Iranul nu mai viseaza la Suhoi 35S

Si este de mirare atat timp cat ani la rand Teheranul a fost cu ochii pe supersonicul rusesc iar odata cu incalzirea dramatica a relatiilor dintre cele doua “mari democratii” – Iranul si Rusia, exportul avioanelor Su 35S catre Teheran a fost invocat si parea o afacere batuta-n cuie.

Astfel, in luna mai 2024 presa iraniana scria ca este o chestiune de timp (foarte scurt) pana cand cele 24 de Su 35S destinate initial Egiptului, ar trebui sa ajunga in Iran. Mai apoi stirea a fost retractata si ministerul apararii de la Teheran a explicat ca este interesat de avioane Yak-130 si elicoptere de atac Mi-28N. Atata tot.

Ba ca lucrurile sa fie si mai clare, surse oficiale iraniene au explicat cu rabdare ca au de gand sa sustina dezvoltarea locala a unui avion supersonic multirol si nu importul Su 35S din Rusia. Cu toate acestea, Teheranul pare a avea memoria scurta, pentru in noiembrie 2023, ministrul adjunct al apararii – Mehdi Farhi, declara exact opusul si anume ca tara sa va cumpara din Rusia Yak-130, Mi-28N si Su-35S.

Dar timpul a trecut si nu s-a auzit nimic. Intre timp rusii, ramasi pe cap cu avioanele Su 35S deja fabricate pentru egipteni le cauta o noua casa, lucru care pare destul de dificil de obtinut. Dar conform unor surse algeriene, tara lor ar fi foarte interesata de achizitia avioanelor rusesti.

S-a speculat ca Rusia nu ar mai fi dispusa sa le vanda tinand cont de razboiul din Ucraina, dar avioanele nu au ajuns in dotarea fortelor aeriene, iar pe de alta parte Su-35S nu a suferit pierderi mari in lupta, precum, sa spunem, “fratele” Su 34, macelarit de anti-aeriana ucraineana.

Iar daca ne uitam la ce avioane are Iranul in dotare este foarte clar ca exista o nevoie majora de modernizare. In acelasi timp, relatiile dintre Moscova si Teheran nu au fost niciodata atat de bune, iar exportul de arme iraniene catre rusi ar putea sa fie un lucru de ajutor pentru importul Su-35S, dar lucrurile par a fi un pic intunecate, in sensul ca Beijingul a intrat pe fir si ofera Iranului propriul sau multirol – J-10C, aceeasi oferta precum cea facuta si acceptata de Cairo.

Relatiile dintre China si Iran sunt foarte bune, cele doua tari semnand in 2021 un parteneriat strategic pe 25 de ani si privind lucrurile din aceasta perspectiva, oferta chinezasca ar putea sa ia fata celei rusesti. 24-36 de J-10C ar putea ajunge in Iran, dar trebuie sa avem rabdare, cert este ca rusii isi gasesc din ce in ce mai greu clienti pentru sistemele lor de arme, iar Iranul sta cu ochii pe ce se intampla in Liban si Fasa Gaza si pe bataia sora cu moartea pe care protejatii sai din Hamas si Hezbollah si-o iau cu stoicism de la israelieni.

Pentru ca ritmul infernal in care Israelul ii transforma in martiri pe liderii Hezbollah face sa existe deja o mare problema de cadre de conducere.

GeorgeGMT

48 de comentarii:

  1. ‘Pentru ca ritmul infernal in care Israelul ii transforma in martiri pe liderii Hezbollah face sa existe deja o mare problema de cadre de conducere.’

    La TV spuneau ca i-au informat israelienii pe iranieni sa nu le dea prin gand sa faca ce au facut in Aprilie, ca acum nu vor mai avea sansa de atunci. Pare-se ca persanii stau pe burta ca-i apa mica si nu se mai agita prea tare. Poate ca s-au prins ca le dau evreii momeala sau pur si simplu simt ca le fuge pamantul de sub picioare, dar pare ca le-a disparut tupeul. Cred ca barbosul de la Teheran are fricile lui si nici buncarul lor nu-i prea zdravan! 🙂

    24
  2. O întrebare : piloții de pe Su-35 cum se orientează? Tot cu Garment-ul lipit de bord cu scotch?

    26
  3. Cred ca pe langa socul pe care l-au simtit ca urmare a atacului asupra Hezbolah, Iranul are si o divergenta majora de directie.Desi s-a spus ca presedintele nu prea are putere, alegerea lui Pezeshkian arata ca in societatea iraniana exista si un curent moderat, care se manifesta cu siguranta si in centrele de putere.
    dar Dov ne-at putea lamuri mai bine

    7
    • Interesant e că au trecut de președinți de limba azeră la unul de origine armeană. Sa nu-si creeze unele probleme interne. Azerii din Iran având unele tendințe separatiste, mult mai temperate totusi fata de curzi sau baluci.

      4
      • wiki zice ca si asta e tot de origine azera

        https://en.wikipedia.org/wiki/Masoud_Pezeshkian

        0
      • Ciudata faza cu presedintele iranian. Este prezentat ca etnic azer, dar are nume armean. Erdogan se lauda chiar ca Iranul si-a ales presedinte turc. Anyway….vad ca mai nou Iranul se pozitioneaza tare impotriva Azerbaijan-ului si pro Armenia, chiar cu riscurile de rigoare si a atentionat Rusia sa nu se joace in sprijinul azer si contra armean.

        3
        • Azerii din Iran sunt foarte atasati de statul Iran (la tara ma refer nu la vreun regim politic anume). Pentru ei zona „azera” din Iran este un fel de Moldova pana la Prut iar Azerbaijan-ul este un fel de Republica Moldova plina de „statalisti” care a fost desprins de ei de catre Imperiul Rus si apoi de catre urmasul acestuia – URSS.
          Privitor la nume, nu e noua situatia – Armenia a fost si ea parte componenta a Persiei – etniile s-au combinat timp de mii de ani acolo si inca se combina. Pe tatal lui Andre Agassi il chema Agassian si era armean din Iran.
          Azerbaijan-ul s-a apropiat din ce in ce mai mult de Israel in ultimii ani deci e normala pozitionarea lor.

          12
    • 70% din populatia din Iran sunt contra regimului ayatulelor. Conditiile de trai sunt neacceptabile
      pt majoritatea populatiei. Sunt si multe secte acolo si din motivele astea Israel are multi colaboratori care usureaza actiuni diversioniste contra regimului. Poporul iranian iubeste israelul si americanii si sunt in asteptare de multi ani sa scape
      de regim. In timpul sahului am mers si eu cu un tanker acolo. Mi a placut atitudinea prietenoasa a populatiei care este intelectuala si pro occident.

      21
      • Regimul ca regimul dar sigur iubesc Israelul si abia asteapta sa fie bombardati de catre state terte ca sa scape de regim, la fel cum au fost si vecinii lor irakieni, sau libanezii sau cei din Gaza. Putina decenta n-ar strica totusi.

        11
        • Lasă l că ăsta ce visează noaptea povestește ziua pe aici. In timpul șahului (acu’50 de ani) a fost cu un petrolier pe acolo. Deci are minim 70 de primăveri. Dar acu un an pe vremea asta aștepta ordinul de mobilizare pe motiv de Gaza. Minte de îngheață iadul !!

          11
    • cumva noul presedinte a reusit sa opreasca ordinul ayatolahului de a ataca Israelul. Real, poporul a ales acest presedinte moderat in detrimentul celui sustinut de junta religioasa, asta este un semnal destul de puternic, chiar daca nu decisiv. Iranul are multe forte militare si militii, dar doar 2 sunt relevante, armata si gardienii revolutiei intre care exista o mare rivalitate. Armata este foarte prost inzestrata ca tehnica, echipamente individuale dar si personal. In schimb Gardienii revolutiei au propriile bugete si unitati economice in/din care fac profituri fabuloase, se zoneste ca in spatele asa numitei forte de elita este o coruptie endemica. La fel ca si Secu’ a nostra, „baietii duri” erau niste smenari ce acumulasera bogatii si asteptau momentul sa scape de dictatura pentru a valorifica averile stranse. Faptul ca le bubuie facilitati si oameni cheie este doar o dovada ca acolo totul are un pret. Ieri un fost presedinte spunea senin ca forta gardienilor creata special sa caute spionii evrei era alcatuita chiar din acesti spioni! Acum toata lume se gandeste la 007, in realitate aia nu erau spioni ci doar niste baieti care-si luasera banu’ gros sa nu faca nimic.
      La polul opus militarii din armata se zbat in saracie si lipsuri, solidar cu restul populatiei.
      Unde a mai fost asa?

      21
      • De curiozitate, te-ai uitat ce pusca automata produc ei și e deja de câțiva ani în dotarea „armatei prost dotate”? Bineînțeles doar la unități speciale și de elita, deocamdată. Ca sa-ti dau un singur exemplu, că pe lângă exemplul asta elementar (pe care nu-l compar cu realizările marete ale unei anumite industrii din domeniu, nu e cazul s-o precizez, că nu e vina lor, poate) au multe alte exemple că totuși ei PRODUC și tehnica moderna.
        De drone nu amintesc, au câteva zeci de ani de experiență în producție și utilizare in lupta, noi pe lângă ei suntem pigmei. In 84 s-au apucat sa facă. Practic ieri, nu? Ce novici sălbatici și înapoiați.
        Din lumea musulmană sunt cei mai isteți. Au știut să învețe de la alții mai avansați ca ei.

        8
        • Nu a spus nimeni ca persii ar fi incompetenți. Dacă vei urmări realizarile aviației lor din primul război din golf, ele rivalizeaza cu cele ale IDF și USAF.
          Ce ei văzut tu bine dotați sunt gardienii, dar ce sa mai lungim vorba, în câteva zile vom observa cât de pregătiți sunt sa reziste ripistei

          3
          • Xv si ADR performantele aviatiei , si armatei iraniene , precum si competentele astea dezvoltate in ultima vreme , nu vin din „spiritul novator ” musulman ci isi au radacinile pe vremea Sahului, cand pompau americanii tehnica si tehnologie in ei fara restrictii. Tot atunci au fost puse si bazele industriei de aparare, de fapt a orice forma a industriei din Iran. Ca sa nu mai povestesc ca, dupa revolutia islamica sistemul enrgetic national si o buna parte din infrastructura a fost dezvoltat de firme cu muncitorii din blocul est, Romania fiind fruntasa.

            5
            • Modernizările moderne isi au rădăcinile în anii 30.Ai greșit șahul.
              Până la astea numără cate imperii au avut iranienii și ce făceau strămoșii lor.

              1
  4. Garmin, nu Garment.

    5
  5. tinand cont de vechimea avioanelor iraniene si de numarul relativ redus (pt ca nu cred ca mai zboara multe Phantom sau F-14), iranienii ar trebui sa cumpere cu doua maini avioane.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_Republic_of_Iran_Air_Force

    americanele si mirage-urile ar fi de inlocuit, la ce vechi e parcul de avioane nu prea ii vad sa stea sa aleaga.

    Nu vad de ce n-ar cumpara si Su-35 si J-10 ca de bani nu duc lipsa si sunt categorii diferite.

    Suhoiul e bimotor, pentru distante mari iar Iranul e o tara mare si in ciuda unui radar PESA are tot ce-i trebuie pentru astfel de misiuni CAP. Desi rusii au un radar AESA, se pare ca acesta deocamdata e doar pt Mig-35 si Su-57

    J-10C e un multirol cu AESA chinezesc, are armament modern dar pentru a acoperi un spatiu asa mare precum al Iranului cred ca e nevoie si de un bimotor.

    3
  6. Iranu nu prea are de ales. Evenimentele din Israel si imprejurimile sale arata clar ca tot felul de arme improvizate gen drone shahed, rachete balistice din fier vechi si tevi de canalizare cit si barcutile cu trotil si valuri de sinucigasi care cata cel mai scurt drum catre Alah si 70 de Gurii, merg doar contra unor profani militari. iar un razboi cu o forta ca Armata israelului trebui dus cu arme conventionale „normale”.
    Acum despre avioane. Iranu nu are alta obtiune de cit China. Rusia lucreaza la greu(nu ca ar putea multe) ca sa suplineasca proprieele pierderi. Plus ca cu aderarea Finlandei si Suediei la NATO, situatia pentru ei sa agravat deci au nevoie de mai multa aviatie de cit isi inchipuiau. Plus antireclama din Ukraina. Relatiile dintre Rusia si Iran par definitiv stricate in urma comunicatului noului presedinte al Iranului cum ca Iranu acuza Rusia de agresiune contra Ukrainei si nu recunoaste teritoriile ocupate de rusii ca parte a Rusiei. Plus mai apareau in trecut zvonuri cum ca Iranul livra indirect munitii Ukrainei prin Sudan. Ca si cum Sudanul dispunea de stocuri de munitii de calibru sovietic doar ca nu atat de mari cit sa livrat. Si atunci de unde ? Pai e Sudanu ceva prieten cu Iranu si iaca na. De fapt e acelasi lucru pe care il face Turcia care face bani si isi promoveaza interesuri pe ambele forte aflate in conflict.
    Si cine ar mai putea livra avioane Iranului? Din producatori au ramas doar chinezii. Apropo de citeva zile se zvoneste ca Azerbaijanul a cumparat tot de la chinezi JF 17, cam 30 de buc. cu 1.6 miliarde de USD. China poate propune o gama larga de avioane: J 10, JF 17, J 11 si J31.

    11
    • Improvizatiile merg la un razboi de uzura cand se trage cu taraita. Este imposibil pentru iranieni si proxy-urile lor sa duca razboaie directe cu Israel si US cu arme conventionale pe care nu le pot fabrica in regim propriu si la care nu pot avea acces din afara (la unele de aceeasi calitate ma refer). Hezbollah si Hamas raman grupari de gherila iar Iranul nu va iesi niciodata din carapace cu tactici de genul shock&awe adanc in teritoriul inamic pentru ca nu are cu ce, nici sculele necesare, nici antrenamentul si mai ales nici traditia militara in acest sens, care conteaza la fel de mult.
      Problema cu avioanele: chinezariile sunt netestate practic intr-un razboi real iar cele rusesti sunt rusesti, merg in cantitate dar calitatea e medie si sunt bune pentru razboaie cu adversari care nu au aviatie sau care au numai scule ex sovietice.
      Totusi avand in vedere ca ei le vor folosi strict in scop defensiv in combinatie cu AA-urile proprii poate ca n-ar strica un mix, greu de intretinut dar ei oricum au toate saraciile posibile pe stoc, poate ar fi mai bine pentru ei atata timp cat nu au acces la pietele occidentale sa ia si de la rusi si de la chinezii ca sa poata trece pe linie moarta rapandulele existente cat mai repede.

      4
      • Problema cu aviația chineză nu e că e non combat pruwed ci lipsa de mentinanta. La avioanele americane și europene daca ai un motor defect sau altceva faci u telefon și ai piesa de schimb in 12 pre in orice punct pe glob. La avioanele civile e anume așa. Presupun că la cele militare e la fel. Din moment ce prețul uscat pentru F 35 este de 82 mil. USD și noi am platit cam 200 pentru că este inclusa și mentinanta pe viață. Nici rușii nici chinezii nu au așa ceva.
        Din punctul meu de vedere ar fi greșit să ai un mix de texnica de la diferiți producători. Astfel tehnica sovietică o fi mai puțin eficientă că cea din occident. Dar asta este derivat din strategia și doctrina de lupta care a fost aprobată de ruși. Ei au pariat pe număr și supremație in resurse. Occidentul a mizat pe calitate.d Deci daca cumperi de la mai mulți producători nu poți să-ți formezi propria doctrina care ar corespunde posibilităților statului
        Astfel Rusia acum lupta că sovieticii in 1945. Chiar daca nu și-o pot permite. Iar China chiar daca a început de la școala militară sovietică , acum se pare că încearcă bata spre calitate.
        De aceasta eu mă uit la aviația chineză cu mai mult respect. Băieții Kung fu se pregătesc de lupta cu Occidentul și vor să învingă. Iar J 10 este in dotarea armatei chineze și are și singe deevreu.

        1
        • Nu-mi dau seama cat de bune sunt avioanele chinezesti facute in „colaborare” cu rusii. In schimb, cea cu …mongolii a dat roade!
          Bu Yunchaokete este foarte performant! Pana nu urca in clasament, sau nu i se suie la cap, sau nu se accidenteaza, va permite pariorilor inraiti castiguri frumoase!

  7. Urmeaza sa vedem in ce masura au inteles sau nu mulahii, sa nu mai sprijine ruzzia.

  8. Ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să se întâmple. Xi are gânduri mari pentru Taiwan, probabil că așteaptă un moment favorabil să întindă coarda, că-i ticăie ceasul biologic și misiunea de a fi reunificatorul națiunii (vorba vine) are limită de timp…

    3
    • A început ‘balul’ in Israel! 400 de artificii persane pentru evrei. Una și bună pentru persani! De data asta cade sigur in buncărul potrivit! – 1 bărbos faimos!

      2
  9. La câte au livrat iranienii rușilor în ultima perioada nu ar trebui sa aibă probleme în ce privește primirea de SU35. Dealtfel în Ukraina avioanele astea au facut fata destul de bine, sunt cam singurele zburatoare rusesti care au reusit sa scape de antiaeriana ucraineana in majoritatea cazurilor. Doar putine au fost doborâte. Oricum cred ca ar fi mult mai inspirati sa ia SU 35 decat orice chinezarie netestata. Eu ma gandesc dacă nu cumva rusii nu le mai au disponibile pe cele pt Egipt sau dacă nu cumva dintr-un motiv neștiut de noi s-au stricat relațiile dintreiranieni și rusi. Chiar e ciudat ce se intampla. Dacă s-au stricat relațiile rușilor cu iranienii (cea ce sper din tot sufletul) ar fi rău pt cracanel deoarece va rămâne doar cu un singur aliat de incredere…North Coreea. Bine … si cu China dar alianta cu chinezii nu e pe fata si nici de incredere nu e.

    4
    • Su 35 au mai puține pierderi de oarece nu prea participă. Rușii nu au putut să facă AA ukrainenilor să tacă deci aviația rușilor nu are frîu liber. Su 34 are mai multe pierderi de oarece este cam unicul avion capabil sa lanseze bombe ghidate. Mai e Su 24 dar e vechi și nu va trăi mult deci nu se folosește. Iar Su 27/30/35 nu sunt multirol. Pot foarte râu în atac la sol . Mai ales contra unui inamic care poate sa zghirie in răspuns. Deci Su 34 este cel mai capabil in misiuni anti sol și deci cel mai bătut. Unde mai pui că rușii mereu au stat râu cu muniții capabile să bată precis de la distante mari. Deci Su 34 este nevoit să se apropie cît de mult mai aproape. Chitul de planare UMPK care e folosit de ruși a venit tocmai pentru a ajuta Su 34 macar cu ceva.

      12
    • Daca s-a stricat ceva Mişustin e in vizita la Teheran zilele astea ca sa unga la loc legaturile. Poate discuta si de suhoaiele respective, daca intr-adevar exista. Nu prea ar face sens vreun divort intre parteneri atata timp cat nevoia ii tine in relatie. Iar iranienii se zice ca iau bani buni pe livrarile facute pentru ca au prins Kremlinul la ananghie.

      1
      • Cam toti fac bani pe acest razboi. China India,Iranu, toata lumea care mai are ceva munitie sovietica in stocuri. Mai putin Europa. Aici doar se cheltue.

        3
  10. Ma mai gândesc dacă nu cumva știu evreii mai multe. Tohmai am citit ca spuneau ca în Iran se va schimba leadershipul/regimul mult mai curând decat crede lumea. Americanii spun ca totuși Iranul se pregătește de un atac masiv cu rachete asupra Israelului și ca atacul va urma curând. Si US au cam avut dreptate cand au prezis adtfel de atacuri. Situația de acolo e ciudata si in ultima perioada Iranul se comporta parca diferit. Oare sa se pregateasca o lovitura de stat care sa dea bărboși jos de la putere? Oare noul președinte sa aiba un cuvânt mai greu de spus decat crede lumea? Poate știe cineva mai multe ….

    3
  11. Poate Su35S au ceva defecte, din fabrică,
    Bonus
    Iar rușii de treaba, le-au spus la iranieni, că mai bine fără
    Parca așa se zicea si de Mig 29 românești : că-s bune de aruncat, direct de pe linia de montaj
    In anii 90 ar fi fost bune pt noi MiG-urile 29 ale românilor de dincolo de Prut
    Dar conducerea noastra era încă in poziție de drepți in fata rușilor așa ca nu se încurcau cu interesu național
    Aveau lumina credintei sovietice

    Si astia de acum nu-s prea departe
    Așteptăm succesurile la impozite si taxe de la inceput de 20 25

    Spre deosebire de noi, iranienii încă produc cam toată tehnica: rachete, drone, etc

    Se pare ca a început atacul iranian împotriva Israel
    https://hotnews.ro/live-israelul-a-inceput-o-invazie-in-sudul-libanului-raiduri-terestre-limitate-impotriva-tintelor-hezbollah-statele-unite-sustin-decizia-si-avertizeaza-iranul-lovitura-aeriana-1803209

    Nu știu dacă va exista răspuns

    1
  12. Eu as zice mai degraba ca e vorba de acelasi bluff/pariu de-al lui Netanyahu prin care incearca sa-i faca pe iranieni sa sara calu’ cu riposta si astfel sa-l asmuta dupa pe unchiu’ pe ei. La fel ca in aprilie. Numai ca iranienii sunt atenti sa nu muste, ma astept ca atacul cu rachete de asta seara din prime time sa fie mai mult de marketing, un pic mai serios ca precedentul pentru ca a fost neanuntat si desfasurat cu scule mult mai bune dar cu atentie la fel de mare asupra obiectivelor lovite – pemtru a nu provoca victime civile.

    2
  13. V-a fi interesant pe zilele urmatoare de maine incepand …incep artificiile

  14. Mustață Liviu

    Ca o ironie.. după ani și ani , IAI Lavi se întoarce să lupte împotriva celor care l-au dezvoltat..

    2
  15. Suhoi 35 este un avion de lupta performant.Sa nu gandim usuratic. Eu nu urez la nimeni sa se trezeasca cu Suhoaie deasupra capului.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *