Ceea ce era de asteptat, s-a intamplat! Ieri au fost prezentate, de catre INS, datele provizorii(1) referitor la evolutia PIB in trim.IV/2012 si pe intreg anul 2012.
Ma voi referi la un singur indicator si anume volumul de activitate in industrie. Daca trim.III/2012 prezenta aport zero al sectorului industrial la cresterea PIB, in trim.IV/2012 situatia a involuat, de altfel previzionasem trendul negativ, inca de la inceputul lunii octombrie 2012, manifestand o scadere de 2,4%.
La nivelul anului 2012, scaderea din ultimul trimestru a condus la o reducere a volumului de activitate in industrie de 2,1%.
Ce ne spune aceasta situatie de fapt, dorit a fi fost anticipata si prevenita, inca de cu ani in urma, acum ramanand numai sa achitam nota de plata, pentru activitatea unor iresponsabili cu totul inconstienti, in functii economice guvernamentale, pierduti in negura timpurilor?
Ca efectul distructiv, in special al schemelor de sprijin pentru energia verde, insa si al costului cu certificatele de CO2 ale producatorilor de energie conventionala si a taxei de cogenerare, toate cele 3 sarcini impreuna, transferate in pretul final energiei electrice la consumatorii industriali, au produs pe de o parte reducerea activitatii industriale, iar pe de alta parte inceputul inchiderii si relocarii acestei activitati extrem de importante, spre alte zone din afara UE.
Lipsa de competitivitate in activitatea industriala tinde sa devina regula si nu exceptia si atunci, de ce ne punem intrebari referitor la inchiderea si relocarea unor activitati gen Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, Laminorul Braila, Ductil Buzau, Ductil Steel Otelul Rosu, Mechel Reparatii, Oltchim Rm.Valcea, Cuprumin Abrud, poate modelul Dacia Dokker, in Turcia, la Karsan-Bursa si cred ca lista este cu mult mai ampla, neavand toate informatiile la dispozitie, la nivelul companiilor mai mici. Sau la sirul de insolvente care a lovit sectorul industrial, facand ca anul 2013 sa devina, asa dupa cum l-a definit dl. Remus Borza, specialist in insolventa, anul marilor insolvente.
Recentele pierderi financiare suferite de Alro si ArcelorMittal ar trebui sa constituie reale “warning signs”, care sa ne conduca la concluzia ca nu este bine si eficient sa punem la incercare rabdarea si nervii marilor colosi industriali. Si-a pus cineva intrebarea cat ar trebui sa produca si sa vanda Alro, pentru compensarea celor aprox 40 milioane euro platite in 2012, pentru masurile de sprijin de mai sus, sau 60 de milioane euro, cat se preconizeaza pentru anul 2013, in conditiile in care pretul aluminiului a scazut pe bursele internationale de la 2800 USD/tona la 1800 USD/tona? Ne apropiem de adevar, afirmand ca la o rata a rentabilitatii de 10%, chiar mare pentru activitatea industriala, Alro ar trebui sa aiba venituri de aprox 400 de milioane de euro, pentru a putea obtine contravaloarea numai a acestor masuri de sprijin, fara relevanta pentru activitatea operationala a combinatului? Cred ca da si acest lucru face posibil inceputul relocarii activitatii industriale din Romania si inchiderea unor facilitati de productie.
Se apreciaza ca, pana la sfarsitul anului 2014, daca totul continua ca pana acum, costurile sectorului industrial vor creste cu pana la 40%, numai ca urmare a masurilor de sprijin prezentate mai sus. Orice comentariu consider ca este de prisos.
Daca in octombrie 2012 am avertizat pentru prima data si de atunci cu regularitate, referitor la impactul extrem de negativ al sustinerii sectorului de energie verde cu resurse financiare sustrase sectorului industrial, inevitabilul producandu-se, iata la o distanta de numai 5 luni, acum lansez un nou semnal de avertizare, referitor la impactul negativ al cresterii continue a importurilor de produse metalurgice din tarile unde restrictiile de mediu stabilite pentru tarile membre UE, nu se aplica, adica Turcia, China, Rusia si Ucraina. Prin aceasta permisivitate incurajam concurenta neloiala si efectiv ucidem ce a mai ramas din sectorul metalurgic al Romaniei, care si asa se zbate sa supravietuiasca, intr-un cadru din ce in ce mai putin competitiv.
Prin toate aceste manifestari si nu numai, industria Romaniei se transforma din zi in zi intr-o adevarata bomba cu ceas pentru economia nationala, zeci de mii de muncitori si familiile acestora, iar pe orizontala economiei alte zeci de mii, din cei peste 220.000 din zilele bune ale sectorului industrial, fiind amenintati cu trecerea in inactivitate, de multe ori asociata cu actiuni extreme, cum s-a intamplat recent la Mechel, cand un muncitor si-a pus capat zilelor, presat de neputinta si disperare.
As dori sa spun ca industria romaneasca se afla in ceasul al 12-lea, insa nu o mai pot face, etapa a fost deja depasita.
S-a atins masa critica ce trebuia evitata cu orice pret.
Articol preluat de pe Blanculescu.ro
Spunea Sova acu’ cateva zile ca anu’ asta o sa vina in Romania 3 companii mari mari mari di tat (si altele pe parcurs)…da’ nu a vrut sa numele lor deocamdata.
Asta fiindca probabil inca nu le-a aflat! Bine, deocamdata sunt „pe vine” deci cu alte cuvinte urmeaza sa soseasca, nu se stie de unde, din galaxie, din spatiul virtual, din viziunea ‘mnealui, din cele spuse de Mama Omida, de oriunde, numa’ sa vie ca-s asteptati…Si-apoi sa te tii renastere economica si industriala, ptiu-ptiu sa nu-i fie de deochi!
VESNICA PORCARIE !
TOT ASTEPTAM PE ALTII SA VINa SI LE FACEM O GRAMADA DE CONCESII PENTRU ORICE NIMIC !-VEZI NOKIA !
IN TIMPUL ASTA INVESTITORUL ROMAN ESTE JECMANIT PE FATA , SI PE SPINAREA LUI SE ARUNCA TOT GREUL ECONOMIEI SI FANTEZIILE „SPECIALISTILOR „DIN GUVERN.
ORICE STAT NORMAL ISI AJUTA IN PRIMUL RAND CETATENII SAI ,APOI PE ALTII !
IN AFARA DE ANII 93-97 CAND S.C.-URILE AU AVUT SCUTIRE DE IMPOZITEPENTRU PERIOADA DETERMINATA-SI ASTA PT TOTI-STRAINI SAU ROMANI- FABRICANTUL/MANUFACTURIERUL/CONSTRUCTORUL/PROD,DE SERVICII ROMAN NU A AVUT DECAT GREUTATI DE PICIOARE !
IN ZONELE DEFAVORIZATE CINE AU FOST FAVORIZATI?
ITALIENI,GRECI SI TURCI !!!
CE SE FABRICA ACOLO?
TERMOPANE SI CONSERVE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ROMANII CARE AU VRUT SA FACA INDUSTRIE AU LUAT-O IN BARBA !
ACEASTA-I SOLUTIA,NU SA VINA „INVESTITORI STRATEGICI ” FANTOMATICI .
companiile astea or fi ruda cu cele ce voiau sa vina la jucu dupa nokia: „Consilierul economic al premierului, Andreea Paul-Vass, anunta, dupa sedinta speciala a Guvernului, ca Executivul este in faza avansata de negocieri cu zece companii pentru a atrage investitii complementare in judetul Cluj, pentru a compensa pierderile generate de inchiderea fabricii Nokia de Jucu. ” stire din 3 oct. 2011.
fata de cele zece a astora, cele trei ale lui sova par decente ca numar.
@George GMT http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/de-ce-sunt-soldatii-din-beretele-verzi-cei-mai-letali-luptatori-din-lume-179260.html
deja a preluat si ziarul capital informatii de la tine ! Felicitari! 😀
Da Barney…Multumesc de link.
eu zic ca e ok daca importam materie prima din alta parte o prelucram si o exportam. Eram in Argentia la o otelarie si eram mai multi ingineri din mai multe tari. Argentinianul de arata mandru un vapor cu otel si zicea:” acolo e otelul brazilian pe care noi il cumparam, il transformam in tevi si il vindem inapoi brazilienilor”. cam asta ar fi cheia „succesuri”. Sa vinzi produse cu valoare adaugata fara sa iti consumi tu resursele tale. Nu sunt eu mare economist dar cam asa vad treaba. In legatura cu energia verde are dreptate 50% Blanculescu, dar schemele de ajutor de stat sunt peste tot..
Ce ai scris tu este esenta unei economii serioase.
Mailu’ George! 🙂
Fiind o mica rotita in uriasul angrenaj al asimilarii de blindate,un angrenaj cu zeci de fluxuri de putere;in anii 1970-1987 mi-am putut face o idee asupra fortei industriei noastre.Nu din punct de vedere bancaro-financiaro-vorbe ca articolul de mai sus,ci tehnic.Au fost creeate capacitati uriase(unele supradimensionate),in general cu o productivitate redusa,compensata prin munca suplimentara.Nu a fost insa falimentara:existau contracte la extern(preluate la nevoie insa intara)iar centralele industriale ,detinatoarele de conturi,asigurau echilibrul economic necesar.A venit anul 1989,Ce s-a intamplat,stim:n-avem bani(mai tineti minte pe don Pedro cum isi intorcea buzunarele la Brasov?),intreprinderile s-au imprumutat cu dobanzi de peste 100%,trebuind sa restitue in timp scurt si partile noastre sociale.A urmat intregul…proces(era sa-i spun altfel)al privatizarii etc etc si am ajuns aici.Dece am scris toate astea?Pentru ca ma intreb mereu:OARE NU RASPUNDE NIMENI de tot ce s-a intamplat?Imi poate spune cineva,ceva,candva?