Avioane de luptă ale Forţelor Aeriene Israeliene au atacat ţinte situate la graniţa dintre Siria şi Liban, a declarat o sursă diplomatică anonimă pentru Reuters. Câteva escadrile israeliene au violat spaţiul aerian libanez, miercuri dimineaţă, au precizat surse din armata de la Beirut.
Conform informaţiilor, patru avioane de luptă au survolat zona de coastă Naqoura, din sudul ţării. „Cu siguranţă că atacul a vizat o ţintă de la frontiera cu Siria”, a spus sursa, sub protecţia anonimatului, fără să ofere alte detalii suplimentare.
Oficiali libanezi au spus că asemenea zboruri au avut loc şi în dimineaţa zilei de marţi.
Forţele Aeriene Israeline (IDF) au refuzat să facă comentarii pe marginea acestui subiect: „Nu comentăm asemenea informaţii”, a spus purtătorul de cuvânt al IDF. Raidurile aeriene survin în urma îngrijorărilor israeliene manifestate în ceea ce priveşte un potenţial transfer al armelor chimice siriene şi al unor rachete antiaeriene către militanţii Hezbollah din Liban.
Israelul a avertizat, zilele trecute, că va lansa „misiuni preventive” în Siria, dacă regimul Al Assad va pierde controlul asupra arsenalului chimic.
Regimul Bashar al-Assad a confirmat un raid al aviaţiei militare israeliene, precizând însă că nu a fost vizat un convoi auto, ci un centru de cercetări privind armele convenţionale. „Un avion israelian de vânătoare a pătruns în spaţiul nostru aerian şi a atacat direct un centru de cercetări din zona Jomrayah (Al-Hameh), în provincia Damasc„, a comunicat Statul major al armatei siriene, informează AFP.
Centrul de cercetări atacat se află la 15 kilometri nord-vest de Damasc şi a fost vizat de şase rachete, complexul a suferit daune considerabile, iar două persoane au fost ucise. Presa relatase că raidul aerian efectuat de aviaţia militară israeliană la frontiera dintre Siria şi Liban a vizat un convoi auto care transporta armament. Conform surselor citate, atacul a avut loc în zona En Nakura, la frontiera cu Libanul, şi a durat câteva ore.
Doi oficiali locali au declarat, pentru ziarul israelian Haaretz, că vehiculele atacate transportau rachete de tip SA-17, de fabricaţie rusă, care urmau să ajungă la mişcarea şiită libaneză Hezbollah. Un activist din Siria care colaborează cu opoziţia din această ţară a confirmat că a fost auzită o explozie puternică în partea de sud a ţării. Armata israeliană a refuzat să confirme sau să infirme presupusul atac. Presa libaneză a relatat că avioane de vânătoare israeliene au survolat spaţiul aerian libanez de trei ori începând de marţi seara.
Israelul a ameninţat de mai multe ori că va efectua raiduri aeriene în Siria, la primul indiciu că regimul de la Damasc nu mai poate securiza armele chimice. Vicepremierul Silvan Shalom a confirmat că premierul Benjamin Netanyahu i-a convocat săptămâna trecută pe şefii serviciilor de securitate şi spionaj pentru a discuta despre situaţia din Siria şi despre arsenalul chimic al acestei ţări, care se confruntă de doi ani cu un conflict civil soldat cu 60.000 de morţi.
Duminică, premierul Benjamin Netanyahu a avertizat, potrivit ziarului Haaretz, că există riscul ca arsenalul chimic sirian să ajungă în mâinile mişcării şiite libaneze Hezbollah, aliată cu Iranul. La rândul său, Iranul a comunicat că va considera o eventuală intervenţie militară externă în Siria drept un atac împotriva sa. Iranul este principalul susţinător al regimului Bashar al-Assad şi a avertizat de mai multe ori Occidentul să evite o intervenţie militară în Siria.
În septembrie 2012, un oficial militar iranian avertiza că Teheranul va riposta în cazul în care Statele Unite ar ataca Siria. Iranul şi Siria au semnat un acord de apărare reciprocă în 2006, dar detaliile documentului nu se cunosc.
Iranul acuză ţările occidentale că susţin insurgenţii sirieni, iar opoziţia siriană susţine că Teheranul trimite agenţi ai Gardienilor Revoluţiei Islamice pentru a ajuta regimul Bashar al-Assad în acţiunile de reprimare. Siria se confruntă de aproape doi ani cu un conflict civil soldat, conform ONU, cu aproximativ 60.000 de morţi.
Ultimele stiri
In cursul zilei de ieri armata siriana a anuntat ca si-a intarit dispozitivul la granita cu Israelul. In acelasi timp si rebelii sirieni, care lupta impotriva regimului de la Damasc au denuntat atacul. Tot ieri agentiile de presa anuntau ca Hezbollahul isi intareste dipozitivul in zona granitei libanezo-israeliana.
Ingrijararea Israelului cu privire la arsenalul chimic si AA al armatei siriene, arsenal care ar putea sa cada in mainile rebelilor si de acolo in capul israelienilor, este reala si constituie o amenintare foarte veridica. Ma gandesc ca ar fi fost util ca cei care ii dorec caderea lui Assad sa se fi gandit un pic inainte, sa nu cumva sa li se indeplineasca dorinta si sa-si blesteme soarta mai tarziu.
Aseara, la emisiunea sa, Moise Guran afirma ca este posibil ca saptamana trecuta aviatia militara israeliana sa fi atacat un centru de cercetare nucleara din Iran, situat in subteran, in urma actiunii fiind blocati inca acolo circa 200 de angajati.Moderatorul afirma ca aceasta stire a auzit-o la inceputul acestei saptamani insa pana ieri nu a vrut sa o oficializeze.Iranienii nu zic inca nimic.Teoretic ar fi trebuit sa aiba o reactie, cel putin propagandistica.Daca a fost asa, aceasta tacere se datoreaza rusinii ca israelienii au fost capabili sa execute aceasta misiune?
@ sorin
„Iranienii nu zic inca nimic.Teoretic ar fi trebuit sa aiba o reactie, cel putin propagandistica”
Orice comentariu sau actiune propagandistica al oricarui oficial iranian, in situatia data, ar fi fost o recunoastere implicita a incapacitatii Iranului de a isi apara centrele vitale programului nuclear.
1) Au intrat evreii in Siria cu avionale au bombardat si au plecat acasa. Turcii s-au apropiat de coasta siriana si au muscat-o :))
2) Complexul bombardat e la nord de damasc la vreo 20 de km parca..
A fost infirmat acel zvon pana si de media din USA si Israel. A fost un zvon de la un retardat care a lucrat pentru CIA si care are un istoric bogat in astfel de tampenii spuse. Stati voi linistiti, nu pun zionistii mana pe instalatiile nucleare iraniene, oricate vise umede ar avea.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9W-Mzc9o1So#!
Nu stiam pe unde sa-l adaug
Daca noi nu avem voie sa cumparam armament din afara tarilor membre NATO, inseamna ca acele rachete sunt produse in Romania, nu?
Oricum sunt depasite moral, tehica de finalul anilor ’60.
De unde avem muniti pentru 2K12 Kub si 9K33 Osa?
http://www.rumaniamilitary.ro/s-75-sayyad-1-iranian-style-iar-turcia-aproape-gata-cu-patriotu
Nu exista o astfel de interdictie. Oficial putem cumpara de la orice tara care nu se afla sub embargou. Grecii au cumparat in draci din Rusia sisteme Patriot si altele.
Patriot din Rusia. Hai ca asta e buna 🙂
cred ca si pentru un muzeu ar fi prea vechi….
S-300 :P.
Ca membru UE, nu putem cumpara din China, de exemplu. Daca nu ma insel, dupa evenimentele din 1989 (din China, nu de la noi), UE (sau cum se chema atunci) a impus un embargo militar Chinei. Cred ca si Iugoslavia/Serbia a fost in aceeasi situatie. Rusia nu face obiectul nici unui embargo. Oricum rachetele cred ca sunt „de cand lumea” … maxim din anii ’90.