Potrivit Al Jazeera, premierul Israelian, Binyamin Netanyahu, consideră înţelegerea dintre şase principale puteri globale ( SUA, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia, China) şi Iran drept „o greşeală istorică”.
Dacă în multe capitale ale lumii vestea a fost salutată, în Israel aceasta nu este privită cu ochi buni.
Binyamin Netanyahu a afirmat că retragerea sancţiunilor economice impuse Iranului nu face altceva decât să uşureze drumul Teheranului către dezvoltarea capabilităţilor nucleare. „Israelul are mulţi prieteni şi aliaţi, dar când aceştia greşesc, este de datoria mea să vorbesc…Pentru guvernul iranian a distruge statul israelian este o prioritate. Israelul are dreptul şi obligaţia de a se apăra de la sine faţă de orice duşman ori ameninţare.”
Ca răspuns la scepticismul Tel-Avivului, preşedintele Obama susţine că înţelegerea cu Iranul reprezintă o oportunitate importantă vizavi stopării înarmării nucleare a iranului. Obama cheamă Israelul să susţină pactul.
John Kerry, secretarul de stat al SUA, consideră că Israelul are de câştigat de pe urma înţelegerii dintre Iran şi cele şase puteri. „Cred că, cel puţin pentru următoarele şase luni, Israelul va fi mai sigur decât era până acum, deoarece acum avem un mecanism prin care vom încetini Teheranul în cursa pentru înarmarea nucleară. Vom avea perspective pentru programul lor, perspective pe care nu le-am mai avut înainte.”
În noaptea de sâmbătă spre duminică (23-24 noiembrie), între Iran şi principalele şase puteri ale lumii s-a semnat o înţelegere care prevede ridicare sancţiunilor economice impuse Teheranului de către Occident. În schimbul eliminării acestor sancţiuni, Iranul va stopa activităţile de îmbogăţire a uraniului, va opri operaţiunile de la reactorul de apă grea de la Arak şi va permite accesul inspectorilor internaţionali, pentru verificări.
Sursa: Al-Jazeera
1Moruzov
De fapt, acest acord este foarte putin in avantajul Iranului. In schimbul unor reduceri modeste in sanctiuni inspectorii ONU (adica spionii din agenturile vestice) vor avea dreptul sa se binocleze in liniste la toate instalatiile secrete detinute de Iran si sa puna la punct in detaliu pe baza datelor obtinute planuri de atac, sabotaj si ceva asasinate impotriva oamenilor de stiinta din domeniul nuclear.
Ceea ce ne face sa credem ca de fapt ce se stie despre capacitatile nucleare ale Iranului este doar varful Eisbergului. Cine stie ce orase subterane or avea astia in care ascund laboratoare si instalatii nucleare, mii de oameni de stiinta, si ferme hidroponice ca sa nu depinda cu nimic de exterior si astfel fara trafic intrare-iesire sa fie complet ascunse, si pe care inspectorii ONU sa nu le vada.,
Stiai ca asa e regula jocului ca au voie sa vina sa viziteze inclusiv Cernavoda si alte instituti? Si noi mergem a ei. E la fel ca si cu tratatul Open Skies. E normal. Daca nu ar avea nimic de ascuns de ce le-ar fi frica?
Accesul inspectorilor a fost destul de limitat pana in prezent iar surprizele nu lipsesc. Asa a fost in 2009 cand s-a descoperit ca Iranienii detin la Fordo un al doilea centru de imbogatit uraniul.
Faptul ca in acordul semnat acum este specificat ca inspectorii vor avvea acces sporit la instalatile nucleare insemna ca pana acum nu au putut vizita tot ce au dorit. Evident, va fi un prilej foarte bun pentru spionajul occidental sa culeaga date si sa conceapa planuri de atac mai aficiente.
Tare sunt curios cum se va termina treaba asta cu Iranul. Pan ala urma, indiferent de amanari, ori termina definitiv cu bomba aia, ori le cade inainte una in cap! Sper sa se linisteasca apele si sa nu se ajunga la un nou Sarajevo sau ca la atacarea Poloniei, ca stim cu totii unde s-a ajuns ulterior. Si la ce arme sunt azi ….Dumnezeu cu mila….
Singurul lucru care se poate intampla daca isi fac iranienii bomba e sa fie mai multa liniste in zona aia. Pakistanul o are, si ce s-a intamplat? tot musulmani sunt si aia.
Hai sa pornim un razboi ca sa….prevenim unul.
Faptul ca Iranul a spus da unor conditii de care nici nu ar fi vrut sa auda inainte, spune de la sine cat de drastice si eficiente sunt sanctiunile aplicate Iranului. Deci pana la urma se poate si fara razboi. Daca izolezi o tara suficient de bine pe plan international, de foame si in fata presiunilor de afara, dar mai ales din interior vor zice da oricaror conditii la un moment dat. Faza asta nu prea se aplica in cazul Coreei de Nord, pentru ca desi exista sanctiuni si presiuni din afara, acolo nu exista nici un fel de presiuni din interior, asta pentru ca din punct de vedere democratic, chiar si in situatia actuala, Iranul este mult mult inaintea Coreei de Nord. O societate ceva mai deschisa, acces liber la internet (pana si Ayatollahul Khamenei are cont pe Twitter) deci oamenii de rand pot vedea lumea de afara si sa isi doreasca sa fie ca acolo, ba mai pot chiar si sa iasa in strada la demonstratii, ceea ce este de neconceput in Coreea de Nord. De aia in Iran exista presiuni din interior iar in Coreea de Nord nu. Eu cred ca pe termen lung, o detensionare totala a relatiilor Vest-Iran este posibila cu putin efort (putin mai mult 😀 dar nu imposibil).
http://www.zf.ro/business-international/noul-guvern-al-germaniei-vrea-o-relatie-mai-speciala-cu-rusia-si-facilitarea-accesului-rusilor-in-ue-11723429