Iron Dome – adio si-un praz verde

Iron Dome

An Iron Dome Missile Defense battery

Nu ca sansele ar fi fost sa fie foarte mari – ne mai aducem aminte cum in preajma BSDA 2018 Romaero si Rafael au semnat un memorandum cu privire la “producerea” in Romania a Iron Dome – dar acum discutia s-a incheiat definitiv.

Pentagonul a anuntat ca renunta la orice planuri de achizitionare a mai multor baterii de Iron Dome, dupa ce in 2019 a cumparat doua baterii (doua posturi de comanda, radare, 12 lansatoare si 480 de rachete Tamir) pentru suma de 373 milioane de dolari.

Refuzul americanilor de a mai achizitiona Iron Dome are o legatura foarte clara cu refuzul israelienilor de a permite clientului accesul la codul-sursa si astfel orice integrare a Iron Dome cu alte sisteme de aparare americane trebuie sa vina pe filiera Rafael, lucru cu care Pentagonul n-a fost, evident, deloc de acord si asta in conditiile in care o foarte buna parte din banii pentru dotarea Israelului cu Iron Dome vin de la americani. Ciudata recunostinta, am putea spune…

Si, pe cale de consecinta, slabe sanse ca Romania sa se mai uite la sistemul C-RAM israelian (care oricum nu cred ca era o mare prioritate pentru noi) atat timp cat sistemul de aparare anti-aerian si anti-racheta romanesc va fi unul care va avea la baza sistemul Patriot, radare americane si ramane de vazut ce SHORAD vom alege.

Iron Dome nu prea avea ce cauta in inventarul nostru, fiind un C-RAM mai sofisticat si nu un sistem anti-aerian in adevaratul sens al cuvantului. Un sistem C-RAM este un point-defense proiectat sa protejeze o anumita arie in fata atacurilor cu rachete sol-sol (MLRS) si impotriva proiectilelor de artilerie. Ar avea o paine de mancat pe mare, impotriva rachetelor anti-nava in varianta C-DOME.

Un astfel de sistem este foarte util Israelului, in razboiul sau cotidian cu Hamas si Hezbollah, bun prin Afganistan si Irak in razboiul anti-insurgenta dar nu foarte eficient pentru Romania. Daca ne-ar da banii afara din casa n-ar fi rau sa avem asa ceva, desi sincer chiar nu vad la ce ne-ar folosi intr-o confruntare clasica, in fata a zeci/sute de MLRS-uri, cu atat mai mult cu cat nu stiu cat de utila este racheta Tamir impotriva rachetelor de croaziera.

Bun poate daca ne-am hotari sa intram in Basarabia si ne-am confrunta cu un conflict de tipul celui din estul Ucrainei, in rest n-am avea ce face cu Iron Dome, care oricum ar fi, nu-i sistem anti-aerian, dar ar putea poate fi util impotriva Iskander.

Astfel ca Rafael nu va mai exporta Iron Dome in Statele Unite. Pana acum sistemul celor de la Rafael a mai fost achizitionat de azeri (in “favoarea” armenilor) si indieni.

GeorgeGMT

32 de comentarii:

  1. Aoleu! Deci am avut dreptate? Iron dome nu face mare lucru ca shorad si da jos doar proiectile nedirijate ce vin pe traiectorii predictibile? Mama si ce au sarit baietii pe mine cand am spus toate chestiile alea. Cand am afirmat ca americanii vor lua doar doua sisteme strict ptr ce sunt facute:sa le apere bazele din astan si irak de tevile de canalizare umplute cu ingrasamant cu care dau descultii aia in ei nu ma credea cineva. Si ca fapt divers, daca vreodata rusnacii vor da cu iskander in noi nu avem ce sa facem cu iron dome. Ala poate intercepta rachete cu raza de max 70km.anul trecut, cand sirienii au lansat niste tochka spre israel aia au trimis la interceptare stunner nu iron dome. Ocazie cu care, una cazuta aproape intreaga prin desert a fost luata si trimisa plocon la moskva. Si acum plang aia dupa ea si incearca sa ii convinga pe rusi sa le o dea inapoi. Si aia nu si nu, nici usturoi n au mancat nici gura nu le miroase.

    8
    • Ti-au pierit laudatorii? 🙂
      Lucrurile sunt mai nuantate decat le prezinti tu.
      1) A fost o declaratie a unui general american care a zis ca el nu crede / are dubii ca Iron Dome poate intercepta rachete de croaziera;
      2) principalul motiv pentru care se renunta la Iron Dome si, mai ales, la integrarea componentelor acestuia in IPFC-ul american este refuzul israelienilor de a da acces la codurile sursa.

      Americanii au zis clar ca sunt deschisi la colaborari si integrari ale unor parti din alte sisteme AA cu conditia ca acestea sa functioneze cu ICBS, ceea ce implica integrarea in IBCS, de aici acces la codurile sursa.

      Faptul ca Iron Dome este navalizat ca C-Dome, urmand a fi integrat in sistemul de senzori & CMS-ul Sa’ar 6 cu scopul realizarii apararii AA apropiate a navei iti arata ca israelienii au incredere ca sistemul poate dobori si rachete de croaziera, altfel care ar fi logica de a-l instala pe o nava susceptibila de a fi atacata cu rachete de croaziera AN?

      Daca sistemul n-ar fi facut fata puneau doar Barak 8 si terminau balciul…

      Sistemul Iron Dome beneficiaza de un radar foarte performant – fapt recunoscut si de tine (ai zis ca israelienii fac radare bune, nu ma pune sa caut acum) si de un centru de comanda care este adaptat si folosit si de britanici pentru sistemul Shorad bazat pe CAMM. Deci o fi ceva de capul lui…

      Cheia principala a refuzului american vis-a-vis de Iron Dome (de fapt, cred ca vizata era racheta Tamir, culmea, produsa si de Raytheon) este refuzul israelienilor de a da acces la codurile-sursa ale sistemului.

      5
    • @Strumph

      “Deci am avut dreptate?”
      Eu unul recunosc și îmi pun la figurat, “cenușă în cap”. Da, am crezut că le vor integra cumva ca sisteme de apărare punctuală o obiectivelor de importanță strategică.
      Mea culpa!

      ? Sincer nu mă așteptam din partea Israelului să refuze să ofere americanilor codul sursă. ?

      1
    • Acum, intelegi de ce Iron Dome e un sistem foarte eficient? Intelegi de ce ai mancat cacat? Pentru ca toti ca tine, oameni neavizati, au pareri despre tehnologii militare… De asta ai mancat cacat. Ca nu stii despre ce vorbesti.

  2. Asa ceva le-ar fi de folos cel mult sud coreenilor, ca ei au capitala in bataia artileriei nord coreene. Pentru oricine altcineva e o jucarie scumpă pe-o nișă clară.

    2
  3. Ne-ar fi trebuit mai degraba Corona Dome.

    2
  4. Another fail for Ro….Boss ce se mai aude despre programele de achizitii pentru armata romana, ca de cand cu coronavirus … e liniste !

    • e liniste peste tot, nu doar in Ro. s-au inchis aproape toate uzinele, cine ce sa mai vanda?

      3
    • Eu cred ca anul asta va fi pus totul pe hold. Si mi-e frica sa nu se intample acelasi lucru si la anul. Am inteles ca va fi o rectificare bugetara de urgenta, iar de acolo, vom vedea clar tendinta pe anul in curs. Deocamdata urgenta este alta, iar bugetul MAPN cred ca se va duce pe cheltuielile rezultate din sustinerea masurilor luate pentru situatia de urgenta, cheltuieli directe ale MAPN (vezi tot ce inseamna mobilizarea militarilor, a transportului aerian militar, etc..) cat si a masurilor economice deja luate. In plus deciziile in final sunt iarasi politice. Sa ne bucuram daca se va semna ceva, ca de achitat ceva mi-e teama ca nu, sau cel mult doar niste sume simbolice.

      3
    • prastia iti spune ceva?…tubul pvc cu cornete de hartie?…nu?..nimic nimic?

  5. Nicoae, suntem oameni seriosi ce naiba. Pirlita aia de tamir la circa si ceva o suta de mii de coco nu are cum sa fie prea performanta. Ca daca era, intreg sistemul se vindea ca painea calda pe post de shorad in lumea intreaga. Ce sa vezi l-au luat paduchii de hindusi si inca unii. Sud coreenii care au capitala la 70km de niste mii de rachete tactice comuniste au zis ca daca pornesc aia potopul pe ei, iron dome ul nu face fata. Americanii au incercat cu achizitia aia sa dea un pic de credibilitate sistemului, care si in israel e criticat la nivel inalt pe motiv ca i prea scump ptr tintele alea de 1000coco pe care le da jos. Plus chiar aveau nevoie de ceva sa le apere bazele de conductele de canalizare cu care dadeau aia in ei. Si in curtea lor nu aveau mare lucru. Iar faza cu corvetele e urmatoarea:ei au sau vor avea niste platforme petroliere in mediterana la niste zeci de km de tarm. Idiotii aia ocupati de ei vor incepe sa dea cu grad uri, luna(au si de astea de la sirieni si iranieni) si cu ce or mai inventa intre timp in ele. Daca lovesc(din greseala) vreuna e naspa rau. Asa ca pun o curveta intre ele sa le apere cu iron dome. Ca barak8 e scumpa rau si ei sunt zgarciti(evrei, ce sa faci). Cat priveste rachetele de croaziera nu prea au multi din astea. Hezbollah si siria nici atat.

    1
    • Ne straduim sa fim seriosi… 🙂
      Parlita aia de Tamir este un soi de versiune israeliana de Pantsir, are link ca sa fie ghidata permanent de radarul si centrul de comanda al sistemului pentru a compensa lipsa unui cap de ghidare performant. In conditiile performantelor radarului si al tintelor vizate, in special rachete balistice sau de croaziera ce nu dispun de posibilitati de bruiaj proprii. Si-apoi, umbla vorba prin targ ca israelienii chiar s-ar pricepe la razboi electronic.
      La ei se mormaie ca e scumpa, dar la ei alarmele aeriene sunt la ordinea zilei si nimeni nu-si asuma politic presiunea publica generata de incasatul la nesfarsit al rachetelor Hamas-ului in zonele populate. Asa ca mormaie dar folosesc sistemul in continuare.
      Ca fapt divers, imagineaza-ti sa stai in Bucuresti si din cand in cand, o data de doua ori pe luna, sa sune alarma si sa-ti vina cateva tevi din astea in cap…
      Americanii au luat pentru a acoperi o capabilitate lipsa la apel. Pentru ca nu au nimic capabil de ceea ce face Iron Dome azi si o sa mai dureze pana/daca vor avea.
      Cei de pe INS Hanit te-ar contrazice atunci cand afirmi ca Hezbollah nu are rachete de croaziera AN. Siria, guess again, are Yakhont: https://www.haaretz.com/1.5215442 si aici: https://lenta.ru/news/2011/12/01/bastion/
      Rachetele de croaziera AN nu mai sunt demult doar apanajul actorilor statali, cu exceptia Romaniei bineinteles care, desi e actor statal, n-are. Houthi din Yemen, au si ei…

      4
      • Pai si eu ce spusei? In privinta yakhontului sirian, nope. Atat le ar trebui alora sa traga cu asa ceva in EEZ ul israelian. Ii fac aia pamant de flori in doua zile. Cat priveste hezbollahul dotat cu asa ceva nu prea cred. Ai vazut cat de mare e o baterie din asta si presupun ca extrem de complexa. Fara oameni de meserie nu faci mare lucru. Chinezariile de le au iranienii sunt mai simple dar si alea, in cazurile din yemen, pariez ca au avut servantii originali, adica iranieni. Daca vor ataca vreodata platformele israeliene o vor face cu grad(daca sunt aproape de tarm) sau luna daca sunt in larg. Timpul de reactie e foarte mic si rampele de lansare usor de utilizat.

        2
        • ok, in mod cert imi scapa mie ceva, las-o asa. 🙂
          Interesant e ca, din link-ul postat mai sus de AlexIS, rezulta ca Tamir ar avea ghidare radar activa, dar e posibil sa fie si o confuzie. Sa ai asa ceva pe o racheta cu pretul ala, este o realizare in sine, cand stim cam ce preturi sunt pe piata la capitolul asta. Comparativ, Mica se invarte in zona milionului, nu a zecilor/sutelor de mii iar Mistral e in zona 300000.
          Ce nu prea crezi cu Hezbollahul? Citeste despre „incidentul” INS Hanit si despre C-802. Hezbollah-ul este mana lunga a Iranului, ei folosesc C-802, chiar ii crezi pe aia atat de idioti/retardati incat sa nu fie in stare sa foloseasca o baterie de coasta? Iranul a dat C-802 sau derivatul iranian si catre houthi care au atacat cu ele nave americane.
          Nu subestima Hezbollah-ul. In Liban cel putin sunt deja actor politic. Israelienii au facut-o si s-au ales cu nava gaurita.

          1
          • iti repet: nu oricine poate folosi o baterie de rachete anti nava(mai ales una moderna).fara o instruire serioasa(de obicei la producator) si zeci/sute de simulari + cateva lansari reale in poligon. altfel,habar nu ai ce sa faci .alea ” folosite” de houthi sigur au avut la butoane personal iranian instruit ani de zile in poligoane.cu grad sau luna e mult mai simplu.orice fraier le poate folosi.cat priveste sensibilitatea radarului iron dome am citit una tare de tot.cica acum fix 2 ani(pe 25.03.2018) au lansat aia vreo 16 tamir(in vreo 4 salve/prima de 5,a doua de 3 si doua de cate 4 rachete) pe tinte inexistente in zona localitatii zikim.a doua zi un jeneral le a spus reporterilor ca sistemul(reglat pe sensibilitate maxima) a confundat tiruri de mitraliere grele cu lansari de rachete sol-sol.tare,nu?sunt vreo 4 video din noaptea aia,din diferite unghiuri,cu toata tarasenia.

            • Si ce te face sa crezi ca aia n-au fost instruiti chiar la iranieni acasa? Repet si io 🙂 Hanit a incasat o chinezarie trasa de Hezbollah. Circulatia intre Liban si Iran este libera. Valabil si pentru houthi. Nu-i antreneaza in Liban sau Yemen, ii antreneaza in Iran si-i trimite dupa acasa. Nu toti sunt retardati sa stii.
              Stii prea bine ca poti sa ai si mama radarului, mai conteaza si cine e la butoane… noi prin presa prindem doar varful aisbergului.

              • Faza nasoala la rachetele AN e ca ai nevoie de un radar sa iti dea o solutie de tir. Mai ales ca israelienii erau in mars. Destul de aproape de tarm dar nu cred ca au tras ciuhabii la ochiometru. Si sa ai un radar mobil in zona in care misunau avioane israeliene(asa au spus marinarii in apararea lor ca au dezactivat sist de protectie sa nu dea jos vreun pasaroi de al lor) mi se pare un pic imposibil. In yemen, dupa ce au respins atacul iraniano/houthi stiu ca americanii au distrus toate radarele de coasta yemenite din zona care cica le au dat alora solutii de tir.in sfarsit, nu stiu ce si cum a fost, raman la parerea mea: iron dome de pe nave are aceeasi sarcina ca cel de pe tarm.

              • @strumpf
                Nu as subestima deloc Hezbollahul. Ei au fost dotati cu armament de top in razboiul lor asimetric. In 2006 au reusit sa opreasca blindatele israeliene folosind uneori tactitci avansate. Aveau Kornet si RPG29 iar despre RPG30 (anti trophy) se zvoneste ca l-ar avea in dotare si ca ar fi fost proiectat special pentru ei dupa ce israelienii au inceput sa dezvolte Trophy.
                Tinand cont ca acestia reprezinta un braț al iranienilor in zona iar rusii ii au la corazon, nu este exclus ca ei sa primeasca puțin antrenament pe la ăia pe acasa.

    • @Strumph

      “care si in israel e criticat la nivel inalt pe motiv ca i prea scump ptr tintele alea de 1000coco pe care le da jos”

      Contează prețul proiectilului care vine spre tine, sau paguba pe care ți-o provoacă? Știu că avem mulți așa ziși economiști care au tipare greșite de gândire însă eu pun în balanță mai degrabă paguba pe care mi-o provoacă dacă nu acționez decât costul pe care îl am ca răspuns în fața agresiunii

      6
  6. Nus daca e bun sau nu pentru noi, dar clar nu avem cu ce sa mai cumparam. In curand MAPN o sa fie vaduvit de bani pentru sanatate, munca sau investitii care sa ne scoata din criza economica ce se prefigureaza. Daca mergem in ritmul asta, este clar ca se va ajunge acolo. Cand nu mai ai de unde sa tai, te dai si la pactul de aparare.

    PS Acum e sansa Roman Brasov pe camioane. Nus ce mai ramane din macaronari dupa ce trece virusul cu nume de bere! 🙂

    • sansa?..la ce?…camioane?..HA HA…dar niste roabe sau robi nu vrei?…camioane..HA HA…cred ca la tine a coborat(cazut) mos cracila pe teava de evacuare…de la centrala

      1
    • Roman nu mai are capacitatea de productie necesara pentru a satisface nevoile unui contract cu armata. Este unul dintre criteriile pentru care a pierdut contracte cu Armata Romana.

    • Roman e in insolventa si mai are vreo suta de angajati, majoritatea in varsta. N-ai ce sa faci cu ei…

  7. Cred că banii MApN se vor duce mai mult pe spitalele militare, aparataj, medicamente și materiale. Nu se vor lua pt alte ministere, dar nici pt investiții nu vor fi. Și ceva rezerviști, aduși de acasă. Deși nu știu dacă personalul medical are aceeași vârstă de pensionare cu restul militarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *