , recuperare/reparatii.
La tancuri e clara, Leo A7 sau Abrams…cand s-o putea, daca se va putea…
Ideile de mai sus pleaca de la doua principii si anume ca fortele de blindate serioase au refolosit la maxim platformele mai vechi plecand de la Panzerwaffe si terminand cu experienta israeliana si noi nu suntem americani, rusi sau englezi sa avem acces la resurse imense sa le fabricam pe banda rulanata sa avem mii de tancuri…e pacat sa arunci la fie vechi un tanc din caere se mai poate face ceva stiind cat a costat.
In fine, niste blindate pe roti, 3×3, 2×2 mai usoare pe post de taxi blindat cu protectie pentru armament de infanterie/schije (si ma gandesc aiic la ceva gen tatrapan sau camionul blindat al sarbilor) ar fi mobilitatea de baza a brigazilor de infanterie care ar trebui sa primeasca manpads, spike, poate si javelin, AG cu termobaric e OK, mortiere
si ma refer aici la VM si brigazile de la Bucuresti, Banat si ce mai e…Bg 30 garda ar trebui sa devina unitate specializata pe urban, nu numai protocol, sa fie marita daca e nevoie
Hai ca m-a luat valul :)) Dar cand vad ce decizii bune iau altii si cum ne scarpinam noi la coae de 20 de ani si dam comunicate de presa penibile cum a fost ala cu NSM ma ia capul… inainte de coruptie o sa ne omoare incompetenta …
nu stiu daca mai merita sa pui tun de 105mm pe TR-85… dar daca tot e sa schimbi tunul, nu treci mai bine la cel de 120mm cu recul redus (Centauro sau cel XM360 derivat pentru MLI GDLS Griffin), decat sa il pui pe Centauro sau ASCOD?
Modernizarea mai redusa ar fi sa lasi totul asa cum e, adaugi protectie (inclusiv activa), mitraliere grele+ lansator grenade automat si integrezi un lansator spike in spatele turelei, sau pe lateral. Sasiu T-55 bagat la Achzarit si Terminator…
discutiile de la ultimele articole pe subiect:
https://www.rumaniamilitary.ro/unii-inca-modernizeaza-t-55-kafil
https://www.rumaniamilitary.ro/modernizari-challenger-2-si-ariete
https://www.rumaniamilitary.ro/despre-tancurile-noastre-opinia-unui-specialist
https://www.rumaniamilitary.ro/ariete-c1-vs-rotem-k1
M-60 a fost si el exemplu pentru modernizarea TR-85
https://www.rumaniamilitary.ro/leonardo-m60a3
https://www.rumaniamilitary.ro/m-60m-la-a-treia-tinerete
Sau 120 cu recul redus…insa cred ca o conditie e aici sa poata fi folosit pentru GLATGM…nu cred in solutia cu spike in spatele turelei, sa ramana totusi tanc nu MLI cu tun. Motivul tine de ce-a mai zis domnul acela pe aici, explozii, suflu, trebuie sa ramana tanc, cum altii dau o noua viata M60 nu vad de ne-ar durea pe noi nasul cu T-ul mai ales ca la blindaj teoretic stai mai bine ca M60…modernizarea eu o vad ca un TR-85 Bison adus la zi, ca nu se mai gasesc piese si pe calibru NATO, chiar daca cu tun low pressure, sisteme active de protectie, hai ca merge un AGA 40 de grenade, asta ar fi interesant.
Stiu ca bati spre conceptul Terminator, mie mi se pare un concept nascut mort, din socul pe care l-au simtit in Cecenia, nu cred ca are valoarea tactica, mult prea specializat.
Si ca sa-ti zic la ce ma gandeam cand vorbeam parca ieri de avioane, ca interceptor, era Eurofighterul, ala mi se pare de prima linie cu rusii…chiar si Tranche 1, daca-l fac upgradeaza mai tarziu sa poata Scalp sau Taurus era ce trebuie.
alea date de mine exemplu sunt 120 cu recul redus 🙂
Ce conteaza de unde lansezi racheta? Pe teava sau din container? Containerul e oricum incastrat in spatele turelei si rabatat in pozitie de mars, nu are ce sa sufle pe el – vezi solutia de pe Challenger 2. Se deschide cateva secunde la tragere si se inchide la loc.
Varianta ce am dat-o e modernizare minima: integrarea Spike in FCS-ul tancului sau mai degraba la vizorul comandantului + cutia cu montura absorbanta de socuri si verini ridicare/coborare. Adaugi protectie extra, si cam asta e tot.
Pe cand daca schimbi calibrul tevii ai de schimbat si montura tunului, aranjamentul turelei, posibil si dispunerea in turela tragator-comandant-incarcator. Asta a fost una din probleme cand au incercat cu KMW sa modifice TR-85 cu tun 105mm, si pana la urma le-au propus sa ia turela de Leo1 cu totul… dar asta avea probleme cu adaptarea pe inelul de pe sasiu si pozitia soferului 🙂
Desole mon cher freund @steppewolf dar ArmRo chiar are nevoie de tunobuzier autopropulsat de 155 mm, de preferat 52 de calibre. Acum ca o fi pe roti…ATROM-155 redivivus modernizat sau pe senile M-109 A6 Paladin/ K-9, T-155 Firtina, asta ramane de vazut.
Apropos….am vazut nistre trageri cu 2A7 Pion……la rushi….personal m-am cam cutremurat….!!!!
https://www.youtube.com/watch?v=3orkL84sGIs&list=PLukOi4nS0m4Gr4b3UH2iQY6q7LUF8Ejgf&index=7&t=0s
@nl81, ce am zis eu nu exclude obuzierele autopropulsate de 155 mm…eu ma refeream la nivelul batalion cu aruncatoare sau tunuri 105 mm autopropulsate ; acestea ar fi disponibile imediat la nivelul comandantului de batalion
Obuzierele 155 mm ar fi la nivel de brigada/divizie
Uite aici o analiza facuta de cineva mai priceput ca mine:
https://corporalfrisk.com/2019/01/26/guest-post-an-unreasonable-brigade-artillery/
artileria aia disponibila la nivel de batalion si mai jos e foarte necesara
Merci mult de raspunsuri! Da corect la nivel de brigada trb artileria de la 120 mm in sus inluzand, parerea mea, calibrele de 122, 152,155 mm pt tunuri/-obuziere tractate si autopropulsate in ArmRo. 130 mm ar fi bun de tun anti tanc tractat si/sau ap gen Centauro B-1, Type 16 japonez si tun AN precum A-222 N Bereg.
Calibrele de 105 si 120 mm ar fi puse pe transportoare blindate ca armament principal, ca tun 105 si/sau 120 mm si mortier ap de 120 mm, deci de la nivel de batalion in jos. Ar mai fi mortierul de 107 mm dar inca nu este in dotarea ArmRo care ar putea fi pus pe blindate. 107 mm ca, calibru a fost in doatarea ArmRo ca tun fara recul B-11.
De la nivel de batalion de infanterie mecanizata in jos cred eu ca artileria portativa ar fi mortierul de 81/82 mm si 60mm plus aruncatoarele de grenade reactive cu calibrele 73, 85, 90 si 100 mm (Instalaza Alcotan-100), rachetele portative AT care au calibrul unele peste 100 mm si AA, AGA-40 mm.
Mai lăsați vechiturile mai oameni buni… Trebuie să gândim privind înainte, nu în urma…
Comentariu aparut dupa doua ore si un sfert. Mulțam fain. Coerenta în discuție…
Din ce am verificat eu nu esti in spam. Scuze pt probleme dar daca spamul (de capul lui) a pus ochii pe tine n-avem ce-i face, este o problema mai veche careia nu i-am gasit inca o rezolvare.
Spamul are viata lui. N-ai ce-i face. Vorba aia, ne domina AI-ul..
Totusi, parca prea si-a luat-o in cap…
O sa mă înjurați, dar iar o luați pe arătură…
Ce raport Cp/tona are Bizonul? E un tanc lent, voi cu protecția suplimentara și tun mai mare adăugați greutate și nu faceți nimic la motor și trenul de rulare.
Tancul asta mai are un singur viitor, suport și antrenament.
Ne trebuie MTB-uri noi.
despre protectie am mai scris, ideea era sa ramana cat de cat in tonajul actual, deci nu excesiva si mai mult activa.
Ca mai adaugi un lansator de spike si un AG-40 cu cat ii creste tonajul?
Nu ai scris tu asta „Modernizarea mai redusa ar fi sa lasi totul asa cum e, adaugi protectie (inclusiv activa), mitraliere grele+ lansator grenade automat si integrezi un lansator spike in spatele turelei, sau pe lateral. Sasiu T-55 bagat la Achzarit si Terminator…”???
???
„adaugi protectie (inclusiv activa)” + mitraliere grele+ lansator grenade automat si integrezi un lansator spike in spatele turelei.
La adaugat protectie intra si inlocuirea unei parti din protectia suplimentara actuala cu una mai moderna/eficienta (extra placile frontale sasiu + turela + sort lateral). Te poti incadra sau nu in gabaritul actual?
Iron Fist cat cantareste?
https://www.rumaniamilitary.ro/elbit-systems-iron-fist-aps
450kg versiunea full/heavy?
Dar LEDS?
https://saab.com/land/force-protection/self-protection/leds/
Mitraliera grea deja este pe TR-85, adaugat AGS-40?
Lansator Spike? 100kg ranforsat pentru rachete?
http://www.deagel.com/Defensive-Weapons/SPIKE-ER_a001037004.aspx
Marius,
Ați început discuția de la 105 sau 120…
Și așa, 450 de kile, două sau 4 Spike, plus două mitraliere grele, muniție, etc, tot adaugă o tonă in plus pe o carcasă ce e deja lentă.
Haide…
Spune-mi daca e doar o discuție de dragul discuției, de genul cuirasatelor visate de unul pe Dunăre, că mă retrag.
trebuie cantarit ce merita si ce nu. Am scris mai sus ce inseamna sa inlocuiesti tunul… si o zic dintr-o discutie la care am asistat la UMB. Daca tot vrei sa bagi bani de traforaj, nu merita sa te opresti la 105mm.
Daca dai jos placile alea suplimentare si pui ceva mai modern, poate mai scazi putin la masa si faci loc de cateva sute de kg pentru protectie activa si niste Spike (nu vrei incapsulat in spatele turelei, ia omul trepiedul de infanterie il pune pe plafonul turelei si trage asa, ca la Marder 🙂 ). Sa zicem ca s-ar ingrasa cu o tona, desi eu vad spre 600 kg max. Transmisia si motorul la TR-85M1 nu cred ca merita sa le atingi, poate vazut daca se mai poate face ceva, un „tuning” fin in sus la motor, ca au aparut solutii noi de acum 20 de ani.
Am pus si link-urile la articolele la care am discutat asta…
Și încă o chestie, închei aici, pui o protecție state of the art pe o carcasă din anii 80 modernizată in 90?
Mai bine protejezi P5 MLI…și pui pe ăla Spike, asta că să folosim banii in mod just.
pai sunt doua chestii diferite, una nu o exclude pe cealalta…
Nu te injura nimeni doar ca e putin naiv sa arunci o specificatie si dupa aia sa zici ca e de rahat. Pai si eu am zis mai sus ca trebuie MBT noi doar ca nu sunt bani.
Si din invatamintele altor armate, nu le arunci pe cele vechi ci vezi ce mai poti face cu ele. tancul nu e masina de curse, nu avem noi doctrina sovietica sau americana de mase de blindate care ataca in viteza pe fronturi de zeci de km sa alerge ca gazela.
Pana la urma, Challenger 1 avea 14 CP/tona, Challenger 2 intre 16 si 19 CP/tona, TR-85 zice 17 CP/tona. Nu mi se pare catastrofal.
In schimb noi am tinut T-55 mai vechi si cu 14 CP/tona pentru ca asa au considerat unii ca e mai intelept, merg mai bine, nu e nevoie sa le repari etc. 🙂 In loc sa-l facem pe al nostru bun il tinem pe asta ca-l stim
Mda, le compari cu cele două Challenger, și ele ciuca bătăilor la viteza. Dar ele macar erau protejate, aveau un tun decent, și cu excepția vitezei, erau tancuri moderne.
Oameni buni, in vest vom avea A7, avem M84 modernizat, la bulgari stăm bine -aia parcă au doar T72 prin remize, de Ucraina nu mai zic, că tot ce au e peste ce avem noi, și dacă prin absurd ar ajunge rușii la granița noastră ( zicem că e imposibil acum) nu avem ce le pune în fața.
Orice modernizare am face, pe ce avem acum, e inferioară ab initio fata de dotările vecinilor.
Uită ce am ținut, e irelevant in aceasta faza a discuției, sa modernizezi TR85 cu protecții active e ardere de ?, finalizează contractul cu P5 MLI și Spike, pune protecții, ia de la americani cat de multe tancuri îți permit banii și du-le la cel mai bun upgrade posibil.
Instruiește echipajele.
TR 85? Poate doar revizii capitale, să mai tragem de ele, folosite că școala și linia a doua.
PS se pare că nu suntem în stare să asamblam P5, iar tu îmi tot dai exemplul statelor ce și-au transformat parcurile de blindate vechi? Mai mult, din 1990 suntem într-un stop gap continuu, asta trebuie să înceteze.
T 55 si TR 85 trebuie date la fier vechi, nu mai sunt tancuri. Ori cumparam tancuri decente ori ne orientam catre altceva, le tinem efectiv degeaba si au o valoare combativa sub un MLI modern de tip Lynx.
Exemple
https://youtu.be/76aIACUl_9k
Și
https://youtu.be/BbCYtfWK2tU
Le tinem pentru ca nu avem altceva, datul lor la taiat ar insemna disparitia armei tancuri la noi.
De ce nu reusim sa ne dotam cu altceva… pentru ca suntem penibili pe toata linia?
+1 TR-85 cu „doar 105” e cea mai rezonabila solutie. Si surubarit pe ici pe colo ar deveni chiar decent (am mai auzit varianta de TR-85 cu 105mm si mortier ca la Merkava, nu sunt sigur ca ar fi loc). v-as mai fi dat inca +1 pt partea cu „bren sau ak modernizat”. Dar nu cred ca e imperios necesar ca viitorul ak modernizat/bren sau orice alta arma, for that matter, sa fie facuta la cugir. Si sa nu creada cineva ca sugerez desfiintarea uzinei, macar privatizarea, ci liberalizarea pietei, iar prin competitie, ori „uzina x” ori cugirul care vrea sa supravietuiasca, va trebui sa livreze un produs bun. Iar cu Piranha, parearea mea e ca trebuie mers inainte doar daca vor avea capabilitati AT, si spaniolii arata ca se poate. Daca raman numa’ astea 36, ar trebui, zic eu (nu aruncati cu rosii sau oua) sa ne ducem spre Patria. Finlandezii, polonezii au Patria, bulgarii iau in considerare si ei Patria. Bine, acu’, ceva imi spune ca bulgarii asteapta sa vada ce facem noi, ca sa faca si ei, si (presupun, si ironic ar fi) cineva la noi asteapta sa vada ce fac bulgarii, ca sa facem si noi.
Si Vanatorii de Munte?
N-ar strica sa reinfiintam – dar sub forma de regimente (sau batalioane VM incluse in brigazi „regionale”, eu prefer regimente) – fostele brigazi VM (pe langa cele 2 actuale):
1- Grupa Maramures/Bucovina;
5- Muntii Apuseni;
7- Grupele Retezat-Godeanu/Parang.
?- Muntii Banatului.
Cele 7 batalioane actuale (3 la Bg.VM-2, 3 la Bg.VM-61, 1 la Brad in cadrul Bg.ISR-18):
https://www.rumaniamilitary.ro/vanatorii-de-munte-din-armata-romaniei-repere-istorice-si-valente-ale-prezentului-la-101-de-ani-de-existenta
Fostele Brigazi VM:
– Brigada 2 VM, 1964, la Brasov;
– Brigada 4 VM, 1969, la Curtea de Arges;
– Brigada 1 VM, 1969, la Bistrita;
– Brigada 5 VM, 1983, la Alba-Iulia;
– Brigada 7 VM, 1990, la Petrosani;
– Brigada 61 VM, 1991, la Miercurea-Ciuc.
VM sunt elita, 2 brigazi mi se pare suficient, altfel le diluezi valoarea si noi abia avem bani sa echipam ce avem, darmite sa infiintam unitati noi…daca ar fi sa infiintam ceva as mari RIM la Brigada.
De fapt mi se pare ca, in general, se pune prea mare accent pe forte specializate…de pilda in Irak Afghanistan infanteria era acolo pentru patrulari si sarcini mai usoare, treburile complicate precum atacul pozitiilor talibane le faceau mai degraba specialii, cred ca ar trebui inversat trendul. Ce faceau specialii in Afghanistan era in WW2 business as usual, cercetare in forta, prizonieri, infiltrari, raiduri etc. Astea ar trebui sa devina uzuale pentru infanterie.
Cred ca-s foarte putini care realizeaza, chiar dintre decidentii militari, ce forta combativa uriasa poate avea o brigada de infanterie bine antrenata si echipata la nivelul anilor 2020 (rachete AT, manpad, mortiere/tunuri autopropulsate, aparate de vedere pe timp de noapte, DMR/pusti cu luneta, drone) si obisnuita sa actioneze in unitati mici (companie) pe cont propriu.
Ce as face cu VM ar fi companii in zonele pe care le-ai mentionat, care in caz de mobilizare sa fie completate cu rezervisti VM, practic o unitate de VM-instructie pentru fiecare din brigazile active si un batalion mixt logistic/artilerie/armament greu (cu echipament in conservare) care sa poata fi „expandat” cu rezervisti. Modelul diviziilor parte sedentara din WW2 a fost foarte oportun si gandit bine, pentru mijloacele pe care le aveam atunci…si i s-a vazut utilitatea chiar daca erau prost echipati si fara experienta. In concluzie, inca o brigada, de fapt scheletul acesteia pentru ca leadership-ul conteaza foarte mult, chiar mai mult ca valoarea intrinseca a fiecarui soldat…
Trebuie sa incepem sa refacem si rezerva.
Cam aceeasi metoda as aplicat-o in jurul scolilor militare, cate o „carcasa” de batalion pe baza caruia sa poti aduce rezervisti si sa faci o unitate activa
Apoi in jurul brigazilor existente, mai multe brigazi pun la „comun” rezervistii ca sa mai infiinteze o unitate in caz de nevoie. Mi se pare foarte importanta interactiunea directa din militarii activi si rezervisti.
La nord….la Targu Neamt categoric as vrea infiintat un batalion VM (istoria, traditia dar si autostrada Iasi-Tg.Mures intra pe acolo)…pe acesta l-as pune sub comanda de la Miercurea-Ciuc a Bg.61, in timp ce batalionul de la Vatra Dornei l-as scoate de sub acea comanda si l-as completa intr-o noua unitate (bg sau regiment) cu batalion la Borsa (si/sau Baia Mare).
In Muntii Apuseni pe batalionul din Brad (scos din Bg.18) as construi un nou regiment (sau brigada mecanizata Crisana-Apuseni…ca sa uite spre vest, spre Ungaria).
In Banat, sau mai bine zis Mtii Banatului suntem deficitari la VM pe toata linia Serbiei, probabil se considera ca Dunarea e indeajuns (nu cred ca o Brigada VM reinfiintata la Petrosani ar trebui sa cuprinda Mtii Banatului ci doar Retezat-Godeanu si Parang). Om avea noi Bg.18 ISR la Timisoara dar Mtii. Banatului prea sunt vaduviti de VM, macar un batalion VM (sau „cercetare-alpina”), care sa faca parte din aceasta brigada „de cercetare” – inlocuindu-l pe cel de la Brad…n-ar fi rau.
Oricum, pentru mine, de ani de zile, de baza ramane tot gaselnita mea de „Doctrina Q”:
– fiecare brigada „regionala/provinciala” mecanizata (11 la numar, 12 daca am include si „multinationala”) sa aiba batalionul sau de tancuri – fie MBT fie „light”…si batalionul sau de geniu (restul batalioanelor de manevra/lupta in special – si de sprijin – in functie de caracteristicile locale/regionale).
Dupa cum evolueaza lucrurile in Ungaria cu Leoparzi si Lincsi…se pare ca…”voi fi razbunat”. 🙂
Brigada (actuala „18 – de Cercetare/Supraveghere”) din Banat (comandamentul din Timisoara) sa fie cu ochii in special pe Serbia.
Brigada (nu exista, comandamentul ar fi la Oradea) „Crisana-Apuseni” sa fie cu ochii in special pe Ungaria.
tu tot n-ai inteles ca testoasele unguresti sunt pentru apararea lor si ca sa ne sprijine ca aliati in NATO? 🙂
Ce gluma… M-am enervat si mai tare. Prin 2026 ungurii si-au planificat incidente armate in Transilvania, cu ‘protejarea’ minoritatii maghiare de catre forte militare maghiare, urmate de un arbitraj international condus de Germania care sa le repartizeze o halca cat mai mare din Ardeal. Romania nu va reactiona agil si eficient, burtile teleormanene sunt prea grele si mai ales creierii prea luciosi.
Vorbest prostii. Asta ai avzut pe Disney Channel, sau de unde ai tu acces la planuri care care ar constituti casus belli si temei de excludere din NATO?
De la lukasenko citire? Sa mutam si niste brigazi la granita cu un aliat NATO nu?
Greu sa pricepem ca asa arata normalitatea in materie de dotare si teoria consipratiei sau declararea unui razboi.
Retorice (pt. ca am mai discutat): da’ HIMARSurile, unde vor fi pozitionate HIMARSurile? 🙂
Sau poate ajungem sa le transportam si noi cu Hercules, in caz de necesitate?
Greu de spus Razvan, ca la HIMARSURI intra mai multe aspecte in calcul si sincer iti zic nu stiu ce poate sa insemne lantul logistic pentru ei. Deci potential undeva unde sunt si si niste americani in preajma, sau sa fie dislocati acolo si musai o baza logistica la nivel de divizie zic eu.
Daca avem pe cineva cu cap acolo, ar fi mai important sa ai lantul logistic aproape si apoi sa mizezi pe mobilitate decat sa le pozitionezi din start in conformitate cu amenintarile curente si lantul logistica sa fie prea intins in tara in care autostrada este o rara avis.
Intretimp in Serbia – link dat de IgorTs:
Si asta ca sa fie Tutti Frutti:
Ai auzit de două țări din NATO pe care le cheamă Grecia și Turcia)?
Da am auzit. Raspunde la intrebare, de unde ai tu acces la asemnea informatii? Ca eu unul m-am saturat de prastia cu noroi in UE si NATO pe filiera ruseasca.
Spune-mi despre batioane comune greco-turcesti, si eu iti vorbesc de batalionul mixt de geniu „Tisa” unde am mai dus si eu un camion cu „jucarii” si alte batalione comune care de-a lungul timpului au fost desfintate.
Germania? Arbitreaza dezmebrari teritoriale, acceasi Germanie care nu isi ia inapoi nici macar Kaliningradul ocupat de rusnaci si are suficiente forte armate cat poate sa ocupe Lichtensteinul si nimic mai mai mult.Aceeasi Germanie care alaturi de Franta are relatii exceptionale economice in Romania de peste 20 de ani. Arunca asta la gunoi ca sa multumeasca niste tembeli unguri extremisti, minoritari desigur, ca ungurul de rand viseaza cam ce visam si noi. Drumuri bune, spitale, scoli, munca bine platita si pace.
Nu.
..si…Nu. 🙂
nem! nem! soha!
Buna gluma ,, sa ne sprijine ca aliați.. „….am băut io si te-ai …..
pai daca deplasezi VM de la Brad spre Baia Mare ai loc de unul la Petrosani sau mai spre Herculane.
si poate o baza de regenerare pe la Balan – Targu Neamt…
Eu nu stiu ce tot e labartarea asta cu privire la Vanatorii de Munte. (mai bine-zis labartarea e ignorarea completa a lor)
Nu inteleg deloc faza cu „de la Brad la Baia Mare”.
Cel de la Brad sta acolo unde este, bine-merci (chit ca l-au facut „cercetare alpina”). Mai e nevoie macar de inca un batalion in Apuseni pe langa cel de la Brad!
La fel si-n Mtii Banatului + Poiana Rusca…doua batalioane.
La fel si-n Retezat-Godeanu + Parang…inca doua batalioane.
Chit ca ei se concentreaza pe trecatorile dintre grupele principale de munti.
______________
Tocmai asta mi-e gandirea din spatele „Doctrinei Q”: fiecare regiune/provincie cu propria sa brigada mecanizata, capabila sa execute singura misiuni defensive dar si ofensive in provincia/regiunea sa…in felul asta nu ne facem griji pentru trecatori si „primirea de ajutor – tehnica la sfantu-asteapta din alte regiuni/provincii…
…iar Vanatorii de Munte – fie in cadrul acestor brigazi, fie separat, in regimente (de cate 2 batalioane?…sau chiar brigazi de cate 3 batalioane cum sunt cele doua bg. actuale) asigura trecatorile.
Sa n-ai tu batalion VM in Muntii Banatului = cretinitate!
Sa n-ai tu batalion VM in Retezat-Godeanu = imbecilitate!
Sa n-ai tu batalion VM in Parang = stupiditate!
Sa n-ai tu batalion VM in Maramures = tembelizare (cand Ucraina are 2 brigazi VM – una in Zakarpatia/Transcarpatia la Muncaci – ca sa se uite la unguri si un pic la noi; si una la Colomeea – dedicata noua, ca sa nu ne uitam cu jind la Cernauti)!
Sa n-ai tu batalion VM pe partea orientala a…Carpatilor Orientali! = puturosenie!
Cat despre Carpatii de Curbura…batalionul VM de la Predeal sau VM de la Sf. Gheorghe…dau macar si ei cu pasu’ p’acolo?
Ce atata „sa n-ai tu”?!
Am cu ce ma, am cu ce! 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=d4R0EZkVtqs
Razvan, aici am vrut sa scriu ceva mai amplu si numai amu’ a apucat. Aici trebuie sa multumim ofiterimii romanesti si puliticianului roman. Nimeni altul. Cand am intrat in NATO, ne-a apucat restructurarea si pumnul in bot de la NATO, pe merit. Au zis ca nu veni la masa cu general de brigada care comanda in fapt un batalion si jumatate la nivel de inzestrare. Deci fara vrajeli, vii cu colonel la masa vii cu regiment echipat a standard de regiment. Nu ne-au pus astia niciodata sa ne dezarmam, ca sa nu mai mintim si fara pdf-uri si powerpointuri. Atat.
Cu acestea find spuse, au venit ai nostri la masa cu o armata de 75.000 de oameni care nici macar aia nu suntem in stare sa o echipam. La populatia Romaniei armata trebuia sa mentina in serviciu activ un numar de 90.000 de militari. Ei au spus ca 90.000 plus civili. Bravo! Deci, cine ne-a tras-o? Politicianul a aplaudat, a dat stele in rezerva si s-a multumit cu banii care i-a bagat in tot felul de borduri si fantani cu beculete, bani care trebuiau sa merga spre armata. In diferenta aia de 15.000 aveai si o brigada de VM in plus, si tancuri unde mai ii nevoie si alte structuri care mi se par obligatorii spre exemplu un regiment de parasutisti, ne-spec-opsi in subordinea SMFT. Un fucking spital de campanie mobil la nivel de regiment. Cu rezerve macar la 150.000. Nu… 75.000 ii bine, 90.000 cu civili cu tot. La care se adauga din informatile mele 500 de rezervisti voluntari dupa 4 ani de proiect.
Nu calculati ca acea cantitate recomandata de NATO de trupe/populatie, ca mai nimeni nu o respecta si noua ne dadea 105.000 activi.
Astia suntem, acolo sunt diferentele tale, idei bune dupa parerea mea, punctate foarte bine. Dar pur si simplu astia suntem.
Lt(rez), ai omis ceva, deci trebuie sa recalculezi efectivele reale:
https://www.economica.net/gabriel-les-sustine-ca-exista-deficit-de-personal-in-armata-unele-unitati-militare-functionand-cu-31-35prc-acoperire_171558.html
„O problemă cu care se confruntă cam toate unităţile militare, din păcate, este rezolvarea problemei deficitului de personal. (…). Media este undeva la 70 şi ceva la sută acoperire, dar, din păcate, discrepanţele sunt destul de mari. Sunt unităţi militare unde avem 31-35% acoperire, bineînţeles, unităţi mai mici, dar există astfel de unităţi”, a spus Gabriel Leş.”
Eu cred ca e chiar mai jos, mai ales ca situatia nu a dat semne de imbunatatire in ultimul an.
Intr-o lume ideala in care as putea eu decide ce si cum, as avea trei brigazi VM intarite, cu patru batalioane in loc de trei (cum a avut Bg 61 VM pana cand au mutat batalionul de la Brad la alta brigada). Cel de la Sfantu Gheorghe ar trece la Bg 2 de la Brasov, iar la Bg 61 de Miercurea Ciuc ar ramane batalionul de acolo, cel de la Piatra Neamt si inca doua noi formate, unul in Bistrita si altul in Maramures.
A treia brigada ar fi cea de la Petrosani, din care ar face parte batalionul din Apuseni (26 parca era, de la Brad), cu trei noi formate, gen unul la Deva sau Hunedoara, unul la Petrosani si unul la Caransebes sau Resita.
Dotarea e alta poveste, ar fi nevoie de ceva gen MLVM adus la zi, o platforma multirol cat mai fiabila si mobila pe care ai putea adapta si o varianta cu un aruncator de 120 mm cu raza marita, una folosita ca lansator de rachete AT Spike sau rachete AA cu raza scurta, apoi ATV-uri pe roti si senile inclusiv pentru logistica/transport munitie si alte materiale etc (merg inca si calutii dar totusi) in teren acidentat, ceva drone de cercetare cu raza mai lunga ce pot fi imbarcate si folosite de pe respectivele platforme, si unele de dimensiuni mici (si cu raza mai mica) ce pot fi purtate de oameni.
Plus o arma cu repetitie buna cu luneta, in calibru mai mare (Lapua Magnum), pentru lunetisti, un AKM modificat, modernizat si adus la zi (cu materiale noi, greutate mai redusa si incluzand ap optice pe el), un inlocuitor la PSL, aparatura de vedere pe timp de noapte pentru toata lumea, sist de mascare si camuflaj si impotriva ap cu termoviziune/IR, tinuta adecvata conditiilor meteo mai dificile, inclusiv bocanci buni etc dar astea sunt deja detalii
Cate un batalion pe brigada ar putea fi considerat de cercetare montana precum a devenit cel de la Brad. Cel de la Predeal si cel de la Piatra ori Miercurea Ciuc ar putea fi astfel reconsiderate la fel, avand ca model companiile de cercetare ale brigazii, cu atributii si spatiu de actiune mai mare, cu dotare mai sofisticata, drone, ap de cercetare radio electronica, arme cu amortizor etc etc, folosirea mai des decat ceilalti a elicopterelor pentru mobilitate, infiltrare etc, poate chiar si a (moto) parapantelor, anumite particularitati in instructia tactica. Si cam aici termin cu visele astea
cresc batalioanele astea de VM prin munti tot cate doua, ca galbiorii 🙂
Apoi să le numărăm, coane Fănică; să le numărăm; două la prefectură.
TIPĂTESCU: Două…
PRISTANDA: Două pe piaţa lui 11 Fevruarie…
T: Patru…
P: (căutând în gând) Două la primărie…
T: Şase…
P: (acelaşi loc) Unul la şcoala de băieţi…
T: Şapte…
P: Unul… la şcoala de fete…
T: Opt…
P: Unul la spital…
T: Nouă…
P: Două… la catrindală, la Sf. Niculae…
T: Unsprezece.
P: Două la prefectură… paispce…
T: (râzând) Le-ai mai numărat pe ale de la prefectură.
P: Nu, coane Fănică, să trăiţi! (continuă repede, pe nerăsuflate.) Două la primărie, optspce, patru la şcoli, douăzeci şi patru, două la catrindală la Sf. Niculae, treizeci…
T: (râzând) Le-ai maii numărat o dată pe toate astea şi aduni rău…
P: Doamne păzeşte, coane Fănică, să trăiţi, patruzeci şi patru, în cap… patruzeci şi patru… Cum zic, unul-două, poate vântul… ori cine ştie…
T: (râzând) Ghiţă… apoi nu mă orbi de la obraz aşa.
P: (schimbând deodată tonul, umilit şi naiv) Famelie mare… renumeraţie după buget mică…
Mai e o chestie – Lahat presupune iluminare LASER semiactiva iar majoritatea tancurilor moderne au senzori alergici la asa ceva, urmat de contramasuri… Spike e mai tacut, mai pasiv, asa…
Brimstone si Hellfire sunt iar active, laser si radar milimetric…
105 mm pe tr 85 ar fi interesant daca s-ar putea optine de la americani ,,gloante de argint” la 2000 de m daca imi aduc bine aminte perforaza peste 500mm blindaj
Îi găsesc un singur defect lui Orbàn baci.
Nu e român !
Gresit. E roman si e prim-ministru…
Ioi. Am pus-o!
Acu` trebuie sa aducem si noi GDELS sa bagam 2-300 Ascod 2 si vreo 150 de Achzarit.
No bine cu ascod da 42 nu 35, adică tun de 120mm
42 adjudecat!
Si 200+ bucati….+ Leo + PHz2000+ o sa mai ia si alte bunatati….
Iti vine sa iei akm’u si sa te duci in vizita la ministerul apararii de cacao.
Bine ca nu am ramas in jalnica armata dupa Institutul Militar de Geniu.
Am mai avut si nesimtirea sa termin al treilea in promotie si sa cred ca se schimba ceva…
Un stat ratat, o societate ratata si fara viitor, un popor luat direct in plua pe fata….
Ne bat ungurii cu ce se inzestreaza de ne suna palinca in cap…
Noi ca brazii cu pdf ul pe piept o sa o luam la mumu direct…
MApN un minister plin de tradatori…
Luati aminte la Belarus… Nu suntem departe…!!??
povestea un domn cu care am discutat, el era pe vreme lui ceausescu, la salvamont, si povestea ca faceau antrenamente cu vanatorii de munte la busteni, si zicea ca erau zile cand dimineata urcau pana pe bucegi si inapoi, mancau si dupaamiaza retur din nou.
https://postimg.cc/Wttx5NFq
https://postimg.cc/nM5g5yBR
noi ne scremem si ne umflam chieptu’ la Întâi iar altii fac intr-un an ce nu facem noi in douăzeci,FACT.
cei mai prośti din curtea școlii,am așa o senzație de „tablagii” când mă gândesc la uniformele noastre….
in ritmul ăsta o să aibă ungurii flotă pe balaton mai ceva ca a noastră la mare.
Dacă până acum nu au fost în stare să schimbe porcăriile alea de căști… ce să mai zici de arme de foc, rachete, tancuri, submarine, șamd.
Cata smiorcaiala pe aici :)))
That’s how we roll!…cand vedem cuvinte cu consoane „s” si „z” consecutive…si vocale de genu’ „ú” si „á”…
O fi poate de la ziua marinei
Sau e de la parada de ziua nationala altfel nu se explica
Regretabil ca noi in continuare numai.la rugina ne gandim
La aparitia lynx ni s-a parut scump
Noi doream doar puma ca are rugina
Nsm norvegiene nu era bune, ca nu vede ceata si alte aberatii,
La noi numa harponu
Avem noi trecutu nostru maret cu skoda cu reji si generali de carton
F 16 th si eventual ceva din muzeu
Conducere monument al naturii
In continuare se vorbeste de modernizarea t 55
Pe cand cele 200 de lynx vor fi probabil din alta era fata de tr 85m x y z
Despre pzh si a7 ce sa zicem
Inseamna ca avem specialisti in sie, csat si serviciile militare
Si inainte de 77-78, ww1 si ww2 erau numa specialisti, efectele le stim
Sau o fi de la virus
Sau poate de la soros
Ca la orbanu unguresc se plange ca la ei soros a lucrat mai intens
Pai sa trimita cineva o scrisoare la soros sa faca ceva si la noi
Ca asteptarea lunga moarte sigura e.
Sigur ungurii au mai multi generali si ofiteri superiori
Altfel nu se explica
Sa se dea liber la arme…
Asa vin cu tabu la scara legal…
Sudez pe el ce vreau.. pun si drone..
Concurs pe blocuri si cartiere..
Sunt sigur ca ies idei de te crucesti…
Ce atata chin cu dezvoltarea… Se rezolva la bloc… Meseriasi si idei sunt fara seaman.
Si asa ne dotam fiecare la blocul lui…
Asa are si armata dotare … gunoaiele din ministere trebuie rastignite…
deci rheinmetal s-a retras mai spre centrul europei. agilisul nostru mai e de actualitate sau ramane iar doar un proiect frumos pe hartie?
Ca sa observam si noi cum gandesc generalii romani razboiul: cumparam Pirahna 5 (un transportor blindat greu) si-l incadram ca MLI (conform declaratiei lui Nicolae Ciuca cand era inca Seful SMG), dar nu-i montam si rachete AT Spike.
Ungurii cumpara MLI Lynx, MLI adevarat pe senile, direct cu rachete AT.
Acum cum credeti voi ca ar decurge o intalnire directa intre un pluton de Pirahna 5 romanesti si un pluton de Lynx? Lynx este pe senile, mobilitate superioara pe cam orice teren, rachete AT, P5 pe roti sta bine pe asfalt, dar pe pamant mocirlos este mai putin mobil. Lynxul angajeaza P5 de la 2-3 km cu rachete AT, P5 nu angajeaza pe nimeni de la distanta aia ca n-are cu ce.
Intrebarea este de ce am cumparat un transportor blindat greu si-l folosim pe post de MLI, cand stim ca un MLI adevarat, pe senile, ne va fi net superior? De ce si atunci cand cumparamn ceva, facem ce facem, si tot in inferioritate ne aflam? MLI fara rachete AT?
E un amestec de incompetență, cu șpagă și reavoință, că să nu spun altfel. Cum stăm? Linuxul va face P5 sită și își va păstra rachetele Spike pentru t55/tr 85…
Game over, coafura rezistă!
Serios? P5 si Lynx au armament comparabil. Ambele au posibilitatea, optional, de a duce in turela doua Spike. La fel de bine si P5 face sita Lynxul. Doar ca luptele nu se rezuma la vehicul contra vehicul.
Adevarat ca calculul hartiei poate avea putina relevanta, de ce insa la noi lucrurile se fac pe jumatate – P5 fara rachete?
De prosti si vanatori de comisioane ce suntem!
Nu eu trebuie sa-ti raspund la intrebare.
…”ci ei„.
Sau incerc sa-ti dau un raspuns. Poate pentru cei care au negociat achizitia au o cultura insuficienta in domeniul tehnicii militare, poate ca nu s-a tinut cont de cererile militarilor din sectorul operativ fie de catre decidenti civili fie de generali ramasi blocati in conceptia de purtare a luptei la nivelul anilor ’70, poate ca….multi de poate.
Sa nu uitam ca de fapt pe langa cele 227 de P5 potrivit estimarilor de la inceputul programului de inzestrare mai avem nevoie de inca cca 400 de transportoare blindate noi. Despre ele nu se mai spune nimic. Si din cele 227 de P5 doar 90 au rezervat rolul MLI restul urmand sa fie simple transportoare echipate cu mitraliera grea de 12.5 mm.
Senzatia ca politicul de la noi vrea in fapt sa faca inzestrarea doar din gura mi s-a intarit atat de mult incat a acoperit tot optimismul pe care-l mai aveam.
Problema prezentei sau lipsei rachetelor pe turela P5 este minora in raport cu celelalte. In orice caz chiar si minora in raport cu altele problema este un handicap pentru militarii nostri. Adica dupa mintea unor afaceristi cu stele de ce sa angajeze militarii nostri tinte superioare la distanta de 4 km cu turela telecomndata echipata cu rachete cand, vorba lui Marius pot s-o faca iesind cu Spike-ul cu trepied pe trapa transportorului. De ce sa fie simplu cand poate fi complicat. Asta-i respect pentru cei care jura sub drapel? Si nu-i doar asta.
Cele 227 PV inseamna 5 batalioane: 2 la Craiova (in completare la P III) si 3 la Bistrita daca am retinut corect. Am o nelamurire: Brigada Mecanizata de la Bistrita isi va creste nr de batalioane de infanterie sau vor elimina batalionul de tancuri de la Turda si se va transforma in Brigada de Infanterie ? Multumesc.
Ciuca zicea ca 1-ul batalion de p5 se va duce la Craiova ptr completare.de celelalte 4 nu am habar
Serios eu am raspuns la ceea ce a spus George mai sus.”cum credeti voi ca ar decurge o intalnire directa intre un pluton de Pirahna 5 romanesti si un pluton de Lynx”… armament comparabil…
P5 mioritic are doar tun de 30 mm, Lynx de 35 sau 40 mm in turela Lance si 2 Spike. P5 e creditat de unii ca rezista la 25 mm, de altii la 30 mm in arcul frontal. Lynx are peste 30 mm si are foarte mari sanse s-ai dea gauri multe lui P5
Stii la cat este vehiculata rezistenta Lynx in arcul frontal? Unii zic 105 mm, altii 120 lisa… oricum >30 mm decat are posibilitatea P5 mioritic sa traga.
Deci, intr-o confruntare directa, singura sansa a P5 e sa-i distruga optoelectronica Lynx-ului, cel din urma il face sita si din fata, si din spate si din lateral.
erata „sa-i”
Iar Lynxul si P5 s- ar intalni mereu frontal. Pot sa bag mana in foc ca Lynx ul ia foc la o lovitura de RPG 7 HEAT asta obosit pe care-l avem noi. Tu vorbesti comparand niste caracteristici tehnice. Eu sunt de acord cu handicapul P5 dar nu din perspectiva ta. Btw nu stiu ce penetrare are proiectilul de 30 mm APFSDS.
45 mm nu, inclusiv pe site-ul Rheinmetal scrie ca turela poate primi tunuri de 30 si 35 mm, nu sscrie nimic de 45 mm inclusiv la varianta KF 41 pe care o vor produce ungurii. Despre rezistenta P5 la proiectile:
„The modular armour system provides protection against rocket-propelled grenades (RPGs), 14.5mm armour-piercing rounds through 360° and 30mm armour piercing rounds across the 30° frontal arc. The hull provides protection against 8kg anti-tank mines.”
https://www.army-technology.com/projects/piranhav/
Lynx Reheimetall
Vorbisem de 40 mm nu de 45mm. My bad, am gresit. KF 41 cu turela Lance 2.0 are 35 mm, KF 31 are 30 mm. Iar protectia P5 laterala la 14.5 mm nu face fata nici la 30, nici la 35 mm. Dar in fine, la capitolul protectiei nu se compara. Oricum le-am lua, sunt lucruri diferite. Lynxul e MLI, P5 mioritic are doar „rol” de MLI handicapat de absenta momentan sper a Spike. Daca ar fi sa pariez, raman pe Lynx.
Daca-mi zici tu ce ar putea Lynx sa faca ca MLI si P5 nu poate, te cred. Exceptand rachetele AT care nu tin atat de functia de baza a MLI cat de cea de vanator de tancuri. Ca idee, crezi ca Lynxul din lateral este mai protejat? Pariez pe ce vrei tu ca tunul de 25 de pe Jder il face sita.
??? Kf 41 o are mai măricică, intoarce pe loc, are arcul frontal mai bine protejat. P5 stă mai slab aici. Cam atât.
La o diferenta de masa de 13-15 tone intre cele doua si compartiment trupa similar, Io zic ca Lynxul sta simtitor mai bine la protectie
https://www.rumaniamilitary.ro/kf-41-lynx-alaturi-de-as-21-redback-in-finala-land-400
https://www.rumaniamilitary.ro/rasul-german-sau-lynx-kf41
https://www.rumaniamilitary.ro/rheinmetall-lynx-video
https://www.rumaniamilitary.ro/rheinmetall-lynx
Da Marius, și eu prefer Lynx-ul ca și protecție și putere de foc. Cred că are mai multe șanse intr-o confruntare cu P5.
Linx ( Pisică ) este foarte vunerabil la proiectile perforante de cal 30 mm .
OK , din față rezistă doar la lovituri normale de cal 30 mm , dar există o multitudine de proiectile specializate antiblindaj care perforează orice , inclusiv tancuri serioase .
A , că nu e o informație publică , asta e viața .
Întradevăr era bine sa fi avut integrat din start posibilitatea de a trage cu SPIKE ( inclusiv software dedicat in sistemul de control artileristic ) dar …
Merge și cu trepiedul , prin trapă ( asta e o crima la câți bani costă o Pirandă , dar totuși e posibil sa folosești acest mod de angajare cu foc a inamicului ) .
Of-ul cel mare este la dotarea Pirandelor cu aruncător de 120 mm ca standard .
Opțiunea lipsește cu desăvârșire .
Aici trebuie înființată o grupă / pluton de voluntari pentru execuția trădătorilor .
Aici nu mai merge sa se manifeste constructiv Eroul Bulă cu flexul … că se strica protectia antibalistică și cea NBC etc .
Totuși , rolul principal al Pirandelor este acela de taxi , adică să ducă grupa de infanterie cât mai aproape de linia frontului .
Nu se justifică să comparăm Piranda cu Pisica , deoarece Pisica poate fi făcută muci de un operator FOS cu un SPIKE plimbat în teatru , pe un ATV .
1. Lynx este probabil cel mai capabil MLI occidental in acest moment, posibil sa fie superior chiar si Puma-ului. Daca iei pachetul full option, primeste si APS si sistem anti-drone:
https://www.raytheonmissilesanddefense.com/news/feature/ready-and-revolutionary
Si daca reusesti sa lovesti cu Spike in el, presupunand ca trece de protectia activa, nu sunt multe puncte, cu exceptia soferului, turela existand si in varianta teleoperata:
https://www.raytheonmissilesanddefense.com/sites/rtx1/files/2020-02/lynx-infantry-fighting.jpg
2. Referitor la ciuruitul cu cal. 30mm, producatorul sustine ca e protejat cu blindaj aditional contra unor arme de calibru mediu, la RPG-uri si rachete antitanc – asa zisa clasa C de blindaje. Deci nu e cazul. Daca Piranda 5 rezista in arc frontal contra cal.25mm la 32 de tone maxim, Lynx-ul la aproape 45 de tone crezi ca la cat rezista?
Cred ca are sanse sa castige in macar una dintre cele 3 competitii: Australia, SUA, Cehia.
3. Erau planuri pt. aruncator 120mm pe Pirande, atat IIIC cat si V, deci cred ca va fi. Cineva ne-a spus in comentarii acu’ niste luni ca ar fi si sosit vreo 2 cu asa ceva, probabil CARDOM – de aia am dat video aici. Asteptam poze.
4. Operatorii FOS nu ii folosesti pentru lupta antitanc.
Daca imi amintesc bine americanii au perforat T-72 irakiene cu proiectile perforante cal 25 mm in razboiul din Golf (nu mai retin, primul sau al doilea, ori ambele).
Nu cred ca Lynx e mai bine protejat decat un tanc totusi (are un spatiu interior mult mai mare si nu are cum sa aiba un blindaj la fel de gros), si desi americanii au folosit proiectile din uraniu saracit cred ca ceva cal superior, 30mm, chiar si din tungsten, e un pericol si pentru Linx.
Spike pot veni intr-un unghi de 90 grade, complet la verticala tintei, nu stiu daca vreun sistem APS poate actiona la unghiurile alea pentru a respinge atacul (la fel daca vine din spate etc).
Din nou asta nu scuza prostiile guvernantilor nostri care nu au pus din prima Spike pe Piranha ori care o tot lalaie cu achizitiile in general.
T-72 URal 41 de tone… IFV Lynx 42-45 de tone.
Poate ca nu e chiar la fel de gros, insa intre timp tehnologia blindajului a evoluat destul de mult, asa ca la masa egala as zice ca blindajul actual e cu cel putin 20-30% mai eficient decat cel din 1970.
Nu am zis ca Lynx e mai bine protejat decat un tanc, insa eu zic ca se apropie de cele medii din anii 60-70 la blindaj pasiv, intre timp existand si optiunea celui activ.
Te imbeti cu apa rece.
100% nu trebuia sa fie MLI, dar cand au vazut decidentii că-i ditamai autobuzul, n-are flotabilitate, au zis sa-i puna musai tun aprox cu ce avem noi pe Jder și ghici ciuperca într-un picior ce le-a iesit la denumire/rol MLI pe roți …..bineinteles fără rachete AT ca alea le vor pune mai încolo, la alți bani alta dicstractie dar macar sa nu zica poporul ca au dat pe un autobuz blindat cu tun de 30mm cat pe un MBT.
Intrebare, pai daca ne apucaram de dotare cu MLI-uri pe roti, de ce nu respectăm doctrina și luăm ceva similar cu tun de 120 pt lupta antitanc, renunțăm la protecție în favoarea mobilitatii acolo unde reteaua de drumuri modernizate e comparabila cu cea din vest (banui ca in Ardealul stă cat de cat mai bine) dar prin restul țării ce mama masii sa faci cu roti?…..
Presimt că BMP1 alias Jderul va mai trăi multă vreme pe la noi…..la fel si TR85M1 ca doar nu ne ataca nimeni vorba unui mare ,,patriot”
N-ai habar dar te agiti.
Bine ca esti tu plin de habar, cunoscatorule.
Si ca sa stii de la mine, s-a facut MLI din din P5 pt ca se poate face carpeala și pe motiv că gheseft…..nu pt ca au avut asta-n cap de la început.
Ce draq sa faci cu 90 MLI pe roți la nivel de Ro in conditiile in care ungurii vin cu 200+ la o suprafață 1/2 din Ro?….asta-i carpeala + gheseft și încearcă alde MaCiuca sa ne explice noua ca ei au descoperit Uranus!….
Programele se fac gradual după nevoi și nu amestecat……apropos programul se cheamă ,,TBT8x8 ” nu ,,MLI”, revin : carpeala si gheseft.
In mintea ta deja ti-au declarat ungurii razboi si vin cu Lynx-urile dupa tine. P5 varianta IFV este mai mult decat decent. Pacat ca l-au castrat ai nostri de rachete altfel ca nivel de protectie si putere de foc chiar si fara rachete este un MLI cu tunul de 30 mm. Rachetele ii ofereau si capacitati de vanator de tancuri dar …mister ori nu i-a dus capul ori nu le mai ajungeau banii pentru burta. Vehiculul nu este facut fortat MLI de ai nostri, prin constructie are posibilitatea de a fi folosit ca MLI. Pana una alta Jderii sunt si ei destul de capabili desi vor trebui inlocuiti la un moment dat.
Ce sa faci cu MLI pe roti? Il folosesti. Tu ai facut cumva Stefan Gheorghiu ca prea infierezi cu manie proletara.
Mai ce i-ati facut lui Tedy ca au inceput sa-mi apara comentariile fara intarziere 😀 .
te mai scot eu din asteptare… 🙂
Deci tot mana omului, credeam ca s- a reparat AI ul.
🙂 🙂 🙂
Mie nimic. Poate au gresit adrisantul…
Marius. Poate ai putea face asta și pt mine. Multumesc.
Am facut-o eu deja, in mai multe randuri 🙂
Multumesc.
de cand cu gdpr-ul se incarca/reincarca foarte greu comentariile…..
pai cand pot, ca sunt la serviciu… dar din cand in cand, gen pauza de masa sau cafea, mai arunc o geana..
?
Bai nene nu stiu unde stai tu da io stau in NE țării la contact cu muntele și aici toamna și primăvara sunt niște gloduri de se bucură băieții de la offroad de nu mai pot de ele, nu mai zic de situatiile de intervenție ale serviciului de abulanta in zona montana (nu mai mult de 20km de mine!) cand au avut nevoie de senilatele SMURD asa ca nu stiu ce gavaresti tu pe acolo cu MLI-ri pe roți….o parte din Ardeal o fi pretabil dar in Moldova montană cat si cea colinara&câmpie n-ai ce face cu ele decât dacă faci trenuletul.
Cat despre manie proletară și Stefan Gheorghiu ca ai pomenit de el, da sunt un Sheldon Copper al Romaniej care la numai 12 ani in 89 a reușit să termine nu orice fel de de studii superioare ci faimoasă și prestigioasa scoala de cadre de care ai amintit, deci DA, esti plin de adevăr bre, as putea spune ca esti ghecitor in stele cum spunea bunica-mea Dumnezeu sa o ierte!
Ce-i aia „prin constructie MLI”? De unde sa fie Pirahna 5 „prin constructie” MLI? Dpmdv MLI inseamna senile, nivel ridicat de protectie, tine pasul cu tancurile si – obligatoriu – poate angaja tancuri. Pirahna 5 n-are senile, grad de protectie mediu spre ridicat (obisnuit insa pentru TBT-urile care nu sunt flotabile), nu poate tine pasul cu tancurile in orice teren (roata vs senila), nu poate angaja tancuri ca n-are cu ce.
Tunul ala de 30mm este deja comun pe multe transportoare de trupe de generatie noua: Freccia, Boxer, VBCI, Bomerang.
Adevarat ca unele dintre cele enumerate mai sus sunt incadrate ca MLI-uri, tot asa cum nave purtatoare de rachete sunt categoisite ca fiind corvete, dar realitatea din teren, aia reala si foarte dura, ne spune ca un MLI trebuie sa fie pe senile, soriciul gros, rachete AT, altfel este un TBT mai musculos, iar cand da bot-in-bot cu un MLI adevarat… i-a foc.
Polonezii si-au pus turela mare si tun zdravan pe Rosomakuri, le-au botezat MLI-uri, dar in realitate, sa fim seriosi, nu sunt chiar MLI-uri dupa litera cartii.
Mai ales ca MLI-urile serioase se cam apropie de 45 de tone…chiar 50
https://www.rumaniamilitary.ro/mli-vs-rol-de-mli
Si care-i litera cartii in privinta MLI? In privinta constructiei cearta-te cu site-ul GD. De asemenea si BTR mai poarta tunuri dsr nu poate juca rol MLI.
Pai litera cartii am explicat-o in comentariul de mai sus: senila, grad ridicat de protectie, rachete AT.
Litera :
„The 1990 Treaty on Conventional Armed Forces in Europe defines an infantry fighting vehicle as „an armoured combat vehicle which is designed and equipped primarily to transport a combat infantry squad, and which is armed with an integral or organic cannon of at least 20 millimeters calibre and sometimes an antitank missile launcher”
And sometimes antitank missile launcher. De ce nu-i P5 organic MLI?
ca n-are senile? Atat Lynx cat si P5 au la capitolul optional integrarea AT in turela. Un Lynx doar cu tunul de 30 este mai putin MLI?
Conform literei si BTR82 echipat cu tun de 20 mm este considerat MLI.
Zici ca P5 nu poate tine pasul cu tancurile? Tractiunea 8×8 la ce serveste? Stai tu linistit ca in noroaie de 1 m si tancurile raman cu senilele lor cu tot. P5 n-are protectie? Asta este o gluma.
Pai atunci la ce serveste Puma, Lynx, ASCOD si altele asemenea? Cum dracu de s-au pacalit aia si au bagat milioane multe in vehicule care pot atinge lejer 45 de tone, senile etc, cand puteau sa-si faca MLI-uri 8×8?
Dar germanii, ce fac ei cu doua MLI-uri (de fapt chiar trei) in dotare? Boxer, Marder si Puma, basca Lynxul?
Sau ca sa lamurim lucrurile, daca P5 este MLI, ce este atunci Lynxul si Puma? Niste MLI-uri mai grele?
Si nu-i vorba de noroaie, lume merau asta intelege ca uite domne nu trece nici senila pe aici. Ei bine, logica este ca MLI-ul sa ajunga oriunde ajunge si tancul, ramane tancull blocat, ramane si MLI-ul, debarca infanterie vad ei ce si cum. Oricine cred ca intelege ca un vehicul 8×8 nu va putea sa tina pasul cu un tanc chiar in orice conditii, pentru ca daca o unitate de tancuri isi pierde infanteria de sprijin lucrurile se complica la un nivel cu totul nedorit.
Te-ai gandint un moment ca de fapt transportoarele sunt cele care au evoluat spre platforme de tip MLI imbunatatindu-si permanent puterea de foc, protectia si crescand implicit masa pe cand MLI-urile clasice senilate au cam batut pasul pe loc inregistrand cresteri nu la fel de spectaculoase mai, implicit mai lente pe palierul puterii de foc si al protectiei?Compara din punctul de vedere al acestor parametri P5 si Lynxul de acum cu BTR60 si BMP 1 de acum cateva decenii.Pe langa asta ce sunt MLI-uriler in fapt daca nu tot niste transportoare pe steroizi? Si la intrebarile tale cu la ce serveste ce fac sunt sau pot fi multe raspunsuri. Unul ar fi inertia in gandirea legata de folosirea si rolul vehiculelor altul ar fi legata de viteza de innoire a parcului auto.
De ce am zis ca P5 este construit si pentru a fi MLI pai asta o spune si producatorul nu eu.
producatorul ar sustine orice, numai sa se vanda, iti poate gasi zeci de roluri pentru vehicul 🙂
Productaorul saracu” intreaba clientul cam ce-ar vrea apoi spune ca si el gandit produsul exact pe gustul clientului. Sa nu uitam de Elbit si al sau Iron Dome oferit Romaniei pe post de sistem SHORAD desi Iron Dome este la origine un sistem C-RAM.
Gradul de protectie al TBT-urilor a crescut conform relatiei dintre prada si pradator, proliferarea armelor de mare calibru a dus la cresterea cerintelor de protectie. Ne aducem aminte ca tunul AT de baza in armata germana era PAK calibrul 37mm, parca si cel mai voinic era PAK-ul de 50mm.
Necesitatea razboiului a facut ca calibrul tunurilor AT sa creasca dar nimeni nu s-a gandit sa le denumeasca obuziere, desi puteai afce cu ele si trageri indirecte. In WW1 tunul francez de 75mm era tun de camp de baza, in WW 2 88-ul german era deja AA, pt ca a crescut altitudinea avioanelor.
Ca sa fiu cat mai clar inteles, dpmdv MLI-ul este acel vehicul special proiectat pt a merge flanc in flanc cu tancul transportand acoperit grupa de grenadieri.
Are tancul senile, tre sa aiba si MLI-ul. Pe de alta parte, indiferent de ce spun producatorii se vede clar care este diferenta intre MLI si TBT greu: Puma/Lynx vs Pirahna 5/Boxer.
Explica-mi de ce un vehicul pe roti nu poate face acelasi lucru. De ce trebuie senila. Iar exemplul cu tunul si obuzierul este ridicol pentru ca diferenta intre tun si obuzier nu consta in capacitatea de a trage direct si indirect ci in traiectoria obuzului. Unul trage razant cu solul celalalt o face cu bolta ca sa zic asa iar comparatia cu relatia MLI-TBT este cu totul aiuritoare.
@Anla’shok: tratatul din cate stiu eu nu mai este valabil (Deveselu si trupele americane dislocate in romania fiind una din cauzele invocate de rusi pt retragerea din tratat). Cred ca P5 poti sa il numesti un transportor pe steroizi (in cea mai buna varianta, este oricum sub nivelul de protectie al Boxer-ului care asa modular cum este, poate indeplinii mai multe misiuni) si sub nici o forma nu va face ce reuseste un MLI pe senile (la fel precum si echipamentul necesar protectiei lor – i.e. vechiul Flugabwehrkanonenpanzer)
@MZ: cred ca vei gasii pe net, cererile de brevete depuse de nemti pt Loe2 si Lynx. Va fi mai SF decat t-i se pare acum
Eu cred ca este un lucru simplu de inteles de ce rotile si senilele pot face fata in mod diferit la diferite medii de rulare. Chiar nu cred ca trebuie explicata asta…
Comparatia dintre tun/obuzier si MLI/TBT nu este aiuritoare, arata doar ca cele doua sunt complementare nu interjanjabile. Si cu obuzierul poti angaja tancuri, de exemplu, doar ca nu o poti face cu proiectil-sageata ci doar cu HE, tunul trage si el indirect, dar nu are raza si nici posibilitatea de a lovi tinte apropiate, nu are nici calibrul necesar etc.
In rest, Australia, cumpara Boxer ca TBT greu si are o alta competitie pt MLI-uri, unde si Lynxul este prezent.
Lynxul nu cred sa fie tanc usor, , acest concept nu prea mai exista in armatele moderne, rolul sau fiind preluat de MLI si TBT. Il mai gasim la americanii – pt uzul USMC si la rusii pentru parasutisti sau trupe aerotransportabile.
MZ valabil si pentru producatorul Lynx-ului.
🙂 Corect doar ca Lynxului in afara de rol de MLI ce altceva i-ai mai putea pune in carca?!
da, doar ca ala chiar e facut special pentru asta, e rolul principal. Am reusit sa arunc o privire in el – versiunea PCB – in 2018 – era sf… comparativ cu Puma, Boxer, ASCOD si chiar Kaplan. Bine, varianta de expo, pe cand alealalte erau de serie.
https://www.rumaniamilitary.ro/rasul-german-sau-lynx-kf41
https://www.rumaniamilitary.ro/wp-content/uploads/2018/06/Lynx_KF415.jpg
https://www.rumaniamilitary.ro/wp-content/uploads/2018/06/20180613_162550.jpg
https://www.rumaniamilitary.ro/wp-content/uploads/2020/08/20180613_162601.jpg
interesant e ca la cehi ascod 2 fost adus cu turela elbit si cu echipamentele complete ,iron fist ,ironvision si spike daca era si tunu de 40mm o fi capabil de parte in parte cu t 15 https://www.youtube.com/watch?v=p_2xCmGbbaw
https://www.rumaniamilitary.ro/deci-ce-turela-e-asta
GDELS ASCOD Type 42 IFV cu UT-30 MK2
Tanc usor?
Cred ca oricine care a urmarit putin subiectul e de acord ca programul TBT 8×8 e deocamdata un esec. Cauzele pot fi discutate, de la incompetenta la coruptie si la plecat capul in fata unor decidenti politici sau din afara care au alte interese.
De aici insa si pana la ridicat poalele in cap si afirmatii alarmiste si aiuritoare gen „ne mananca ungurii acum” mai e cale lunga (mai ales daca vorbim strict de Romania vs Ungaria).
Pentru un astfel de atac iti trebuie o acoperire aeriana, ceea ce nu e cazul, cele 12 sau 14 Gripen inchiriate nu pot face fata totusi la 17 F-16 si chiar alora 30+ de Mig-21 Lancer.
Cat despre lupte frontale intre tancuri si MLI-uri precum in WW 2, nu stiu cat de realiste ar mai fi. Armata Romana dispune de vreo 3000 cred, rachete AT ghidate Spike, cu raza de actiune si putere de foc suficiente pentru a scoate din lupta orice blindat existent (ramane de vazut cat de eficiente ar fi sistemele de tip Trophy sau ce au scos rusii pentru T-14).
Pana si AG-7 e un pericol letal in anumite conditii (mai ales pentru MLI dar chiar si pentru tancuri din anumite unghiuri si in anumite locuri)
Himars si chiar Larom (mai ales cu submunitii) sunt peste alea 24 de obuziere cumparate de unguri.
Plus ca vorbim evident de actiuni de lupta cu arme combinate si as indrazni sa spun ca soldatii nostri sunt mai bine pregatiti, in general.
Se fac aplicatii de genul asta, de amploare destul de mare, se rotesc unitati in Afganistan, se fac destul de constant aplicatii, schimburi de experienta si antrenamente in comun cu unitati din armate de top din NATO (si nu numai, la VM de ex mai vin in vizita si acu ceva ani chiar in schimb de experienta inclusiv chinezii), exista poligoane dotate destul de OK (inclusiv cu sprijin american, cel putin cele mari, ori cele folosite de fortele speciale) si in general la unitatile de linia 1 cred ca stam bine dpdv al instructiei.
Nu stiu cum stau altii (inclusiv ungurii), poate ma insel dar nu cred ca ne depasesc aici. Cel putin, sa ne legam tot de unguri, nu am auzit/vazut sa faca ceva aplicatii majore, cu arme intrunite etc, ori sa participe cu un numar semnificativ la astfel de activitati de instruire. A ramas de pomina si treaba din Afganistan cand neo-zeelandezii (parca si ambasadorul american de acolo) i-au acuzat direct (si NZ chiar si oficial) ca tre sa le faca treaba pentru ca ungurii nu ies noaptea din baza iar ziua doar patruleaza un pic pe strazile principale unde e circulatie mai mare si risc mai mic de atacuri.
Sigur, nu trebuie sa ne culcam pe o ureche si e evident necesar sa se puna ordine in achizitiile astea, sa se implice cat mai mult si industria locala si sa se faca dupa un plan coerent care sa cuprinda toate armele si o strategie de aparare completa (sa fim capabili sa producem probleme serioase unui atac rusesc de ex, suficient incat aia sa se gandeasca de doua ori inainte, ori chiar sa renunte din cauza potentialelor pierderi).
30+ MIG-21 Lancer? Esti cam optimist 🙂
De acord ca nu ar trebui sa ne facem mari probleme, cel putin deocamdata.
Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne punem intrebari cu privire la modalitatea in care se fac achizitiile la noi, adica neterminate.
Ungurii fac si ei aplicatii mari cu americanii. De prin 2015 incolo vedeam ca fac si cu ei si cu bulgarii. Poate nu e amploiarea de la noi, coane Fanica, da se pun steaguri si pe la ei. De exemplu recent:
http://abouthungary.hu/news-in-brief/hungarian-army-is-two-weeks-into-three-week-long-us-hungarian-military-exercise/
Sau prin 2017 in cadrul Saber Guardian si pe langa:
https://www.army.mil/article/188997/exercise_saber_guardian_2017_to_take_place_in_july
Vazusem la vremea respectiva poze cu manevre de blindate, BTR-uri, T72-uri etc alaturi de Strykerele cu tun de 105 sau cat. Deci ceva elegant frumos cat de cat se face si la ei.
eu am tot zis pe aici de senile…dar mi s-a spus ca e scumpa intretinerea
Bai nene nu stiu unde stai tu da io stau in NE țării la contact cu muntele și aici toamna și primăvara sunt niște gloduri de se bucură băieții de la offroad de nu mai pot de ele, nu mai zic de situatiile de intervenție ale serviciului de abulanta in zona montana (nu mai mult de 20km de mine) cand au avut nevoie de senilatele SMURD asa ca nu stiu ce gavaresti tu pe acolo cu MLI pe roți….o parte din Ardeal o fi portabil dar in Moldova montană cat si colinara dar și de câmpie nu ai ce face cu ele decât dacă fac trenuletul.
Cat despre manie proletară și Stefan Gheorghiu c-ai pomenit de el, da sunt un Sheldon Copper al Romaniej care la numai 12 ani in 89 a reușit să termine nu orice fel de de studii superioare ci faimoasă și prestigioasa scoala de cadre de care ai amintit, deci da esti plin de adevăr bre, as putea spune ca esti ghecitor in stele cum spunea bunica-mea Dumnezeu sa o ierte!
Lasa ca stiu cum este cu noroiul. La fel de bine si senilate iti raman in noroi. Pe vreme impuscatului am vazut niste DAC-uri 6×6 descurcandu-se mai mult decat bine in glod asa ca nu te mai da cu capul de pereti ca ai sti. Crezi ca masinile au tractiune 8×8 ca sa urce doar pante asfaltate. Intreaba-te cum era si cum este cu clonele romanesti ale BTR urilor prin noroi, se pare ca se descurcau doar ca nu era nici un Serghey sa miorlaie. Ca sa vezi erau cele mai numeroase vehicule blindate de la noi nu senilatele.
George era „urgenta” tot „tenderul” cu P5, ca cioloveacii ne „incercuiesc” asa a fost facut la urgenta si aka MAPN-ul a pus niste ageamii sa faca tot, turela ce a gasit cum a gasit, probabil nu au gasit inca in „pretul” bun, aici sigur nu a contat ca-i cu laser sau nu, doar sa arate bine la bolshoy parad.
Dovada ca „ansamblarea” merge ca baba schiloada, ageamii aia habar nu aveau ca noi habar nu avem sa ansamblam in ISO nu-stiu-cat si cat din pensionarii aia mai pot tine o cheie cu clichet…..
