Incarcaturi explozive artizanale

In cele de mai jos va prezentam o scurta descriere a unor dispozitive explozive improvizate si modul cum trebuiesc folosite pentru distrugerea unor elemente de infrastructura sau motorizate ale inamicului. Pentru o mai usoara intelegere vom folosi astazi doar explozibili clasici. Incarcatura de exploziv – o anumita cantitate de exploziv pregatita pentru explozie. -Incarcaturile de exploziv sunt definite de greutate si forma. -Greutatea incarcaturii necesare pentru distrugerea unei piese (element) se determina prin calcul in functie de natura si dimensiunile piesei (elementului) respectiv. – Forma incarcaturii depinde de particularitatile constructive ale piesei (elementului) de distrus si de conditiile de executie a lucrarilor pregatitoare, astfel: image006 – Forma este apropiata de cea a unui cub sau a unui paralelipiped (lungimea paralelipipedului trebuie sa fie de cel mult 5 ori mai mare decat latura mica a sectiunii transversale a acestuia. image004 – Au forma unui paralelipiped alungit sau a unui cilindru alungit, a caror lungime trebuie sa fie  de cel putin de 5 ori mai mare decat latura mica a sectiunii transversale a paralelipipedului (sau decat diametrul cilindrului) image002 – Forma urmareste conturul piesei de distrus; majoritatea explozivului trebuie sa fie in dreptul partii mai groase a piesei. Pentru confectionarea acestor incarcaturi, este indicata folosirea explozivului plastic.   Tipuri de incarcaturi explosive: image008 image010

  1. Cumulative concentrate/Cumulative alungite – Se intrebuinteaza pentru perforarea unor elemente deosebit de rezistente din otel special sau din beton armat. Prin explozia unei incarcaturi cumulative ia nastere o rezultanta maxima de distrugere sub forma de jet

image012      2.  Exterioare – Pot fi aplicate pe piesa de distrus sau dispuse la distanta de aceasta. image014 image016        3.    Interioare/Incastrate – In interiorul piesei de distrus. Conditii pe care trebuie sa le  indeplineasca incarcaturile: – valoarea incarcaturilor care se aplica pe piesele de distrus se determina prin calcul;   *incarcaturile de explozivi se leaga strans de piesele ce se pregatesc  pentru distrugere; *capsele este bine sa se aplice perpendicular pe suprafata piesei de distrus; *la fiecare ml de incarcatura alungita sa se adauge o capsa pirotehnica, pentru sensibilizare; *la fiecare 5 kg trotil din incarcatura concentrata sa se adauge o capsa pirotehnica in acelasi scop; *in functie de forma incarcaturii si de locul aplicarii ei, este recomandabil ca majoritatea orificiilor pentru dispunerea capselor sa fie dispuse spre exterior; *in situatiile posibile, burarea incarcaturilor este obligatorie; *in cazul intrebuintarii incarcaturilor in forma de figuri geometrice, dispunerea acestora pentru asigurarea forfecarii este recomandabila; *masurile de protectie, hidroizolare si de mascare a incarcaturilor sunt obligatorii; *confectionarea cofrajelor pentru incarcaturi este recomandabila numai atunci cand metoda de aplicare o impune; *capsele se introduc pe cat posibil in centrul incarcaturilor, fixandu-se pe cat posibil cu pene din lemn, in orificiul unui cartus sau calup de exploziv; *se interzice atarnarea incarcaturilor de elementele dispozitivului de aprindere; *in functie de conditiile concrete, protectia incarcaturilor impotriva descarcarilor atmosferice si a campurilor electromagnetice din apropierea retelelor de inalta tensiune este obligatorie. Confectionarea amorsei.

  1. Taierea fitilului ordinar – Se face in unghi drept fata de axul sau, pe o suprafata de lemn dreapta si neteda, printr-o singura apasare, evitandu-se frecarea fitilului cu cutitul, pentru a nu provoca scuturarea pulberii. La capatul celalalt, fitilul se taie fie oblic ( in cazul aprinderii amorsei cu chibritul) fie in unghi drept (in cazul folosirii aprinzatoarelor).
  2. Introducerea fitilului in capsa pirotehnica si sertizarea capsei – Se introduce cu atentie capatul taiat drept al fitilului ordinar in capsa, pana cand ajunge la capacel; fitilul trebuie sa intre destul de liber, fara  a se forta si fara a fi necesara impingerea sau rasucirea lui, ceea ce ar provoca explozia capsei.

image018 Se apuca fitilul cu mana stanga si, sustinand capsa cu degetul aratator, aceasta se introduce in gaura din clestele de sertizat (tinut in mana dreapta); dupa ce capsa a intrat in cleste pana la fundul limitator, cu mana dreapta se strange clestele, usor si progresiv, apoi se scoate capsa si se verifica sertizarea.   -Va urma – Sursa: Creeaza.com

50 de comentarii:

  1. Chiar eram in criza de idei. Incredibil!

  2. Desi informatiile sunt publice, sa vedem cine va undui funduletul impotriva blogului si in particular a redactorilor… 🙂

    1
  3. intrebare: ce cantitate de explozibil ar trebui sa plasezi ca sa distruga, sa zicem, un btr rusesc care trece peste „surpriza” noastra…asta in cazul in care o sa devenim niste insurgenti barbosi 🙂

    1
    • Depinde de TAB, cum are podeaua, doar ca nu trebuie obligatoriu distrus ci doar imobilizat. De aproape cred ca tot o sticla cu benzina este mai utila, ca IED, cateva kg de explozibil plastic detonate sub carcasa, de preferat spre axele din spate.
      Un RPG ar fi ideal, de la 100m praful se alege de TAB, dar ideea nu este sa ataci coloane de blindate ci doar sa le imobilizezi, sa obligi infanteria sa debarce, astfel ca efortul principal trebuie depus pentru blocarea drumului si apoi atacarea/flancarea coloanei, insa ATENTIE, acest lucru nu se poate face decat intr-o zona greu accesibila, in nici un caz la campie, pentru ca celelalte vehicule se vor desfasura, vor depasi vehiculul imobilizat si atunci veti avea mari probleme.
      Intr-un atac de tip ambuscada, LOCATIA aleasa pentru atac reprezinta 90% din succesul sau esecul operatiunii!

      1
      • asta era idea, ma gandeam cum avem drumurile noastre de munte, plasam astfel de surprize pe drum si cu un singur btr scos din joc ai putea opri coloana pentru destul timp…iar acum avand in vedere cum circula rusii(am vazut in georgia) o mana de oameni in munti pot cauza daune serioase…dar toata chestia trebuie gandita…de asta intrebam cam cat sa pui intr-o astfel de incarcatura plasata pe drum…ca sa nu facem risipa 🙂 intr-un razboi de insurgenta trebuie sa scoti maximul din putinele tale resurse

        • @ vioniribu …

          ambuscadele sint ideale pe drumurile inguste cu versanti de ambele parti

          se ataca cele doua capete ale coloanei …IED , mine declansate electric … daca sint cercetasi in avangarda , acestia sint lasati sa treaca apoi se blocheaza coloana …scopul este Imobilizarea coloanei …imposibilitatea deplasarii inainte si inapoi …..

          in primul rind dupa atac se cauta a nimici persoanele care comanda coloana , adica cei care coordoneaza apararea , lunetistii . mitralierele de calibru mare , cei care detin armament reactiv , militarii care incearca sa scape din incercuire apoi se distruge restul ……

        • Pe un drum de munte intre 2 versantii mai bine faci sa explodeze stanca in ambele parti ale coloanei de blindate , de acolo chiar ca nu mai scapa, oricum stati linistit ca nici un general intrec la cap nu va trece printr-un astfel de drum daca nu e foarte necesar si in acele conditii se iau masuri pe masura.:)

        • @ robert0808 …

          versanti delurosi , montani stincosi …versant pe o parte , prapastie de cealalta parte , de o parte coasta impadurita de cealalta pare loc descoperit …Romania este plina de toate tipurile de relief accidentat …eu am crescut in zona de deal munte ……

          Carpatistanul va fi mai ceva decit Afganistan ….. eu zic ca romanii sint cea mai inventiva natie ….si nevoia ne va invata sa actionam corespunzator ….

          P..S. …ca sa detonezi un versant deluros trebuiesc de la sute de kg la tone de trotil sa dinamita ….. atita risipa pentru ce ? si orice rusnac , sau ungur daca vrea sa ajunga la deal munte trebuie sa treaca prin destule zone nefavorabile ….

          un om ar putea sa care cel mult citeva kg de trotil cu el pe linga echipamentul de lupta ….

          deci :

          efect maxim cu minim de efort

      • De studiat: Irak + Afganistan 😀

        Experienta din domeniul Counter IED poate fi usor transformata in cunostinte ofensive. De cativa ani buni, militarii intorsi din TO participa la pregatirea in Cincu a celor care urmeaza sa plece. Iar la exercitiile de acolo, „inamicii” au gasit tot felul de idei interesante de a plasa IED.

        Bine, tot nu cred sa ii intreaca in inventivitate pe afgani 😀

      • da sub un mercedes blindat apartinant spp? :))
        pt baietiii cu ochi albastri glumesc, nu asa face asa ceva..

    • folosesti azot in combinatie cu motorina le amesteci pana faci o pasta, o lasi la uscat, iar apoi faci iara acelasi lucru de 2-3 ori, in felul acesta o sa ai un explozibil de capsa te descurci de unde faci rost, pentru a crea un ied mai bun se baga suruburi, cuie, piulite saibe, un fel de grenada

      1
  4. Nu stiu pentru btr cat trebuie dar am vazut trabant care dupa 2,5 kg de trotil (nu exploziv plastic) aplicat sub masina, si-a mai lasat pe locul initial numai volanul (vb f serios) iar 8 kg sub o dacie a mai ramas numai scheletul masinii ( cele 2 bare lungi de sub masina, lonjeroanele) iar noua care ne aflam la aprox 500 de m distanta ne-au sarit sepcile din cap de la suflu. Personal as putea spune ca 8 kg sunt arhisuficiente chiar si pt un tanc, daca incarcatura este aplicata sub podea. 75 de grame de trotil te lasa fara picior din genunchi daca explozia are loc sub talpa

    • 8 kg trotil pt dacie. 2.5kg trabant??Mai taie din ele da-le dracu…Si de unde ai facut rost de el daca nu sunt indiscret??Eu in poligon am detonat 100g si 200g(senzatia e unica) si credema cele 75 de grame nu tb sa le ai musai sub picior pt a-ti lua adio de la el.

  5. fara cuie sau alte fragmente asta ce efect va avea asupra infanteriei?

    • ps stiu ca nui antipersonal dar sunt curios

      • pai depinde de cantitate.in aer liber daca esti aproape rupe ceva din tine intern cat si extern.Daca vrei o treaba buna baga-l in fonta si rezulta o mare grenada defensiva.(rezultat jumate de pluton e scos din lupta)

  6. George, simti ca urmeaza ceva si incepi campania de pregatire a trupelor de „insurgenti barbosi”?:))

  7. Toate bune si frumoase dar voi chiar credeti ca generatia(PRO) asta de molesiti e in stare sa reziste mai mult de doua zile in tensiune in linia intai? Astia sunt obisnuiti cu viata de oras, facebook, Ina, fastfood si nu ii vad cu conservele in ranita intre tirurile inamice .

  8. I-ati dat o idee de (anti)articol lui VV de la VR. :))

  9. Te rog respecta protectia muncii nu invata copii sa sertizeze o capsa in mina fara lopatica de infanterie , si eu am facut detonari dar numai cu fitil , era cineva mai sus cu Kg de trotil pt o dacie :)))) in fine cu 8 kg poti face mult mai multe decat sa termini o Dacie :)))) , o idee buna cu recapitularea pachetelor explozive

  10. Aoleu, astea-s pe Internet ? Habar n-aveam. Sunt din G3 si desi regulamentul nu e secret, informatiile din el apartin MApN.

    Frate, macar pune un link spre asta http://www.dreptonline.ro/legislatie/lege_materii_explozive.php

    Art. 7
    (1) Persoanele fizice nu au dreptul sa detina, sa utilizeze, sa transporte, sa depoziteze, sa experimenteze ori sa manuiasca explozivi de uz civil sau articole pirotehnice daca nu fac dovada calitatii de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat si nu reprezinta o persoana juridica autorizata si inregistrata conform prevederilor legale

    Instructia in distrugeri se executa doar in poligoane alaturi de personal calificat, deci in cadrul fortelor din Sistemul National de Aparare, in industria miniera etc.

    Nu fiecare de capul lui, e ilegal !

    Ca poate citeste vreun nebun si se-apuca sa incerce prin cartier si-apoi spune ca la voi a invatat.

  11. Am dat si eu un search acum de curiozitate dupa fulminat de mercur (cei care au facut distrugeri stiu la ce se foloseste). M-a luat durerea de cap cand am vazut ce scria pe un forum.

    Dar, la o citire mai atenta, e vax albina. Cine urmeaza retetele alea isi da autogol.

  12. Orice reteta de fabricare a unor explozibili are un mic secret, unii care-s buni il stiu , ceilalti pot sa-l deduca sau sa experimenteze ceea ce e cam greu.

  13. Ceai sa faci George daca vreun romaniac mai zurbagiu pune explosive la ambasada Rusa sau chiar Americana sub pretextul ca a invatat de la Romaniamilitary si ca a fost instigat de comentariile mele sa zicem?

    • @Darrel. Bre hai sa fim seriosi, astfel de informatii gasesti in toata lumea pe toate site-urile. Problema nu este cum sa folosesti explozibilul ci sa faci rost de el, cine vrea cu adevarat sa faca rau nu asteapta ca eu sa public astfel de chestii…

      • Eu nu am inteles niciodata de ce nu se mai face pregatire militara macar trei luni cu tineretu in vacanta de vara ,cum era de exemplu o practica pe timpuri.Unele lucruri cum ar fi stingerea incendiilor,ajutor pentru raniti, metode de supravietuire, etc cred ca erau foarte bune si necesare, apoi cunoasterea pericolelor ,mine, proiectile neexplodate, cum sa te feresti la ce distanta au efect etc.Cunoasterea tehnicii vecinilor, cum arata ce insemne au etc.Cum sa conduci un camion, un tab, un tank , cum folosesti o grenada, un tun, o arma, o racheta etc.Toate astea duc la marirea capacitatii de aparare a tarii. De ce nu se reintroduc, de ce nu se fac manuale, de ce nu se3 fac macar reviste gratuite sa se dea la elevi.
        Cine e ministru care nu se ocupa de ce trebuie?

  14. Este OFF-TOPIC dar merita
    „If voting made any difference they wouldn’t let us do it.”
    Mark Twain
    🙂

  15. Nu sunt militar de carierea dar urmaresc cu deosebit interes discutiile de pe forum.Ideea de mai sus este interesanta si-mi aduc aminte de taberele de pregatire la care am participat ce mi-au usurat acomodarea cu disciplina din stagiul militar.
    Cat despre tinerii de azi ,cineva ii numea „sfrijitii „din fata calculatorului ,sunt familiarizati cu strategiile si tehnicile militare prin intermediul VIDEO GAMES-urilor.Este un film care abordeaza aceat fapt-ENDERS ,in care un grup de copii este antrenat intr-un razboi real ,ca simpli jucatori in fata PC-ului,fara a li se spune acest lucru.Ceea ce le lipseste sunt pregatirea fizica si diciplina insa se pot dobandi in tabere cu caracter voluntar ,cum am vazut ca se organizeaza pe la altii si erau prezentare in detaliu pe Discovery channel. Ca simplu cetatean sustin orice solutie care ne intareste capacitate de aparare si nu trebuie sa ne proptim in ideea ca ne vor apara/salva altii.

  16. Bravo, lecțiile pentru pregătirea militară a populației sunt bine venite. Dacă îmi permiți, te-aș ruga să mai postezi astfel de articole în care sunt explicate chestiunile de bază pentru pregătirea luptătorilor. Cel puțin teoretic să existe o bază. Mulțumim!

  17. sa fim seriosi.rusii nu vor sa treaca muntii .ei vor granita pana la munti ,deci vor cuceri moldova si muntenia ,asa ca ne ramane transilvania

  18. Bomba artizanală, găsită ieri lângă un bloc din Drobeta – Turnu Severin, conținea trei kilograme de explozibil. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, dacă dispozitivul ar fi explodat, parterul blocului respectiv ar fi fost distrus.
    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Surse+Bomba+artizanala+gasita+langa+un+bloc+din+Drobeta+Turnu+Se

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *