MLI 8×8 Freccia
Astfel, guvernul de la Roma este dispus sa cheltuie sume uriase pentru dotare fortelor sale terestre (care intre noi fie vorba au cam fost lasate de caruta in ultimii ani in favoarea fortelor aeriene si navale), dar lasand la o parte bani in sine numerele vehiculate par un pic cam mari, mai ales daca ne uitam cu atentie la relieful Italiei si la lectiile invatate in timpul WW 2 atunci cand atat germanii cat si Aliatii au ajuns la aceeasi concluzie: tancurile nu fac prea multe parale in muntii italieni.
Cu toate acestea planurile Romei sunt mari si prevad achizitia a 132 de tancuri Kf-51 Panther (in acest caz cifra este similara cu cea vehiculata pentru Leopard 2A8) si nu mai putin de 1000 de MLI Kf-41 Lynx. La acestea se vor adauga si 140 de vehicule blindate cu destinatii speciale: geniu, tractare, recunoastere, poduri mobile etc.
Blindatele ar trebui sa intre in dotare in perioada 2025-2038. Insa sumele alocate, desi mari, nu par a ajunge nici macar pentru o parte a planului de achizitii, suma discutata oficial este de 8,2 miliarde de euro, iar daca tinem minte ca un singur batalion de tancuri (54 de unitati) sare de un milliard de euro putem concluziona ca mai trebuie niscai parale.
Sunt comentatori politici italieni care sustin ca aceste planuri sunt cu totul nesustenabile nu numai din punctul de vedere al cumpararii vehiculelor avute in plan dar si din pdv al mentinerii lor in stare operationala.
Iar semnele de intrebare sunt de bun simt atat timp cat astazi Italia detine in jur de 200 de MLI “Dardo” – vechicule pe senile si in jur de 300 de MLI 8×8 VBM Freccia, urmand ca numarul acestora sa creasca spre 600 de unitati. Iar in cazul Freccia discutam despre vehicule relativ noi, asadar ce vor face italienii cu atatea MLI-uri?
Revenind la relief, putem observa ca vulnerabilitatiile Italiei sunt mai ales la nivel de marina si forte aeriene aici unde s-au facut si cele mai mari investitii in ultimii 20 de ani cu rezultate remarcabile, dar pe zona de uscat, Italia este marginita in nord de Alpi si posibilitatiile unei forte de invazie sa atace masiv cu tancuri si MLI-uri dinspre nord sunt extrem de reduse, lasand la o parte faptul ca Italia are granita doar cu aliatii din NATO si UE.
Si atunci pentru ce au de gand politicienii de la Roma sa investeasca atat de mult in forte terestre dotate cu blindate grele?
Este o intrebare la care ramane sa gasim raspuns, dar per total, nu este nimic rau ca a treia economia a UE sa-si ia in serios acest rol si dpdv militar si sa-si asume astfel si cheltuielile aferente. N-ar fi rau ca mai toate tarile UE sa investeasca in fortele lor armate la nivelul la care au investit italienii, nemaidiscutand aici despre calitatea acestei tehnici si despre nivelul de implicare in programele de dotare a industriei nationale.
GeorgeGMT
Pentru a si avea ce disloca in alte zone in caz de nevoie. Apararea contra Rusiei e mai bine facuta in est decat sa astepti sa ajunga la granitele tale.
exact, se gândesc că mai bine își apără propriul teritoriu în adâncime, în Estul Europei, în caz de război, decât să lupte cu rușii prin munții lor…
😂😂😂. Ivanii să ajungă să lupte in Alpi?? Cea mai tare glumă pe anul ăsta. Iar italienii , după experiența din WW2, când au murit aiurea cu zecile de mii prin stepa rusească, nu cred că mai vor să repete experiența. Nici ei,nici teutonii. Și sper că nici noi !
Da pe Nipru mai merege, nu-i asa?
Daca se apuca nemtii sa isi rezolve de gazul rusesc prin est ca sa si-l ia singuri cu tot NATO in spatele lor si nu contra lor nu prea ii vad bine pe sovietici.
Wet dreams! Dacă aveau cea mai mică șansă o făceau până acum. Războiul ăsta a fost ptr NATO o lovitură in plex. Și au dat seama că tot ce au pregătit în ultimele decenii este obsolete. Trebuie să gândească pe repede înainte o altă strategie.
In WW2 armata iitaliana pe partea de forte terestre a fost extrem de prost dotata si pregatita. Unitatile lor de pe frontul de est erau sub ale noastre ca valoare combativa.
Asa e. Iar cele 1000 MLI sunt de fapt 1000 vehicule bazate pe platforma Lynx, de la MLI la ambulante, la vehicule de comanda, mortiere, anti-aeriene, etc.
Oricum , e doar un anunt, nu s-a votat sau comandat inca nimic.
Italienii shi-au invatat lectziile din WW2 si acum s-au pus pe treaba foarte serios. Ar fi de dorit ca Romania sa aibe mai multe relatii pe industria de aparare cu Italia.
Era o oferta mai de mult cu Iveco SuperAV amfibiu, daca nu ma inshel pt programul TBT 8×8. Intre timp se pare ca TBT 8×8 a devenit Piranha 5 care din pacate nu este amfibiu calitate atat de necesara in conditiile geografice ale Romaniei. Sper ca in cele din urma ArmRo sa aiba macar 300 TAB 8×8 noi, de ce nu facute dupa licenta IVECO Super AV. Nu stiu cat se va mai putea trage de TAB-77/-B33?
Bine ca a fost ales Trump sa pună dracului capăt războiul că lumea o ia razna.Ati uitat de primul și al doilea război mondial. Porcul când se sătura de bine începe sa dea cu râtul.
Poate se gândesc sa „pacifice” fosta lor colonie din Africa…unde au stat ca prostii cu petrol sub picioare și nu au știut iar acum au nevoie de energie.
Mai exista și varianta 2 – perceptia: vine Trump acușica și ii asculta pe toți- tu spune ce ai pregătit pe zona de apărare? Dar tu? Niet, nimic, nimicuta ? Nah,nah,nah…Bad boy 😉
Posibil elita politică de la Roma ea in considerare participarea la operațiuni militare pe alte teatre de cît peninsula apenina. Poate undeva in Polonia sau Romania. In cadrul unor forțe aliate pentru apărarea UE. Eu nu m-aș feri sa am prin Moldova vreo 30 000 soldați NATO. Cu tancuri și IFV.
Cum rușii tropăie neîncetat că li se cuvine să împărățească Europa măcar până la linia Swinoujscie-Trieste, italienii posibil a se pregăti pentru un asemenea dubios scenariu?!
Terestru, ar fi descoperiți în zona câmpiilor din preajma Udine și pot fi vulnerabili la un atac dinspre est, dinspre Slovenia, centrat pe direcția Palmanova (dealtfel, un superb oraș renascentist fortificat). Dar cine oare să-i atace pe italieni dinspre Slovenia? Poate că rușii, porniți dintr-o Ucraină zdrobită și traversând Ungaria cea rușinos de aliată? A nu se omite nici interesul insistent al ungurilor și chinezilor pentru Trieste.
Știu că poa’ să pară bizare aceste speculații, da. Dar sunt susținute de realitatea istorică nu foarte îndepărtată și de vulnerabilitatea terestră evidentă.
Nu prea crez. Ăsta e un joc de glezne în așteptarea inevitabilului. Adică ,stop joc la ukrii. Italia tocmai a alocat 15 melearde ptr 25 F35(15A și 10B) și 24 EF. Mult al dracu’. In plus,minunatul Panther nu prea există. Iar muniția lui de 130mm nu prea e creată. Și Macaronia probabil are o gălăgie de proiectile de 120. 8X8 urile le ar fi utile, Lincșii nu prea. In consecință,o bătuta pe loc să dea impresia că vor să se implice. Care implicare,in caz că va exista,o să fie susținută de estici. Polonia,balticii,cehii și noi. Că restul se vor face că plouă. Sau ninge !!🌧️⛈️🌨️
https://www.rid.it/shownews/6930/idv-ha-firmato-con-leonardo-un-accordo-preliminare-per-i-programmi-i-mbt-e-a2cs-aics
Deci și Iveco intra in afacerea transportoare , tancuri. Semnat un precontract prin care va livra motoarele și cutiile de viteza viitoarelor IFV. Plus ceva din viitoarele tancuri.
Cam 12-15 % din respectivele vehicule. IFV și Tank.
„Deci și Iveco intra in afacerea transportoare…”
Lo è sempre stato. 🙂
Mă bucur de articol că de mult doream sa comentez pe relația Italia- România..
Poate se știe (sau ar trebui) despre doctrina NATO in caz de atac de la Est și țările care ar trebui să sară în apărarea noastră..se știa de mult (geostrategia nu se schimbă) dar acum e oficial (Summitul NATO de la Vilnius) că pt Romania ar sari Grecia, Turcia și Italia.
https://romania.europalibera.org/a/nato-a-adoptat-planurile-de-aparare-in-caz-ca-este-atacata-romania-face-echipa-cu-bulgaria-turcia-grecia-italia-si-aliatii-din-balcani/32500535.html
Este cred logic să presupunem că este în interesul nostru ca aceste state sa fie puternice militar..
Este si o ocazie sa depășim dificultățile istorice (Dictatul de la Viena- Mussolini) și chiar sa dezvoltăm o relatie mai specială cu Italia cu acest prilej.
Pe înzestrare s-au făcut pași importanți..Spartanele.. camioanele tactice Iveco și fabrica de la Petrești.
Este excelent când auzim că Italia se întărește militar. La mai multe!
Nu prea se înțelege pe deplin (nici chiar pe forumul nostru) că o ITALIE SLABITA ÎNSEAMNĂ O ROMANIA SLĂBITĂ! Si invers..o cand sunt ei puternici pe înzestrare și noi ar trebui sa ne bucuram. Idem Grecia etc (conform NATO)..
Grecia în ciuda animozităților istorice a înțeles că este și în interesul ei sa aibă relații bune cu Italia (mai ales pe militar) și cumpără destul de mult de la Italia.
Și în același timp ar trebui și noi să renunțăm la niste prejudecăți de genul ” s au făcut de râs în WW2..etc.. chestii total ne contraproductive și care ar trebui lăsate în trecut..
Ăștia sunt..cu ăștia defilam..
Dar oricum Italia e forță în multe domenii..au produse in top 3 pe marină (FREMM, submarine Todaro NFS/Evo), muniție ghidată (torpile, vorbeam de Aster acum ceva zile), radare (Selex), turele, advanced trainer (M-346 Master..vin F-35 urile..credeți că vor face fata IAR-99? Gândiți vă ce salt tehnologic pt un pilot sa treacă de la Șoimul nostru la Lightning).
Nu are strica nici niste Centauro 2 complementare Abrams-urilor (că tot se face lobby pt reînființarea armei cavalerie)..dacă se decide să luăm elicoptere de atac lupta va fi probabil intre Apache și AW-249 Phoenix..la amfibii.. AAV-7 e o soluție de avarie/temporara poate 5-7 ani până la a lua ACV/Iveco SuperAV asta e viitorul..e doar o chestiune de timp probabil (și s-ar produce la Petrești). Și Shorad uri au (C-Ram Porcupine) pt programul anti drone.. programul pan-european UAV MALE Eurodrona e condus de Leonardo..cu motoare GE/Avio (fost Fiat Aerospace) Catalyst. Multe..creca nu e categorie de armament sa nu poata oferi Italia..
Romania are tot interesul să dezvolte o relație apropiată cu Italia cu prilejul asta..putem și noi să fim sub-contractori in programele astea..și amintesc și Eurocorveta.. exemplu de colaborare (numai sa dea înainte)
Avansam Intr un alt comentariu că poate ar fi mai bine sa ne unim programele de înzestrare pe modelul Eurocorveta că ar fi mai avantajos..UE da fonduri dacă se găsesc cel puțin 4 tari europene.
Pe MLI Italia vrea 1000, Romania cele 300 (298 mă rog), Grecia 500 și Portugalia cel puțin 300 (își înlocuiesc vechile M113) dacă nu chiar și TAB-urile Pandur II (încă 200).
Sunt niste cifre imense.. potențial 2000 de vehicule..valoare 10 miliarde de euro cel puțin. In loc sa dam banii ăștia doar pe achiziție mai bine ne uneam programele și dezvoltam un produs nou..se luau și bani europeni.. exista și o componentă de producție locală (produceam și noi niste componente..ne modernizam liniile de producție încremenite in anii 70-80.. perfecționarea personalului etc)..și ne împărțeam și licențele de export intre cei 4 (Portugalia lusofonia, Italia statele unde exportă tradițional etc)..luam și noi câteva țări (prin Africa sau Asia după posibilități) in caz de export..
Așa dam o căruță de bani dar amortizare din părți. Și creca câteva sute de milioane pe R&D ieșea un produs poate mai bun decât concurenta..Ascod, Redback etc..
Idem si pe alte programe..sunt multe categorii..
Scuzați pledoaria cam lunga dar e important, părerea mea, să înțelegem relația cu Italia..as aprecia că după relația specială cu SUA cea cu Italia vine pe locul 2 prin prisma doctrinei NATO..chiar înaintea celei (istorice) cu Franța.. părerea mea.
Articolul ar trebui sa ne bucure..orice înzestrare a Italiei e binevenita pt Romania..pe același topic oarecum mi se pare foarte interesant că Italia va deveni cel mai mare operator de F-35 după SUA (că UK taie bugetul pt comanda inițiala)..si au și singura fabrica din programul JSF din afara SUA..încă o chestie tare..când vor veni Lightning urile..încă un motiv să ne avem bine (pt mentenanță.. reparații..piese de schimb).
Japonia 🗾 nu fabrică ceva F-35?
Multumesc @Gabi S. de feedback..m am interesat și intr adevăr..
Știam că se închisese in Japonia și că cea din Italia rămăsese ultima..dar conform știrii asta se pare că încă produc și în Japonia..
https://www.janes.com/osint-insights/defence-news/japan-commits-to-local-f-35-production
„The Japanese Ministry of Defense (MoD) has confirmed plans to continue the local production of Lockheed Martin F-35 Lightning II Joint Strike Fighter aircraft. The move reverses a decision in late 2018 to cease local production at Japan’s final assembly and checkout (FACO) facility in Nagoya and instead focus on the localised maintenance, repair, overhaul and upgrade (MRO&U) of F-35s. That move was previously prompted by the high cost of building the F-35s at the facility.”
Oricum..in Asia sunt comenzi mult mai puține: ai Japonia 105, Coreea de Sud 60 și Singapore 12. Total 177.
In schimb in Europa (comenzi cel puțin) ai creca aproape 800 (dacă punem și Israelul și comenzile in stand-by ale Turciei).. E logic să ai fabrica pe termen lung în Europa.
De menționat și Germania care dorește ca avioanele (comandate total 45) sa fie fabricate in SUA (deși Italia e la o aruncătură de băț și mai ieftin- reduci transportul) dar se știe ce „respect” are Germania pt partenerii europeni câteodată..
UK care era Partener Nivel 1 (imediat după SUA client principal) comandase 150 dar a redus prima data la 138 iar apoi la 80 (posibil sa fie depășiti și de Olanda partener Nivel 2 cu 85 comandate, deși și ei au redus la 52). Italia (partener Nivel 2) comandase 131 și a redus la 115 dar sunt comenzi ferme deci tot va fi cel mai mare operator după SUA.
Sunt declarații contradictorii că se vor ține de comenzi țările..rămâne de văzut..
Bani aruncați aiurea pt că nu au vecini periculoși și relief pt așa ceva.Aviatia ,marina și rachetele sunt cele esențiale.Daca Ucraina avea suficient din astea nu mai auzeam de coloane de blindate rusești avansând terestru ,de avioane care lansează rachete contra lor sau de baterii de artilerie care să le lovească teritoriul de la distanta…Italienii vad că vor să facă cam ce fac și tantalaii noștri cu grelele Abrams când lor le trebuiesc câteva (macar 10) lansatoare gen Patriot,câteva sute(și nu zeci cum au comandat ei) de avioane si elicoptere rapide și macar câteva vedete torpiloare rapide susținute de multe baterii antiaeriene la țărm(nu doar mitraliere antidrone ci rachete cu rază scurtă și medie).Si dronele sunt bune dacă-s multe,copleșitoare(aeriene și navale) chiar daca unii le considera niste bărcuțe sau jucării inutile.Pana să ajungă la utilizare larga acel scump la achiziție laser cu preț de câțiva centi per foc (dar care în anumite condiții meteo și de bruiaj poate rata) o sa mai treacă niste zeci de ani(că ăla or să-l țină doar pt ei țările care au tehnologia să-l dezvolte).Așa că tantalaii de români mai bine s-ar uita la alții,nu la italieni și ar cumpăra macar inca o escadrila de Gripen și/sau Rafale +rachete și drone decât blindate utile doar când vrei sa cucerești tu pe altu…
Italia se înarmează pentru ca nu mai pot glumi cu:
Articolul 3
Pentru atingerea într-un mod cât mai eficient a obiectivelor acestui tratat, părțile, acționând individual sau colectiv, prin dezvoltarea propriilor mijloace și prin acordarea de sprijin reciproc în mod continuu și eficace, își vor menține și vor dezvolta capacitatea individuală și pe cea colectivă de a rezista unui atac armat.
Și pen’ca la TRIDENT JUNCTURE 18 le tremurau si penele de la pălărie.
Deci, nu e pentru ei, e pentru ceilalti.
Oricum, au avut grija sa pună termene generoase – probabil au învățat de la frații de ginta latina, autointitulati furnizori de securitate la M. NEAGRA
Au mai fost si altii care s-au facut de ras in 2018.