„În 2017, Ministerul Apărării Naționale va avea un buget care reprezintă 2% din PIB.”

Proiectul de buget pe 2017

Proiectul de buget pe anul 2017 este configurat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,195 mld. de lei șipe o creștere economică de 5,2%. Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,99% din PIB, cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

Veniturile bugetare proiectate pentru 2017 reprezintă 31,3% din PIB, fiind estimate la 254,717 mld. de lei. Cheltuielile bugetare sunt estimate la 278, 817 mld. de lei, ceea ce reprezintă 34,2% din PIB.

Pentru proiectul de buget pe 2017 au fost luați în considerare următorii indicatori macroeconomici: o inflație medie anuală de 1,4%, un câștig mediu salarial net de 2.274 lei și un curs mediu al euro de 4,46 lei. Se așteaptă o majorare a numărului de salariați de 4,3%, concomitent cu reducerea ratei șomajului înregistrat la 4,3% la finalul anului 2017.

Datoria guvernamentală, calculată conform metodologiei UE, este estimată la 37,7% din PIB, la un nivel sustenabil de sub 40% din PIB.

Proiectul de buget pe 2017 are următoarele direcții majore de acțiune: creșterea veniturilor populației, investiții sporite în infrastructură și reducerea taxelor.

      • Creșterea veniturilor populației își găsește concretizarea în creșterea salariului minim de la 1 februarie 2017 la 1.450 de lei, în creșteri salariale în educație, în sănătate și pentru alte categorii de angajați din sectorul public.
      • De exemplu, personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administrației publice locale beneficiază de la 1 februarie 2017 de o majorare salarială de 20%.
      • Tot atunci,crește cu 50% cuantumul brut al salariilor personalului din cadrul instituțiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora.
      • Pensia minimă se majorează de la 1 martie de la 400 de lei, la 520 de lei.
      • De la 1 iulie 2017, punctul de pensie va crește cu 9%, ajungând la 1.000 de lei.
      • Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.
      • Cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse și protecție socială a studenților se stabilește la 201 lei/lună pe perioada derulării activităților didactice/student de la învățământul cu frecvență, fără taxă de studii.
      • Vor fi scutite de impozit pensiile mai mici sau egale cu 2.000 de lei și va fi eliminată obligația pensionarilor de a plăti contribuții sociale de asigurări de sănătate.
      • La capitolul ,,Investiții” alocarea bugetară prevede investiții în infrastructură, sănătate, educație, agricultură, creșterea absorbției fondurilor europene, prin finanțarea unor proiecte prioritare care să conducă la realizarea unor rezultate concrete.
      • Se estimează că investițiile vor reprezenta 4,2% din PIB, în creștere față de execuția pe 2016 care a fost de 3,9% din PIB.
      • Începând cu 1 ianuarie 2017, au fost promovate măsuri care să susțină investițiile prin aplicarea nelimitată în timp a facilității fiscale de scutire a impozitului reinvestit.
      • Începând cu 1 februarie 2017, pentru susținerea mediului de afaceri prin încurajarea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor a fost majorată limita veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent de la 100.000 de euro la 500.000 de euro.
      • A fost stabilită o cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulți salariați și a fost eliminată cota de impozit de 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat. Măsură vizează stimularea creării de noi locuri de muncă și așezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderi.
      • Reducerea taxelor s-a concretizat prin eliminarea celor 102 taxe.
      • Continuă, astfel, procesul de simplificare a fiscalității și de debirocratizare început în ultimii ani, precum și alte măsuri fiscale care susțin mediul de afaceri, sectorul IMM – contributor de importanță strategică la creșterea economică și crearea de locuri de muncă.
      • Sectorul întreprinderilor mici și mijlocii va beneficia de finanţarea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiţii, creării de noi locuri de muncă, modernizarea sau dezvoltarea IMM-urilor, asigurarea unei dezvoltări economice durabile.

În 2017, Ministerul Apărării Naționale va avea un buget care reprezintă 2% din PIB.

Majorările salariale de anul acesta se regăsesc în creșterea bugetelor Ministerelor Educației Naționale, al Muncii și Justiției Sociale, al Culturii și Identității Naționale, dar și în cel al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Casa de Pensii are un buget mai mare cu 8% ca urmare a creșterii punctului de pensie, a pensiei minime și a scutirii de impozit și de la plata contribuțiilor la sănătate.

Bugetul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale a fost suplimentat pentru proiecte pe fonduri europene și pentru capitalizarea Poștei Române cu 170 de milioane de lei.

Un obiectiv este fundamentarea bugetului pe bază de programe care va permite stabilitatea și predictibilitatea alocărilor bugetare. Va exista astfel o percepţie mai corectă, mai sistematică şi mai organizată asupra obiectivelor strategice şi a rezultatelor politicilor statului, o evaluare coerentă a felului în care s-au cheltuit banii publici în mod raţional și transparent pentru politici publice în interesul societăţii.

Pe cadrul bugetar al Uniunii Europene pentru 2014-2020, estimăm fonduri europene pentru politica de coeziune în valoare de 4,441 mld. de euro, iar pentru agricultură 1,18 mld. de euro pentru Programe Naționale de Dezvoltare Rurală și 1,8 mld. de euro pentru fermieri, în cadrul politicii agricole comune.

Ministerul Finanțelor

112 comentarii:

  1. Se pare ca nu ,nu e 2 %,plus ca vad ca se vorbeste de credite pentru investitii

  2. În 2017, Ministerul Apărării Naționale va avea un buget care reprezintă 2% din PIB
    Minciuna , va fi de 1,35 din PIB . Restul pana la 2% cica vor fi credite acordate Armatei.
    Astia pe la TV zic altceva , Pe DIGI acum cateva minute..

    • Adica, dintre televiziunile mentionate doar digi e credibila… Ce ii face p-astia asa credibili? Pesimismul unora?!

    • credite acordate armatei..asta insemnand..ce..mai exact?

      • in teorie, da guvernu garantie ca va plati, dar nu de anu asta ci… de la anu si la multi ani,
        ia mai sunati mai flacai si pocniti din zurgalai

      • Creditele de angajamente inseamna praf in ochi, adica MApNul are voie – cu acordul guvernulu – sa ia acesti bani de la banci, in realitatea nu-i va lua, pt ca nu va fi guvernul de acord.
        Creditele astea au neajunsul ca fac parte din deficitul bugetar astfel ca banii se vor duce in alta parte.

        • Creditele de angajament nu se iau de la banci, nu sunt credite propriu zise, ci reprezinta blocarea unor sume din bugetul anilor urmatori.

          Sa zicem ca MApN primeste 10 lei din bugetul pe 2017 si permisiunea de a angaja cheltuieli de inca 5 lei din 2018 si inca 2 lei din 2019, daca e un program multi-anual.

          Bugetul total pe 2017 e tot 10 lei, insa pot lansa programe care costa 17 lei.

          Asta e toata smecheria cu creditele de angajament – bugetare multianuala.

          Ce e drept, MApN nu putea nici sa vrea sa cheltuie 2% din PIB in 2017, nu au pe ce. O licitatie la un program major dureaza mai mult de un an si nu e nimic inceput sau intr-o faza destul de avansata ca sa manance acesti bani – nici macar corvetele.

      • daca i-o fi promis livache mustaciosu si cu zgrindeanu lui trumpeta ca vor da clar 2% din pib-ul lu Romania la Armata romana? ca daca au promis si nu se tin de cuvant ii concediaza coafatu de la Washington DC pe cei 2 psd-ei…lol!!! ca apoi canci trupe si armata USA pe meleagurili mioritice!!! si daca vor ataca rusii cu dindon bidon clar si sigur se va largi rep moldovskaya pana la carpatii orientali si milcov….fereasca Dumnezeu!!!

    • N-ar fi prima data, indiferent de guvernare, cand un minister primeste 100 Lei alocare bugetara, dar cu interdictie de a cheltui mai mult de 60 Lei, astfel incat banii „ramasi”, care nici macar n-au existat vreodata, sa se „intoarca” in bugetul central la sfarsitul anului. E o reteta clasica.

      Din cate tin eu mine, parca noii guvernanti au cerut un ragaz de juma’ de an in legatura cu noile proiecte militare, deci prin vara ar trebui sa aflam daca se construieste ceva la Galati sau ba. Nu-i asa?

    • Chiar si pe credit ar fi excelent daca banii ar fi folositi pentru produse fabricate in mare parte in Romania.

  3. Pai digi cum sa zică ceva de bine doar ii postu binomului care tocmai se zbate sa nu piara! Alte 3 televiziuni zic ca e digi zice ca nu e! Povestea cu halatu ” dincolo cat e halatul!

  4. Minciuna,1″35% va avea din pib desi s a angajat la 2%

  5. Sa dea Dumnezeu sa fie asa cum scrie mai sus, insa eu, ca un fel de Stan patitul, pana nu vad aprobat bugetul, nu mai cred nimic. Sper sa ii si cheltuie, nu sa-i intoarca la buget ca nu au fost capabili sa-i cheltuie si cel mai important…..sa demareze odata programele alea majore de inzestrare, incepand cu programul de corvete si TBT 8X8, asa cum sunt ele acum, adica fara importuri la cheie! 🙂

    Inca sunt sceptic, sper sa ma insel!

    • Programul corvetelor nu este un import la cheie .
      Este un import tip ” strans suruburile /sudura/vopsitorie ” .
      Nu am vazut nimic in legatura cu participarea Electromecanica Ploiesti sau Aerostar Bacau la programul rachetelor din dotare .
      Nu am vazut nimic despre reactivarea capacitatii de productie torpile de la UM Plopeni, sau de acumulatori AgZn de la electromecanica Ploiesti .
      Nu am vazut antenele plane dezvoltate de ACTTM acum 10 ani .
      Nu am vazut sonarele dezvoltate de ACTTM acum 20 de ani , si care la vremea lor erau de nivel mondial .Sau macar sonare produse in serie redusa in colaborare/licenta pe seama capacitatilor existente .
      Radare ? NU ! La noi nu se poate . Doar la altii !
      http://www.tehnomil.net/2014/11/28/la-altii-se-poate-episodul-11/
      http://www.tehnomil.net/2013/07/03/la-altii-se-poate/
      Fabrica de motoare Diesel navale de la Resita a fost rasa .
      http://www.infocs.ro/video-ucmr-ul-mort-iar-motoarele-diesel-sarbatorite-doar-filatelic-apus-de-soare-peste-uzina-care-moare/
      Nu stiu daca mai exista capacitatea de productie pentru motoare electrice grele , am sa ma interesez .
      In schimb , stiu sigur ca nu mai avem capacitate de productie pentru semiconductori de putere , si nici pentru convertizoare de putere mare – oricum , nici de capacitate mica nu am mai vazut produse in Romania .
      Ce ni se ofera la offset ?
      Depozit de rachete construit din profit ?
      Ca si cafeaua bauta la reprezentanta, cand iti cumperi o masina noua – fara sa-ti dai seama ca tu ai platit-o .
      Asa ca dati 2% la bugetul MApN , ca stiu ei ce sa faca cu banii : pensii , salarii , import la cheie . Cand n-o sa mai mearga , nu merge si basta . 1940 .

      Asa ca solutia contractelor separate de buget , cu offset adevarat , cu investitii in tehnologie de varf , nu in sudura este alternativa .
      Da , daca vreau sa construiasca Sigma sa le construiasca din partea mea , dar sa le si doteze pe baza de offset .Altfel o sa se trezeasca cu niste nave care nu se misca de la cheu , dupa modelul patentat ” Delfinul ” .

      Apropo, chiar ce vreti sa faceti cu fregatele ?
      Convoiere ?
      Flota nu mai avem .
      Protectia zonei economice ?
      Nu mai avem ,s-a vandut pe trei creitari .
      Protectia calcanului ?
      Extinctie prin braconaj .
      Intrarea in Schengen ?
      Nemtii se gandesc deja la desfiintarea UE .

      Mai bine se investesc banii in revitalizarea productiei de pulberi, in dotarea cu rachete AA si AT ( chiar si Maliutka Termrad ) , in revitalizarea tancurilor si transportoarelor ce au ramas .
      Pana in 2018 mai avem un an , si in acest an va avea loc o reuniune importanta la Budapesta .

      Acuma stiti si de ce s-a iesit ieri in strada .

      • Vad ca oamenii uita usor- ma rog, cand nu vor sa-si aminteasca :
        http://www.rumaniamilitary.ro/fabrica-de-pulberi-fagaras-tot-pulbere

      • E vb ca avem niste angajamente ,trebuie sa participam si noi cu ceva nu merge cu ditamai sicriele dotate cu un tun sa si mai mentina niste amrali gradele si burtile,aici e vb cu ce participi nu e vb de aparat calcanu ,in rest de acord

        • Atunci dotezi sicriele alea si basta!
          Dar nu iti mai bati capul cu curvete …. banii aia ii bagi undeva unde sunt mai utili- AA, tancuri, niste rachete navale

          • Corvetele au si AA si rachete navale….

            • SI la ce le folosesti? Ai de gand sa ataci Simferopol?

              Ar fi bine ca oamenii sa mai si gandeasca … la ce bun?!

              • „Ai sa ataci Simferopol?”
                E o optiune pe care vreau sa o am…daca reusesti sa scapi de Flota Marii Negre, atunci pozitia Rusiei in zona devine extrem de precara. Mai ales in Crimeea, zona cu legaturi relativ reduse cu restul federatiei.
                Sau daca te supara niste proxy de prin Bulgaria, Turcia sau Ucraina.
                Sau daca vrei sa ai un cuvant de zis in Ucraina, sa opresti transportrui ilegale de armament in zone gen Odessa.
                Sau daca vrei sa te implici in Caucaz, in vreun episod de prin zona….
                Sau sa vanezi submarine, care sunt un pericol major in zona.
                Sau sa protejezi zona de coasta (doar nu te astepti ca rusii sa vina cu WIzz Air). Rachetele anti-nava terestre sunt o ultima linie de aparare.E o idee proasta sa fie si singurele. Sunt vurnerabile la sabotaj, greu de aparat, (nu au sisteme AA proprii, iar daca dizlocuiesti pe cele terestre, ar fi bine sa ai multe) si nu pot lovi dincolo de o anumita raza, ca nu pot pluti.
                Sa continuui? AI NEVOIE DE FLOTA. SI AVIATIE. SI AA. SI ARMATA. Lipseste una, celelalte sunt pishwasser.

                • Dumnezeule

                  da cin te te crezi bre?
                  URSS care era mare scual pe bascula nu a avut niciodata o fl;ota chiar semnificativa
                  Germania .. idem

                  Si uiti ca Odesa este in Ocarina. Unchkiu Sam iubeste ocarina

                  IN sitiatia noastra trebe sa algei ce vrei .. Adica ori bagi la forte der aparare terestre (terstru + aero) si mai moale cu navale .. ori nave. Da tu ai mai multa granita terestrra …

                • CHeckmate ,
                  Chiar crezi ca lumea asta e un joc pe calculator ?
                  Romania nu a deschis gura sa raspunda la aroganta Budapestei si tu vrei sa scufunzi submarine rusesti ?
                  Sa se implice in Caucaz , cand ea nu mai controleaza deja economic/politic Transilvania ?

      • Nicusor,
        Peste toate proiectele romanesti de acum 15-20 de ani s-a tras apa… poate unele or scapat abandonate prin sertare de care nu mai stie nimeni (adica TOP SECRET 🙂 )… ca sa se poata importa totul.
        Si daca s-ar dezgropa proiectele, nu ai mai avea cu cine sa le realizezi… Ar trebui readuse la zi cu tehnologie si componente moderne, investite fonduri, coordonate programe de cercetare dezvoltare, posibil cu parteneri straini.
        Cine sa faca asta daca astia timp de 3 ani de la bubuiala din Ucraina doar au dat din gura cu „DE LA ANUL VOM”, au mai scos niste pdf-uri cu cerinte, au mai organizat niste simpozioane, au mai cumparat cartuse si lovituri de tun, cateva mii de casti si veste si cateva sute de SPIKE… a, si au revitalizat sub 100 de tancuri si TAB-uri, 2 duzini de LANCERE, cateva iar-99 si cateva Pume (F-16 nu se pune ca achizitia a fost demarata inainte).

        Atat i-a dus capul si interesul cu razboi langa granita!

        • esti chiar generos..atatea au facut?WOWWW>>CEVA GENERALI>>NU AVANSAM>>?

        • Additionally Putin îi dă lui Dodon harta „Moldovei mari” iar Dodon cu aceeași ocazie zice că îi pare rău că Rușii nu au luat și restul Moldovei în 1812. Ungurii la fel, cum îi știm. Nici acum nu s-au trezit putzadormitzii de la guvernare??

        • Marius ,
          Daca nu se face nimic , cu nimic o sa ramanem . Nimic, ca sa se poata importa totul , aici suntem de acord .Cu explicatii ridicole, gen ” ne modernizeaza 2 fregate ca offset ” , adica le dam gratis/cu dedicatie un contract pentru care s-a vazut cate firme s-au luptat . Sau un depozit de munitii !
          Nu stiu cine poate inghiti asa o explicatie , cu buna credinta .

  6. 1,35% – mai mic decat anul trecut. Prima stire pe hotnews. Traiasca PSD! Penalii d….

    • Penal poate insemna si unul care a avut sase case , dar justitia i-a luat una , pentru fals . Deci santajabil .

      • Nu, cumparatorul de buna credinta al unui imobil cu acte false nu e penal si nici santajabil, pierde doar bunul cumparat si isi cere prejudiciul inapoi in instanta.
        Deci nesantajabil.
        Ai rabdare sa isi treaca psd ordonanta prin care se scapa toti coruptii din si de puscarie, si se elibereaza aproape 10.000 de talhari.
        Apoi, dupa ca-o sa-ti sparga casa, o sa-ti dea in cap pe strada si-o sa-ti violeze nevasta, dupa ce vei ramane iar fara bani la buget pentru sanatate si educatie,cu deficitul marit din nou si imprumuturi la toti jmekerii planetei, sa vedem daca mai faci pe desteptul p-acilea.

  7. Iustinianus Augustus, renovator Romaniae

    Offtopic dar are oarecum legatura cu ceva curente de gandire din PSD, nu acuz PSD-ul dar exista curente de gandire. Am avut ocazia recent sa am o discutie cu un om de afaceri roman cu puternice conexiuni in PSD la cel mai inalt nivel si omul era foarte pornit si sustinea pana in panzele albe urmatoarele teze: Romania este condusa de straini si de securistii aserviti lor. Romania a fost distrusa si dezindustrializata dupa Revolutie de americani si francezi. Americanii si francezii sunt dusmanii poporului roman. Ei au distrus armata romana si din cauza lor nu avem armata si nu avem cu ce ne apara. Ei tin tara asta in robie si de asta nu merge bine in tara. Ei sugruma oamenii de afaceri romani care vor sa dea locuri de munca poporului si sa faca si ei un ban in tara lor. Ei vor sa imparta tara ca si in Iugoslavia si sa faca un razboi civil. Nu reusit sa faca asta pana acum pentru ca Putin ne iubeste. Putin are o slabiciune pentru poporul roman si este garantul si aparatorul Romaniei in granitele actuale. El este cel care ne mai apara. Am facut cea mai mare greseala dupa revolutie ca nu am ramas prieteni cu rusii. Daca ramaneam prieteni cu rusii acum eram bogati si toata lumea era fericita.

    Cam asta spunea omul. Am crezut ca nu e adevarat insa din pacate chiar era convins. Probabil unele televiziuni nu sunt departe de asemenea aiureli. Din pacate Romania este aruncata in haos de o clasa politica total iresponsabila care nu se gandeste decat la interesul lor, aruncand responsabilitatea in alta parte. Iar daca vor da doar 1,35% pentru armata dupa ce s-au angajat la 2% si in conditiile in care USA nu mai sunt dispuse sa cheltuie pe apararea aliatilor daca nu investesc si ei, atunci vom fi cam vulnerabili. PSD si-a luat angajamentul pentru 2% acum cativa ani, iar acum Grindeanu a promis acelasi lucru, daca nu se vor tine de cuvant in acest context international inseamna ca sunt chiar dusmanii acestei tari si acestui popor. Imi pare rau sa o zic dar ar fi inconstienta maxima sa tai de la aparare in acest context international. Sper sa fie doar un zvon si sa aiba capul pe umeri si sa aloce 2% si sa continue programele de inzestrare cu offset incepute de Ciolos!

    • acesta nu este un sait pro rus..poti sa pleci altundeva cu propanganda ta rusa..adio

      • Omul nu a făcut propaganda prorusa

        • Daca ramaneam prieteni cu rusii acum eram bogati si toata lumea era fericita.,,,asta cum ti se pare?

        • „Nu reusit sa faca asta pana acum pentru ca Putin ne iubeste. Putin are o slabiciune pentru poporul roman si este garantul si aparatorul Romaniei in granitele actuale. El este cel care ne mai apara.

          Sper ca autorul e doar un om cu chef de glume.

          • Iustinianus Augustus, renovator Romaniae

            Din pacate cel care spunea aceste lucruri nu era cu chef de glume ci era suparat ca nu vreau sa inteleg, era un om de afaceri de felul lui din Gorj.

            • Cel care spunea aceste lucruri este un biet imbecil, sincer ma indoiesc ca stie sa citeasca si rogu-te nu mai publica astfel de mizerii pe acest site!

              • Iustinianus Augustus, renovator Romaniae

                E un biet imbecil, insa unul cu bani care are ceva influenta. Eu am postat doar pentru ca mi s-a parut alarmant acel punct de vedere care circula prin cercurile in care se invarte. Atat. Daca reprezinta doar o minoritate absoluta si este un punct de vedere intamplator atunci e greseala mea. Daca e mai mult decat atat, ar trebui sa ii ingrijoreze pe mai multi.

              • Ei bine in gnl este bine sa stii ce zic imbecilii potenti.

                Si daca ala a ajuns lca concluzii duboase ca caum Putin mopare de gragul nost .. poa ceva contributie au si Ghitzanstein si Klema

            • fara suparare, omu` asta de afaceri apropiatu`psd, nu era cumva mana dreapta a potentului om de afaceri aritotel onasis ?
              ca sa stim in ce ape se scalda conducerea psdului impreuna cu conducerea moskva,

          • Mda, de ce ar avea un fost securist sovietic cu radacini mongole, ar carui frate a murit in timpul asediului Leningradului de catre germani, cu care eram aliati la moment, si a carui sotie, Alina Kabaeva, e partial tataroaica, ar avea orice fel de slabiciune pentru romani, sau in general pentru orice europeni? Referitor la granitele actuale, sa nu uitam ca de curand i-a dat lui Dodon harta „Moldovei mari”… Cat de prost trebuie sa fii ca sa crezi o astfel de propaganda?

      • Iustinianus Augustus, renovator Romaniae

        Citeste cu atentie. Am spus ce idei se vehiculeaza de catre unii oameni de afaceri care sunt apropiati PSDului. Ce spun eu este contrariul, adica acele idei sunt nocive, chiar daca momentan sunt doar spuse pe la colturi. Insa daca vor taia de la aparare au cumva o logica. Daca vrei sa te impui intr-o tara, o slabesti mai intai, incepand cu armata si coruptia. Reteta asta s-a tot folosit. Ai nevoie doar de tradatori interni.

      • Vad ca lipiti prea usor etichete .

    • Din păcate rușii nu sunt ei bogați, ce sa mai îmbogățească pe alții . Eventual ii îmbogățesc cum i-au îmbogățit pe ucrainieni

    • astia sunt vectorii de influenta cu ajutorul carora pedesereul domina tara.
      bugetarii(marea majoritate) si oamenii de afaceri cointeresati care abil imprastie aceste mesaje sunt realitati de ani de zile.

    • Puteai să spui orice alte litere ( UDMR , PNL , USR etc ) oportuniștii nu au partid , ei sunt peste tot în lumea politică , banii nu au miros .
      Vrăjeala cu PSD-ul și comunismul nu mai ține nici la poponarii drogați și bărboși din stradă , activați pe Facebook de jumatatea binomului Lelica sau Jos hannis împreună cu cozile de topor ale lui soros și reptilieni .
      Ăia din stradă vor bani , nu vrăjeala ideologică 🙂 !

  8. Pana la urma care e adevarul, ca stirile sunt contradictorii.

  9. Oare ajunge pentru cumpărarea de corvete, TBT-uri şi elicoptere de atac? Nu toate o dată, desigur, dar măcar câteva zeci de bucăţi pe an. Plus repararea Delfinului şi alte mărunţişuri.

  10. Pe digi scrie ca ar fi 1,35% de la buget si vreo 10 miliarde lei din credite.

  11. http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/disputa-guvern-cotroceni-pe-bugetul-armatei-654785

    Uitati date aici…..dau 1,35% pentru aparare, iar diferenta pana la cei 2% vin din, atentie….credite de angajament pentru investitii de 10,2 mld lei. Mai pe romaneste, le dau banii cu imprumut anul asta, iar ei se angajaza sa-i returneze pe viitor.

    Halal angajament respectat. Ma astepteptam la o teapa in halul asta, nimic neobisnuit. Sau mai bine, poate nici nu-i cheltuie si raman cu ei la buget chiar de anul asta. Dau vine pe doi trei generali si au rezolvat treaba! 🙁

  12. Stie careva daca impozitul pe profit de 16% la microintreprinderi a ramas optional? ori se aplica obligatoriu acel 1% impozit pe cifra de la 1 Februarie?
    Va rog frumos care stie exact sa-mi dea un raspuns.

  13. Spre gloria lui Dragnea-kantor si prietenii lor de la elbit , etc etc : In proiectul de buget pe 2017, Guvernul a alocat doar 1,35% din PIB pentru Ministerul Apararii Nationale, in ciuda faptului ca presedintele PSD a spus clar, in mai multe randuri, ca Guvernul se angajeaza, in cadrul NATO, sa aloce 2% din PIB. Dragnea scria chiar pe 18 ianuarie, aflat in SUA, ca l-a asigurat pe Michael Flynn, viitorul consilier pentru securitate nationala in noua administratie Trump, ca „actualul guvern va respecta angajamentul Romaniei de a aloca 2% din PIB pentru Aparare”.
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21551322-guvernul-aloca-doar-1-35-din-pib-pentru-aparare-desi-dragnea-promis-clar-2-avut-asumare-clara-obiectivului-2-din-pib-pentru-aparare-este-asumare-oficiala-care-nu-renuntam.htm
    Kantoristii lui dragnea si kondyakovii lui tariceanu nu stau degeaba – astia cred ca vor sa vada armata in parlament , cuibusorul de nebunii al vanzatorilor de neam si tara .

  14. „La capitolul ,,Investiții” alocarea bugetară prevede investiții în infrastructură, sănătate, educație, agricultură, creșterea absorbției fondurilor europene, prin finanțarea unor proiecte prioritare care să conducă la realizarea unor rezultate concrete.”

    Şi cum rămâne cu penitenciarele, că sunt supraaglomerate. Nu construiesc şi câteva zeci de penitenciare noi?

  15. Pai da, le da bani cu imprumut, o sa faca TBT,si din vanzarea lor o sa dea banii inapoi

  16. Burtile generalilor sa fie pline in rest ne ascundem pe unde putem in caz de ceva ,nu stiu oare citeste vreun general cu burta plina ce se scrie pe aici,? Intreb si eu !!!

  17. Ne trebuie un om de baza din cadrul armatei ca sa reformeze armata din temelii,deocamdata suntem ca si calugarii aia asteptand sa se termine postul sa putem infuleca adica sa treaca timpul leafa merge

  18. Probabil vor sa contribuie din alte fonduri la crearea armatei europene ,Mogherini bate toaca de ceva timp si atunci considera ca suntem safe

  19. 1.35% din PIB atat aloca PSD pentru Aparare ;)…. asa ca toate investitiile din aparare s-au dus pe apa sambetei . Pacat de acei oameni care au votat cu PSD .
    Acum se vad roadele votului lor din 11 decembrie .;)

  20. Vazand ca se tot vehiculeaza diferite sume, unele batandu-se cap in cap, mi-am rupt un pic de timp si am facut ceva cercetare direct la sursa (Ministerul de finante). Pentru cei interesati atasez mai joc concluziile.

    Referinte:
    proiect de lege privind bugetul de stat pe 2017: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/PROIECTLEGEbugetdestat2017_23012017.pdf
    anexa 3 la mentionata lege (practic bugetul total al ministerului apararii): http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/proiect_buget_2017/Anexa3/Ministerul_Apararii_Nationale.pdf
    Si acum cifrele:
    PIB estimat pe 2017: 815,195 mld RON
    Bugetul total MApM: 11.022 mld RON (mai excat 11.022.232 mii RON)
    procent din PIB: 1.352%

    Pr langa aceasta suma, in proiectul de buget se mentioneaza:
    „Art.27. – Se autorizează Ministerul Apărării Naționale, în anul 2017, sa efectueze angajamente legale, suplimentar față de creditele bugetare aprobate, în limita sumei de 7.623.000 mii lei, în vederea derulării programelor de achiziții de echipamente și alte investiții publice.”

    Deci MApN mai poate cheltui suplimentar 7.62 mld lei (cel putin in teorie, daca vor si reusi / dori / vor fi lasati sa faca asta sau nu e de vazut). Asta ar duce totalul la un maxim de 18.64 mld RON respective 2.28% din PIB. As mai insista un pic asupra acestor bani, pentru ca am vazut mai sus tot felul de confuzii legate de conceptele de credit bugetar si angajament bugetar. Fraza de mai sus insemana ca, peste banii alocati in buget, armata e autorizata sa cheltuiasca in plus 7.62 mld lei, bani care vor trebui imprumutati de MF de pe piata si care se vor constitui deficit (adaugandu-se la deficitul total al bugetului). Personal, cred ca s-a mers pe variant asta pentru ca e mai usor de jonglat cu deficitul fara sa mai faci rectificari negative la bugetul armatei (daca in primele luni or sa vada ca e groasa treaba, armata nu osa mi fie lasata sa faca angajamentele respective, lasand astfel posibilitatea altor ministere sa se imprumute suplimentar).

    Acum, in functie de preferinte, se poate spune ca PSD a respectat sau nu promisiunea de a asigura armatei echivalentul a 2% din PIB pe 2017. Din punctul meu de vedere, conteaza mai putin artificul folosit, mi se pare mult mai important sa cheltuiasca acesti bani, cu cap. As zice ca cel putin teoretic, PSD a dat 2%, dar concret vom putea vedea abia la sfarsit de an.

    PS am spicuit cate un pic tot din anexa 3, ca sa ne facem o idee ce tipuri de echipament are in vedere MApN:
    Este necesara identificarea si implementarea unor mecanisme legislative care sa
    asigure intensificarea colaborarii si implicarii operatorilor economici din industria de aparare in realizarea produselor militare ce fac obiectul programelor de inzestrare esentiale pentru Armata Romaniei, respectiv:
    – Avion multirol al Fortelor Aeriene;
    – Transportor blindat pentru trupe 8×8 si 4×4;
    – Autoturisme de teren blindate si neblindate de tip usor – 4×4;
    – Sisteme C4I cu capabilitati de integrare ISTAR;
    – Corveta multifunctionala;
    – Sistem de rachete sol-aer cu bataie mare;
    – Vanatorul de mine;
    – Elicoptere.

    Eu inca mai sper la corvete. In acelsi timp, pentru cei ce mai sperau sa vada un submarine functional in marina noastra, cred ca ii putem pune cruce, nici o vorba de asa ceva.

    • Sunt curios de cate ori au reusit sa achizitioneze la MApN ceva in ultimii ani folosind creditul asta de angajament…

    • „Proiectele de investitii prioritare pentru perioada de referinta, aflate in derulare sau in curs de initiere sunt:
      1. Masini de lupta pe roti si senile;
      2. Sisteme de artilerie terestra;
      3. Sisteme C2 si CIS;
      4. Armament si echipamente individuale si de grup;
      5. Echipamente de geniu si EOD;
      6. Autoturisme de teren blindate si neblindate;
      7. Platforme de transport multifunctionale;
      8. Aeronave de lupta si transport, inclusiv echipamente de comunicatii si localizare specifice;
      9. Sisteme de aparare antiaeriana cu baza la sol;
      10. Nave de lupta;
      11. Nave de sprijin;
      12. Sisteme fixe si mobile de cercetare, supraveghere si contramasuri electronice;
      13. Proiecte de modernizarea/reconfigurarea infrastructurii militare;
      14. Alte achizitii in sprijinul functionării structurilor.”

      „Este necesara identificarea si implementarea unor mecanisme legislative care sa asigure intensificarea colaborarii si implicarii operatorilor economici din industria de aparare in realizarea produselor militare ce fac obiectul programelor de inzestrare esentiale pentru Armata Romaniei, respectiv:
      – Avion multirol al Fortelor Aeriene;
      – Transportor blindat pentru trupe 8×8 si 4×4;
      – Autoturisme de teren blindate si neblindate de tip usor – 4×4;
      – Sisteme C4I cu capabilitati de integrare ISTAR;
      – Corveta multifunctionala;
      – Sistem de rachete sol-aer cu bataie mare;
      – Vanatorul de mine;
      – Elicoptere.”

      Bravo, Mihai! 🙂
      Toata lumea pare preocupata sa injure fara a avea macar curiozitatea sa vada despre ce este vorba…

      Chiar daca nici eu nu am incredere in ei, cred ca ar fi interesant sa vedem care ar fi directiile principale de actiune. In primul rand doua: prioritatile la achizitii si implicarea industriei nationale – offset? 🙂

      Pe naval mi-au atras atentia navele de lupta – fregatele? Altceva de lupta modernizabil nu prea mai avem in afara de dragoare si Tarantule, poate la fluvial sa mai apara ceva, corvetele (vom vedea anul asta daca semneaza si, mai ales, cu cine semneaza) cu aparitia notabila a dragoarelor si a navelor logistice.

      TBT-ul pare sa fie in carti in continuare plus intentie de modernizare a artileriei.

      Mi-au atras indeosebi atentia sistemele AA cu raza lunga cu implicarea industriei nationale, deci ar fi vorba de chestii noi ca la SH-uri nu-ti da nimeni nimic. Patriot? MEADS? Ca tot luam radare mobile…

      La elicoptere au anuntat deja contractul pentru Pume si ar fi rezultatul licitatiei lansate in SUA pentru un elicopter pentru trupele de uscat. Cu multirolul e clar, cel mai probabil luam din SUA, din cele parcate la soare.

      A mai aparut si programul pentru 4×4 blindate si neblindate, cine ar putea fi aici competitor?

      Masini de lupta pe senile? Oare mai revitalizeaza vreo transa de MLI-uri? Mai au de unde?

      Avioane de transport: Hercules? Ca inteleg ca alea care „este” e pe duca si batrane rau.

      Dragnea pare sa caute legitimitate in SUA ca sa aiba liber la intern. Pentru asta ar trebui sa le arate alora ca vorbeste serios, altfel o sa apara iarasi diversi prin vizita pe aici, ambasadorul o sa-si mai faca niste poze si o sa zica una alta despre statul de drept. Chiar ma miram de lipsa de reactie de la europeni si americani pe problema gratierilor s.a.m.d.

      Oricum, anul asta ar trebui sa se semneze TBT-ul si corvetele, daca nu se va intampla o sa fie destul de clar…

      • Hai ca am scris prea mult… Dar sa stiti ca n-am injurat pe nimeni ca sa merit moderarea… 🙂

        Si da, cu greu cred ca se va intampla ceva cu Delfinul…

      • Astea sunt toate in carti de ani buni….Nu inteleg unde vrei sa ajungi.

      • Nicolae ,
        Deocamdata totul mi se pare o insiruire de intentii frumoase .
        Ai vazut dumneata offset real/colaborare in productie/transfer tehnologic la ultimele contracte de radare sau rachete AT , precum in Polonia ?
        Eu nu !
        Si se mai vorbeste pompos de cooperarea in productie !
        Da , a aparut pe site-ul Revistei fortelor terestre ultimul numar al Buletinului de teorie militara al SMFT , unde la articolul dublu dedicat analizei situatiei/dotarii trupelor de geniu se vorbeste la fel de cooperare in productie/cercetare-dezvoltare/fabricatie locala , dar realitatea este ca la fel s-au cumparat la cheie cateva utilaje si roboti/complete EOD/vehicule blindate de import .
        Facta non verba !

        • Nicusor, nu te contrazic, pentru moment totul este o insiruire de vorbe frumoase si nu avem garantia ca va fi altfel.
          Mai mult decat atat, ai nostri nu sunt tocmai renumiti pentru transparenta si comunicarea exceptionala, din contra!
          Insa anul trecut am vazut primele miscari de bun augur, primele miscari care ar putea returna ceva in industria romaneasca de profil, cat a mai ramas din ea. Ma refer la programul corvetelor si la TBT. Bineinteles, ramane sa le vedem semnate si ramane sa vedem in ce va consta offset-ul.
          Este parerea mea proprie si personala ca aceste doua programe vor merge inainte in 2017, s-ar putea sa ma insel amarnic, ramane de vazut. Cum ai zis si tu, facta non verba!
          Ce m-a deranjat oarecum e ca nimeni, in afara de Mihai (imi cer scuze daca gresesc si au mai fost si altii), n-a avut curiozitatea sa vada ce investitii cuprinde proiectul de buget, mai toata lumea s-a pus direct pe injurat.
          N-a mai ramas mare lucru din ce aveam noi pe vremuri, important e sa exploatam la maxim ce avem si, in masura posibilitatilor, sa restartam ce-am pierdut.
          E greu cu offset-ul la achizitii mici, iar anul trecut, din ce-am mai vazut eu, cam despre asta a fost vorba. Gaurile sunt enorme, ce-au facut anul trecut cred ca intra la un soi de carpeala.
          Eu zic ca in sase-sapte luni ne vom lamuri. Fie ca e de bine, fie ca e de rau…

  21. Fratilor avem in tara cea mai importanta baza militara din Europa (pana e gata cea de la polonezi)mai putem astepta putin,in alta ordine de idei ce va asteptati de la KGB-_istii Dragnea,
    Tariceanu?

  22. Desi ma asteptam la astfel de artificii jegoase parca tot nu imi vine sa cred ce pisati nenorociti si tradatori au fraiele tarisoarei asteia, absolut toti, din toate partidele si din toate gaurile de viermi de unde au iesit. Desi fierb de nervi, incerc sa ma calmez, nu de alta dar imi vine sa musc din monitorul de la pc si-mi fac paguba pt niste rahati vanzatori de neam. Auzi, credite de angajament cica, adica bani pe foaie, fictiuni, sf-uri si alte baliverne de prost gust. Pacat de tara asta ca-i frumoasa foc, din pacate e si populata de mult prea multi paraziti, de la cei cu putere de decizie pana la zombies spalati pe unicul neuron ce-i voteaza pe acesti ciumati rosiatici pt 20 de lei in plus la pensii si alte firimituri aruncate ca la ultimii milogi sau sclavi. Sa traiasca asistatii social, puturosii, bosorogii ce si-au trait traiul si mancat malaiul, tiganii si rromanii tiganizati, curvele, talharii si restul de „elita” pitoreasca. Si in caz de razbel ghici cati din astia isi vor apara patria? Zero, a big fucking zero.

    • Te sfatuiesc – ca ”admin iubiret de ciori” ce sunt (conform spuselor tale) – sa iti masori cuvintele.
      Ai fost avertizat mai demult, ti s-a spus clar ca n-ai ce mai cauta pe aici daca nu termini cu jignirile, ba chiar ti-am permis sansa…vad ca nu te potolesti.
      Asta este ultimul avertisment si te rog, nu raspunde la el !..sau zbori.

    • Si tu ce esti ma Pavlik Faracurca?
      In afara de FSB cine te mai autorizeaza sa scrii despre „rromanii tiganizati” ?! SI daca nu iti plac bosorgii ucide-ti parintii cu parul. O merita ca nu au stiut sa te educe!

      • Ghita, tu de ce te simtisi cu musca pe caciula? Mai usor cu pianul pe scari ca eu n-am treaba cu tine. Nu-ti stiu simpatiile politice si comentariul nu-ti era adresat. Parintii mei Bizoane au mai multi neuroni si nu se incadreaza in ce am scris eu. Eu zic sa-ti vezi de ale tale, din ce stiu eu e prima interactiune intre noi doi, deci nu vad rostul comentariului tau. Te simti „roman tiganizat”? Nu cred ca e cazul, eu am insirat acolo „masele” de oameni care cred eu, si e doar o parere, ca voteaza cu ciuma rosie. Ca am sarit calul, pote, pt asta exista admini si mi-am luat „mustrarea”, asa ca te rog, daca nu poti purta o coversatie fara a te da rotund unde nu e cazul, sa-mi ignori comentariile. Nu port pica, dar daca nu ai altceva de muscat iti sugerez sa-ti ajustezi tinta ca tragi pe langa. Repet, comentariul meu nu viza pe nimeni de pe acest site, nu e problema mea cand unii oameni se simt cand nu e cazul. Nu ne cunoastem deci hai sa nu ne atribuim lucruri fictive. Din punctul meu de vedere nu-mi pasa daca intelegi ce am spus sau nu. Sanatate si viata lunga.

        • Bravo, DOMNULE Paul Bescuca pentru comentarii si atitudine! Prea mult si prea multi ne ascundem dupa deget, rezultatele se vad in jurul nostru.Fiecare e liber sa puna un diagnostic! Cum spunea cineva, fundatura tarii e produsă prin CONTRASELECTIE si FORMA FARA FOND. Se pare ca in astea doua, excelam.

          Cu stima, pentru un roman adevarat!

        • Am 65 ani, pensionar (cu anticipatie ca putoiul de director – prima lui calificare find aia de sit al nevestei sale care era tare-n tata- s-a dispensat de mine .. ca apoi sa angajeze unu care sa faca ce puteam face si eu dar eu aveam „prea multu ani” si HTA ) cu unele hibe Deci ma simt vizat ca find intre „bosorogii ce si-au trait traiul si mancat malaiul”.
          Nu stiu cati neuroni au parintii tai dar u au avut suficenti sa iti dea un pospai de educatie.
          Cat despre romani tiganizati, tigani dudisti samd este o constanta a propagandei ruso-maghiare Iar comentariul cu :frumoasa tara pacat ca este locuita” ma vizeaza direct. Auzi ma Faracurca ce ar fi sa iti mai temperzei elanul „revolutionar” pe care la-i invat de la Tismaneanu, Patapievici, Pere Moscu si compania de nkvedei?!

          • Am sa incerc sa nu iti raspund cu aceeasi moneda, adica sa te jignesc cum o faci tu, desi este clar ca nu ai inteles nimic din comentariul meu. Nu toti „bosorogii” sunt degeaba si si-au trait traiul si mancat malaiul, doar cei ce nu le pasa decat de aia 2 lei, vorba vine, pusi la o pensie pe care mai mult sau mai putin o merita, neinteresandu-i de generatia ce vine din urma, printre care si copiii/nepotiii lor. „Bosorogi” sunt si parintii mei dar nu au ochelari de cal. La 65 de ani, multi inainte, nu mai umbli in „strada” sa vezi cati „manelisti, romani tiganizati, putori, etc” exista cu adevarat in tara asta. Eu, la 35 ii vad, si toti au puterea votului. Te-ai simtit aiurea, te-ai bagat intr-o oala unde nu te bagi daca ai un respect de sine, un principiu de urmat. Am spus ca tara, din pacate, e locuita si de multi paraziti, nu ca e locuita in totalitate de paraziti. Si eu locuiesc tot aici, si familia, si majoritatea prietenilor, deci nu-mi rastalmaci vorbele. Cat despre „revolutionari”, hai sa nu mancam ce nu trebuie, caci repet, nu ne cunoastem si nu stii ce-mi „poate capul”. Am o parere si nu mi-o schimba nimeni, o expun unde vreau, nu e pe placul unora, de acord, dar eticheta pe care incerci „matale” sa mi-o pui nu are treaba cu realitatea, mai da o „geana” prin comentariile mele (am maxim 50) si ai sa vezi in ce barca vaslesc. Daca vorbim de corectitudine, atunci adminii sa fie impartiali, ca se vede cine declanseaza atacuri directe la persoana si cine ataca o idee. Ca sa inchei ideea, abtine-te „domnule” Ghita de la jignirile puerile, contrare cu varsta „dumneavoastra”, ca fiecare dintre noi are o daza de „nesimtire” si a mea e mare. Nu e treaba mea ca te simti vizat domnule Ghita, nu imi sta in caracter sa spun pe „ocolite” ceea ce cred. PS: Daca adminii considera ca „unii sunt mai privilegiati decat altii” atunci ma pot baga la spam si am sa le respect decizia, citesc articolele si cu asta basta, dar e curios cu „permisiunile” sunt preferentiale. Sunt oltean, am gura multa, defect sau avantaj, depinde de situatie.

            • Scuze pentru Offtopic
              Domnule Paul Bescuca, imi permit sa va scriu aici, daca lucrati in domeniul petrochimiei, va rugam sa va vizitati contul de Linkedin, si eu lucrez tot in domeniu, compania noastra ar dori sa va contacteze.

              Cu deosebita consideratie, si in speranta unei colaborari viitoare fructuoase,
              Cu stima,

              SDI

              • Acel Paul Bescuca este unchiul meu, fratele tatalui meu. Purtam acelasi nume dupa bunicul meu, fost colonel in armata. Da, unchiul meu lucreaza in petrochimie si locuieste in Targoviste, pe cand eu sunt din Craiova. Incercati sa-l contactati pe facebook, are cont. Sanatate multa va doresc.

                • Va multumesc nespus de mult. Imi cer scuze pentru confuzie. Daca nu abuzez prea mult, ati putea sa imi scrieti niste date de contact ( adresa de e-mail as prefera) pe adresa nifskope09@gmail.com ? Nu reusesc sa il gasesc pe facebook, nu ma prea descurc cu noua tehnologie, deh, varsta… si nici nu as vrea sa creez si mai multa confuzie vorbind cu altcineva.

                  Va multumesc si imi cer scuze moderatorilor pentru offtopic.

                  Cu deosebita Consideratie.

  23. Romania este dupa cum am mai scris tara lui „Am fost tradati!!!” si „Nimeni nu putea sa anticipeze chestia asta!!”.

    Dragnea + Grindeanu spera sa ii faca din joc de glezne pe americani. Adica ei pun 1.35% banu’ jos si restul de 0.98% credite de angajament pe care nu o sa le ia niciodata. Daca americanii se prind ca nu o sa luam niciodata creditele alea si o sa inceapa sa faca gura, o sa mai dea niste bani (o sa ia credit) ca sa le inchida gura la americani.
    Ce trebuie sa intelegem cu totii e ca inzestrarea armatei este efectiv in pixul primului ministru. Daca primul ministru vrea, poate sa dea bani pentru inzestrare. Daca nu vrea, nu da. Si am avut pina acum cativa prim ministri care nu au bagat banii in „fiare” vi-i listez: Tariceanu, care azi pare din ce in ce mai apropiat de rusi, Ponta – sunt foarte multe articole care il leaga pe net de KGB, in plus a comis o gramada de fapte care ar indica ca este agent de influenta rus. Mai este evident si Boc care s-a luptat cu „greaua mostenire” si nu a dat nici un ban la armata. Dar ultimii 2 ministri din 4 care au stat mai mult de 3 luni par sa aiba legatura cu rusii, care eu consider ca nu au nici un interes ca noi sa avem armata. Ciolos a crescut un pic banii alocati, s-a batut sa demareze niste proiecte care in mod evident au fost ingropate cu prima ocazie. Acum se vede cam de ce Tariceanu a aminat deciziile de achizitie pentru urmatorul prim-ministru si urmatorul parlament. Stia el ce stia …

    Revenind la Dragnea+ Grindeanu (presupun ca mai mult Dragnea decat Grindeanu) planul lor este simplu: nu dau bani pentru inarmare ca nu ne ataca nimeni. Si va asigur ca atita timp cat sunt ei (PSDul) la guvernare, nu o sa ne atace nimeni, ca nu au de ce. Cata vreme suntem condusi de PSD suntem practic o natiune vasala lor, si dupa cum se stie „Capul plecat, sabia nu il taie”. Aici ar fi mult mai mult de discutat, deoarece cu cat te uiti mai mult la problema cu atit iti dai seama ca rusii nu au plecat din tara asta niciodata, ei fiind la butoane cam toata perioada post ’90 in tara asta. Poate cativa ani sub Constantinescu pina cand acesta a fost „invins de sistem” si cativa ani sub Nastase care oficial a fost cu ei, dar i-a ars pe unde i-a prins (Nastase a fost pro-rus in acelasi mod in care si Ceausescu a fost pro-rus). In rest, toate datele indica faptul ca rusii au controlat numirile la varful statului roman, iar „alesii” au decis dupa cum au vrut cei din spatele lor.

    Nimic din toate astea nu se puteau intimpla fara complicitatea votantilor PSD. Daca ii iei la intrebari pe votantii PSD (pensionarii si restul) o sa afli ca: PSDul e bun deoarece le-au dat bani in plus la pensie alocatie whatever, noi suntem cu americanii si nu trebuie sa ne inarmam ca ne apara NATO. Daca intri putin in profunzime si ii intrebi de unde sunt banii aia pentru maririle lor se enerveaza si incep sa tipe astfel incat nu poti sa ai o discutie rationala cu ei. Sau zic ca ei au muncit pentru banii aia. Si le raspunzi: Da, ai muncit si ai platit la sistemul de pensii, dar asta nu inseamna ca azi copilul tau nu plateste pentru tine. Nu vrei sa te sacrifici tu si sa nu mai ceri pensii mari astfel incat copilul tau sa traiasca mai bine? Faceti experimentul asta si vedeti ce raspuns primiti ;). Asta inseamna ca avem de a face cu oamenii care sunt capabili sa isi sacrifice copiii ca sa o duca ei mai bine. Nu mai vorbim sa isi sacrifice tara, ca oricum nu le-a pasat niciodata cu adevarat de tara asta. Evident, ca sa fie ipocrizia maxima, vor ca pentru apararea lor sa plateasca altii (NATO).

    In momentul in care NATO nu va veni in ajutor, ca nu are de ce sa vina o sa treaca la „Am fost tradati!!!”. Pai de ce au fost tradati? Din cauza ca NATO a zis ca o sa ii apere de acum pina la finalul timpului pe banii si pe sangele lor, iar ei nu trebuie sa contribuie cu nimic. Evident ca bravii nostri conducatori marseaza la ideea asta, deoarece asa ei pot sa indeplineasca ordinele de la Kremlin. Cele doua categorii sunt unite in ipocrizie. Sa nu va inchipuiti ca votantii PSD nu stiu ca daca nu avem armata o sa picam la rusi. SI ei stiu ca nu avem armata, dar nu le pasa daca ajungem la rusi, tot ce le pasa sunt cei 200RON primiti in plus la pensie luati cu japca de la cei productivi cu ajutorul votului lor. Dar evident ca o nu o sa recunoasca in ruptul capului chestia asta, o sa tipe, o sa faca pe prostii, o sa refuze sa discute, orice numai sa nu recunoasca legatura intre votul lor si innapoierea Romanieie. De ce? Deoarece ei sa vad pe ei ca niste oameni buni, stalpii societatii etc etc nu ca ce ar fi daca si-ar distruge viitorul copiilor lor si al tarii pentru 1 kil de carne in plus. „Am fost tradati” si deoarece PSDul a promis ca va creste pensiile si vor creste si economia si ca tara va creste odata cu pensiile. Evident ca undeva in sufletul lor stiu ca asta nu este posibil sa ai si autostrazi si pensii si armata si scoala si spitale samd samd samd din aceeiasi bani, dar alunge repede de tot gandul. Asta este si motivul pentru care desi „am fost tradati” votam in continuare ca vitele cu tradatorii. Pentru ca nu le pasa de tradare, le pasa de banii aia primiti in plus fata de ce stiu ca merita.

    Evident, conducerea PSDului le canta in struna din doua motive. Primul e ca asa e scriptul primit de la Kremlin, iar al doilea e ca ei traiesc foarte foarte bine din chestia asta. Daca ceva rau se intimpla, cum ar fi sa ne lase NATO din brate, o sa o bage pe aia cu „Nimeni nu putea sa anticipeze asta!!!” desi era evident pentru oricine cu creierul semi-functional ca exact chestia asta urma sa se intimple. Dege(ne)ratu saracu’ striga cred ca de vreo 3 ani ca trebuie sa ne inarmam etc etc etc si nu il asculta nimeni. Plus alti generali in retragere si o multime de altii. Nu ii asculta nimeni … De ce nu? Ca e mai usor sa nu faci nimic si sa iasa banu’ decat sa stai si sa te chinui sa faci ceva, si dupa aia urmatorii sa te bage la bulau ca ai uitat sa pui timbrul pe dunga si ai incalcat nu stiu ce norma a vreunei legi de care nu a auzit nimeni.

    Si uite asa cele doua Romanii au pactizat. Romania lui „am fost tradati” cu cea a lui „nimeni nu putea sa anticipeze asta”. Ei ne duc mai mult sau mai putin veseli spre disolutie nationala. Pentru mine este cat de poate de trist sa vad cum catastrofa se apropie, ca si unii si altii stiu ca se apropie, dar nu fac nimic ca sa o impiedice. Fiecare are deja scuzele pregatite, ca el nu e de vina, ca nu trebuia sa faca nimic, ca altcineva trebuia sa faca samd samd samd.

    Intre timp la rasarit se pregateste nou script pentru Romania. Mai direct de atit nu se poate: Dodon se intoarce de la Moscova cu noua istorie a Moldovei, care ce chestie!!!, trebuie sa contina si partea romaneasca a Moldovei lui Stefan. Pe aici sunt unii care vor din tot sufletul sa ne unim cu R.Moldova. Fiti atenti ce va doriti, ca e posibil ca R.Moldova sa se uneasca cu noi, si daca nu cu noi toti, atunci cu o parte din noi …

  24. Poate fi 2 % pentru armată, dar depinde pe ce se duc banii. Dacă sunt investiți pentru dezvoltarea unor capacități naționale de apărare, în colaborare cu firme străine e OK, dar dacă se duc pe achiziția de tot felul de echipamente exotice e degeaba alocația bugetară.

  25. se rediscuta bugetul apararii..

  26. Creditele de angajament nu sunt credite bancare. Sunt bani cheltuiti din bugetul altor ani.

    Adica Dragnea si ai lui dau MApN un buget mai mic, dar ii lasa sa angajeze cheltuieli mai mari decat au bugetul.

    Majoritatea achizitiilor serioase oricum s-ar intinde pe mai multi ani si ar trebui sa existe credite de angajament, dar alea ar trebui sa fie in plus fata de cei 2 la suta, ca sunt din alti ani.

    Insa daca vor sa-i mai pacaleasca pe astia de la NATO, aia nu sunt atat de tampiti incat sa inghita gogoasa cu 2 la suta proveniti din credite de angajament. O pacaleala mai desteapta ar fi sa puna acum banii in buget, sa-i tina acolo la saltea si sa-i ia inapoi pe la vreo redistribuire mai prin toamna pe motiv ca nu mai e timp sa fie cheltuiti – ceva imi spune ca pe asa ceva vor merge pana la urma.

    Oricum e clar ca n-au bani, si trebuie sa tinem cont ca trebuie sa mai fure si pesedeii cate ceva, ca au cam facut foamea de la o vreme.

    • Si banii aceia de unde crezi ca provin? Acei 3% deficit? Nu prin imprumuturile facute de Min Finantelor prin Trezo pe piata de capital? Fie ea externa prin bondurile in EUR USD sau cea interna cand emit bonduri in RON? Cine are atatia bani ca sa cumpere acele bonduri? te crezi cumva in Japonia sa ai proportie covarsitoare din datorie detinuta de populatia tarii? Aici daca-i spui bizonului sa nu depuna banii la banca ci sa-si investeasca banii in bondurile in ROn emise de Trezo, te acuza ca-l furi si te scuipa in fata.

      Deci, pe scurt…Creditele de angajament implica bani atrasi de statul roman de la banci pentru a-si incropi bugetul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *