INTELIGENTA ROMANEASCA: SICIB –Sistem Integrat de Comunicatii si Informatica pentru Batalion

This entry is part 11 of 15 in the series Inteligenta romaneasca

Despre sistemele de comunicatii ale Armatei Romane am mai vorbit intr-un articol anterior. Aceste sisteme se afla inca in dezvoltare si implementare, si aici ma refer la trecerea la standard FALCON III a acestora (deja operational), dar si la realizarea unor subsisteme, mijloace, echipamente, proceduri, aplicatii si servicii, cu rol in colectarea, procesarea, diseminarea si stocarea datelor ori a informatiilor, care urmeaza sau sunt deja folosite in procesul de comanda/decizie/control, de la nivel esalon superior, pana la nivel batalion. Acest sistem, inclusiv aplicatiile sale software, vor inlocui vechile sisteme analogice pentru comanda batalion cu servicii securizate de voce si de date, avand inalta protectie impotriva actiunilor de bruiaj/detectie/recunoastere. Acest sistem asigura prin echipamentele si programele software (acestea sunt realizate de specialistii romani): criptarea, optimizarea puterii la emisie în funcţie de raportul minim semnal/perturbaţie la recepţie în scopul emisiei doar în aria de acoperire a forţelor proprii, utilizarea antenelor directive sau a tehnicilor de împrăştiere a spectrului informaţional (salt de frecvenţă), fiind compatibil cu sisteme similare din cadrul NATO.

Acesta este destinat inclusiv trupelor ce actioneaza in teatrele de operatiuni, fiind extrem de mobil, incluzand echipamente de ultima generatie, produse de catre firme de renume mondial, precum: General Dynamics, Harris, DRS Technologies, etc. Intregul complex este mobil, fiind distribuit pe vehicule URO si are in componenta sa statii radio Harris (RF-5800H/5800V/7800S/7800W); terminale de date (DRS Technologies); terminal de comunicatii prin satelit SATCOM (General Dynamics); sistem intercom MESHNET (General Dynamics); corturi dotate cu filtroventilatie, aer conditionat, sisteme de afisare si vizualizare SMARTBOARD; generatoare electrice, etc. Sistemul este protejat impotriva PEM.

Vehiculele de tip URO, au urmatoarele destinatii in cadrul Sistemului: COM (comunicaţii, videoconferinte criptate si de gestionare servicii); ISM (informatii); TXM(transmisiuni –avand echipamente de emisie Gateway GW/MIP, permitand interconectarea cu alte sisteme similare sau nu, din dotarea altor structuri). Vehiculele sunt echipate cu interfete comune PMI, asigurand schimbul de date, inclusiv cu staţiile radio din dotarea categoriilor de forţe (conceptul JTRS –acesta asigura combatanţilor conectivitate în reţea atât pe orizontală, cât şi pe verticală, avand la dispoziţie mijloacele necesare obţinerii superiorităţii informaţionale, staţii radio mobile modulare, multibandă, multimod, sisteme de comunicaţii interconectate, asigurând conectivitate la nivel tactic).

De asemenea SICIB se bazeaza pe aplicatii software de comanda si control ce asigură următoarele servicii necesare comandantului de vehicul (aceste aplicatii se vor regasi pe toate mijloacele de lupta ale Armatei, inclusiv pe cele ce vor fi achizitionate in viitor si vor fi implementate gradual in functie de fondurile allocate): servicii de mesagerie SMTP peste mediul radio şi peste LAN; servicii de mesagerie instant – tactical chat; afişarea situaţiei tactice pe ecranul calculatorului folosindu-se simbologia APP-6A; servicii de stocare/citire a datelor în/dintr-o bază de date a platformei mobile care să utilizeze modelul de date JC3IEDM; servicii de schimb de date privind poziţia geografică a forţelor proprii folosind standardul NFFI pentru asigurarea interoperabilităţii cu coaliţia privind situaţia tactică a forţelor proprii şi ale coaliţiei;

servicii de mesagerie formatată AdatP-3 pentru asigurarea schimbului de rapoarte/cereri cu coaliţia (OWNSITREP,ENSITREP, CASEVACREQ-Provider, INCREP, INTSUM – Consumer, INTREP); servicii GIS.

Aplicatiile de comanda si control, despre care am mai vorbit, sunt: BC2A CINETIC (oferă comandanţilor de la eşalonul batalion şi în jos, instrumentele necesare conducerii luptei şi suportul decizional în mişcare); MEM VOIAJOR asigură servicii de mesagerie bazate pe roluri şi fluxuri de documente pentru conducerea batalionului; BC2A STAFF, asigură lucrul colaborativ la nivelul conducerii batalionului, furnizând spaţii de lucru partajate pe misiuni pentru documentele operative; BC2A CONNECTOR, asigură conectivitatea Sistemului Informatic de Comandă şi Control (SIC2) al Batalionului cu alte C2IS ale coaliţiei;BMSCINETIC, reprezinta sistemul de management al luptei, si asigura integrarea C4ISTAR (Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance) la nivel de vehicul de luptă.

Acest sistem se afla deja in inzestrarea Armatei, urmand ca el sa fie introdus in dotarea tuturor categoriilor de forte, avand aplicatii inclusiv pentru Fortele Navale. La nivelul Fortelor Terestre, este cunoscut ca Punct de Comanda Batalion (PCB), fiind deja testat si evaluat in cadrul aplicatiilor desfasurate in acest an.

    WW

 

Series Navigation<< Armata Romana Reloaded…INTELIGENTA ROMANEASCA: Modernizarea complexelor de rachete SA-8 si SA-6, intre dorinta si realitate. >>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *