Conform celor de la TASS, SS-26 Iskander va fi convertita din racheta balistica tactica cu raza scurta in racheta balistica anti-nava pentru apararea in fata debarcarilor amfibii. Cu alte cuvinte unitatile de artilerie detinatoare de rachete Iskander vor putea ataca nave de debarcare (si nu numai) in proximitatea tarmurilor proprii, confom cu raza rachetei si mai ales conform cu informatiile pe care le pot obtine in timp real.
Incepand din acest an unitatiile rusesti vor desfasura antrenamente in vedere respingerii navelor de desant folosind si rachete sol-sol Iskander, ceea ce ar reprezenta o misiune cu totul noua pentru racheta. Conform unei surse din ministerul rus al apararii, coordonatele tintei vor fi transmise de catre comandamentul intrunit superior, intregul lant al evenimentelor durand, conform aceleiasi surse, doar cateva minute: detectie-transmitere coordonate – lansare-lovirea tintei.
Pe zona detectiei rusii au in vedere folosirea unui sistem complex, cuprinzand avioane dedicate, nave de lupta proprii, drone si cand se poate, sateliti. Dar un ochi atent ar trebui sa aiba NATO pe flota rusa de submarine clasice de la Marea Neagra, pentru ca daca va intrebati la ce-i bun un submarin, ei bine, el este foarte util si la culegere de date despre eventuale tinte plutitoare. Submarinul “vede” tinta, anunta “acasa”, iar “acasa” lanseaza racheta, sub-ul mai corecteaza un pic traiectoria, nava face poc. Scenariu posibil daca ai submarinul si eventual racheta…
Iskander M are o raza estimata de 400-500 km si isi controleaza traiectoria pe baza unui sistem inertial, iar in faza finala poate folosi si un sistem optic pentru indentificarea tintei cu o cat mai mare precizie.
Din punctul de vedere al acuratetei pe tinta, se spune ca racheta ar lovi cu o eroare cuprinsa intre 10 si 30 de metri, avand la bord o incarcatura de lupta de 700kg, sau una nucleara masurata in kilo-tone, unde evident numai conteaza atat de mult precizia ci doar sa fie pe-acolo prin preajma.
Daca ne referim acum la capacitatea Iskander de a manevra pentru evitarea interceptarii, trebuie sa spunem ca aceasta capacitatea exista ? dar nu are legatura cu manevrabilitatea unei rachete aer-aer din familia Meteor sau IRIS T, in sensul ca rachetele aer-aer manevreaza pe baza informatiilor oferite de senzorii de bord (sau de aparatul lansator) intru interceptarea tintei vizate, face adica corecturi de traiectorie urmarind in mod activ tinta. Iskander, pe de alta parte, nu “stie” cand este luata in colimator de o racheta PAC 3MSE sau de radarul bateriei Patriot, capul de lupta manevreaza pur si simplu pe baza unui algoritm, fie ca este urmarit de o rachete anti-balistica fie ca nu.
Iskander mai are si capacitatea de manevra necesara pentru as corecta traiectoria pe tinta, adica fine reglaje pe traiectorie pentru a lovi ceea ce este de lovit, daca insa racheta ajunge deasupra zonei si constata ca datele despre tinta sunt cu totul gresite, asta e, loveste pamantul si cu asta basta, neavand capacitatea de a zbura spre alt oras, de exemplu, asa cum poate face orice rachete de croaziera respectabila.
In privinta eficientei unei astfel de rachete impotriva unei tinte navale aflate in miscare, aici discutam despre mai multe lucruri:
- detectarea tintei de catre marina;
- transmiterea datelor foarte rapid catre bateria de rachete sol-sol;
- si intr-un final – conform unui principiu al celor de la artileria anti-tanc clasica (dotata adica cu tunuri AT) – “tragi pana iese fum”, cu alte cuvinte mai multe rachete per tinta cresc sansa unei lovituri de mare succes.
Pe de alta parte rusii nu sunt singurii care gasesc imbietoare detinerea unei rachete anti-nava balistica si americanii de la USMC cauta exact asa ceva, o racheta compatibila cu sistemul de lansare HIMARS (programul PrSM). Logica este foarte simpla, sansa ca o nava atacata cu o racheta balistica sa si poata face ceva este minora. Daca racheta “vine” pe tinta, augurii-n cerul gurii, cum se spune pe la noi, nu numai ca 700 kg de explozibil va face ditamai gaura in ghinionista nava dar viteza cu care racheta loveste tinta este suficienta de mare pentru a scufunda.
PrSM – concept
Discutam aici de un proiectil cu masa de aproximativ o tona (Iskander) care vine cu o viteza de cateva ori mai mare decat cea a sunetului. Nava respectiva este facut zob chiar si fara sa explodeze incarcatura de lupta.
Intelegem astfel tentatia unei astfel de rachete anti-nava, dar trebuie sa pricepem ca si tehnologia necesara este una foarte laborioasa, foarte multe lucruri trebuie sa mearga brici. Aici nu vorbim de o racheta AN clasica (sub sau hipersonica) care este lansata spre o anumita zona si-si descopera singura tinta, aici ori nimeresti ori nu, timp si spatiu pentru corectarea traiectoriei, intr-un mod prea sever, nu exista si de aici poate si ideea rusilor de a lansa mai multe rachete per barca luata la ochi.
In cazul Iskander toate sursele sunt de acord ca racheta isi face foarte bine treaba din punctul de vedere al razei de actiune, dar in privinta acuratetei pe tinta parerile sunt impartite si rusii au tot mesterit la sistemul lor optic de ghidaj pe partea final a traiectoriei, pentru ca in acel sistem este speranta lor ca racheta sa devina una anti-nava.
Un complex Iskander poate folosi doua tipuri de rachete, chiar trei dupa unele surse: Iskander clasica si balistica, mai apoi doua rachete de croaziera care pot lovi si tinte navale aflate in miscare. Discutam despre Kaliber si R 500.
Pana la urma ramane de vazut daca Rusia va reusi transformarea unei rachete balistice intr-una anti-nava. Americanii lucreaza si acum la balistica lor dedicata USMC dar deocamdata s-au mai racorit si au cumparat NSM semn ca lucrurile sunt mult mai complicate decat par la prima vedere.
Asa cum am scris in comentariile la un articol precedent, eu personal nu i-au in serios pretentia chinezilor de a detine o racheta balistica cu raza medie capabila sa nimereasca o nava aflata in mars, in mijlocul oceanului, iar in privinta iranienilor nici macar nu merita discutata tehnologia lor militara.
GeorgeGMT
O caramida care vrea sa fie o minge de baseball si basca sa dea cu „curba”.
Singura utilizare rațională pentru astfel de misiuni e lovitura nucleară! O încărcătură clasică de 1000 kg ce explodează la 50 m de o nava nu o scufunda, eventual ravaseste puntea! Asta înseamnă că Rusia ia in serios utilizarea armei nucleare tactice într-un conflict dus inițial cu mijloace clasice!
Pai probabil continua fosta doctrina sovietica…..
Un fel de play chicken: ii bombardam in campiile din Europa Centrala, deschidem calea pentru tancuri si infanterie….
Iar ei (americanii) nu o sa aiba curajul sa escaladeze asa, la nivel strategic….
Cred ca raspunsul a fost acea faimoasa bomba cu neutroni, o bomba atomica „antitancuri” …..
Multe….. 🙂
Niste detalii interesante aici:
https://www.archives.gov/files/declassification/iscap/pdf/2012-090-doc1.pdf
Partea buna e n-avem nave deci i-am facut
romania 1 rusia 0
Robi, radem, glumim,corvetele alea tot nu le avem
Acum prioritatea e sa fuge banii de campanie la locale
Pai si daca le avem,ce facem cu ele?In caz de razboi,nu de altceva.Oricum te sucesti,la modul realist,nu au vreo utilitate.
Eu propun sa le numim Egrete, o noua clasa de nave de lupta.
„Aigrette” sa fie numele primei din cele 4 Gowinduri romanesti (care inca nu el avem)!
Nici „curvete derriere grele” nici „frecate dame(n) usoare”…ci Egrete!
…intre 2000 si 4000 de tone = Egrete! 🙂
Daca-i adaugi un „R” in fata de la Romania…suna si mai bine.
Egrete, flamingo, lebede, orice
Le-as zice si vrabiute, numai sa vina
Deci ai 3…mai zi una, inca o pasare de balta…
Buhaiul de balta, corcodelul 🙂
N-am gasit alta rima
Totusi e o racheta balistica, nu cred ca are spatiu de manevra prea mare.
Din momentul in care a fost lansata, nu cred ca poate sa schime prea mult traiectoria, de asta e tintita pentru nave de desant – pentru ca stii zona de desant cu precizie si navele de desant, odata ajunse la tarm nu mai au spatiu de manevra prea mare.
Un roi de Iskander sigur vor lovi cateva nave de desant.
Poate Iskander sa loveasca un portavion nuclear care manevreaza puternic?
Au capacitati de manevrare in atmosfera. Nu am gasit publice foarte multe informatii despre manevrabilitate sa pot spune care e limita. Se pot determina prin calcul limitele manevrabilitatii si se pot face simulari.
E o chestie de timp pana cand r. balistice sau pseudobalistice vor gasi o forma de ghidaj terminal acceptabil. Cred ca in viitor navele vor avea o viata grea.
Mai ales ca pe mare nu prea isi mai au rostul restrictiile asupra submunitiilor care se aplica din considerente umanitare la munitiile terestre (submunitii neexplodate).
Aadica. nu te obliga nimeni sa pui in balistica doar unitary warhead. Chiar daca manevrele navei pot evita o lovitura directa, navele militare actuale sunt fragile (otel, neblindate) sau foarte fragile (aluminiu) in fata submunitiilor fie ca ar fi de dimens mari gen proiectile de 155, fie de dimens mici, gen Steel Rain, fragmente incendiare sau chiar de tip „continuous rod”.
Daca rusii reusesc chestia asta, Iskanderul se poate dovedi o arma extrem de versatila. In plus, scufundarea e maximul de obtinut dar si scoaterea navei din lupta pt. cateva luni/ani e o chestie. Si rusii si americanii si chinezii au vazut pe pielea proprie ce misto ard portavioanele.
La asta cu submunitiile ma gandeam si eu, pentru a compensa din imprecizie.
Apoi daca sunt slab manevriere si preponderent balistice, raman 2 optiuni ieftine:
1.mai multe sisteme artileristice CRAM pe o nava, pentru a anagaja tinte multiple;
2. Sisteme de rachete gen Iron Dome marinizat
https://www.esjnews.com/ro/romania-companiile-israeliene-de-aparare
3. Viitoarele sisteme LASER pentru a complementa artoleria CRAM…
Mai ramane de vazut in ce conditii e posibila dispersarea submunitiilor alea la viteze inalt supersonice…
Inca o chestie…pe langa senzorul optic pt. ghidare terminala, o eventuala racheta balistica ar putea avea f. probabil si ghidaj radio pasiv. Cam orice nava in timp ce e atacata are radarul pornit. In orice caz, atacul ar fi probabil concertat, mai ales in cazul navelor importante: rachete „sea skimming”, atac de aviatie si potential si cu rachete balistice. In conditiile astea apararea navelor ar fi dificila, foarte dificila…
Cu prea multi senzori si capacitati de manevra pretul o sa se duca spre ala al unei rachete de croaziera/antinava, diferenta ramanand doar in motor si inteligenta proprie, ambarcata
Ideea e sa obtii un pic de inteligenta si manevrabilitate ramanand in zona de costuri joase.
Iskander are deja integrata „cluster bomb”
Probabilitate de deviatie fata de tinta: circular intre 1 si 30 metrii
Ghidaj
Versiune 9M723-1F / 9M723-1FE – rocket with radar seeker 9B918
Versiune 9M723 – rocket with an optical correlation seeker 11/14/2911
Versiune 9M723-1K5 / 9M723-1K5Tl – with the letters „Tl” telemetric version of the rocket
Dupa unii are si ghidaj GLONASS / GPS: https://fas.org/nuke/guide/russia/theater/ss-26.htm
http://fun-space.ru/voennaya-texnika/10349-9k720-iskander-ss-26-stone si aici https://missilery.info/missile/iscander
Capacitate de manevrare: “The rocket is controlled throughout its flight path using aerodynamic and gas-dynamic rudders. The flight trajectory of the 9M723 is not ballistic, but controlled. The rocket constantly changes the plane of the trajectory. She maneuvers especially actively in the area of her acceleration and approach to the target – with an overload of 20 to 30g”sursa: https://missilery.info/missile/iscander
Cu cap optic, acuratetea e estimata la 5-7 metri. Suficient …
Sunt catve mentiuni
CU GPS/Glonass posibil sa aiba o acuratete mai ridicata (in ziua de azi un simplu telefon cu OS Android primeste semnale de la GPS, Glonass si Galileo, asa ca banuiesc canu e mare scofala ca racheta sa fie dotata cu asa ceva). Ce nu stiu cat de infleuntabil este sistemul lor la spoofing
M-am uitat atent si nu am vazut duze pe lateralul rachetei, ci doar in partea posterioara. Banuiesc ca foloseste gazele generate de booster prin ajutaje directionale, ceea ce inseamna ca poate fi dirijat cu ajutorul acestora doar cat boosterul este functional, ulterior ramanand ca ajustarea directiei sa se faca cu ajutorul aripioarelor (banuiesc ca acestea au un rezervor cu un gaz sub presiune, si sunt actionate pneumatic)
Cu gps o fi mai mare acuratetea, doar pentru tinte fixe. Pt. alea mobile… optic
asta daca tinta este fix , nu mobila : „Such a principle of management has its advantages and disadvantages. Let’s start with the latter. Since the system does not recognize the target itself, and the area around it, it can not provide guidance on the movable object. For the formation of flight tasks must have a reconnaissance photograph. Job seeker can prevent fog or exhibited opponent aerosol cloud that hides the area. If the head is mounted on a ballistic missile, it can prevent the low clouds (for cruise missiles capable of flying at low altitudes, this problem does not exist).” sursa: https://thaimilitaryandasianregion.blogspot.com/2017/06/iskander-tactical-ballistic-missile.html
A, tu te referi la recunoasterea reliefului vs harta?
Probabil e mai degraba pentru versiunea cu traiectorie joasa, posibil si pentru recunoasterea terenului.
ce incerc sa spun, este ca luate toate impreuna (sisteme de ghidare, sub-sisteme de manevrare / directionare, propulsie, etc) nu prea o fac suficient de manevrabila ca sa poata vana nave
spre deosebire de Ikander, Kinzhal care deriva din prima, are in „botul” rachetei acele nozzles directionale (daca intradevar pt asa ceva sunt), care ii permit manevre mai precise, decat ajutajele din partea posterioara a Iskander-ului (din cate stiu, e mai manevrabil un corp, daca suprafetele de comanda sun in fata centrului de presiune)
– https://thaimilitaryandasianregion.blogspot.com/2019/08/russia-began-development-of-latest-land.html
Să nu devină anti-portavion ….
Anti-portavion.. Cu 500 de km….
„again”. toata lumea se lamenteaza ca balisticele gen iskander sau MRBM-urile gen df-21/26/17 nu pot manevra pe final stage .ba pot, si asta de vreo 40 de ani incoace de la pershing-2(viteza 8 mach) si 9m714 oka.astea doua acum aproape juma de secol faceau corectii pe final stage comandate fiind de propriul radar de dirijare ce functiona pe pricipiul DSMAC.radar ce le ducea la cativa zeci de metri de tinta.rusoaica(de fapt o OKA mai atent lucrata) are acum un cap de cautare EO(mai precis ca un radar,bineinteles) ce functioneaza pe acelasi principiu DSMAC(apropo M-ul cu DSMAC are CEP<10m.primele modele il au de 30m) .cat priveste reactia tintei nu prea stiu care e aia.sa descoperi in 3,5 minute(iskander),7minute(df-21) sau 10min(df26) o tinta cu un rcs de 0,6m2 care zboara cu 2000-3000m/sec e greu al dracu .in plus de banii care ii dai tu pe un AB aia fac vreo 1000 de rachete.ia de intercepteaza cand o brigada lanseaza in 2 minute vreo 24 de bucati.
* Bachem Ba-349A Natter respectiv Me-163 au patentat ideea 🙂
[sa-6 a reluat-o in forta …cade de sus pe tinta… nimic nou… ]
https://www.youtube.com/watch?v=XgiLCfAnvmI
** Racheta vine de sus daca are informatii corecte despre pozitia portavionului care
e cam maricel ca suprafata foarte probabil sa il loveasca
https://www.youtube.com/watch?v=ZtyTH4kKWME
*** chinezii zic c „” Computer-generated imagery (CGI) of the Chinese DF-21C Anti-ship Ballistic Missile (ASBM) using maneuverable re-entry vehicle (MaRVs) to attack the Aircraft Carrier and other warships of the Uniited States Navy (USN)””
* Au construit asa ceva si cei din Korea de N 😉 [ KN-17 ]
https://thediplomat.com/2017/04/is-north-korea-working-toward-a-carrier-killer-anti-ship-ballistic-missile/
** „China Aerospace Science and Industry Corp, the nation’s largest maker of missiles, has brought the CM-401 supersonic anti-ship ballistic missile to market”
Pana si eu care-s afon stiu ca Iskander nu ar putea lovi o tinta in miscare, poate daca face un tsunami si impinge tinta sub apa.
Cioloveacii ‘is varza la precizie, nu numai iZgander zgandereste ceva dar si restul suratelor nu au aratat deloc precizie in Siria.
Poate alea Kalibr ar fi mai cu mot, poate.
Deci în sfârșit rușii au recunoscut că Kalibr este un rahat.
Ce pot să zic, suprinzător și total neașteptat.
inca o cugetare marca dienaris de genul : „hurricane nu a fost un vanator bun ca a dat jos DOAR 1000 de bombardiere germane”!!! de unde le scoti neica? ce legatura este intre kalibr,o racheta AN sea skimming trisonica si iskander anti nava(in afara de destinatia finala) ? e rau al dracu sa iti aperi tarmurile cu sisteme diferite care lanseaza vectori cu altitudini si viteze cat mai variate, nu ? adica inamicul sa fie atacat dinspre tarm cu oniks si kh-35, din largul marii de kalibr de pe varshaviance sau buyan-m,din aer de kinzhal hipersonice si atunci cand ” ii este lumea mai draga”(si nu prea mai are munitie) sa constate ca in vreo doua minute ajung la el si cateva minuni din astea !
@Strumfuleț,
Băiatul meu, și mie îmi plac foarte mult basmele și am învățat multe citind basme, dar în lumea reală foarte puțin lucruri se măsoară cu ”bun” și ”rău”. Îți recomand să mai citești încă o dată comentariul meu despre Hurrincane și poate de data asta prinzi diferența dintre ”eficient” și ”avansat tehnologic”.
Ce legătură între Kalibr și Iskander? Simplu, un cui poate fi bătut și cu microscopul și cu târnăcopul, întrebarea e de ce ai face asta dacă ai un ciocan bun.
Faptul ca anunta va vor sa le utilizeze pentru contracararea actiunilor amfibii arata ca nu si-au propus obiective prea indraznete, gen lovirea distrugatoarelor / crucisatoarelor / portavioanelor, mai rapide si mai manevrabile (de discutat manevrabilitatea la portavioane).
Momentan par sa se concentreze pe navele mari si lente, gen LPD / LHD/ LSD/LHA, nave de reaprovizionare, nave de comandament, alte nave de transport.
mie imi par faliti si incearca sa se descurce cu ce mai functioneaza. de aia si lalaie comenzile pentru aproape orice proiect nou si tot resapeaza vechituri
erau praf inainte de corona acum sunt topiti.
incearca magarii in belarus sa mai distraga pe prostul de igor de la foame
La debarcari sunt relativ statice formatiile de nave
Nu inventeaza nimic rusii aici
Unii spun de chinezi ca sunt slabi
Primul fabricant auto mondial
Crrc a depasit siemens, bombardier si restul si e lider in constructia de trenuri
In domeniul infrastructurii nu are rost sa vorbim au constructori puternici
Primii construind vehicule electrice
Are rost sa mentionam huawey, lenovo, zte si restul si faptul ca 5g ul nu cade din nori
Au su 35 si restul dupa cerintele lor, avion de transport similar c5 galaxy lansat cu nu mult timp in urma si fac un stealth…mai bun sau mai putin, cert e ca manevreaza
Au lansat in timp scurt 2 nave de asalt similare wasp class si au proiectece merg p ptr portavioane
O economie..a doua din lume, activa in toate domeniile si puternic manufacturiera
O comparam cu rusia care are o economie de talia italiei la o populatie aproape tripla si bazata pe exploatarea de resurse???
De abia incep sa miste in afara arealului lor de securitate, cel putin pe fata
Nu vorbim de masini 8ndustriale, excavatoare etc
Chinezii chiar fac de toate, au branduri care incep sa fie respectate
Spuneti doua branduri rusesti
….la repezeala…Mig31Foxhound & Vympel R-37M …cand or produce „huaueii” asa ceva mai vorbim..cam peste vre-o 60 de ani. Astia se caca pe ei sa cloneze un turbofan de Su27. Pana atunci la indicatorii macro, India va fi in frunte! Nu doar regional! Cat despre Rusia nu conteaza cat e PIB-ul ci ce procent din PIB se duce-n aparare si pe ce. Si aici „huaueii” sunt departe. Ei nu au inca un arsenal atomic comparabil cu al Rusiei sau SUA. E discutabil si daca rachetele lor cu raza lunga sunt capabile sa traverseze Pacificul. Ca nu-i nici o dovada cu privire la asta. (stii tu?!?). Sunt cu vre-o 30 de ani in urma ambelor. Nici macar n-au alocat resurse pentru asta ca nu reiese de nicaieri. In schimb se apuca de facut nave…flote…directia e clara..nu-i Siberia sau Tibetul cum saliveaza unii imbecili…e Pacificul! Asta-i va scoate din inghesuiala si nu un razboi terestru cu vecini istoric violenti. SUA tocmai a-si ajusteaza investitiile pe armamentul strategic , iar Rusia conduce detasat la capacitatea de anihilare termonucleara. Practic a preluat initiativa strategica „big time”. In asta baga astia bani. Si tot arsenalul asta fenomenal nu-i „antichinez”. Nici nu-i doare la basca de chinezi. Nu te-ntrebi de ce?
In lipsa unui arsenal strategic serios care actualmente nu sperie nici Rusia nici SUA China se apuca de facut flote care au ca scop un hotar maritim delimitat maxim pana-n Indonezia. Nicidecum Australia sau Oceanul Indian. Nici Japonia nu-i in pericol. Adica…cam lumea chineza si cam atat. Iar astazi sunt blocati permanent si aicea. Pana la urma poate ca vor reusii ( e firesc pana la urma) dar asta ia mult timp si multe resurse..Timpul nu lucreaza in favoarea lor. Alti au deja constituite flote la cheie sau (si mai periculos) un arsenal strategic coplesitor. Militar..China e pe locul trei..dar din spate vine India cu indicatorii ei economici..care se pot transpune oricand in indicatori militari. Eu nu as avea ghes sa pariez militar pe China peste 10 ani..nici peste 20! Poate peste 30 dar ceilalti nu stau pe loc…si chiar asa.. nici atuncea initiativa nu va fi la ei,..Pozitia lor geografica e o imposibilitate ca „zugzwang”-ul in sah. Orice mutare faci pierzi. Smecheria e sa… NU FI LA MUTARE!. Sansa lor e doar pacea!…caci doar pe timp de pace afacerile infloresc . Fara afaceri China e perdanta. Nu-i Rusia. Nu are nici anvergura politica nici cea geopolitica si nici chiar traditia istorica sa devina imperiu… Cand or clona turbofanele alea de SU27 sa-mi zici . Cand or face ceva radical ca un Foxhound cu R37M o sa-ti zic eu…
„picatura de apa gaureste piatra nu prin forta…
…ci prin continua ei cadere”…
-Confucius-
…si mai da-l naibi de Iskander e prea secret sa ne dam cu parerea…M-am saturat de speculatii..
Bravo @Stu…da-i cu manie proletara, arde-i… Iliescu a avut palpitatii la vederea comentariului..l-a umplut un val de fericire si i-a aparut o lacrima in coltul ochiului
D-mnul Valentin Vasilescu a avut un orgasm amintindu-si de bazalturile aruncate in dobrogea
Intre timp la lumina palida a unei lampi pe gaz doi ivani..mai baga o vodka sa nu simta frigul de afara ca centrala aia nucleara pe apa a ramas fara gaz
Toti viseaza in comun…in mentalul lor colectiv termonuclearele fac cenusa california si mig-urile zburda zvelte pe cer
Huaueii au cu ce..vorba cantecului, imperiul a mai murit odata cand au inceput sa lipseasca portocalele in piete
Nu transforma din pix o slabiciune in punct forte
– katiusha
– vodka
Iarna nu-i ca vara si Iskanderu’ nu-i
KaKalinuKalibru.Kalashnikov Electric
https://youtu.be/Ge3RQpEMKm0
Am avut senzatia ca citesc un articol din Sputnik.
S-a ajuns sa se faca reclama si mizeriilor rusesti, alde Iskander&Co. pe pagina asta. Pacat.
Am vazut in Siria cat valoreaza tehnologia militara ruseasca, fix=zero, au bombardat americanii si israelienii cand si unde au vrut fara ca armata rusa sa aiba habar.
Sunt amenintarile cu care e probabil sa ne confruntam, asa ca e bine sa le analizam.
Ai dori sa scriem doar despre cat sunt de minunate sistemele americane?
@Marius Z.
Avem de gând să ne desantăm în Crimeea sau în Soci? Cum avem de gând să ne confruntăm cu un Iskander care luptă cu navele de desantare?
Iskanderul cu siguranță nu este o amenințare pentru noi din perspectiva titlului acestui articol, acest articol ar trebui să fie unul de analiză. Iar discutăm despre o analiză a posibilităților Iskander-M, acest text ne poate duce în eroare. De exemplu Iskander-M (cel despre care se vornbește în articolul de la TASS) poate folosi DOAR rachete balistice.
Rachete de croazieră folosește Iskander-K. Și se știe cu sigurnață că folosește R-500.
Ce ține de racheta Kalibr despre care George ne spune cu siguranța martorului ocular, nu se știe cu sigurnață.
Americanii inițial spuneau că e vorba de S-10 Granat. După care au început să zică că de fapt e echivalentul a 9М729 (care într-adevăr poate fi considerat varianta ”de uscat” a Kalibrului), iar rușii la rândul lor spun că e doar H-101.
Personal tind să-i cred pe americani. Mai ales că această rachetă practic e groparul tratatului INF, însă într-un articol de analiză nu e chiar OK să afirm cu siguranță lucruri pe care nu le cunoaște 100%.
In 1940 aveam de gand sa mergem in Crimeea, Caucaz sau la Stalingrad?
Niciodata nu se stie…
Dacă prin reducere la absurd, România va merge împreună cu Turcia și NATO să se desanteze în Crimeea, asta se va întâmpla doar după ce F-urile vor curăța litoralul.
Dar da, nu putem exclude nimic, chiar dacă probabilitatea e de 0,000000000001%
Lukoil, Gazprom :)) Doar ca nimic din ce fac chinezii nu e conceptia lor. Totul e furat. Nu stiu daca mai tin pasul de pleaca occidentalii de acolo.
Tocmai ce mi-ai dat dreptate
Companii ce nu activeaza in domeniul energetic – resurse