In sfarsit creste!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dupa ce ani de zile bugetul destinat MApN a tot scazut continu, se pare ca in 2013 va fi in sfarsit  pe crestere. Astfel bugetul apararii va fi anul acesta cu 14,6% mai mare decat cel din anul 2012, atingand cifra de 5.6 miliarde de lei, adica la un curs mediu de 4,45 lei/euro, aproximativ 1.25 miliarde de euro.

Totusi cifra este inca foarte departe de cei 2.38% promisi catre NATO la aderare, procent care in banii de astazi ar fi insemnat 3.3 miliarde de euro sau 14.69 miliarde de lei. Cu acesti bani chiar s-ar fi putut face multe lucruri.

Dar…sa retinem ca cel putin deocamdata guvernul Ponta s-a tinut de cuvant crescand alocarile pentru aparare, ceea ce, in actuala conjunctura economica, nu este putin lucru. Sa dea Dumnezeu ca aceasta crestere de aproape 15% sa fie semnalul ca apararea este, daca nu prioritara, macar in atentia, actualului guvern.

Acum daca stam si ne aducem aminte, guvernul condus de Adrian Nastase a fost, din punctul meu de vedere, cel mai bun guvern de dupa „89 si tot atunci apararea s-a bucurat de atentie. Achizitia celor doua fregate T-22, sistemele AA Gepard, rachetele Spike, s-a continuat cu modernizarea TR-85M1 si a MLI 84M, sistemul AA Viforul,C-130 Hercules, si altele.

De mentionat ca intregul PIB al Romaniei in anul 2004 era cam cat bugetul natioanal din 2013, adica undeva la 45 miliarde de euro. Intrebarea pe care mi-o pun este: cum se putea atunci cumpara tehnica de lupta, la un buget al statului de doar 15 miliarde de euro, iar astazi la 45 miliarde de euro nu suntem in stare sa cumparam nici macar piese de schimb pentru tehnica de lupta achizitionata atunci?!

 

GeorgeGMT

44 de comentarii:

  1. E bine sa creasca… dar sa creasca mai multe…

  2. Moreni, ceva?
    Poate iti faci timp anu’ asta si mergi pe acolo din nou, poate sunt ceva noutati 🙂

  3. George … bugetul o sa fie din pacate pentru pensiile militare si alte … bip bip … de genul acesta. Inzestrarea o sa ramana la coada …. sper sa nu am dreptate!

    • Din pacate, ai dreptate.

      • Aproape sigur , si eventual pentru contracte cu comisioane mare , tocmai s-a anunta planul de buget pe 2013 si exista un deficit la pensi de 3 miliarde euro ! … din pacate ….. cu un offset corect aproape ar echilibra in 2-3 ani acest dezechilibru , pacat ca avem asa clasa politica , care e preocupata de intarirea imunitatii ……

  4. George GMT in anul 2003 a fost pensionat MIG 29-le inainte de termen si cu resursa de zbor pentru inca 20 de ani si aia este tot o masura „buna” a guvernului Nastase?
    Fregatele Type 22 s-au luat fara ca sa fie dotate cu aproape nimic pe ele, alta aberatie pentu care s-au luat comisioane uriase, asa ca sa nu ne imbatam cu apa rece!
    Sistemel Ghepard au fost donate de statul german cu conditia ca sa facem reparatiile de repunere in functie la ei in tara asa ca nu au reprezentat cine stie ce cheltuiala.
    Si lista poate continua!

    • Dupa cel mult 13 ani de exploatare MIG29 a fost tras definitiv pe linie moarta.Curata bataie de joc pentru contribuabili.Macar daca aceste avioane ar fi fost vandute la un pret corect atunci cand mai reprezentau ceva.
      In locul rachetelor cumparate de la olandezi cred ca eram mai castigati daca se cheltuiau cei 30 milioane USD pe formarea unor ofiteri romani in academiile militare americane.Am fi avut mai multi ofiteri pregatiti, care gratie relatiilor amicale dezvoltate cu colegii lor americani, ar fi ajutat mai mult Romania decat obositele alea de rachete.

    • De acord Marius, dar ceva s-a luat. Dupa 2004…nimic.

  5. da, corect Cristi, o sa creasca pensiile si salariile cu 14,6%. Vivat!

    PS am dat un ochi aici ->

    http://www.rumaniamilitary.ro/sistemele-aa-din-romania-harta-reconfigurata-dupa-surse-mai-apropiate-mapn

    si m-am speriat. Asta nu e aparare AA, e zero.

  6. George din informatiile mele bugetul a fost marit pentru a se achizitiona F-16 din Portugalia.

  7. Bugetul a fost marit pentru achizitia de avione care nu o sa mai vine din Portugalia… o sa ne faca o surpriza placuta de data asta guvernantii, cu niste avione de prin anii 90-2000, 24 sau 32 de aparate… si va mai spun inca ceva: nu o sa fie Gripen! (Surse interne 😉

      • Sunt foarte mari sanse sa cumparam F-16 de la americani de prin anii 1990 si sa le modernizam la block 60… Alea portugheze o sa le cumpere Bulgarii, de astea am scapat 100%. Trebuie sa va amintesc ca aceasta problema a aparut recent… cand si americanii si au dat seama ca scutul lor nu poate fi aparat cu 12 avione din 1900 toamna… :)! Eu am surse destul de atenbibile… verifica si tu informatiile!

        • Nu pot decat sa sper ca sursele tale au dreptate. Din ce am auzit eu, ai nostri s-ar uita dupa F-16 din Danemarca, dar sunt doar zvonuri. F-16 fabricate(asamblate) de Fokker in Europa.

        • Daca e asa cum spui tu , este foarte clar ca americanii au spus ce sa cumparam noi , acum au schimbat foaia si au spus bulgarilor ce sa ia si noua la fel …….. eu as visa la 4 escadrile de 12 aparate + 6 „duble ” daca tot e bal , bal sa fie ….. banuiesc ca deja cativa baieti se si antreneaza pentru F16 ……

          Sa speram ca se trezesc si americanii astia si sa ne ia in considerare asa cum trebuie , am demosntrat de multe ori ca suntem cu ei asa ca ar fi cazul sa relocheze fabrici de prin China aici la noi …. suntem la fel de ieftini si in multe cazuri net superiori calitativ , ar putea sa se bage si in AGRI – ca fara ei nu stiu oricum cum asiguram noi securitatea proiectului asta care trece pe langa „bricheta” ivanilor ……

          Se zvoneste ca vor sa inchida combinate prin Europa ( cu zeci de mii de angajati ) si sa relocheze la ei , ar putea sa nu ne uite si pe noi ( ce pentru ei e picatura pentru noi e fluviu; 1 mld dolari investiti pe an la noi, pentru noi e urias pentru ei e 0,008 din PIB) , ar putea sa se uite si la combinatele noastre Oltchim si metalurgice ( in special cele falimenate de rusi : Campia Turzii , Braila ….. )

          Asa se si leaga , de fapt lumea banuia, s-a scris si pe aici, ca asta e buba cu 2015 nu ca piste si ca nu se pot moderniza mai repede avioanele …. povesti de popa beat ……., lumea nu e asa proasta cum cred unii

        • Sper sa nu fie praf in vant ce zici tu insa asa ar fi cel mai logic daca tot se doreste neaparat F16 SH.Cel mai corect este sa cumparam aparate F16 C direct de la americani pe care sa le modernizam tot cu ei, aducandu-le macar la nivelul block 52 plus.Daca punem mana pe niste aparate nu prea frecate, putem sa tragem de ele 15-20 de ani.Ce va fi dupa aia, mai vedem atunci.Bine ar fi sa cumparam 32 de aparate.

        • F-urile vor fi si versiunea D sau doar C?

    • Sunt ca si Toma Necredionciosul, pana nu vad, nu cred, la povesti, noi , romanii suntem excelenti, mai greu stam cu faptele.

  8. nu pot sa crd c ai spus gorg despre nastas omul asta groparul Romanii modrn a vanut tot ptrolul si petromul cu 669 mil euro iar anu trecut petromul a obtinut dividende de 889 mil uro si noi primim o rdevnta d 4 procent in petrolul xtras ,a distrus fabrici uzine combinate six roman slatina toate astea sunt operele lui bombo vanatorul de la balc numai spaga ce o lua pe saptamana era de 500 d mii ,acest nastase cu viziuni anti-europene si anti nationale singurul drum pe care putem merge este europa,nu-mi vin sa cred george

    • Pe aparare a fost ceva, ceva fata de Tariceanu si toate celelalte guverne care au urmat. A lasat economia pe defecit de 1.5%, fata de aproape 6% Tariceanu. In rest nu te contrazic.

    • singurul drum pe care putem merge este europa

      Ala este drumul cel din urma. Si se pare ca mergem pe el neabatut. Ne mai oprim la intersectii si aruncam cu maruntis: Petrom, Bechtel, fregate, epave portugheze, Rosia Montana, etc.

  9. sidex am vrut sa spun (nu merg bine tasta )

  10. Calculul facut referitor la comparatia bugetelor este gresit.Din 2000 pana in 2013, numarul bugetarilor s-a dublat iar salariile sunt mai mult decat duble fata de atunci. Tot din 2000 si pana acum, datoria tarii a mai crescut, deci se platesc dobanzi mai mari, s-au semnat multe contracte neavantajoase pentru stat iar pierderile anuale s-au marit, privatizarea BCR de catre Vosganian pe 3 miliarde care au disparut in cateva luni pana a venit Boc-poc si multe altele.
    Bugetul a crescut dar au crescut si cheltuielile odata cu el. Daca analizai toate stirile legate de buget si nu te-ai fi grabit ai fi observat ca sunt 18 miliarde de care guvernul trebuie sa le cheltuiasca pe 2013 si nu le are.

  11. cei 14% inseamna exact cresterea necesara pentru plata salariilor reintregite anul trecut, plus mici cresteri pe ici pe colo la achizitii. vor mai plati un spartan.

    pentru avioanele portugheze ar trebui sa vedem bani gramada, ca aia nu ofera finantare si vor banii in avans.

  12. Ma indoiesc ca bugetul marit are legatura si cu ceva achizitii! Spartanele trebuiesc achitate, pensiile readuse unde erau (mda…), salariile sunt salarii, etc. Nu cred ca mai ramane ceva pentru achizitii, proiecte si modernizari, fie ele F-16, Hawk, TBT, s.a.m.d. Base vorbea recent de incheierea rapida a unui parteneriat strategic cu Polonia -poate asa demareaza si modernizarea OSA&Co. Si daca ne mai ducem si-n Mali, totu-i OK, stati pe pace!

  13. A crescut ‘bujetu’ de pensii si salarii, nu va faceti iluzii 🙂 Ca fortele romane de mentinere a pacii asta au ca obiectiv principal (si oarecum unic) de activitate: plata salariilor si pensiilor la inca o categorie de bugetari. N-au aia nevoie de armament ca aia nu-s pt razboaie 🙂

    In rest, pe langa Polonia, mai trage chiorete niste parteneriate strategice.Din surse sigure interne senatoriale stiu ca urmeaza sa se semneze parteneriatul strategic cu Burkina Faso, se va semna la Ouagadougou, dupa aia cu Madagascarul si Sudanul.
    Isi mai pun deshchetele pe niste docomente, si gata, s-au scos. Ca de modernizat OSA si SA6 haaahaaahaaaaaaaaa sau mai nou behehecalihehebeeheeheheheeeeeeee…cum va place…

  14. Cred ca s-a avut in vedere si cheltuielille cu viitoarea expeditie in Mali. Incet, incet vom ajunge si noi la statutul de jandarm al lumii, cum sunt deja americanii si mai nou vad ca dau din coate si francezii (ca sa spele rusinea celor doua razboaie mondiale pierdute cu succes).

  15. Cu jumatate din cresterea asta de buget cred ca se pot dota decent cele 2 fregate asta ar fi prima urgenta pentru altfel suntem de rasul curcilor, iar restul evident se vor duce pe apa sambetei pentru pensii si salarii ca de…. suntem tara bugetarilor!

    • Fregatele alea sunt niste babe care mai pot trage doar vanturi din țăvi. Resurse li se apropie de sfarsit, trebuiesc re-remodernizate, prelungita durata de viata cat se mai poate trage de ea si apoi inarmate ceea ce nu se merita per ansamblu.
      Fregate noi nu ne permitem sa cumparam deoarece au costuri foarte mari atat pt achizitie cat si pentru armamentul ce trebuie instalat la bord, ceea ce inseamna ca ne putem permite doar corvete daca vrem nou ceva iar singura clasa de corvete cu puterea cel putin egala cu a unei fregate daca nu chiar cu putere de foc mai mare, este clasa Baynunah ca inarmare.

      • Pentru nevoile sale reale de la Marea Neagra Romania nu are nevoie de fregate ci doar de corvete de ultima generatie si cateva submarine cu propulsie clasica, de provenienta occidentala, dasa nu putem sa cumparam rusesti din noua clasa Amur, destinate exportului.Lada nu vand rusii la export.

  16. @Un_necunoscut
    „Sunt foarte mari sanse sa cumparam F-16 de la americani de prin anii 1990 si sa le modernizam la block 60”
    Sansele sa modernizam fix la ‘Block 60′ sunt minime, pt simplul fapt ca aia e o varianta customizata pt SI PE BANII UAE si nu cred ca americanii pot sa vanda fara acceptul lor.
    „UAE funded the entire $3 billion Block 60 development costs, and in exchange will receive royalties if any of the Block 60 aircraft are sold to other nations.”
    O fi vorba vreun Block52+.
    Da’ eu nu cred 🙂 🙂 🙂

    • @gsg9. Ai dreptate F-16 bk 60 nu poate fi oferita decat cu acordul ciuhabilor, numai ca intre timp LM-ul a scos o varianta de Bk 60 un pic diferita, care poate s-o cumpere oricine: F-16V.
      Taiwanul doreste sa-si modernizeze avioanele F-16 A la standardul „V”, iar pretul oferit de LM este undeva in jurul valorii de 36 de milioane/avion. Daca stam si ne aducem aminte de oferta facuta noua de SUA cu 24 de avioane modernizate la standardul 50/52 cu 20 de milioane de dolari bucata, observam ca si Taiwanul a primit cam aceeasi oferta!
      Daca adaugam la cele 20 de milioane, radarul AESA, 8-10 milioane de dolari bucata si carlinga radar-absorbanta, iesim cam la 36 de milioane per bucata.

  17. Cred ca cea mai buna varianta ar fi cele 32 f 16 din SUA, pe termen scurt, bineinteles!

  18. De departe cea mai buna alegere de pana acum. Vorbesc de tot ce inseamna achizitie SH, nu noi. 32 aparate f 16, block 60, pentru cativa ani, ar fi mirific avand in vedere situatia dramatica a armatei romane! Poate si revitalizarea a 24 MIG 21 Lancer ar completa schema pana la intrarea in serviciu a F 35……in 20 de ani!

  19. Salutare. OFF-TOPIC Stie cineva daca am avut in armata camioane ZIL-157 simple ,de cel cu troliu am cunostinta ca da dar as vrea sa stiu daca si de cele simple am avut in varianta de transport ,nu cele cu radar,transmisiuni sau ateliere mobile.Multam si scuze de deviere dar nu aveam pe unde sa o pun aceasta intrebare altfel pe aici .
    Cat priveste bugetu ,fiecare cu ce doreste ,eu asvi vrut ca daca tot ramanem mai mult pe infanterie ,sa se fi dat de lucru la Moreni pt ceva transportoare echipate cu niste turele complexe. Barem astia macar sa aibe ceva bun pt lupta si mobilitate. Om vedea pe ce se dau banii. dar nu va face decat o peticire mica.

  20. Achiziția de avioane F16

    – „pentru a fi inclusă suma necesară cumpărării în buget, ar trebui să avem un act normativ”, a spus azi la conferinta de presa seful finantelor. Cu alte cuvinte majorarea bugetului pentru Ministerul Apararii, care s-a propus,nu include si achizitia respectiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *