Contextul
“Între 1991 şi 2001 lumea a luat parte la una dintre cele mai controversate şi sângeroase serii de razboaie de la al Doilea Razboi Mondial şi până în prezent numite Razboaiele Iugoslave. Venite pe fondul unor drastice probleme economice, dar şi a unor indelungate conflicte etnice, acestea au lăsat în urmă mii de morti. Până în anul 1991 când începe seria de razboaie, cele sapte state Bosnia si Herţegovina, Croaţia, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Slovenia erau regăsite sub denumirea de „Republica Socialistă Federală Iugoslavia”, denumire căpătată în anul 1963. Odata cu anii ’80 revoltele etnice naţionaliste au dus la dezbinarea federaţiei, tocmai prin încălcarea unor drepturi umane fundamentale. Însă cauzele prăbuşirii republicii socialiste merg mult mai departe. Iata o relatare succintă a evenimentelor din fosta Iugoslavie:
Începutul anilor 1980 aduce Iugoslaviei probleme financiare destul de mari, datoriile lor depasind peste 20 de miliarde de dolari. Banca Mondială şi FMI stabilesc însă acordarea unui nou împrumut numit ”Structural Adjustement Programs”. Efectul împrumutului a fost unul dezastruos, ce a dus la un haos nu doar pe plan economic, ci si pe plan politic. În 1989 priministrul iugoslav face o vizită în America unde se întâlneşte cu George Bush Sr. în speranţa acordarii unui nou ajutor financiar. Dorinţa de redresare economică nu a avut nici un efect, astfel că în 1990 s-a asistat la un colaps economic dominat de devalorizarea monedei, încetarea proiectelor şi programelor sociale şi creşterea preţurilor.
Cei doi factori etnici si economici au declanşat seria de razboaie iugoslave. Primele trei razboaie s-au desfasurat intre 1991 şi 1995 fiind cele care au dus la destramarea Republicii Socialiste Federaliste Iugoslavia. Acestea sunt urmate de o serie de încă trei razboaie derulate in zonele populate de albanezi.
Primul război, cunoscut sub numele de Razboiul de 10 zile din Slovenia a avut la bază intrarea trupelor iugoslave pe la graniţa Serbiei cu Italia, imediat dupa ce aceasta şi-a declarat independenta. Izbucnirea războiului a dus la eforturi diplomatice ale Comunității Europene pentru a pune capăt crizei. Trei miniștri de externe ai CE s-au întâlnit cu reprezentanți ai guvernelor din Iugoslavia și Slovenia la Zagreb, în noaptea de 28 spre 29 iunie, căzând de acord asupra unui plan pentru un armistițiu, care însă nu a fost pus in aplicare. Razboiul s-a încheiat pe data de 7 iulie 1991 odată cu acordul de la Brioni.
Al doilea război şi anume Razboiul Croat de Independentă, a constat in atacul primit de guvernului croat din partea sârbilor începând cu 1991, acesta terminându-se în 1995. Încetarea focului s-a înfaptuit în 1992, dar cu toate acestea, Croaţia a continuat operaţiunile militare până in 1995, participând la razboiul din Bosnia. În 1995 Croaţia inteprinde Operaţiunea Storm, cu scopul de a cuceri Krajina. Menirea intervenţiei în războiul din Bosnia a fost de asemenea consolidarea independenţei croate.Statele Unite a sprijinit operaţiunea, iar CIA a oferit informaţii militare croaţilor.
Razboiul bosniac, al treilea din prima triada, a debutat în 1992 şi a luat sfârşit în 1995. În anul 1992, forțele sârbe au desfășurat în regiunile ocupate acțiuni de eliminare a populației civile musulmane şi croate. Acțiunea de purificare etnică deși nu a avut loc doar în teritoriile ocupate de către sârbi, au fost practicata pe un teritoriu mult mai vast, pe scară largă și mediatizata intens astfel că a șocat opinia publică internațională, ingreunand orice revendicări politice ale sârbilor bosniaci.
A doua triadă a razboaielor cuprinde Razboiul din Kosovo desfăşurat între 22 aprilie 1996 şi 11 iunie 1999 ce a avut la baza incidentele militare dintre sârbi, iugoslavi şi armata de eliberare din Kosovo (o armată a albanezilor susţinută de NATO), dar si un conflict între republica federală Iugoslavia şi NATO ce a avut ca scop deplasarea în masă a populatiei din Kosovo. Au urmat încă două conflicte, primul în sudul Serbiei între 2000 si 2001 ce s-a desfăşurat în zona Bujanovac şi Medveda, între trupele iugoslave si o organizaţie albaneză ce avea ca principiu anexarea teritoriilor din sudul Serbiei până în Kosovo. Conflictul nu a fost unul usor de trecut cu vederea mai ales că în anul 2000 s-au înregistrat în jur de 294 de atacuri ce s-au soldat cu zeci de victime. Ultimul conflict, desfaşurat în 2001 si anume cel din Macedonia, a izbucnit între macedoneni si minoritatea albaneză, însă într-un timp realmente scurt, în urma unor negocieri politice şi prin implicarea NATO, atacurile armate au incetat”.(articolul este preluat de pe Historia.ro)
Dupa ce, la data de 17 februarie 1993, prin vocea presedintelui Iliescu, Romania a lansat oficial cererea de aderare la NATO, iar dupa o serie de participari romanesti la diferite parteneriate/programe/misiuni ulterioare cu NATO (inclusiv in spatiul ex-iugoslav), in Octombrie 1998, Parlamentul Romaniei aproba cererea NATO ca avioanele Aliantei sa poata utiliza spatiul aerian al tarii noastre pentru posibile operatiuni militare indreptate impotriva Iugoslaviei, specificandu-se ca doar in situatii exceptionale si de urgenta.
Amintirea…
In luna Octombrie 1997 s-a produs cu incorporarea mea la UM01918, in fapt o unitate de radiolocatie situata in imediata vecinatate de orasul Sannicolau Mare (jud. TIMIS). Unitatea mentionata se subordona UM01824 cu sediul pe aeroportul militar Giarmata (fosta Baza Aeriana 93).
In pofida faptului ca avand oarecum “ureche muzicala” am fost repartizat in cadrul unui pluton de transmisionisti, am invatat si perseverat inclusiv la planseta (unde trebuiau urmarite in anumite interval orare chiar si peste 20 de “tinte”). Pentru cei care stiu, sau isi mai amintesc cum erau plansetistii, informatiile preluate de la operatorii radarelor le erau dictate intr-un limbaj specific, codificat (de catre un Ilie Dobre), celor de la planseta, care trebuiau sa deseneze pas cu pas fiecare coordonata pe caroiaj (azimut, distanta, inaltime), urmarindu-se astfel traiectoria aeronavelor aflate in spatiul aerian national.
Intr-una din noptile lui Octombrie 1997, in plin conflict iugoslavo-kosovar, ofiterii si subofiterii aflati in punctul de comanda urmareau cu mare atentie tintele, deloc putine. La un moment dat, undeva in jurul orei 02.00 daca-mi amintesc bine, in spatiul aerian romanesc a aparut o aeronava neindentificata. Dupa ce, timp de cateva minute i-a fost urmarita traiectoria, aeronava…a disparut de pe radare pur si simplu. Nimeni nu stia ce aeronava este, cui apartinea, ce intentii avea. Cum aceeasi aeronava era urmarita si de alte unitati de radiolocatie (inclusiv Giarmata), acel obiect zburator neidentificat…a fost pierdut si de acestea. Telefoanele au inceput sa zbarnaie, cei de la Timisoara sunasera la noi sa vada daca si unitatea noastra a pierdut “din vedere” acea aeronava neidentificata. In aceeasi noapte, dupa un interval de timp, a reaparut pe radare acelasi/alt obiect neidentificat. Si da, asa cum probabil banuiti, a disparut iar! Pur si simplu. Si mai frustrant era faptul ca, fiecare aeronava aflata in spatiul aerian national sau vecin era monitorizata permanent de o intreaga retea de radare, raspandite in mai multe unitati de radiolocatie din zona Ardealului si nu numai.
In centrul de comanda al unitatii, plin dealtfel inclusiv de ofiteri, era un stres urias, vecin cu panica. Pe acelasi fond al situatiei create, telefoanele sunau incontinuu, o gramada de sefi de la Comandament cerand socoteala si explicatii pentru incidentele petrecute. Eu, ca simplu biban, am parasit unitatea dupa 3 luni (stagiul de pregatire) fara sa fi aflat ce s-a petrecut cu adevarat in acea noapte. Contextul era cu atat mai complicat cu cat la granitele noastre era un conflict atroce, ce nu parea sa se mai termine.
Am facut apoi, restul armatei, la doi pasi de orasul meu natal Hunedoara: la Batalionul de Radiolocatie de la Bacia. Dupa o detasare de o luna la cursul de gradati la unitatea de radiolocatie de pe Muntele Mare (jud. CJ), am revenit in Bacia, unde am facut garda, dar am fost numit si comandantul garzii.
Iar acum vine partea nestiuta de multi. Inainte ca Parlamentul Romaniei sa ratifice documentul prin care Romania isi dadea acceptul (la solicitarea NATO) ca avioanele Aliantei sa foloseasca spatiul nostru aerian pentru “operatiuni militare”, subiectul era intens dezbatut atat in presa, cat si in mediile diplomatice si militare. Ei bine, inversunatul Slobodan Milosevic, implicat la acea ora in reprimarea fortelor paramilitare albaneze din Kosovo (sprijinite de NATO), a amenintat tare si raspicat: daca Romania isi va da acceptul pentru folosirea spatiului sau aerian de catre NATO, Iugoslavia va rade Timisoara de pe fata Pamantului.
Politicul romanesc de la acea vreme, nu s-a aratat intimidat de amenintarile explicite ale liderului de la Belgrad si si-a mentinut linia adoptata. In paralel, departe de ochii civililor (pentru a nu crea panica in randul populatiei romanesti), marii dregatori ai tarii, prin inaltii responsabili ai armatei romane, au dispus trecerea la alarma a tuturor unitatilor operative din Transilvania.
Astfel, unitatile militare care pana in acea clipa isi desfasurau serviciul de garda folosind munitie de manevra, au trecut pe munitie de razboi. Asa a fost si la Bacia, unde eram comandantul garzii. Comandamentele tuturor unitatilor frematau zi si noapte de ofiteri, directive, ordine. Fiecare unitate operativa din Transilvania avea obligatia ca 24 de ore din 24, sa asigure permanenta prin comandantul unitatii si prin seful de Stat Major (prin rotatie). Ce nu se mai stie este si faptul ca mai multi soldati si tehnica militara din cadrul unor unitati din Transilvania au fost comasate pe granite de Vest a Romaniei.
Asadar, in ciuda faptului ca in aparenta, autoritatile romane responsabile cu securitatea tarii au ignorat amenintarile lui Milosevic (cel putin la nivel public), in realitate insa se luau masuri de mobilizare a armatei.
Bietii locuitori ai Timisoarei, nu au realizat ca le trecuse glontul pe la ureche. Ce s-ar fi intamplat daca dementul dictator ar fi lovit Timisoara? De ce se trecuse la starea de alarma si de ce au fost relocate unitati diverse pe granite? Cum am fi reactionat? Ce efecte ar fi avut o astfel de lovitura asupra Balcanilor care si-asa erau un butoi cu pulbere?! Doar D-zeu stie. Eu ma bucur ca nu a fost cazul sa aflam.
Ca o concluzie, faptele prezentate, au fost traite de subsemnatul, iar informatiile prezentate cu turnura lor ulterioara sau derularea lor, fie le-am constatat personal, fie se vorbea in cercurile militare din cadrul unitatilor prin care m-am perindat si le-am auzit involuntar.
Cornel soferu’ de tir
Surse:
http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/razboaiele-iugoslave-o-relatare-succinta
Întrebare ca de la transmisionist la transmisionist (eu am fost încorporat în armată un an mai târziu, în octombrie ’98): cum și cu ce putea să radă Miloșevici Timișoara?
nu stiu daca evea cu ce, poate cu MLRS uri..gen BM-uri ..mostenite de pe vremuri
Raspunsul e relativ simplu: amintiti-va ca imediat ce NATO a atacat Serbia, aceasta din urma a depus o cerere pentru a fi primita in CSI.
Milosevici dorea crearea unui conflict cu Romania, conflict in care sa atraga si Rusia, pentru a elibera din presiunea care era atunci asupra Serbiei. Un atac, fie el si limitat asupra Romaniei, ar fi atras riposta noastra. Nu stim sigur cum ar fi reactionat Rusia. Amintiti-va ca Rusia de atunci era in genunchi. Probabil si-ar fi rezolvat niste probleme in Basarabia, insa doar atat. Nici macar NATO nu era atunci capabila sa gestioneze la nivel diplomatic un conflict extins.
A fost si ceva legat de niste avioane rusesti care au incercat sa treaca spre Iugoslavia, au sunat telefoanele, apararea antiaeriana a fost alertata si…nu s-a intamplat nimic.
E vorba doar de provocari menite sa testeze NATO si sa creeze mici probleme.
Cu artileria printr-un baraj de artilerie?
@Florin
Nu stiu. Probabil pe acelasi model folosit de Hamas impotriva Israelului, doar ca la o scara mai mare. Si nu cred ca Romania dispunea de….Iron Dome ca sa ii poata contracara, daca sarbii initiau o lovitura… Zic si eu…
Ce surse exista pentru a sustine aceasta amenintare a lui Milosevici ?
@Orion
Nu pot sa iti indic surse oficiale pentru ca acest detaliu, nu mi-l mai amintesc. E foarte posibil sa fi fost bursa zvonurilor… Oricum, fum fara foc nu iese. Altfel, cum iti explici toata nebunia din perioada aceea, daca nu exista o amenintare reala?
23 August 1944
De fapt seara tarziu in ziua de 24 august 1944 si 24 august dimineata foarte da foarte devreme (inainte de 3 dimineata!) s-a desfasurat totul. Sau sua desfasurat tontzii?!
Oeri foaie vitelor de pripas Aderavrul adica „reinvia” o scriere a prospatului centenar Djuvara care Neagu ne povesteye cam ce citeam cu titii prin Scanteia. Nu creed ca e din cuza varstei ci din motive mai … mai nescuzabile.
Deci a fots sau nu TELGRAMA ?
(telegrama „mitice doamne Kollontai apus nu Toba ci Mircea Morariu adev.ro/ocar7f )
Poate a fost … poate nu INSA :
1) de ce Proclamatia regala vorbea despre pace si armistitiu ?!
A fost o minciuna regala?! Sau a fot mintit regele ? (nu ar fi mirare. In definitv la 23 august 1944 avea 23 de ani si extrem de putina expereinta .. politica).
Nimeni, nici Sanatescu nu a dat un ordin simplu : rupeti contactul cu rusii si dispuneti-va in aparare pe alianiamentu … Dimpotriva prdinu a fots „nu opuneti rezistenta de nici un fel” si armata stia ca pacea a fots incheiata!
Ma rog sovieticii (care erau svinea ca nu de geaba rusi!) au luat 150.000 prizonieri…. plus materialul de razboi.
Si mai bine .. zile intregi la Bucresti partidele istorice s-au ciorovait pe cine sa trmita in delegatie la Moscova si cum sa scrie scrisoarea anexata delegatiei (de ex daca sa scrie „va pupam in cur ” sau mai bine „va pupam pe cur” si dupa multa munca au ales formula „cu adanc repect sarutam curul Dumneavoastra”). Daca doriti sa ba amuzati si sa disperati va recomand sa cauati colectia Historia numarul in care au fots reproduse insemanrile taranistului Hudita. Ilustrative – soldati luati prizonieri cu diviziile iar dl taranist dorea „epurarea antonescieneilor” , gandindu-se la multi „tehnicieni” liberali care au servit regimul Antonescu…
2) de ce regele a dat germanilor un ragaz de 15 zile sa iosi retraga truoele (puteau tranzita si germani din Balcani…)
Nu de alta dar sunt sigurat ca Antonescu o luase pe campiile verzi din prea mult orgoliu (si in subtext lues) si era naiv naiv ca o baba „pupatoare de moaste” (ca si el pupa moaste!) daca isi inchipuia ca Hitelr ar fi acceptat.
Ma rog poa si Mihaita era naiv (23 de ani de pruf) insa Naiv sa fi fost si Sanatescu ?!
3) de ce la un moment dat Maniu ar fi zis ca din ce stia el (Maniu) era vorba ca sa existe o zona (judet) din Romania in care sovietcii sa nu isi bage trupele?! Era cumva Maniu si mai naiv decat Antonescu?!
Si de ce in timpu procesului „mari tradari nationale” a fots vorba despre o scrisoare pe care conducerrile PNL si PNT trebuiau sa o remita maresalului …
Vedeti voi cele 3 contrazic pozitia oficiala (comunist democratic regalista) asupra evenimentelor. Iar jurnalul lui Hudita ne arata o incredibila detasare – oamenii aia chiar se bazau pe ceva !
Cumva pe telegrama care nu a existat niciodata?!
In fine repet parerea mea.
Actul de la 23 August 44 a fost un act necesar dar prost executat. Ceva ca si cum faci o clisma (ca esti constipat de 5 zile!) si apoi te imbraci de gala si iesi la o plimbarica …..
A si sa nu uitam – a mai fots si
23 AUGUST 1939 cand a fost semnat pactul Ribentrop-Molotov si . Pe 1 septcembire 1939 Germania a atacat Polonia , adica a inceput al doilea Macel Mondial …
Ce tanar esti (INCA!) Cornele (las ca iti trece! Mai iute decat crezi!!!)
INsa … eu am facut garda numa cu munitie de razboi!
Ma prg erau 2-3 posturi in care garda se facea cu incaercatir gol (la poarta deintrare si la drapel sigur) In rest minitie (de razboi) 1973 iunie- iuloe 1974. (dupa iulie 74 detasare la Medgidia, munca campului …fara garda!)
Si eu am facut armata in ’98-’99 la Ineu la 01499 si tin minte ca la un moment dat lucrurile erau tare incordate din cauza sarbilor. Noi ca TR -isti mergeam de acasa in fiecare weekend dar atunci ni s-a anulat permisia si am ramas toti in unitate.
pai daca nici memoria evenimentelor „recente’ nu dau de gandit celor ce sunt la guvern/armata.. apai asta’i SABOTAJ .pe fata,
doamne ajuta!
01841 Caracal 89-90,(candva am sa povestesc despre misiunile din timpul „revolutiei”) in serviciul de garda se efectua numai cu munitie de razboi.5 cartuse la fiecare santinela in conditii normale sau o unitate de foc cand se primea indicativul „vigilenta” (ex in timpul Congresului XIII).
Probabil ca aeronava neindentificata ca era un F -117.
ha? 5 cartuse?!!
Io primeam doar 60!!!
Neuronu` meu asa isi aminteste.La „vigilenta ” erau 120.Am sa-mi intreb un fost coleg sa ma edific desi are sa rada de mine caci in ciclul doi eu faceam numa` comandatul garzii.Functie de serjent domne` de!
Nu ca nu te cred.. compar
Am vorbit deja cu un camarad.In 89 santinela avea 5 cartuse ,dupa lovitura (ptiu drace,revolutia din decembre) 2 sectoare.
Depinde de profilul si amplasarea unitatii.
Toata armata am facut garda, la Reg.48 Transmisiuni, cu 5 cartuse.
La unitatile izolate sau la unitatile-depozit se facea cu 60 cartuse.
regimentu din Botosani
Cine, domne? 48 Trs era pe centura Buc. la intrarea în Otopeni.
Corect. La depozite de muniție in 1985 se facea cu 60 cartusi. Am facut 13 luni de garda de mi-a iesit pe nas si apoi tot cadru militar am ajuns 🙂
Eu am făcut armata în 2002 la Boboc ca TR-ist. Cînd am făcut de gardă fiecare din noi am avut cîte două sectoare pline cu muniție de război, cu recomandarea să le ținem în geanta în care se țineau încărcătoarele, iar cînd am făcut de gardă la drapel am avut doar baioneta pe care o treceam schimbului, adică toată compania a făcut gardă la drapel cu o singură baionetă.
01841…..
parasutist cumva?
în majoritatea cazurilor se folosește muniție de război, ar fi chiar stupid să păzești un depozit de armament de exemplu cu gloanțe de manevră!
ca fapt divers și cartușele de exercițiu pot răni până la o anumită distanță de gura țevii, iar o vergea de armă pusă pe țeava armii este trimisă printr-un zid de BCA până în 25 m de un astfel de cartuș
O fi fost vreu avion din ala invizibil . La un moment dat sarbii cica au doborat unul si se scuzau ca ” nu stiau ca este invizibil ” . Cat despre amenintarile lui Milosevici nu stiu sa fi aparut vreun zvon despre chestia asta , plus ca era prins cu alte treburi omu la vremea aia . Atacarea unui stat asa mare cum e Romania de o tara care era sfartecata la vremea aia ar fi fost sinucidere curata. Serbia nu mai era Iugoslavia iar Romania atunci inca avea armata .
Bine spus – România ÎNCĂ avea armată
Ce vremuri , eram si noi o forta nato , parca serbia era printre primele 10 armate ale lumi si un dintre puterile militare ale europe parca si romania era la fel , eh romano face treaba cand e tovarasul la putere
Se numea Republica Socialista FEDERATIVA Iugoslavia..
Un documentar foarte fain despre ce s-a intamplat cu Iugoslavia:
https://www.youtube.com/watch?v=xw49iL6zGyQ
Am urmarit documentarul…impresionant. Au urmarit crearea unu razboi in Balcani ptr bani. Incredibil…..si acuma statele componente sunt mai indatorate la bancile germane decat inainte…..si asta s-a intamplat cu Grecia si asta s-a intampat cu noi defapt.
Saracirea statelor din Est….recunosc ca si Vestul e plin de Curve…..l-am vazut pe Joe Biden pe vreme accea senator….cum lua cuvantul infierand politica lui slobodan….mai mai…cum nu se mai satura unii de bani si putere…
Eh, documentarul e facut de sarbi; propaganda multa. Oricum, cate ceva tot mai scapa. Bun de urmarit. Popoarele fostei Iugoslavii au fost aliniate cu arma politicii vest-europene. Romania a dat totul de bunavoie. Cine stie, poate aveam soarta lor. Ma rog, o sa putem trai omeneste cand Rusia+Germania se vor duce dracului. Atunci vom putea sa rasuflam.
Ambele o iau usor usor la vale 🙂
Timpul este de partea noastra … o sa vedeti.
La fiecare iteratie distanta intre noi si ei scade !!!
@LionHeart ma indoiesc profund ca Germania si Rusia or s-o ia la vale… Consecintele ar fi chiar naspa pentru noi. Nimeni nu cred ca e nebun sa-i cupleze pe Hans si pe Ivan. Desi… istoria se repeta asa des?
@raster
Pai declinul Germaniei a inceput in 1916. De atunci sunt in cadere mai mult sau mai putin libera. Deoarece erau sus, inca mai au de cazut, dar stai linistit ca tot in jos se duc. Ca sa nu am comentarii de la tot felul de imbecili, uite aici o situatie cu teritoriile germane incepand cu 1916 https://en.wikipedia.org/wiki/Territorial_evolution_of_Germany
Mai nou au venit si imigrantii din Asia Mica, imigranti care o sa bata cuiul final in Germania asa cum o stim noi. O sa mai pice inca un pic…
Declinul Rusiei a inceput undeva pe la 1850, cu un reviriment intre 1945 si 1987 (cand a fost punctul lor de maxim). De la situatia din 1987 nu pot sa o ia decat in jos, nu vad absolut nici un mod in care pot sa aiba o intindere teritoriala mai mare, sau o pondere in PIBul mondial mai mare. Cauzele la ei sunt multiple, dar in principal sistemul social si economic sunt suboptimale si de acolo pleaca toate.
Franta a inceput sa cada odata cu Bastilia, la ei procesul incepe sa se accelereze, adica sper ca e vizibil cu ochiul liber pentru toata lumea.
Asta este motivul pentru care in nici un caz nu trebuie sa ne legam destinul nostru ca natiune de astia 3, ca o sa cadem si noi odata cu ei, inainte sa ne ridicam cu adevarat!!!
Asta asa e….ei s-au opus si au ajuns pe nicaieri. Noi ianinte de 89 eram in urma lor cu mult, acum e invers. ma rog, ma refer la Serbia actuala…nu ne comparam cu Slovenia care e la granita cu Italia…e foarte important ce vecini ai…e ca la bloc.
Se vro gasio mereu unii dornici sa ia locu germaniei sau Rusiei
Multumesc de articol. Frumos scris si documentat. Eu acuma am aterizat din concediu ….facut in Maramures. O sa vorbesc cu nea GMT daca ma lasa asa scriu un articol despre Sighet …Memorial.
Ref ziua de azi .. ia vedeti si : Adevărul ascuns 71 de ani despre lovitura de stat din 23 August 1944. De ce a oprit Iuliu Maniu de la publicare un interviu istoric acordat de Corneliu Coposu
De multe ori dl. Buzeşti îl consulta pe dl. Maniu dacă este sau nu cazul să aducă la cunoştinţa guvernului). (Ică şi Gen. Antonescu) – anumite rapoarte, informaţii, comentarii, şi pe care le descifra din corespondenţa diplomatică a Ministerului adev.ro/occ7sk
Oare si telegrama care nu a existat ?
Nu s-a vrut ca Ion Antonescu sa faca armistitiul cu sovieticii, iar tratativele lui Frederic Nanu cu doamna Kolontay au fost sabotate de tradatorul George Duca. Nicolae Baciu, in Agonia Romaniei 1944-1948, scrie ca telegrama sovietica de acceptare a armistitiului cu Romania a fost retinuta, adica nu a mai fost primita de Antonescu, ci a ajuns la Niculescu-Buzesti care era in echipa lui George Duca.
Cunosc aceasta versiune. Si o cred!
Insa este cuvant contra cuvant…..
Asa ca puric „cubintele” celor drepti si ce sa vezi ? La finele augist 1944 de pare ca cam credeau invers fata de ce sustin azi !!
Ma rog eu ii „inteleg” – au facut o prostie, s-ua batat peste si a iesit nasil ptr ei. Da nu pot zice findca a iesit nasol ptr toata lumea din Romania! (Sau ma org ptr apoape toata lumea!)
ii „inteleg” ca inca vrei 5-6 ani cu Maresalul pe cap era IN-TO-LE-RA-BIL!!! Aedica nu tu o „afacere”, un ciubuc acolo?Cu perspectiav ca lagarul de la Tg Jiu mai functiona ? (caz.. om „de afaceri” saltat ptr specula [derabzoi]. Judecatorul a zis ca cica era nevinobat [si dacu alb!] insa speculantu a ajuns nitel la Tg Jiu. Se dadea mare „democrat” si „antifascit” atata timo cat nu erau unii prin preajma… Cadn ipam zis ca taica-miu mi-a zis alta varianata antifascismului lui.. era ala sa isi inghitza limba! Si mpa rugat sa transmit tatalui meu taoat consuderatia sa. Si nasului meu .. Am asa o imprsdie ca si atat si nasu aveau ceva merite intreu devenirea natifscist-deoracatoa a aluia. Nu de lata dar ala facuse specula cu8 niste cestii de sub obladuirea Servciului Romanizarii unde nasu era Director si tata ceva puratz. Sui nu era bine sa ii enerveze .. cand profta nemeritat!)
Presupunand ca facea Antonescu armistitiul, nu cred ca mai ramanea mult timp prim-ministru, probabil ca ar fi plecat in exil, mai ales ca americanii il considerau criminal de razboi iar rusii (pardon! sovieticii) vroiau sa instaureze comunismul.
Scuze insa dragii nostri cimplotiosti nu prea stiau . Si in ce priveste Stalin si intentiile sale complotistii stiau una si buna : NU NE LASA EI ANGLO-AMERICANII! si mia ales Churchil! Ca deh Anglia era al mai tare stat din lume! (Se uitau pe harta „Anglia odata, Irlanda a doua oara, Canada, Australia, India ..)
Ooricum si ablio-americanilor le-autrebuit cativa ani ca sa inteleaga
Si apoi in fiecare seara se culcau (lainchisoare) stiind sigir ca a doua zi dimneata vor azui ca au venit anglo-americani si ca ei vor fi ministri! (Ar fi fost cam un regimte de ministri! Poa chiar o brigada!!)
Carandino povestea (prin 90-91) ca la un mont dat au fost scosi de la „politic” si batai la „comun”. Si un borfas de comun (hot) ceva mai inclinat spre abstracte a ras de ei (politici) :”BA ! Churchikl v-a vandut ba! Nu o sa minste un dest ca asta este intelegerea!” Au rss de ala – ce era sa stie politica inalta un borfas de rand?
Mult mai traziu cand ua „oesit” si au terminat si cu „domiciluiul obligatoriu” (in Baragan) si au aflatca era ceva numit intelegerea de la Yalta.
Si culmea prin anii 95-2000 am zuit pe unii mai juini (degeneratia mea) zbierand „terminati ba cu mitul Yalta!”
Un hot de rand a fost mai intelept sau mai putin naiv decat crema politicienilor romani ai acelor vremuri.
Nu cred ca cineva mai spera sincer ca vin aliatii ( americanii) sa salveze Roamania dupa ce aceasta luptase alaturi de Germania…, la cum se arata situatia aveau alte tari mai importante pentru ei ( macar dpdv al lobby-ului facut de acestea de salvat). Romania avea in acele momente o clasa plotica care nu stiu cat era de buna sau slaba, dar nu cred ca era mai slaba ca cei pe care ii avem acum. Nici nu vreaus a ma gandesc ce solutii ar gasi acestia ( cei din prezent) in cazuri de situatii catastrofale… cum a fost atunci, cand frontul era rupt sau urma sa se rupa, era doar o chestiune de timp. Speculativ vorbind, romania ar fi putut continua lupta, ar fi durat ceva timp insa sovieticii tot ajungeau sa-si impuna regimul, mai ales ca SUA nu ar fi fost mai tentata sa sprijine Roamania ( nu a foast nici in conditiile de la 23 August si a luptei duse alaturi de aliati dupa acest moment). Cred ca este foarte dificil de zis – stiut ce ar fi fost mai corect de facut incat comparativ cu ce s-a intamplat situatia ulterioara sa fie mult mai buna pentru tara noastra. Poate sa fi avut forta sa ii tinem pe rusi pe loc pana venau din vest aliatii… ( cum au incercat pe final unitati din armata germana)..insa forta noastra militara era departe de a reusi o asemena rezistenta.
Politicienii romani, in frunte cu Antonescu si poate si cu Maniu, au sperat intr-o debarcare aliata in Balcani (vezi planurile diversioniste Zeppelin si Bodyguard), dar si la intrarea Turciei in razboi impotriva Germaniei astfel incat sa nu intre in Balcani doar sovieticii. Totusi, dupa debarcarea din Normandia lucrurile ar fi trebuit sa devina clare pentru romani, adica nu va fi nicio debarcare aliata in Balcani.
Musoiule
debatrcarea din Normanid a avut loc in 19 august 1944.
Apoi nea maniu ala era usor casm prea aerian (nu singurul) zicea „abglia” si visa dracu stie ce ! Zicea „America ” si iar viza pesmene niste heruvimi cu palose de foc.. De exemplu Maniul solictase intervnetia unie brigate aeropirtate care sa vina in Bucuresti cam odata cu lovitira de stat.
Cestii precum care de fapt era forta unei brigazi aeroprutate (care e mai mica decat una „terestra”! ) sau distnata de parcurs a avioanelor si influenta ei asupra capacitii de transport sa nu mai zic cestii si mai vulgare legate de apararea antiaeriana sa zic asa se pae ca erau mult sub nivelul sau de perceptie „inalta”. Ca daca erau „americani” sau „abglo-americani” PUTEAU !! Ce importanta vea distanta dintre Figai si Bucuresti? Ce galeri de arta are Foggia? Atunci de ce sa ne vatenm capul cu ea?!
Stiu stiu sunt rau…
Insa trebueise sa va marturisesc o cestie.. Candva , inainte de servicul molotar eram inclinat sa devin „intelctual” si mi-a trcut de vaia pe la 28-w29 de ani! Si mai bine – am avut in fanmilie tranisti .. si lati mai librali. Si ma cam aceiasi propvenineta sociala .. asa ca cum sa va zic .. cams stiu cum (NU )ganderau!!!
Vreti un exmplu de cum (BU) gandesti in mod „intelctual” ?Pai daca in fisda tehnica scrie ca incarcatura maxima este de 3500 kg, viteza de craziera este de 400 si distnata maxima de zbor este de 3000 inseamna ca poti duce 3500 kg la 3000 kilometri inmai putin de 6 ore. Nu are importanta de cum bate vantul.. ca in gnl incarvatura mai amre inseamna consum mai mare , ca vaionu ala ar trebui si sa intoarca acasa (ce nevoie are sa se intoaca duopa ce lanseaza parasutsitii? ce nu poate muri? Sau mai bine polptu se parsauteaza si el si lupta!) …
Mde cum sa va zic ,, stiu eu ce stiu.
Bun am acceptat ca ma fots un om cu „idei” asa cas va ropg stiu de ce injur „intelctualoo”.. ca nu se gandesc la fleacuri! Ei doar teorie..
IAr aia interbelici erau si mai rai. Ca se consideru aprioric luminati findva erau chioro in tara orbilor !!! Ca pe vremsaaia sa ai 12 calse (chiar fara bac) era o cestie intr-o tara cu 30-40% analfabeti si restu cam cu 4 clase! Numa s apoti citi ziarul deja era ceva extra .. atunci ce importanta aveau vukagritai de genu reza de actiune si consumu? Erau AME$RICANI deci puteau!~ Cau au vazut ei niste filme!!!
@ Ghita Bizonu’
Debarcarea din Normandia a inceput la 6 iunie 1944. La 19 august era in plina desfasurarea revolta din Varsovia.
Nu inteleg de ce liberalii si taranistii nu au avut viziune si nu au organizat din timp guvernul in exil si sa scape astfel de puscariile comuniste.
la 26 aug. 44 era eliberat Parisul…
nea asta , io mai retard am consultat netu,,care zice ca 6 iunie 44′
https://en.wikipedia.org/wiki/Normandy_landings
Hai CA deja o iei aiurea pe aratura. Intelectualii au facut Oltchim, Petromidia, Braziul nu Dorei CA tine. Stau toti si se uita in gura ta, a celui care injura mai mult si e cel mai ofensiv dpdv limbaj. Bravos, acceptati orice debiteaza ghita dorel CA doar e batran si senil chiar inofensiv de cand are stent. Musca doar online, virtual.
Reis puiule pe tine cine te-a pacalit ca ai fi intelctual ma?!
Estu macar la valaorea lu .. sa zicem Plesu?
Ai facut si tu mai mult de 8 clase si te crezi ce ma intelectual?
Si intectuali au facut ce? Oltchimu? Cine ma?
De cand ingineri e intelectuali (banc vechi .. :sor-mea s-a marit cu un inginer .. si tata o-a zis :nu puteai gasi si tu un intecltual?)
Cat despre Dorel ca mine .. da ma sunt Dorel Sau am fots . Adica porstu ala care da cu tarnacopu ca cand „intelctualii” fac misto. Da intamplator Dorel este singurul care munceste… Da TU PREA INTELCTUAL TREBE SA TI SE EXPLICE SI UN FILMULET DE 3 SURCELE :
https://www.youtube.com/watch?v=tLdCFvl-myw
Observi ?Dorel este singur care munceste restu beau si fac misto
Ca asa cum este un banc vechi .. pe spinarea aluia care munceste se manca buine si in plus ala care munceste este si f@@@t.
Si pe urma va mirati ca mege treaba prost …
scuze la tiata lumea ptr oroarea (ca e oroare de eroare!) cu data debarcarii…
Cu Corel again CA nu e bine sa te pui, are mintea odihnita. Dar focusing, o rugaminte: nu mai generaliza, progresul in Tara asta il fac intellectualii, nu doreii. Central de la Cernavoda, podul de la cernavoda, institution de la Magurele facute de intelectuali. Doreii in cel Maj bun Caz fax case din chirpici CE sunt luate de ape la prima inundatie. Coanda a fost intellectual si tu te pisi PE memoria Lui prin generalizarea de 2 bani. pt ultima oara, DACA intelegi de vorba buna, te rog, nu mai generaljza.
Ntz.
Ptr americani nu contam ….
Otr engelzi doar ca moneda de schimb. Pe ei ii interesa Grecia ca sa „acopere” Suezul
Tuecii nu aveau nici un interes… adica ar fi avut ei isna stoua ca NIMENI nu lepar fi permis o „rectificare” in dauna Greciei si sovoetci lepar fi refuzat uba in defavoarea Bulgariei.
Insa ma rog noi suntem parohiali si sa zic asa de multe ori imaturi ca un copil de 5 ani. si visam la Fetzi Funosi ca o fetiota de 5 ani (sau o feciaora statuta si proasta de 40!) Adica sa zic asa ne supaersima importanta si cand nu o facem .. atunci se sivestima prea mult! Si uitam inotdeauna ca SI NOI AVEM INTERESE! adica ca ar trebui sa facem ce fac ungurii :galagie!
Roosevelt a fost clar: nu vroia ca SUA sa aiba raspunderea reconstructiei Europei, asta era lasata in seama UK si URSS; practic, Roosevelt si departamentul de stat (Jimmy Byrnes) erau de acord cu zonele de influenta.
nea bizoane, toti incurcam borcanele” cateodata,
fi sanatos, dar despre WWII
daca SUA nu se baga( cu conditia ca japonezii sa fi stat pe curu lor), acum steaguri cu svastica fluturau din londra la beijing.. zic eu..
a nu se intelege ca as fi pro-Axis..
Nu prea cred …
Asta ptr ca :
1 exista un Canal. Excelennt canal antotanc!!
2 exista o excelenta Royal Navy (pe vremea aia nu zic azi)
3 In cele mai bune conditii germani nu au putut obtine suprematia aeriana.
Ori in conditile in care Kregsmarine era insuficenta … dominatia aeriana era absolut obligatorie (adica sa scufunde navele RN, sa impiedice bomvardierele englezesti) V cum crapa Leul de Mare
In plus deja americani erau bagati. prin contractul de lend lease .. nave de razboi americane insiteau deja convialel englezesti pana departe de tot (suplinind luosa de bnace usoare a RN. ACHTUNG : RN avea destule curiasate, crucisatoare gresle si portavione ca sa impuedice debarcarea insa inusficente nave de escorta antisubmarina)
Ca un amanunt „nsemnificativ” Tirpitz ar fi putut scapa , sa ajunga la St nazaire..ebngelzii il cam pierdusera. A fots gasit de un PBY Catalina (amercian) care ava ordinul sa ilgaseasca (nu era singurul !)
Cat despre Beijing.. Dragule asta este o greseala „intelectuala” tipica: ah! Alexandru cel Mare! ah ! Cezar! si daca au facut aia cu cai si sabii de ce sa nu fi putit Adolf cu tancuri si avioane si MG 34? Pai tocmai ca nu mai erau caii! Stii calul se multumeste cu fan .. mitralera si tunu au nevoie de munitie (MULTA!!! o nenorocita de mitralera ptea trage intr-o batalie mai multe gloante decat armata lu Fritz cel Mare intr-o batalie celebrisima!! Totu era sa iabe muinitie si tevi de rezerva!) Sa zic asa astea suntamaunte vilgare la care entelectualu nu gandeste .. sunt ptr minti de subofiter (eu sgt mj in rezerva) De fpat Adolf a pierdut razboiul ininate sa il inceapa (ptr afirmatia asta v :
http://www.rumaniamilitary.ro/editorial-razboiul-este-politica
sau la Istoria dupa Bizonu’ la
http://vremea.forumgratuit.ro/t79-razboiul-este-politica )
Insa .. odata un batran (unu de 70+ prin 91=92) zicea ca Hitler putea vastiga .. daca pastra pacea!!! ]
Fiindca Adolf era idolul tinerilor .. in 10 ani ar fi fost Inteleptu Europei!
Poate avea dreptate. Fiindca desi azi nu se zice .. in anii 35=37 discursurile radiodifuzate ale lui Hitler erau asculate in intreaga Europa ( sa nu te indignezi : chiar si mama mea! ) si erau materila de presa a 2a zi!
nah stiam de convoaie protejate de nave usn.. acum clar
Eh… aveau exemplul Italiei in fata. Daca la italieni s-a putut, la romani nu? Sigur ca era clar pentru toti ca Romania va parasi barca germana, dar plecarea s-ar fi putut face in conditii mai avantajoase. Iar aici au faultat Romania acei complotisti de debara.
Doar „complotisti de debara”???
Erau vai de capul lor. De pilda, Iuliu Maniu a vandut englezilor informatii pe bani. Pentru treaba asta, merita sa fie impuscat.
Bravo Cornel, cand vi din cursa, vin pana la Hunedoara(stau relativ aproape) sa te scot la o bere.
off topic dar cool:
https://www.youtube.com/watch?v=-lSSNE8LLBA
Realitatea dramatica a distrugerii Yugoslaviei este mult mai complexa si isi are radacinile in inversunarea sirbilor impotriva hitleristilor,din debutul celui de al II-lea razboi mondial,cind datorita curajului sirbilor (croatii erau aliatii germanilor),germanii au pierdut mai mult de 6 luni in razboiul lor de gherila,si astfel nu au putut sa-si transfere militari si echipamente in Est,aminind invazia URSS cu minim 3 luni.
Germania a fost cea care a dorit destramarea Yugoslaviei si au oferit mikioane de marci noilor lideri din Croatia si Slovenia,numai sa se retraga din Yugoslavia.
Germanii au pierdut cam doua luni si din cauza Greciei mai ales.
Sincer, la cat de slabita era iugoslavia atunci, i-am fi batut singuri, fara ajutorul nimanui, desi in cazul unui atac sigur ne-ar fi sprijinit atat americanii cat si comunitatea internationala… rusii nu prea cred ca aveau puterea sa ii sprijine pe sarbi.
pentru ce motiv? noi cu ciobanitull mai putin cu ciomagitul
Pai daca bombardau sarbii timisoara eu zic ca era un motiv suficient de bun…
da, asa e, dar cred ca cu 200 de tancuri ceva de piese de 100mm , mortare si ceva suport aerian contracarau..
Insa am auzit de cibani care au omorat ursi cu bata (banta nastrujuta adica ghintuita adioca prevaztra si cu ceva metal(
In ce priveste contextul, imi permit sa mai adaug o parere ( subiectiva) si anume, Iugoslavia se putea desparti frumos , precu Cehoslovacia, insa… unii , la care (inca) ne uitam ca la Sfantul Graal sau ca la niste moaste, au dorit sa profite, evident, a pornit razboiul… Si au sarit la inaintare toti de pe continent si aiurea… Sa luam aminte! Sacalii nu s-au dus sa faca nani…
Nu cred ca iugoslavia se putea destrama pasnic, Bosnia-Hertegovina era un ghiveci etnic iar in Croatia erau si multi sarbi; croatii mai visau la Croatia Mare, sarbii mai visau la Serbia Mare, mai erau si albanezii care vroiau Albania Mare, macedonenii erai inruditi cu bulgarii. Doar slovenii au scapat usor.
De acord. Sa nu uitam ca o treime din populatia orthodoxa din Croatia la sfirsitul sec. 18 erau vlahi care din pacate au fost sub jurisdictia bisericii sirbe.(potrivit recensamintului habsburgic)
niciodata,aia a fost intodeauna o cutie cu explozibil.
toate interesele unora sau altora s-au asezat pe o temelie sigura,ura viscerala dintre croati si sarbi si mai apoi intre toti.
aici aveti dreptate… ma gandeam de fapt , razboiul a fost o consecinta fireasca DOAR a disensiunilor dintre diferitele etnii din zona, sau a mai fost si altceva. ce parere aveti? chiar sunt curios
multumesc
dar cu siguranta momentul a fost speculat de”bunevoitori”.
personal cred este un conflict foate putin dezbatut,complex si din care se pot invata multe …cel putin pentru europa(popoare multe,,granite nu intodeauna corecte.emigranti,etc.)
si mergand mai in jos ajungem la primul razboi mondial si imperiul otoman/austro-ungar…ca tot de acolo a scaparat scanteia mult asteptata.
Cred ca mai interesant decat unele presupuse sau nepresupuse amenintari ale lui Milosevic… ar fi incidentul acesta… http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Emil+Constantinescu+marturisire+la+10+ani+de+la+aderarea+Romanie
Mananca cacat cu lopata. Era plecat în Europa. Premierul rus s-a dus peste el la hotel să-i ceară să dea drept de survol ptr avioanele cu desantul rus. Milica s-a cacat pe el şi a zis „da” în timp ce americanii ce cereau să refuzăm. Au trecut unul sau două avioane apoi Pleşu şi Degeratu le-au închis accesul următoarelor. Când a sunat Allbright să-i mulţumească lui Pleşu asta i-a zis că au luat decizia contra lui Milica aşa că Albright l-a sunat pe papagal şi l-a felicitat pentru curajul de a se opune presiunilor Moscovei, făcându-se că nu ştie realitatea. Milica a înghiţit galusca, a fost un pic botos dar i-a trecut.
Acum se bate cu caramida-n piept că a făcut el şi a dres. A făcut un cacat!
..rahat pansat nea emil.
si uitandu-ma la 2016 spun asa,cui i-o mai trebui presedinte profesor sa se spele pe cap cu el.eu numai votez soareci de biblioteca fara viziune ,carisma,proiect de viitor,curaj,ambitie,etc.
http://www.rumaniamilitary.ro/andrei-plesu-fost-ministru-de-externe-am-dovada-existentei-lui-dumnezeu
intelectuali??..vrei sa-l ai pe constiinta pe conu ghita banuiesc.
Iar vorbesti fara sa stii ..
Este ca nu ai citit articolul in cauza?
Ca iata ce zice INTELECTUALUL error si orror pean cel de Soros stipendiat :
Avea dreptate! (Primakov) Nici eu nu înţeleg cum de s-a hotărât Guvernul român să dea ruşilor mari valori ale ţării, într-o perioadă atât de tulbure. /b> (eset vorba despre tezaurul de la rusi)
Mada dom’le marele intelctia nu intelege ce a gandit guvernuk roman in 1916 cand gemania ocupa Romania .. ins ail intelege pe Primakov!!
Mănîncă c…t. Rușii au trecut cu avioanele, RoAF a ridicat vînătoarea să-i intercepteze și apoi i-au escortat pînă la ieșirea din țară fără să le facă nimic. Am auzit povestea de la un pilot de 29 de pe MK. Era în alarmă și a decolat să intercepteze avioanele sovietice. A ajuns lîngă ele și a cerut instrucțiuni. I s-a spus să aștepte, se cereau instrucțiuni de la forurile superioare. La insistențele pilotului, care anunța că era la limită cu carburantul i s-a ordonat să se întoarcă la bază.
Pilotul asta dupa pensionare s-a ocupat cumva cu avioane mai mici, prin delta ? 😉
Personal consider ca partea asta a europe , albania serbia muntenegru slovacie este cea mai urata ,te uiti pe harta si vezi 100 de state pe o suprafata cat a germaniei , pacat ca nu se unisc si statele astea , cred ca ar fii benefic pentru ele si europeni
Buna dimineata!
Multumesc de parere…
IOnsa daca nu aifi dropmit in ultyimi ai poate ai fi aflat5 ca candva era un stat zis al savilor din sud.
Si in statu ala era cucva 3 popoare. Care vorbeau exact aceiais limba si mai import cand se bateau sau ucodeau intre ei sew injurau excact in aceiasi limba. Ce i deosebea era lafabeti A da si religia ! unii sunt catoloci, altii musulmani si lati oprtodocsi ..
Si ar mai fi ceav – a aprut de curand un stauletz cm mititel Montenegro. Camc at un judet mai populata de la noi.. Astia in 2006 au hotara sa se deapsrta de Serbia..
Asa ca drqaga daca oameni care vorbesc aceusi limba , care in 1918 au zis sa ne unim .. au ajuns sa iui taie gatitzele cum crerzi tu ca vei face unire intre greeci subuklgari care se iubesc ceva mia putin decat cainekle si pisica, intre albanezi si slavi de infifernt ce etnie, intre bulagri si sarbi samd?
Poa mai bune ai citiun pic de istorie …
Asta a fost o despratire in care si-au spalat rufele in strada, ar fi paradoxal sa e intalneasca iarasi subt umbrela UE de data asta si sa le zica frantz cum e corect politic.
Pe modelul nu v-ati inteles intre voi ce si cum, no lasa ca va dictam noi.
Pai ca cum sa iti zic .. destrnmarea iugioslaviei a avut niste sponsiro.
Germania.
Asutria.
Ungaria.
Vaticanul.
rusia
Rusia duopa ce a inceput cafteala..
Asa ca o cioaca – Germania unificata se trezise cu o mare cantitate de armament soviect. Al fopsteo armate din RDG. Care armanent a fopts transferat catre Croatia.. desi era sub embargou.
Sau na alta.. Pusca antimatyerial Steyer de 15,4 mm. a aprsut „neateptat” in Biosnia .. Neasteptat p[tr ca era nou nouta adica necunscuta ca exustand. Asutia bine-ntels fiind neutra!
da, i-au scos la inaintare pe honvezi, camioanele care livrau erau unguresti. astia l-ar pupa si pe dracu in fund, numai sa faca ungaria mARE.
Fac ei altceva mare, e maro si miroase urat. La cum stau si ei cu natalitatea nici noaptea nu cred ca viseaza.
Aia e clar indeauna lucrurile astea sunt evitate cu eleganta de presa. E un fapt aproape banal, nici nu se mai discuta.
Cel mai usor e sa prostesti lumea prin omisiune, e si cel mai sigur, nu te poate acuza nici dreaqu ca ai mintit, bagam frumos subt pres …. shhht.
Citez din articol ” A doua triadă a razboaielor cuprinde Razboiul din Kosovo desfăşurat între 22 aprilie 1996 şi 11 iunie 1999 ce a avut la baza incidentele militare dintre sârbi, iugoslavi şi armata de eliberare din Kosovo (o armată a albanezilor susţinută de NATO) „. Pe baza ideilor propii banuisc cine sunt sarbii, kosovarii, dar cine sunt iugoslavii ? Poate ma ilumineaza autorul articolului.
@miticor
Daca nu ai fi citit printre randuri, ci ai fi mers pana la capat,uitandu-te si pe sursele mentionate, ai fi observat ca partea articolului cu denumirea „Context” este un articol scris de Historia.ro, articol prezentat integral. In alta ordine de idei, exprimarea site-ului mentionat, ce sa vezi (?!) nu e gresita. RF Iugoslavia si-a schimbat numele abia in 2003! Intre 2003 si 2006 s-a numit Serbia si Muntenegru, ca din 2006 sa se numeasca doar Serbia. La momentul 1998, Iugoslavia mai avea in componenta sa provinciile: Serbia, Muntenegru si Voivodina (cu capitala la Novi Sad). Cea de-a patra provincie din structura federativa era tocmai Kosovo (subiectul articolului). Probabil deci, Historia.ro facea referire in articolul sau atat la sarbi ca si nucleu federativ, cat si ca participarea in ansamblul sau a intregii republici.
http://balkanist.net/war-trauma-from-iraq-and-afghanistan-in-romania/
,,RD
23 august 2016 at 13:14
Eh, documentarul e facut de sarbi; propaganda multa.”
Niste amatori sarbii, daca era facut de americani alta treaba, era cu scenariu cu suspans cu arme de distrugere in masa cu copii scosi din incubatoare in Kuweit etc.
@Toma, daca stam sa cugetam, e mai probabil sa vezi un documentar cat-de-cat impartial produs in SUA decat in Serbia, nu? Cati cineasti sunt in SUA si cati in Serbia? Polaritatea subiectului e direct proportionala cu numarul surselor de finantare, nu? Ai una singura, la revedere, pa. Ai foarte multe, sansele cresc sa dai peste ceva apropiat realitatii. Nu ca n-ar fi si la hamericani porcarii…
Daca pana si selfie-urile de pe facebook sunt manarite, la ce sa ne asteptam de la niste productii cu buget ?
PS: corectie: polaritatea e invers proportionala . sinapsa era afectata de vibratiile eterice ale reptilienilor transcedentali ancorati PREA adanc in sinergia faptelor. http://amuritiliescu.ro/
Sarbii nu s-au gandit ca vor intalni in Bosnia specialii romani. De aici , a inceput zanzania cu noi dar apoi s-au calmat repede cand si-au dat seama ca Romania ii ajuta in privinta embargoului.
Cu restul a fost mai clar. Croatia a fost intotdeauna o nuca tare si in plus a fost sustinuta masiv de Austria-Germania-Ungaria (arme, instructori,bani) , Bosnia era plina de mercenari uzbeci,afgani,ceceni…plus banii sauditi , plus speciali Nato (inclusiv Ro) iar in Kosovo interesul masiv a fost al US ,unde ulterior s-au si „infipt” definitiv.Practic ,acum,Kosovo este „protectorat” american.
Cat priveste Rusia, nu cred ca si-a dorit atat de mult sa apere Yugoslavia ca si stat. Aveau nevoie de un cap de pod sigur in Balcani si l-au obtinut prin izolarea totala a Serbiei.
Plus, sa nu uitam de Srpska, republica creata in stilul Transnistria,Donbass-Lugansk,Abhazia,Osetia de sud,Nagorno…Recunoasteti scenariul? Ceva e lasat acolo la „dospit”.
Si daca era facut de croati sau musulmanii din Bosnia, as fi spus fix acelasi lucru.
Ciudat mi se pare ca la Eurovision tarile astea din fosta Iugoslavie se votau mereu intre ele.
@raster
A nu se intelege ca ii iau apararea incompetentului de Milosevici, se batea cu pumnii in piept ca face si drege si la primul bocanc american in dinti a dat-o in negocieri, adica ce sa negociez … LIBERTATEA, niciodata !!!
Serbia trebuia transformata intr-un Afganistan europen, murim in picioare decat sa traim in zgarda in genunchi.
A ajuns unde ii e locul, la lada de gunoi a istoriei.
Nu confunda persoana cu poporul. Sarbii au insemnat ceva chiar si in istoria Romaniei si tocmai de aceea ar trebui sa incercam sa ii atragem alaturi de noi pe calea europeana.
O Serbie izolata si hartuita , nu face bine nimanui. Au mai declansat un razboi mondial asa ca nu ar fi la prima abatere.
Nu e rau sa-i atragem da, as fi curios care ar fi reactia noastra daca America ar veni, ne-ar bombarda, ar transforma Harghita si Covasna intr-o tara separata pe model Kosovo si ne-ar invita cu zambetul pe buze sa urmam … drumul european, cam ce am zice ?
Le-am multumi frumos si le-am spune ca mai vrem.
Usurel, nu va intindeti…
foarte ceva. au pus mana pe banatul de vest in 1919, pe timoc in sec 19, pe macedonia plina de aromani in 1913… apoi s-au apucat sa-i casapeasca. ii prefer de departe pe albanezi. in plus sunt rude cu noi. sarbii au ei orgine valaha dar au uitat-o de vreo 7-800 de ani.
7-800 de ani ? poate ne spui si cum au pus ,,americanii’ mana pe ,,America”.
Astept.
pana in sec 13-14 majoritatea populatiilor din balcanii de vest erau valahe, sunt cronici sarbesti, croate, muntenegrene care atesta asta,legi locale, denumirea unor regiuni recente si trecute, localitati, nume… ce treaba are asta cu america, un experiment interesant, cladit din pacate prin distrugeri, crime. aparitia amercii nu pare intamplatoare, poate o sa aflam vreodata cine a creat-o.
E.. si scuze ptr oftopic….
Ca sa termin cu istoria legata de 23 august.
Repet -a fots un act necesar insa cam prost execuatat (mai bine decat italueni sau ungurii !!)
Da voi a zice altceva.
De cele mai multe oris e zice „ehe.. Apusul a primit palnul Marshal”
Asa este!
Insa vorba de mai sus are marele merut ca omite inca cateva difernte intre nou si Apus.
(Cele ce urmeqaza va rog citi-le fara sa faceti si consideratii „morale” Luatu-le doar ca date .. ppate uni le cunosc insa eu le aranmjez nitel mai altfel …)
Noi am platit despagubirile de razboi
Conform tratatului de pace 300 milioane de dolari .
De fapt „numai” 2 miliarde!!!
Insa e un insa … ala era DOLAR!
Se zice ca 50 milioane $ in anii 30 ar fi echivalat 1 miliard din anii 2000 -2007. Alta comparatie – Buffet Waren prin 54-56 a castigat 250.00 $ insa cica asta ar fi fost echivalentu a 1 milion de prin 2000.
Deci .. alea 2 milarde pe care le-am dat nu le-am primit ar putea fi echivalenti alora 10 mld p-e care i-am imprumutat in anii 70!
La care se adauga „capturile de razboi” – dupa cate stiu neevaluate. Captura de razboi find si orice utliaj german mai nou (si cumparasem utilaje industriale. De ex IAR Brasov fusese dotat ca sa poate produce Me 108 bf G. Captura de razboi! )
La care se adauga depagubirea platita de noi ptr Sovormuri – cca 5 miliarde ( de fapt nu erau chiar investitii sivoetcice. Cu „capturi” ramse pe loc …)
In fine .. in fine se adauga si despagubirile de razboi platite altora. De ex au dat amerciani cu bombe intr-o rafinarie care avea capital strain? S-au produs pagube starinilor? Bun Romania plateste!!!
Adica nu numai ca nu am avut parte de plan Marshal insa am fara de altii noi am platit cca u mld inainte de 1960. Adica mai mult (ca echivalent) decat am imprumuatat dupa 12-15 ani (am imprumutat cca 10 mld de dolari mai inflati decat aia din 45-55) …
Uzina IAR asambla celule de Me-109 G venite din Germania în lăzi. În 1943 a fost lansată o comandă în Germania pentru 235 de celule. Au fost livrate 209 de avioane: 48 Bf 109 G-2 și 160 Bf 109 G-4. Direcția Tehnică din Subsecretariatul de Stat al Aerului a cerut ca avioanele G-4 să fie transformate în G-6. IAR a livrat 62 de avioane în varianta G-6 între ianuarie 1945 și octombrie 1948. Din totalul de 209 avioane sosite au fost asamblate 124 avioane, restul de 85 de lăzi cu avioane au rămas neasamblate: 37 de lăzi au fost distruse în bombardamentul american de la 6 mai 1944 iar 48 au rămas neasamblate deoarece nu mai erau necesare, o parte din ansamble au fost folosite ca piese de schimb restul au fost valorificate ca deșeuri metalice. (Dan Antoniu – „Istoria ilustrată a aeronauticii române”)
„Cei doi factori etnici si economici au declanşat seria de razboaie iugoslave. ”
Razboaiele nu incep din motivele aparente. Cum se face ca un razboi incepe din cauze economice si etnice si apoi ca prin minune dupa ce se termina razboiul, si acolo traiesc exact aceeasi oameni, se si inteleg destul cat sa nu se razboiasca si problemele economice dispar subit.
Numai un copil ar putea sa creada ca schimbarile astea nu sunt inginerite, detonate si sustinute intentionat. Oamenii de rand nu vor sa se razboiasca si sa traiasca intr-o zona de razboi. Oamenii de rand indiferent de etnie sunt relativ normali si calmi isi vad de viata lor. Faptul ca si de o parte si de alta apare un procent infim de mic de maniaci care destabilizeaza e alta treaba.
Daca ai o societate care nu se intelege undeva, ajung sa se inteleaga, e natura umana sa tinda spre intelegere si sa gaseasca solutii care sa fie benefice tuturor. Daca isi vara coada niste servicii si specops si incep sa antreneze gherile/militii/etc. si sa faca psyops si sa aprinda spiritele e cu totul alta treaba.
Cand doi se bat, al treilea castiga. Acum al treilea nu mai e un oportunist ci provoaca bataia ca e profitabil.
Ai rămâne uimit de ce sunt în stare oamenii de rand…..
Am vazut ieri noapte un documentar, pe TVR HD, despre si cu romanii ( in special ) din Albania, Grecia si Macedonia. Grecii cei mai jegosi nu ii lasau sa vorbeasca in limba materna si cand au vazut ca reporterii sunt romanii au interzis filmarea. Interesant blestemul pentru cei care uita limba stramoseasca.
Un unchi al meu (var al mamei) este stabilit in Grecia, este casatorit cu o grecoaica si au doua fete. Fetele nu stiu o boaba de romana pentru ca maicasa nu a fost de acord ca ele sa invete romaneste.