Deocamdata nu-i mare lucru dar semnalele contureaza cine cu cine.
Astfel, in Creta sunt deja aparate Rafale franceze, F 16 Block 60 din Emiratele Arabe Unite. Aparatele franceze sunt dotate cu rachete anti-nava si vor participa alaturi de greci la exercitii militare, aero-navale, in zona insulei Creta.
Rafale si MM 39 Exocet
Saptamana viitoare sunt programte exercitiile militare, in acelasi timp o fregata FREMM franceza navigheaza spre Cipru pentru a se alatura unei escadre navale din Hexagon ce pare a se permanentiza in in zona.
Egiptul in schimb are un discurs foarte agresiv la adresa Turciei, presa egipteana numindu-i pe turci “pirati” in estul Mediteranei si “invadatori” in Siria si Libia.
Franta, Grecia, Cipru, Emiratele Arabe Unite sunt deja cu arma-n mana in fata Turciei, iar in spatele lor se arata Egiptul, o tara care in mod sigur nu va lasa sa-i scape o astfel de oportunitate.
Israelienii, pe de alta parte, sunt tot alaturi de greci si francezi.
F 16 Block 60 – Emiratele Arabe Unite
Daca privim confruntarea din punctul de vedere al navelor de lupta, Turcia este mult mai bine reprezentata decat Grecia (nu discutam de Franta sau Italia), iar elenii, desi fac eforturi, nu prea mai au timp sa echilibreze balanta, dar ei detin o aviatie destul de bine pusa la punct si sustinuti de ceilalti aliati ar putea sa puna mari probleme marinei turce.
Pentru dotarea cu noi nave de lupta Atena are de ales intre parteneri traditionali deja: francezii care ofera fregate Belharra si germanii – de la care grecii au cumparat in trecut submarine U 214 si nave de suprafata, dar un nou ofertant si-a facut aparitia.
Israelienii au venit cu Sa’ar 72 pe turnanta, sprijiniti se pare de americani. Se are in vedere programul “Themistocles” de constructie a unei noi clase de corvete anti-submarin (undeva pe la 800 de tone). Israelienii ofera Sa’ar 72 ca proiect de inspiratie.
Deocamdata grecii nu au renuntat complet nici la ideea de a cumpara rapid doua fregate FREMM si sunt parteneri in programul de dezvoltare a unei noi corvete alaturi de Italia, Franta si Spania.
Revenind la situatia din estul Mediteranei, prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a fost foarte clar declarand ca Israelul sta langa Grecia in confruntarea dintre Atena si Ankara. Declaratia a fost facuta la jumatatea lunii august cu ocazia vizitei ministrului grec de externe, Nikos Dendias, in Israel.
Egiptul pe de alta parte este chiar mai putin tolerant, Cairo a tras deja o linie rosie in Libia anuntand ca daca Turcia o trece iese cu bataie, asta in conditiile in care statul arab si Grecia tocmai au semnat un acord de demarcatie a zonelor lor maritime exclusive pe 6 august.
Iar in ultimii ani Grecia, Ciprul si Egiptul si-au dezvoltat relatiile intr-o foarte stransa armonie, impreuna impotriva Turciei. Egiptul tace si face, isi intareste flota si fortele aeriene de chiar crezi ca au in vedere o confruntare cu o alta putere navala. Si cu care alta putere navala ar putea avea Egiptul ceva de impartit? Cu Israelul se intelege bine, cu Franta sau Italia nici nu se poate pune problema, cele trei tari coopereaza pentru dotarea militara a Egiptului.
Franta a vandut patru corvete Gowind, o fregata FREMM, 24 de Rafale, iar Italia ne-a uimit pe toti cu un contract enorm pentru doua fregate FREMM, 24 de Eurofighter T3, 36 de aparate de antrenament avansat M 346, plus alte nave mai mici.
Egiptul dispune de o forta aeriana de speriat (ramane de vazut cat de eficienta) formata din aparate Mirage V, Mirage 2000, Rafale, F 16 si urmeaza sa primeasca MiG 35 si Suhoi Su 35S.
La nivel de nave de lupta au o fregata FREMM (plus inca doua de primit din Italia), doua port-elicoptere Mistral (nu stim cat de operationale sunt astazi), patru Gowind, plus alte nave lansatoare de rachete, dar baza probabil ca va fi aviatia.
Privita din aceste puncte de vedere, Grecia cred ca poate sa fie ceva mai linistita, nu va fi singura in fata Turciei, problema este ca odata cu prima racheta AN lansata de oricare dintre parti nu se stie unde se poate ajunge si cu toata pandemia, criza economica, numai un razboi in Mediterana ne mai trebuie ca sa fie treaba oabla.
Egiptul este, asa cum stim deja, sustinut masiv de sauditi si de americani.
GeorgeGMT
editat* ↓ Va rog sa cititi din nou articolul (dar si comentariile) de aici:
Viperele alea ale UAE sunt ceva de speriat, nu-i de mirare ca americanii nu mai vor sa le „reproduca”…nici macar pentru India? (de fapt tinand cont de Pakistan…se intelege problema)
https://www.thedrive.com/the-war-zone/29897/heres-what-the-ball-on-the-nose-of-uaes-block-60-f-16e-f-desert-falcon-does
(Rafaliotii probabil se uita la asa ceva si zambesc: b.tch, please!)
Nu le reproduc pentru ca trebuie sa la platesti emiratilor redevente. Money talks, bullshit walks.
Mai americanilor, ce e cu voi si scarba asta de o aveti pentru „IRST-uri”? De ce va miscati asa greu cu implementarile?
Aveati ceva interesant la Tomcat, aveti si la F-35 si chiar la F-22 (mici pentru ca deh, constrangerile de design stealth…vedeti si F-117)…dar chestia e ca aveti obsesie numai pentru cele de sub burta/nas, pentru atac la sol in special..insa „pe nas” va cam pute mereu…in ciuda multor variante testate….e pacat de Viperele voastre, pe bune.
F-22 has no such animal. F-117 had an integrated targeting and navigation pod. F-15E are integrat un AN/AAS-42 – has proven more useful for air to ground rather than air to air. Astea sunt dispozitive unde incerci sa-i prostesti pe prosti ca tu o sa-i vezi pe ei si o sa generezi o soutie de tir inanite ca aia sa te picteze pe tine cu radarele lor. In terms of kinematics it has proven a less then ideal solution, but a great marketing ploy.
V-a intrat voua in cap de cateva decenii ca nu aveti nevoie de asa ceva.
Catari incapatanati – pleonasm intentionat…la faza asta.
Si F-22 chiar are senzori infrarosu, insa nu functioneaza ca IRST ci doar de detectie a rachetelor (MLD-uri de tip AN/AAR-56). La asta m-am referit, mai ales in contextul modernizarii ARES…si daca vor merge pe linia lui F-35, ma refer la senzori de tip DAS (AA/AAQ-37) sau similari, care nu numai ca detecteaza rachete dar functioneaza si ca IRST pentru detectarea tintelor/avioanelor cat si night vision, situational awareness.
Nu bag mana in foc pentru un „EOTS” F-22, cred ca ar afecta mult prea mult RCS-ul.
I assume this is another one of your fetishes that’s not going anywhere fast.
Cred ca o sa supravietuiesc si fara.
PS- imi amintisi de Nowhere Fast din Streets of Fire, misto film si coloana sonora.
F16 Viper block 70/72 este o versiune superioara fata de ce au cei din EAU, nu?
V-am zis eu de doi-trei ani că se strânge coaliție pentru scandal cu turcii, scandal care va avea loc, dacă va avea, în următoarele 9-12 luni. Fără niciun dubiu turcii vor ieși șifonați tare când grecii, francezii, italienii și evreii vor aplica corecția meritată.
Când s-au tras de perciuni cu grecii, s-a lăsat cu discuții cordiale, când i-au mușcat pe americani s-a lăsat cu mustrări și ușoare sancțiuni, însă când amenință gazul UE și iau la țintă navele militare franceze și italiene… e cam mult și francii nu vor rămâne datori, în ciuda a ceea ce credeți pe aici. Francezii au de ce și au cu ce. Lipsea hotărârea, tocmai bifată. Pregătim semințele și vedem filmu Rafale vs F-16 😉
@Sorin/offtopic
Da, pe scurt, însă 60-ul vine cu echipamente interesante, mai ales pentru epocă.
Standardul actual e 50/52, unde 70/72 e ultimul răcnet în materie de evoluție.
Ca idée, MLU românești sunt ușor inferioare standardului, însă actuale și foarte relevante, dacă următoarea escadrilă va fi 52 în uz e bine, iar dacă vor fi noi opțiunea e 70/72, în funcție de motorizarea aleasă.
Totuși, decât blk 70/72 azi, mai bine F-35A mâine, în opinia mea.
Acum imi dadui seama ce veche e poza aia cu Rafale cu Exocet din articol, e numarul 1 Naval si nici macar nu avea jucariile in bot. 🙂
https://www.mbda-systems.com/?media-center=exocet-am39-4
Rafale arata bestial, imi place mai mult decat Eurofighter.
Nui vad bine pe turcaleti dacă calca stramb
People, chill!!! Turcia E ÎNCĂ MEMBRU NATO!!! Singurii care vor trage in turcaleti vor fi egiptenii. Toti ceilalti vor avea o mare problemă daca o vor face. Oricum, situația asta e generata chiar de statul cu curul in doua luntrii a Turciei, care încă e prea slabă ca sa spuna ferm ” vrem out of NATO” dar si prea puternica ca sa stea cuminte ca un jucator secundar in zonă.
Nu e chiar asa, pt ca tratatul NATO nu acopera decat suprafata tarii recunoscuta international. Azi turcii foreaza in spatiul economic exclusiv al grecilor, in afara apelor teritoriale turce.
Tratatul NATO e defensiv, nu acopera operatiuni exotice. Aviz amatorilor care viseaza tancuri romane prin Transnistria
Nu e nevoie de tancuri boss, o sa fie la fel ca in Beloarus..
Nu e panica, pe langa egipteni pot trage si arabii cu evreii. Membrii NATO ii pot arde prin Siria si N Africii, fie direct fie indirect. In caz de necesitate au motive sa ii scoata din NATO, democratie-dictatura, genocid etc., sa le prezinte un viitor de izolare economica cu posibilitati de reimpartire teritoriala. Acordurile de pace dintre arabi si evrei, sub tutela USA, tocmai ce i-a facut irelevanti in zona si arogantele din MN ii vor coaliza pe riverani (Ucraina, Romania, Bulgaria,Georgia) in spatele Greciei si NATO.
Noi, ucrainienii, bulgarii si mai ales georgienii chiar nu contam. Toate patru sunt zero barat la Marea Neagra, momentan niciuna nu are o nava mai de doamne-ajuta.
Iar noi vrem, nu vrem trebuie sa pastram relatii bune cu Turcia. Relatiile noastre cu turcii se pot strica doar daca vor ei si noi nu mai avem ce face.
Daca se va ajunge la conflict deschis cu Grecia, noi trebuie sa ne tinem gura si sa ii lasam pe aia marii sa rezolve treaba ca oricum noi nu contam si nici grecii sau turcii nu cred ca dau doi bani pe parerea noastra. Dupa ce se asterne praful vedem ce facem. Pentru harjonelile de moment chiar nu avem de ce sa ne punem rau cu turcii ca s-ar putea sa avem de suferit economic rau de tot, fiind inchisi la Marea Neagra.
RS, cred ca te grabesti. 1. Turcia nu o sa porneasca un razboi cu riveranii la MN (pentru ca unii sunt NATO iar ceilalti necesita redistribuirea resurselor). Daca totusi o vor face, inseamna ca vor ajunge doar un stat asiatic, chiar si „prietenul” putler va jubila. 2 Pentru limitarea pretentilor gazoase si calcaniere este suficienta dotarea, tarilor respective. Un vas de prospectie poate sa fie indoit si de unul cu berbecuti. 3.Turcia trebuie sa tina de noi si nu noi de ei, au o gramada de firme ce activeaza aici ca sa „made in UE”. 4. Daca se ajunge la conflict deechis cu Grecia inseamna ca Turcia nu mai este in NATO si atunci o sa ne aflam langa greci. 5. Harjonelile de moment sunt teste sa vada cand se scoate batul, o reactie slaba va da apa la moara pigdoganeasca (vezi cu ce harta apare pigdogan prin presa). Probabil ca dupa alegerile din USA turcii vor avea de ales, ori „sultanul” face ciocul mic ori ramane in barca cu rusia, china si iran. Sunt incoltiti si marea speranta (coalitia musulmana sub hegemonie turceasca) pigdoganeasca este moarta. Dupa un embargou serios, foamea ii va face pe turci sa il rada pe „sultan”, majoritatea vor sa traiasca bine si nu sa viseze, cu burta goala, la tampenii imperialiste.
Nu uitaţi de ruși. Erdoğan îl perie și nu va fi o surpriză ca Putin să avertizeze celelalte state de riscul unei riposte rusești
Nu ii uita nimeni, sunt luati in calcul in toate variantele si sunt inclusi si Iran si China.
Pentru corecta informare, Turcia deja si-a incasat-o de la Egipteni care in iunie i-au lasat fara sistemele MIM-23 Hawk in zona bazei Al-Watiya. Atacul a beneficiat de sprijin din partea Frantei si a fost sustinut de UAE cu Airbus A330-243MRTT pentru realimentare.
Cit despre statutul de jucator in zona, lumea s-a prins ca Erdogan joaca cu carti mici mize mari, numai el vad ca continua (umbla un zvon ca s-ar fi inteles zilele trecute cu Putin pentru un al doilea batalion de S-400)
Cum ai ajuns la concluzia ca singurii care vor trage in turci sunt egiptenii pt ca ceilalti ar avea probleme mari pt ca NATO? Nu are logica. Ceilalti fiind Franta si Grecia, membri UE si NATO precum si Israel, aliat importat al SUA. Teoretic o tara non-NATO care ar ataca un membru NATO ar avea mari probleme. Egipt nu e in NATO.
Adica daca s-ar ajunge sa se impuste ( inca teoretic) aliații între ei, consideri ca ar fi ceva normal si fara repercusiuni?
Evident ca un conflict intre membri NATO e ceva grav si fara precedent. Acum noi doar speculam, dar eu sunt de parere ca daca scapa lucrurile de sub control intre greci si turci, sunt mari sanse sa intervina si alte tari NATO in ajutorul grecilor. Cel mai probabil SUA si Franta.
Pentru ca turcii sunt cei ce tulbura apele si ii provoaca pe ceilalti si situatia poate degenera foarte usor. Turcii intra in spatiul aerian al grecilor aproape in fiecare zi si se ajunge des la „simulari” de dogfight intre ei. E de ajuns ca unul dintre piloti sa se piarda cu firea si sa doboare inamicul si se porneste tavalugul.
Grecii au multe insule in apropierea tarmului turcesc, evident cu zona economica exclusiva in jurul lor, si turcii incep sa insiste ca alea sunt apele lor. Chiar nu vad cum o sa mai rezolve ei problemele astea.
Oricum, nici nu vreau sa imi imaginez cum ar arata un conflict „full-scale” intre astia, consecintele ar fi naspa inclusiv pentru noi.
da si in toata nebunia asta, intrebarea este Romania unde se pozitioneaza? ambele tari sunt membre NATO. Grecia tara ortodoxa cu legaturi etnice, economice, umane, apropiate de Romania. Turcia pe de alta parte sustine o comunitate de cca 60-70.000 etnici turco-tatari in Romania, detine stramtorile Bosfor si Dardanele, vitale pentru comertul Romaniei si legaturi economice indelungate. ca forta, Romania nici nu conteaza intr-un posibil conflict. aviatie nu are, flota nu are, vorba aia geaba vointa, nema putinta. economic stam cam la mijloc. geo-politic la fel. strategic balanta ar inclina in favoarea Turciei. Dar interesele americane cantaresc destul de greu. Indiferenta? Vom pierde ca de fiecare data. Daca vom fi de o parte sau alta fara discernamat politic vom avea evident de pierdut. Iar aici ar interveni viziunea sau inteligenta diplomatica a unui Maniu, Bratianu, Ferdinand …………dar de unde sa-i iei?
Pozitia Romaniei este complicata. Avem un parteneriat strategic cu Turcia https://www.mae.ro/node/1861
Nu cred ca in situatia data vom avea vreo parere transanta de o parte sau de alta.
Stai sa vezi dupa ce isi vor vedea sacii in caruta in Mediterana ccat va insemna parteneriatul asta in Black Sea mai ales daca se mai descopera zacaminte de gaze in zona de congruenta a ZEE.
In Mediterana nu se va ajunge la paruiala fizica. Va fi o negociere in final. Probabil ca sunt trase niste linii rosii.
La noi….Dumnezeu cu mila. Pana una-alta, azi, n-avem niciun motiv sa denuntam/anulam acel parteneriat. Dar, va fi interesant de urmarit evolutia lucrurilor.
Daca Turcia va continua linia arogant- agresiva impusa de Erdogan avem motive sa ne facem griji. Mie chiar imi pare rau as au scos de la naftalina atitudinea asta imperiala. Inainte de Erdogan simpatizam Turcia.
Dap. Dacă mă gândesc mai bine, cred că dintre vecinii mai mult sau mai puțin apropiați, doar la noi nu s-au rațoit în ultimii ani.
Da la calcan tot pofteste… 🙂
Al nostru e bio ???. Parcă s-au mai împuținat totusi incursiunile pescarilor turci de când le-au confiscat ceva vase cei de la poliția de frontieră.
Romania face foarte bine ce face, tace din gura. In cazul asta avem doar de pierdut daca deschidem gura si nimic de castigat. Toata treaba este in Mediterana (Egee), deci departe de noi, si avem relatii foarte bune cu ambele tari. Deci o sa dam cel mult declaratii neutre in care o sa cerem sa discute si sa negocieze direct si sa ne oferim sustinerea pt asa ceva.
Sper sa nu-i vina cuiva vreo idee creata sa proiectam securitate si acolo
Niciodata nu o sa invatam ce trebuie. Tacerea noastra va fi interpretata ca lipsa de caracter. Si din pacate, ilustreaza perfect realitatea. Ce a fost mai bun din natiunea romana au exterminat Rusii si oamenii lor.
Raspunsul Romaniei va fi doar unul diplomatic si o sa indemne ‘calduros’ la calmarea spiritelor, dialog e.t.c. Nici nu merita mai mult, nu cred sa fie problemele altora si ale noastre!
O eventuala problema o vad in degenerarea conflictului la scara larga, eventual speculat de catre rusi sa mai faca probleme la Marea Neagra sau prin vecini. In caz de Turcia sau Grecia ori mai stiu eu care o sa inceapa sa faca pe interesantii cu noi incercand sa ne traga in conflict, atunci putem sa luom in calcul sa alegem o tabara, dar cea mai buna ramane tot cea a neutralitatii.
O sfasiere a Turciei poate sa placa doar dpdv istoric, moral, cum vreti voi dar rational este ca echilibrul de putere sa fie cel din ziua de astazi. La fel cum nici cu turcii in coastele noastre nu ne va pica bine, nu de alta, dar stim si cu a fost cu ei prin zona asta a lumii. Odata redevenita un imperiu modern, o sa isi readuca aminte de vechile moravuri si o sa vrea din ce in ce mai mult.
La prima vedere Turcia o sa piarda categoric, dar ce te faci daca raman doar grecii contra turcilor. Probabil vise umede prin fiecare birou prezidential. Bizant vs Otoman. DPDV pragmatic vorbind, cred ca de abia acum i se poate aplica lui Erdogan pedeapsa aia de o viseaza multi, nu fasul ala cu lovitura de stat. Gandti-va doar ca data trecuta turcii au lasat baza din Turcia fara curent, daca se incepe scandalul mare mirare de nu or lua-o cu asalt sa puna mana pe bombele alea nucleare tactice. In felul asta sa te tii cum o sa ii trosneasca Uncle Sam pe astia de nu au mai facut-o de mult cu altii.
PS Nu uitati de armeni si kurzi in ecuatia asta, ei pot fi Calcaiul lui Ahile din coasta turcilor. Nu trebuie sa uitam de Cipru si de britanicii deja prezenti acolo, la fel cum nu putem uita de Italia ce nu demult sa harjonea cu turcii prin mediterana pentru acelasi aspect al hidrocarburilor.
PPS Rusia ca o mare ‘doamna usoara’ ce este o sa tina partea turcilor pe ascuns, dar nu cu scopul de ai ajuta, ci de a rupe NATO. Cand o sa prinda ocazia, o sa isi aduca aminte ca ei sunt dusmanul nr.1 si lumea ortodoxa, Hagia Sofia e.t.c. Sper ca nu ati uitat ca ei inca se cred a enspe mia Roma si ca-s prima curva a lumii!?!
Cred ca Turcia ar fi un loc mai bun fara radicalul ala la conducere, dar dupa altii lumea ar fi mai buna fara Turcia!!! Nici cum s-au comportat grecii cu aromanii de acolo nu pot uita!
Let the hunger games begin!
Daca se ajunge la razboi si Turcia iese din NATO, sigur vor pierde Bosforul, nu va mai fi ca la batalia de la Galipoli. Europenii si NATO au nevoie de stramtori… Ca sa izoleze Rusia au nevie la orice ora sa treaca prin sramtoare si USA si NATO etc Au facut o mare prostie ca nu s au inteles si nu au alungat Turcia in Asia..
Gerula,
Cred ca nu ai fost niciodata la Stambul, nu ai vazut Istambulul contemporan, daca tu crezi ca turcii vor fi scosi de acolo , chiar cu forta, sunt vreo 15 mil numai in oras si vreo 30 mil in zona Marmara …..
Sunt 11 milioane de cetateni turci in total pe partea europeana (inclusiv Stambulu’ european)…ca o comparatie, cat are Grecia in total.
Cu forța poți sa muti și 100 de milioane de oameni. Cine vrea sa trăiască, se conformează.
Sa mori tu?
Lasati vise cu genocide pentru nebuni din alte secole.
Nebunii de azi sunt mult mai periculosi decat clasicii. Demonstratia nu se va lasa mult asteptata.
Și totuși,de partea Turciei nu e nimeni?
Quatar este de partea Turciei sponsorizand cantitati mari de bani. Si in Libia, langa Tripoli fac in comun o noua baza militara. Quatarezii par dispusi sa bage mana adanc in buzunar sa ii ajute pe Turci (care au dus si ei niste trupe in Quatar sa ii ajute pe acestia) si au buzunarul adanc.
Eu zic sa vb cu Putler.
Un Kalibr pe geam in palat si gata… Liniste…
S-a ratacit un pic… Trasesera dupa rebelii sirieni si a luat-o in sus spre palat..
Scuze si data viitoare daca se repeta .. tragem 2 sa fim siguri…
Konet filma…
Adica sa ne tradam aliatul membru NATO si sa-l asasinam pt. ca ai tu…predilectie pentru Putler?
Aliatul e Turcia , nu Erdohan !, Indiferent cine vine la putere.. Turcia e aliatul si NATO trebuie sa isi vada interesul!
Problema nu e de la grecii și nici de la francezi. Este de la Erdogan, care a prins gustul sangelui în Siria și Libia. Doar ca vrea sa arunce responsabilitatea pe grecu.
Egiptul nu se va baga. Se va margini eventual la o intervenție în Libia.
USA+Europa tolereaza prea mult si de ceva timp atitudinea Turciei si a sultanului creca se impun sanctiuni drastice si eventual 2 3 nave turcesti bagate la fund. Daca astepti sa moara Erdogan sau sa fie deturnat de la putere vei pierde si mai mult timp pretios. Curios daca Turcia nu era in Nato daca mai aveau ei atitudinea asta stau sub umbrela nato sau dezvoltat alaturi de vest si acuma le da la cioc tuturor ca au ei pretentii de imperiu de acu nu stiu cati ani!!!
Mai spunea cineva ca Frantei e frica de Turcia aici pa site creca a fumat ceva bun tare rau?OARE CE???
Pe site-ul aste, se face si se desface Turcia intr-o veselie de nedescris. Voi chiar credeti ca Franta, Italia, Egiptul, Ciprul, Israelul EAU vor forma o alianta si vor ataca Turcia? Trebuie sa fiti naivi sa credeti asa ceva.
Voi ati vazut ce harta propun grecii?
https://strategyinternational.org/future-energy-security-southeastern-europe-establishment-greek-eez/
In locul Turciei, ce tara ar accepta asa ceva? De ce Romania nu a acceptat ca ptr Insula Serpilor sa i se atribuie platou continental, doar era la o aruncatura de bat de tarmul Ucrainei?
pai si ce ti se pare anormal la harta asta? comparatia cu insula serpilor nu se sustine din motive care tine de dreptul marilor. O insula e considerata o simpla stanca daca nu se poate autosustine, iar insula serpilor nu are surse de apa. Nu e cazul la insulele grecesti din largul coastelor turcesti, care sunt mari si au dreptul la platou continenental si la ZEE pana la cel puti la jumatatea distantei fata de teritoriul turc.
Eu vad ca turcii sunt cei ofensivi, foreaza in ZEE greceasca
Daca grecii vor platou continental ptr niste insule, turcii nu au dreptul la platou continental ptr tarmul lor continental? Nu toate insulele sunt locuite. Adica vine grecul cu o insula la peste 500 km de Grecia continentala, dar la 2 km de coasta turca, dar cere drept de platou continental ptr aceasta insula. Ti se pare normal?
Grecii au fost acolo de la inceputuri,pe cand osmanlaii au venit si au cucerit tarziu teritorii,e normal sa fie asa…
Gerula, in dreptul international nu exista ddeptul istoric. Dupa dreptul istoric, Constanta (Tomis), Mangalia (Calatis), Histria ar trebui sa fie al grecilor. Sa nu mai zic de coloniile grecesti din Sicilia si din alte parti.
„Gerula, in dreptul international nu exista ddeptul istoric.”
Pai si voi cu ce ocazie sunteti in Anatolia? Dupa o astfel de gandire Anatolia ar fi teritoriu elen ocupat.
Hittite intensifies…”Troia! Troia! Troia!”
Daca tot vorbim de toti astia hai sa citam piatra funerara (stela – Israel Stela) a lui Marenptah:
The princes are prostrate, saying, „Peace!”
Not one is raising his head among the Nine Bows.
Now that Tehenu (Libya) has come to ruin,
Hatti is pacified;
The Canaan has been plundered into every sort of woe:
Ashkelon has been overcome;
Gezer has been captured;
Yano’am is made non-existent.
Israel is laid waste and his seed is not;
Hurru is become a widow because of Egypt.
„Pai si voi cu ce ocazie sunteti in Anatolia? Dupa o astfel de gandire Anatolia ar fi teritoriu elen ocupat.”
He he! Nice shot!
Ilmaz, Tot conform dreptului istoric turcii (osmanlii si slgiucizi , precum si alte neamuri de prin Asia Mica )ar trebui sa se care prin Kazahstan sa pasca oile pe acolo !!!!
Care inceputuri ?. Civilizatia Minoica Cretana (cu toate insulele din Marea Egee) nu apartinea grecilor. Minoicii nu erau de etnie greaca.
Nici troienii de la Dardanele. Troienii faceau parte din etnia hitita, ca de altfel toti locuitorii Anatoliei inainte de instalarea grecilor in Colonii de pe coasta Anatoliei.
Grecii au invadat si au distrus Civilizatia Minoica din Marea Egee.
Templele Minoice si Troiene au fost distruse complet de greci dupa cucerire.
Nu acelasi lucru l-a facut Mahomed al II-lea dupa cucerirea Hagiei Sofia la 1453.
De aia Mahomed al-II-lea a ramas in istorie ca ,,Mahomed Cuceritorul” si nu ,,Mahomed Demolatorul”.
.
Sunt tari care au fost imperii maritime si au insule la mii de km ! Crezi ca nu au platou maritim?
„Potrivit articolului 121 al Convenţiei din anul 1982, insulele, stâncile,
insuliţele care nu au o viaţă economică proprie, nu au platou continental şi nici
zonă economică exclusivă.
Spre deosebire de acestea, insulele populate şi cu o viaţă economică proprie
au platou, ceea ce poate crea o serie de dificultăţi şi inechităţi atunci când insulele
situate în apropierea coastei unui stat, aparţin altui stat, situaţie cu care s-au
confruntat Grecia şi Turcia în Marea Egee, URSS şi Suedia în Marea Baltică,
România şi URSS în Marea Neagră, privind Insula Şerpilor, etc.”
In cazul vostru, Kastellorizzo are viata economica, e locuita si deci are dreptul la platou continental, si deci nu suporta comparatia cu Insula Serpilor
Si ptr asta trebuie sa intri peste vecinul tau care are tarmul la 2 km de tine? Vecinul nu are dreptul la platou continental?
Si in opinia ta cat de „mica” sau „mare” trebuie sa fie o insula (nu o „stanca/islet” precum insula Serpilor…asa cum e definita de UNCLOS)?..ca sa aiba drept si la EEZ/ZEE, nu numai la ape teritoriale…
Simt miros de sange in apa…incepi sa slabesti si mai si la argumentatie,… 🙂
Modul in care Turcia rectioneaza nu se compara deloc cu modul in care a facut-o Romania. Noi ne-am judecat cu Ukraina si am asteptat sa primim decizia, abia apoi am inceput sa foram in zona. Turcia ridica tonul si ameninta cu razboiul, nu merge la tribunal desi are dreptul sa o faca! Asta e diferenta!
Ca tot esti de prin zona asta, tu stii ca cine ridica sabia de ea o sa piara! Sper ca poporul turc sa fie mai rational decat impulsurile lui Erdogan!
Articolul 121 al Conventiei din 1982 nu priveste situatia dintre Turcia si Grecia in Marea Mediterana.
Statele care NU fac parte din Acord :
Turcia Andorra Eritrea Israel Kazakhstan Kyrgyzstan
Peru San Marino South Sudan Syria Tajikistan
Turkmenistan Uzbekistan Vatican Venezuela
Insula Serpilor nu a dobandit Platou Continental in special pentru ca a fost dobandita ,,Oficial” de Ucraina pe baza unei ,,bucati de hartie” (chitanta- ilegala) prin 1950 de la Ana Pauker, si care de altfel nici nu era in Drept sa emita o asemenea Chitanta de Cedare a unor Teritorii Romanesti.
Insula Serpilor Sovieticii chiar…… au uitat sa o introduca in ,,Tratatul de Pace” cu Romania !. Deci Tribunalul a declarat-o ,,stanca” pe …motiv ca nu are apa curgatoare proprie….,, Unde dai si unde crapa ! „…
Ucraina, de frica sa nu se trezeasca cu ne-recunoasterea cu totul ca fiind a Ucrainei a Insulei Serpilor a acceptat Decizia Tribunalului.
In articolul 121 – punctul 3 zice : ,, Stancile care nu pot sustine viata economica de sine statatoare nu au Platou continetal ” -atat !.
Tribunalul a hotarat ca Ucrainienii aduc apa cu conducta din Sudul Basarabiei……..si deci nu are Sursa Proprie de Apa.
De fapt in Articolul 121 pct. 3 nu scrie ca e nevoie ca apa sa iasa
dintr-un izvor. Teoretic apa poate fi colectata si de la ploaie in rezervoare. ,,Constructia tevii care vine din sudul Basarabiei” nu are legatura cu art.121 !.
Pana si Insula Cipru are trasa o conducta care o aprovizioneza suplimentar cu apa din Anatolia (asta nu inseamna ca Ciprul nu poate colecta apa de la ploi).
In realitate Romania a gresit ca a participat la Proces.
Romania trebuia sa profite de faptul ca Insula Serpilor nu este in Tratatul de Pace si sa nu recunoasca Ucrainei ca detine insula Legal.
Deci nu era nevoia de nici un Proces !. Acum, cu ocazia Conflictului Rusiei cu Ucraina, era o Ocazie Perfecta pentru Recucerirea Insulei Serpilor.
Insula poate fi cucerita si aparata apoi prin constructia de cazemate / fortificatii.
..nu-i normal bre Yilmaze..da ce sa vezi! Asa-i dreptu’ international si legea marii. N-or fi perfecte da-i…lege. Eu inteleg frustrarea ta cand ma uit la harta pe care ne-ai aratat-o da…Turcia e parte a conventiei marii iar actualele granite sunt consfiintite si de de tratatul de pace (Laussane) asa ca…nu-i cazul sa mai plangeti . Ce sa va zic io acuma?..Iesiti din UNCLOS, respingeti tratatul cu Grecia, gasiti o locatie pe unde a poposit Mahomed in Creta si mergeti cu asta la ONU… sau puneti-va pe fregate drapelul liberian! Poate va lasa grecii sa iesiti in larg cu ele 🙂
„Turcia e parte a conventiei marii…”
Esti sigur?…ca doar am discutat de atatea ori pe chestia asta…
Ultima data fiind chiar mai deunazi:
https://www.rumaniamilitary.ro/zbaterile-turciei-in-estul-mediteranei
(adaugai legatura asta la sfarsitul articolului)
Grecia da, Turcia insa nu…de la 6 mile la 12 mile aici e balamucul cel putin la ape teritoriale…bineinteles mai sunt si tampiti care pretind ca Grecia, eliberata de sub Imperiul Otoman, n-ar avea dreptul si la EEZul respectiv 🙂 LOL, chiar am vazut prostia asta sustinuta de unii turci…
Dar Turcia NU este in UNCLOS.. de aici si discutia.
La Haga…Grecia ar putea primi verdict ca are dreptate, dar in acelasi timp si Turcia..cu sensul ca nefiind semnatara nu se supune acestui regim decat in functie de tratatele stat-stat…vezi in Marea Neagra cu Romania sau…Rusia (basca Turcia poate acuza Grecia ca a trecut de la 6 la 12 mile pentru ape teritoriale…unilateral; desi chiar Turcia umbla cu unilateralu’ cand ii convine).
O fi Atena la 500 de km de insulă, dar nici Ankara nu este pe mal. Dreptul marii este unul pentru toți. Turcii ar trebui să multumească Europei că sunt riverani la Marea Egee si la Mediterana. Ei au ales tabăra greșit in WWI si au fost invinși.
Imi aduc aminte ca in 1916 au fost si ceva trupe turcesti prin Bucuresti. O diplomatie solida europeana ar fi trebuit să ii scoată pe turci din Europa.
Niciodata nu e tarziu, mai ales dacă Erdogan cere insistent asta.
Adica ,,o diplomatia solida in 1918″ sa scoata turcii din Europa !
Se vede ca habar n-ai care era situatia in decembrie 1918 !
Deci mai inati Armata (nou intrata in Bucuresti) impusca mortal 87 de Revolutionari de Stanga (inclusiv copii si femei) in timpul unui miting in fata Teatrului National pe 13 decembrie 1918 …….si apoi tu ai fi vrut sa inceapa sa marsaluiasca prin Bulgaria spre Istambul pentru…… a alunga poporul otoman din Europa !. Ce baiat destept esti !
,,Dupa Razboi (din 1914-1918) multi viteji (ca tine) se arata in 2020″ !
Stimabile, e vorba de democratia si armata Antantei, nu a Romaniei. Armatele Europene se aflau la sfarsitul razboiului in Turcia si impuseseră conditii Turciei, dar au tratat superficial această problemă. Așa apare in scenă Kemal Ataturk..
Ai mai spus o baocana !. Romania era parte din Antanta !, si avea cele mai apropiate trupe( in mare numar) de Istambul.
Tu habar n-ai ce miscari sociale erau in Anglia din cauza lipsurilor Razboiului sin 1917 si in 1918 !.
Din Anglia si pana in Anatolia, pe mare, sunt vreo 4000 km !. Ce usor este sa dai sfaturi cu ,,ce ce sa faca” ……altora !.
Auzi acolo. ,,Democratia ” din Vestul Europei sa vina sa alunge poporul otoman di Europa in decembrie 1918 !. Ca vrea Zogu din Romania prin anul……2020.
Zogu Baiatule, tie nu ti se pare ca semeni cu ,,domnu’ Goe”:
,,Mamitica: Trenul nu vine.
Domnu’ Goe: Eu vreau sa vina !”
Nu am spus nici o boacana. Armata Romaniei la 1918 nu a fost in stare sa ocupe nici Banatul, nici cea mai mare parte a Transilvaniei. Prin urmare nu putea fi vorba de armata Romaniei. Asta o stie toata lumea. Dar in Imperiul Otoman, pe teritoriul actual al Turciei erau forte militate britanice si exista un tratat preliminar in care invinsul Imperiu Otoman avea niste obligatii de realizat. Verificarea acelor obligatii era in sarcina invingatorilor care avea si armata si politicieni la Constantinopole.
Problema nu e nici la tren, nici la domnu’ Goe. Problema e la mămăița. Ăștia sunt chiar politicienii occidentali miopi si anchilozati si in 1920 si in 2020. Nu aveți decat a le ține isonul.
Ce nu a fost in stare armata româna in 1918? Intre a se opri pe o linie de demarcatie si a putea sa ocupe este o diferenta.
turcii si grecii trebuie as se puna la negociat serious.totusi parerea mea este ca grecii au cam mult.nu inteleg de CE grecii si turcii nu fax accord de cer deschis pentru aviatia lor ?
Hai să-ți dau un exemplu banal: eu am un magazin de 3000 de metri pătrați, pe un teren de 4000 de metri pătrați. Linga mine tu ai un mic teren, sa zicem 150 de metri pătrați, cu un garaj construit pe el, sa zicem, 20 de metri pătrați. Folosind logica lui Erdogan, eu as avea dreptul să-ți iau terenul, dar sa te las să-ți ții mașina in garaj, nu este așa?
Bingo! se merge la arbitraj, care durează poate și 10 ani
dar așa se mai taie nasul din grecilor cu pretențiile lor aberante. Până atunci turcii presează militar pentru că pot și nu bagă capul la cutie. Caută despre insula kosteliorzo și pretinsa eez revendicată de greci pe baza ei.
ilmaz, https://images.app.goo.gl/MJEhLRFtcjpCnFJc6 de asta nu zici nimic ?
RTI, asa cum apar harti ale Romaniei Mari, apar si astfel de harti la turci.
Aceasta este harta oficiala a turcilor cu privire la Marea Mediterana.
https://cdnuploads.aa.com.tr/uploads/Contents/2019/12/02/thumbs_b_c_37402ae4d01c79b5cda6ec4b057b9c39.jpg
Si aceasta este ptr Marea Neagra.
https://www.stratejikortak.com/wp-content/uploads/2020/01/karadeniz-ulkeleri-meb-alanlari.jpg
Turcia n-are decat sa semneze Conventia si apoi sa-i tareasca pe greci de par in tribunal cum au facut romanii cu ucrainenii.
Dar mai intai sa semneze Conventia.
G-sefu..dar daca nu vor? adica…de ce ar face-o?
Ca se laudau turcii ca Grecia refuza Haga, ei bine, recent Grecia a zis ca vrea la Haga, cu jalba-n protap.
Pai daca palicarii refuza tribunalul atunci Turcia are dreptul, macar moral, sa-si ia soarta in propriile… fregate.
Harta aia e SF. Adica Creta si Cipru nu au dreptul la platou continental?
Turcisme 🙂 …unde nu e UNCLOS vai de ZEE/EEZuri! 🙂
Turcia went full China, never go full China!
Pai si punctele C sau F de pe harta aia ti se par mai aproape de tarmul turcesc decat cele ale Ciprului sau respectiv Greciei? Adica teritoriul de la nord, nord-est de punctul F se afla la 300 de km de Turcia si la 5 km de Creta, dar apartine ZEE a turciei? Acelasi lucru cu Cipru si zona de la N-V de punctul C.
Pe ce baza se deseneaza hartile astea?
Rahat mancam, basini oficiale islamuiste trageam.
Pe asta se bazeaza.
Poate Ylmaz, poate, dar eu nu l-am auzit pe ficus sa sustina „Romania Mare” , pe cand al vostru sustine doctrina, implicit si harta respectiva. Cum spuneam, deja se pregatesc sa va arda https://amp.economist.com/international/2020/08/22/a-row-between-turkey-and-greece-over-gas-is-raising-tension-in-the-eastern-mediterranean?__twitter_impression=true
Cipru il considerati oficial…”continent” (de aia EEZul l-ati pus la jumatatea distantei dintre Cipru si Turcia)…dar Rhodos…si Creta (hahaha!) sunt doar insule?
Plimba rahatu, sultan de fotoliu ce esti!
Asa-i Razvane, educatia isi spune cuvantul. Brava la tine. Georgele, parca matale pomeniai de jigniri.
Totuși cum explici fractura asta de logica? Deci Cipru are dreptul la ZEE, iar Rhodos și Creta nu, pt că nu va convine vouă.
Cum am spus, se misca repede
https://www.aljazeera.com/news/2020/08/east-med-greece-ratifies-deal-egypt-turkey-hold-drills-200827172121575.html
Ok, that was fast.
Draga Yilmaz, eu îți respect dreptul la opinie, și cum îți citesc răspunsurile pe acest site si știu ca ești inteligent și educat, deci sunt sigur ca tu știi de ca de fapt Turcia, din punct de vedere legal (UNCLOS, etc), nu are nici un argument legal in diferențele pe care le are cu Ciprul și Grecia. Ceea ce încearcă Turcia sa facă este sa impună prin forța ceva ce nu este legal. Așa cum face China, construind insule artificiale, declarând ca marea din zona este un lac chinezesc, etc.
Întrebarea mea este, tu chiar crezi ca ceea ce încearcă sa facă Turcia are același șanse de reușită cu ceea ce face China? Cu alte cuvinte, tu crezi ca Turcia și China au aceeași greutate pe tabla de șah geostrategica?
Din punctul meu de vedere, eu cred ca Turcia își supraestimează cărțile pe care le joaca, și cred ca Erdogan, (la fel ca și Trump) este un președinte care m-a face serios sa m-a gândeasc ca un examen psihiatric ar trebui sa fie obligatoriu înainte de a avea dreptul de a-ți depune candidatura. Ce îmi este mie frica ca actualul președinte al Turciei, orbit de visul lui de a înlocui in istoria Turciei pe Kemal cu el însuși, de a deveni sultanul care va reuși sa creeze din nou marele Imperiu Otoman, va transforma de fapt Turcia într-un nou Iraq. Pentru turcii care trăiesc in afara Turciei, poate ca nu contează foarte mult, voi nu riscați nimic, dacă iese cacialmaua, voi va puteți lauda ca sunteți Turci From Turkye și sunteți puternici. Dar dacă nu iese, cei care trăiesc in Turcia au sa plătească prețul, și ei îl plătesc deja, și chiar greu, din punct de vedere economic. Iar voi, cei de peste hotare, o sa puteți face pe disidenții.
Mai Yilmaz, argumentul Greciei este UNCLOS, iar al vostru este doar ca..nu sunteti UNCLOS…pe asta se da adevarata batalie.
Iar in privinta felului cum interpretati voi faza cu Kastellorizo este tocmai inconsistenta voastra cu celelalte ape din jurul Turciei (aveti tratate de exemplu tari din M.Neagra unde „respectati” conditii ce sunt identice cu UNCLOS – si aci facem paranteza cu SUA care v-a obligat, ca membru NATO inainte de ’89 sa rezolvati cumva chestia asta ca sa iasa scandal cu URSS/Rusia…apropo, nici SUA nu este UNCLOS dar a fost responsabila de stabilirea acelor reguli la inceput chiar daca nu este membru, deci si le-a incetatenit si asta v-a cerut si voua in M.Neagra)…insa in Egee si Mediterana aveti altele!
Cel putin UNCLOS are reguli ce se repeta, se aplica la fel, unitar, nu cum faceti voi efectiv pentru fiecare insula dupa cum va taie capul.
Aste-s frecusurile de baza in cazul vostru cu Grecia.
pai si matale in loc sa fi mandru de bagarea noastra in seama te plagi de prea multa atentie….nu se cade pentru o putere regionala ca turcia.
Ylmaz, impartirea este consecinta Tratatului de la Lausanne si aplicarii dreptului marii …..Insula Serpilor nu are dreptul la platou continental propriu pt ca este o stinca si nu o insula pt ca nu are resurse proprii de apa…….
Franta ii tine in sah la Mediterana si Egiptul cu acordul si sustinerea celorlalti le pune mari probleme in Libia. Problema incheiata. Nu cred ca va ajunge nici o nava la fundul marii. Romania ar trebui sa stea in banca ei si sa nu se bage unde nu are treaba. Cand ai 2 Tetaluri, 3 Tarantul si 17 F16 Block 15 e bine sa nu cauti scandal cu o tara care controleaza accesul la M. Neagra. Oricum nu e ca si cum Franta sau Grecia ne-au cerut ajutorul sau ceva….
Ro nu are nici armata nici conducatori nici interes sa se bage cine a spus ceva ca noi ne am baga unde nu ne fierbe oala!!!
https://m.hotnews.ro/stire/24249392 Intre timp o veste buna?
Urmeaza si 4×4 blindate si neblindate?
Paguba in ciuperci, nu o sa se lase lucrurile sa escaladeze, totusi Turkey e stat NATO, chiar daca deranjeaza borcanele ( deja sparte ) ale aliatilor de facto.
Sa nu uitam ca (inca) sunt baze americane pe teritoriul turcesc.
Daca ar lasa, va dati seama, ar rade nu numai cioloveacii si manciurienii, inclusiv si cei din Trinidad Tobago si nu numai.
un pic de battelship game asa sa mai deie oleaca fiori reci osmanilor sa-si stie locul, cam au luat-o pe aratura cu toate.
https://www.middleeasteye.net/news/israel-turkey-diplomatic-ties-full-rebuild-mediterranean-gas
Printre altele…..Adio Roman Brasov! Pentru cine inca mai spera, RIP!
https://adevarul.ro/economie/afaceri/fabrica-camioane-armata-construita-judetul-dambovita-iveco-angajeaza-urgent-personal-1_5f44dea45163ec42714f1132/index.html
Roman mai producea ceva? A incercat sa intre cu Iveco sau cu alta firma in proiectul asta?
Nope, a fost contractul Iveco si compania italiana a facut ce-a crezut de cuvinta. Dupa mai multe tatonari s-a ajuns la concluzia ca o uzina proprie este cea mai buna solutie si au avut dreptate: terenul lor, uzina lor, camioanele lor, personalul lor.
UMB vs Pirahna 5 cred ca a fost un exemplu foarte eleocvent pt italieni.
Cea mai buna solutie, desi s-a incercat fortarea Iveco sa-si dea mana cu o companie romaneasca.
De ce ‘vs’ ? Nu ‘with’ ?
Pt ca in realitate a fost „versus” si nu” with”.
?
Totusi UMB era senila, nu roata iar GD s-a multumit cu ei pentru ca Moreni nu era inca disponibil din cauza de „Reich” Metall cum o numeau la Moreni. Asa si Damen a preluat santier in loc sa faca de la 0, iar Beretta s-ar fi facut la Plopeni in fabrica actuala.
Moreni discuta despre P4+ altoit cu TBT-ul nostru si spera sa iasa pana in iarna (Link e pus la PSR iunie). Aici e vorba de firme diferite de camioane nu de blindate iar Roman e cam in groapa similar cu UMB, in timp ce Moreni misca mai cu talent (imi pare rau ca nu le-au dat sa modernizeze restul de MLI-uri cu turele noi). Deci merg si asocierile/preluarile cand ai cu ce, nu doar o fantoma a ce a fost 🙂
„Uzină”?
Substantivul uzină vine de la verbul a uzina, adică a prelucra metal cu ajutorul unor masini-unelte.
Prin urmare e greu de crezut că o companie va inființa o uzină pentru a produce cateva sute de camioane. Va fi probabil doar o sectie de asamblare in care singurele unelte vor fi niște surubelnițe si câteva chei .
Si nh ar fi de mirare ca singurul montaj ce se va produce in uzina IVECO sa fie cel al nituirii placuței cu seria de șasiu.
Off.topic , dar daca tot ai intrebat despre Roman :
1.
– sectia de jante rasa
– turnatoria vanduta si rasa , nu pot sa-ti spun cine a facut-o , risc sase luni/trei ani de puscarie
– sectii de tratamente termice , scularie, forja au fost licitate/executate silit in primavara
– instalatia de acoperire de protectie a cabinelor data la fier vechi
– auzisem ceva despre punti , am sa mai revin cand o sa stiu clar
2.
– pompe de injectie inteleg ca se mai produc la Sinaia, daca n-or fi inchis fabrica intre timp, si daca produc pentru tipul respectiv de motor
– Romradiatoare Brasov inteleg ca mai traieste inca
– Electroprecizia Sacele inca e vie , nu stiu daca mai activeaza in domeniul auto
– in schimb Microelectronica Bucuresti a inceput sa livreze sisteme de iluminat auto
– firme de cablaje, scaune, accesorii sunt destule in Romania
– cauciucuri inteleg ca se mai produc
– au aparut firme de prelucrari de precizie sau tratamente termice in tara
3.
– ultimele vehicule vandute , inafara de mana de camioane militare cumparate acum vreo patru ani au fost sasiuri speciale , pentru instalatii de foraj/macarale , complexe si cu ciclu lung de fabricatie
– in ceea ce priveste camioanele, da , s-au realizat prototipuri, parca si anul acesta , cu motor/transmisie /franare importate , au incercat sa le exporte , nimic ,aici pe site nu se intelege ca daca statul e staul si nu te sprijina ( ajutoare mascate , lobby , servicii secrete externe ) nu exporti , de fapt vrem export in conditiile in care se baga bete in roate la dotarea propriei armate
– IVECO nu a dorit colaborari , merge singura
multumesc pentru explicatii!
e nevoie de sanctiuni economice pentru derapajele astea
Lucrurile sunt mult mai complicate, unele țări din zona si-au reglementat zona economica dar Grecia nu a putut să o facă din cauza unui acord NATO din 1974. Turcia nu a aderat la Convenția Mari și și-a rezervat dreptul la extinderea propriei zone. Recent a realizat o zonă împărțită cu Siria care practic blochează interesele Egiptului și Israelului. Marea teritorială greacă este de 6 mile nu de 12 mile putând fi chiar mai mică in anumite zone iar turcii profită de această situație neclară a zonei de frontieră pentru a se extinde cât mai mult, probabil și din perspectiva unui proces în instanțele internaționale. Personal nu sunt convins că vor împinge situația până la un război de proporții, dar mai știi…
A se citi Libia în loc de Siria.
(Aveți puțintică răbdare; sunt îndrăgostit…)
Daca incepe beleaua, Oatarul se piteste…
Sper ca NATO are deja ipoteza Turcia out din alianță, inclusiv din Europa. Turcia nu trebuie să mai dețină controlul stramtorilor indiferent de circumstanțe.
Insă, pragmatic vorbind, un control grec (+vecinătatea bulgară) asupra partii europene a Turciei de astazi ar aduce Moskova si mai aproape de Constantinopole, grecii si bulgarii fiind mai iubitori de ruși decât Erdogan.
Singura solutie la care aproape toate democratiile euro-atlantice ar apela ar fi, si cu costuri mărunte, o debarcare rapidă a sultanului si reinstaurarea statului civil in Turcia. Dar o astfel de manevra politică ar un suport incă redus in Turcia.
desigur zogu ,traiasca prietenia ruso-turca si beneficiile urmarite de ambele tari si investitiile facute de rusia in turcia si in bazele rusesti de acolo:
AIR FORCE
Kellogg Brown & Root Services Inc., Houston, Texas, has been awarded a ceiling $974,000,000 indefinite-delivery/indefinite-quantity contract for U.S. Air Forces in Europe – Air Forces Africa (USAFE-AFAFRICA) base operating support. This contract provides day-to-day base operations and maintenance services throughout locations within USAFE-AFAFRICA. Work will be performed at Morón Air Base (AB), Spain; Incirlik AB, Turkey; Izmir Air Station, Turkey; Office of Defense Cooperation-Turkey; and Ankara Support Facility, Turkey, and is expected to be completed by Aug. 27, 2028. This award is the result of a competitive acquisition and three offers were received. Fiscal 2020 operations and maintenance funds in the amount of $10,000,000 will be obligated via the first two task orders, which will be awarded immediately after the basic contract. Air Force Installation Contracting Command, Ramstein AB, Germany, is the contracting activity (FA5641-20-D-0009).
Care baze americane? Acelea cu focoase nucleare de pe care turcii blocasera orice acces in noapte tentativei de lovitura de stat impotriva lui Erdogan?
Daca se supara turcii singurul lucru pe care il pot lua de acolo americanii la o evacuare sunt doar izmenele. Si aia in 24 de ore. Bazele acestea sunt ridicate intr-o tara care nu este Irak sau Afganistan sau Bananistan. Sunt construite in tara care are cel mai numeros contingent militar sub arme din Europa, iar din NATO sunt a doua forta militara ca valoare numerica a personalului militar.
De ce o fi cumparat Erdogan S400? Nu cumva ca sa tina bine in mana cheia de la aceste baze americane din Turcia?
zau cum sa nu adica adica tara cu cel mai mare buget militar din lume proiecteaza pe 8 ani cheltuieli militare cu care tu Romania achizitionezi o escadrila jumatate de F16 pt niste baze din turcia da e niste prosti ca nu stie ei ce poate erdoganu
S-a mai spus pe site…
Nuke has left the building… Radars also…
Au mutat din Incirlik tot ce era important.
Rămân turcafleții cu pista și niscaiva hangarale…
Or fi retras de la Incirlik ce era mai important, dar cred ca inca sunt multe „asset-uri” americane in Turcia.
De exemplu radarul principal AN/TPY-2, parte a intregului sistem anti-balistic american din Europa care include bazele Aegis Ashore de la noi si de la polonezi, e instalat in Turcia.
Singura tara cu care turcia nu are absolut nici un diferent , este Romania!
Nu cred sa riste vreodata sa se certe cu noi!
Tratatul ala de la Montreux a fost hotarat de Ataturk cu Titulescu cu acordul puterilor garante !
Multa istorie ne leaga cu bune , cu rele!
Undeva o sa se opreasca si Erdogan, nimeni nu este muritor !
Traiasca prietenia turco romana!
si calcanul.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/romania-a-cerut-ca-turcia-sa-fie-oprita-printr-un-moratoriu-sa-mai-foreze-in-teritoriile-maritime-disputate-ue-pregateste-sanctiuni-1359876
Si berbecutii cu nava cu tot…
Ce gratare ies…
Uiti de toate divergentele.
Asa ca sa curga vinu si hai…
Hai cu prima racheta sau torpina intr-o nava…
Ce o lungim si mosmondim atat.. Tac Pac si gata .. ca in parcare…
Torpila… cred ca am depasit doza de bere pe seara asta…
In mod categoric, Romania nu trebuie sa se bage in Marea Egee, nici n-ar avea cu ce, trebuie sa stam in banca noastra. Turcia este de facto, singurul prieten pe care Romania il are in zona asta, singurul vecin pt care nu trebuie sa ne facem grijii, ba dimpotriva.
Au fost singurii care ne-au oferit sprijin in fatidicul an 1940 si ar fi foarte urat din partea noastra sa-i lovim acum pe la spate, chiar daca am face-o printr-o simpla declaratie politica.
Sa nu uitam ca cu cat Turcia va fi mai slaba, cu atat mai puternica va fi Rusia la Marea Neagra si din acest motiv – eu personal – nu-l inghit pe Erdogan, pt ca vad cum ambitiile lui au transformat o Turcia sanatoasa si puternica intr-o posibila catastrofa.
Dar sunt un competitor economic, asa ca putem sa tragem ponoase din declinul lor, corect?
Din pacate multi oameni din Turcia impartasesc doctrina lui Erdogan, iar si mai multi sunt dispusi sa sustina un scandal cu vecinii. Va spun din experienta proprie! Si da, Romania trebuie sa isi vada de oalele ei, nimic mai mult decat o declaratie de calmare a spiriterlor!
☺️☺️☺️☺️ Si in Romania sunt destui oameni care impartasesc doctrina lui Dragnea, Dancila, Tudorel Toader. ???
Diferenta e ca mustaciosul nostru e la parnaie, incercarea lui de a lua Ro pe persoana proprie a esuat… si ca majoritatea noastra stiam ca nu e intreg la cap 🙂 .
Dar e bn ca recunosti ca sunt din acelasi registru. ‘Thumbs up!’
Corect, iar tu Yilmaz esti echivalentul pesedeilor de la noi si nu ma refer la saracii oameni needucati care nu prea si-au utilizat creierul in viata si care voteaza psd orice ar fi; ci la aia care chiar impartasesc doctrina lui dragnea. Cei care au aplaudat si au raspuns „Da” atunci cand liviu i-a intrebat „vreti sa mai fiu in continuare presedintele vostru?”
Tu fiind inteligent, bine documentat si mereu cu raspunsurile la el, esti o fiinta evoluata mult mai periculoasa, o unealta perfecta in acesta lume digitalizata in mainile unui regim autoritar. Te faci ca nu e nimic in neregula in Turcia si bagi propaganda pe aici.
Esti rau-intentionat, esti perfid, esti genul care ar face rau cuiva in numele unei ideologii. Esti ca jandarmii din 10 august care au asteptat in cladirea guvernului si aveau seria de pe casti stearsa. Daca erai etnic roman sunt sigur ca il sustineai pe dragnea in ticalosiile lui. De fapt, poate chiar l-ai sustinut.
Dar trebuie sa recunosc, esti extrem de bun in ceea ce faci, de multe ori mi s-a ridicat tensiunea citind comentariile tale aici, era sa imi produci pagube, imi venea sa imi sparg monitorul.
Chiar sunt curios, in caz ca vrei sa imi raspunzi, esti din Constanta? Esti etnic tatar sau turc? Sansele sunt mici dar poate chiar ne cunoastem in realitate, poate chiar esti unul dintre cei mai buni prieteni ai mei :))
De fapt provine dintr-o familie mixtă, tatăl este turc, mama este românca. Și normal, se simte mai atras de trecutul Imperiului Otoman, decât de prezentul României.
In caz ca ai dreptate, in situatia asta mi se pare si mai trista atitudinea lui atunci cand se adreseaza cu „voi romanii…”.
In fine, referitor la etnie eu eram doar curios pentru ca sunt din Constanta si unul dintre prietenii mei cei mai buni e tatar. Si am avut si in scoala colegi tatari.
Nu mi se pare nimic in neregula ca Yilmaz iubeste mai mult Turcia, poate si eu as fi simtit la fel daca aveam un parinte turc. E vorba de simpatia lui politica. E in tabara gresita, aia care face mai mult rau.
Yilmaz e din Medgidia, e cetățean roman, pe stat de plata al unui stat străin iar prin pozițiile declarate este un trădător.
☺️☺️☺️☺️
Rocco, spun voi romanii ptr ca nu sunt roman. Daca as spune,, noi romanii” ar suna dedtul de hilar. Sa-ti povestesc o amintire din scoala. La ora de istorie lectie deschiza cu inspector, profesoara ne intreaba,,, cine sunt stramosii nostri”. Ridic doua degete, profesoara priveste in clasa, si ma pune sa raspund: stramosii nostrii sunt dacii si romanii. Foarte bine spune profa cu un zambet. Stai jos, nota 10.
Fiecare dintre noi are dreptul la opinie. Nimeni nu detine adevarul absolut ptr ca are anumite opinii politice. Fiecare opinie trebuie respectata, indiferent daca iti place sau nu.
yilmaz…aici confunzi lucrurile. Ori nu intelegi niste chestii de semantica ori ai niste probleme reale de integrare.
Cand a intrebat profesoara „cine sunt stramosii nostri” nu se referea la stramosii tai personali ci ai nostri ca popor. Popor in care sunt oameni de tot felul si caruia ii apartii prin cetatenie (daca ai cetatenie romana).
Daca lucrez la RATB si spun „autobuzele noastre” nu inseamna ca-s si ale mele…asa este expresia in Romana. Daca spun „graul nostru e mai ieftin si mai bun decat cel din Franta” nu inseamna ca-s agricultor si am grau, samd. Nu stiu daca faci confuziile astea din cauza vreunor particularitati ale limbii turce sau pt. ca nu te simti integrat in Ro. Un vorbitor nativ de engleza de exp. intelege perfect nuanta asta folosind si ei frecvent expresii gen „our cars” referindu-se la masinile englezesti/americane si nu la masina proprie care poate este Citroen, sau „our boys” referindu-se la nationala de fotbal sau la armata desi nu are pe fii-su nici la fotbal nici in armata. Desi nu intelege , de exemplu, genul substantivelor.
Sau pur si simplu ne iei de prosti.
Esti dus cu pluta
Vis-a-vis de ce spunea dl. Liviu, undeva aici geaba vointa ,nema putinta, nu sunt de acord. Brava oaste romaneasca, va face Camerone, cu barcutele din dotare si ceva bombarde ,asa,in sfanta traditie.Si daca ne scremem mai tarii, invie si submarinelu Delfinu la autopsie asa sa fie tacamu complet…
Pai mai mult decat de oale, de ce si-ar mai putea vedea Romania, d-lor, ca doar mai suntem doar umbra a ceea ce am fost. Nu tare de mult.
Dar vom fi din nou ce-am fost si mai mult decat atat (n-am spus-o eu), dar e treaba cu otetul, stiti cum se face.
Am fost acum 2 săptămâni în Creta, își zboară grecii avioanele cat e ziua de lungă. Dacă ar fi atacați de turci nu cred ca nu ar face fata chiar și singuri. Poate au mai puține avioane(desi nici alea nu sunt puține deloc) dar probabil ca pilotii au suficienta experienta plus acoperirea antiaeriana…
Acum 2 ani eram pe aeroport (cel din Chania cred) pt zborul Ryanair si am vazut pe pista in 6-7 A10 in miscare
Ce ne revine de drept?! In locul grecilor le-as transmite „Eat dirt and p*ss off!”. Dar nu sunt :)))
https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/erdogan-turcia-va-lua-ceea-ce-ii-revine-de-drept-in-marea-neagra-marea-egee-si-marea-mediterana
Cu vecinii trebuie sa încerci sa fii în relații pozitive. Noi suntem vecini cu Turcia la Marea Neagra iar de la finalul primului război mondial România are relatii pozitive cu Turcia. Inclusiv în perioada comunista România a fost prietena cu Turcia deși se aflau în tabere militare rivale.Este ușor sa strici o prietenie și mai greu sa repari ce ai stricat. Din acest considerent, ca tara, trebuie sa fim neutri pe acest subiect. În calitate de tara membra UE, România va trebui sa fie de acord cu poziția oficiala a UE.
Mi-ar plăcea ca romanii sa fie la fel de naționaliști ca turcii.
Cu toate aceste „relatii pozitive” cu Turcia, aceasta ne-a inchis tranzitul prin stramtori in WWII.
Asta trebuie tinut minte!
https://evz.ro/annegret-kramp-karrenbauer-suparata-pe-manevrele-militare-rivale-din-estul-mediteranei.html
Turcia vs Grecia si invers …..
Da. Tircaletii e nou veniti in zona. La invitatia bizantinilor !!! De 2 pro ca nu me-a ajuns ce le-a facut Sekgiuk asa ca au cerut lui Isman sa le faca mangealac!
Si ar mai fi ceva de zis..
Da . Candva populatia Anatoliei era elinofona. Fie ca erau urmasi ai devoiersilor eleni (antici) ce se stabilisera in Anatolia .. fie ca erau alti anatolieni care in timp (cateva secole spre un mileniu) s-au elenizat (grecizat) adica au preluat limba
Numai .. numai ca dupa cucerirea turcica unii dintre acesti anatolieni de limba greaca „s-au gandit” nitel si au trecut la mahomedanism si au adoptat si limba turca! Ca aveau avanjae fiscale … aveau sansa de a progresa social (Turcia fiind pana destulde traziu un stat „meritocratic” in care , cu cinditia sa fie musulman si sa vkibeasca turceste [in public!] orice barabat putea spera sa ajunga pasa, amiral si de aici vizir sau mare vizir). Si in plus sansa de a nu-si mai bate capul cu natura Sf Treimi !
Deci cam nashpa. Ca destuyi turci rissca sa fie inruditi pe undeva (incepand cu sec XI) cu grecii! verisori cam indepartati …. da veri cu (si) sange elen!
E .. si la 1919 chiar era cat pe ce sa se faca ceva ca Grecia Magna. Da Voctorisul a invins la Sakarya.
E si platou continmetal.
Grecii cam exagereaza.
De acord ca insusle cu viata economica prorpie au dreptul la platou continental.
Insa dreptul asta este variabil .. dependig on type cum se zicea in Cobol
Adica daca insula e in „mare deschisa” cu cel mai aproiat tarm la 1000 de km, poti zice ca platiul are 200 mile .
Insa daca insula este la 2-10-50 km de un tarm strain …… o csam cauti cu lumanrea daca sustii ca ai dreptu la platiu contintal maxim astfel incat sa ceri pasaport si copilui care intra cu picioarele in „marea ta”!!!!
Ori grecii cam asta fac. Sustin ca platoiul lor continental s-ar intinde pana la proma sosea turceasca!!!
Eu le-a sugera un tratament ptr megalomanie. Nu de lata da’ nici primu megaloman , Alexandru, nu era grec ci macedonean!
Deci vorbea bulgara? Nu greaca?
https://ro.wikipedia.org/wiki/Macedonia_Antic%C4%83
Nu este clar, azi, care este originea limbii macedonene antice.
Unii spun ca ar fi fost inrudita cu limbile ilirice.
Altii, ca ar fi fost un dialect al limbii dorice antice.
„Blestemul de la Pella” este o tablita scris in dorica antica, gasita pe locul fostei capitale a Macedoniei, Pella.
Cert este ca Alexandru a fost crescut in spiritul culturii elene.
In concluzie, vorba lui Yilmaz:
Belea, bre, zau asa, bucluc limba estem.
NB Spre durerea unora, nu e inrudita cu maghiara.
Macedonenii orice au fost ei la origini au vrut sa devina greci iar in Asia au fost purtatori ai elenismului.
da, de aia i-au ocupat pe greci 🙂
deci, un amestec traco-ilir elenizat in partea de sud?
https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_(region)#/media/File:Map_of_Balkans_linguistic_groups_late_3rd_millennium_BC,_according_to_Georgiev.png
Nu doar ca i-au cucerit pe greci, de ce au facut-o, cum i-au tratat. Pedagogul lui Alexandru a fost Aristotel, invinsii au devenit aliati. Onomastica liderilor macedoneni grecizata. Or fi fost ei iliri ceea ce nu cred dar la momentul Filip erau elenizati.
Da vorbeatătă cu multi -tătă.
Bizonule, aferim. Ai pus puctul i-grec.
Daca e platou continental atunci de ce nu va limitati EEZ-ul doar la platoul continental in Marea Neagra?
Mancati rahat, siktir-bey. Spre deosebire de UNCLAS nu aveti nici o uniformizare/regula/standard general cu privire la aceste probleme, vezi ca ce ai spus tu – si bizonu – tocmai da de pamant cu ce cereti voi cu privire la apele din jurul Cipului, desteptule!
Ti-am explicat de ce iti dai cu stangu-n dreptul la articlolul de il ai in legatura de la sfarsitul acestui articol…toata sandramaua voastra cu „Mavi Vatan” e o contradictie in termeni.
https://www.rumaniamilitary.ro/zbaterile-turciei-in-estul-mediteranei#comment-403655
Educatia bat-o vina. Asa-i Razvane, cei sapte ani de acasa. Georgica, dormi in papuci?
Nici daca te fac „stealth islamist” (asta a fost pentru un timp gheroiul tau, Erdo, acum e full lemon-pledged) nu te-as jigni, ar fi o realitate.
Bai ce va mai place sa dezbateti dreptul si dreptatea cu arma la locul faptei ! Ce mai comportament de evul mediu – imi duc armele acolo dupa care vedem cine are dreptate. Cam la asta se rezuma totul nu? la care o are mai mare si mai tare? Asta este modul vostru de export si influenta in lumea din prezent? sau pe masura de lira se devalorizeaza, tunurile se incarca?
Vreo virgula din fraza de mai jos va face macar sa ridicati vreo spranceana d-aia stufoasa?
Mr Mitsotakis said:”Our position is crystal clear and can be summarized in six words: When provocations stop, talks can start.”
Gabriel
ca cum sa iti zic ?
ȚmacedoneieniiȚ de azi au doar nuele vechi, ala de Macedonia.
Macedonieinii antici erau iliri. Neam , limba, credinte ilirice.
Macedonioenii de azi sunt slavi sau slavizati care traiesc intr-o zona care continua sa se numeasca Macedonia.
Situatie relativ comuna in istorie ….. limbile se mai schimba, religiile idem da numele geografic ramane!
A Da!
Oa de cautai operatiunea Atilla ! (1974)
Meanwhile, in estul Mediteranei:
Referitor la treaba cu cine trage primul si cine poate pretinde statutul de victima, cum e la moda azi pt opinia publica – daca grecii pun frumos niste mine prin zonele nu foarte in conflict ci asa pe langa insulele alea mai maricele unde Turcia pretinde ca marea e complet a lor, ce se poate intampla? „Uite aici langa insula am pus mina si nu pt tine ci pt omuletii verzi din Libia/Siria sau unde mai e razboi, ca sa apere si Turcia de ei. Uite ce vecini buni suntem!” Navele turcesti se plimba in voia lor, ei pun mine pe ici pe colo care pot sau nu sa loveasca o nava. Semnalizate frumos, respectat tot protocolul. Daca cineva stie / detecteaza mina si tot o activeaza nu e vina lui? Ai si harta in mana cu insulele, cum sa fie aici zona lor, nu vezi plaja la 1km (sau cat o fi posibil de aproape, legal etc)? Cine ar putea sa comenteze? Eventual mai si prinzi navele turcesti in capcana si te oferi ca o gazda buna sa le calauzesti afara din campul de mine sau sa dai cateva la o parte.
* Un articol 🙂 [ Ylmaz , bad news ]
https://www.middleeasteye.net/news/israel-little-known-support-haftar-war-libya
** la capitolul submarine/rachete rusii stau inca foarte bine 🙂
https://www.bbc.com/news/world-europe-37928222
PS un filmulet
https://www.youtube.com/watch?v=_0Cw1OdaTAM
Tot se dadeau sfaturi despre pozitia Romaniei.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/romania-a-cerut-ca-turcia-sa-fie-oprita-printr-un-moratoriu-sa-mai-foreze-in-teritoriile-maritime-disputate-ue-pregateste-sanctiuni-1359876
Zilele astea , facandu-mi veacul prin Rodos, am asistat la o oarecare forfota. Nu stiu daca asa des te intersectai si acum o luna cu vehicule militare pe strazi, ieri am vazut doua Chinook ce se indreptau spre Symi, iar azi dimineata au trecut 2 F16 prin estul insulei. Nu mai spun ca in portul turistic sunt doua vedete torpiloare ce fac nota discordanta cu restul tabloului. Grecul de la hotel glumeste si spune ca si turcii asteapta sa se termine sezonul estival ca sa poata incepe paruiala. Sper sa ramana la nivel de gluma ipoteza asta. Oricum, lasand deoparte incordarea de muschi din ultima vreme, la iarna o sa cam fie fomitza prin locurile astea. 70% din greci traiesc cu ce produc vara de pe urma turismului, iar lunile astea cam nema turisti. Ma gandesc ca iarna asta va fi un test pentru multi, nu numai pentru ei.
Legat de „fomitza”, eu zic sa stai linistit. Cam toti au o gramada de bani in banci.
Vedetele alea cred ca au bază în Rhodos … si acum 2 ani când am fost eu ,tot acolo erau … si-același contrast l-am simțit și eu ( pe lângă plăcerea de a admira o navă de război) . Sparvirero class?!
Probabil este Super Vita class https://en.wikipedia.org/wiki/Roussen-class_fast_attack_craft
Da, asa erau.
România a cerut ca Turcia să fie oprită printr-un moratoriu să mai foreze în teritoriile maritime disputate. UE pregătește sancțiuni.
Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a propus, la Berlin, în cadrul discuțiilor purtate de miniștrii de externe ai UE pe tema conflictului dintre Grecia și Turcia pe marginea explorărilor din Mediterana, ca Turcia să înceteze operațiunile, urmând să fie instituit un moratoriu asupra explorărilor în zonele maritime aflate în dispută, se arată într-un comunicat al MAE. România și-a exprimat susținerea fermă față de Grecia, în contextul în care Turcia forează și în Marea Neagră, în apropierea perimetrului românesc Neptun, Erdogan anunțând găsirea celui mai mare zăcământ de gaze din istoria țării sale.
UE: Va fi blocat accesul navelor turcești în porturile Uniunii
Uniunea Europeană pregăteşte sancţiuni împotriva Turciei care ar putea fi decise la Consiliul European din 24 septembrie, ca răspuns la diferendul între Atena şi Ankara privitor la Mediterana Orientală, a anunţat vineri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează Reuters şi AFP.
Măsurile respective, menite să limiteze capacitatea Turciei de a face explorări pentru gaz natural în apele disputate, ar putea viza persoane, nave sau utilizarea porturilor europene, a menţionat Borrell. Uniunea Europeană se va concentra pe orice este legat de ”activităţi pe care le considerăm ilegale”, a adăugat el, după reuniunea informală a miniştrilor de externe europeni găzduită de Berlin, capitala ţării ce asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE
https://m.digi24.ro/…nctiuni-1359876
https://evz.ro/dog-fight-intre-f-16-pilotii-greci-au-dat-bir-cu-fugitii-in-fata-turcilor-lui-erdogan-video.html
☺️☺️☺️
Yilmaz, sper ca observi ca in clipul respectiv, nu exista data, ora și locație, nu-i așa ? As putea adauga și altele, dar ar tine de “teoria conspirației”.
In ce m-a privește, ținând cont de epurările de piloți militari masive, de faptul ca Turcia cerea sprijinul SUA și al Pakistanului ca să ii trimită piloți instructori pentru F16, deci ținând cont de toate cele enumerate mai sus, eu personal mi-aș pune banii pe piloții greci, într-un conflict cu Turcia.