Se pare că cei de la MAPN, spre deosebire de omologii lor elvețieni, lucrează și sâmbăta. Este una dintre explicațiile posibile pentru drona – sistem țintă ULTRA-20 V2 – găsită în apele Mării Negre de cei de la ARSVOM(Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare) la circa 41 Mm (aproximativ 76 km) de coastă după cum ne relatează Adevărul de Constanța preluînd postarea lui Marian Cosma de pe Facebook.
Nu știu ce făcea sistemul țintă ULTRA-20 V2 acolo… Poate îl căuta pe Vasilică (pentru cine nu-și amintește, Vasilică este o dronă subacvatică în valoare de niște sute bune de mii de dolari americani, pierdută pentru totdeauna pe fundul Mării Negre după cum scriam mai demult aici).
Potrivit Direcției Generale pentru Armamente din cadrul MAPN, sistemul ţintă ULTRA-20 V2 este destinat diversificării posibilităţilor de antrenament în cadrul exerciţiilor de trageri reale sau simulate cu sistemele de rachete HAWK din dotarea SMFA şi KUB din dotarea SMFT.
Platforma aeriană ULTRA-20 V2 este produsul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) și a fost dezvoltată la cererea SMFA, beneficiarul final fiind poligonul Capu Midia.
Principalele caracteristici ale platformei aeriene ULTRA-20 V2 sunt:
- masa platformei aeriene: 27 Kg;
- rază de acţiune faţă de punctul de comandă: 50 Km;
- autonomie: 60 minute;
- altitudinea maximă atinsă în teste: 3.000 m;
- suprafaţa efectivă de reflexie: aproximativ 1.5 mp;
- viteza maximă în palier atinsă în teste: 245 Km/h;
- decolare: prin rulare (se va dezvolta si un sistem de lansare cu rampă);
- recuperare: pe roți;
- funcţionează pe timp de zi sau pe timp de noapte;
- pilot automat cu funcţii ce permit operarea complet automată a platformei aeriene.
La o scurtă trecere în revistă a performanțelor declarate ale dronei-țintă vedem că era cam departe de locul de unde putea fi lansată, o posibilă explicație fiind că a fost pierdută chiar mai demult și a plutit în derivă.
O altă posibilă explicație poate avea legătură cu exercițiile multinaționale conectate seriilor de pregătire DEFENDER-Europe 21 și DACIA 21 LIVEX ce se vor desfășura începând cu 9 iunie 2021 la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” din Capu Midia, judeţul Constanța. Evenimentul va cuprinde exerciții cu trageri reale executate de unități americane (10th Air and Missile Defense Command) și românești (Brigada 1 Rachete Sol-Aer și Regimentele 50 și 53 Rachete Antiaeriene) de rachete antiaeriene, și are ca scop creșterea nivelului acțional al capabilităților tactice în context întrunit și multinațional.
Oricum, nu pot să nu remarc excelenta flotabilitate de care ULTRA-20 V2 dă dovadă. În fața solicitărilor de clarificări, cei de la ARSVOM și de la Garda de Coastă au îndreptat reprezentanții presei către MAPN.
Defecțiuni se întâmplă și la case mai mari, dar măcar ăia comunică atunci când sunt prinși cu mâța-n sac. Să sperăm că vom avea un răspuns de la MAPN. Așa ar fi normal.
Nicolae
Actualizat, 8 iunie 2021, preluare focuspress.ro:
Potrivit colonelului Daniel Anghel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, este vorba despre un avion folosit la aplicații pe mare.
”Dronele sunt de multe tipuri, însă acesta nu este chiar o dronă. Este un avion <<țintă>> radioghidat. Este de producție românească, noi le construim și le folosim ca ținte. Vineri (4 iunie -n.r.) s-a întâmplat totul. Acesta a ieșit din raza de acțiune și s-a prăbușit în mare. A fost recuperat, a ajuns din nou în posesia noastră și urmează să-l folosim din nou, la alte exerciții. Deci este doar un avion de țintă radioghidat”, a declarat, pentru Focus Press, colonel Daniel Anghel, purtătorul de cuvânt al MApN.
Bine ca pluteste si poate fi recuperata. Care era treaba cu Vasilica care sa dus la fund?
Vasilică a citit Iona de Sorescu.
Poate mapn sa faca drone kamikaze? Infine tehnologia….
Se pot face multe in cadrul ind. aerospatiale de aparare, dar NU se doreste ,pentru ca ,pentru ”unii”, sunt mai ”avantajoase ”,achizitiile din afara . A.Q. ( Asigurarea calitatii ind. aerospatiala deaparare .)
eu stiu ca numai cercetezi si dezvolti daca drona respectiva este acceptata in dotare si pe site DPA inca este la categoria program de cercetare dezvoltare asa ca poate este doar un una de test cat de reusit o sa ne informeze DPA nu?
m-as fi gandit ca un minim dispozitiv de urmarire ,monitorizare si senzori au….poate au.
in fine ,incurcate sunt caile ministerului lui tov.ciuca….va urma.
Faptul ca armata face antrenamente antiaeriene folosind drone reale este o veste excelenta. Supraveghere, detectie, etc pe drone reale inseamna ca nu suntem chiar asa de descoperiti in fata lor pe cat s-ar crede. Sincer, nu ma asteptam la o surpriza asa placuta.
Are un numar pe aripa din ce am mai vazut prototipurile nu prea au asa ceva
Puteau baietii care au gasit-o sa o lasa mai moale cu pozele si batut toba in targ si sa o acopere si sa o duca direct la armata. Nu stii cine mai se uita la pozele alea:((
Concluzii:
Facem drone!(aproape) IEEEEI!; e foarte bine, e un inceput, chiar as fi curios cine a proiectat-o/calculat-o…oare unde se fabrica?
Sistemele AA nu au reusit sa loveasca o drona ce zbura la altitudine medie.. :(((
Drona e supradimensionata structural, a cazut in apa si nu a avut nimic aparent (ar trebui facut un control ndt, vazut cum a intrat apa in straturile alea, electrica e probabil praf, oricum, as zice ca de acum e compromisa)…ma rog, la 27kg nu prea avea ce sa pateasca, dar poate e ceva potential se crestere…
O firma din grupul Asesoft Teamnet. Ghiță.
pai daca e ghita e clar drona chinezeasca din linkul de mai jos. Aveti dubii?
Seamănă totuși cam mult cu platforma asta chinezească, daca vă uitați au și un model VTOL care aduce mult cu un alt prototip prezentat recent de MAPN…Să fi pornit de la platforma asta cu dezvoltarea?
https://www.muginuav.com/product/new-mugin-3m-uav-v-tail-platform-frame-kit/?fbclid=IwAR3TKa9Yqmmw2x1rhktMHSelKQ5a0ZQT9cTXv2MU_CKxoYobCVAbiPcZX2Q
tind sa cred ca e o drona chinezeasca ai nostrii doar o vopsesc si ii dau un spate km. ca asa i sta bine..
MAPN nu a fost in stare sa puna un amarat de GPS pe drona aia sa o poata localiza in caz de necaz?
Ce va ma place sa mancati rahat fara sa stiti de capy vostru…..
:))))))))
e drona tinta, facuta minimalist ca sa fie distrusa, de ce ai pune si GPS?
Deci nu is prea buni la capitolul tragere 🙂
Pai daca ai camere pe ea, de ce sa nu pui si un GPS?
Pentru o aeronava țintă este ok echiparea. Unde se asambleaza?
Fabricam de mult tinte aeriene pt trageri AA. Puteam dezvolta si sisteme UAV de multisor, asta e sigur! Daca am dezvoltat? Asta e alta intrebare.
E scumpe bre GPS u…
Pai cate sticle de vin la minister se ia …
Le iei de la gura gusatilor din MApN…
In rest ar trebui pus accent tare pe drone si softuri…
Din pacate nu se intrevede nik…
La partea de Genistica (de unde am trecut in civilie), lipsesc multe…
Lacune imense in tot si toate…
Aeromodelele ( alea deștepte ) fac viraje când pierd semnalul emis de bază , adică execută o căutare circulară în zona în care a pierdut semnalul .
In acest fel se mărește probabilitatea de a găsi semnalul de ghidare emis de bază .
Probabil că era la limita de autonomie …
Varianta Ultra 20 V2 găsită în apă probabil avea o defecțiune , cauzată de tirul AA … că doar asta e rolul ei .
Sunt multe presupuneri .
Nu putem știi adevărul și oricum nu ar avea importanță .
Exact, asa știu si eu ca aero-modelele sau chiar și dronele civile fie fac cercuri de căutare a semnalului bazei sau se întorc la 180 de grade spre punctul de lansare, tot ca sa descopere semnalul. Asta de armata o fi chiar asa tâmpă?
mie cel mai bazat mi s-a parut ala de-a postat pozele public cu ce mai fac si mai gasesc ei. Ma rog, bine ca n-a luat-o in partea ailalta si n-a cazut in capul sau pe casa vreunuia.
Nu trebuia sa posteze pozele public. E un dobitoc omul. Vroia sa aiba si el likeuri multe. Putea sa sune la armata sau politie si sa spuna “ uite nene ce am gasit”. O fii de-a noastra sau de-a vecinilor? Daca e de-a noastra veniti de o luati inapoi, poate ar fii bine sa o acoperim cu o patura sa nu se vada. Daca e de-a vecinilor e si mai bine. Veniti de o luati la surubarit. Hai sa vedem ce e in ea, frecvente, cpu, masuratori, alea, alea.
secretul armei secrete…suntem nebuni.
Pai ce te miri? Langa toate bazele Mapn e semnul cu fotografiatul/pozatul interzis …de parca ursul nu vede din cer tot ce e vechi si nemiscat in curtea acelei unitati militare. la noi totul e top secret cand vine vorba de Mapn…sub acest „secret” se pot ascunde multe manarii si furturi.
@psycho…nu-i vba de secret. E vba ca atunci cand esti angajat la stat si cand angajatorul tau adica statul face o duma pe un subiect sensibil (drona aia putea ajunge in apele ucrainene sau cine stie cum sa cada in capul cuiva) nu te grabesti sa pui pe retele sociale ci anunti prin procedurile pe care le ai la dispozitie. Si in mediul privat daca afli ca firma/corporatia unde lucrezi a scapat o tampenie (care nu face obiectul unei infractiuni sau contraventii) nu te repezi sa anunti la ziar „bai, uite ce prosti suntem” ci anunti intern.
In orice caz a facut public ca dronele alea n-au vreo metoda de autodistrugere sau intoarcere intr-un perimetru controlat. Si ca o ardem cu drone chinezesti. Bine ca avem institute de cercetare. Acum vreo douj’ de ani cand eram aeromodelist ne-au picat pe mana niste tinte romanesti + cva sonda meteo. Tin minte si-acum ca ne-a impresionat calitatea slaba a executiei…erau mai degraba lucrata dulghereste…se pare ca „institutili” nu prea au progresat daca importam chinezarii si la capitolul asta.
China
Seama exact cu Mugin3, alea chinezesti …
Macar alea aveau 3 ore autonomie, cu 6l de benzina, a noastra o fi downgrade, la doar 1 ora.
Sau au luat pachetul cel ami ieftin, elicea cea mai mica, etc …
Ca daca zboara mai mult de 1 ora, ajunge peste balta, si se cred aia atacati …
Asa mai bine, dupa 1 ora, cade in balta si cine o gaseste, sa fie fericit.
GPS ? Lasa ca o ghideaza ai nostrii, pina unde trebuie …
Noi cu vopsitu’, cu umflat rotile, chestii din astea… eventual dat cu super-glue si lipit-cirpit ceva pe le ea …
In rest, numai de bine.
pai proiectul a iesit ca upgrade-ul la AKM, mai slab decat originalul 🙂
https://www.muginuav.com/product/new-mugin-3m-uav-v-tail-platform-frame-kit/
urmeaza „studiul” pentru versiunea VTOL:)
https://www.amazon.com/TLWNL-MUGIN-3-3600MM-Fiberglass-Platform/dp/B08PVKX143
Din surse de incredere – e un Naja 3000, estimat la vreo 2000 euro bucata
https://www.onedrone.com/store/naja-3-000mm-fpv-uav-composite-platform-kit.html
Vad mare dezamăgire referitor la posibilitățile tehnice ale acestei drone tinta. Păi aceasta trebuie să poată fi doborata cu echipamentele AA existente în dotare. Acum nu vroiati să exersam cu GQM-163 Coyote, ca nu mai raportau in veci „tinta doborata ” 🙂
In 2017 a fost testat un prototip de drona tinta proiectata si produsa de ACTTM, evident a inceput o campanie de atacuri ca de ce este mica si nu este mare (s-a ajuns pana la comparatia cu trazanaia de TU-143 … ca fapt divers cu cat este mai mica cu atat este mai greu detectabila si de lovit), ca arata ca o jucarie, etc. Rezultatul a fost ca nu am mai auzit si vazut nimic de drona respectiva si am ajuns la ce se vede in articol.
@hannibal…sunt sigur ca s-au emotionat din cauza comentariilor de pe-aici