Israelul va cumpara M-346 de la Alenia

Afacerea, in valoare de 1 miliard de dolari, presupune cumpararea de catre Israel a 30 de aparate M-346 de la Alenia Aermacchi. Israelienii vor inlocui foarte vechile avioane de antrenament, 40 de ani, folosite in prezent, “anticele” Skyhawk, cu un aparat modern si foarte versatil, un aparat facut cu ajutorul celor de la Lockheed Martin.

M-346

Italienii de la Alenia au fost in competitie cu coreenii din sud cu al lor T-50, pentru a obtine contractul israelian. Si cum evreii sunt oameni seriosi, Italia va oferi industriei de armament israeliene comenzi de fix 1 miliard de dolari. Ai dracu evreii astia, cum sunt ei total tampiti si cer offset, la fel ca elvetienii de altfel! Haioasa situatia pentru LM. Orice alegea Israelul, americanii erau in situatia fericita de win-win oricum…

Bre fratilor stau si ma intreb: oare toti au innebunit cu offsetul asta?! Norocul nostru ca ai nostri oameni politici au ramas sanatosi la minte si vor sa cumpere F-16, fara a se implica in astfel de porcarii…offsetice! 🙂

M-346 este un avion avansat de antrenamente cu pronuntate accente de lupta la sol (LCA) si vanator usor si face partea din noua generatie de trainere, care au in spate o filosofie mai de multirol cu rol secund in cadrul unei aviatii moderne. Un avion perfect de linia a doua.

Bine partea cu offsetul nu-mi place! Tampit obicei… 🙂 🙂

 

surse: defensenews : asian-defence

 

 

 

15 comentarii:

  1. m346 ptr israel si fracsu ptr sirieni.mijto

  2. GeorgeGMT, ma bucur ca de fiecare data pui accent pe offset.Doar unii politicieni romani afirma ca noi cumparam tehnica de lupta, nu offset.Romania este condusa in ultimii 22 de ani , de persoane interesate sa obtina un comision substantial pentru ei, de aia se ignora total offsetul.Romania are nevoie urgenta de un aparat multirol modern, pe care sa il putem achizitiona si exploata(Gripen NG de exemplu)insotit de offset , investit inclusiv in industria noastra aeronautica(asa ar fi ideal).
    Evreii cumpara un aparat pentru antrenament insa nu dau cu piciorul la offset.

    • Prostia, in cazul nostru, este ca din orice afacere de acest tip iese spaga grasa. Inarmarea si industrializarea, prin offset, merg mna-n mana, da tre sa ai ceva minte sa faci ceva pt tara ta…

      • Prostia este pentru contribuabilul roman, nu pentru cel care incheie contractul, care de regula beneficiaza de un comision simpatic pentru el.

    • da, oare de ce zic ei asta „cumparam tehnica de lupta, nu offset?”

      raspunsul e de smecheri – pentru ca offsetul costa bani pentru producator, firmele au bugete de offset in jur de 5 la suta din cifra de afaceri – iar ei daca lucreaza pentru aia si nu pentru cetatenii romani nu au interes sa promoveze asa ceva.

      cititi articolul asta si vezi intelege mai bine cine ce interese are cu offset, cum se plang firmele mari ca sunt fortate de clienti sa transfere productie si tehnologie – ciudati sunt doar ai nostri ca ei actioneaza exact invers decat ar trebui:

      http://www.ft.com/cms/s/0/15a2fd6a-f021-11e0-bc9d-00144feab49a.html#axzz1mltLYxM1

      pai americanii au cerinta de productie in tara lor la orice chestie pe care o cumpara – si se cere transferul de tehnologie. d’aia toate firmele europene majore au subsidiare americane – nicio firma straina nu poate vinde nimic de import in SUA.

      Canada la fel. Europenii la fel pentru ce importa, ca majoritatea le cumpara local.

      Singurii prin lume care nu cer offset sunt arabii – dar au inceput si astia sa ceara – vezi linia de Typhoon din Arabia Saudita.

      • daca miscati cursorul pe harta cu offset, vedeti la fiecare tara – Polonia 100 la suta, Turcia, 70 la suta, SUA 100 la suta, Canada 75 la suta, Arabia Saudita 35 la suta, Spania 100 la suta, UK 100 la suta, Australia 70 la suta.

        interesant Franta si Germania 0, dar astia cumparand numai chestii locale probabil ca nici nu ii intereseaza.

        High quality global journalism requires investment. Please share this article with others using the link below, do not cut & paste the article. See our Ts&Cs and Copyright Policy for more detail. Email ftsales.support@ft.com to buy additional rights. http://www.ft.com/cms/s/0/15a2fd6a-f021-11e0-bc9d-00144feab49a.html#ixzz1mlv2Pbfy

        “Over the last couple of years offset demands from the developing world have gotten more and more arduous,” said Guy Anderson, chief analyst at Jane’s Defence Industry. “According to our calculations over the last 15 years an extra 75 countries have started demanding offsets.”
        Transparency International estimates that the value of total offsets now stands at $100bn and that offsets are now required by 130 countries buying defence equipment.
        At its heart, this push for offsets pits the purchasing country – which seeks high-level labour and technology moved to its shores – against the vendor company, which wants to maintain its hard-won technology.
        “You have this tension between the two players,” said Ron Matthews, a defence economist at Nanyang Technological University in Singapore.
        “Large defence groups do not want to impart technology because that’s their heritage. They’ve invested huge sums of money in gaining a tech edge and they’re not going to give that away. For the recipient countries, that’s what they want, because they see offsets as an opportunity to technologically leapfrog over various stages in the production and development cycle.”

      • in afara de faptul ca romanica este, si va fi in continuare,destinata sa fie numai piata de desfacere si nu de productie mai suntem fericiti si cu o clasa politica care are doar interesul de a fura si a vinde pe nimic mai tot ce este in tara.clasa asta politice(nu toata) ar vinde-o si pe masa ptr niscaiva banuti in cont.ajunge sa ti se faca scarba de atatea interese straine de tot c…. si de anumite persoane care nu fac altceva decat ‘infractiunea de tradare contra interelor statului’.la urma urmei asa a fost de cand lumea si pamantu.nu a fost perioada in istoria asta a tarii in care sa nu fi existat tradatori si vanduti.

  3. mai vazusi o stire ca fortele aeriene italiene tocmai au primit 6 astfel de avioane.

    http://www.upi.com/Business_News/Security-Industry/2012/02/17/Italian-air-force-receives-new-trainer/UPI-68201329477542/

    le-am vazut si eu la Bourget, foarte aratoase. o stire buna si pentru romani ca incep comenzile pentru M-346 – care pot coopera cu europenii ca offset pentru Spartan, ca sa imbunatateasca IAR XT cu multe componente de la M-346 – radar, armament, etc.

    daca exista dorinta, daca oamenii isi dau interesul cat de cat, se pot face multe.

  4. Fratii lui David au ales bine… Parca au „studiat” ei si IAR-ul, daca am fi sa dam crezare presei din anii ’90 ….

  5. Disprețul față de offset este tot atât de greu de înțeles ca și admirația față de Băsescu.

  6. Ai naibi rusi. Stiu cum sa bage pe git astora din NATO si nu numai lor, avioane al naibi de bune. http://www.ainonline.com/aviation-news/singapore-air-show/2012-02-14/yak-130-perfect-southeast-asia

  7. ma intreb daca noi am cere 30 de M-346 la Alenia tot la 1 miliard de dolari ar veni?…cred ca nu :)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *