Iranu’ spaima lumii! Bine macar ca le-au dat rusii ceva S 300…

In primul rand cascati ochii pe videoclip, este instructiv…

In al doliea rand, S 300PMU 2 a inceput sa ajunga in Iran, intrebarea este ce le-au trimis ivanii amicilor persi? Le-or fi trimis S 300PMU2 cu de toate sau doar varianta „amicala”, supranumita si „monkey-model”?!

Desi initial se discuta despre „PMU 1” pana la urma rusii au cedat rugamintilor si au oferit „PMU 2”, doar ca si PMU 2 poate avea diferite configuratii. De exemplu, or fi trimis ivanii si radarul 96L6E, sau radarul pentru altitudini mici – 76N6?

In cel de-al treilea – si ultim rand – sa taiem din start elanul unora dintre comentatorii nostri, precizand ca S 300/S 400 este un sistem AA si anti-racheta bun, doar ca el (cam ca toate sistemele AA rusesti) este gandit sa lupte intr-un sistem integrat cu radare independente, sateliti, alte sisteme AA cu raze diferite, etc, etc. Adica daca-l scoti din „casa” e vulnerabil.

Luat singur S 300/S 400 poate fi destul de prompt facut una cu pamantul, mai ales printr-un atac la saturatie, asa ca nu exultati ca n-aveti de ce.

GeorgeGMT

 

 

 

23 de comentarii:

  1. PSL la minutul1.45 cel putin trei bucati….X-ul de pe cartusiera. Buna arma daca le mai tin inca persii.

    • Gogu' de la cazane

      Poate mai degraba forma patului armei decat cartusiera, care e interschimbabila (cel putin teoretic)…

      • PSL-ul nu este la fel cu SVD-ul Dragunov, al nostru PSL e proiect romanesc facut dupa licenta PKM construita in Romania.
        Nu degeaba au pus un mare X.

      • La sisteme AA sunt „pe lânga” problema, dar incarcatorul de PSL nu e interschimbabil cu cel de la Dragunov fara modificari.
        Se pare ca persii au facut acele mici modificari, al 2-lea din stanga Dragunov cu incarcator PSL, la min 1,45 incolo.(acel X de pe incarcator)
        Si patul PSL e diferit de Dragunov, nu mai zic de mecanisme.

        Sunt usor de identificat si diferentiat una de cealalta.

  2. Ok, dar ce sistem Nato, apropiat de s300, functioneaza pur si simplu independent si nu intr-un sistem integrat cu radare independente, sateliti, alte sisteme AA cu raze diferite, etc, etc ?
    Eu inteleg ca tinem „partea leului” dar nici chiar asa.

    • Aster/SAMP/T, Patriot sunt mai putin dependente de alte sisteme.
      Dar aici aveam a face cu un …silogism. Adica cei care sustin ca S 300/S 400 este un super – sistem AA, aproape imposibil de batut si ca acest sistem poate descoperi si angaja orice (inclusiv aparate stealth, daca o fi asa) vorbesc de fapt despre performantele „S”ului cand acesta functioneaza in sistemul integrat proiectat de rusi. Adica ajung la o concluzie corecta, dar plecand de la niste premize gresite…

      In linii mari – am vorbit pe aici de multe ori – S 400 este similar F 35 JSF, un avion gandit sa opereze la maxima capacitate doar in sistemul integrat american, dar care odata operat – precum F 16 – singur si de capul lui va avea performante mult reduse, devenind vulnerabil…

      Adica ce am spus despre S 300/S 400 am scris si despre F 35, pt ca sistemele moderne de armament sunt la capacitate maxima doar in colaborare/integrate cu intreg sistemul pentru care au fost proiectate. Nu tin cu „ursul”, asta-i realitatea si se aplica tuturor, nu doar rusilor…

      • @ George GMT

        Niciun sistem din lume indiferent despre ce categorie vorbim este de neinvins, orice arma are sau va avea la un moment dat contra-arma si dupa aceea ceilalti vor scoate altceva care sa invinga contra-arma si tot asa. In ceea ce priveste S-ul rusilor a fost gandit, creat si upgradat in asa fel incat SA CORESPUNDA DOCTRINEI LOR. Tu spuneai ca e gandit sa aiba rezultate bune atunci cand lucra intr-un sistem integrat, singur ar fi vulnerabil. Asadar la orice armata mai ales la cele puternice se merge si se tine cont de doctrina si se creeaza arme, tactici si toate cele dupa nevoi care sa corespunda doctrinei respective. Prin urmare apararea aeriana a rusilor probabil ca este gandita ca a lucra intr-un sistem integrat si nu altfel. Pe cand la iranieni nu stiu ce au de gand si nici nu le stim doctrina insa e important sa ai echipament macar cat de cat modern si dupa aceea sa sti cand si cum sa le folosesti. Cu totii stim ca intr-un eventual conflict Israel-Iran puterea Israelului cea mai mare sta in aviatie ca si la SUA, deci daca ai reusi „sa le tai aripile” si sa-i aduci doar pe pamant eu zic ca orice armata e de batut pe uscat, sigur ca aici ar putea intra mai multe analize si tactici si multe altele. De exemplu rusii fiind in urma la anumite categorii s-au gandit ei ca e clar ca deocamdata americanii stau mai bine ca ei in ceea ce priveste aviatia deci prin urmare neavand sansa sa ajunga la acelasi nivel repede au decis sa imbunatateasca capabilitatiile anti-aeriene ca un raspuns contra-arma la aviatia lor.

        • Iranienii au insistat pt S 300 mai ales pentru capacitatea acestuia de a integra restul sistemlor AA rusesti, pe care Teheranul le detine, chiar si sisteme mai vechi cum este S 200…

    • ce-mi place la iranieni sunt cozoraocele alea imense de la shepcile lor. din cozorocu ala mai faci inca o shapca cu cozoroc (normal) …..lol

  3. In linii mari – tot pe blog scriam – apararea devine o chestie de lux, accesibila doar celor bogati si care detin tehnologie.
    Degeaba cumperi chestii scumpe: S 300 Iranul, THAAD – Arabia Saudita, etc, etc daca nu ai acces la intregul sistem: comunicatii, sateliti, radare diferite, alte sisteme complementare, etc, etc.
    Te alegi de fapt cu niste jucarii foarte scumpe, haioase, inalt tehnologizate, dar care vor functiona la capacitatea lor nominala doar daca producatorul va dori acest lucru.
    Practic nu cumperi ci inchiriezi niste scule foarte scumpe, dar le poti folosi doar cand propietarul de drept iti permite, adica iti da acces la sistemul sau integrat de arme.

    Pe vremuri – sa dam un exemplu – cumparai arme din URSS si mai apoi te puteai bate cu sovieticii cu armele lor, dar astazi acest lucru nu numai ca nu mai este posibil, dar trebuie sa ai acordul rusilor – in cazul Iranului – daca vrei ca S 300PMU 2 chiar sa functioneze cat de cat. Idem si in cazul armelor americane sau franceze.
    Exemplul rachetelor Exocet argentiniene in razboiul Malvinelor a aratat cum functioneza aceasta noua politica.

  4. Deci cel mai bun tanc al iranienilor este inca batranul Chieftain. Din cate stiu, Chieftain-ul Iranian are niste modifcari la motor si la asezarea rezervoarelor de combustibil, telemetru laser si camera pt vedere pe timp de noapte (toate modificarile facute local).

    • @ Dani Onofrei

      Nu stiu daca e cel mai bun ca din cate stiu au cred o copie de M1 Abrams si componente de la mai multe tancuri si tarii facut local si cred ca il cheama Zulfiqar-1, Zulfiqar-2, Zulfiqar-3 dar nu stiu cat e de bun.

  5. arata ca niste rable si ei sunt imbracati precum niste personaje din desene animate.
    ce sunt sepcile alea pe generalii aia ? arata ca elmer fudd

  6. Adevarat ce sapcoaie au aia ?

  7. tot btr-ul cu turela de tanc si snorkel pentru mitraliera AA ramane favorita mea?

  8. Astia sunt mai dotați ca noi de n ori

  9. Acuma gluma, gluma, dar astia chiar au incercat sa faca niste produse mai competitive din rablele care le aveau prin curte. Luat subler, ecc, si in functie de caz. Unele au iesit mai bine, altele nu. Sa fiu sincer sunt cateva care chiar imi plac. De ex: au un tun gatling pe 23mm f bun de montat pe 4×4, cateva sisteme aa copiate de la chinezi, respectiv de la francezi :)~ o versiune de crotale, una de rapier. Un jeep f practic si simplu, il tot vad prin siria. Rachete anti-tanc: kornet, o versiune de tow. La blindate stau mai prost: bmp1, o versiune de t55, btr60, una de t72, plus alea cateva incercari din imagine. Nu ma apuc sa spun ca toate ideiile sunt bune, respectiv alea din videoclip sunt chiar proaste, dar unele sunt surprinzator de practice si ieftine. Vazusem un sistem aa cu control copy oerlikon si 4 piese fiecare cu 4 tevi de 23 in loc de 35. Aveau si versiunea de 8 tevi de 23 pe piesa~unicat ce e drept. Excelente pentru drone, s-au pentru distrus rachete de croaziera. Oricum stau mai bine ca noi. Iar faptul ca dupa ridicarea sanctiunilor inca promoveaza produsele lor si nu dau iama ca inainte de revolutia lor sa cumpere tot din afara inseamna ca au invatat ceva. Acelasi lucru nu se poate spune despre cretinii nostri de prin minister. Astia acusi cumpara si ak din import.

  10. s-300 e un sistem bunicel,fiabil dar sa fim seriosi are peste 35 de ani de cand a fost conceput.rachetele,mai ales cele din seria 5v55 si seria 48 n sunt mari,greu manevrabile si sistemul de dirijare semi activ nu e cea mai fericita alegere.dar cautand pe google am fost surprins sa dau de un tabel cu comparatii intre 4 variante de s-300 si patriot pac-2 si patriot pac-3.si ce sa vezi? s-300pmu2 surclaseaza clar patriot pac-3 la toate capitolele:raza de actiune,altitudine max. ,viteza max. a tintei,ce sa mai zic:tot.ce naiba frate pac-3 e ultimul racnet american si rusnacul are la baza un sistem din 1900 toamna.si de atunci rusii au mai scos doua sisteme(s-350 vityaz si s-400 triumf)plus ca au in probe un antibalistic gen aegis offshore-s 500 prometey.am inteles totusi ca raytheon in colaborare cu rafael au finalizat interceptorul stunner care va deveni patriot paac-4.si e o racheta chiar tare:dirijare radar activa cu radar aesa combinata cu un seeker dual(electro-optic si infrarosu).si cireasa de pe tort datalink cu 3 canale ptr. redirectionare direct din centrul de comanda.cat despre integrarea intr-un sistem orice stat cu „capul pe umeri” isi construieste un sistem integrat de aparare aa capabil de actiune completa pe toate nivelurile (de altitudine,de tipuri de amenintare aeriana,etc.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *