Anul trecut scriam despre neintelegerile dintre India si Rusia in privinta transferului de tehnologie pentru fabricarea in India a mii de rachete rusesti AT, pentru tancurile T-90 aflate in dotarea armatei indiene. In privinta Invar rusii nu au fost de acord sa ofere Indiei si partea de ghidaj a rachetei iar India a anuntat ca este posibil sa renunte la racheta ruseasca si sa-si dezvolta una proprie.
Se pare un scenariu similar, desi pentru o alta cauza, se aplica si in cazul “israeliencei” Lahat AT, racheta ce ar fi trebuit sa echipeze tancul Arjun Mk 2, o evolutie a Arjun Mk 1, aflat deja in dotarea armatei in 119 bucati.
Planurile pentru Mk 2 se situeaza la 118 bucati ce vor fi construite, iar una dintre principalele atuuri ale tancului hindus urma sa fie si racheta AT “Lahat”, numai ca in urma testelor intensive executate in India, Lahatul, racheta ghidata laser, s-a dovedit un esec rasunator, destul de multe lansari soldandu-se cu esecuri repetate, pana intracolo incat directorul DRDO (compania care dezvolta si fabrica Arjunul), a declarat ca Lahat nu se mai afla in vederea lor, hotararea de renunta la dotarea cu racheta AT israeliana fiind una definitiva.
Lahat, varianta pentru elicoptere
Avinash Chander : “The LAHAT missile doesn’t figure in our plans anymore. We are dropping it. We have been working on a tube-launched anti-tank missile, which hopefully can be configured for the tank’s cannon.”
Arjun MK II ar trebui sa aduca un mare plus de putere si tehnologie fata de Mk II, avand acum la dispozitie si blindaj reactiv, avertizare la radiatia laser si IR, totul cuplat la contra-masuri moderne, o turela telecomandata cu o mitraliera de 12,7 AA, sistem de navigatie avansat, vedere pe timp de noapte si camera termala de ultima generatie, singura problema ar fi insa submotorizarea, tancul dispunand de un motor german de 1400cp -MTU MB 838 Ka-501(acelasi ca pe Arjun I) , dar cu o masa de 68 de tone, este practic printre cele mai grele MBTuri din lume, la egalitate cu Abrams M2.
Tot la capitolul noutati, noul blindaj rectiv (ERA) este similar cu Kontakt – 5 ruseasc, folosit pe T-90. Tancul indian are un tun de 120mm ghintuit, doar ei si britancii avand astazi in dotare tancuri cu tunuri ghintuite de 120mm, incarcarea se face manual iar sistemul de control al focului, nou si el, asigura o probabilitate de lovire din mars de +90%, teoretic cel putin, desi indienii “uita” sa ne spuna si cam pana la ce viteza poate tunul lor sa loveasca o tinta din miscare sau la ce distanta.
Se discuta posibilitatea ca Arjun II sa fie dotat cu un grup propuslor mai puternic – Cummins QSK-38 de 1500cp, cuplat la o transmisie frantuzeasca. Ar mai fi si propunerea ucrainenilor pentru un motor de 1800cp – 6TD-5.
Lasandu-i acum pe hindusi sa rumege la desertaciunea vietii si problemele grele pe care le au cu rachetele AT, ne intoarcem putin fata spre israelieni. Nu cred ca foarte multi dintre noi se asteptau sa Lahatul sa aiba probleme si pana la urma cine nu munceste nu greseste, doar ca ne amintim ca si polonezii s-au plans de rachetele AT Spike, care, spuneau polacii, lasau dupa lansare ditamai dara de condensare, de putea observa si cel mai chior inamic pozitia tragatorului, lucru nu foarte de dorit…
Polonezii chiar au anuntat un program national pentru constructia unei rachete AT moderne si in acelasi timp mi-am adus aminte si de zambetele condoscente ale rusilor fata de tehnologia militara israeliana cand cu invazia Georgiei.
Mai sunt unii care spun ca armele israeliene sunt de fapt foarte bune in fata inamicului pentru care au fost proiectate: ciuhabii adica si ostile lor de trei paralele, dar ca in linii mari tehnologia militara evreiasca nu este inca la nivelul de calitate si complexitate a celei americane, rusesti sau franceze.
Sau poate evreii fac si ce fac cam toti fabricantii importanti de arme si livreaza la export variante mai putin evoluate fata de dotarea proprie, in acelasi timp Armata Romana este foarte multumita de Spike-urile din dotare, noi neavand problema darei de condensare care a aparut in Polonia.
O fi n-o fi, nu stim, cert este ca cea de-a doua incercare a indienilor de a se dota cu o racheta AT lansabila de tancuri a esuat.
GeorgeGMT
https://medium.com/war-is-boring/check-out-these-homemade-kurdish-tanks-86459f92e161
noi n`avem probleme cu tehnica israeliana ca n`o folosim decat la parada;
daca am folosi`o poate i`am descoperi si hibele;
refuz sa cred ca polonezii au primit o varianta mai proasta de spike decat romani, dar la noi dara de condensare nu se vede din minister si de la marele stat major – sefi lucreaza la strategia de prostire a electoratului pt. alegeri….
ca sa vezi dara de condensare trebuie sa stii sa privesti, proababil sefii romani de la inzestrare lucreaza, cum am citit ieri, la incheierea de protocoale intre minister cu departamentele din subordine – maine se va anunta marele castig al ultimul ministru incheierea unui protocol direct cu marele stat major (stiut fiind ca in mod normal protocolu` se incheia prin intermediul secretariatului ministrului);
din pacate, odata cu prabusirea regimului Ceusescu s`a pierdut controlu
Am mai avut si noi problema cu avionica de pe MIG-uri.
https://www.youtube.com/watch?v=pssStDEudI0
Avand in vedere ca un Spike costa 90.000 de euro, clar ca la cate s-au lansat, nu se vede nici o dara.
http://www.agerpres.ro/politica/2014/09/28/mircea-dusa-romania-doreste-consolidarea-cooperarii-militare-cu-china-18-39-05
Sincer…ce colaborare doreste Duska,ceva SH?(sa nu fiu inteles gresit,tunul de 130 mm,tancul romanesc-TR-au aparut ca urmare a colaborarii cu China)…..
„The T-72 proved to be reliable but not too effective in combat. In the 1980s China obtained this tank from Romania and cloned it.”
hahaha, nu stiam 🙂
Pai varianta polacilor mere pe carbuni. A noastra e mai moderna…functioneste pe GPL si e la oferta…calitatea I. he he ehe ehe eh…..mai ecologica decat a lor. :))) Si cand or trage americanii gazele alea de sist de la Pungesti or sa faca fabrica de incarcat rachete la fata locului. La fel ca sifonaria de pre vremuri…le baga gaze in cur si zboara pana la rusi! 🙂
Pai in primul rand LAHAT-ul s-a dovedit nu prea eficient la lansarile de sub 1200 metri.
Asta inseamna ca are nevoie de timp pana sa se configureze senzorul pe tinta.
In alta ordine de idei nu tot ceea ce se prezinta in pliante este si in realitate la fel.
Si acum mai este un aspect – si cine trage rachetele este foarte important, si mai este la fel de important si cum se inteleg electronicele intre racheta si tanc.
Rusii au cam avut un pic de furca cu Spider SR in Georgia in rest au trecut ca prin branza.
Inca un aspect de luat in seama este faptul ca LAHAT merge tras de pe tevi ghintuite deci se poate pune / adapta si pe TR 85 M1 – asta fiind singura modernizare viabila si realizabila cu bani putini si care sa creasca eficienta in lupta.
P.S: Dara de condens nu apare le Euro Spike la care au surubarit un pic nemtii, si nu apare decat in anumite conditii climatice.
Coreea de Sud se mai plangea de acelasi lucru acum vreun an deci problema exista si probabil acesta este motivul pentru care Spyke LR nu este prezent si la trupele de infanterie si este montat doar pe MLI 84 M.