India si Rusia au semnat

Premierul indian Narendra Modi si presedintele Rusiei, Vladimir Putin, au semnat – pe 15 octombrie –  contractul pentru livrarea de catre rusi a cinci sisteme (batalioane) S 400 Triumf Indiei, totul pentru aproximativ 5 miliarde de dolari.

Ca date generale, un singur sistem S 400 poate urmari simultan 300 de tinte si angaja 36 dintre ele in acelasi timp. Raza maxima a de angajare a S 400 este de 400 km si pana la o altitudine de 30km. Raza maxima de detectie (cu identificarea tintei) este de 600km.

S 400 este un sistem anti-aerian si anti-racheta (balistice sau de croaziera) care dispune de  un radar de tip AESA. Rusii sustin ca S 400 Triumf este eficient si impotriva tintelor cu profil radar redus sau chiar impotriva avioanelor sau rachetelor de croaziera stealth.

s-400-infographic

Structura unui batalion S 400 Triumf

S 400 dispune de patru (de fapt de trei) noi rachete (desi poate folosi si rachetele S 300PMU), astfel: 8N6DM (48N6E3), care inlocuieste 48N6M si care dispune de un motor mai puternic, raza rachetei – 250km, 40N6 racheta cu raza lunga – 400km, proiectata sa distruga tinte de foarte mare valoare, dar slab manevriere precum AWACS, E-8 Joint STARS, EA-6B, etc. si ultimele doua rachete (de fapt una singur 9M96 cu doua tipuri de motoare) 9M96E si 9M96E2, pentru raza medie si lunga (raza maxima de 120km) si este o rachete de tip “hit-to-kill” proiectata impotriva tintelor foarte rapide si inalt manevriere (avioane de lupta).

48n6e3-s-400

48N6E3 – racheta cu raza de 250km

La nivel de radare S 400 dispune de radarul principal de descoperire si urmarie a tintelor – 92N6E (Gravestone) si de un radar de iluminare (tintire si conducere a rachetelor) – 91N6E (Big Bird). Suplimentar se poate adauga si radarul 96L6 3D (Cheese Board), radar de supravehere si urmarire care suplimenteza posibilitatile de detectie si urmarire mai ales in conditii de bruiaj activ al inamicului.

radarul-96l6

Radarul 96L6

Dar acest contract n-a venit singur ci insotit si de alte contracte foarte importante.

Astfel rusii vor transmite Indiei licenta de fabricatie pentru 200 de elicoptere usoare Kamov Ka 226T, pentru un miliard de dolari, care sa inlocuiasca batranele Cheetah si Chetak. Afacerea este una de tip joint venture.

Admiral Grigorovich-class (Project 11356) este urmatorul program comun. S-a semnat pentru trei astfel de fregate, doua vor veni direct din Rusia, una va fi fabricata in India. Aceasta colaborare vine in continuarea acordului prin care rusii au construit sase fregate Talwar-class intre anii 2003 si 2013.

De asemenea Rusia va construi si reactoarele 3 si 4 ale centralei atomo-electrice de la Kudankulam si vor mai investi inca 500 de milioane de dolari in infrastructura industriei spatiale indiene, adica vor face un mic transfer de tehnologie.

Ca masura de offset rusii vor constitui un fond de investitii in valoare de un miliard de dolari.

Doar ca indienii au o problema. Ok, au cumparat cinci batalioane S 400 Triumf, sunt cei mai tari in zona, doar ca S 400 – in filosofia defensiva rusa – nu prea lupta deloc singur si mai mult decat atat are nevoie de protectie. Rusii folosesc S 400 ca sistem AA si anti-racheta integrator, astfel ca centrul de comanda al S 400 are in responssbilitate si sub control direct si alte sisteme AA si anti-racheta cu raza medie si scurta.

air_defence_system_-vityaz-_english_-knight

Vehiculul lansator al S 350E Vityaz

A fost dezvoltat un sistem antiaerian cu raza scurta spre medie, special pentru a apara batalionul de S 400, este vorba de 42S6 Morfey, o dezvoltare a mai cunoscutului Tor M 2. S 350 Vityaz, sistem nou AA cu raza medie, este si el gandit sa lupte alaturi de S 400, iar lista poate continua cu noul Pantsir SM, Buk, etc, etc

Cert este ca indienii au cumparat doar jumatate din sistemul AA la care viseaza si mai trebuie sa bage bani sa-l intregeasca, asta daca vor sa aiba cu adevarat un sistem antiaerian si anti-racheta stratificat, integrat si cu adevarat eficient.

Fara sa mai amintim aici ca Moscova se pregateste sa operationalizeze S 500, care este un sistem anti-balistic dedicat.

GeorgeGMT

33 de comentarii:

  1. ..indienii si ghiveciul aferent.

  2. serios acum ,am dubii serioase ca in afara de capacitatea nucleara cineva poate sa ii ia in serios pe indieni.sunt o gluma proasta si scumpa de putere regionala.

  3. Vor folosi echipamentele mai mult pentru identificare si detectie ..

  4. Asteptam sa vad o reactie din partea Chinei 🙂
    In mod clar le-a cazut greu la stomac, dar se pare ca Rusia a mediat o intelegere si e liniste deplina.
    De Pakistan nu mai vorbim, aia sunt deja fierti 🙂
    S-400, din cate se spune, este extrem de eficace impotriva avioanelor de generatia a 4-a.
    Care at fi echivalentul vestic ?
    MEADS, „pohta ce pohtesc” pentru Deveselu, de exemplu 🙂
    https://www.youtube.com/watch?v=66I2r-tUoSE

  5. cand am zis eu ca s400 are raza 400 de km ati sarit in sus si ca poate lovi tot ce zboara din constanta si kogalniceanu
    acum chiar voi spuneti ca are raza de 400

    • Pai are o raza maxima de 400km, dar la acea raza nu poate lovi decat tinte greu-manevriere nu un F 16. Impotriva avioanelor raza maxima este de 120km.

      • daca trag rusi cu 3 rachete pe tinta chiar si la 300-400 de km poate pe prima o evita f16 nostru dar pe a 2 si a 3 nu stiu daca mai are suficienta resursa aerodinamic viteza si inaltime sa le mai evite

        • @Stan,
          Pana ajung rachetele la CONSTANTA, ca sa loveasca F-16, acesta pleaca putin spre Mangalia si rachetele au epuizat resursa de zbor.
          Nici nu trebuie sa faca manevre de evitare sau sa foloseasca contramasurile.

          Cand racheta i-a intrat pe radar (cel mai bine ar fi ca avioanele F-16 sa primeasca si informatii de la radarul de avertizare timpurie FPS 117)

          In felul acesta, F-16 romanesc face o mica bucla spe Mangalia si gata cu cele 3 rachete.
          150Km distanta de detectie a radarului, ii da timp suficient avionului F16, ca sa evite rachetele. Daca este deasupra Dobrogei.

    • asta declara constructorul rus, insa gasesc ca in ultimul timp rusii declare niste raze de actiune nesimtite…
      Probabil bat pana acolo dar in conditii ideale si nu se stie cu ce probabilitate de lovire.

      • este tipic la ei asta.. asa a fost tot timpul.
        400km ii raza mai mult balistica. Ar putea nimeri ceva la distanta aia daca pica direct peste … nu mai are energie racheta.

    • @Stan,

      una este raza teoretica a rachetei… care este 400km si alta este „sa poata lovi tot ce zboara din constanta si kogalniceanu”
      Acum… depinde unde-si are baza, sistemul S-400

      – Daca-si are baza pe Insula serpilor, teoretic, poate lov tot ce zboara de pe cele 2 aeroportudi din Dobrogea (Turda- Tulcea si MK)

      – Daca sistemul isi are baza in Crimeea, Sistemul S-400 (R=400km) nu poate lovi nici un avion ce zboara deasupra Dobrogei.

      Acum… imagineaza-ti ca un avion F-16 decoleaza de la MK sau de la Fetesti si este deasupra Dobrogei.
      Tu crezi ca pilotul roman de pe F-16 este chiar atat de idiot incat sa se invarta deasupra constantei vreo 2-3 minute, asteptand sa vina S-400 (R=400km) ca sa-l loveasca?
      F-16 romanesc, pleaca putin spre Mangalia si gata… s-a terminat cu S-400. isi termina resursa de zbor.

      ceea ce nu se zice, este ca aceasta racheta cu raza de 400km nu poate lovi in mod real, tine la distanta de 400km. ca sa poata distruge un avion (greu manevrabil) trebuie ca vionul sa fie la distanta D < 250km.

      In ce priveste racheta cu Raza de 120km. care este cu adevarat o sperietoare pentru avioanele Supersonice din generatia a 4-a, acestea trebuei sa fie angajate la o distanta D < 80-90km.
      ganditi-va ca pana ajunge racheta la el (la avion) acesta mai face cateva manevre, indepartandu-se de lansatorul rachetei.
      Avionul nu sta pe loc… asteptand sa vina racheta spre el. Avionul fuge iar racheta fuge dupa el. Asta inseamna ca la cei 80-90km distanta, avionul in sueprsonic, reuseste sa mai adauge cativa km buni (prin fuga) si rachta va epuiza resursa si apoi se va autodistruge sau pur si simplu.

  6. Pai la G20 Obama a stat e vb mult cu sefu triburilor pakistaneze daca nu ma insel ,e normal ca vorcarii sa le intoarca favorul si sa inarmeze india dar ma intreb cam ce ar putea sa faca un f16 impotriva unei astfel de rachete .?!

    • Sa nu intre in raza de angajare a rachetei. Si daca intra sa foloseasca contramasurile. Iar daca asta nu da rezultate favorabile, pilotul sa se catapulteze.

      • din ce am urmarit eu pe la rusi la noutati deobicei se trag cel putin 3 rachete pe tinta…adica cam greu unui pilot de vanatoare sa scape fara catapultare daca e deja „angajat”

        • Si la noi la exercitiile din ultimii ani se trag tot 3 rachete per tinta, banuiesc ca asta e ultimul standard atunci cand nu ai chiar ultimul model de rachete.

          Daca ne uitam la incidentele din coasta Yemenului se pare ca si altii cu rachete mult mai bune nu risca si trag 2 per tinta.

          Inca de pe vremea razboiului din Vietnam se trageau 2 rachete per tinta, asta dupa ce americanii au inceput sa aplice manevra yo-yo cu F-4 pentru a evita rachetele sol-aer. Mai ales pe vremea aia, manevra, daca era executata bine si la momentul potrivit, reusea de fiecare data insa aparatul ramanea cu viteza mica si in pozitie „anormala” dupa ea, asa ca vietnamezii au inceput sa traga cu 2 rachete, prima intotdeauna rata dar a doua cam intotdeauna nimerea o tinta care era aproape nemanevrabila, ramasa fara resursa aerodinamica.

          Deci asta cu 2 rachete e standard si inca chiar vechi, si se pare ca mai nou se trag chiar 3, la romani am observat faza asta de prin 2014 cred.

          PS: va dati seama ca o baterie standard SA-2 are 5 rachete… daca tragi 3 catre o tinta, cam cate avioane speri sa dobori 🙂

          PS 2: desi tot la romani am observat ca se combina mai nou bateria standard (5 autocamioane fiecare cu cate o racheta) cu instalatiile fixe pe rampe, unde poti amplasa alte rachete. Ce sa facem, tragem la saturatie si la descurajare…

  7. Indiferent daca au luat doar o parte din sistem… Deja dispun de aparare stratificata.
    S-400 le ofera cel putin 2 straturi de aparare: 250 km ai 120 km. Aici nu am pus la socoteala racheta cu raza de 400km.

    Indienii au deja sisteme AA BUK. chiar daca nu sunt integrate in sistemul de comanda S-400.
    Asta rezolva partial si problema razei de 30-40km

  8. Da stiu ca s400 este un sistem AAA foarte respectst pe site .

  9. Intr-un batalion deS400, cate lansatoare intra?Multumesc frumos.

  10. Razele date sunt raze teoretice, date de bataia maxima a rachetelor. Din cauza curburii Pamantului, la 400km distanta tinta trebuie sa zboare la peste 12.000m altitudine pentru a putea fi vazuta de radar. Iar pentru un avion care zboara la 30m deasupra marii, orizontul radar e vreo 30-50km, in functie de inaltimea antenei radarului. In caz de bruiaj, razele de actiune vor scadea si mai mult.
    http://geimint.blogspot.de/2008/08/range-vs-radar-horizon.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *