Învățăminte rusești din Siria. Partea a III-a

Arta militară

Ministrul Apărării din Federația Rusă, Serghei Șoigu, remarca în 2017 necesitatea de a actualiza teoria și practica artei militare luînd în considerare evoluțiile mediului politico-militar și strategic. Acest lucru necesită o gândire inovativă, neconvențională, precum și capacitatea de a găsi și pune în aplicare noi forme și metode de a utiliza forțele armate.

Într-un discurs ținut la Moscova în 2018, generalul Valerii Gherasimov evidenția faptul că, dezvoltarea unor noi tipuri de arme, experiențele dobândite în Siria precum și analiza conflictelor militare moderne au relevat necesitatea dezvoltării teoretice a artei militare. Acest lucru implică o gândire creativă în ceea ce privește modul în care tehnica militară și forțele armate sunt folosite în contextul noilor tehnologii și tipuri de războaie. Gândirea creativă a determinat apariția unor inovații militare rusești în Siria chiar și în condițiile în care unele concepte par să fi fost dezvoltate independent de contextul sirian dar totuși pentru a fi utilizate acolo.

De exemplu, unele vehicule aeriene fără echipaj (Unmanned Aerial Vehicle – UAV) se autodistrug atunci când ajung la țintă în timp ce altele interceptează vehiculele aeriene fără echipaj inamice prin simpla capturare a acestora într-o plasă. Plasa este dotată cu o parașută cu ajutorul cărora vehiculele inamice capturate ajung la sol fără a fi distruse. Proiectilele de artilerie pot fi dotate cu focoase programabile care permit muniției să detoneze la momentul ales mii de elemente preformate, bile, capabile să distrugă un vehicul aerian fără echipaj.

Un exemplu de tactică este că, pe lângă defensiva statică, operațiunile militare din Siria au evidențiat necesitatea unei defensive mobile, unde se manevrează foarte mult, mai ales în condițiile în care nu există o delimitare clară a liniei frontului, acesta fiind practic peste tot. Concluzia a fost că trupele trebuie să fie pregătite să combată un atac venit oricând, din orice direcție. Iar când vine vorba de atacul unor vehicule aeriene fără echipaj, trupele trebuie antrenate să opereze într-o manieră creativă. Această lecție a fost confirmată de atacul „terorist” (sublinierea noastră) din ianuarie 2018 împotriva bazei aeriene rusești de la Khmeimim.

În ultimii ani, pe baza experienței siriene, au fost înregistrate mai multe progrese în arta militară. Următoarele exemple sunt considerate reprezentative:

  1. Un robot în formă de bilă, rezistent la șocuri, a fost testat cu succes în Siria. Botezat Sfera, robotul rezistă unei căderi de la o înălțime de 5 m, are patru camere video, un microfon și un transmițător cu ajutorul căruia poate împărtăși imagini cu un câmp de vedere de 360 de grade. Este folosit pentru culegerea informațiilor, în special în spații restrînse, așa cum sunt tunelele.
  2. Noile tactici siriene au inclus și „malul sirian” (engleză “Syrian berm”), un soi de mal de nisip sau pământ în spatele căruia se poate adăposti o subunitate de asalt. O grupare de tancuri lovește pozițiile de artilerie inamice prin breșe făcute în valul de pământ. Acesta este împins cu ajutorul buldozerelor avansând astfel către inamic. Dacă valul este din nisip, poate reflecta laserele și/sau sistemele de ochire în infraroșu.
  3. O altă tactică specifică războiului urban constă în încercuirea și instituirea unei blocade împotriva unui oraș pentru a împiedica reaprovizionarea și aducerea de întăriri. Ulterior, sunt lansate o serie de ofensive concomitente, din mai multe direcții, răsfirând astfel apărarea în puncte separate de rezistență care mai apoi sunt lovite/distruse de artilerie și de aviație. Mai multe atacuri rapide fragmentează și mai mult zona de luptă demoralizând inamicul.
  4. O tactică interesantă folosită în Siria este „caruselul tancurilor” (engleză „tank carousel”). Mai multe tancuri sunt conduse în cerc angajând inamicul din aceeași poziție de tragere. Tanchiștii exersează „caruselul” pentru a distruge ținte fixe sau mobile aflate la distanțe de 500 până la 2500 m. În 2018 s-a constatat combinarea tacticii „malului de pământ” cu cea a „caruselului” în care erau angajate tancuri de la nivel de subunitate până la nivel de companie. Într-o descriere din 2017 se remarca faptul că, în timp ce primul tanc lovea inamicul, al doilea tanc încărca muniția după care îl înlocuia în poziție pe primul care se retrăgea.
  5. Racheta tactică antiradiație Kh-25MP va fi actualizată și convertită în Kh-25ML care va primi un nou senzor laser pentru îmbunătățirea preciziei și o nouă unitate de control. Va fi capabilă să lovească sisteme antiaeriene precum și alte ținte terestre așa cum sunt radarele sau podurile. Poate fi lansată din mai multe tipuri de aparate de zbor și are o rază de acțiune de circa 20 km și o viteză de 850 m/s (3060 km/h). S-ar părea că racheta Kh-25ML a fost deja testată în Siria.
  6. Misiunile de recunoaștere de geniu au folosit metoda „horseshoe” pentru a detecta dispozitivele explozibile. Inginerii avansau pe ambele părți ale unei rute împreună cu mijloace de război electronic pentru a bruia dispozitivele declanșate prin radio. La aceste acțiuni participau și câinii special antrenați precum și dispozitivele pentru detecția minelor de tip Korshun
  7. Pentru detecția formațiunilor de tancuri inamice, rușii au folosit vehiculul Zavet echipat cu mijloace de detecție optice și radio, capabil să repereze și să identifice tancurile inamice furnizând totodată și o soluție de luptă cu ajutorul unui sistem de comandă și control ce folosește și elemente de inteligență artificială.
invataminte rusesti in siria

Zavet

A.V. Vodvin a publicat în 2018, în Voennaya Mysl’ (română „Gânduri militare”), un articol în care a oferit încă un exemplu despre cum s-a schimbat arta militară rusească pe baza experienței din Siria. El a spus că formațiunile ilegale înarmate (trupe neregulate, miliții) au determinat patru dezvoltări:

  • metoda utilizării tehnicii militare într-un sector critic s-a schimbat în sensul în care nu se mai insistă pe concentrarea de trupe ci pe mobilitate, manevră și atacuri care distrug tehnica inamică;
  • capacitățile militare la nivel tactic au permis distrugeri la nivel strategic iar formațiunile de luptă foarte mobile au permis distrugerea adversarului în adâncime (engleză „Capabilities at the tactical level have allowed for strategic destruction assets and highly mobile combat capabilities to shift efforts to rout an adversary to include the entire depth of the confrontation.”);
  • precizia și raza de acțiune a armelor sunt caracteristici importante în acțiunile de nivel tactic moderne;
  • pe măsură ce adversarul masează mai multă tehnică situația potențială devine incertă ceea ce implică un răspuns rapid al comandanților care trebuie să mute propriile unități.

Numeroase proiecte și echipamente militare testate în Siria nu sunt publice și nici nu sunt promovate în spațiul public. Însă una din armele despre care Rusia a discutat deschis a fost testarea armelor laser. Armata rusă a testat laserele dimineața, când este mai rece și sunt condiții de ceață/nebulozitate și mai târziu în cursul zilei când aerul este deja încălzit. Aceste condiții meteo nu pot fi reproduse în Rusia iar asta a permis oamenilor de știință să amelioreze performanțele armelor și să le adapteze pentru condiții meteo diferite de cele de acasă.

Alte surse publice vorbesc despre utilizarea roboților în luptă: Uran-9, Uran-6, Nerekhta sau Soratnik. Spre sfârșitul lui 2016, șase roboți Plaforma-M și patru roboți Argos au fost mobilizați în Latakia unde, sprijiniți de obuzierele autopropulsate Akatsiya și de soldați sirieni au executat un atac împotriva unei fortificații. Roboții s-au apropiat la 100 m de fortificații și au deschis focul. Inamicul a răspuns cu foc și și-a dezvăluit astfel pozițiile. Obuzierele au tras asupra acestor poziții sub coordonarea sistemului de comandă și control Andromeda-D.

Schimbări de tactică generate de experiențele de luptă

Au fost două articole care au menționat cuvântul „tactică” în titlu. Primul remarca faptul că experiențele de luptă din Siria au fost incluse în exercițiile Zapad-2017 și Vostok-2018. În primele etape ale campaniei siriene, o problemă semnificativă a fost generată de coordonarea tuturor trupelor implicate (siriene, iraniene, rusești) problemă rezolvată cu ajutorul unui sistem automatizat de comandă și control și comunicații. Generalul Dvornikov, fost comandant al trupelor rusești din Siria, a detaliat: detașamentul de voluntari Desert Hawks, milițiile iraniene, Corpul 5 de asalt al armatei siriene și detașamentele Hezbollah și Fatimid. Liderii militari ruși au împărțit Siria în zone de responsabilitate cu până la cinci ofițeri responsabili de coordonarea dintre sectoarele tactice. Forțele de apărare antiaeriană și specialiștii în comandă și control (C2) erau incluși în grupul de comandă. Specialiștii C2 proveneau din sectoarele de recunoaștere prin luptă și planificare. Un grup separat a administrat partea de coordonare cu trupele occidentale, israeliene și trucești.

Raportul nota că, până la acel moment, 63000 de militari ruși, incluzând 434 de generali, au luat parte la operațiunile din Siria. Astfel, tot personalul de comandă al districtelor militare rusești, ai armelor întrunite, comandanții de divizie și 95% din brigăzile de arme întrunite și comandanții de regiment au servit în Siria. Asta ne indică faptul că experiența de luptă a proliferat la nivelul forțelor armate ale Federației Ruse.

Forțele aeriene au avut o contribuție foarte importantă la distrugerea inamicului. Armele de precizie au beneficiat de sistemul de navigație și bombardament SVP-24 Gefest care chiar și instalat pe un avion depășit cum este Su-24 a oferit performanțe acceptabile. Atacurile aeriene erau executate în baza informațiilor primite din diferite surse sau chiar și în baza celor furnizate de tactica vânătorii libere (engleză „free hunt”). Aviația a fost folosită împotriva țintelor din afara orașelor în timp ce artileria s-a remarcat în distrugerea țintelor din zonele urbane.

Noutățile tactice includ și „ofensiva în trei schimburi” (engleză „three-shift offensive”) care a permis atacuri atât ziua cât și noaptea. Excelenta utilizare a detașamentelor de flancare (engleză “outflanking detachments”) a căror descriere nu a fost oferită s-a făcut în terenuri muntoase în timp ce buldozerele protejate cu plăci de metal au utilizat tactica „malului sirian” în operațiunile terestre. S-a câștigat experiență și cu utilizarea mașinilor tot-teren precum și cu alte metode de luptă.

Alte lecții învățate în Siria au inclus tactica „vânătorii în pădurile montane” (engleză „mountain forest hunt”) care a implicat folosirea lunetiștilor care treceau de posturile de pază și eliminau comandanții subunitaților inamice. Au fost explorate și îmbunătățite noi metode de luptă precum și modalități noi de a organiza lupta și interacțiunea dintre artilerie, aviație și subunitățile de vehicule aeriene fără echipaj.

Trupele au fost instruite cum să angajeze unitățile mobile ale inamicului, celebrele camionete încărcate cu explozibili, RPG-7 sau AGS-17. În ceea ce privește operațiunile umanitare. s-au utilizat subunități de poliție militară pentru izolarea zonelor populate de conflict, vehicule aeriene fără echipaj pentru descoperirea și informarea populației locale în ceea ce privește coridoarele de evacuare și au fost disponibile echipe de doctori și asistente.

Exercițiile de acum profită de experiențele cu care rușii s-au confruntat în Siria. Comandanții sunt puși în situații care impun analiza și diseminarea unor cantităţi mari de informaţii legate la activităţile inamicului (suprasaturare) iar unele exerciții sunt astfel concepute încât să-i determine pe lideri să ia decizii rapide, neconvenționale/non-standard și să adopte inițiativa, să gestioneze resursele avute la dispoziție și să utilizeze eficient aeronavele, artileria și celelalte echipamente militare pe care le au la dispoziție.

Deși unele decizii par ciudate, în realitate, în spatele lor, există un scop clar. De exemplu, generalul-locotenent Yuri Kuznețov a emis un ordin de blocare a rețelelor celulare 2G și 3G în zona bazei aeriane Khmeimim și a bazei navale Tartus, deoarece vehiculele aeriene fără echipaj ar putea fi ghidate către bazele respective de un semnal de la un anumit telefon. De asemenea, un alt expert remarca că decizia ar fi putut fi luată pentru a preveni scurgerile de informaţii.

Va urma

 

A doua parte a articolului poate fi citită accesând acest link.

45 de comentarii:

  1. Foarte interesant, multumesc.
    Ai cumva un link spre acest raport te rog ?

    4
  2. Văleu, deja, privind spre ai noștri, văzând cum arată unitățile militare, văzând cum arată angajații meapene, citind despre hoții și furăciuni, inclusiv de la MK, nu pot să zic decât: Doamne ferește!!

    18
  3. Sună foarte frumos, tehnic, dar realitatea bate filmul, că de obicei…
    Cel puțin în zonele urbane, nu uav-urile sau sigint-ul au făcut prăpăd, ci tactica ‘butoiul cu trotil'(tnt barrel), aruncat în capul civililor din elicopter! Normal, nici un raport nu va consemna așa ceva!
    Rușii nu se dezmint! Realitatea este una, în poze se vede totul roz!
    Foarte interesantă seria! Mulțumim @nicolae!

    20
  4. Bine ca US se ocupă de corectitudinea politică. Armata rusa pare mai articulata,pur și simplu.

    10
  5. Oau.Interesant articolul,cand aveți timp sa culegeți atatea infornații ?

    2
  6. prin 2008-2009 am vazut eu robotei cu care americanii dezamorsau bombe in irak.
    puteau cu usurinta sa puna armament pe alea

    4
  7. Frumos, multumiri pentru articol. Cateva observatii, ca si crap daca nu comentez….:) deci, rusii nu au inventat nici apa calda, nici roata. 2, 3, 4, 6, se folosesc din antichitate. Bine, malul sirian, ca si concept, ca nu aveau aia niste JCB-uri sau Cat-uri sa impinga de pamant. Incercuirea si blocada unui oras inamic pentru a-i taia aprovizionarea – serios, inovatie??? Antichitatea e plina de asedii, tot evul mediu e asediu. Caruselul tancurilor, inovatie? halal, carele de lupta ale asirienilor faceau cercuri pentru a satura punctual inamicul…Horseshoe? Serios, de la egiptenii antici incoace cercetarea si protectia trupei se face pe flancuri, pe coloana de inaintare…se insista pe mobilitate, pe manevra…oau, Alexandru Macedon radecu lacrimi, pe unde o fi in somnul de veci, cred ca nu s-a gandit la asa ceva…precizia si raza de actiune a armelor sunt importante…of, mama ei de gradi, cred ca aia pe la Saint Cyr sau Frunze, na, sa dau si inamicul, se tavalesc in lacrimi, nu s-au gandit la asa ceva…lasand partea de fun la o parte, ivanii chiar isi trag o experienta serioasa cu Siria. Partea frumoasa pentru ei – logistica – of, durerea razboaielor – si….razboiul electronic. Tot pachetul, si-au vazut limitarile, au muscat ce aveau de muscat, ca s-au jucat cu parteneri seriosi pe acolo, nu desculti. Nici nu era vorba sa se bata cu ISIS pe acolo. Dar le-a facut rau cu ochiul sa vada cam ce au in poseta grangurii aia mari, si…nu cred ca le-a placut. Au dat ei kalibre si tupolevuri de cursa lunga, ba s-au facut si de ras cu portavionul lui peste prajit, asa ca se intorc ivanii unde au sanse sa preseze…Ukraina….

    26
  8. „tactică interesantă folosită în Siria este „caruselul tancurilor” (engleză „tank carousel”). Mai multe tancuri sunt conduse în cerc angajând inamicul din aceeași poziție de tragere.”
    pt
    Pt. cine stie asta este forma actualizata a cercului cantabrian folosit in antichitate si evul mediu de arcasii calare sau aruncatorii de sulite calare.

    13
  9. Pe de alta parte, sa il citezi pe Shoigu, general si ministru al apararii intr-un stat militaristm fara sa fi facut macar armata, zero studii militare, macar un biban sub comanda sa…oh, merde…spune destule despre federatia putinista…

    4
  10. Rușii și americanii sunt foarte avantajați de poligoanele astea precum Siria, Irak, Afganistan, Libia, Ucraina sau African:)) Așa băjetii își testează și rafinează armele.

    6
  11. Eu nu am văzut vreun raport (nu zic ca nu exista) referitor la participarea militarilor români în teatrele de operatii. Bine, nu se compara cu experienta rușilor in Siria, dar ceva de genul ce a mers rau, ce a mers bine, ce trebuie imbunatatit etc.

    3
  12. Interesant,hai sa-l discutam.
    2-Syrian berm ,doar daca nu ai aviatie.Altfel ce ocazie rara sa prinzi tancurile inamicului frumos aliniate.
    3-Aici e valabil doar pe la descultii aia.In razboiul modern urbanul reprezinta o bariera pentru inamic,iar pentru tine o trambulina pentru atacuri si contraatacuri.Daca lasi in urma un oras asediat,fie si pentru scurt timp,ai grija sa aiba tot ce-i trebuie ca sa reziste un timp
    4-Doar impotriva amaratilor care nu pot riposta.Cu un minim de AT,distrugi rapid tancul si blochezi pozitia de tragere
    7-Aici un mare semna de intrebare.Ce tancuri sa descopere la rebelii sirieni ?Poate Zavet are utilitatea lui in recunoasterea printre desculti,dar in fata oricarei armate occidentale nu ar trebui sa aiba viata lunga.Daca te descopera optic inainte sa-l distrugi,inseamna ca ai mari vulnerabilitati
    Apoi ce indruga nenea ala rus e valabil doar pentru desculti.Sigur ca te bazezi pe mobilitate si manevra cand militiile din fata nu au cu ce te contracara.Dar ia sa incerce asta in fata unei armate occidentale cu o minima capacitate de recunoastere si identigicare.Au sa distruga rapid subunitatile rusilor in ambuscade ori o rup la fuga daca si recunoasterea lor e buna si-i avertizeaza din timp.
    Amuzanta este si povestea cu robotei.In care armata regulata s-ar putea ei apropia la 100 m?
    La schimbari de tactica interesant este sistemul C2,care pare sa fie o reusita.Dar si aici aduc amendamente.Nu este real scenariul cu rusii la butoane si ceilalti care executa.Sirienii au avut multe retineri,se miscau de multe ori greu si cu intarziere.
    Iranienii au fost aliati si mai dificili.S-au plans deseori,in mod deschis,ca rusii duc razboiul doar dupa interesul lor.Iar daca iranienii au retineri,Hezbolllah nu misca nici ei.
    Asa incat rusii,cu un frumos sistem de comanda si control au pierdut mult timp explicand si incercand sa-si convinga aliatii.
    Pe scurt.prin tot ce au spus,rusii de fapt subliniaza ca au purtat un razboi inegal,disproportionat,cu militii slab inarmate si instruite.Tacticile si metodele aplicate aici sant valabile doar in afara Europei.Ma mir ce or fi gasit rusii de aplicat din toate astea la Zapad 2017.
    Acum sa spunem ceva si despre partea intunecata.
    Pomenea timisoso de tnt barrel.Asta,impreuna cu aplicarea disproportionata a puterii de foc,fara nici o grija in privinta civililor,nu mai par atat de grave in comparatie cu altele.
    Am pomenit cum rusii au bombardat sistematic la Alep spitalele,ca sa-i determine pe rebeli sa paraseasca orasul.Sa adaugam impuscarea arbitrara in zonele ocupate a barbatilor tineri.Aplicarea generalizata a terorii a fost considerata metoda de razboi.
    Nici un razboi nu este frumos.
    Dar rusii au purtat in Siria,in mod deliberat,un razboi urat si murdar.

    25
    • Nu stiu cat de slab inarmate erau militiile, sau in multe cazuri grupuri teroriste. Am mai vazut pe twitter imagini cu armament din Bulgaria, Serbia(apropo, cum s-or fi invartit astia de contracte, in timp ce noi stam pe margine?), ca sa numai vb de armament vestic, furnizat de tarile din Golf, sau Turcia. Deci, nu putem vb de niste desculti inarmati cu armament usor si care au probleme cu munitia.

      4
      • Te contrazic putin, aia chiar desculti sunt, ca nu am vazut vreo organizare pe arme sau ceva similar la ei, ai vazut formatiuni de blindate, artilerie, cercetare, specializari, ceva? Nada, toti razboinici priceputi la toate….aia sunt desculti, muschi multi, minte putina, razboinici perfecti cand vine vorba sa se bata cu civili, victime sigure cand ii incaleci serios…

        3
      • Pai daca le compari cu militiile din estul Ucrainei alea din siria sunt dotate cu pistoale cu apa

        2
    • In ultima vreme, cam toate razboaiele rusilor sunt la fel de murdare. Lupta pentru pace pana nu mai ramane piatra pe piatra, distrug tot, omoara tot. Cam asta e tactica lor, nu balariile insirate pe la conferinte.

      11
  13. un clip cu tank tank carouse https://www.facebook.com/watch/?v=330868408710500
    iar aici un reportaj de la zapad 2017 unde tancurile aplica acea tactica ascunse dupa movile de nisip https://www.youtube.com/watch?v=ZVEpbw-LE2U

    3
    • Cel mai interesant detaliu este casca tanchistului rus care prezinta sistemele defensive ale tancului(e similara celor din dotarea armatelor vestice)

  14. Editat: Offtopic…

    1
  15. M-a amuzat un lucru. 63000 militari, 434 generali. Adică un general la 150 militari (o companie).
    Variante:
    Generalii rusi comanda companii.
    Generalii rusi sunt atât de incapabili încât au fost rotiți de 10 ori mai des decât trupa.
    Multi s-au întors din Siria generali post mortem.

    4
    • Bloomberg,au fost atat de multi generali pentru ca au fost rotiti la intervale scurte de timp ca sa capete experienta de lupta.Dar si pentru testare si evaluare,sa vada si sefii care sant capabili si care nu.

      3
  16. @nicolae
    am vazut explicitate detaliat tacticile armatei ruse, in „The Russian Way of War – Force Structure, Tactics, and Modernization of the Russian Ground Forces „( https://www.armyupress.army.mil/Portals/7/Hot%20Spots/Documents/Russia/2017-07-The-Russian-Way-of-War-Grau-Bartles.pdf )

    ceea ce cred , este ca ce au experimentat in siria, va schimba modul de abordare a tacticilor insa in cazul unui conflic neconventional

    nu stiu daca in cazul unui conflict in europa toate invatamintele trase in siria ar fi aplicabile

  17. Tactica armatei ruse in Siria are relevanta pt rusi,care trebuie sa transmita ca vad lucrurile diferit de noi.Noi vedem armata rusa navalind peste Varsovia sau Constanta.Ei le spun propriilor ascultatori ca armata rusa lupta pt stabilizarea regiunilor invecinate Rusiei in fata haosului care distruge civilizatia.

    In genul asta de conflict,de lunga durata,purtat pe undeva prin Asia Centrala,invatamintele din Siria au o oarecare relevanta.

    Problema razboiului sirian e ca a durat cat cele 2 razboaie mondiale la un loc.In ce priveste blindatele,pierderile au fost imense.Vorbim de mii de bucati pierdute,in principal in fata infanteriei usoare cu rachete AT,de la distanta mare si in pozitii statice.Orice s-ar zice,numai de operatii decisive nu vorbim in razboiul asta.Nu a existat manevra si concentrarea fortelor,operatii de incercuire si anihilare pe scara larga,unde acele blindate ar fi fost decisive.Assad a tinut cum a putut de teritoriu,rebelii nu au avut unitatea sicapacitatea de a gandi si actiona pe scara larga,prin urmare tot razboiul dpdv al artei operationale e doar o serie de inclestari locale,unele de amploare mai mare,dar cam atat.

    Armata rusa a invatat in Siria si Ucraina sa lupte in reeditarea primului razboi mondial cu arme din anii 1970-2010.

    Daca ceva ne intereseaza pe noi sau polonezi e reeditarea operatiunii Bagration sau a campaniei din Manciuria.Obiectivul nostru intr-un razboi de aparare ar fi sa intarziem la maxim o ofensiva si sa o reducem la ritmul de ducere a luptei din Siria sau Ucraina,pt ca atunci castigam.

    19
    • Stiu ca sti mai bine ca mine dar de dragul discutiei si pentru alti cititori.
      De pe la pagina 47: Cand germania era praf tactica era sa se retraga pe Rin
      Pagina 49: cand germania era inarmata tactica era „flexible response”

      https://scholarship.richmond.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1523&context=masters-theses

      Morala povestii pentru producatorii de tuica: Inarmarea decide daca luptam sau nu.
      Fara echipament nu cred ca putem stavili elanul rusesc si s-au facut pasi in directia asta dar nu e suficient. Avem nevoie de o gama mai diversa si in numere mai mari de oua cu surprize.

      7
      • aaa… mie imi pare ca totusi aia de care vorbesti au continuat sa lupte in timpul si dupa retragerea pe Rin, si cu fiecare strada si casa din Berlin.
        Nu au decis sa capituleze pentru ca nu mai aveau echipament.

        3
        • eu vorbesc de doctrina nato in razboiul rece, daca dai click pe link la paginile alea o sa vezi despre ce vorbesc.

          cat despre nemti nu te supara dar n-as vrea sa am soarta lor.

          1
        • Au fost mai multe categorii de rebeli, nu toți erau desculți, unii au fost filmați cu bocanci de Légion étrangère. Rușii sunt de admirat că s-au proiectat cu succes in cea mai fierbinte zonă de pe glob. Nu au explodat când le-a fost ucis ambasadorul la Istanbul, și-au păstrat cumpătul când le-a căzut suhoiul. La faza asta turcii au ieșit cel mai rău, sunt ruși spre ei din toate direcțiile.
          S-au descurcat cu desculții dar când Wagner a intrat din greșeală (un fel de Dieppe) peste muricani… daună totală.
          Într-adevăr, șansa noastră cu ei este războiul de gherilă. Marea problemă a noastră este clasa conducătoare care este alcătuită din minioni. A zis Putin acum câteva luni că România nu va mai fi mult timp in NATO, deunăzi Kuzmin a spus că Rusia e pregătită pentru discuții cu România, din punctul meu de vedere, dacă dau Moldova înapoi și promit să fie respectuoși, ce să zic, indiferent de ce se petrece tot cu ei suntem vecini. Avem cu ce negocia, cu ura viscerală pentru ei și cu muricanii in curte. Dar nu avem un român să negocieze. Severini dughinisti avem 3 la leu și unul degeaba.

          7
          • promisiunile rusilor sunt egale cu 0. ei au garantat ucraina in schimbul armelor nucleare sovietice de pe teritoriul ucrainean. cum a mers cu promisinea lor ?

            19
          • ma treziti-va din propaganda rusa menita sa diminueze din eventualul ajutor dat Ucrainei ,sansa pt unire si teritorii a fost acu 30 de ani ,cand ca si acu 100 de ani sa prabusit un imperiu ,dar tu ai avut la conducere paiate KGB nu mostenitorii alora care ti-au obtinut independenta de stat,asa ca mai avem de asteptat 10 -20 de ani sa moara tatucu la moscova si poate atunci in confuzia creata poate mai avem o sansa,daca pana atunci reusim sa scapam de stranepotii cominternistilor

            6
          • Au garantat si independenta in 1877 si ca nu vom pierde teritorii. Au vrut sa ocupe Dobrogea si au luat Bugeacul. Deci, da, oameni de cuvant… Cam de atunci incepe ura adevarata si viscerala impotriva lor. A… sa nu uit…au garantat si returnarea tezaurului…au zis ca nu-l au appi au restituit o parte si restul l-au pierdut sau s-a stricat, ca in banc…

            4
  18. Credeti ca tacticile si tehnica militara a rusilor ar fi la fel de eficiente impotriva unor armate moderne cum sunt cele ale SUA, Frantei, UK, Israelului sau Chinei?

    2
    • Daca excludem nuclearele și ne raportăm la 2025 eu asi zice că ar fi peste Franța ,UK,Israel ! Daca ne uitam la dotările armatei ruse și ce mai urmează să intre în viitorul apropiat, vor avea soluții variate in funcție de necesitățile impuse de dinamica frontului ( rachete antinava subsonice ,supersonice hipersonice-rachetele astea putând fi folosite și la atacarea țintelor terestre-,blindate șenilate sau pe roti de tot felul,o varietate de calibre la proiectile reactive cât și la cele clasice ..practic au de unde alege , avioane dedicate și multirol,plus până în 2025 vor prinde din urmă pe restul la drone )

      2
      • termina rusii prin 2025 vreun portavion si nu stim noi ?

        1
        • Hmm.. poate termina prima navă Ivan Rogov! Ideea e că urmează foarte multe sisteme sa atingă maturitatea necesara intrării în serviciul activ la toate categoriile de arme ! Doar americanii și chinezii mai au așa ceva !

          2
          • adica rusii trag speranta ca in 2025 vor avea o nava de debarcare cu elicoptere si francezii si britanicii sunt inferiori lor ca au deja functionale portavioane care insumat cara aproape 100 avioane ?oare are rusia in urmatorii 10 ani puterea financiara sa produca indeajuns de multe arme sofisticate astfel incat sa nu se trezeasca ca inclusiv contra chinei o sa lupte cu arcuri cu sageti contra muschete,iar maturitatea necesara ,e pe aici un articol cu niste suhoaie care fiind vandute belarusului au ceva componente de avionica care sunt de la niste unii care le sunt inferiori rusilor la greu in opinia ta

            3
  19. Ciolovecii se pregătesc pentru Ucraina. Când conjunctura internațională va fi favorabilă, adică unchiul Sam preocupat cu China, atunci vor acționa. Precum au făcut în ’39-40, ’56 sau ’68.

    2
  20. cica socoteala de acasa nu e ca aia din targ , tacticile astea tin in lumea a treia , poate nici pe acolo ,razboiul din siria nu este incheiat Inca. dar se observa clar efortul militar rusesc care este laudabil pana la in punct .

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *