Forțele Navale Române participă și conduc cel mai mare exercițiu multinațional, organizat în anul 2018, Sea Shield 18. Opt țări implică 21 de nave militare, 10 aeronave de luptă și un submarin din forțele navale americane, britanice, bulgare, grecești, spaniole, ucrainene și turce vor participa la aplicația care a început astăzi și se va termina pe 11 mai.
La conferința de presă de vineri din Portul Constanța au luat cuvântul și le-au urat succes militarilor români și străini din statele membre sau partenere NATO comandantul flotei, contraamiralul de flotilă, Daniel Căpățînă; locțiitorul șefului de stat major la MApN, comandantul fregatei „Mărășești” și, totodată, directorul Sea Shield 18, căpitan-comandor Cornel Cojocaru și Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral dr. Alexandru Mîrșu.
Sea Shield 18 va pune în aplicare proceduri standard NATO de luptă împotriva amenințărilor asimetrice, aeriene, submarine și maritime, conform unui scenariu bazat pe o situație geopolitică fictivă.
Forțele Navale Române participă cu două fregate, două corvete, două nave purtătoare de rachete, două dragoare maritime, două detașamente mobile de lansare rachete, nave auxiliare și scafandri de luptă, Forțele Aeriene Române asigură secvențele de luptă împotriva amenințărilor aeriene cu trei aparate de zbor MiG 21 Lancer și, în premieră, Forțele Terestre Române participă cu un detașament de infanteriști de la Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”.
Turcia participă cu un submarin, o fregată, o navă de patrulare, un avion de cercetare MPA P 235, Bulgaria cu corveta BGS Bodri, SUA cu un avion de patrulare MPA P 8 Orion, Marea Britanie participă cu trei aeronave Typhoon, iar Grecia cu ofițeri de stat major. Totodată, Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) este reprezentat de către Gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), care desfășoară activități în Marea Neagră, în perioada 1 – 21 mai, și este alcătuită din distrugătorul britanic HMS Duncan, fregata bulgărească BGS Drazki, fregata spaniolă SPS Victoria și fregata românească „Regele Ferdinand”.
…
Sursa: tomisnews.ro – Marius Florian
deja au inceput jocul cu rusnacii.
http://m.hotnews.ro/stire/22429598
Incepe dansul, vom vedea cum vor reactiona ivanii.
Forțele Terestre Române participă cu un detașament de infanteriști de la Brigada 9 Mecanizată „Mărășești.”
Sunt curios cum va interveni acest detasament. Sunt un fel de infanterie marina?
Sau sunt pe post de „agresor”.
Spor la treaba in zona baieti si mai agitati un pic apele.
Unica unitate romaneasca care seamana cu puscasii marini americani , e batalionul 307 infanterie marina. ( BIM)
Comandament la Babadag. Tine de SM al marinei militare.
Infintat prin 1971 sint urmasii unitatii specializate in lupta in delta. Care unitate initiala a fost desfintata in 1945 la cererea expresa a „fratelui” sovietic.
Ivani o sa faca CE stiu ei mai bine … O sa tipe ca NATO se aproprie amenintator de granitele lor ; vor arata cu degetu ca ei sunt victime si sunt obligati sa ia masuri impotriva NATO… Bla bla bla ; cu toti stim , CE face masinaria de propaganda ruseasca !!!
Da…Ivani vor arata cu degetul,noi (nato) vom continua…se pare ca mergem încet spre ceva…ireversibil…Oricum buba tot trebuie sa se spargă mai devreme sau mai tirziu. Păcat ca suntem încă în poponeatza goala!
Ce caterinca cu Grecia!
Toti participa cu nave și avioane iar astia participa cu ofițeri de stat major?
:)) :)) :))
Am o nelămurire…
La începutul articolului nu se spune că România participă cu 2 fregate… (Și alte nave) lista continua sa enumere navele participante și apoi la finalul articolului nu se spune că participă și Gruparea Navala Permanenta SMNG-2 cu navele Distrugătorul britanic (de care nu s-au spus la începutul articolului când s-au amintit de UK că participă cu 3 avioane Eurofighter, dar și fregata Regele Ferdinand)
Nelămurirea mea este: fregata Regele Ferdinand (parte a grupului SMNG-2) este una din cele 2 fregate romanesti de care se specifica la inceput? Sau este a 3-a?
Cred că trebuie articolul putin „slefuit” că sa fie mai clar.
……………………………
Văd că România participă cu aproape toată flota. (Cred că astea-s de fapt navele operaționale.)
„Văd că România participă cu aproape toată flota.”
Nu e chiar toata flota dar chiar si „toata flota” aia, sincer, nici nu mai trebuie mentionata…
Cred ca anunturile astea nici nu ar mai trebui facute, sincer. Nu trebuia asta sa fie Anul Marinei ? Ce-au facut pana acum pentru Marina ?
Si un remorcher d-ala mic facut la Damen sau o amarata de barca/nava de patrulare de 20-30 de metri si tot era ceva…
Hai cu corvetele alea… Nu inteleg ce le trebuie pana in Octombrie sa anunte castigatorul…
A treia fregata face parte din grup, alaturi de al treilea dragor.
Alte 2 fregate, 2 dragoare, plus 2 corvete si 2 VPR participa la exercitiul principal, impreuna cu tot felul de nave auxiliare si pentru scafandri.
Au ramas in port 2 corvete vechi, 1 dragor, 1 puitor, 1 VPR.
@Eroule,
Deci până la urmă participam cu toate cele 3 fregate.
Apropo… Care sunt cele 2 corvete vechi? Rămase în port?
Tetal 2 sau Tetal 1?
Eu personal as considera mult mai proaste corvetele Tetal 2. Dar mai bine înarmate (că sisteme AA, având AK630).
Dacă vine o furtună… Gradul 5… Toți marinarii de pe Tetal 2 dau la rate. 🙂