Iranul bun prieten cu Occidentul?!

Nabucco-Map Asa cum scriam intr-un articol dedicat situatiei din Ucraina, Iranul s-ar putea dovedi in timp un furnizor de gaze mult mai de incredere decat Moscova, iar Teheranul este mai mult decat doritor sa-si imbunatateasca relatiile cu Vestul si sa castige milirade de dolari din exportul de gaze, mai ales daca tinem cont ca aceasta tara este al doilea mare detinator de rezerve de gaze naturale, gaze pe care efectiv nu are cui sa le vanda. Si iata ca am avut, macar partial dreptate, Teheranul anuntand de curand ca este gata sa sustina proiectul Nabucco, proiect ingropat de Rusia si amicii sai europeni, dar care astazi are un nou viitor in fata. Un inalt oficial iranian a anuntat ca tara sa este FOARTE interesata in exportul de gaze naturale catre Europa prin nou pusa in discutie conducta Nabucco. Tot oficialul iarnian a anuntat ca doua tari europene si-au trimis deja delegatiile pentru consultari pe aceasta tema, fara a specifica despre cine ar fi vorba, luandu-se in discutie cateva trasee pentru o astfel de conducta. Ali Majedi, secretar de stat pentru afaceri internaționale în cadrul Ministerului Iranian al Petrolului, a spus ca Azerbaijeanul nu ar fi putut oricum sa asigure decat maximum 8 miliarde de mc pe an pentru Nabucco, din necesarul de 23 de miliarde de mc, pe cand tara sa poate asigura fara nici o problema intreaga cantitate, atat prin tranzit prin conducta cat si sub forma de gaz lichefiat. Se pare ca Turcia este foarte interesata de reluare acestui proiect, iar daca tinem cont de schimbarea paradigmei de securitate din Orientul Mijlociu, Iranul ar putea sa devina un cvasi-aliat al UE/SUA impotriva valului islamismului sunnit, cele doua parti avand acum interese comune atat economice cat si politice, Iranul putand deveni in timp o a doua Arabie Saudita, din punctul de vedere al exportului de gaze si oferind in acelasi timp o reala alternativa pentru gazele si petrolul rusesc… Sursa: Timpul.md GeorgeGMT

41 de comentarii:

  1. Acum vedeti care, ce si cum cu ISIL-SIL???
    Ce vrea SIL-ISIL? Califat… Unde??? Pe teritoriul Turciei… 🙂 … pe teritoriul Irakului… parca ar fi bune si cateva provincii din Iran… 🙂 Care califat sa aiba in stapanire si conductele respective… nu este de ajuns oleoductul baku-tbilisi-ceyhan… mai vor si pe asta cu Nabucco… 🙂 Oare cine doreste atit de mult sa impiedice aprovizionarea UE cu hidrocarburi???? Cine vrea sa continue dependenta Europei de gazele rusesti???
    Si pana la urma de ce nu s-a concretizat acordul intre Rusia si Iran privind vanzarea intregii productii de hidrocarburi a Iranului catre Rusia??? Pt ca Iranul a mirosit ca Rusia vrea doar hidrocarburi mocaaaaaaaa! Si pt ca stie ai cui sunt ISIL-SIL….In consecinta se intoarce spasit tot la Occidentul de care mai zilele trecute nu voia sa auda… 🙂
    Nimeni nu isi pune intrebarea daca aprovizionarea cu o astfel de conducta este intrerupta, cate state sunt destabilizate…
    Cred ca extraterestrii de pe Marte… vor sa destabilizeze situatia prin zona…. 🙂

    • @dany
      „Oare cine doreste atit de mult sa impiedice aprovizionarea UE cu hidrocarburi????”

      UE a impus embargo asupra Iranului in 2012, cu manuta ei, sold la sold cu SUA.

      • Bre @Vectore…
        Ce manie ai sa bagi batzu’ prin gard! 🙂 Da’ tu crezi ca iranienii nu stiau treaba asta? Dovada ca primeaza banul si papica inaintea religiei este chiar asta…
        Si pana la urma si tu ca si mine te-ai cam saturat sa pui gaz rusesc in opaitz! 🙂

    • Daniel Ciobanu

      Iranul are propria sa politica externa. Nu este la cheremul Rusiei, Chinei sau mai stiu eu cui. Revolutia islamica a fost CANDVA. Iranul este acum o tara moderna, cu investitii imense in economie, cercetare, invatamant, medicina. Nu-i confundati pe iranieni cu babunii din jur. Nu-s nici nespalatii din Pakistan, nici puturosii si fricosii de arabi. Va invit sa cititi cartea „Going to Tehran: Why the United States Must Come to Terms with the Islamic Republic of Iran”, autori Flynt Leverett, Hillary Mann Leverett. Ar mai fi cativa autori cu puncte de vedere solide in ceea ce priveste politica externa iraniana: Shirin Hunter, Mohamed Marandi, Martin van Crefeld. Pentru un tur rapid asupra relatiilor Iran-USA va recomand sa vizionati pe youtube cateva interviuri realizate de catre VPRO Backlight cu Anoush Ehteshami, Lawrence Wilkerson si Martin van Crefeld. Relatiile Iran-occident nu sunt deloc simple. Nu-i comparati pe responsabilii iranieni cu idiotii de prin ministerele noastre. Iranienii nu-s atat de prosti sa poarte ei razboaiele altora. De la Cyrus cel Mare ei tot fac politica. Iranul a fost acolo pe cand America nu era pe harta lumii cunoscute. Au cunoscut marirea si decaderea in egala masura, au respectul si mandria ca apartin unei mari civilizatii. Burka sau yashmakul nu constituie o caracteristica a societatii iraniene. Programul nuclear iranian este doar o parte a problemei orientale si este, pe de parte, cea mai mica.
      Iranienii sunt oameni pragmatici si politica lor externa trebuie privita totalmente prin prisma acestui pragmatism. Coreea de Sud, India, China, Japonia au incalcat embargoul Occidentului si au facut afaceri cu Iranul. Rusia joaca la doua capete in relatia lor cu Iranul si de aceea nu se bucura de respectul iranienilor.

      • @Daniel Ciobanu…
        Nu contest ce ai scris …dar totusi stii foarte bine ca tehnologia nucleara nu se vinde pe ochi frumosi… Asta inseamna ca au facut concesii / au semnat tratate importante cu Rusia si China
        Iar faptul ca pana mai ieri sefii lor amenintau ca distrug nu stiu ce stat ai pune in aceeasi galeata cu Jirinovski…. intimplator si asta are o functie importanta…

        • Daniel Ciobanu

          Programul nuclear iranian este unul extrem de vechi, are peste 4 decenii la activ. Fostul sah declara public intentia Persiei de a construi armament nuclear. „Colaborarile” sunt multiple in acest domeniu: la inceput a fost Siemens (contract pentru construirea centralei de la Busher; dupa alungarea sahului, nemtii, la presiunea americanilor, au refuzat sa isi onoreze angajamentul), apoi a venit Rosatom (care a finalizat investitia de la Busher). Aceste doua companii au lucrat la nivel oficial. Pe sub mana…au mai fost si alte colaborari: 1. A.Q. Khan le-a vandut iranienilor tehnologia necesara producerii centrifugelor folosite in procesul de imbogatire a uraniului; 2. Coreea de Nord le-a vandut tehnologia necesara dezvoltarii unei rachete purtatoare de incarcatura nucleara. Despre chinezi nu stiu nimic si nu cred ca s-au amestecat in povestea aceasta. Cat priveste declaratia care i-a fost atribuita lui M. Ahmadinejad in 2011, chestiunea e ceva mai complicata. Cu alte cuvinte, ziarele spun ceva, iar Ministerul Afacerilor Externe Iranian spune altceva. Datorita profesiei, sunt obligat sa tin cont exclusiv de documente cu caracter oficial, nu si de interpretarile din presa.
          Relatiile Iranului cu Rusia sunt strict la nivel de afaceri, dominate fiind de neincredere si de resentimentele iranienilor fata de politica Moscovei la adresa lor in ultimele 200 de ani. De pilda, rusii, la presiunea americanilor, au refuzat sa livreze Iranului sistemele de aparare antiaeriana S 300, fapt ce a atrsa consecinte juridice (Rusia a fost data in judecata pentru neonorarea intelegerii din contract). Ca ulterior acestei povesti iranienii s-au descurcat singuri, achizitionand din Belarus sistemul de aparare mai-sus mentionat, e alta chestiune de care, sunt convins ca Rusia nu e straina. Se mai spune ca in fabricile din Transnistria sunt produse componente necesare Submarinelor iraniene.
          Repet, iranienii nu sunt prosti si nu se lasa dusi de nas de catre rusi si mai ales refuza sa le faca jocul acestora din urma. Au propria lor politica externa, cu puncte convergente si divergente Rusiei si statelor europene si…Americii. A nu se uita un fapt: regimul Khatami a colaborat foarte bine cu regimul Bush junior in timpul si ulterior invadarii Afghanistanului. La cererea americanilor au inghetat atunci, pe termen nelimitat programul nuclear fapt urmat de…includerea Iranului in Axa Raului de catre acelasi Bush Junior. Ce s-a intamplat apoi cu presedintele Khatami? A zburat si in locul sau A FOST PUS Ahmadinejad.

      • @Daniel Ciobanu
        Corecte observatii.
        Totusi, chiar daca Iranul are o agenda proprie, are multe interese comune cu Rusia si se colaboreaza apropiat (atat in Siria cat si in Irak). La fel si cu China.
        N-as pune semn egal intre Iranul de acum si Iranul sahului, nici intre URSS si Rusia, exista mari diferente, Iranul de acum e o teocratie, religia joaca un rol esential (si nu neaparat Islamul, lucrurile sunt mult mai nuantate), la fel si in cazul Rusiei de astazi.
        Rusia nu a jucat la doua capete cu Iranul, ci cu SUA. S-a facut ca nu furnizeaza arme si know-how Iranului (si Siriei de asemenea), dar a le-a dat pe sub mana (uneori via Belarus, intr-adevar). Fara ajutorul Rusiei, Iranului ii era mult mai greu.
        Si Iranul si Rusia (si China) vor sa blocheze expansionismul SUA pentru ca le ameninta existenta si acest interes comun este mai important decat orice alianta oficiala pe hartie.

  2. Important ca EU sa-si diversifice sursele de gaze.
    Iranul dupa ani si ani de sanctiuni economice se pare ca si-a bagat mintile in cap si a intales lectia

  3. Pe langa una calda din iran o avem pe cea rece legat de turci .
    Sua inarmeaza kurzii din nordul irakului .
    In turcia minoritatea kurda ajunge la 10 k .
    cine garanteaza acea conducta care va trece prin turcia ?

  4. Ce sa zic, atatia ani de sanctiuni….o fi si gura lor flamanda.

  5. Asa deci! Iranul poate deveni un bun prieten al Occidentului!

    Dar cu programul nuclear Iranian cum ramane domnilor? Sunt dispusi europenii si americanii sa discute cu un Iran inarmat cu rachete nucleare? Si care va fi pozitia Israelului daca Iranul devine bun prieten cu Europa?

    • @Domnu’ Musoiu… 🙂
      Bistaru’ e ochiu’ draqu’ !
      Cand vor vedea iranienii ca europenii le incarca conturile uita si de Alah si rachete nucleare… Ce le ofera statutul de stat nuclear???? O gramada de probleme… si banuiesc ca nu prea au nevoie de asta…. Ce le ofera un contract gras cu UE? Piata de desfacere, pot sa-si vanda petrolul la un pret mai bun decat daca il vindeau rusilor… identic gazul…
      Sa nu uitam ca rusii au jonglat cu programul nuclear iranian… asa cum au facut si cu Coreea de Nord, China si India… Una e sa construiesti o tara cu tehnologie pe sub mana… si alta este sa ai acces direct la tehnologie… totul depinde de urmatoarea miscare a rusilor. Depinde cat de abili sunt ca sa jongleze cu institutiile financiare occidentale… depinde de ei daca se impaca pana la urma cu Israelul… Personal eu nu cred ca Israelul ar fi capabil sa lanseze o arma nucleara contra unui stat care isi vede de treaba lui…. Depinde cum jongleaza Rusia cu „miscarile de eliberare” din lumea islamica… Dupa ce Rusia si-a luat teapa cu China („supercontractul” ala pe 30 de ani in schimbul sustinerii la ONU … si chinezii au tras teapa… dovada trupele de mentinere a pacii din Rusia in Ucraina… 🙂 ) s-au gandit ei rusii pe spinarea cui sa scoata parleala… Pacaliciul de serviciu trebuia sa fie Iranul… da persanii au inteles tzeapa la timp… 🙂
      PS- Sa nu aud pe cineva ca Rusia nu are treaba cu miscarile din sanul Islamului… 🙂

      • Daca nu i-as cunoaste pe iranieni, as inclina sa va dau dreptate. Dar in Iran nu dicteaza banul ci religia (aiatolahul si islamul). Pur si simplu nu ii vad pe nemti (Europa) dand mana cu ayatolahul si pe americani ca accepta tacit intelegerea Iran-Europa.

        Si sa nu uitam de Israel. Cand ayatolahul va da mana cu Merkel, Tel-Aviv-ul va intra in alerta maxima, si nimic bun nu poate iesi din toata aceasta situatie.

        • Domnu’ @Musoiu…
          Sunt sigur ca va aduceti aminte cum ne uitam la sarbi ca la occident…
          La fel si in cazul iranienilor de rand… Mai adaug si faptul ca le este teama de ideea unui supercalifat… Nu de alta dar daca imi aduc aminte bine chiar ei propovaduiau imparatia lui Alah si supercalifatul… Ce sa-i faci… O ia altii inainte… 🙂 Daca vor accepta sa nu mai sprijine tot felul de ciudati cu AK legat de gat este posibil sa se realizeze acordul.

  6. Musoiu

    asta da, buna intrebare

  7. capatu` satului

    eu am o opinie diferita fata de autorul articolului;
    UE nu va fi aprovizionata din IRAN atata timp cat aceasta ar insemna accesul acestei tari la resurse financiare ceea ce este un scenariu improbabil avand in vedere interesele US si ale statului iudeu in regiune, interese de destabilizare a tuturor statelor arabe din orientul apropiat;
    IRAN are o problema din simplu` fapt ca are capacitate mare de productie a petrolului – din cate am inteles US este cel mai mare consumator de petrol si are cea mai mare cantitate de petrol stocata (rezerva) – noi stocam ieuru si dolari ca avem conducatori capabili;
    noroku` conjunctural al Iranului este dat de performatele si necesitatile de hidrocarburi ale Chinei – in ultimii 3 ani cea mai mare piata nationala auto de pe glob.

  8. parerea mea ca aceste dorinte vin mai mult din partea europenilor, nu vad iranul sa devina un prieten prea bun a SUA, prin simplu motiv ca iranienilor nu le place sa joace dupa muzica hip-hop/country. Nu poti o religie a lui allah sa o amesteci cu joseph smith. Ca iranul doreste export e adevarat dar la cat si.au luato in dos de la americani singura relatie buna cu ei e numai cand iranianul are o bomba legata in jurul lui si trimite soldatul american frumos impachetat in steagul cu stele.
    Iranul prefera relatia cu rusia si china, pentru ca au fost mai parolisti cand mureau de foame sub embargo capitalist. Iranul nu mai are motive sa alerge dupa tehnologie americana, realitatea ca tot mai putine tari mai alearga tehnologia lor e nu mai are inventica, o pot obtine de la rusi si chiezi mult mai ieftina.
    America in afara de f.22 si f.35 nu mai are ce oferii, iar cele 2 zburatoare de mult si-au pierdut „stralucirea”.

    • Las’ ca alearga chinezii dupa tehnologia americana 🙂
      Sa parcheze F-22 la Kogalniceanu si sa vezi atunci ce orbiti or sa fie rusii de „stralucirea” lui 🙂

      • Sa vezi atunci cati chinezi vor veni la mare pe Litoral… 🙂

      • @gabriel, daca era asa ‘lucios’ acest f22.35 era de mult pus in coasta rusilor, uimitor e ca rusii nu au nici o reactie la cele doua modele in afara de comentarii mondene. Observ ca nici cu ukraina americanii nu mai sunt atat de co..si. Se pare ca inclusiv sanctiunile devin ceva rasuflat. Trebuie sa recunoastem ca balanta a devenit la orizontala.

        • @Flanker, rusii au dat-o in bara cu generatia a 5-a, asa ca … ce sa mai zica 🙂
          O spune Rogozin pre limba lui:
          Rogozin: Russia Misses 5th Technological level, has to Leap into 6th
          „Russia has to create conditions for leaping from the fourth to the sixth technological level within the next few years, Deputy Prime Minister Dmitry Rogozin said.”We missed the fifth technological level. Pardon my language, but we messed up,” he told the audience at the Technoprom-2013 Forum in Novosibirsk.

        • Si legat de cele de mai sus, declaratia lui Rogozin privind generatia a 6-a de arme:
          Russia has been developing 40 technological projects for the creation of weapons of the future sixth technological structure, Deputy Prime Minister Dmitry Rogozin said.
          Earlier, Rogozin said that the sixth technological structure in the military eventually should lead to the creation of weapons and military special equipment that will lead to a new type of contactless wars, in which combat losses will be absent in principle.
          Now the Russian Armed Forces mainly uses weapons of the third and fourth generations. Fighter T-50, which is only to be delivered to Russian Air Force in 2016, is related by a number of professionals to weapons of the fifth generation.
          [cum adica „related by a number of professionals” !? Bre, e de generatia a 5-a ori nu ?]
          In accordance with the program of activities of the Foundation for Advanced Studies the practical measures for the development of 23 projects are currently being implemented. By the end of the year the number will increase to 40.
          http://rostechnologiesblog.wordpress.com/2014/08/13/

        • Si cine ti-a spus tie ca nu a fost pus ? F 22 s-a deplasat prin alaska si orientul indepartat de vreo 10 ani.

          De cand e balanta la orizontala intre Rusia (o economie de export resurse naturale cu o armata veche doar vreo 10% din dotari sunt moderne) cu UE + SUA cele mai mari doua economii de pe planeta cu tehnologii si cercetare in toate domeniile posibile.

          Tu realizezi ce s-ar intampla daca UE si-ar face armata comuna cu un buget de vreo 3-4 % din pib ?
          Iesi din cutia in care traiesti, UE este un gigant care doarme iar puterile precum Franta,UK si Germania desi par slabi nu s-au nascut ieri si nu sunt novici in ce priveste geopolitica. Daca putin intra in ucraina o sa vezi economia rusiei sub pamant.

    • Bre @flankere…
      Iar ai fugit de sub fusta care te protejeaza???
      „…nu mai are ce oferii”… mai acum cateva zile ziceai ca esti psihiatru/psiholog si esti habarnist in materie de gramatica….
      Ce mai conteaza … esti pe felie la politica internationala…

      • @ dany, esti condus de starea de frica si nereusita, eu iti inteleg psihologia, inceram doar sa te ajut, probabil ca au mai incercat si altii cu mult mai multa experienta dar unele cauze necesita un tratament de durata si nu poti sa-l aplici decat daca pacientul coopereaza … nu pari sa fii cooperant. Nu ne ramane decat sa te toleram.

  9. @robi, ‘tu realizezi…’ DAA robi, realizez in ce rahat suntem, dar cat ne vom adanci cred ca nici tu nu ai sa mai reusesti sa realizezi.

    • in absenta unui argument ai oferit un raspuns cvasi penibil si inafara discutiei. Imi pare rau sa te informez dar mai sunt si oameni cu care nu functioneaza tertipurile astea de amatori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *