Israel si Azerbaijan-ul isi intaresc relatiile. Tintele Iranul si Armenia.

Ce se banuia de ceva timp a fost confirmat (deocamdata dintr-o singura sursa, Stockholm International Peace Research Institute): Azerbaijanul a devenit primul cumparator al sistemului anti-aerian cu raza lunga Barak-8. Asta daca nu punem la socoteala si India, care este co-producator.

Foto: livefist.blogspot.com

Pe zi ce trece azerii se transforma intr-un fel de sauditi, din punctul de vedere al sursei de venituri (hidrocarburi) si al modului de cheltuire a lor (armament).
Cu diferenta majora al producatorilor: in timp ce sauditii prefera SUA sau Europa, azerii se orienteza catre israelieni si turci. Pe langa Lynx (varul mai tanar al LAROM-ului), UAV-uri si rachete navale, acum cumpara si rachete anti-aeriene. E drept ca au si S-300 din Rusia, dar probabil vor sa nu se bazeze prea mult pe echipamentul rusesc….

Barak-8

Foto: worldwide-defence.blogspot.com

Sint semne ca se pregateste inca o runda de “negocieri agresive” intre Azerbaijan si Armenia (sustinuta de Rusia) pe tema Nagorno-Karabah, ramane de vazut daca recenta campanie de achizitii a azerilor va avea efect.

Revenind la Barak-8, ar fi o alegere excelenta si pentru Romania, in cazul in care favoritii Patriot si Aster ar fi considerati prea scumpi, pana la urma Romania nu are nici macar banii Azerbaigianului.

Asta daca nu cumva vom opta pentru o solutie de super-criza si ne vom aminti de traditionala prietenie si cooperare militara romano-chineza si vom incerca o trecere etapizata de la SA-2/S-75/HQ-2 la HQ-9.
Sint unele analize care indica ca fezabila tehnic modernizarea complexelor SA-2 cu radare PESA chinezesti H-200 iar de acolo mai e doar un singur pas pana la inlocuirea rachetelor cu HQ-9. Daca am urmari un tranfer maxim de tehnologie, asta ar fi una din optiunile cele mai bune, chinezii fiind deschisi pentru transferul tehnologic, asa cum au indicat in cazul Turciei.

Totusi, ca si in cazul Turciei, NATO s-ar putea opune variantei chineze, din motivul asta HQ-9 ramane ultima optiune in cazul Romaniei.

Revenind la prietenia din ce in ce mai sincera dintre Israel si Azerbaijan, anumite surse dau ca sigura accesul avioanelor israeliene la bazele aezere de langa granita cu Iranul, in cazul in care conflictul va trece din faza de maraielilor, in cea de muscaturi la gat. Americanii chiar vad aceasta intarire a relatiei israelo-azere, ca pe o frana intr-o eventuala normalizare a relatilor cu Teheranul.

Sub titlul Israelul si-a cumparat aerodrom si numele sau este Azerbaijan, stirea a fost confirmata pe surse si in Israel si in SUA. Baza aeriana azera ar fi folosita de israelieni, nu atat pentru atacul direct asupra Iranului, ci mai mult pentru cresterea influentei in zona si ar putea fi folosita si baza pentru misiunile de salvarae a eventualilor piloti doborati pe teritoriul Iranian.

Un alt rod al prieteniei azero-israeline: Sistemul MLRS Lynx

Foto: .military-today.com

Ministrul Apararii de la Baku neaga insa o astfel de intelegere, cu toata fermitate, insa apropierea dintre cele doua tari, mai ales in planul relatiilor militare este destul de evidenta, in ultima perioada.

…si un Linx mai ciudat!

Foto: www.deagel.com

Sursa: militaryphotos & jpost.com & france24.com

Vali & friends

12 comentarii:

  1. Eu bag seama ca pe azeri ii mananca rau de tot .
    In cazul unui conflict cu Iranul, Azerbaijan o sa ajunga in mana rusilor iar Aliev o sa fie inlaturat fara probleme .

  2. Lynx-ul ala mai ciudat tare seamana a APRA-40 pe sasiu de DAC-665…ori ma lasa pe mine memoria???

  3. „În perioada 2 aprilie-1 septembrie, se va desfăşura, în România, exerciţiul multinaţional Black Sea Rotational Force 12 (BSRF-12), la care vor participa aproximativ 650 de militari din Armenia, Azerbaidjan, Republica Macedonia şi Statele Unite ale Americii.” mapn.

    Poate vedem o runda de palmi intre aia 😀

  4. 382 de T-72, BM-30 Smerch si S-300: astea sunt combinatia castigatoare – ce cumpara ei de la turci si israelieni sunt doar piese auxiliare (umplutura)

    In ceea ce priveste Romania, armata este la fel ca petrolu si resursele (concesionata)
    F-16 la Kogalniceanu si rachete la Deveselu. Sub control SUA 100%

  5. Ce țară e „Isreal”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *