Intreg soft-ul RQ-170 decodat de iranieni

 

Generalul de brigada Amir-Ali Hajizadeh sustine ca toate datele din drona de spionaj RQ-170 au fost decodate.

Drona a fost capturata la data de 4 decembrie 2011, in timp ce efectua o misiune la granita Iranului cu Afganistan. Drona a patruns in spatiul iranian si dupa un atac electronic, a fost adusa la sol cu pagube minime.

Obama a spus, la scurt timp, oficialilor israelieni ca drona efectua o misiune de spionaj a instalatiilor nucleare. Afirmatia lui Obama a fost dezmintita de Hajizadeh, comandantul diviziei Aerospatiale IRGC.

 

Sursa: PressTV

 

 

Pe 22 aprilie, presa rusa afirma ca Iranul a reusit sa reproduca in totalitate piesele din RQ-170, dar iranienii mai au probleme cu soft-ul.

2 incidente au mai avut loc in care au fost implicate drone, Hezbollah a violat spatiul aerian al Israelului cu o drona de generatie noua, Shahed 129.

 

 

 

A urmat un ScanEgle american ce ,,a cazut in mainile” iranienilor, mai de curand.

Iranul si-a facut publica intentia de a dota armata proprie cu RQ-170, dar pana in prezent eu nu am vazut fotografii sau videoclipuri cu acest tip de aparat produs in Iran, sau macar ceva asemanator.

 

Citeste si

Iranul da startul clonarii dronelor de spionaj americane

 

 

NeroFlash

18 comentarii:

  1. Nu exista asha ceva.
    Este bla bla. Cine lucreaza in embedded design isi da seama ca e imposibil.
    Partea mecanica poate fi copiata dar softul si electronica dintr-o scula de acest gen nu pot fi reproduse.

    E o gluma.

  2. Sunt total paralel cu IT-ul, dar in principiu ceea ce um om face, altul poate sa si desfaca! Imi amintesc de primele declaratii ale americaniilor, atunci cand iranienii au anuntat ca au pus mana pe drona! Radeau cu gura pana la urechii si declarau oricui ca asa ceva NU SE POATE!
    Cand iranienii au scos Sentinelul la o sedinta foto…l-ea ramas misto-ul drept in gat…Apoi a urmat ScanEagle…

  3. Teoretic se poate, practic… mai greu. Nu cred ca Persii au tehnologia necesara pentru a reproduce chiar toata electronica aia, cu ajutor rusesc/chinezesc da se poate, dar singuri nu cred ca sunt capabili (ma refer strict la tehnologie).

  4. * tehnologic iranienii pot copia cam ce se fabrica de catre marile puteri in anii 90 …
    ** restul vrajeala , ori made in russia ori made in china …
    http://www.ausairpower.net/APA-Warpac-Rus-PLA-ESM.html
    (avtobaza a ” sedus ” si rapit drona …)

  5. Uneori daca pleci de la caracteristicile unui soft (care a suferit o evolutie, dar care inevitabil e legat si directionat de radacinile sale) poti sa creezi ceva mult mai eficient…..un vechi proverb spune ca „si un orb gaseste coltul”….deci….nu subestimati….

  6. Asa, dar ce face fratilor softul ala de e asa de deosebit? Zboara o drona? Asta poate sa-ti faca si o echipa de 10 softisti cu putina experienta. Poate sa o faca sa raspunda singura la diferite amenintari si sa urmeze un patern comportamental in functie de scenariul intalnit? Asta poate sa faca si o firma IT din Cluj, ca tot e pol informatic.

    Sau va referiti la securitatea linkului de dirijare-comunicare si asta e o chestie ireproductibila?

    Sa fim seriosi. E o jucarie de doi bani, cu design fly-by-wire si, posibil, detectabilitate scazuta (stealth) si niste softuri de control si selfcontrol (daca e cazul), plus niste softuri de securitate a controlului si navigatiei.

    Nu trebuie sa reproduci totul exact, important e sa faci drona sa-si faca treaba, cu softurile tale.

    PS s-a gandit cineva ca astfel de drone cu design stealth, reproduse de Iran, ar putea sa fie trimise catre navele coalitiei pentru spionaj-marcare de tinte? Daca e posibil dpdv militar, as pregati o „lovitura” pentru momentul inceperii raboiului si as trimite 30-40 de drone la sute de kilometri (unde estimez ca sunt navele inamice) sa le depisteze si sa le marcheze, urmand ca apoi sa lansez Exocet sau alte rachete antinava care sa se dirijeze inertial pana in apropierea tintelor si apoi sa treaca pe autodirijare. Asta daca as mai avea vreun Exocet intreg…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *