Negocierile din Elvetia au avut pana la urma un final fericit, chiar daca nu avem inca un document semnat, cele doua parti (Iranul si marile puteri) ajungand la un acord convenabil ambelor parti: iranienii o lasa mai moale cu programul nuclear si accepta orice inspectii fara sa faca galagie, oricat de multe si la orice site, in timp ce occidentalii se obliga sa ridice total sanctiunile economice si financiare impuse Teheranului.
Singura problema ramasa inca in suspensie este modul in care sanctiunile vor fi ridicate: toate odata si imediat – cum vor persii, sau treptat – cum vor americanii, dar cel mai probabil si acest „amanunt” va fi reglementat prin negocieri ca vorba aia ce-a fost mai greu a trecut, acum toti sunt prieteni si cu toti au in gand doar pacea mondiala si binele aproapelui, dar oare chiar asa sa fie?!
Pai haideti, vorba lui Pristanda, sa numarm:
- Iranul pe de o parte are nevoie de bani ca de aer atat pentru propria sa economie, destul de gatuita de sanctiuni (somaj foarte ridicat si o inflatie de doua cifre) cat si pentru sprijinirea lui Bashar Al-assad.
- Tot Teheranul s-a trezit pe cap cu ISIL chiar la hotarele sale si pe cale de consecinta Iranul sprijin temeinic Bagdadul in lupta impotriva terorismului istitutionalizat numit ISIL in Irak si ISIS in Siria, astfel resursele militare si financiare ale iranienilor simt nevoie unei revigorari serioase
- Pe de alta parte Teheranul si Washingtonul sunt intr-un fel macar parteneri daca nu chiar aliati in Irak acolo unde ambele tari lupta impotriva ISIL, ajungandu-se chiar la intelegeri neoficiale, fiecare avand anumite zone in responsabilitate recunoscute – tot neoficial – de cealalta parte. In Siria insa lucrurile nu au ajuns inca la o intelegere clara dar si acolo americanii ataca tinte ale ISIS impreuna cu armata siriana (tot neoficial).
- Pe de alta parte nu trebuie uitat ca Teheranul a facut in urma cu cateva luni o declaratie cu totul si cu totul iesit din comun, din punctul meu de vedere, anuntand ca este gata sa ia locul Rusiei pe piata gazelor din Uniunea Europeana. De necrezut aceasta declaratie in conditiile in care Rusia a fost singurul prieten al Iranului in scandalul cu Occidentul, mai mult negocierile din Elvetia sunt rodul presiunilor diplomatice ale Moscovei…
Dar ce poate oferi astazi Moscova Iranului? Mai nimic! Daca americanii si europenii ar dori sa atace Iranul Rusia nu ar putea sa ajute prea mult tara musulmana, cum nu au putut sa faca mai nimic nici in cazul Libei sau Siriei iar in acea perioada situatia politico-financiara a Moscovei era mult mai buna, fata de acum cand economia ruseasca nu este chiar in cea mai buna forma.
Iar Iranul are nevoie de capital, daca vrea sa-si puna in valoare enormele rezerve de gaze si petrol, ori europenii si americanii pot imediat baga cateva zeci de miliarde de euro in Iran fara nici o problema, plus ca au si expertiza si tehnologia necesara.
Rusia nu poate oferi nici bani, nici garantii de securitate, nici macar o ruta alternativa de export pentru gazele iraniene catre Europa in conditiile in care Rusia insasi are un excedent serios de gaze cu care nu are ce face.
Problema Iranului este insa reprezentata de traseele pentru gazoducte care trasee duc toate prin Turcia, ori Ankara are si ea problemele ei. Astfel desi Turcia are cea mai puternica armata din zona ea nu este foarte prezenta in lupta impotria ISIL/ISIS in nordul Irakului sau in Siria, Iranul fiind mult mai prezent in aceasta lupta decat Turcia.
Ce va fi vom vedea cert este ca Iranul are in fata un viitor ceva mai luminos in dauna Turciei si a Rusiei tari cu care se afla de facto intr-o stransa competitie regionala – politica cu Turcia si economica cu Rusia, iar UE/SUA par a vedea in Teheran un partener mai solid si mai credibil decat Rusia si Turcia, mai ales daca tinem seama si de piciorul in gura pe care Papa Francisc l-a dat Ankarei cu ocazia Sarbatorii Pascale, iar cuvantului papei nu-i chiar fara rezonanta in cancelarile europene.
Sa nu uitam ca predecesorul actualului, Papa Benedict al XVI-lea, a declarat ca Turcia nu are ce cauta in UE si imediat si Franta si Germania si-au schimbat pozitiile opunandu-se dur aderarii Ankarei, iar de atunci au trecut cativa ani si discutiile despre aderare s-au terminat de facto intr-un mod iremediabil…
Asadar va fi Teheranul din nou cel mai bun prieten al Occidentului, sau macar bun prieten, asa cum era pe vremea monarhiei?!
Insa Moscova nu sta degeaba, duminica intr-o declaratie foarte interesanta, Serghei Lavrov a spus ca Rusia este prima tara care va ridica sanctiunile impuse Iranului, anuntand deja ca tara sa va livra catre Teheran grau, materiale de constructii si sisteme AA S 300 PMU 1 in contrapartida cu petrol… Ce-o face Moscova cu petrolul greu de spus dar pana la urma gestul conteaza.
GeorgeGMT
Miscarea cu livrari de cereale, materiale de constructii si armament contra petrol este menita sa „ocupe” cu comenzi o cat mai mare parte din exporturile iraniene de petrol, pentru a impiedica, pe cat posibil, sa livreze iranienii petrol in Europa si sa-i scoata pe ei de pe piata.
Cred ca rusii nu-si mai fac mari iluzii ca vor putea pastra pozitia dominanta pe piata gazelor europene si incearca s-o pastreze pe cea a petrolului.
In privinta gazelor sunt mai multe variabile si cai de aprovizionare care trebuie blocate, ca vorbim de nordul Africii, de importurile de GNL din Golf si din SUA sau de descoperirile de zacaminte din Marea Neagra si din estul Mediteranei.
Era previzibila afacerea asta!
Ridicarea sanctiunilor are rolul de a aduce pe piata petrolului un jucator de calibru care va conduce la o noua prabusire a pretului petrolului. Economia Rusiei nu se prabuseste conform asteptarilor strategilor occidentali in schimb exista un proces amplu de reconfigurare a productiei interne. Nemultumirea fata de scaderea nivelului de trai este perceputa de rusi ca fiind o cauza a sanctiunilor occidentale astfel ca o revolutie la Moscova nu are sorti de izbanda.
Rubla da semne de revenire iar daca nu apar noi elemente de presiune probabil se va stabiliza la un nivel destul de apropiat de cel de anul trecut.
http://www.xe.com/currencycharts/?from=RUB&to=EUR&view=1Y
Bursa ruseasca anul asta este considerata cea mai atractiva
http://www.cnbc.com/id/102450195
„Nemultumirea fata de scaderea nivelului de trai este perceputa de rusi ca fiind o cauza a sanctiunilor occidentale” ???
Pai inseamna ca sunt dobitoci. Putin a impus embargoul asupra produselor alimentare.
Nu l-a obligat nimeni.
Eu unul suspectez ca pretul scazut al barilului, are mai mult de a face cu lupta SUA impotriva ISIL/ISIS decat impotriva rusilor…Desi, masura ii afecteaza pe amandoi.
Bre pib-ul Rusiei in perioada Eltsan a scazut cu 20% ajungand sub cel al Frantei sau Italiei.
In ultimii 15 ani insa valoarea pib-ulu Rusiei s-a triplat de unde il adusese Eltsan. La ora actuala Rusia are un pib cu 40% mai mare decat Italia si 30% decat Franta.
Asta in conditiile in care rusii si-au platit datoriile la FMI si detin un fond suveran de 80 de miliarde.
In ultimii 25 de ani Italia a acumulat 2700 de miliarde datorie ce reprezinta 140% din pib-ul italian iar Franta are o datorie publica undeva la 92% din pib.
Acu ca or fi rusii dobitoci ca le-o place dictatura ca sunt nostaligici dupa comunism nu ma pricep…. dar cifrele macro arata cel putin decent.
Da, Italia si Franta sunt pe marginea prapastiei, iar Rusia e cu un pas inainte 🙂
Tu de unde-ti iei informatiile astea? De la Ria Novosti ?
Franta are PIB-ul mai mare cu 27-42% decat Rusia, in functie de sursa (ONU, FMI, BM, CIA).
Diferentele dintre PIB-ul Italiei si Rusiei sunt de +/- 2,5%, in functie de sursa. ONU, FMI, BM spun ca plusul e la italieni, CIA spune ca plusul e la rusi.
Statistica o poti gasi la FMI alege statistica exprimata in dolari internationali.
Desi e o metoda mai dificila de calculat, pentru comparatii intre tari este metoda recomandata. Doar asa eviti jocul devalorizarii monedelor locale si iti faci cu adevarat o idee despre puterea economica a tarilor comparate.
https://www.google.ro/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:HUN:CZE:ROM&hl=ro&dl=ro#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:ROM:RUS:GBR:ITA:DEU:FRA:ESP:POL&ifdim=country&tstart=-307051200000&tend=1365480000000&hl=ro&dl=ro&ind=false
Bre daca vrei sa compari forta economica a doua tari statistica bazata pe conversia din moneda nationala in dolar folosind cursul oficial de schimb este foarte inselatoare.
Vezi aici:
http://useconomy.about.com/od/grossdomesticproduct/f/Compare-GDP-by-Country.htm
Aici:
http://www.econport.org/content/handbook/NatIncAccount/Comparing.html
Si aici:
http://www.sjsu.edu/faculty/watkins/compgdp.htm
Asta e si motivul pentru care s-a dezvoltat conceptul de dolar international sau dolar PPP:
http://data.worldbank.org/indicator/PA.NUS.PPPC.RF
Iar cei de la CIA va prezinta si topul in functie de PPP
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2001rank.html
Primul meu post se bazeaza datele de la FMI:
http://tinyurl.com/mrb9xnz
Ala e P.I.B. in functie de paritatea puterii de cumparare, nu P.I.B. nominal. P.I.B. P.P.C. (care nu e acelasi lucru cu indexarea P.I.B. in dolari internationali) e bun pentru a calcula nivelul de trai dintr-o tara in functie de preturile de acolo, nu pentru a calcula valoarea productiei din acea tara. De exemplu, avem 2 tari (A si B) cu P.I.B. nominal egal. Daca un cos de cumparaturi compus din anumite produse e de doua ori mai scump in tara A decat e in tara B, atunci P.I.B. P.P.C. din tara B e de doua ori mai mare decat P.I.B. P.P.C. din tara A, cu toate ca P.I.B. nominal e egal. Vezi ca ai pe site-ul F.M.I. ai si optiunea de a calcula P.I.B. P.P.C. pe cap de locuitor, si el acolo este cel mai relevant. Daca, prin absurd, s-ar hotara Franta, Italia si Rusia sa-si cheltuie tot P.I.B. de pe un an pe niste bunuri de pe piata internationala (de ex. petrol), atunci raporturile ar fi cele pe care le-a prezentat Eroul – Franta ar cumpara cu vreo 45% mai mult decat Rusia iar Italia cam la fel.
Bre eu sunt de acord cu ce zici matale dar sensul discutiei e altul.
1 – Pentru comparatia intre state comparatia intre PIB PPC e metoda recomandata.
2 – PIB PPC iti arata situatia economica reala care reflecta si capacitatea de a produce hardware-ul militar, asta ca tot suntem pe un blog militar. Cand rusii isi vor scoate jucariile la inaintare nu va conta valoarea PIB exprimat rata oficiala de schimb ci PIB-ul exprimat in ruble care a creat jucariile a platit salariile si schimburile comerciale intre diferitele fabrici institute si ce acareturi or mai fi fost angrenate in sistem.
3 – Nivelul de trai nu a fost un subiect de discutie. Daca rusii vor navali prin Europa nu ma intereseaza daca au piscina acasa sau pe unde isi fac concediile cu familia… ci doar cu cate tancuri avioane rachete si alte jucarii fac turism.
4 – „Daca, prin absurd, s-ar hotara Franta, Italia si Rusia sa-si cheltuie tot P.I.B. de pe un an….”
Daca prin absurd s-ar intampla asta poti fi sigur ca Rusia cumpara mai mult decat celelalte doua daca se imprumuta pana la 92% din GDP ca si Franta sau 140% cat Italia. Crezi ca le mai da cine Frantei si Italiei inca un GDP pe datorie?!
dupa cum vorbesti cu „bre” inseamna ca esti de prin partile moldovei sau chiar de peste prut sa nu zic de peste nistru de ne mintesti pe fata ca rusia are pib mai mare ca italia de franta nici nu se pune problema
Bre fac si ce pot bre… 😉
Iranul se lupta cu ISIL in primul rand pentru ca ISIL sunt sunniti si sunt sprijiniti puternic de arabii sunniti (indeosebi Arabia Saudita, dar si celelalte emirate cu dare de mana – EAU, Qatar, Kuweit). Acesta e si principalul motiv pentru care Turcia (tot sunnita) nu se implica prea puternic impotriva ISIL.
Iranul ar putea reprezenta in mod cert o sursa alternativa de gaze la Rusia, indeosebi pentru europeni (ca ei sunt cei care sunt dependenti de Rusia), dar pentru asta ai nevoie de Turcia neaparat. Ar mai fi alternativa cu Azerbaidjan si Georgia (si-apoi Marea Neagra), dar Rusia are un „leverage” destul de mare asupra Azerbaidjanului si, dupa cum se vede, actioneaza pentru controlul cvasitotal asupra Marii Negre (inclusiv asupra potentialelor rute energetice). Deci, Turcia e o piesa absolut vitala. Dar, evident ca fara Iran nu mai ajungi la discutia despre Turcia.
E neclar inca daca intelegerea cu Iranul va tine (chiar daca, in mod logic, europenii trebuie sa sustina demersul), pentru ca asupra americanilor se exercita si se vor exercita presiuni imense: Israelul, sauditii… Daca in 2016 ies republicanii, nu vad cum SUA vor ramane la o atitudine favorabila fata de Iran.
Ar face bine si americanii sa aiba o politica externa consistenta si previzibila, indiferent cine se afla la Casa Alba. Republicani sau Democrati. Daca intelegerile si tratatele dureaza doar 4 ani (sau 8) atunci la naiba le-au mai facut.
Aici e cheia intelegerii problemei atipice cu Iranul: Turcia. Turcia e atrasa in cercul de interese Rusia-Iran prin intermediul Iranului care va cointeresa Turcia in a oferi o ruta a gazelor iraniene spre europa. Ideea finala e asta: hidrocarburile din US, care au schimbat piata, nu sunt rentabile daca piata e cu pretul jos iar Europa nu are de ce sa dezvolte alternative de peste ocean daca in estul continentului sunt 3 mari furnizori de gaze ieftine Rusia, Azerbaidjan si Iran.
Daca americanii si europenii ar dori sa atace Iranul Rusia ar putea sa inchirieze Iranului, cu personalul cu tot, baterii de rachete sol-aer S300 si S400, avioane de lupta SU27, artilerie reactiva, tehnica de lupta AT, munitie pentru armamentul de infanterie, suport informational si consiliere militara.Vorbesc de daca si cu parca.
Sigur ca cel mai avantajos ar fi pentru Iran sa se faca prieten cu occidentul, pragmatic, urmarindu-si si interesul national, ca ar avea asa mai mult de castigat, insa pentru asta este nevoie de o alta mentalitate, lucru foarte dificil acum cand tara este dominata de conservatori religiosi.
Rusia poate sa vanda petrolul iranian la chinezi si indieni, ca iese mai ieftin asa decat sa isi exploateze imensele sale resurse de petrol.
Ca tot vorbim de inchirieri, n-ar fi bine sa ne inchirieze americanii 2 batalioane de Abrams si vreo 4 baterii de Patriot ? …. hai 6 baterii …
Ce-i cu tine azi Eroule, la Abrams cam subtzirel…
Nu vrei sa inchiriezi si vreo trei-patru…hai cinci copai cu AEGIS?
Si vreo 24-36…hai 48 Apache?
Si’nco data mai baietzi, haaaaaai hai!
Subscriu inclusiv la 6 sau 8 baterii AA de Patriot.
Lucrurile sunt cam asa: Iranul este pentru Rusia ceea ce este Turcia pentru SUA. Fara Turcia, OM este ca si pierdut pentru americani. Fara Iran, OM este ca si pierdut pentru rusi.
Dl George, nu ma asteptam la un articol in care sa se nege pur si simplu faptul ca in constitutia Iranului, Rusia e cel mai de cinste stat. 🙂
Cam toti analistii geostrategici considera Iranul ca fiind buricul Rusiei si faptul ca n-a fost atacat pana acum se datoreaza numai si numai eforturilor rusilor. La fel ca si exceptia Siria in primavara araba.
Pai cu un Iran aruncat in haos, specialitate americana, Rusia isi vede flancul sudic incoltit de state marioneta afiliate SUA. Ca si avanpremiera pentru Iran, americanii au testat Georgia, dar lectia primita acolo a fost suficienta ca sa amane pe termen nedefinit problema Iranului.
@didi ,ce este OM,ala la care tu faci referire? iranul nu a fost atacat din mai multe motive,uite numai doua: costul imens atat material dar mai ales uman,cost pe care contribuabilul american nu vrea sa il mai plateasca si rolul de bau bau pe care Iranul il joaca pentru monarhiile din Golful Persic. faptul ca se va ajunge la un acord e un plus din care si Sua si UE au de castigat,dar probabil va pierde Rusia pt ca risca sa piard o parte din piata de desfacere de pana acum.
orientul mijlociu.
asta cu costurile imense e cam asa: costurile alea imense merg in industria cea mai strategica a lor. baga bani indirect in acea industrie, in schimb se aprovizioneaza cu materii prime la pret de extractie. ca asta le ramane statelor care detin terenurile si le concesioneaza la marile corporatii. deci pusca doi iepuri de-odata.
Exact cum era de asteptat, Iranul devine din stat „paria” (va mai amintiti de „axa raului” care cuprindea Coreea de Nord, Iran si chiar Siria?), care isi ucide cetatenii daca incalca legile islamice in partener serios pentru europeni. Si totul pentru gaze.
Dusmanii de ieri sunt prietenii de azi. Parca scutul de la Deveselu era creat special impotriva amenintarii iraniene.
rezolvarea crizei iraniene nu va face scutul de la Deveselu inutil.
mai sint si alte amenintari.
oricum, cel putin eu ma bucur, ca au ajuns la o intelegere.
si pentru Cuba ma bucur.
era o anomalie embargoul acela.
Off-topic – A citit cineva de faptul ca americanii vor sa renunte la portavioane,pastrindu-si doar 2.
Si asta doar din cauza lui DF 21.
Iranienii nu o sa puna botu’la cintecul de sirena al Occidentului si sa renunte la relatiile bune cu Rusia,fiindca si-au invatat lectia din ceea ce a patit Gaddafi si Lybia si nu vor repeta greseala.
Off topic: o noua aterizare ratata a Space-X, link:
http://edition.cnn.com/2015/04/14/us/spacex-rocket-launch/index.html
Pana la urma o sa le vina ideea de a folosi un „prinzator” urias de rachete, altfel procentul de aterizari care rateaza de putin va ramane foarte mare.
Ultima stire citita cu rachetele astora e ca israelul ameninta rusia ca in cazul in care va vinde s-300 iranului, jidanii o sa vanda armament ucrainei.
Astia cu carlionti cica sunt foarte suparati pe ivan pe motiv ca sinistrul rus de externe le-a sugerat in trecut sa nu mai vanda arme georgienilor si mai nu stiu cui iar evreii s-au conformat la acel moment iar acum se simt oarecum tradati de decizia lui vagimir putzin.