Eroii neamului au fost pomeniţi în Munţii Bucegi, în apropierea crucii de pe vârful Caraiman (foto: Patriarhia Română). Pe platoul Bucegi se va construi o biserică în cinstea lor. Aici au fost oficiate o slujbă de parastas şi Acatistul Sfintei Cruci.
La eveniment au participat Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, precum şi numeroşi stareţi şi stareţe de la mănăstirile din Arhiepiscopia Bucureştilor, primarul oraşului Buşteni, Emanoil Savin, directorul Parcului Natural Bucegi, Horia Iuncu, precum şi un grup de tineri din Bucureşti şi judeţul Prahova. „Anul acesta cinstim pe toţi eroii care acum 100 de ani în contextul Primului Război Mondial au pus mai presus de vieţile lor idealul sacru al unităţii poporului român. Cu atât mai mult sporeşte în semnificaţii întâlnirea de astăzi, întrucât suntem chiar în ajunul sărbătorii Sfintei Cruci. Crucea străjuieşte la căpătâiul jertfelor iar această cruce imensă este un mesaj al tuturor românilor de recunoştinţă faţă de Dumnezeu. După 100 de ani arătăm că eroii nu mor niciodată, ci eroii sunt părinţii care apără neamul, iar prin Biserică Dumnezeu binecuvintează poporul şi neamul nostru românesc”, a spus Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, potrivit Radio TRINITAS, se arată pe site-ul Patriarhiei Române.
Pe 14 septembrie, la ora 14:00, de Ziua Crucii, Monumentul “Crucea Eroilor Neamului” de la Caraiman şi staţiunea Buşteni vor fi martorele unui eveniment unic în istoria muzicii de nai şi a muzicii în general. Artistul Nicolae Voiculeţ va susţine, alături de orchestra sa si invitati speciali, un concert omagial adus celor peste un milion de eroi ai neamului, căzuţi în cele două Războaie Mondiale, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la declanşarea primului Război Mondial.
Concertul va avea loc la Crucea de pe Caraiman, care conform Guinness World Record este «Cea mai mare cruce din lume », 39.30m, amplasata la o altitudine de peste 2291m. Va fi filmat şi difuzat de posturi de televiziune din România şi străinătate, mediatizat pe toate canalele de comunicare.
Evenimentul este organizat de către Asociaţia Culturală “Nicolae Voiculeţ”, Asociaţia Exploring Culture şi Innovation Travel, cu sprijinul Primăriei oraşului Buşteni, Autorităţii Naţionale pentru Turism, al Institutului Cultural Român şi al Jandarmeriei Române. De asemenea, la buna organizare a evenimentului şi-au adus sprijinul firma Eurolines Romania generalul Olimpiodor Antonescu si Fundatia Culturala Bartoc.
Spectacolul de la Crucea Caraiman face parte din turneul “România, din inima ta” desfăşurat de-a lungul acestui an, atât în ţară, cât şi în străinătate.
Mai multe detalii, inclusiv programul manifestarilor, la CruceaCaraiman.ro
vai cati burtosi cu barba adunati acolo
cat o fi costand biserica si intretinerea ?
Vezi mai @Vitali ca si @Marius zice ca esti propagandist al maicii Rusia? Oare de ce?
O fi propagandist… dar pana la urma cat costa? Banii aia mai bine ii investeau in intretinerea monumentelor deja existente care chiar au nevioie de intretinere. Mizeriile astea de biserici nou construite sunt in marea lor majoritate niste chiciuri care aduc o ofensa naturii si bunului gust. Vin tot felul de popi cu tot felul de idei manelistico-sclipicioase si contruiesc cum vor ei. Nici macar macar vechile ctitorii nu scapa de acest avant unde monumente de arhitectura crestina sunt impopotonate ca sorcovele. Eu nu vad rostul unei biserici acolo. Chiar nu era cazul, sunt destule in imprejurimi!
Tovarase Vitali, atat ai gasit dumneata de comentat la un articol ce incepe cu vorbele”eroii neamului”. Slabut, foarte slabut. Nu mai scoate mama rusia propagandisti ca pe vremuri.
Marius
eu vad in articol ca eroii neamului sunt tranbulina pe care se urca popii
cred ca statul roman ar putea gasi alte prioritati pt a cheltui acei bani
nu scriu mult deoarece am pierdut dexteritatea de a ma exprima fluid in limba romana
incerc sa fiu obiectiv , nu sunt propagandist rus
Vitali
omule nici nu iti mai pierde timpu in ai raspunde lui @dany oricate argumente ai avea nu ai sanse daca comentariul tau nu este pe gustul lui, gata esti sustinator al rusiei aduni chistoace in fata ambasadei asa ca iti sugerez sa nu te mai deranjezi sa-i raspunzi daca atata il duce capu ( fara jignire nu am intentia de a jigni absolut pe nimeni !!! )
Corect
Ce face BISERICA ORTODOXA ROMANA cu ocazia implinirii a 100 de ani de la marea unire? Ce face??
Ar trebui sa aiba n proiect de intrare in RM si de unire spirituala a celor doua maluri ale Prutului – NIMIC.
Face o noua biserica undeva pe munte!
Deci ce sa facem la zi de sarbatoare ?… o biserica noua….
http://www.realitatea.net/scandalos-horea-clo-ca-cri-an-i-avram-iancu-facu-i-criminali-de-razboi_1524403.html
cititi si va cruciti de ce sant capabili acesti sovini unguri
Tocmai pentru memoria eroilor ar trebui sa lase locul asa cum este, nu sa-l impopotoneze cu INCA o biserica.
Intre timp la Kostence:
http://www.evz.ro/ips-teodosie-arhhiepiscopul-tomisului-audiat-la-dna.html
Foarte obositori ignorantii anticlericali gen Vitalie! Fara Biserica Ortodoxa nu am mai fi existat ca neam. Ne-am fi deznationalizat rapid sub stapanii momentului. Prea multi din Eroii Neamului Romanesc au murit pentru ”Legea Romaneasca” (adica Ortodoxia) pentru ca sa stam pasivi si sa lasam neobolsevicii admiratori ai noului tar moscovit sa arunce cu r*hat in tot ce avem noi mai sfant. Si daca tot este un site militar ar fi bine sa stie toata lumea ca o armata fara coeziune de crez este zero, indiferent de armele pe care le are. La noi, cca. doua mii de ani aceasta coeziune care ne-a permis sa ingropam imperii a fost si este: Ortodoxia. Iar Ortodoxie fara preotie nu exista tovarasul Vitali. Eu am cunoscut personal sute de preoti din Ardeal de-a lungul anilor. Peste 99% sunt vrednici de preotia lor si nici macar nu se apropie de imaginea cliseistica a propagandei anticlericale. Dar dusmanii neamului romanesc stiu vorba biblica: ”Bate-voi pastorul si se va imprastia toata turma”. Pastori ne-au fost preotii de am trecut vii prin veacuri. P.S. Am un prieten fost preot militar ce a fost cu trupele romanesti prin Irak. Mi-a spus ca nu exista nici o exceptie de la faptul ca toata trupa, inainte de a iesi din baza, participa (neobligatoriu) la o rugaciune comuna pentru ca sa se intoarca toti teferi. Iar din cei ce au fost cu el au venit toti acasa. Inutil sa spun ca daca iesea din baza cu trupa era protejat ca un demnitar pentru ca ostasii stiau ca se roaga pentru ei si familiile lor.
Chapeau. Pana la urma, pe românii sunt daci cu un pic de romani crestinizati si care tin(eau) extrem de mult la ,,lege”(lege-dreapta credinta), la cutumele din biserica strabuna. Dovada sta in satele mai retrase, de pe la munte, mai ales… bătrânii, din mosi stramosi, au constiinta faptului ca sunt urmasii dacilor. Sate care si-au dat, cu prisosinta, feciori la jertfa pentru patrie. Adica asa numitii eroi, al caror crez e calcat in picioare de neobolsevicii de toate culorile si din toate punctele cardinale, mai ales ca a scuipa pe o parte esentiala, primordiala si de netagaduit a poporului român e dovada de corectitudine politica, se pare. In fine, devin banale aceste jigniri preluate direct din cazanele formatorilor de opinie – trusturile ,,un articol impotriva ortodoxismului pe saptamana”.
Inca un lucru. Preoti corupti au fost si vor fi. Oameni! – Legea Cezarului pe Pamant, sa suporte consecintele legale. Problema intervine cand coruptii, indiferent ca poarta stele pe umar, costum sau sutana, umbla liberi.
Apropos de respect pentru eroi – cum isi asteapta ucrainenii eroii:
http://deschide.md/ro/news/externe/5288/VIDEO–Cum-%C3%AE%C8%99i-%C3%8ENT%C3%82LNESC-ucrainenii-EROI-C%C4%82ZU%C8%9AI.htm
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tMjl1euADEg
Eroii din Marele Razboi au monumente peste tot. Pe unele scrie „Bucurosi am murit aparandu-ne tara”.
Eroii de la Sarmisegetusa nu ar trebui sa aiba un monument urias?
Sau, eroii care au aparat crestinatatea in multe, foarte multe locuri?
Dar eroii romani din al doilea Razboi Mondial? Si ei au murit aparandu-si tara!
Mai mult, unii au fost ucisi pentru ca si-au aparat tara.
Poate in locul acelei catedrale a neamului ar trebui ridicat un monument imens pentru eroii din Decembrie 1989.
Ce frumos ar fi sa putem vedea asemenea monumente atat in Romania cat si in tarile vecine, unde romanii se odihnesc pentru eternitate.
Cartile de Istorie a Romaniei ar trebui fundamental rescrise!
Cinstea, onoarea si demnitatea ar trebui sa acopere minciunile sau maruntele greseli si interese politice.