India mai bagă o fisă

F 21 concept

Surse apropiate subiectului au declarat pentru Reuters că în 2025 India va lansa din nou competiția pentru achiziția unui nou avion multirol. De această dată oferta este pentru 114 aparate, de la 126 initial în 2007.

Cererea de ofertă lansată pentru prima oară în 2007 viza 126 de avioane multirol și după ceva timp, câștigători au fost desemnați francezi de la Dassault cu Rafale, dar după încă câțiva ani de negocieri, în 2015, India a renunțat la contract preferând să cumpere direct din Franța 36 de Rafale.

Și de atunci până acum nu s-a mai întâmplat nimic, forțele aeriene indiene având în continuare doar 31 de escadrile față de cele 42 dorite, plus că operează încă avioane destul de vechi care cu foarte mare greutate pot fi numite multirol.

În tot acest timp chinezii se mișcă mult mai bine, au deja active în jur de 300 de J-20, iar J-35 se pregătește și el pentru demararea fabricației de serie.

Evident că se așteaptă ca ofertele să vină efectiv din toate părțile, cu excepția Chinei: rușii cu Suhoi Su 57, americanii de la LM cu deja cunoscuta variantă pentru India a F 16 – F 21, Boeing, Dassault, Saab și Eurofighter.

Se va cere asamblarea în țară, transfer de tehnologie etc, lucruri care se pare că au blocat în trecut și semnarea contractului cu Dassault. Dar poate de această dată vor avea mai mult noroc și dacă competiția se lansează în 2025, poate prin 2027-28 vom avea un câștigător, prin 2030-32 se va semna contractul, astfel încât India să intre în 2040 cu măcar câteva avioane de generația a 4++ nou-nouțe și gata de luptă cu ce vor deține chinezii pe atunci.

În privința americanilor și a declarației noului lor președinte față de F 35A&India, lucrurile nu par serioase măcar pentru că americanii au și o tradiție – nu fac transfer de tehnologie, iar indienii s-ar putea să nu aibă atâția bani încât să cumpere 114 F 35A, iar mai apoi să le și opereze.

Cert este că voință există, oferte cu duiumul, înțelegere să la aducă zeii și poate încă 36 de Rafale, mai apoi, o nouă lansare, un nou program pentru 100 de aparate.

 

GeorgeGMT

17 comentarii:

  1. Unteachable… They need many hundreds of planes and assembly-line production of F21. First and need to learn how to…

    1
  2. Daca nu castiga F21 din cauza transferului tehnologic, nu are sanse nici Saab, ca foloseste prea multa tehnologie americana.

    Dassault si Eurofighter sunt favoriti, pentru ca in alte domenii exista deja colaborare cu transfer de tehnologie intre Europa si India.

    3
  3. „Se va cere asamblarea în țară, transfer de tehnologie etc, lucruri care se pare că au blocat în trecut și semnarea contractului cu Dassault”

    Nu astea au blocat contractul cu Dassault, care era de acord pentru asamblarea în India și transferul de tehnologie.

    Indienii doreau ca Dassault să garanteze avioanele asamblate în India, ceea ce Dassault a refuzat.

    11
    • În plus, nu doreau să colaboreze cu HAL, care sunt o catastrofă industrială, ci cu Reliance. Are deja uzine comune în India cu aceștia din urmă.

      7
    • Dar de ce sa fi refuzat Dassault sa ofere garantie pt acele avioane?

      5
      • La cat de specialiști sunt indienii in producție, calitate și rateuri e ușor de înțeles motivul. Tejas și Arjun sunt doua exemple elocvente.

        2
      • Maestre, mai ții minte reclama celebra cu un pejo 206 făcut din ciocaneli succesive de un zid de către un taximetrist indian?
        Îți dai seama ce Rafale scoteau hindi…

        8
  4. Daniel Sihastru

    India are probleme de structura pe plan de stat și guvern, care nu le permit excelarea in materie de înaltă tehnologie. La Nr de pop. și PIB-l care are, ar trebui sa fie o putere regională robusta cu aspirații la ceva mai mult.

    4
  5. Si daca India va semna contractul cu americanii pe F35 + Transfer tehnologic ca sa aiba rusii de unde lua toate datele despre avion?
    Acum o luna as fi zis ca e nebun cine spune asta dar in conditiile actuale nu as fi total surprins…chiar m-as astepta la miscarea asta din partea lui Trump.

    2
    • Acuma ca si-a pus numai acoliti loiali in pozitii cheie, pun pariu ca a trimis deja toate datele cerute de Moscova.

      Mai un pic si vedem ca noua versiune de Su-75 e F-35 cu o stea rosie.

      6
  6. Răzvan Mihaeanu

    F-21 din nou, Dzeule, ăștia chiar vor să mă supere!
    I looove F-21!

    4
  7. Cand te uiti la ce salata de avioane si tancuri au indienii te apuca durerea de cap. Cum se descurca logistic cu atatea piese de schimb, manuale, specificatii, limitari si arme incompatibile.Presupun ca asta meriti cand te zgarcesti maxim ( indienii sunt cunoscuti pentru asta si pentru coruptie totala). Probabil o sa cumpere F21 ca sa aiba circ complet : MIG SUHOI MIRAGE RAFALE TEJAS. Sau poate Grippen depinde cine baga mai mult in buzunarul cui trebuie.

    4
  8. Nuca in perete

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Future_of_the_Indian_Air_Force

    Citez despre programul MRFA/MRCA 2.0:

    „Later the competition was declared to be exclusively open for twin-engine fighters of Rafale category.[49] The contenders are Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Mikoyan MiG-35, Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Sukhoi Su-35, Boeing F-15EX Eagle II, Saab JAS 39 Gripen E/F and Lockheed Martin F-21 (variant of F-16). NB Gripen and F-21 are single-engined. It is being rumored that both Russian aircraft are disqualified but Russia might re-enter in 2025 with their Sukhoi Su-75 after the Aero India 2025. As of November 2024, the MRFA procurement of 114 combat aircraft is delayed, and the requirements of the programme include the aircraft to be license-manufactured in India with substantial transfer of technology.”

    Deci F-21 si Gripen cu 1 singur motor par cam out.

    Ce nu înțeleg eu e.. de ce nu ia India în calcul sa intre în programul Boramae? Mai ales că Indonezia (care poate fi văzută ca un aliat cu Pakistanul mai degrabă decât cu India – deși relațiile Indoneziei cu ambele state sunt OK și n-ar fi asadar problema nici cu Indonezia rămasă în program) are dificultăți financiare și se cam eschivează sa finanțeze partea ei la program..

    Relațiile sunt OK..

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/India–South_Korea_relations

    ..Coreea de Sud nu poate fi suspectata că ar putea fi (vreodată) cu China.. tehnologic sunt pe trend ascendent..ar fi win-win..Coreea are nevoie de bani iar India de tehnologie avansată.

    De ce sa te cantonezi la un avion de gen 4 când poți avea 4.5..chiar 5 (Boramae este încă în faza de dezvoltare și momentan e 4.5+ dar sigur se doresc și variante complet 5- se lucrează din ce știu la trape de armament închise/ascunse ca la F-35).

    Motorul e tot GE F-414 ca la Tejas Mark 2 sau proiectul lor de gen 5 – HAL AMCA..încă un motiv ca integrarea sau unificarea celor 2 programe sa fie (cel puțin pe hârtie) smooth..

    Sunt păreri in Coreea că, costurile Boramae cam scapă de sub control și că e posibil sa pățească precum Japonia cu programul lor de gen5 i-3/F-X (și până la urmă Japonia s-a alăturat GCAP).

    E clar că atât programul indian dar chiar și cel coreean nu înaintează cum se spera..logic ar fi sa găsească fiecare parteneri..

    Una peste alta..sunt singurul care vede in tenderul asta MRFA un efort inutil? De ce sa bagi atâția bani intr-un jet de gen 4? Pakistan va lua J-35 de gen 5 de la chinezi..deci n-are niciun sens.

    Iar India cu chiu cu vai are gen 4..Rafale și Tejas. Mai comanzi câteva Rafale (oricum e opțiune pt încă 18 cu Dassault pe lângă cele 36 deja în serviciu), mai produci niste Tejas ca-s ieftine (cat de cat) autohtone dar și on par cu JF-17 urile pakistaneze..prezentul nu e așa gri..dar pt viitor te concentrezi pe generația 5!

    Cu ce au economisit pe MRCA (că teoretic Rafale nu a fost câștigătorul..au fost luate G2G negociere/atribuire directa..tenderul a fost oficial anulat) și adunat cu banii din asta MRCA 2.0/MRFA îți găsești partener strategic..

    ..și singurii dispuși să i accepte, părerea mea, sunt coreenii..Kaan iese din ecuație că Turcia se are bine cu Pakistanul.. GCAP India are orgoliu sa nu se bage cu britanicii..vechii lor stăpâni..

    In FCAS ar mai putea sa se bage că India cumpără mult de la germani (vezi submarine) și e și Dassault..dar nu cred că i accepta francezii care vor ei cașcavalul pentru ei..dacă împărți și cu India și cu Spania..pe lângă Germania..ce mai rămâne pt cocoșii orgolioși? Deci nu-i vad in FCAS..

    Iar în programul Saab stealth slabe șanse..nici nu e ceva scontat și sa se alieze si cu Brazilia (ambele in BRICS) sigur baga bete in roate americanii pe motoare.. Coreea nu e BRICS.. poate doar cu Suedia dar greu de crezut că suedezii se baga in program de zeci de miliarde cu un singur client potențial -fie și India..nu pot Franța, Germania, Spania, UK, Italia, Japonia și poate Suedia singură? Greu de crezut..iar pe tehnologie la fel de greu de crezut că India ar putea veni cu ceva nou ce nu știu suedezii..creca e mai degrabă invers.. suedezii ar putea da lectii Indiei pe aerospace (deși diferența de populație e striking)..

    Deci Boramae rămâne singurul viabil.. părerea mea.

    PS: @ Adrian..ai uitat de Sepecat Jaguar..este unul din modelele pe care ar urma sa l înlocuiască prin programul asta MRFA..la fel și multele rusești..

    ..logic dupa mine ar trebui să rămână cu 3: Rafale (gen 4+), Tejas (4/light) și un gen 5.
    Pakistan pare că vor să rămână tot cu 3: J-10 Firebird (4+) , JF-17 Thunder (4/light) si J-35 gen 5 (future). Ar fi in oglinda..

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *