Forțele Aeriene Române continuă procesul de realizare al capabilităților operaționale înregistrând o nouă bornă la Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino”: programul de revitalizare și modernizare a elicopterelor IAR 330 L intrat în Faza a II-a, a marcat în data de 04.03.2025 recepția și livrarea primului din cele 7 elicoptere supuse modernizării.
Cu un set de lecții identificate și învățate pe timpul executării misiunilor în teatrele de operații dar și cu cerințe operaționale dezvoltate în noul context operațional, programul reflectă capacitatea Forțelor Aeriene Române de a se adapta continuu prin politici de înzestrare mature la cerințele și provocările actuale.
În cea de-a doua Fază a programului, pe lângă integrarea sistemului BrightNite, a hărților digitale și a echipamentelor de avionică moderne deja instalate și pe elicopterele din Faza I, în cadrul laboratoarelor S. IAR S.A. Brașov s-a realizat integrarea și operaționalizarea unui Sistem Electro Optic / EOP de ultimă generație destinat creșterii capacității de culegere a informațiilor, supravegherii, achiziției țintelor și recunoașterii precum și un Sistem de Război Electronic care să răspundă oricăror provocări și amenințări și să crească reziliența și capacitatea de supraviețuire în mediile ostile.
Elbit Systems a primit patru contracte pentru a oferi soluții forțelor armate românești pentru modernizări pe elicopterele IAR 330 din țară. Actualizările vor include echipamente electronice de război, electro-optice cu infraroșu și sisteme Brightnite ™ pentru elicopterele IAR 330.
Pentru a spori capacitățile operaționale ale Marinei Romane (n.r. – ?!?), elicopterul IAR 330 va fi integrat cu Elbit Systems Spectro XR. Este o soluție avansată pentru capacități sofisticate de informații, supraveghere, achiziție țintă și recunoaștere. De asemenea, oferă capacități continue de scanare țintă pentru o conștientizare situațională îmbunătățită.
Sursa: Facebook – Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino”
Arara bine, bravo, la cat mai multe si insist asupra denumirii bazei, Baza 57 Aeriană „ Căpitan (r) Aviator Constantin Cantacuzino”.
lt (rez)@ Nume Constantin „Bazu Cantacuzino”. Decola si de pe aerodromul din Floresti PH din incinta castelului „Micul Trianon” daca vorbim de aceeeasi persoana care nu a putut lupta alaturi de sovietici in al doilea razboi! Din mandrie, onoare si dragoste de tara!
Daniel, eu ma refeream din perspectiva faptului ca Bazu Cantacuzino a provenit din randul cadrelor militare in rezerva. El a fost un rezervist prin excelenta, nu a fost militar activ decat in masura statisfacerii stagiului militar. Trebuie sa concluzionam deci ca cel mai mare as al aviatiei romanesti a provenit din randul rezervistilor si nu din randul cadrelor active. Asta trebuie sa ne dea o perspectiva asupra rezervei si asupra pregatirii rezervistilor, caci vorba cantecului „Iata ca rasare, Iancu din oricare”…adaptat, rasare un Bazu din fiecare.
M-a intristat insa un lucru, ai mentionat de „Micul Trianon”…in ruine in prezent. O asemnea capodopera arhitectonica, cu un asemnea istoric…. nu si-a gasit o mana care sa semneze banii necesari restaurarii, pe fonduri Ue, de la stat, cum naiba ar fi, dar sa se faca. Iarasi si din nou spun, sa ne fie rusine ca permitem istoriei sa se dezintegreze sub ochii nostri.
Bre, daca nu aveai (rez), te credeam.
Tu rez, el rez, ce mica e lumea.
Rezervistii buni sunt doar exceptii, nu regula.
Bre, vezi ca deja incepi sa ma trolezi, as in „Trolling is when someone posts or comments online to ‘bait’ people, which means deliberately provoking an argument”. Ce legatura are cu ce spun eu?
Stai lejer, am vazut activi prosti ca un nap, nu le-as da sa-mi plimbe nici cainele ca mi l-ar pierde dracului. Am vazut activi care au furat din unitate ani de zile fara sa i se zica ceva o data macar, si am vazut activi putori de le faceau colegii munca. Si cu activii e o discutie, cum a venit in sistem, pe poarta, scoala militara / acadmie, sau pe usa din dos, cu activari fantoma, filiera indirecte, seara plutonier(a) si peste o luna d(u)oamna capitaneasa.
Si ce lagatura are cu mine, eu am fost activ, am facut o academie, si am plecat prin demisie? Ti-am zis ca ala a fost rezervist prin excelenta, si trebuie sa avem grija de ei, ca ori cat de „Jon Rembo” si „Ciac Noris”{scris intentionat incorect} suntem noi doi, cand vine scandalul, ne mai trebuie niste baieti cu noi, si eventual niste fete.
De unde decola Bîzu ? De pe ce aerodrom ? din incinta castelului ????? 😀
@nimeni Ai vazut vreodata domeniul castelului? Nu te mai mira te rog, castelul avand un domeniu de sute de hectare.
@lt Din pacate castelul a fost distrus inca din perioada celui de-al doilea razboi, iar astazi in incinta domeniului se mai tin doar competitii hipice. Cat despre renovare sau macar conservare….aveti mare dreptate. As putea vb pagini intregi despre castel dar nu este locul si momentul. Cu stima!
Spre deosebire de tine nu doar o singură dată și nu doar în anii din urmă. Domeniul ăla nu a avut niciodată un aerodrom. Că e posibil să fi amenajat cu o anumită ocazie o pistă de aterizare temporară, asta e altceva. Dar de acolo pînă la aerodrom e cale lungă.
Cine nu a putut lupta alături de sovietici?
s-au pus motoare makila ?
Din start spun că mie întotdeauna mi-a plăcut mult cum arată IAR330, „ca insectă” zic. De aceea aș fi curios și dacă dpdvd tehnic și militar sunt justificate aceste modernizări succesive?
Si două întrebări punctuale: 1 Care este rolul tehnic al capotei aceleia de sub rotor, din dreptul admisiilor de aer? 2 Unde este amplasat armamentul și care este acesta?
Mulțumesc frumos și anticipat, domnilor!
Ala e filtru pentru admisie la motoare, gen anti-praf, anti-bird strike, etc…
Armamentul e la Puma SOCAT si NAVAL.. asta-i de transport, ambulanta…
___
In privinta aspectului, Puma e pentru mine un design mult prea vechi „ne-vizionar” in sensul ca are motoarele amplasate in fata arborelui rotorului si nu in laterale.
De asta s-au chinuit in draci sud-africanii cand au creat Denel Rooivalk, au schimbat cam totul la Puma doar pentru a obtine un elicopter dedicat de atac cu pozitionarea pilotilor in tandem (in-line) si nu side-by-side.
Multumesc pentru lămuriri, Răzvan!
Da, sunt conștient de designul său învechit – ziceam că îmi place pur și simplu imaginea, silueta acestui elicopter, nu iau în calcul considerentele tehnice ci strict imaginea lui. (Desi am o atitudine greșită, evident că pt un echipament militar chiar ultimul lucru care contează e frumusețea). Si o să ma uit la cel sud-african de care spui, nu știam de el.
Iar dacă soluția potrivită acum pentru noi e să-l renovăm cu cele zise în articol, păi atunci așa să fie! Să lucreze îndârjit sper, să modernizeze cât mai multe și mai ales repede!
Pai si astea , chiar daca sunt de transport , cred ca pastreaza capacitatea de a instala grinzi de acrosare. Cred ca pastreaza capabilitatea in calculatorul de misiune. Si sa aiba cablaraia si interfetele.Adica , pot duce armament. Chestia ar fi ce pot duce. Sigur PRND-uri , sigur tun in gondola. Ar putea trage cu SPIKE? Parerea mea ar fi ca da.
Ce nu ar avea , ar fi tunul orientabil , instalat permanent sub bot.
Chestia ca… „ne-vizionarismul” asta nu e chiar asa de rau acum… deoarece dronele / UAV-urile cam au bagat in ceata elicopterele de atac pentru multe misiuni, nu prea vad in viitor sa viseze cineva la „commonality” cum e cazul UH-1(Y) / AH-1(Z)…doar Cehia „a prins” momentul in afara de americani. Poate si italienii cu AW-249, la o adica…
Si mai sunt si pacostele alea de rachete…
Pana la urma cate elicoptere IAR-330 L Puma au fost modernizate? Pt ca nu scrie in articol. Merci mult anticipat de raspuns! Cand va catadicsi MAPN.Ro sa lanseze programe de achizitie pt elicoptere de toate tipurile pt ca nu se stie cat se va mai putea trage de cele in total 60 IAR-330 Puma in cele 3 variante din dotarea ArmRo. Cu cele 2 H-215 M pt FNRo nu se face primavara.
Contramasuri?
Vad ceva in stanga, in spatele trenului de aterizare central, care ”indica” in jos (ma pune pe ganduri, am dubii – *editat, acum vazui ca acea „cutie” era si in Mali, deci nu, parca ar fi radar „de teren”; ** editat – exista si pe Pumele SOCAT, ca baza/pilon pt. proiector)… si ceva in ”fund”, sub coada, la baza, desi nu pare nimic nou acolo.
Un fel de ”cutii”, probabil cu chaffs/flares? M-as fi asteptat sa fie pe cele doua trenuri de aterizare laterale…
In rest, la baza cozii (deasupra cocardei, pe ambele parti), precum si in bot si sus, deasupra cockpitului – ca la Puma Naval (dar cred ca si pe coada langa contra-rotor… si basca deasupra motoarelor, sub rotorul principal), vad tot felul de sisteme de avertizare IR si radar, antenute…
_____
Cand s-au dus in Mali / MINUSMA, doar cu BrightNite.. eram cam sucariti p’aci ca n-aveau contramasuri, prea au mers pe ”las’ ca nu se intampla nimic”. Mi-a fost sa nu dea papitoii aia cu MANPADS dupa ai nostri.
https://www.rumaniamilitary.ro/elbit-systems-brightnite-flight-tests-iar-330l
aveau deja ,poate au mai adăugat ceva nou….
o să ajungă ca țeava,venerabili …
Elicopterul căzut în Dobrogea, când caută MIG 21 prăbușit , era fara instalație de degivrare (anti gheață) . Așa a scris presa atunci.
Întreb , chestia asta ( elementară) a fost implementată pe IAR – urile astea modernizate ?
Din ce stiu eu… H225 ar ave standard si pe H215 e optional. Problema e ca 80% din clienti cumpara H225 si nu H215 ce am primit noi oferta pentru inlocuirea pumelor… Din punctul meu de vedere, H215 e o nisa pentru noi, o sa ne modernizam flota de elicoptere, dar vanzari slabe sperante.. altceva e H225 unde am pute vinde ca se cauta si e mult mai performant.
De ce nu-l transforma in Hind Zaitzev style ?
Cati ani au elicopterele astea ??? in jur de 40 ? cred ca e timpul sa ne gandim la niste pasari noi ..plus cx arata ca un autobuz zburator …
airBus…arata cum il cheama.
Airbus din gard cu IAR, au câștigat un contract pentru elicopterele MAI-ului, (SMURD). Cam din întreținere și bricolaj trăiesc amândouă societăți, dar nici de-a naibii nu ar contracta ăștia din guvernu’ covrigarian elicoptere noi. Apoi se întreabă prostovanii de ce nu este personal tânăr. Are Silviu, la un articol anterior, o explicație.
Probabil ca elicoptere noi dupa 2030, asa cum era stabilit initial. Depinde cat de mult ne ducem dupa anul 2030? Sa nu fie lansata ‘licitatia’ prin 2039, ca tot anii 30 raman. Oricum, la cum se misca lucrurile in lume, cred ca isi freaca francezii mainile de bucurie. La capitolul elicoptere americanii s-au scos singuri din cursa. Probabil urmeaza si alte ramuri ale achizitiilor militare unde NU vor castiga americanii prin Europa si pe la noi. Abrams/K2 s.a.m.d.
le-am tras-o la redneksi,grijania lor de prostani inculti.
@ psycho
Nu e chiar așa
La smurd s-au luat aproape o duzină de S 70
Care e provenit din UH 60 blackhawk
Care este un aparat civil modificat din unu militar și e de la muricani
La noi, avem 330 militar, care e o transformare a unui aparat civil in aparat militar
La aparatu pe care din proiectare l-ai facut sa fie militar, ala e construit mai solid și cu o manevrabilitate mai mare , pt ca armata are cerințe mai speciale decât civilii
Au încercat ceva aerobusu cu NH90 la elicoptere militare grele de transport, da zic unii ca nu se compară cu multiplele versiuni militare de la muricani: CH 47, UH 60, CH 53, și mai recent S97 raider, defiant sb1, sau aparatele compound Bell V 22 și V 280
Airbusu 225,215 etc sunt din alte vremuri trecute
Lumea n-a stat pe loc, ca la noi
Sunt curios daca la aceste noi modernizări au luat în calcul și chestiuni care țin de protectia balistica și întărirea structurii de rezistenta. Au luat în considerarea straturi de kevlar? Dublarea cablurilor, a controlului hidraulic, protejarea motorului? Geamuri anti-glont? Podea blindata? Sau trece 7.62 prin el ca prin unt?
pe aceiasi motorizare ?!
Aud ca se tot modernizeaza helicoptere, tancuri, etc., dar de construit noi, gata modernizate, se mai constuiesc!?
Ai un stil usor prea „intepat”, nush pe unde ai fost in uniforma, si nu ma intereseaza, imi aduci aminte de un tip care semna Colonelul pe semper, pe unde am fost eu una dintre reguli era sa nu ne luam prea in serios, oricat de performanti suntem.
Pe tema discutiei, care e cu rezervistii, ca tot ai pomenit de Bazu era rezervist si vezi-Doamne d-aia a fost el asa bun, nu ai spus chiar asa, ca sa nu te ataci iar, dar cam asta e subintelesul, totusi, o fi avut importanta ca taica-so fusese ministru si el a fost bogat?
Omu avea avionu lui pe vremea aia, isi dezvolta calitatile de pilot dupa bunul plac.
Pe de alta parte ar fi put lejer sa se fofileze la razboi pe un post caldut si totusi nu a facut asta.
In rest, din ce imi amintesc din niste articole si carti pe unde era pomenit, un tip foarte individualist si fustangiu (asta ultima bonus, da), era un playboy fara spirit de echipa, pe scurt, insa un talent pur in materie de zbor.
Oi fi citit eu doar carti comuniste care il pomeneau :)).
Departe de a fi un St Exupery.
Serbanescu- cu totul alt aluat, ala militar pe bune.
Pt (lt rez) e.
mai citeste, Bazu a fost in principal voluntar nu doar rezervist, aplicand de 2 ori la distanta de aproape 2 ani. Asta in perioada cand alti ofiteri „militarii pe bune” se comportau ca niste stapani de sclavi cu militarii inorporati, fiind catalogati de aliatii germani ca inutili.
uite aici un pasaj:
„…comportamentul ofiterilor romani fata de subordonatii lor. Aveau o atitudine de «stapan fata de vasal». Un conte austriac, locotenentul Stolberg, raporta: «Inainte de toate, ofiterii nu erau buni de nimic (…), nu-i interesau oamenii lor». Un caporal de geniu din Divizia 305 infanterie a observat ca bucatariile de campanie romanesti pregateau trei meniuri ̶ «unul pentru ofiteri, altul pentru subofiteri si un al treilea pentru soldati, ale caror ratii erau foarte mici»“
O atitudine ce s-a perpetuat chiar si dupa revolutie in anii ’90. In dec ’89 varsovistii au dat si proba de profesionalism, stim cu totii rezultatele…..
Ai citit tu ceva, dar ai inteles in 0,1.
„Practicarea acrobaţiei aeriene, a hocheiului şi a automobilismului au influenţat personalitatea lui Constantin M.Cantacuzino. Veşnic preocupat de palmares Bâzu dobândise siguranţă de sine, capacitate de efort dincolo de limite, de invincibil, de agresivitate şi mişcări imprevizibile. Toate acestea i-au adus lauri dar au afectat într-o oarecare măsură viaţa sa ca pilot militar.
În anul 1941, la 36 de ani, Constantin M. Cantacuzino “Bâzu” este numit pilot şef la Societatea de Transport Aerian – LARES şi instructor pentru avioanele bimotoare. Poziţia sa in cadrul LARES il scutea de serviciul militar deşi avea gradul de locotenent în rezervă. Face eforturi să ajungă pe front şi să lupte împotriva sovieticilor. În luna iulie 1941 pleacă pe front şi se prezintă la Escadrila 53 Vânătoare .
Prinţul Constantin M.Catacuzino ar fi putut să continuie viaţa comod şi plăcut dar a preferat să se înroleze voluntar şi să plece pe front.La 6 iulie 1941 chiar înainte de a primi efectiv ordinul de mobilizare, locotenentul aviator (r.) Constantin M.Catacuzino ” Bâzu” se prezintă la Escadrila 53 Vânătoare cu baza la Constanţa unde a fost încadrat ca voluntar şi i s-a încredinţat comanda unei patrule. ”
Voluntar chiar inainte de a fi mobilizat, curat voluntar.
Pe-aia ca a fost si protejat de Pauker n-o mai zic.
tovarășu APV, dacă tot va pricepeți la Copy, va semnalez ca ați uitat episodul 2:
„Datorita atingerii obiectivelor militare si a incetarii marilor operatiuni, o parte a pilotilor este trimisa acasa, printre ei aflandu-se si Cantacuzino.”…”…dorind sa participe in continuare la razboiul impotriva bolsevicilor. Face numeroase apeluri pentru retrimiterea lui pe front, lucru ce se intampla abia in mai 1943.”
Îți dai seama de cat de penibil ești? Ai ajuns sa critici un erou decorat ce a făcut asta din voluntariat, om care datorita situației familiale si-a părăsit tara (el fiind un erou).
Și acum vii tu, un APV-ila ce si-a trăit papucii prin un birou de la vreo unitate de pe Antiaeriana si începi sa dai calificative..
Garantat ti se potrivește ” singurul om care nu cunoște un om mai deștept ca el”. Cine este ala, afli în alt comment al ameu.
Tin sa te dezamagesc dom’ armchair soldier, nu am fost tovaras.
Ti-am mai, zis, ai dificultati de pricepere a unui text.
„Poziţia sa in cadrul LARES il scutea de serviciul militar deşi avea gradul de locotenent în rezervă. Face eforturi să ajungă pe front şi să lupte împotriva sovieticilor. În luna iulie 1941 pleacă pe front şi se prezintă la Escadrila 53 Vânătoare .”
„La 6 iulie 1941 chiar înainte de a primi efectiv ordinul de mobilizare”.
„Veşnic preocupat de palmares”.
Era oricum mobilizat, dar a preferat aviatia de vanatoare, evident, decat sa fie tinta zburatoare pe un avion cargo.
Ce am spus si repet, a fost mobilizat, voluntar inseamna altceva. A optat pt vanatoare, nu a vrut la transport. Ala a fost voluntariatul. Apoi a facut cerere sa se intoarca tot la vanatoare.
Tie nu-ti place ca am spus ca avea o „viata extrasportiva” bogata si pile in politica. Si ca era individualist, cu orientare spre palmares. Aia a fost situatia.
Articolul acesta detaliază conjunctura în urma căreia răuvoitorii au speculat că Bâzu ar fi fost protejatul Anei Pauker:
https://historia.ro/sectiune/portret/bazu-cantacuzino-cere-azil-politic-in-franta-575213.html
Draga Aresenie, a fost OZU, ca nici un exponent al fostei oranduiri sa nu scape nemurdarit cu noroi, care de care mai divers. Noroi, noroi amesecat cu rahat, orice mizerie si oricum, si din acel punct se merge pe vectorii de comunicare trasati de Goebbels, care inainte de razboi s-a inteles de minune cu alte state iubitoare de propaganda totalitara… o minciuna repetata suficient devine adevar. Mai pui acolo si „scoala de cominicare I.V. Stalin” rezumata la Kak Izvestno si… saracu Bazu, parca a si fost bulanit macar o data in carlinga de tancul sovietic feminin Pauker.
Dar, da.. strainii ne „intineaza” istoria, votam masiv CG. Cand dupa 35 de ani nu am avut taria ca de la Academia Romana sa primim macar o clarificare in acest sens, daca nu un tratat de demontare a miturilor comuniste. O istorie corecta si probata a Romaniei Mari, cele doua decenii de vis romanesc, ca mai mult nu s-a putut. Nup, ne plac zoaiele astea, in care ce a fost mai rau dom’le in istoria noastra, atunci s-a petrecut, ce mai mare coruptie, cea mai mare hotie, cea mai mare… dracu stie ce.
Desigur, domnule locotenent(rez) – și de data aceasta accentuez, în REZERVĂ. Pentru că Bâzu, voluntar și venind din rezervă, a luptat strașnic – el având toate atributele să fugă la un adăpost îndestulător, dar el nu a ales această soluție degradantă ci a luptat îndârjit pentru țara lui și a noastră – lucru pentru care se cuvine să-i fim recunoscători și să-l consemnăm în cartea de istorie cu respectul cuvenit, nu să colportăm zvonuri murdare. Mă mâhnește că până și pentru un om ca el se scornesc detalii spre a-l târî în mocirlă, e odios acest gest.
Detaliile vieții lui amoroase ne interesează prea puțin – suntem totuși pe un site cu temă militară și nu pe unul de can-can.
Super comentariu. Și despre Bâzu și despre ofițerul român de cariere, de serie.
Și ce sus sar în sus de fund unii când se spune ceva nefavorabil despre ofițerul român care, cu prea puține excepții, era exact tipul care nu se pricepea la nimic în viața în afară de a-și lua leafa la data fixă din lună.
Bre, nu stiu unde te duci cu logica, ori de ce. Da bre, e matematica, ai multi rezervisti pregatiti, sansele matematice mai mari ca mai multi sa fie breji. Ai putini catusi de putin pregatiti, ai sanse matematice ca putini sa fie mai breji. Se numeste direct proportionalitate. Vezi unde-i baiu? Da chiar eu am scris articol pe site despre el, am mentionat ca se casatorea o data la cativa ani. Meritele sale militare insa, au fost incontesatbile. Problema in literatura (co-muista) postbelica este ca omul asta, si daca era Sf. Petru, tot paratraznetul perfect al ideologiei antiburgheze era. Am avut si variante de Sf. Petru in uniforma in epoca respectiva, onesti pana la prostie, muncitori ca tractorul fara pauze, eroi literalmente pe campul de lupta si au ajuns zdrobiti in bataie la Jilava, ucisi prin infometare la Aiud si Sighet si tot asa.
De ce ma compari pe mine cu colonelul, numai tu sti. Colonelul de pe semper find Francisc Toba, decedat de ceva timp.
Si poti sa ma intrebi linistit unde am fost activ, am scris pe site de multe ori. La CMJ si la o baza logistica unde am deserivit logistica (si nu intendenta) pentru unitati de vm si infanterie. In prezent, comandant companie infanterie pe stat de rezerva, cu atributie de mobilizare, cu curs schimbare arma si acte in regula. Am fost tot timpul cat se poate de onest draga Arcan.
lt(rez) nu ai cui sa-i explici, cap de creta cu APV tatuat. Am vazut din astia live, „destepti” care din incompetenta pura faceau inutilizabile echipamente noi.
In anii 90 sau anteriori exista mereu anecdota ca poti gasi locul unei aplicatii militare urmarind masinile defecte oprite pe traseu. In scurta mea armata de 6 luni am trait live asta, primul TABC (daca avea 5 drumuri) s-a oprit pana la poarta unitatii, restul insirate pe drum.
Echipamente romanesti, cu problemele lor de rigoare, dar atata timp cat un sofer de Raba sau Saviem facea tara zi de zi, era inacceptabil ca un echipament noi tinut „in intretinere” la remiza sa se strice in nici 1 h. Cauza era super simpla,”cap de creta” aburit constant de matrafox care „patrona” remiza era atata de plin de prostia lui incat „stia el cel mai bine” cum se face si pur si simplu ignora operatii simple de mentenanta care se faceau si de tractoristi, gen purjarea instalatiei pneumatice in cazul unei stocari indelungate (numai eu stiu 2 cazuri de camioane militare cazute in rapa ca au ramas fara frane), sau scoaterea motorinei din rezervoare. Omul ala facea 8 h pe zi doar tabele cu tus si rigla, noi fiind nu numai ingineri dar unii si pasionati, din prostie ne-am gandit sa imbunatatim putin problemele, nu ai vrea sa stii cata scandalul a facut molusca, ne-a tarat pana la comandant, numai ca fiind generatia putin mar rebela de dupa revolutie unii dintre noi i-am spus aluia pe fata totul si omul a ramas perplex.
Noi eram TR-isi si ni se cam rupea de el, dar nu ai vrea sa stii ce pateau amaratii aia de la normal, frecau toata ziua cu motorina si vopseau borduri.
Pentru mine armata de la finalul anilor 90 a insemnat o distrugere a mitului avut de la bunici despre armata. Mi-am jurat sa nu ajung vreodata incorporat sub conducerea alora ca sigur sfarseam ca amaratii aia la revolutie „omorat din gresala”.
Azi in Ucraina sau Rusia, voluntarii si rezervistii sunt cei mai buni luptatori, marii „militari de cariera” sunt vestiti in coruptie sau omorat din prostie subalternii.
Numai la noi resuscitezi o babă să fie femeie 👩🏼 să arate și bine și să gătească, să facă dragoste ( un update de soft când să cadă pi’ spate), să culce copii să culce sotzu…și dacă se poate să punem un capot pi’ cap să nu se vadă uratzenia …noul (vechi u’) IAR-330 cu același kur, mai dăm banii la elbit și mai niște muncitori descurcăreți mai montează niște echipamente de import și vopsea ( anti aderentă, lavabilă și împotriva mucigaiului).
PS: credeam ca nu mai văd asa ceva: resuscitări in serii mici și minuscule, sa creștem “operaționalizarea” unor echipamente marginale, probabil de rușine ca nu au burdihanii de jenerali să pregătească niște exerciții la standarde NATO în rumanica ( asta-i mai mult ca sigur motivul’)