Obs. Cum ai gasi repede o mama „buna” la un copil cuminte, ……nu-i usor deloc kkkk
Asta e traditia la noi, jumatati de masura. MLI fara ATGM, fregate doar cu tun, MiG-21 LanceR fara Derby…
SOCAT fara aer-aer, LAROM fara EXTRA
Da pe astea le-am uitat. LAROM e alta durere de suflet. Sa ai platforma gata mersi si sa nu profiti … ce ne opreste sa cumparam EXTRA si sa dezvoltam odata proiectilele de 122 mm cu cap termobaric. HIMARS plus LAROM folosit la potentialul maxim de modernizare ar fi overkill. Daca obuziere autopropulsate nu avem la artileria reactiva am sta excelent.
Si la mobilitatea intre teatre cum e? Ca mie mi se pare mai importanta decat cea tactica
Ca tot se vorbea mai devreme de limitari in a muta tehnica grea
Cateodata trebuie sa te misti rapid pe sosea
Si oricum am vazut mli intepenit in zapada unde un dac 665 trecea fara sa transpire
Avantaje si dezavantaje, nu exista nimic perfect. Senila este foarte scumpa la intretinere, are o mobilitate mai redusa (la modul general) dar in anumite conjuncturi este cea mai buna alegere.
In privinta zapezii sau a noroiului mai conteaza si soferul, masa vehiculului etc.Plus ca MLI-urile noastre au senile de o latime redusa. La Dac 665 se pot dezumfla pneurile.
Pe de alta parte, daca vrei nivel foarte ridicat de protectie si sari de 30+ de tone, rotile nu mai sunt o optiune, din acest motiv avem 8×8 pana pe la max 34 tone, apoi vine senila.
La fel ca la excavatoare.
Agilis nu se vrea, pur și simplu….până acum îl faceau de 2 ori…
Motorizare daca vor gasesc, nu neaparat MTU, mă gandesc la Catterpilar….că au folosit pe Jder, sau Iveco, că tot luam camioane….sau direct Superav, licență, și termini bairamul….
T 55 il vad doar ca vehicul genistic (pod asalt, deminor, recuperare, etc)
TR 85, mai bine proiectezi turela noua pt 120mm, daca mai are sens….dacă nu, un sistem gen Ghepard, și vehicul genistic….
Oare o fi încercat cineva să vadă daca tr-ul merge pe post de obuzier ? Eroule, ce zici ?
T55 și TR85 ca să recuperezi fierul și să folosești ce mai ai prin curte și cunoști bine….
MLI pe roți la geografia noastră e vrajeala meapeneului….senila e senila….
Sculă nouă, licență….sau angajezi pe varul Itic, că tot au experiență in tot felul de vehicule gen Achzarit, îi spui că vrei să spargă lemne, să bată cuie…..continuarea o știți, si faci ce nu ai făcut cu RM la Agilis, adică îi plătești să îți facă MLI-ul, proprietatea intelectuală rămâne a ta, și bagi producție proprie și export…..ups, scuze, faza cu exportul e de la bere….
Tancuri: Abrams, toate fierataniile odată, sau koreene, la fel toate grămadă, faze gen 1 batalion de Leo acum si mai vedem e păcăleală …..
Nu inteleg de ce credem ca le suntem inferiori. Dimpotriva. Stati linistiti avem cu ce sa le-o tragem. Nemtii sunt aliatii lor traditionali. Si noi am incercat sa facem ceva cu ei, dar nu a functionat. Nu a fost vina noastra. Ne-au impus sa nu mai facem alte transportoare si au revenit, dupa ce s-a semnat cu alta oferta, cu puma. Eu cred ca nemtii nu au vrut sa lucreze cu noi. Nu suntem la inima nemtilor asa cum sunt hunii.
Povestesti discutii
Noi avem pateneriat strategic cu industria turca
Pai a inceput la capitala
Are grija pesede
Pt agilis trebuiau bagati bani
Afacerile inseamna investitii in tehnologie, cnou hau, inginerie, planuri
O afacere inseamna bani pe care ii bagi de la inceput
S-au crezi ca faceau nemtii transfer de tehnologie si aduceau ingineri ca sa pregateasca linia de montaj, probe vreun an, etc. si dupa aia mapeneu nu platea sau nu mai facea comanda, asa de amoru artei
Aia de la conducerea meapene is antrenati si vaccinati de 30 de ani
Ei au rezolvat si frabricile din industria de aparare, ei se pricep, au expertiza
Nu se sperie aia de la meapene decat de umbra lor
De ce crezi ca kuka este pe primele locuri pe glob, daca nu primii la roboti industiali
Nici ingineria asta nu e asa simpla cum pare la prima vedere
Timpu a mai trecut, luatu la pila iti consuma mult timp si nu are rost sa renunti la el
Noi oricum am cam scapat de grija industriei si cu atat mai mult de industria de aparate, ne-am distrus singuri industria si mare parte din facultatile de ingineri
Dar conducerea pesede nu vrea sa bage banu
Ei vor doar sa ia
Cum sa lasi atatia bani din mana cand poti sa ii rezolvi mult mai bine
Au grija vine motiunea si sa vezi ca se descopera ca mai trebuie marit nr de palavramentari
Ceva pensi salarii
Sa nu mai avem nici bani de uniforme la militari
Crezi ca noi am fi dat 2 mld pt 200 lynx
Io nu cred
Daca avem 2 mld la noi se i-a o rugina si se sifoneaza banii pe intretinere, upgrade, etc.
Eventual ceva soft de asta de comanda
Da sa fie softu minim cateva sute de milioane de dolari si updeturi lunare de cateva milioane
Cred ca ar fi foarte bun stryker ceva din prima generatie sau ceva blindate de astea de aluminiu de prin razboiu din Vietnam care se fac ciur si cu prastia
Ungurii sunt prosti cumpara tehnica neprobata in lupta
La noi numa daca apare rugina stim ca merita: pai intretinerea costa, apdeitu si apgraidu e bani multi
Ungurii sunt prosti de mai multe ori
Pai sa cumperi grippen noi, a7 noi, elicoptere noi, pzh noi, nsm noi, amraam si restu
Iar acum vor sa faca lynx cand stie lumea ca au disparut sudorii de pe glob
Stim sigur ca au disparut sudorii din partea asta de Evropa ca nu degeaba nu putem asambla p5
Noi stim ca avem sef la academie si minister de scoala care vegheaza ca invatamantu sa produca meseriile de care avem nevoie: plagiator, politician infractor care dezincrimineaza infractiunea si conducatori de clanuri mafiote care ii plateste pe plagiatori, pe politicieni, pe sefii militiei si pe aia din justitie
N-are cum sa fie adevarat povestea cu ungurii
O fi poate de la wiki, astia nu sunt siguri cu datele,
Sigur e o intoxicare ruseasca cava cu razboiu asimetric
In problema Agilis vina a fost a germnailor, „oferta” lor a fost dincolo de obraznica. Pai daca americanii ne considera aliati si ne mai imping cateodata de la spate, Rheinmetallul ne-a privit ca pe fost lor colonie din Madagascar, cerand 220 de milioane de euro pt dezvoltarea unui transportor blindat amfibiu, dar care de fapt venea pe baza unor solutii romanesti si a unora germane, nu era nimic de inventat.
Ca sa ne facem o idee, Iveco ne-a oferit Super AV contra sumei de 30 milioane de euro, cu tot cu transfer de tehnologie si parteneriat. Transportorul ar fi fost construit in tara pentru Romania, iar daca ar fi aparut comenzi la export, pana intr-o suta de bucati erau fabricate numai in Ro, peste 100, noua ne reveneau 30% din contract.
Iar SuperAV-ul a castigat in Statele Unite.
Si cand stai și te gândești că Iveco a fost primul in discutie de cand cu vanzoleala pompoasa specifică noua ,,TBT 8×8″…..de parca B33 Zimbru nu-i tot TBT 8×8 .
Am ajuns la vorba aia veche romanescă: ,,ai sa alegi până ai sa culegi „…..si-am cules al naibii de bine, niciun batalion de P5 după mai bine de 2.5 ani de la semnarea contractului …..halal corectitudine și eficientă, primele 36 de bucăți se lauda Fifor ca vor ajunge până la sfârșitul lui 2018 .
Nește prosti incompetenți!….GDLS a plătit, ai noștri decideți cand?
da,odată cu iveco camioane parca si la tbt suna interesant tot cu iveco….se putea gàndi la nivel macro.
dar cine din ministere sa o faca,politrucii pusi pe combinatii si manevre sau gradații ramasi in anii ’80-90 ?!
S-a dus ocazia cu Iveco Super AV acum sigur ar costa mai mult licenta ca nu mai au provleme cu clientii, de fapt au cel mai bun si ami serios client din NATO – US Marines – deci am mai pierdut o ocazie!
la fel cu SAAB si 24 de Gripen C/D la 1 miliard de Euro – s-a dus ocazia, acum au pe Brazilia in parteneriat, nu mai alearga dupa clienti alea 36 de Gripen E/F inseamna de fapt mult mai multe ca o sa mai ia si alte tari din America Latina, intre timp Boeing SAAB fac T-X-ul Red Hawk deci au un trend crescator la afacerile lor nu mai conteaza Romania asa de mult incat sa i se mai faca oferte de asta de nerefuzat.
Deh noi suntem in lumea buna cu F 16 MLU – am ajuns si noi cand lumea migreaza spre F 16V si spre F 35A…
Stai ca am facut scurt circuit, ne-au oferit IVECO Super AV doar pe 30 milioane si am zis pas??? mein Gotttttt
Yap, oferta pe masa la BSDA din 2012 (editat) parca, cand au si adus Super AV-ul la Bucuresti.
mda, ramai fara cuvinte.
Daca era din 2016 sunt prosti facuti gramada. Eu cumva aveam impresia ca fusese oferit dinainte de Crimeea, pe cand inarmarea inca nu era luata in serios, maxim cateva Piranii pana sa ne dea MRAP-uri gratis. Mai ales ca la camioane la fel, nemtii out, italienii acontati. Era greu sa iei vehicule de mai multe feluri si de la acelasi producator (deja din 2015 se luasera primele camioane)?
Se stie daca macar se va merge pe GD cu P4 la Moreni si eventual MLI cu senile, sa fim parteneri mai strategici decat acum? In filmuletele de prezentare P5 asa se parea, ca vor fi ceva planuri. Altfel vorba alora de la Rheinmetall, oricum nu-s deloc similare Piranha 3 si cu 5 si merge orice (https://www.rumaniamilitary.ro/rheinmetall-vs-mapn).
Nu, tu ai dreptate, am uitat, Iveco Super AV a fost prezentat la BSDA 2012. Scuze pt confuzie.
George, aici sti ca am alta opinie. Pai cum, noi nu am cerut un bid? Cum sa te socheze pretul? Sincer mi se pare ca am mers ca un cocalar la reprezentanta mercedes, ne-am laudat ca avem firma mare, avem bani si cand ne-a spus ala pretul am inceput sa urlam in rezprezentanta ca-i scump. Solutii sunt pentru fiecare buzunar dar nu pricep cum avansezi discutii fara bid daca prespunem ca noi nu stiam costul patentului. Ai bidul, sti costurile, faci buget il dezbati cu partile implicate in proiect si gata. Sincer cred ca am acceptat costurile intial fara de care la nivelul ala nu putem avea discutii, si apoi, ne-am tras pe ms-dos. La fel cum am accetat productia corvetelor in conditile lui 2016 ca mai apoi maretul Parlament sa lase actul normativ neaprobat pana i-au expirat avizele. Am avut mostre de competenta aici, de crezi ca situatia asta ar fi diferita?
Suma era pentru dreptul de patent, sa producem cate vrem. Fara patent produci cate vrea detinatorul patentului si daca produci in afara lotului acceptat decartezi la ei procent pentru fiecare unitate produsa.
Aveam o sansa sa avem ceva romanesc similar conceptului Dacia.
In fine, dau pe sputnik si injura toata ziua Germania si in general tari cu care avem relatii economice bune. Nu stiu ce sa zic, dar ADN-ul meu refuza sa accepte ca Sputnik ar putea avea dreptate, nici daca imi zice ca cerul este albastru.
Colonie acuma…c’mon.
Patent sa fie coane dar ce patent e ala de costa +200 de milioane de euro? Motorul venea la pachet, drive-line-ul tot la pachet, pe partea de flotabilitatea aveam noi experienta.
Nemtii veneau cu solutia de protectie (deja arhicunoscuta), cu turela Lance 30 deja existenta si care nu ne ramanea noua. Turela, senzorii, tunul erau ale lor, eventual ceva facut in tara, dar de ei…
Acum zi tu ce despre patent poate fi vorba aici, ce solutii nemaivazute ne ofereau noua germanii, cand de fapt era un joint-venture, unde romanii aduceau terenul si comanda germanii veneau cu subansamblele. Ca nu poate fi vorba despre vreo licenta.
Cu ce te bazezi cand spui ca nu suntem la inima nemtilor? Care sunt printre cele mai mari investitii in Romania – ai sa vezi ca an de an top 5 as spune chiar top 3 sunt investitiile germne.
Faptul ca nu avem un fabricant care sa asambleze final un autoturism aici este doar stupiditatea noastra, a romaniei ca stat.
Acum cu privire la dotare linistit avem timp pana operationlizeaza Leoparzii 2 si Lynx-ul mai dureaza ceva.
Faza este ca de multe ori se face asa ca sa se ceeze „urgenta’ si sa nu bata la ochi ca facem achizitii cu parandarat asa cum ne-am obisnuit prin Romania.
Piranha 5 sunt bune asa cum sunt daca vine Spike LR2 pe ele – din ce am citit auzit insa noi nu avem wiring-ul necesar pentru modulul de Spike – alti bani, alta distractie – turela este insa modulara deci o sa se poata realiza – doar alti bani.
Vrem ceva amfibiu – ai ofertele pe masa Iveco Super AV – Marines tot asteapta, evitent il putem produce local dar e doar inteligenta noastra sau lipsa ei daca o sa reusim sa il producem local, la fel si Patria se poate produce local.
Faptul ca avem MLI pe roti nu este un lucru rau, asta este trend-ul la nivel international, are si avantaje de mobilitate pre conflict si intretinere mai ieftina.
Tancurile insa trebuie incotite de un MLI pe senile si aici avem 2 oferte germane Puma si Lynx + CV 90 + restul vehiculelor produse de englezi si poate scoate ceva nou USA daca nu trec si ei pe Lynx produs customizat.
Tancuri – nu va mai faceti vise de sute de tancuri, eu as fi multumit daca am avea in urmatorii 2 ani macar 54 moderne si apoi treptat sa mai vina inca 2 x 54 in decurs de 5-6 ani. Pe masura ce le primesti pe cele noi scoti pe cele vechi din uz. Mai mult nu sunt bani sa se poata face.
Fortele Armate nu sunt un moft dar nici un scop in sine, asta nu intelege nici MApN-ul nici unii de aici. Nu poti sa visezi la F 35A acum dar tu sa nu poti sa operationalizezi F 16 MLU, nu poti sa visezi la FREMM sau alta fregata moderna dar sa nu poti moderniza fregatele care sunt in dotare si sa iti asiguri stop gap-ul minim prin upgrade-ul NPR-urilor.
Ungurii sunt mai consecventi si din punctul lor de vedere bine fac!
Eu n-am spus nimic de nemtii – ne-au propus tot felul de afaceri foarte decente – ma refeream strict la oferta celor de la Rheinmetall.
Nemtii ne dau flit… Puteau fabrica Puma sau Lynx, daca tot am cerut IFV.., Da si noi le am tras o cu Agilis si cu camioanele.. Asa ca vom merge cu GDELS poate vom face ASCOD sau AJAX, o sa facem si Piranha 4 amfibiu. o sa le dam si noi clanta la elicoptere, ca o sa mergem tot cu SUA. Sa vedem ce si cat o sa vanda germanii unei tari mici ca Ungaria? Americanii o sa vanda in draci tehnica la noi… A bagat si NSM cu Raytheon..etc.. Noi sa avem bani si sa fim coerenti in ce vrem sa luam….
Ungurasii ne dau lectii de mult si cam in tate privintele. Bine-nteles ca putem fi fuduli, deci si prosti destul ?, da’ cam asta e! Nu putem schimba realitatea,da’ o putem nega.KKM asta ne e FIREA.(Gabitzi). V-o zice un ardelean…
Pour les connoisseurs!
Si totusi,
Romania difera de Ungaria din puntul de vedere al asezarii geografice si expunerii ca atare.
Noi trebuie sa investim in apararea la MN (vase, mine, recunoastere, rachete AN drone, etc).pe care ei nu le au. Cumulate, pe partea noastra sunt „way”peste 2 mld $.
Apoi, noi vrem baze americane pe teritoriu (sa compenseze lipsa tehnici si pregatirii noastre) si ca atare trebuie sa pregatim niste conditii propice fortelor americane – aparare AA, aparare la MN, logistica si cazare, echipament, conditii sociale, hrana, transport rapid in teritoriu etc. Ei nu le au! Cumulate, ajung la miliarde bune in inzestrare… Inca o data, ei nu le au!
Apoi, dezvoltam cateva comandamente NATO in teritoriu, care vor trebui si ele sa fie aparate, vor avea nevoie de logistica si suport social… Ei nu le au. Vorbim de alte sute de milioane sau chiar miliarde! Pai re-considerarea efectivelor de AA de la 21 la 27 a fost degeaba?
Daca stam si ne uitam in urma, poate ca Patriot/Himars/P5 si NSM au fost conditii impuse in prealabil… si atunci nu ar trebui sa ne miram de ce unii au ales unele echipamente si altii altele. Ei nu au nevoie de nave, rachete anti nava, surveilance si atac, drone etc. In context NATO ei au nevoie de support pentru tarile din prima linie, si aici poate ca NATO are cuvintul de spus in ce priveste ahcizitiile.
Pur si simplu nu ne putem compara cu Ungaria si poate ca trebuie sa trecem peste istoria comuna ca sa mergem inainte. Sigur, potrivit anumitor comentarii pe blog, poate ca ar trebui sa ne intarim Vanatorii de Munte prin muntii nostri…, dar peste toate trebuie sa reconsideram locul nostru, posibilitatile pe care le avem si ce vrem sa facem de acum inainte.
Peste toate, ca au 8 Gripen sau cate or avea (?) nu o sa-i ajute prea mult, in afara de training-ul si suportul efectiv. Or sa apere ei MN? Nu! Noi o s-o aparam cu mijloacele noastre si cu cei ce ne suporta! Si nu sunt si nu vor fi Francezii, Gremanii sau Englezii, ci Americanii! Asa ca o sa le facem conditii sa vina in Romania si sa ne suporte! Restul sunt povesti
Problema nu este ca ei cumpara tancuri si alte categorii de tehnica si ar deveni neaparat un pericol. Ea consta in faptul ca prin comparatie cu noi in doi ani numai au reusit sa transpuna in fapt achizitiile in timp ce noi ne-am impotmolit pe toata linia. Ca exemplu, Piranha 5 are contractul semnat anterior contractului maghiar pt tancuri. Noi inca n-avem nici un P5 in dotare iar ungurii au primit deja Leo2A4 pentru antrenament. La noi lucrurile treneaza la ei merg.
exact.
Tu asa comentezi de parca in astia 2 ani am bagat miliarde de euro in Fortele navale Romane si am ramas fara bani pentru Fortele Terestre – dar daca te uiti Marina a primit doar PDF-uri frumoase cu rachete de coasta si Corvete si in rest nimic.
Ce s-a mai miscat este la F 16 MLU si Patriot + HIMARS in rest stagnam la Fortele Terestre chiar si atunci cand facem contract cumva se f..t lucrurile si ramnem fara rachete antitanc sau fara numerele contractate, inca nu or venit alea 36 de bucati de Piranha 5.
pe undeva confirma traseul celor doua țari in epoca post comunism,economic si social deopotriva.
ei cu program,plan si ambitie noi cu frecangeala si sa moara capra vecinului.
suntem pe ultimul loc in ue si ratam cu brio toate sansele de dezvoltare,restul vecinilor de uniune tac si fac…noi dăm din gură geostrategic si superior dar cam atat.
ungurii au luat spuma investitiilor in regiune,bulgarii si-au privatizat litoralul cu occidentali …noi cu murad si alti arăbeți care plătesc comisioane sri-ului și sie.
@psycho
Asta e poporul! Citeste carti scrise acum 100 de ani, si vei ramine surprins sa vezi cit de actuale sunt. Faptul ca de-a lungul istoriei „virfurile” au ales sa paraseasca plaiurile mioritice, si ca noi, ca popor, ne-am ridicat numai dupa razboaie, cind au venit altii sa ne ridice cu forta, e evident!
Pun pariu ca, daca prin absurd ne-am reincarna peste 200 de ani, vom gasi poporul asta in aceleasi balarii si noroaie, doar ca mai #hightech probabil.
Parerea mea, hic…
Ungurii au fost si au ramas seriosi in achizitii…In orice, dealtfel! Nu-mi vine sa cred lentoarea tipic romaneasca cand vine vorba de inarmare. Romania pregateste, Romania face, Romania bla, bla…Achizitiile Ungariei ar trebui sa dea de gandit marilor nostri strategi de Dambovita! Pe ei ii linisteste Alianta si SUA dar si un copil stie ca orice Arma e ofensiva, nicidecum strict defensiva. M-am saturat de justiitia romaneasca unde ajung, inevitabil, toate contractele din motive obscure si interese ascunse! Ca la noi la nimeni! Asa au facut si in perioada interbelica, spagi, interese, rahaturi -asta e traditia! Sincer, nu ma mai bucur cand citesc ce vom cumpara fiindca apare mereu DACA si vu PARCA! Ungaria e bine infipta in Ardeal cu acceptul tacit al tuturor coruptilor nostri, inclusiv din Servicii! DGIA, SRI, SIE, nota 4 cu indulgenta, baieti!? Cand vor incepe „surprizele” sunt curios cum o vor scalda! N-ati invatat nimic de la Biroul 2 si SSI in privinta modului de lucru al Ungariei….Baietii aia stiau sa-i friga, bai domnisoare de salon galonate!?
Ungurenilor le-au luat fro’ douăj’ de ani să înțeleagă că Pax americana se termină în Est cu Polonia și România. Pentru americani, ei nu există!
Drept e ca ‘investitorii’ ungurieni la Pacs și pe gaz nu fac parte din Rondul de Noapte… Unii au zice că și-au cautat-o cu lumânarea.
Acum cumpără de la cine le vinde, că asa-i în târg.
În altă ordine de idei, de la Est vine ceața!
Ungaria, la cât este de mare, o rezolvi cu două camioane de azotat. Că port n-au! Unul la Balaton și unul la budă! Și ai o mie de ani pace!
Până era Germania de Vest, mai era loc de figurație. Acum, americanii mută jucăriile.
Le-au spus și soros și friedman că e game over!, prietenia cu ivanii i-a băgat în groapă. Ce au înțeles hunii să facă?! L-au pus pe soros pe afișe că ‘dujman al popoului’… probabil urmează friedman.
O țară minusculă cu o baltă, asta este Hungheria!
Să le trăiască fetele, că de restul are cine să se ocupe!
Stai linistit ca nu cumpara de la cine le vinde. Cumpara de la cine trebuie. Atât de la nemti, cat si de la americani. Ți se pare tie ca au ramas cumva de căruță? Mie nu mi se pare deloc, ba dimpotrivă. Mereu au fost coerenți și capabili să își urmărească interesele pe termen lung și foarte lung. Crezi ca nu au un scop foarte bine conturat și crezi ca nu sunt consecvenți în a-l atinge?
Think twice…
Lor le este ceva mai usor.
Au inchiriat Gripen de cativa ani asa ca in afara de elicoptere si NASAMS, trebuie doar sa se concentreze pe fortele terestre.
Au luat 44 x Leo 2A7, Leo 12 x 2A4 pt antrenament si 24 x PzH 2000, care nu sunt in numere extraordinare dar sunt un mare pas inainte.
Era clar ca va veni randul MLI-urilor sau a APC-urilor pe roti si ca astea vor fi cumparate in numar mult mai mare.
Nu sunt surprins si nici invidios, la asta ma asteptam pentru ca se vehicula de mult timp, acum un an era vorba ca ar dori +200 x Puma IFV. Pana la urma au alex Lynx ca e mai ieftin.
Pe mine m-ar surprinde daca si-ar lua artilerie reactiva, nu mi-ar place deloc sa aiba si ei HIMARS de exemplu.
Ungurii vor avea o armata foarte moderna dar destul de mica, si cu toate stangaciile noastre tot nu se vor putea compara cu noi.
Cand ai creier e mai usor…
Hunii se pregatesc mai degraba pentru un conflict limitat cu sarbii, ucrainienii, poate chiar cu slovacii. Toate aceste 3 tari au toate minoritati magiare la frontiera si in zona de campie unde Leo & Lynx pot face diferenta.
Cat timp exista NATO scoate Slovacia din ecuatie. Ei oricum vor continua provocarile catre vecini si vor face in asa fel incat sa para ca ei sunt victimele ca de obicei. Odata ce vor avea toate armele astea in curte, se vor crede pe cai mari si ar putea mari miza. Cele mai realiste sanse pentru un scandal le-ar avea cu Ucraina in cazul in care se reincalzesc lucrurile cu rusii.
Dar nu trebuie sa uitam ca cea mai mare durere a lor e Transilvania. E cel mai mare si cel mai bogat teritoriu pierdut de ei cu cei mai multi etnici maghiari dintre toate teritoriile pierdute. Transilvania in intregimea ei este mai mare ca suprafata decat Ungaria. Oricum si ei realizeaza ca e un teritoriu pierdut pentru totdeauna locuit majoritar de romani, dar isi vor continua politicile lor ticaloase ca altceva nu au de facut. Au ajuns sa isi bage nasul pana si in Republica Moldova.
Cu slovacii? Asta de unde ai scos-o? Daca cu slovacii, de ce nu și cu noi?!
Din pozitionarea brigazii mecanizate (Tata – e la 5-10Km de granita cu Slovacia) si din pozitionarea minoritatii maghiare in Slovacia (https://en.wikipedia.org/wiki/Hungarians_in_Slovakia)…stiu ca UE/Nato…dar lucrurile se mai pot schimba…
Fata de slovaci au si populatie si PIB mai mare…si se iubesc in draci…
Cu noi ar fi mult mai dificil, alt ordin de marime, alt relief…
Nu te baza pe relief în mod excesiv. Piscurile înalte nu sunt spre vest…
Daca acele 40 de Leo 7 si 200 de Lynx se revarsa peste granita, sustinute de MI24 , 14 Gripen si 24 PzH, avem cu ce sa le primim? Pe partea de vest inafara de TAB , Camioane si oameni inarmati cu PM mai avem ceva? Poate MIG21 si SOCAT de la Turda sa ii mai franeze, altfel nu le ia mult sa bata la portile Clujului!
Pe Somes ai doar regimentele de artilerie si aparare anteriana…Simleul Silvaniei si Floresti-Cluj…grosul din pacate e ceva mai in spate, spre est (Brigada 81 Mecanizata Bistrita, cele mai apropiate batalioane ale sale sunt Dragonii Transilvani de la Dej, infanteria; cel de tancuri si cel de artilerie antiaeriana la Turda, restul la Bistrita si Prundul Bargaului (artileria)
Iar Timisoara-Arad-Brad = Brigada 18 Cercetare-Supraveghere Dacia/Banat (toate 3 batalioanele de manevra din localitatile mentionate sunt de ISR).
Cu mentiunea ca cel de la Arad e… 191 „Colonel Radu Golescu” (”Golden Lions”) – impreuna cu Batalionul Infanterie 5/3 „Bercsényi Miklós” din Hódmezővásárhely – face parte din Romanian-Hungarian Peacekeeping Mixed Battalion (B.Mx.RO-HU.M.P.) inca din 1999.
Mai nou – Brigada 18 Cercetare Supraveghere ”DECEBAL”
Sustineam eu la un moment dat ca ar fi prins bine si un batalion antitanc in cadrul Bg.18
„Batalionul 183 Artilerie „General Ion Dragalina” Lugoj – înfiintat în 2010 în perimetrul garnizoanei de tradiție în domeniu, care apartinut Brigazii 24 Artilerie Antitanc „Eftimie Murgu” (al carei drapel de lupta a fost primit în 1995″.
La articolul despre Bg. Banat a fost o discutie despre nevoie de a avea o unitate de cercetasi dar si de scoaterea VM de la Bg. infanterie si constituirea de brigazi separate.
Mda, zisei „Dacia” pt. ca vrusei sa pun si numele vechi „Banat” dar la Decebal ma gandii.
Fiecare brigada provinciala/regionala mecanizata…cu caracteristicile sale…
Crisana/Apuseni (Salonta, Oradea…Carei…pentru cele de infanterie, tancuri, artilerie, antiaeriana 🙂 ) – ca sa fim si noi fata in fata cu Debretinul – si Banatul „merita” asa ceva.
Pana si austriacul scrie frumos de ei, uitandu-se un pic cu ochii plansi spre est: https://www.militaeraktuell.at/schuetzenpanzer-lynx-fuer-ungarn/?fbclid=IwAR2i9ooCDuup3A7Xu0MGVh5c7sJFHSk8LohgV8Id7_w1e_i1tO4sSmxKfU0
Eu cred ca e si un parcurs oarecum firesc pentru unguri in constructia de vehicule, cu tot ce inseamna ea. Procesul de scolarizare e foarte important aici, se pot invata multe din industria auto (nemteasca) care e in mare parte (re)locata la ei.
Un bun exemplu aici este orasul universitar Györ pe langa care se dezvolta frumos afacerile celor de la Audi. Nu imi amintesc exact cate uzine de tipul asta au atras ungurii in ultimii zeci de ani, mi se pare ca in total erau 7, toate nemtesti, imprasitate prin tot maghiarosagul… Sa faci upgrade de la tehnician VW la Lynx nu e mic lucru 😉
Întrebare întrebătoare pentru toți „cunoscătorii” care comentează pe aici și bocesc.
Cu ce e diferită geografia noastră de cea a Franței și a Poloniei? Că și ăia au făcut aceleași prostii ca noi!
Părerea mea, hîc…
Pavaza la trecatori.
Dar intreb si io, de ce sa fim doar defensivi in vest, mai ales ca incepe sa se-ntinda campia?
Sa fie ungurii si sarbii „ca francezii si polonezii”, nu noi.
@Razvan & Tedy
Nu la asta mă refeream.
Era un apropos către bocitoarele de serviciu că de ce MLI pe roți, că nu face fața, etc.
Francezii și polonezii, așa la prima strigare, și-au tras și ei VBCI si Rosomak tot pe roți, și tot fără rachete AT, pe ele.
Deci nu suntem noi cei mai proști din curtea școlii. Se întîmplă și la case mai mari.
Partea proastă e că noi suntem întotdeauna cu cel puțin 10 ani în urmă, la nivel decizional, si visăm tot atacuri la baionetă și ” ura la boscheți”.
Așa se întîmplă cînd lași sa ajungă majoritar infanteriștii în functii de decizie.
Politicul e altă discutie.
Părerea mea, hîc…
Cu diferenta majora ca polacii au vrut sa puna rachete AT pe turela lor OTO Melara dar nu s-a mai putut si cand au vazut polonezii ce teapa si-au luat s-au apucat de si-au facut turela proprie.
Sharky,
Muntii noștri, sharky, nu sunt totusi Himalaya. Au mai fost străbătuti. Sperăm să nu mai fie.
Totusi. Nu este acceptabil pt o țară sa nu isi apere tot teritoriul său și nu cred ca Grecia s-ar baza pe turci sa ii apere spatele.
Apoi. Trebuie să ai capacitatea intelectuală de negociere cu vei mai apropiati aliați ai tăi, în așa fel încât să îți atingi și tu obiectivele.
Parerea mea. Fără celebrul hac.
În rest, ce șa zic, se vede ca esti un om deștept.
Io m-as baza mai mult pe niste submunitii at pt Himars decât pe raul, ramul…
Da ungurii au niste experiente neplacute cu muntii nostri pe la 1848 in trei batalii la Abrud niste desculti cum, li se spune in termeni actuali 🙂 , condusi de preoti si avocati i-au batut si pe Hatvany si pe Kemeny, nu mai spun de familia de tarani Rosu care la trimis in neant pe Vasvary si sa revenim la timpuri mai apropiate de zilele noastre au fost trecuti dar nu de ei ci de ai nostri si la 1919 si la 1944. Muntii aia se pare sunt mai usor de trecut de la est spre vest decat invers.In rest cu apararea teritoriului de acord cu tine.
Esti ceva mai optimist decât mine…
Între timp distanțele s-au scurtat destul de mult.
Macar aici ca pe partea cu inzestrarea s-a dus.
Ai fost vreodată la Abrud? Io am cam fost…
Recunosc ca nu, stiu bataliile din carti. Ideea este ca daca ai oameni determinati si inventivi dpdv tactic care stiu terenul trecerea lui de catre adversar poate fi dificila spre imposibila.
Din pacate astea sunt doar exceptii…
Istoria se repeta, nemtii tolereaza la nesfarsit guvernul nedemocratic din Ungaria ba chiar il incurajeaza mutandu-si toata industria auto si cea militara in Ungaria. Se zice ca la sah cand cineva iti ameninta turnul tu trebuie sa ataci regina, nu stiu in ce fel ,dar trebuie gasita o solutie prin invaluire.
Ungurii își cumpără tăcerea germaniei și franței cu echipamente militare. Nu o fac de ieri. Ce șah să le dai? Îl chemi pe unchiul sam la o partidă de table. La Mk, Câmpia Turzii, și la Sibiu mai nou că tot e aproape de Cincu. Între 2 partide de table și o omeneala cu bunătăți locale, mai cumperi un Patriot, un Himars, un NSM, un P5 un F16. Dacă ai fi un om serios, ai putea să-i propui un business local pe bază de tabla ta și driveline-ul lui ( adică un tab 8×8 derivat din p4, un ascod 2, un 4×4 mai serios amfibiu). După, te mai caciulesti si-l rogi din suflet sa-ti dea și niște Abrams pe care să le ciocaneasca ei la sep v2, după care mai dai si tu o vopsea, pui fluide la motor, transmisie, și cam atât. Poate între timp, după ce ai luat destule , îți dau și ei o licență pentru niște manpaduri, poate ceva pentru Himars, gmlrs, o ciocolată cu wisiki, cam atât.
Impertinenta ungurilor este fara de limite, au cumparat reclama care inunda facebook-ul cu campania de strangere de semnaturi pentru scindarea regiunilor cu minoritati din Europa dupa ce termenul a expirat in vara, au mituit persoane de la consiliul Europei sa prelungeasca termenul pana in Noiembrie.Desi doar in 3 tari au atins pragul: Ungaria,Slovacia si Romania, le mai trebuie inca 4 tari, acum se axeaza pe tarile mici: Malta,Luxemburg sau Slovenia si nu trebuie decat sa cumpere cateva mii de semnaturi pentru a-si atinge scopul.Apropo, fac mare campanie pentru Catalonia si Tara Secuilor chipurile acelasi exemplu.
https://transylvanianow.com/95-year-old-uz-valley-veteran-honored-by-the-hungarian-state/
Ministrul German al apararii merge la budapesta sa semneze cu ministrul ungar al apararii, fost sef de stat major, general cu patru stele, care in anii optzeci face academie militara in urss. Orban si partidul lui apar in politica in 1988, cand in ungaria nu misca nimic fara sa poate fi controlat de sovietici. Daca in alta tara ar fi fost aceasta situatie, nemtii ar fi fost indignati. Interesant sa vedem pe cine au pregatit rusii sa-i urmeze lui orban v. E oare o axa moscova berlin budapesta?
In 12 august 2020 ungurasii anunta cea mai mare achizitie in ungaria de echipament militar din SUA.
Se prefigureaza oare o noua axa Washington-Moscova-Budapesta? Eu zic ca ar fi bine sa devenim parte din federatia rusa sa fim „aparati”. Ca in 50′.
De unde sti tu ca „rusii” numesc indivizi la conducerea unor tari in UE? Voi si ganditi ce scrieti, sau sunteti la ordin?
Pe cuvantul meu, topicul asta a devenit concursul de creatie „tinere condeie”.
L-am suduit pe Orban de multe ori cu suveranismul sau, bagasi-l-ar in cur, si multe alte chestii pe langa asta, pe ministrul lor de externe il am on my „shit list” dar de unde scoateti mai textele astea, ca miroasa izbitor a Sputnik.
Lt Deci nu mi se pare doar mie ca apar niste posturi la orice tine de ue nato rusia.
Știm pe unde o să fie distribuite cele 7 baterii prin țară?
garnizoana Mihai Bravu prima tura.
Daca eram inteligenti si produceam echipamente cu RM de ceva timp deja, centrul regional de mantenanta era la noi, il tranteam si pe la Sibiu langa Comandamentul lui peste prajit sa le aduca pe trailer pe autostrada la service. Ii si taxam pe ungurasi si romani cum suntem lasam cateva suruburi desfacute, ca no’ sa fie bine si sa vina mai des. Faceam bani, si cine are logistica ta strange cum doreste cu usa. Intrebatii numai pe desteptii de la noi care au luat echipamente fara pachet de mantenanta.
Dar nu, ca noi suntem destepti.
Perhaps the solution would be to purchase a Borsuk IFV license? As the first foreign client who is a strategic partner, could obtain a large range of know-how. In addition, this vehicle has a modern design, much better than the CV90 and ahead of the solutions in ASCOD. What do you think ?
Well, it woun’t be the first cooperation between the Polish and Romanian industry. I remember the pzl 24, from which, we further developed iar 80. It woud be nice to do it, if the politicians, military strategists, and companies, agrees this. Piorun would also worth another disscution.
VSHORAD Piorun, there is no approval for export .. it’s hard to say if it could change. It should be remembered that the Polish side plans to purchase over 1000 vehicles of various versions, it is possible that some of the production will be made outside HSW. If we add production and assembly in Romania to this, we have the largest IFV project in Europe and reduced vehicle operating costs.
1000 Borsuks in total, that’s impressive, but in case that Romania will buy a new tracked IFV I bet that it will be around 100-200 units at maximum. If we’re lucky. Because we also need new tanks and approx. 400 amphibious 8×8 APCs. Poland already has quite modern tanks and APCs and in large numbers, we are still waiting for our Pirahna 5s, another program that is facing delays.
About 400 with technical vehicles, that would be a reasonable amount. As for the MBT, we also need at least 200 in the near future and I don’t mean a new generation tank.
Borsuk could be a choice for Romania and lincensed production it’s very attractive.
This is my point of view.
Borsuk seems a very capable platform and a good option, but in Romania I don’t think a tracked IFV is a priority right now, and who knows when we will have such new vehicles.
Regarding the Romanian IFVs, the Ministry of Defence bought the Piranha 5 to be used in the IFV role but didn’t integrate the Spike ATGMs with the turret. They also talked about the further modernization of the MLI-84 IFVs. At least the ones that remained to the standard version, but nothing happened.
At some point, they wanted to buy Puma IFV from Rheinmetall instead of the Agilis program. I don’t know how serious this intent was. But recently no mention was made about a future IFV program.
For now, the priority programs seems to be:
– SHORAD/VSHORAD systems + MANPADS
– UCAVs
– the modernization of 10 IAR 99s
– NSM acquisition
All of this will cost approx. $3.5 billion
Also, the Gowind corvette saga might come to an end with the contract signed. So $1+ billion will need to be paid. And the next priority might be the further expansion of the F-16 fleet. It took so long for us to get the „impressive number” of 17 F-16 MLUs. And three of them even haven’t arrived yet. Kinda pathetic for Romania, so many years passed to buy 17 F-16s that will need to be further modernized. Not the smartest approach for this program.
We also need new tanks like air, but again no official news about them. Personally I think that Romania will not have a new tracked IFV in the near future, but things might change. I hope I’m wrong.
I quite like the Piorun, shouldn’t be a problem to buy a license. There are only 2 choices, Stinger and Piorun imo, Mistral is not a MANPAD.
As for Borsuk, it is certainly interesting but I think any IFV solution should have at least 35 mm if not 40 mm gun.
” much better than the CV90 and ahead of the solutions in ASCOD” Could you please develop on this? I couldn’t find many specs online
The 30mm x 173mm APFSDS-T NATO ammunition is completely sufficient for the Russian IFV, even new designs do not have adequate resistance, so the ideas of 35-40 are redundant so far. In addition, the change of caliber, for example in the Polish turret, is structurally provided.
Doar 90 P5 sunt destinate rolului de IFV. Restul brigazilor mecanizate au Jder iar Bursucul ar fi o alternativa de luat in seama pentru asta.
CV90 and ASCOD are constructions designed over 30 years ago, which has a great impact on the possibility of installing additional equipment and increasing the weight of the vehicle with the appropriate weight distribution. Additional electronics require an increase in passive power and the modern military is carrying more and more of its own equipment, etc. Not to mention mine protection..