În schimbul datoriilor, Tadjikistanul cedează teritorii Chinei

646x404

Harta Tadjikistanului

Pentru a-şi stinge datoriile istorice faţă de China,  dar şi pentru a pune capăt unei dispute de frontieră care datează de pe vremea Rusiei ţariste, Tadjikistanul a acceptat să cedeze o parte din teritoriile sale Chinei. De la declararea independenţei, în urma unor negocieri îndelungate cu Beijingul, Duşanbe a acceptat, să transfere Chinei o suprafaţă de 1.100 kilometri pătraţi.

 

Acordul a fost semnat în iunie 2012 şi ratificat de parlamentul ţării în ianuarie a.c. În pofida criticilor, ministerul tadjik de Externe a afirmat că Tadjikistanul a obţinut o  mare victorie diplomatică, deoarece, iniţial China dorea un teritoriu echivalând cu 20 la sută din cel al Tadjikistanului, iar acum este vorba doar de trei la sută. Numai că,  acest  proces continuă şi, potrivit publicaţiei ruse “Nezavismaia Gazeta”, la cererea Chinei, Tadjikistanul ar mai fi cedat 20 de kilometri pătraţi, în zona de graniţă. Armata chineză a şi început să ocupe acest teritoriu care se află în jurul localităţii Murghob, în Regiunea Autonomă Badahsan. Zona este situată în partea de sud-est a ţării şi este locuită majoritar de o populaţie şiită, aflată într-un conflict permanent cu guvernul tadjik.

Scopul acestor grupări fundamentaliste islamice, se arată într-un comentariu al agenţiei ucrainene de ştiri  UNIAN, este de a crea un stat islamic independent de Tadjikistan. Este posibil scrie agenţia, ca preşedintele Emomalîi Rahmon, să se fi săturat de frecventele conflicte armate din regiune şi a decis ca, în schimbul creditelor oferite de China, să-i cedeze temporar teritoriul. Regiunea muntoasă este dominată de munţii Pamir unde se găseşte vârful Ismail Samani ( denumit odinioară  “Comunismul”), cel mai înalt din fosta Uniune Sovietică . Deşi în mare parte nelocuit, teritoriul este bogat în surse de minereuri pe care guvernul tadjik nu are posibilitatea să le exploateze, în schimb China este interesată şi dispune de astfel de mijloace. La începutul lunii mai, armata chineză, potrivit unor informaţii ruseşti,a început să ocupe teritoriul. Demersul a provocat manifestaţii antichineze în regiune. Guvernului tadjik a trimis forţe militare pentru a pune capăt protestelor.

Pretextul folosit a fost organizarea  unor manevre militare comune tadjiko-chineze, a declarat agenţiei de ştiri “Asia plus”, Rahmatullo Zoilov, preşedintele Partidului Social-Democrat din Tadjikistan, de opoziţie. Dar, a spus el, “am fost la Murghob (capitala regiunii) şi i-am văzut pe grăniceii chinezi intrând în zone situate la 20 de kilometri în teritoriul tadjik, dincolo de cele cedate anterior”. Observatori ai situaţiei din Asia Centrală sunt de părere că cedarea unei părţi din ţară care i-a nemulţumit pe mulţi tadjici, şi realizată  în condiţii care  pot fi considerate anticonstituţionale, va pune capăt disputei teritoriale cu China, de care Tadjikistanul depinde şi economic şi strategic. Schimbarea apartenenţei acestei regiuni are o istorie îndelungată. La un moment dat, ea a făcut parte din Imperiul chinez, apoi din Hanatul mongol şi  din Afganistan. În 1895 a ajuns la Rusia, în urma unui tratat cu Anglia. Statutul său a fost definitivat în 1925 când a devenit teritoru autonom în Tadjikistan. Din cauza reliefului foarte dificil, de-atunci şi până de curând nu s-au putut trasa şi stabili graniţele cu China.

 

Articol preluat : adevarul.ro

Multam lui Jimmy pentru semnalare

6 comentarii:

  1. Cat era datoria? Rusia nu zice nimic?

  2. ce bine e sa ai rezerva valutara de 620 de miliarde de dolari, poti face o multime de lucruri, ma mir cum dreacu nu au cumparat tot tadjikistanu – astia stiu ca au cele mai mari rezerve de apa dulce din lume(subterana)

  3. Si mai zice lumea ca n-are China ochii atintiti spre sfera de influenta a Rusiei.Ca ar interesa-o doar Pacificul. Poftim dovada. Vad ca si aici merg pe politica pasilor marunti.

  4. mda, invazia tacuta. rusii sunt orbi vand armament chiar inamicului potential intr-o buna zi se vor trezi ca nu se mai trezesc.cu siberia luata pana la urali.

  5. parca si Ucraina vroia sa cedeze cativa km patrati catre Republica Moldova, sa aiba si moldovenii acces la mare. Am citit ceva articol moldovenesc si parca asta era si planul initial la destramarea URSS, pe urma l-a mai adus in discutie Ucraina acum vreo 10 ani.

    Din pacate intre timp a reintrat sub nuiaua Rusiei (a lipsit cu adevarat de acolo ?) si acum nu se mai pune problema.

  6. Sorin 2, Ucraina a cedat un acces la Dunare de aprox. 500m pt. R.Moldova. In schimb R. Moldova se obliga sa concesioneze catre Ucraina terenul pe care trecea singura ruta de acces terestru de la Odessa catre Bugeac, pe la gura de varsare a Nistrului, in urma careia s-a aprobat recent si cedarea unor terenuri din arealul comunei Palanca. Un intreg scandal a izbucnit de la treaba asta, ucrainenii incercand chiar sa mute unilateral bornele de frontiera pe noul aliniament iar satenii protestand deoarece avea terenuri in zona respectiva:

    http://cubreacov.wordpress.com/2009/11/23/filat-da-palanca-ucrainei/

    http://cubreacov.wordpress.com/2010/10/28/guvernul-filat-palanca/

    http://palancanoastra.wordpress.com/tag/vlad-cubreacov/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *