Iulie 2019, Permiteti sa raportez!

This entry is part 31 of 109 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< Iunie 2019, Permiteti sa raportez!August 2019, Permiteti sa raportez! >>

830 de comentarii:

  1. https://www.activenews.ro/stiri-politic/Provocarile-Ambasadei-Rusiei-si-adevaratii-agenti-ai-propagandei-rusesti-156696
    Nu ar trebui sa treaca neobservata atat comentariul ambasadei rusiei, scriu intentionat cu litera mica, si nici tacerea asurzitoare a asa numitei prese romanest!

    • Io nu zic că Omv-eul e fată mare, dar Serbanescu trage clopotele pt dragneev de le crapă….
      Și pt redevente mici, tot psd-ului trebuie să multumim…
      ?

    • m-ar mira… ar trebui sa aiba pe stoc avionica cu radarul respectiv, ca nu cred ca mai cumpara… Parerea mea e ca nu, pentru ca probabil piesele existente in cadrul stocului au cam fost epuizate in cei peste 15 ani de exploatare.

      • Nu stiu sincer ce sa zic. Intr-adevar dupa inmatriculare si dupa faptul ca zboara, e fost A. Cel putin camuflajul e de C?.

  2. Radarul Elta ELM-2032 este inca oferit la vanzare de catre israelieni https://www.iai.co.il/p/elm-2032

    • Am vazut, dovada cu muuuulti militari romani n-au nici o urma de onoare sau coloana vertebrala…
      Pe de alta parte ce dracu au in comun militari cu politistii?!

      • Din pacate da. Si trist sa te asociezi cu un astfel de om.
        Militarii cu politistii. Hmm. Nimic in opinia mea. Au in sens legislativ, ca dupa ce i se incheie raporturile de serviciu politistului trebuie sa se prezinte la Centru Militar de care apartine si gradul civil profesional se echivaleaza cu un grad militar, „arma politie”. Problema mea este ce ei au stagiu minim in grad 1 an(noi arpox 5 ) si nu au corelatii functie-grad-efectiv in subordine. Exista o oarecare corelatie functie-grad insa sincer asta mi se pare o palma data militarilor. Adica poti fi politist la un orasel mic, la buletine, ai 6 oameni in subordine si sa iesi la pensie comisar-sef adica colonel plin. Nu mi se pare ok situatia.
        Oprea incearca sa adune dupa el oameni, nu conteaza ce si cum, sau ca pune pere langa mere. Sper sa nu cunva sa ia ceva pozitii politice sau sindicale ca ii baga in „maro” pe cei care sunt militari activi.
        Coarna nu are ce sa stea langa un militar activ, nu am ceva cu Coarna insa daca militarul respectiv este perceput ca inteprinde activitati sindicale… hop consiliu de onoare.

        • Oprea este doar un gunoi de politruc, a dat-o in bara la alegerile trecute cu unpr, acum incearca altceva.
          Am avut ocazia sa-l cunosc personal si pe liderului altui sindicat al militarilor – Mircea Dogaru si de aici incolo concluzionez eu ca militarii nostri nu sunt nici patrioti, nici foarte destepti si nici nu merita pensiile pe care le primesc, nici sa iasa la pensie atat de tineri…

          • intrebarea e ce mai caută el in spatiul public si in culisele statului !

          • Nea George, te rog frumos.
            Nu ne compara cu aricii aia pansati care au devenit militari prin alianță, să zic așa… Știu o grămadă de militari adevărați, de toate gradele, care își văd de treaba lor, dar sunt eclipsați de euglene de genul celor mentionați de tine mai sus. Întradevăr, sunt mulți care îi urmează, dar totuși, hai să ne uităm la pădure, nu doar la câțiva copaci…
            Părerea mea, hîc…

        • Vezi ca din anul 2003, parca, evidenta populatiei nu mai apartine de MAI ci de primarii asa ca angajatii de acolo nu au statut si grade de politist.

    • frumoasă poza,la fel ca cea de la academia de studii de securitate?statul paralel in plină splendoare.
      până nu scăpăm de oligarhia uniformelor si gradelor din mapn,mai,sri,spp,sts,etc,samd vom avea acelasi statut de țară în derivă ca acum 30 de ani.
      la varful acestor instituții se afla o castă de privilegiati fara nimic in comun cu rigorile militare,uniformă,insemne si țara asta.
      această oligarhie trebuie sa fie răspunsul nostru in fața dusmanilor interni sau externi?!….o glumă proastă.
      mai trist este ca la umbra acestor lichele se dezvoltă viitoarele generatii de uniforme.

        • Apoi o sa isi dea seama ca DII in COT nu poate ancheta meletari, si inapoi cu dosarul la PG. Care dupa ce il studiaza alti enspe ani, isi declina competenta ( oricum nu are niciuna), il trimite inapoi la DIICOT. Si tot asa pana ies aia la penzia slavita. BAAAI Joianis, aparatoru’ democratiei, da mai iesi in plm si mai da din gura aia, !!

        • Nu e bătaie de joc , ci o luptă politică .
          Adică PSD , USR și diasporenii trebuie demonizați , ca să nu existe concurență serioasă in turul 2 împotriva lui KWI .
          Evident , lipsește Vatra și PRM , Noua Dreaptă etc .
          Sunt curios cine mai e pe post de țintă vie în mișcare pentru statul paralel , perpendicular și necoplanar …

          • Colegu, Iohannis nu are ce sa zica, ca nu-i procuror general al Republici si orice pozitie ia aici se pune ca imixtiune in justitie. Eu nu vad aici o mare problema. Pasul bautut pe loc nu-i din cauza procurorilor militari ci din cauza scretizarii documentelor operative. Secretizarea o face ministrul(ha!). Nu poti fi obligat sa desecretizezi decat daca are o hotarare judecatoreasca in acest sens. Dar nu ai probe cu ce sa mergi in instanta sa o obtii. Aici ii un cerc.Daca au delcinat competenta la DIICOT asta doar ca nu cumva sa mearga in instanta si sa le tranteasca dosarul inapoi ca nu sunt competenti (cred ca competenta materiala se numeste) sa ancheteze asa ceva. La DIICOT si DNA sunt detasati procurori militari.
            Mie sincer mi se pare ca au identificat ceva de competenta DIICOT si la chstile astea nu te joci.

            • Da, clar au identificat.
              Ceva asemanator au identificat si in dosarul mineriadei din 90.

              • Iulian, draga.
                Eu vorbesc de 2019, anul in care dosarul revolutiei s-a dus in instanta. Dan Voinea a stat cu curul pe dosar timp de aproape 20 de ani.
                Eu te inteleg ca ai acele resentimente fata de majoritatea structurilor statului dar eu trebuie sa cred ca macar unu isi ia munca in serios si crede in ceva mai mult. Da intru in spirala asta de pesimism, m-am dus peste mari si tari si nu stiu daca mai am puterea sa revin vreodata in tara mea.
                PS. Eu nu am demisionat ca mi-a varsat careva cafeaua. Te doare si facatul fara se fi baut ceva in viata ta sa vezi, colonei facut din soldati rezerva de Oprea sau locotenenti plini si capitani veniti pe filiera indirecta, cu studii facute la Spiru. Concursuri pentru functii dosite, spagi cerute pe fata pentru avansare. Si asta nu din micime sufleteasca si invidie ca bai eu de ce nu am 4 stele pe umar ci din respect pentru idealul de Armata si pentru bunicii si strabuncii mei care au suferit pe front.

                • PS.
                  Eu am avut treaba o data la parchetul miliar, ca martor. Un accident stupid al unui coleg, cercetat de parchet, ca asa-i legea. Oamenii de acolo, pe langa faptul ca erau tineri mi s-au parut de nota 10. Interactiunea cu ei mi-a lasat o impresie foarte buna. Nu vad de ce ar fi diferit la Bucuresti.

                  • eu am fost la parchetul militar anul trecut, sunt unul din cei 900 care au facut plangere penala dupa 10 august. Tot asa, interactiunea cu ei a fost una care mi-a lasat o impresie foarte buna.
                    referitor la dosarul asta impresia mea e ca nu au avut curajul sa intre tare in institutiile statului si s-au lasat pacaliti cu secretizarea aia de 2 lei, absolut nejustificata. Acolo lipseste cineva cu cojones

                    • Eu te inteleg colegul, si ma bucur ca ai intalnit oameni ok acolo, dar secretizarea a facut-o ministreasa si legea permite doar autoritatii care secretizeaza sa desecretizeze. Scurt si pe romaneste, o problema la tribunalele militare ii ca desi ai acces la date nu le poti pune intr-un dosar PUBLIC. Daca nu poti pune documentele in dosar public find inca clasificate ss-uri tu nu poti obtine condamnarea, ca judecatorii se pot pronunta doar pe probe. Chestile astea sunt mai de finete asa, necunoscute de marea majoritate, ca ministreasa nu a mintit cand a spus ca au pus actele la dispozitia procurorilor militari. Asa este le-au pus, aia au citit, si nu pot folosi nimic pana nu sunt declasificate.
                      Va zice baiatu’ ca mai stiu si eu una-alta de cand am lucrat la „autobaza”.

                      http://www.ziare.com/carmen-dan/ministru-de-interne/carmen-dan-insista-sa-contrazica-parchetul-instanta-decide-desecretizarea-unor-documente-1531624 :
                      „Aceasta a adaugat ca documentele nu sunt declasificate de ministru. „Nu ministrul dispune declasificarea, iar cererea de declasificare e in analiza unei comisii din cadrul ministerului si bineinteles ca, daca acea comisie va dispune in sensul declasificarii partiale a unor date din raport sau din celelalte documente depuse in dosar, vom proceda in consecinta”, a punctat ea.”
                      Ministrul desecretizeaza, dar dansa minte in situatia asta.
                      Sunt împuterniciți să atribuie unul dintre nivelurile de secretizare a informațiilor cu prilejul elaborării lor:
                      a) pentru informațiile strict secrete de importanta deosebita:
                      1. Președintele României;
                      2. președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților;
                      3. membrii Consiliului Suprem de Apărare a Tarii;
                      4. primul-ministru;
                      5. membrii Guvernului și secretarul general al Guvernului;
                      6. guvernatorul Băncii Naționale a României;
                      7. directorii serviciilor naționale de informații;
                      8. directorul Serviciului de Protecție și Paza;
                      9. directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale;
                      10. secretarul general al Senatului și secretarul general al Camerei Deputaților;
                      11. președintele Institutului Național de Statistica;
                      12. directorul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat;
                      13. alte autorități împuternicite de Președintele României sau de primul-ministru;
                      ––––––––
                      (10) Declasificarea ori trecerea la un nivel inferior de clasificare este realizată de persoanele sau autoritățile publice competente să aprobe clasificarea și nivelul de secretizare a informațiilor respective.

                  • parchetul militar este partea problemei dincolo de schimbul aparent de degeneratii.intodeauna a fost o pavaza pentru stabaraia cu grade,la adapostul lui s-au facut manevrele oligarhiei militare de dupa ’90.
                    trebuie epurata la fel ca tot sistemul public.

                • Yup. Deci mai avem 30 de ani in care unii-altii sa stea cu curul pe documente clasificate care cind se vor declasifica vom vedea ca nu era nimic important in ele.

                  Ne vedem in 2049. Hai noroc.

                  • Ok, sa-mi spui cum ii… Dar intre timp hai sa injuram tot de pe margine ca sigur se schimba ceva.

                    • Ti se pare ca doar injur de pe margine? 😀

                    • Ii injuram si din fata 🙂
                      Dar ce vreau eu sa spun ii ca mie mi-au lasat impesia oamenii aia ca vor sa faca ceva, ceva corect.
                      Nu ar fi prima data cand imi pun sperante in oameni si gresec si uite ca tot nu ma invat minte. Nu ar fi prima data cand vreau sa cred in ceva si acel ceva se dovedeste a fi o mizerie… etc. Dar daca cand nu voi mai avea aceste sperante, va trimit o vedere din vreo tara straina.
                      Dar cum am zis, vedem 2049. Daca mai traiesc si ai dreptate iti trimit o tabla de slanina, sa o iei cu tuica tare si grija la colesterol.

                    • In 2049 ultima grija a mea va fi colesterolul…

            • Suntem colegi , dar nu prea , eu am dat cu sapa candva , la 1473 , nu la 1512 🙂 , dar tot pe malul Cibinului .
              La voi era mai usor , doar hartogaraie , la noi era ” sus falceaua , jos falceaua , pentru lupta , pentru miscare, grup de contact , grup de sprijin , grup de rezerva ” , cunosteam Cincu foarte precis din cauza 152-ului …

              Cat despre jocurile politice si imixtiunea in porcojustitie , vom vedea cine a avut dreptate .
              Sper sa nu se lungeasca dosarul 10.08 la fel ca cele ale Revolutiei sau Mineriadei … asta ar confirma / infirma interventia unui partener strategic si transatlantic , motorul schimbarii in Romania moderna 🙂 .

              • Coleg de forum 🙂
                Pentru mine, poate sa aiba dreptate cine ar fi, dar sa raspunda nemernicii aia pentru ce au facut.
                Roman sa dea ordin la alt roman sa dea cu bata in… roman. Hidios.

              • Apropo de vecinii artileristi, faini oameni acolo. Era vorba sa mute unitatea prin 2008, ma bucur insa ca nu au facut-o.
                Pe parte de echipamente, ce ai lasata acolo, cam tot aia gasesti. Din pacate.

              • Unitatea voastra e departe de Cibin…Ce statuie era langa PC?

  3. Pierdut racheta Cipru Taskent. Declaram nula si proasta.Stoc vechi lovit IL-20.
    #rusi_siria

  4. Pai sa confiste banii de la interlopi, si ce mai scapa din taxa de protectie luata de politisti ( ca sa manace si gura lor de bugetari) se poate suplimenta bugetul de la penzii.

  5. Chinese military conducts anti-ship ballistic missile tests in the hotly contested South China Sea
    https://www.cnbc.com/2019/07/01/chinese-military-conducts-missile-tests-in-the-south-china-sea.html

  6. Este intersat cat de apropiate de realitate sunt sistemele S300 / S 400 si mai ales S 500 cu rachetel sale hipersonice. In practica pentru posibilii clienti cum se testeaza aceste echipamente? Ma ganesc ca si turcii si iranienii ar vrea sa vada o dovada ca pot sa intercepteze ceva ce ele. ( pt ca pana in prezent nu au fost interceptari de avioane F16 / F18 / Eurofighter etc. in Siria unde se afla S300 si S400. Cu atat mai mult inteceptari de F22 si F35…

    https://adevarul.ro/international/in-lume/intra-joc-s-500–game-changer-securitatea-globala-s-400-vandut-turciei-urmeaza-iranul-1_5d1b126e892c0bb0c6083396/index.html

  7. BREAKING Naval Group, declarată câștigătoare a contractului pentru corvetele militare

    Romtehnica SA, compania care a organizat licitația pentru corvetele militare destinate Forțelor Navale, a comunicat azi asocierii dintre compania franceză Naval Group și Șantierul Naval Constanța că a câștigat licitația pentru furnizarea de corvete, potrivit unui document consultat de G4Media.ro.

    Decizia vine pe fondul retragerii contestației depuse de compania italiană Fincantieri.

    https://www.g4media.ro/breaking-naval-group-declarata-castigatoare-a-contractului-pentru-corvetele-militare.html

  8. BREAKING Naval Group, declarată câștigătoare a contractului pentru corvetele militare

    Romtehnica SA, compania care a organizat licitația pentru corvetele militare destinate Forțelor Navale, a comunicat azi asocierii dintre compania franceză Naval Group și Șantierul Naval Constanța că a câștigat licitația pentru furnizarea de corvete, potrivit unui document consultat de G4Media.ro.

    https://www.g4media.ro/breaking-naval-group-declarata-castigatoare-a-contractului-pentru-corvetele-militare.html

  9. Au castigat licitatia pentru corvete cei de la Naval Group?

  10. Din ce film sau serial e asta?

  11. Incediu la bordul unui submarin al Flotei Nordului ruse, 14 morti confirmati
    https://www.hotnews.ro/stiri-international-23234954-ultima-ora-incendiu-bordulunui-submarin-rus-14-persoane-murit.htm

    The ministry says the ship was a deep-sea research submersible and was operating in Russian waters.

    • Capătu satului

      Cin sa fie, cin sa fie ?
      Submarin nuclear cu scop de cercetare
      Poate losharik – daca e losharik pierderea e mare
      Nu are înlocuitor

      • E un submarin de dimensiuni mici… E atașat de un sub Delta IV modificat. În comunicat se spune ca a ajuns la baza, echipajul fiind de 25 iar 14 au murit intoxicați… Cred ca incendiul a fost în minisub când era atașat de cel mare.

      • Unele surse spun ca despre Losarik ar fi vorba.

        • Capătu satului

          Si io am gasit losharik pe stirile protv
          Dacă au murit 14 inseamna ca a murit mai.mult de jumătate din echipaj, care e de 24 după unele date, toți ofițeri
          Nu se stie cat a afectat incendiul in interior
          Losharik este un submarin deosebit prin performantele de imersiune la adâncime de batiscaf

        • este vorba sigur de Losarik, si cica sub-ul a ajuns in buna stare la baza, doar echipajul s-a cam pierdut, in bunul stil rusesc, nu conteaza omul, fierul sa fie in buna stare.
          Acum intrebarea e, cat de bun mai e un sub care a avut un incendiu atat de puternic incat a omorat mai mult de jumatate din echipaj? Coca e din titan, dar restul probabil e cam dus, echipamente, instalatii, masini, etc

  12. Un nume… o garanție (Ursula von der Leyen) – prieteni știu de ce.

  13. Site-ul MApN atacat de hackeri.
    *editat Sa nu fi cazut pt. ca l-am asaltat noi ca sa vedem macar un comunicat! 🙂 🙁

  14. Scythia Minor

    Vladimir Putin a reacționat după tragedia din Marea Barents unde luni 14 ruși şi-au pierdut viaţa într-un incendiu la bordul unui ”submarin de cercetări” al armatei ruse. Printre morți se află 7 căpitani și 2 ”eroi ai Rusiei”, a precizat Putin.

    Preşedintele rus Vladimir Putin, extrem de criticat în 2000 pentru modul în care a gestionat catastrofa submersibilului Kursk, a reacționat numind incidentul o mare pierdere. ”Prezint cele mai sincere condoleanțe familiilor victimelor. Totul trebuie făcut pentru a le ajuta și sprijini”, a spus Putin. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, i-a raportat liderului rus despre moartea celor 14 ruși. Printre ei se află 7 căpitani de prim rang și doi ”eroi ai Rusiei”, relatează Kommersant. ”Nu era un vas normal, era unul de cercetare. Membrii echipajului erau profesioniști iar pierderea lor este una importantă pentru Rusia și flota noastră” a mai spus Putin.

    Tragedia anunțată oficial de ruși după o zi de la producerea ei
    Putin a cerut o anchetă amănunțită în acest caz. Autoritățile ruse au confirmat tragedia marți la o zi după producerea sa. Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, cei 14 morți s-au intoxicat în urma incendiului. Incendiul a fost stins, iar submarinul a revenit la baza sa, ceea ce înseamnă că există supravieţuitori.

    Armata rusă a oferit puţine detalii despre accidentul survenit luni la bordul misteriosului submersibil destinat – potrivit versiunii oficiale – să studieze mediile marine şi fundul oceanelor.

    Incendiul s-a declanşat în cursul unei operaţiuni de colectare a datelor subacvatice, potrivit armatei ruse, care precizează că submersibilul se află în prezent la baza sa din oraşul-port Severomorsk, regiunea Murmansk, în Arctica.

    O anchetă este efectuată de armata rusă pentru a determina cauzele incendiului, potrivit aceleiaşi surse, care nu precizează câţi marinari se aflau la bord în momentul accidentului.

    Anterior, portalul Severomorsk Life dezvăluia, citând surse, că în noaptea spre luni o explozie, urmată de un incendiu, a avut loc la bordul unui submarin din cadrul Flotei ruse a Nordului, iar persoanele rănite au fost transportate la spital, dar acest articol nu poate fi în prezent deschis.

    Potrivit unor surse citate de publicaţiile RBK şi Novaia Gazeta, submersibilul în cauză este un submarin nuclear de tipul AS-12, supranumit ”Loşarik”, după numele unui personaj dintr-un film de desene animate sovietic, din cauza formei sale neobişnuite.

    Puţine lucruri se cunosc despre AS-12, ceea ce se ştie este că nu are arme la bord şi poate ajunge la o adâncime de 6.000 de metri, echipajul său fiind constituit din 25 de persoane, potrivit Novaia Gazeta.

    Submarinul nuclear misterios, un ”dispozitiv de sabotaj”
    Cu câţiva ani în urmă, Pentagonul declarase că AS-12 reprezintă un dispozitiv de sabotaj care poate fi folosit pentru a distruge infrastructura subacvatică, notează Novaia Gazeta.

    Acest accident readuce în actualitate tragedia submarinului cu propulsie nucleară Kursk, mândria Flotei ruse a Nordului, care s-a scufundat în timpul unor manevre în Marea Barents, cu 118 de persoane la bord, la 12 august 2000, la începutul primului mandat prezidenţial al lui Vladimir Putin, aflat astăzi la al patrulea mandat.

    Una din torpile a explodat, antrenând distrugerea întregului stoc de muniţii şi trimiţând submarinul de 110 metri la fund. Douăzeci şi trei de membri ai echipajului au supravieţuit câteva zile după explozie, dar au murit pentru că nu au fost salvaţi la timp.

    Dispariţia Kursk rămâne până în ziua de astăzi cea mai gravă catastrofă din istoria marinei ruse, aruncând o umbră asupra preşedintelui Vladimir Putin, criticat aspru pentru modul în care a gestionat accidentul. Tragedia a marcat profund societatea rusă.

    În 2008, 20 de persoane au murit asfixiate la bordul submersibilului rusesc Nerpa în Marea Japoniei, după inhalarea de gaz freon emis de sistemul de stingere a incendiilor. Peste 200 de persoane se aflau la bordul submarinului, în contextul în care capacitatea acestuia era de 80 de persoane.

    În ultimii zece ani, trei incendii au izbucnit la bordul unor submarine ruseşti aflate în reparaţii. Specialiştii relevă probleme legate de disciplină şi de nerespectare a normelor de securitate pe şantierele navale.

    Numeroase alte accidente soldate cu victime au avut loc între anii 1960 şi 1970 implicând submarine, în principal sovietice, dar de asemenea americane, între care dispariţia USS Thresher, cu 129 de persoane la bord, dezastrul cu cele mai multe victime la acea dată.

    Rusia continuă să îşi consolideze prezenţa în Arctica, unde speră să devină prima putere economică şi militară, profitând în special de încălzirea globală şi de topirea gheţii, care ar putea să deschidă noi rute comerciale în Marele Nord.

    În ultimii ani, Moscova a redeschis în regiune mai multe baze militare care au fost abandonate după căderea URSS şi a consolidat efectivele Flotei ruse a Nordului.

  15. „MApN a decis să intre în programul de înzestrare al forţelor aeriene cu avioane de generaţia a V-a, F-35”, au declarat surse din MApN pentru „Adevărul”.
    https://adevarul.ro/news/eveniment/surse-ministerul-apararii-inzestreaza-armata-avioane-ultima-generatie-f-35-1_5d1c77c0892c0bb0c61131a5/index.html
    Sigur azi nu e 1 Aprilie ? 🙂

  16. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/rasturnare-de-situatie-politia-revine-cu-precizari-in-cazul-crimei-din-timis-1154682 – reincepem discutia cu armele, si ce drepturi avem sau trebuie sa stam linistiti sa vina un cretin din asta cu bata… si sa te omoare.
    Asta find la o zi dupa ce doi tigani au omorat in bataie un om care incerca sa aplaneze un conflict in trafic.

    • Si daca ai arme ce, se schimba ceva? Realitatea din tarile unde armele sunt la toate colturile arata ca astfel de fapte sunt mult mai dese, iar autoapararea e o gluma proasta. Tu stii sa folosesti o arma dar majoritatea nu are pregatirea ta. Chiar si tu poti fi surprins cand te plimbi, esti la cumparaturi, jogging, fotbal cu baietii, si nu ai arma la dispozitie gata de utilizare. Crezi ca vei fi mereu pregatit sa te aperi? Iar la americani un astfel de individ nu ar fi avut o bata la dispozitie ci un arsenal de arme e foc inclusive arme cu incarcatoare de mare capacitate, cu care ar fi putut face un adevarat macel.
      Deci despre ce vorbim?

      • 1. discutia nu-i atata de simpla dupa cum au dovedit Priam si RTI acum o luna. M-am substras de acolo ca era complexa treaba si imi lipseau date, statistice in special.
        2. cine dracu cumpara un arsenal de arme, legal-cu tot ceea ce presupune exercitarea in conditile legii a acestui drept, ca mai apoi sa comita infractiuni cu arma achizitionata legal. Deci respecti legea ca sa ai mijloacele necesare sa o incalci.
        2(1). Nu stiu cum ii la americani, nu traiesc in SUA, dar iti pot spune ce se intampla daca mergi cu arma in spatiu public, ce insemna sa ai permis de „open carry”, si in cate state ii interzis asa ceva.
        3. care sunt masurile concrete pe care statul le pune la dispozitie in conditile prezente. Cum imi garanteza dreptul legal la autoapare? Fie cu arma fie fara. Sunt deschis la orice tip de discutie, acel fara arme ma face curios. Pe langa asta nu imi amintesc un val de violenta atata de ridicat in ultimii ani.Poate a fost insa eu nu am date.
        4. Nu, nu sunt pregatit sa ma apar tot timpul, nu sunt chuck norris. Este vorba de sanse matematice aici.
        5. sunt de acord ca majoritar nu avem maturitatea de a opera/lucra/folsi armele in conditii de poligon daramite in conditii de atac.
        6. Argumentul de tipul „deci despre ce vorbim?” intra fix aici -> https://www.rumaniamilitary.ro/arta-razboiului-iulie-2019#comment-356363

        • Multi oameni cumpara arme, doar o minoritate comit masacre. Stiu om absolut normal, ofiter, care are acasa o colectie mare de arme albe. Nu inseamna ca are o problema.
          Dar atat timp cat armele le poti cumpara de la magazin, si nu doar pistoale, ci si arme de asalt, pe care cu modificari minime (acel celebru bump stock) le poti face sa traga in rafale, de aici pana la dezastru mai e doar un pas.
          Dreptul la autoaparare e o himera. Tu ai recunoscut ca nu te poti apara tot timpul. Nu te cunosc, dar din postarile tale am vazut ca ai fost militar o perioada de timp, si deci esti familiarizat cu tot felul de arme de foc. Mult mai mult ca unul ca mine care vede arme in filme si pe la parada militara. Pai daca tu, om antrenat nu te poti apara, de ce ar fi bine sa fie arme la liber? Cu ce ar ajuta in afara de faptul ca un nebun ca cel de azi ar avea mult mai usor acces la arme?
          Statistica arata ca in tarile unde armele de foc sunt restrictionate, criminalitatea violenta e mai redusa. Rar am avut crime folosind pistoale/pusti si de fiecare data reactia statului a fost rapida.
          La americani exista un val de masacre datorat in principal usurintei criminale cu care orice poate cumpara arme care pot trage un numar mare de gloante (arme de asalt, incarcatoare de capacitate mare, etc)
          Rolul statului este sa se asigure un mediu sigur, sa combata criminalitatea si totusi la noi isi face treaba destul de bine. Poti merge noaptea cam pe oriunde, nu exista cartiere scapate de sub control cum exista in multe tari.

          • Nu spun ca la liber, si asta dezbateam mai jos cu priam. Asta-i in fapt discutia si problema. Un nebun ca asta de mai jos nu poate pune mana pe arma. Exclus, la fel si cei doi cocalari cu antecendente.
            Situatia nu se schimba(cred) daca cei doi oameni aveau arme, nu apucau sa le foloseasca, nu le puteau cara asupra lor etc.
            In schimb ce discut, si as discuta cu mare interes, daca acest nivel de infractionalitate poate fi redus proactiv si reactiv. La capitolul proactiv, cat si daca arma poate influenta acest numar. Repet plec de la premisa ca persoane cu un comportament infactional nu achizitioneaza arme in mod legal. La fel un dispozitiv de angajare a inamicului care are abilitatea de a trage in rafala nu are ce cauta in circuit civil.
            Nu am date cu privire la reducerea faptelor volente in statele care admit detinerea de arme in mod greoi. Stiu in schimb si pot proba faptul ca in Elvetia armele sunt foarte raspandite, la fel si in Austria.
            Sursa:
            https://www.nationmaster.com/country-info/profiles/Austria/Crime
            https://www.nationmaster.com/country-info/profiles/Switzerland/Crime
            Eu nu am certitudini aici, eu intreb si vreau sa discut. Eu am o problema cu atitudinea de victima si faptul ca omul de rand, bine intentionat, a ajuns la cheremul scursurilor societatii.

            • @lt(rez
              La ce spui tu mai sus se adauga si Cehia, poate, cum mi-a atras atentia nicolae…
              ” Repet plec de la premisa ca persoane cu un comportament infactional nu achizitioneaza arme in mod legal. ” si in cazul armelor achizitionate legal, exista riscuri (accidente, acces neautorizat – nu i-a furat arma unul lui Badalau, parca?).

              • Da, si Cehia. Si Slovenia, eu ii urmaresc pe baietii(si fetele) astea cu interes maxim – https://www.youtube.com/user/PolenarTactical/videos . Aici sunt bine reglementate cluburile sportive de tir. Superb as spune.
                Da am citit si eu de incidentul badalau, asta este un exmplu bun de propunere de modificare legislativa. Retragerea permisului pe 7 ani si confiscarea tuturor armelor pe care le detii.
                Mi se pare echitabil.

        • Nu iti trebuie permis de port arma pentru „open carry” (in statele in care asa ceva se practica. Iti trebuie permis pentru „concealed carry.”

          • Din lege am luat, nu de la mine:
            Open carry allowed without permit except in Omaha, which restricts open carry of a loaded handgun. Persons with a concealed carry permit or an ->Omaha open carry permit<- are exempt from local restrictions. No local restrictions on open carry of long guns.
            More details
            Open carry without permit allowed. Local restrictions preempted. Carrying loaded long guns in a vehicle prohibited.[39]
            Federatie find, difera proabil ca unele nu au open carry permit.

            • Legea diferă de la stat la stat în Pennsylvania say Texas ai voie la open carry. In Texas nu îți trebuie concealed carry permit, in Pennsylvania da

              • De cand eram mic pot sa spun ca iubesc Texas si Dallas. Acolo stiu ca este o identitate statala extraordinar de puternica, ca parte din structura federativa. Ma fascineaza intreaga cultura texana nu doar faptul ca: You know he’s from Texas when hes gun rack, has a gun rack.
                Sper ca pana inchid ochii macar cateva poze sa pot face in Austin, Dallas, Houston, San Antonio…

                • Prefer in gun safe?. Austin si San Anton sunt foarte OK. Dallas și Houston juriul încă deliberează. Mai repede m-aș duce prin El Paso sau Galveston.

    • @lt(rez)
      Si daca ala in loc de bata avea un pistol? Ce facea batrana atacata? Sau sotii >50 de ani ce alergau prin parc?
      Sunt foarte sigure statele alea, Siria, Iraq, Afganistan, unde fiecare are o arma…
      Sau cu ce te ajuta un 9 mm in buzunar, in cazul atacului de la concertul din State, cu ala tragand cu arme de asalt, de la inaltime, din hotel?
      Recrudescenta violentei in RO e data de modificarea legislatiei penale si de eliberarile pe motiv de recurs compensatoriu, nu de lipsa accesului la armele de foc.
      O solutie simpla, renuntarea la aglutinarea pedepsei, fara contopiri, ai furat de 3 ori, executi trei pedepse pentru furt, ca acte distincte. Agolmeram puscariile, facem altele noi, platim, dar vorbim de securitate sociala.

      • fara eliberare dupa executarea a 1/2 sau 2/3 din din pedeapsa, fara bonusuri (zile compensate) si/sau eliberare conditionata daca nu s-a recuperat prejudiciul integral, pedepse mult mai aspre la infractiuni de coruptie si confiscare extinsa la toata familia/rude, etc

      • @Priam, intreb, sti ca eu nu-s din ala cu idei fixe, baute in cuie. Ma pregatesc de un articol, in colaborare cu un domn avocat pe tema asta.
        Absolut de acord, eu nu sunt jurist dar din ce citesc inteleg ca la noi in dreptul penal functioneaza un cumul juridic si in alte aprti un cumul artimetic, matematic. Exact cum spui.
        Da, as vrea sa vad mai multe inchisori, si personalul de acolo bine platit si echipat si eu cred, personal, ca aia cu recuperatul inidvidului de societate este un „bullshit”. Omul trebuie pedepsit pentru prostiile care le face.
        Te intreb deci, care crezi tu ar fi efectul la nivel psihologic social sa ai o populatie mai inarmata(fara PM 5.45 si 7,62 in casa) dar cum spuneam o populatie mai inarmata in raport cu aceste incidente? Ca sigur doi tigani cu antecendente violente nu puteau sa obtina legal arma, cu atat mai putin un drogangiu.
        Cu pistolul, parere mea este nevoie de ani de zile, trageri lunare sa poti spune ca ai o stapanire medie spre buna a armei. De regula astea nu-s disponibile nici pentru personal militar sau politienesc activ.

        • subscriu la toate propunerile. Ai savarist fapte cu violenta, intentionata, kanci eliberare conditionata. Ma doare in fund ca in inchisoare a fost Sf. Petru in persoana.

        • Trag în fiecare lună 50 de 9mm, recreational. Nu as face fata unui atac prin surprindere, presupunând că as avea armă tot timpul la mine, purtată cu cartus pe teava si siguranță pusă, în holster. Si am ceva antecedente în sporturi de contact…
          Am urmărit peste 500 de filme cu atacuri reale de cuțit, distante scurte sau foarte scurte, dacă cel atacat are armă o cam ia pe coajă. Oameni foarte bine antrenați zic ca e greu sa ripostezi împotriva unui atac determinat.
          Soluția, din punctul meu de vedere e o politie ca afara, bani, bani, bani băgati în pregătire, selecție, salarizare, proceduri.
          Schimbarea legislației penale, la înfractiunile cu intenție spor de pedeapsă la recidivă, 50%, apoi 100%, apoi cumularea pedepselor, fără liberari condiționate, compensatorii etc
          Nu doar spitalele sunt proaste în România…

        • Nu rezolvi nimic cu arme sau fără, vezi și sumedenia de crime comise cu cuțitul în Londra

          Mult mai indicată e educația de securitate, să înveți oamenii ce să facă ca să prevină situațiile conflictuale, sau măcar să nu le agraveze. Să înveți să nu te împotrivești la orice fleac. Să înveți să nu te bagi singur în altercații idioate pentru te miri ce, pentru un loc de parcare de exemplu. Să te gândești să te protejezi pe tine și pe cei din jur. Să fi gata să renunți la orice bun de valoare. La punctul ăsta se greșește cel mai mult, oamenii nu sunt conștienți că se poate termina mai rău decât fără un ceas lipsă. Să fii conștient că există provocări: unii ies pe stradă și caută pur și simplu cu lumânarea să calce pe cineva pe cap, sunt drogați, sunt criminali. Să te ferești e cel mai indicat, să fugi, să eviți, chiar dacă ai antrenament, căci orice conflict e o bătaie cu noroi: n-ai cum să ieși câștigat.

          • Eu as fi de acord doar cu arme non letale, pistol cu bile de cauciuc spre exemplu. Permis obtinut in conditii mai usoare pentru persoane care nu au antecedente nici macar contraventionale pentru liniste publica etc. Instruire si targeri obligatorii pe banii individului.
            Arme letale nu as pune nici macar im discutie.

          • @omul
            Unde sa fug, bre, la 50 de ani ?
            Dupa 100m, daca nu m-a ajuns, oricum raman fara aer.
            Mai bine raman pe loc, poate-i dau o smetie norocoasa.

      • Nu exista solutie completa la astfel de situatii. Exista paleative, unele sociale, altele legislative, etc. Cele sociale sunt complexe: educatie in cadrul binomului familie-scoala, educatie indusa in cadrul a cat mai multor canale TV (englezii sunt tatici la chestia asta, aproape neexistand program tv fara o soparlita de gen british the best), educatie prin intermediul IT (in loc de tot felul de reclame idioate, clipuri educative platite de stat). Cele legislative sunt un pic mai simplute si pot fi urmate exemplele din dreptul anglo-saxon unde individualizarea pedepselor e simpla si eficienta. Adica, la pluralitatea de infractiuni, nu se aplica o contopire a pedepselor ci se face o suma aritmetica a pedepselor aplicabile infractiunilor, rezultand cifre de zeci sau sute de ani de parnaie, in cazul celor deosebit de grave cu pluralitate de victime, etc.
        Am avut in cadrul unui seminar pe tema asta, un exemplu concludent: un dezaxat eliberat conditionat (alta ‘institutie’ cu care nu sunt complet de acord), si-a ucis familia odata ajuns acasa, adica pe tasu, pe masa si pisica. L-au intrebat anchetatorii de ce si-a ucis si pisica si a raspuns senin ca a hacuit-o pt ca misca ceva prin casa si-l deranja miscarea !!! Ce dracu sa-l mai reinserezi social pe ala ce sa mai astepte societatea de la el pe viitor decat recidiva la recidiva? Asa ca l-au mai lasat vreo cativa ani la zdup dupa care i-au administrat injectia.
        Deci, ca sa nu scriu romane, ‘solutia’ completa nu exista. Exista semi solutii, dar astea se iau in cadrul unor societati ajunse la un anume stadiu al dezvoltarii, unde binomul ala familie-scoala e bine inteles si politicienii se mai gandesc si la binele prostimii nu numai la a le fura banii.

  17. Povesti despre S-400 si F-35.
    Explicà bine interactiunea, plus alte povesti.

    „To put it more precisely, stealth technology is aimed at reducing the observability to radars operating at specific angles and at specific frequencies. By modulating the frequencies and angles of operations of multiple S-400 systems, one could find the weak spots of the F-35 and, more important, its unique radar returns. By feeding such data into signal processing software, the chances of detection increases markedly – one country would be able to more accurately ignore false positives and more carefully avoid false negative. In other words, if you know what you are looking for, you can more easily find it.”

    https://thediplomat.com/2019/07/mauro-gilli-selling-the-f-35-to-countries-operating-the-s-400-is-a-bad-idea/

    • MirceaS daca imi permiti :
      Potus adica Mr. Trump ne spune in mod repetat „You can’t see it! It’s invisible” oups. Trebuie sa il credem pe cuvant ca si pe toti ce din US. Daca spun ei ceva atunci asta e realitatea, nu mai conteaza ce spun legile fizicii.
      Uite o fraza amuzanta:
      „F35 Lightning Fightning fighters. This is an incredible plane. It’s stealth; you can’t see it. So when I talk to even people from the other side, they’re trying to order our plane. They like the fact that you can’t see it. I said, ‘How would it do in battle with your plane?’ They say, ‘Well, we have one problem: We can’t see your plane.’ That’s a big problem. Stealth. Super Stealth. The best in the world”
      Mai multe declarati mai jos.
      https://www.google.com/amp/s/taskandpurpose.com/does-trump-think-stealth-fighter-jet-invisible-investigation/amp/
      Ei, asta m-a convins chiar si pe mine, care eram sceptic inainte de a le descoperi. :))

      Intre timp, in wild wild est, ivanii inca traiesc cu impresia ca pot detecta avioane invizibile, propaganda lor nu poate accepta asta.
      https://youtu.be/sY4nzYTyJoA
      Poate cineva sa le spuna astora sa nu se mai chinuie degeaba? :))

      • ты уже заработал пятьсот рублей?

      • AlexIS

        1. Cred ca am scris pe aici ca invizibil inseamna de fapt altceva si care este miza ( https://www.rumaniamilitary.ro/tehnologii-episodul-16-ping-pong-ecuatia-si-studiu-de-caz )
        2. Din punct de vedere realist, filmul ala e propaganda. De ce:
        – apelul la istoria mamei rusii
        – ridica o drona (cevacopter) la citiva km de un radar si il detecteaza in modul de analiza al unei zone anume (stiau unde e)
        – nu specifica RCS a ceva-copterului
        – nu specifica puterea de emisie folosita si frecventa
        – filmul este destinat celor care nu au avut nici o tangenta cu domeniul (99.9% din populatie)
        – canalul de distributie este trompeta sovietica

        Deci, de fapt, au demonstrat ceva ce de fapt era cunoscut. Si nu neaga nimeni.

        • Eram doar ironic, Iulian. Stiu ca majoritatea de aici cunosc acest fapt, am citit articolul pe care l-ai scris si chiar am ramas placut surprins ca am dat peste el and cautand ceva despre radare
          si alte chestii (termeni pe care i-ai folosit in articol) si a aparut site-ul asta in cautari.
          Mi se pare foarte nostim pe de-o parte cum functioneaza propaganda de ambele tabere si cum rup unii tastaturile in doua si intra in panica cand ii contrazici cu argumente. :)) tot respectul pentru tine. Desi am observat ca sunt pus la „pedepsiti” si nu imi voi mai da cu parerea ca deranjez (am deranjat de fapt), voi citi in continuare articolele. Va doresc sa o tineti tot asa ca faceti bine ce faceti!
          Peace!

  18. Segment Major

    Ursula von der Leyen, nominalizata si posibil noua sefa a Comisiei Europene! Cu sprijinul Grupului de la Visegrad, pe mana cu Anghelutza, evident.
    Sa te tii neicusorule, de-acum, programe de inarmare ce n-au vazut Parisul, Berlinul si Tirana la un loc!
    Cel mai slab ministru german al apararii, cu bube la contracte de consultanta, cu un buget penibil subiect de scandal cu americanii, avea toate datele sa devina succesoarea lui Junker.
    Mama, ce vise umede de-acum incolo! Noul avion european gen. V, noul tanc european si noul soldat european ce va putea intra in ce toaleta doreste, cu tot cu coada de matura. So cool!

    • 1. Confunzi Germania cu Romania, bube la contractele de consultanta, ce? Cum? Sursa? Vorbesti de tara in care la acuzatia de plagiat presedintele federal si-a dat demisia. Deci a fost acuzat doar si el si-a dat demisia.
      2. Nu-am priceput ce cauta visegradul in ecuatia asta, am priceput unde bati in schimb. Deci sursa, ceva?
      3. Angela? Angela are spume la gura ca propunerea a venit de la Macron (Sursa: https://www.politico.eu/article/emmanuel-macron-brussels-horsetrading-is-a-win-lagarde-von-der-leyen/) . Van der Leyen desi prietena cu Merkel a fost trasa pe linie moarta, ca latura conservatoare din CDU ar fi vrut-o cancelar dupa ce se retrage Angela(Sursa: https://www.thelocal.de/20190703/who-is-germanys-ursula-von-der-leyen-the-merkel-ally-proposed-new-eu-commission-president )
      3.1. Un conservator in varful uniuni… hmm… mie asta imi surade decat un socialist.
      4. Macron a castigat detasat meciul cum ii si normal.
      5. Bugetul federal al apararii nu-i ceva ce ministrul poate influenta. Bugetul apararii in multe tari EU este rezultatul labarelilor pacifiste din 90 in prezent si demilitarizarii voluntare. In Franta seful SMAp si-a dat demisia datorita reducerilor bugetare, apararea find sacul de box al Europei de ani buni: https://www.agerpres.ro/externe/2017/07/19/franta-seful-statului-major-interarme-a-demisionat-in-urma-unor-neintelegeri-cu-presedintele-macron-12-22-36
      Surse:
      https://www.theguardian.com/world/2010/feb/23/pacification-europe-security-threat-us-nato
      https://www.ecfr.eu/page/-/ECFR40_DEMILITARISATION_BRIEF_AW.pdf

      • Segment Major

        @lt(rez): ‘tenente, acu fara suparare, vrei sa-ti fac eu revista presei ca sa afli de scandalurile prvivind contractele de consultanta ale Bundeswehr sau informatia ca G4 a votat pentru Ursula? Oi fi eu grad inferior, da’ nici chiar asa!
        Ai tot internetul la dispozitie, sau sugerezi ca inventez eu chestii? Uite, chiar nu-ti dau nici o sursa, nici artticole DW in romana, nici presa in lb. engleza. Cine cauta, gaseste. Cum le-am gasit eu, asa le vei gasi si tu. Inclusiv informatia ca ar fi plagiat teza de doctorat. Vreo 20% numai, si fara niciun fel de demisie.
        Eu nu stiu cum a fost trasa pe linie moarta Ursula de Anghelutza, Ursula a fost ministru in TOATE guvernele Anghelutzei, din 2008 pana azi, as vrea si eu sa ma traga cineva pe linie moarta in felul asta. Daca te referi la functia de cancelar, asta-i altceva, aici nu te contrazic.
        Cat despre conservatorismul unei crestin-democrate care promoveaza transgenderismul in armata, „casatoria” homosexuala si adoptiile de copii de catre homosexuali, a se slabi! Si eu prefer un conservator unui socialist, dar realitatea e foarte diferita.
        Despre buget, raspundere zero a unui ministru pentru bugetul ministerului sau???Parerea ta! Parerea mea e ca in totdeauna un ministru va avea raspundere politica pentru ministerul pe care-l conduce. Mai ales in ce priveste bugetul, care e e oglindirea financiara a politicii guvernamentale.

          • Deci stai un pic, pe langa un sir de acuzatii, fondate sau nu. Femeia asta cere insaprirea tonului fata de Putin/Rusia si ii de porc. Ia pozitie contra – scrie in articolul trimis de tine.
            „von der Leyen a cerut în 2018 înăsprirea tonului faţă de Putin.”- deci dupa autorul articolului, asta ii idioata.
            Mai mult nu sustine ideea migrarii masive, si adreseaza problema, impund blocaje, reducand fuxul de la 5000 pe zi, la 30-40. Si tot ii de porc.
            https://www.handelsblatt.com/today/politics/handelsblatt-interview-von-der-leyen-we-must-stand-united/23565632.html?ticket=ST-3154859-r4IbRsUC6P14AnDhb4O2-ap1
            E ok, eu foicial nu mai inteleg lumea.

            • Acum, de contracte de consultanta suspecte nu stiu nimic, dar sub augusta ministra, Germania are munitie pentru max 10 Eurofighter, pilotii zboara putin, aia de pe elicoptere fac ore la scoli de pilotaj private, militari folosesc cozi de matura pe most de MG3, submarinele stau toate la reparatii si mai stiu o gramada, toate din parlamentul lor…
              Madama asta n-are fata de nimic altceva decat de politruca.

              • Poate, eu constat numai ca toata lumea are certitudini despre o persoana despre care nu stim mare branza. Si asta este intrigant/interesant pentru mine.

        • Observ ca ii o practica generala asta cu bashingul Germaniei, si pe la noi si prin alte parti.
          Stai un pic ca le pui pe toate in oala.Nu ti-am spus ca inventezi. Sunt curios de unde vin informatile ca se bate cap-in-cap cu tot ce gasesc eu. Daca sunt de la publicatile lui Schultz, da. E ok.
          Raspundere politica este rapsundere politica, dimensiunea financiara… cum spui tu, a se slabi. Orice ministru vrea buget nu gluma, primesti in functie de prioritate iar aprarea a fost ultima pe lista, asa cum este in toata europa.
          Nu stiu ce campanie pro-transgender a facut ea. Nu am datele astea. Stiu ca a avut meciuri pe tema asta, ea find casatorita cu un barbat si mama a 7 copii. Da 7, nu 1. Germania adoptand (si) ea acesta pozitie ca deh, a spus doar atat: „Homosexualii si cei transgender se pot inscrie in randurile Bundeswehr”. Cred ca fost un fel de pedeapsa find pasibila de sanctiuni. Da, stiu sa fi normal, cu 7 copii acasa, a ajuns o problema.
          Asta cu transgenderu ii o porcarie pe care o gasesti asa:
          1.”From the creation of the United States military to 1960, there was no ban on transgender people from serving or enlisting the United States military. From 1960 to June 30, 2016, there was a blanket ban on all transgender people from serving and enlisting in the United States military. From June 30, 2016 to April 11, 2019, transgender personnel in the United States military were allowed to serve in their preferred gender upon completing transition. From January 1, 2018 to April 11, 2019, transgender individals could enlist in the United States military under the condition of being stable for 18 months in their preferred or biological gender.”
          2. As of 2014, the United Kingdom allowed transgender people to serve openly in its military forces.[18] The policy of inclusion was reportedly still in effect in 2017.[3]
          3. As of 2014, Spain allowed transgender people to serve openly in its military forces.[18] The policy of inclusion was reportedly still in effect in 2017.[3]
          4. As of 2014, France allowed transgender people to serve openly in its military forces.[18] The policy of inclusion was reportedly still in effect in 2017.[3]
          Si te mai las cu un link, chiar daca ii in germna.
          https://www.heise.de/tp/features/Ursula-von-der-Leyen-und-die-religioesen-Fanatiker-3386321.html
          A fost numita „prientena” cu fanaticii religiosi. Deci da, daca mergi la biserica, esti fanatic. Asa direct.
          Cum am perceput eu ce ai scris tu:
          Germania si doar germania aplauda frenetic transgendarii, ignorarea de politica responsabila in materie de aparare este doar in Germania si tanti asta cu Merkel sunt de vina.
          Uita-te in Europa la nivel general, vezi ca problemele sunt generale. Ca va face ceva sau nu, asta ramane de vazut.

      • @lt: presupun ca SM se refera la acest articol: https://adevarul.ro/international/europa/cine-castiga-propulsarea-ursulei-von-der-leyen-carma-uea-1_5d1ca386892c0bb0c612cbae/index.html sunt insirate aici mai toate faptele de arme ale madamei cu pricina. Pornind de la acest articol, daca nu erai deja in tema si vrei ceva mai multe detalii, iti dau mai jos cateva link-uri (si evident, poti cauta si pe net surse suplimentare)
        Despre nava scoala a marinei germane:
        https://navaltoday.com/2018/03/21/germany-will-return-60-year-old-sail-training-ship-to-sea-despite-e135m-repair-bill/
        Despre cozile de matura pe post de arme:
        https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/11420627/German-army-used-broomsticks-instead-of-guns-during-training.html
        Plagiat la doctorat:
        https://www.zeit.de/politik/deutschland/2016-03/ursula-von-der-leyen-doktortitel-plagiat

        Despre gluma care a devenit armata germana (cantitate in dotari, submarine fara echipaje, nave cu tonaj de super-fregata si armament de iaht de placere sau care plutesc doar canarisite) s-a mai discutat si pe aici, asa ca nu insist. In schimb doamna s-a concentrat pe promovarea egalitatii intre sexe in armata (dar cu bareme diferite, ca doar no sa alerge o Frau la fel de repede ca un Herr, nein?), drepturi LGBT si alte teme de maxima importanta pentru o forta de aparare decenta. O campiona a formelor fara fond. Exact ce are nevoie UE acum.

        Sunt pro-uropean convins, dar imi e din ce in ce mai clar ca ne sapam singuri groapa, in numele unui „progresism” care nu aduce nici un progres.

        • Si eu sun pro-ue.
          Repet, nu mi se pare ca s-a axat pe protransgender, si linkurile trimise mai sus cred ca dovedesc asta. Este o politica generala de acceptare, am enuntat tarile.
          Poftim si pe Mad Dog Mattis: https://www.youtube.com/watch?v=woFV5Od3LLw
          Ca sa fiu clar, eu nu-s de acord cu asa ceva, nu ii agreez, nu imi plac.
          Asta cu bareme diferite, am scris si eu, asa-i si la noi. Ca nu-i corect, stiu. Stai linistit la instructie ajugi sa cari si bucati de echipament la muieri, tu barbat find, si tot ele sunt discriminate.
          Daca ii plagiat trebuia sa-i retraga titlul. Presedintele isi da demisia pt acuzatie. Dar din articol nu pricep cum au concluzionat ca-i plagiat, si nu s-a intamplat nimic. La ei nu-i ca la noi.
          Sunt niste probleme la statul lor major, nimeni nu poate contesta asta, dar optica problemei imi pare a fi fundamental gresita. Spre exemplu, la situatia transcedracusunt, dupa cum observi o dam bine de tot in continuare cu Germania, de parca nu am listat niste tari mai sus. Discutia putem sa o focalizam pe germania daca peste tot in lume ar fi ban pe cestia asta si doar gemania ar accepta sau daca ar fi discriminare pozitiva in Germania. Adica locuri pentru transcedracusunt. Ambele teze false.
          Inaptitudinea militara germana este rezultatul a 70 de ani de labareli educate si raseducate in mentalul social. Gaseste cativa cu orgini serioase prusace si da-le mana libera cam 20 de ani. Asa cam de prin 1919 in 1939.
          Nu mi se pare „progresista”, ci din in din contra.

          • Segment Major

            @lt(rez): hai ca am ajuns acasa si uite linkuri:

            despre sprijinul dat de Grupul de la Visegrad (nu bat nicaieri cu asta, dar e un fapt demn de mentionat):
            https://adevarul.ro/international/europa/conducereaue-afacere-germano-franceza-feminin-1_5d1bb7e4892c0bb0c60c3e65/index.html
            precum si linkul dat de @Mihai, tot de pe „Adevarul”

            Despre problemele cu contractele de consultanta si starea armatei:
            https://evz.ro/macron-merkel-ursula-comisia-europeana.html?v=347635&page=2
            si siteul Politico, un site favorabil Ursulei:
            https://www.politico.eu/article/ursula-von-der-leyen-biography-career-inconvenient-truth/
            https://www.politico.eu/article/germany-biggest-enemy-threadbare-army-bundeswehr/

            Nu am spus ca „Germania si doar Germania” legat de tansgenderism, homosexualitate, adoptii, nicidecum, am spus ca astea au fost promovate de Ursula in Germania din calitatea ei de politician crestin-democrat (sigur, dimpreuna cu Anghelutza). fie ca ministru al muncii fie ca ministru al apararii. Iar asta numai conservatoare nu o arata, si poate explica de ce a avut sustinerea lui Macron. E de fapt o progresista mascata. Sau in orice caz, o oportunista care „se da dupa trend”, adica dupa cum bate vantul.
            Ca sa rezum, problema mea cu U.von der Leyen nu e pozitia fata de Putin (mai ales in contextul politicii germane fata de Rusia, vezi un Sigmar Gabriel) sau ca oficial nu sustine migratia, Doamne-fereste!
            Problema mea e contraperformanta ei ca ministru al apararii timp de sase (6) ani, in tara cu cel mai mare PIB din UE. Mi se pare aiurea ca tocmai un asemenea politician sa ajunga presedintele Comisiei Europene. De-asta sint foarte sceptic si in legatura cu viitorul programelor europene de inzestrare.

          • Pai sa le luam pe rand ( si apoi promit sa ma opresc):
            1) asta cu transgenderi, gay, egalitate, draci, laci: ai dreptate, nu e Germania singura tara, asta e tendinta generala in tarile democratice. Nu e un lucru rau neaparat, dar mi se pare ca prioritatile ar fi totusi atlele, fie si doar la capitolul resurse umane.
            2) repararea lui Gorch Fock: devizul ala de reparatii e unflat serios, 135 de milioane e pretul unui iaht de lux maricel
            3) cu plagiat-ul: aici lucrurile par mai subiective, unde se termina omisiunea si unde incepe intentia. 27 de pagini mie imi par cam mult, dar eu nu am doctorat si nici nu fac parte din vreo comisie de analiza, asa ca e doar o opinie strict personala.
            4) Incapapcitate militara si tot restul: nu zic ca doamna in cauza poarta toata vina, dar ce a facut pentru ameliorarea situatiei, ca mie mi se pare ca merge din rau in mai rau?

            In fine, poate gresesc, dar mie mi se pare ca nu o recomanda nimic pentru pozitia asta.

            • Ok, am clarificat.In regula.
              Despre reparatii, nu pot vorbi, nu sunt expert in domeniu nu stiu daca cifra este mare sau mica.
              De ce eu cred ca trebuie sa ii dam o sansa, si daca gresesc, asta este nu este prima si nici ultima:
              a. Stiam de vocea critica la Putin, poate o face de ochii lumii iar „camuflat” sta De+Ru=Love. Dar as vrea sa fie consecventa si sa dea tonul ala „mai aspru” de care zicea la adresa Rusiei. Daca minte, asta e, eu nu pot sa stiu.
              b. Contraperformanta ca ministru. Aici am o rezerva. Cabinetul in general da o politica in materie de aparare, ministrul executa. De la Merkel nu, asta ii clar. Daca aripa aia „conservatoare” din CDU ar fi vrut-o in locul lui Merkel, sunt convins ca intre ei se mai gasesc si cativa prusaci cu state vechi. asta mi-a atras atentia, ca in germania astia intra la categoria „fanatici” militaristi sau religiosi. Pe ea doar prietena cu fanaticii religiosi au numit-o, fataticii find oameni normal care merg la biserica, ea find luterana practicanta din cate stiu.
              c. Poate ii o progresita camuflata, sau poate nu. Aflam. Cert este ca vom afla.
              d. As spune ca motivul lui Macron nu a fost unul ideologic, ci sa-i traga un sut in Arsch la Angela. Si a reusit-o, dupa parerea mea.
              d. Cu transgendarii nu-i o prioritate ii vorba de aliniere. Ca prioritati, pe sitetul ministerului german al apararii fugureaza Digitalizarea, dezvoltarea competenteleor de Cyberwarfere, Personalul(marirea efectivelor) inclusiv propunerea spre acceptarea persoanelor cetateni UE in serviciu militar german(propunere deja in parlament) si achizitiile de tehnica. Problema aia mare ramane la nivel UE. In afara de Polonia nici o tara nu ia in serios obligatile de aparare. Nici Franta, si de la Franta toata Europa are pretentii. De la nemti prententile, din punctul me de vedere, nu sunt. Asta a fost si politica Aliatilor, ca niciodata Germania sau Japonia sa nu mai dezvolte acel „cult al razboiniciului”. Eu zic cau au reusit. Dar acum nici nu poti sa le ceri asta dupa ce 70 de ani ai zis ai facut din Germania un fel de Woodstock si mai hipiot.
              P.S
              Multam de linkuri, citesc si ma informez tot mai mult. La sfarsit trag linie si vedem ce iasa.

                • Da Mihai, si toate astea confirma fix ce iti spune eu: SPD= Sozialdemokratische Partei Deutschlands . deci PSD-ul german zice de ea nasoale, dreptace find. Ce am mai spus este ca imi pare a fi dreptace pe bune si nu progresita. Aici time will tell. Au facut-o prietena cu fanatici religiosi, ca merge la biserica.
                  Ca situatia nasoala a ministerului german al apararii ii se pune in spate, aici daca fac un pas in spate vad probleme similare, nu identice, la engleji si britanici.
                  Dar repet, asta a fost dorinta Aliatilor, ca Germania sa fie o natiune hipiota. Au reusit, Nu stiu de unde sunt asteptarile ca astia sa fie ceva megaforta militara. Nu sunt, asta li s-a batut in cap timp de 70 de ani.
                  Si asta nu-i vina ei.

                  • @Lt(rez), gresesti cand interpretezi ca asta spun niste socialisti si nu trebuie sa ii iau in seama! Socialistii aia sunt partenerii lor de guvernare! Analizeaza faptele nu vorbele, in mandatul ei armata germaniei a fost zguduita de multe scandaluri, nu vorbim numai de subfinantare ci si de convingeri politice extremiste
                    https://adevarul.ro/international/europa/armata-germana-zguduita-nou-scandal-grup-militari-radicali-planuiau-asasinate-politice-1_5be94ff0df52022f75646700/index.html

                    • Sunt partenerii lor de guvernare din 90′. Dar sistemul lor nu-i ca la noi. Opozitia ii practic SPD-ul opozita de facto ii un set de partidulete irelevante care impreuna fac 40% acum, cu AfD-ul. SPD-ul trage la gioale la CDU, cum ii si normal. CDU majoritar, SPD minoritar.
                      PS.
                      Te contrazici mai jos. Spui ca situatia ii vina celor de la CDU, SPD-ul indicand o sumedenie de probleme. Pai sa le rezolve decat sa le indice, ca u doara si ministrii federali in functie. Dar asta iti spuneam ca spd-ul ii de facto opozitia.

                    • https://taz.de/Berliner-SPD-gegen-die-Bundeswehr/!5582140/
                      In germana
                      „BERLIN taz | Die SPD streitet über Bundeswehrwerbung an Schulen – und das dank ihres Kreisverbands aus Berlin-Spandau. In einem Antrag für den Landesparteitag am vergangenen Wochenende hatten die Spandauer Delegierten gefordert, das Berliner Schulgesetz um einen Satz zu erweitern: „Es wird militärischen Organisationen untersagt, an Berliner Schulen für den Dienst und die Arbeit im militärischen Bereich zu werben.“ In der Begründung schrieben sie: „Für Töten und Sterben macht man keine Werbung.“ Die Mehrheit der Parteitagsdelegierten konnten sie damit überzeugen: Sie nahmen den Antrag an.”
                      „BERLIN taz | The SPD argues about Bundeswehr advertising in schools – and thanks to their district association from Berlin-Spandau. In an application for the state party conference last weekend, the delegates from Spandau demanded that the Berlin Education Act be extended by one sentence: „It is forbidden for military organizations to promote service and work in the military sector in Berlin schools.” In the explanatory statement they wrote: „For killing and dying, you do not advertise.” The majority of party delegates could convince them: they accepted the application.”
                      Am neamuri acolo care isi pun mainile in cap cand trebuie sa voteze… nici CDU nu-i breaz, aia iti confirm cu 100%

                  • Si in plus da-mi voie sa te contrazic.
                    Afirmi ,,Dar repet, asta a fost dorinta Aliatilor, ca Germania sa fie o natiune hipiota. Au reusit, Nu stiu de unde sunt asteptarile ca astia sa fie ceva megaforta militara. Nu sunt, asta li s-a batut in cap timp de 70 de ani.” Eronat!
                    In perioada Razboiului Rece Germania de Vest avea 495.000 militari si 170.000 civili, fiind considerata coloana vertebrala a NATO. In 1990 dupa reunificare, de la 585.000 soldati, conform tratatului, Germania a ramas cu 345.000-370.000 militari.
                    In 2011 au declansat o reforma in urma careia au stabilit ca au nevoie de 185.000 de soldati, iar in 2019 aveau 182.000 militari.
                    Asta nu cred ca era dorinta aliatilor ci dorinta partidului CDU si a coalitiei sale care din 2005 este si a ramas la guvernare.
                    Sa nu uitam criticile constante ale SUA inca din 2011 referitor la cheltuielile tarilor europene din NATO
                    https://www.nytimes.com/2011/06/11/world/europe/11gates.html?_r=0
                    Iar Germania recunostea asta inca din 2014, dar nu a facut nimic
                    https://www.dw.com/en/germanys-von-der-leyen-admits-major-bundeswehr-shortfalls/a-17959798
                    Respect.

                    • Cat de usor folosim cuvinte gen „eronat”. Tu imi vorbesti de date statistice si eu iti vorbesc de educatie si faptul ca 70 de ani au fost educati intr-un mod hiperpacifist. Dar daca tot pui problema asa, oferta electorala a CDU a fost publica si oamenii i-au votat. I-au votat pentru cheltuieli militare la limita subzistentei. Si asta provine din educatie si din demonizarea cuvantului „militarism”.
                      Pe logica de mai sus Corea de nord este cea mai tare armata din lumea.
                      Crezi ca spun faptul ca americanii nu au dreptate? Normal ca au, dar problema nu-i un buton de on/off la militarism cand 70 de ani ai produs generatii peste generatii de hipioti, stangisti. De acolo si notiunea de „dreapta” are grave porbleme in definire in Germania.
                      Sti ca militarii au sidicat in Germania? Adica, Ordin de mobilizare: la razbel feciori! Sindicatul… mnu… azi nu, declaram greva generala!
                      https://www.dw.com/en/germanys-army-union-slams-conditions-for-soldiers-in-mali/a-36821763 – Union = Sindicat. Perceptia lor este ca militarul ii un fel de civil, asa ii si defineste legea ca cetateni civili in uniforma. Cand iesi la pensie sau demisionezi iti pune un (a.D.) la grad. Adica nu treci in rezerva, ci doar daca vrei. AD-ul ala insemna außer Dienst, adica tradus inseamna in afara serviciului.
                      Ei nu au armata, ei se joaca de-a armata in conditile astea. Si asta nu-i ceva ce poate schimba ministreasa. Pe langa asta un numar dubois de mare de genisti, ceea ce ma duce cu gandul ca singura misiune pe care o pot executa in conditii bune ii de inalturare a efectelor unor dezastre naturale. Pe unde am eu treaba in Germania, de la München la Ingolstadt trec pe langa 3 cazarme de pionieri „Pionierkaserne” Ingolstad find cea mai mare, dita mai brigada.
                      Stiu ca sa renuntat la serviciu obligatoriu dar pentru mine asta insemna doar mai multi militari, cu echipament si mai putin si mai prost pregatiti.
                      Tot cu respect. Apreciez puncte de vedere contrare.

                    • Referitor la al doilea comentariu, nu-i problema, eu sunt de acord cu voi, doar am doua obiectii mari si late:
                      1. Tanti asta nu poate modifica politica de aparare a Germaniei. Sunt blocati intr-un „make love not war” etern. Asta numai prin educatie se poate corecta.
                      2. Imi pare a fi conservatoare intr-o lume de progresisti camuflati in dreptaci.
                      Desigur pot gresi cu ambele chestii. Marea mea teama ii sa nu prinda un socialist scaunul, ca vedem distractie atunci.

                    • @lt(rez)
                      Intamplarea face ca am fost acum multi ani la o depunere de juramant in Germania, baiatul unui sas plecat din RO, unitate de genisti…
                      Cu el discutam acum vreo doua luni, cat de prost au ajuns, ca n-au nave, submarine la cheu, aviatia e pe butuci, Leo A7 ala nou nu se vede, etc…
                      Omul recunostea franc, Germania a inceput trei razboaie europene devastatoare, ne vreti din nou in „pas de gasca” prin Europa??? E mai bine asa, lucrurile nu se vor schimba decat daca incepem sa murim de foame.

                    • @psycho, am spus ca am respect fata de toti, dar, ca fost militar si politist, respectul fata de cei care au activat ori activeaza in aceste doua vocatii, pt ca nu sunt simple meserii, este urias, de, chestie de apartenenta la o casta ori grup. Fara suparare!

                  • @Lt(rez) Eu am respect fata de toti cei care posteaza aici, mai ales fata de militari si fosti militari.
                    Este normal sa existe puncte de vedere contrare, dar sa fie argumentate si fara atacuri la persoana.
                    Un ardelean respectabil pana la cer si chiar mai sus a spus ,,Voi lupta până la ultima mea picătura de sange ca sa ai dreptul sa nu fii de acord cu mine!“

                    • dar cu restul ce ai?

                    • Doamne fereste, nu am atacat la persoana pe nimeni in aceasta disputa. Tot cu respect. Discutam, pe puncte diferite de vedere, nu te/va subapreciez intr-un fel. Ba din contra, atata de mult pot sa preciez o discutie contradictorie dar in parametrii decentei, incat nu va puteti imagina.
                      Cred ca de cand postez aici sunt 3 persoane pe care le-am „ciufulit” si cel putin cu una din ele sunt actualmente in relatii foarte bune.
                      Referitor la citat – Ion Ratiu. As adauga si Ruga lui Coposu atunci cand ne sfadim intre noi, roman cu roman.
                      @priam confirm si eu ca sunt la pamant, asta imi spun si rudele mele de acolo.Abordez tema militara cu ei cand vin in tara, din pura pasiune, ei stiu ca am o usoara obsesie cu subectul. Mai departe unul din reprezentatnii clientului cu care/pentru care lucrez a facut serviciul obilgatoriu la, ce sa vezi, pontonieri. Exact ce spui tu am primit si de la el, dar asta dupa trei beri la Bierfest/Volkfest in Ingolstadt.
                      Dar repet, nu am pretins niciodata ca am adevarul pe persoana fizica, deci eu pot sa spun ce cred si sa discut sursele pe care le am. Mai pot sa cer surse si sa combat unele opinii decent.
                      Oricum va multmesc pentru ultimii 2 ani. Si in discutii contradictorii am invatat enorm, ori eu pe zi ce trece constat ca invat tot mai mult si stiu/inteleg tot mai putin.

                    • @psycho … restul.. sunt „ocoși” 🙂

  19. happy anniversary !???????

  20. Italienii sunt entuziasmati de exercitiul comun cu F-35 pe teritoriul lor cu avioane americane venite din Germania si britanice venite din Cipru.

    https://formiche.net/2019/07/italia-usa-uk-f35-amendola

  21. Vas rusesc + foc => you know the drill…
    „deep-water scientific research submersible” – probabil AS12/31.Detaliile despre submarine sunt „totally classified”.
    „surveying the sea bed”
    14 morti – cauza imediata: inhalare fum (speculatie : incendiu + baterii?)
    Urmeaza „eternal glory”, „heroes” etc.
    Not great, not terrible?

  22. HMCS Toronto a intrat in Marea Neagra in cadrul SNMG2
    https://navaltoday.com/2019/07/04/hmcs-toronto-joins-snmg2-in-black-sea/
    Daca tot va fi inlocuita prin programul Canadian Surface Combatant cu fregate Type 26 nu ar putea ramane mai mult timp pe aici(schimbarea steagului)!

  23. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23238496-proiect-psd-obliga-copiii-majori-intretina-parintii-bunicii-care-nevoie-sprijin-material-aflam-intr-lume-care-normele-morale-dovedesc-nu-mai-suficiente.htm

    O magarie cum alta mai mare nu putea exista. Ce frumos trebuie sa fie sa ai de ex. un tata betiv din ala care toata viata a baut si dormit prin santuri in timp ce mama te crestea si acum vine statul sa iti zica cum trebuie sa ai grija de el ‘insert vomit emoji’
    Sau parinti divortati in care unul din ei a plecat fara sa se mai uite la tine si la batranete tu sa trebuiasca sa il sustii financiar. Sau cine stie cate cazuri de genul. Nu vreau sa ma gandesc de cazuri in care au fost abuzuri sexuale ca deja nervii imi depasesc limita de siguranta…

    O chestie insa se vede de aici: bugetul de pensii e pe anestezie de cauta astia carpeli alternative. Si cand stiu ca altii viseaza la dublari de pensii…

    PS: Cules din comentarii:
    „Plan (Joi, 4 iulie 2019, 12:35)
    Dr0Per [utilizator]
    Aveti idee care sunt pasii de urmat pentru a renunta la cetatenia Romana?”

    Ei zic in motivare ca problema este plecarea in strainatate a tinerilor. Dupa cum se vede in comentarii, cu legea asta nu o sa faca decat sa alunge si mai multi oameni din tara, si de data asta or sa renunte si la cetatenie nu or sa mai plece cu gandul ca se duc sa faca bani si se intorc in tara…

  24. Un site cu cele mai multe informatii pe care le-am gàsit despre recentul accidentat Losharik

    http://www.hisutton.com/Spy%20Sub%20-%20Project%2010831%20Losharik.html

  25. Tocmai am fost depasit de 3 F16 in Berceni, nici macarn nu zburau supersonic.

    • Da, intr-o parte se face din pix si pe imprumut si in cealata se face pe baza de economie reala, economie care nu befeiciaza de suport real din partea statului, chiar protectionism pe alocuri. Si asta nu are nici in o tangenta cu UE, ba din contra, stau fondurile UE cu duiumul si Orlando Mondialu’ ne spune ca sigurele finantari se fac de la bugetul de stat, banii Ue nu exista.
      In conditile astea fie reinventam economia dirijata, productia pe inventar, ratiile si in general socialismul, fie le dam la astia un sut in cur(la vot!) si alegem niste oameni cat de cat responsabili in limita specificului nostru national. Ca elvetieni nu suntem.
      Hic si eu…

  26. Aye,Capt’n.

    In-flight footage of F-16 Fighting Falcons of the 18th Aggressor Squadron during Exercise Red Flag 19-2 Alaska.

    https://www.youtube.com/watch?v=hIF-AsS3EDY

  27. Un C-130 Hercules marocan decolat de pe Aeroportul din Craiova, il auzii…sunt curios ce are de gand.
    https://www.flightradar24.com/RMAF229/2129de10
    In rarele ocazii cand e un Herc pe aici, mereu chitaie alarmele masinilor… 🙂

    • A fost la reparatii capitale…

    • Cand americanii au retras grosul trupelor din Afganistan au folosit aeroportul de la Kogalniceanu pentru escale si in fiecare zi imi treceau exact pe deasupra casei Hercules-uri si chiar Globemastere de vreo doua-trei ori pe zi si dus si intors. Locuiesc in Constanta. Ma oftic ca nu aveam pe atunci aparat mai de calitate sa fac niste poze calumea, Hercules-urile zburau destul de jos.

  28. Scythia Minor

    Am găsit mizeria asta de articol pe net:

    Ratările strategice ale Armatei Române
    DE PETRU ZOLTAN | Actualizat: 05.07.2019 – 07:32

    Mai mult de jumătate din banii pe cele opt programe de înzestrare strategică ale României se duc la Pentagon

    Armata are pentru al treilea an consecutiv o alocare bugetară de 2% din PIB pentru a respecta angajamentul față de NATO.

    Ceea ce înseamnă un buget de aproximativ 20 de miliarde de lei, la care se adaugă aproximativ 33 de miliarde de lei în credite de angajament.

    O mare parte a acestor bani se duc pe plata salariilor și pensiilor militarilor, restul pe înzestrarea Armatei Române.

    Chiar dacă au trecut 15 ani de când România a aderat la NATO, dotările Armatei Române sunt vechi, moștenite de la regimul comunist.

    De abia în ultimii trei ani, Ministerul Apărării a demarat opt programe strategice de achiziții militare, pentru care a semnat contracte în valoare de zece miliarde de euro.

    Dar majoritatea acestor achiziții militare sunt prinse în caracatița intereselor politicienilor, care se intersectează în subteran cu cele ale generalilor din Armata Română.

    Evident, aceste încrengături au generat scandaluri de corupție care s-au transformat în dosare penale gestionate de Direcția Națională Anticorupție.

    Toate acestea pun în pericol nu doar siguranța națională, ci și credibilitatea statului român în fața partenerilor strategici: Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

    Cel mai scump program de înzestrare al Armatei Române este sistemul de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot, pentru care Guvernul de la București a semnat un contract de la guvern la guvern (G2G) cu Statele Unite ale Americii.

    Prețul a fost de 3,9 de miliarde USD fără TVA. Primele componente ale sistemului Patriot urmează să sosească în România, în vara acestui an.

    Nici sistemul de lansatoare de rachete HIMARS nu a fost ieftin: estimat la 690 de milioane de euro în 2017, s-a transformat, un an mai târziu, într-un contract semnat pentru suma de 1,5 miliarde USD.

    Paradoxal, comisiile de Apărăre din Parlamentul României și-au dat acordul pentru suma inițială, nu pentru suma finală.

    O altă afacere cu probleme este achiziția a 227 de transportoare Piranha V, pentru care Ministerul Apărării a semnat un contract cadru de 895 de milioane de euro.

    Contractul a fost semnat cu compania elvețiană GDELS Mowag, controlată de americanii de la General Dynamics. Până în prezent, firma elvețiană nu a respectat contractul.

    6 din 10 miliarde de dolari merg la americani
    Încă un exemplu de afacere temporar eșuată este achiziția a patru corvete, licitație estimată la 1,6 miliarde de euro.

    Departamentul pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naționale a blocat licitația după ce au fost constatate mai multe nereguli în derularea procesului de licitație.

    Dosarul a fost trimis la Parchetul Militar iar de acolo a plecat către Direcția Națională Anticorupție. Secretarul de stat Andrei Ignat, șeful Departamentului pentru Armamente, a fost demis de ministrul Gabriel Leș, pentru „management defectuos“. La scurt timp, locțiitorul șefului de la Armamente, generalul de brigadă Ionel Loțan, și-a depus raportul de pensionare.

    Ministerul Apărării urmează să mai cumpere avioane F-16, elicoptere de atac și transport, camioane, dar și baterii de coastă.

    În cursa pentru contractul de achiziție a bateriilor de coastă a rămas doar grupul francez MBDA, cel mai mare producător de rachete din Europa.

    Grupul oferă racheta antinavă Exocet MM40 Block 3, cu radar propriu și cu posibilități de atac pe uscat. Contractul a fost estimat la 137 de milioane euro.

  29. https://m.romanialibera.ro/international/noul-sef-al-armatei-din-moldova-apropiat-al-lui-dodon-790437
    Băiat de-al nostru, cu pedigree de Kaliningrad si Novosibirsk, mândria țării.

  30. https://www.promotor.ro/news/primele-imagini-cu-noul-renault-sandero-2020-foto-18223845
    oricum dacia cu rombul pe capotă e altă mâncare de pește față de desfacătorul de capace.

  31. https://evz.ro/romani-familii-morti-gulagul-rusesc.html
    Important demers pentru înțelegerea adevărului istoric

  32. Trump claim the army retook airports during the Revolutionary War in July Fourth speech
    https://youtu.be/A2SFo3TkvhM

    🙂

  33. Bravo baietii! Tramvaiele romanesti vad ca sunt pe val. Bravo. Am fost cu unu din asta in Timisoara, frumos, elegant, curat, wifi tot ce vrei:
    https://economie.hotnews.ro/stiri-companii-23244836-fotogalerie-cum-vor-arata-tramvaiele-romanesti-care-vor-circula-patru-mari-orase-din-romania.htm
    Asta insemna locuri de munc apentru romani, ca sa ne intelegem. si mai important asta ii un circuit care ar trebui sa-l invatam. Luam bani UE, si ii circulam si rascirculam in tara achizitionanad echipamente romanesti.
    Cand crestem si noi mari, terminam cu prostiile(daca vom avea vreodata acesta abilitate), sa incepem sa discutam despre protectionism conservator-economic.
    Si cand crestem mari de tot si nu ne mai jucam cu puta economica in tarana, hai sa discutam despre investii serioase in eonomie, parea de aparare, si contracte pe zeci de ani cu producatori. Ceea ce trebuia si putea sa fie agilisul.

    • In Craiova sunt sinele acoperite cu pamant, nisip, ce s-o mai gasi zilele astea…

      • Adica a fost tramvai si apoi s-a renuntat la el?

        • Adica in Banie avem tramvaie la mana a 3-a/4-a care patineaza in draci pe sine care nu ofera tractiune – a fost un scandal pe tema asta – asa ca arunca ce pot pe ele ca sa mearga.
          Fenomenul fiind amplificat in zilele de vara.

          • Acum inteleg. Mersi!
            Se poate face reconditionarea lor cu bani europeni (98%) daca se doreste asta.
            In orasul meu au fost reconditionati vreo 23 km cu preturi intre 1.4 si 2.7 milioane Euro pe km pentru infrastructura, suprastructura, statii, sosea alaturata, cablaje/stalpi. Garniturile au ramas cele vechi (Tatra) dar au primit RK.
            Poiectul nu a fost chiar o poveste de succes, dar ideea este ca se poate face asta si poate voi aveti noroc de autoritati locale mai bune.
            Opinia mea este ca sunt multi bani si lucrarile marii si nu stiu cat de mici sunt costurile de operare apoi in comparatie cu autobuzele si mai ales troleibuzele.

            • Tocmai, ca sunt sinele noi, intreg sistemul, „am suferit” ani si ani de zile pana a fost gata, inclusiv pasajul din centru, din Valea Vlaicii..dar e problema. Plus tramvaiele invechite.

              • Sinele noi? Mda, atunci e ceva inneregula.
                La reabilitarea despre care aminteam am observat ca a fost complet eliminata infrastructura veche. S-a excavat pana la o adancime considerabila, repus pat de stabilizare / pietris apoi beton armat si pat de cauciuc pentru amortizare.

              • Ce numar are tramvaiul care ajunge in centru? 😛

                • ?
                  De la Isalnita/Termo la Ford…de la Vest la Est…e tot traseul, integral, insa la Izvorul Rece
                  si Electro sunt de asemenea „capete” interne.
                  Liniile 100, 101 si 102.

                  Sau poate nu inteleg eu gluma, n-am paratrasnetele anti-ironie puse…

                  • Nici eu nu am inteles. Dar daca cineva m-ar forta sa raspund as merge pe „SLS 1”, popular denumit „un booster numit dorinta”, (de la piesa omonima care se joaca pe Gateway) . Oops! Did I typed that out loud?

                  • Ooofff… Ai detectorul de ironie stricat. 🙂

          • Poate ii o parere strict personala dar tramvaiul este mijlocul civilizat de transport si daca vrem sa decongestionam orasele, asta ar putea fi o varianta plus culoare separate pentru ele. Stiu ca a fost o moda proasta intr-o vreme, sa dezafecteze tramvaiele, case and point Constanta, inegalabilul Radu „Puscarie” Mazare.
            Bucuria si mai mare ii ca pe bani europeni construim chestii in Romania, adica banii aia mai iasa din tara in proportie mica, eventual pe subansamble care nu se pot fabrica la noi.

            • As prefera autobuze cu ghidaj optic. Indiferent ca sunt diesel sau electrice sau troleibuze, prefer orice, numai sinele alea troncanitoare (cu tot cu „cauciucurile” dintre ele) sa nu mai fie. Sincer, mi-e frica si de faptul ca pasajul din Valea Vlaicii (care este in curba si cu diferenta de nivel) sa nu se duca dracu, deja am avut incidente cu amortizoarele de la baza lui….doar pentru ca are si doua benzi de sine de tramvai pe el.

            • Probabil ai dreptate.
              In general transportul in comun este o alternativa eficienta si avantajoasa atat timp cat conditiile se apropie de cele din tranportul personal astfel incat o parte semnificativa din populatie sa apeleze la el. Confort, igiena, timp/frecventa si mai ales siguranta. La confort multe persoane includ si compania/persoanele alaturi de care calatoresc.
              In orasul meu, cand apelez la transportul in comun prefer autobuzele. Sunt chiar in regula, multe/majoritatea au aer conditionat , sunt destul de noi,ultimele loturi sunt romanesti iar la ora la care calatoresc eu cu ele (nu prea des ce-i drept) sunt libere. Biletul se poate plati prin sms sau la automatele din interior (card bancar sau telefon NFC/Apple pay) si gasesc asta foarte convenabil. Din cate inteleg cele mai confortabile ar fi troleibuzele dar ele sunt doar pe anumite trasee si nu pot sa confirm personal.
              Legat de tramvaie, cred ca este si o problema de proiectare initiala, care nu poate fi remediata acum: spatiul pentru calea de rulare este ingust si doar in unele zone a fost suficient pentru calea dedicata tramvaiului ( si viteza mare, siguranta, confortul in interior, lipsa franarilor de urgenta etc); pentru restul este traffc mixt (+auto) si eu nu vad nicio solutie la problema asta.
              Totusi cred ca princialul aspect al acceptarii transportului public este acceptarea publicului si neaparat a mijlocului de transport 🙂

      • Craiova a avut si ea licitatie pt 17 tramvaie prin ministerul dezvoltarii, dar s-a anulat, nici un ofertant ! La fel si la Iasi !
        Cica cerere mare de tramvaie in europa !

        https://www.gandul.info/stiri/craiova-ramane-cu-tramvaie-vechi-de-trei-decenii-licitatia-pentru-cumpararea-de-tramvaie-noi-anulata-18165197

        • „Până să înceapă procedura de achiziţie, Primăria a trebuit să modifice hotărârea de Consiliu Local prin care se aproba parteneriatul cu MDRAP, pentru că ministerul a estimate greşit preţul unui tramvai (2 milioane de lei, în loc de 10 milioane).”
          Ma da-o dracu, cum gesesti tu minister cu 8 fkin mil pretul unui tramvai? Mai ales cu atatia „experti” acolo, platiti bine de tot.

    • da’ tramvaiul Armonia din Timisoara e doar modernizarea la Pascani a celui fabricat in TM cu zeci de ani in urma… La licitatia pentru tramvaie noi de anul asta:
      https://www.opiniatimisoarei.ro/s-a-incheiat-licitatia-pentru-cumpararea-primelor-tramvaie-noi-pe-baterii-pentru-timisoara-trei-firme-vor-sa-construiasca-garniturile/25/04/2019
      „Pe langa cei de la Pascani, turcii de la Bozankaya Otomotiv Mak si polonezii de la Pojazdy Szynowe Pesa au depus oferte pentru a furnizarea de tramvaie noi catre Timisoara.”

    • La Oradea a fost licitatie anul trecut si-au castigat cei de la Arad …. Ironia sortii este ca in Oradea avem 10 garnituri de tramvaie Siemens, de-acum 10 ani …superbe . Cand s-a discutat de reimprospatarea parcului, cei de la Siemens ne-au transmis ca modelul respectiv s-a scos din productie … erau invechite…dar arata a OZN-uri pe langa vechile noastre Tatra si V3
      https://w5.siemens.com/web/ro/ro/corporate/portal/presa/canalstiri/pages/siemens_semneaza_un_contract_cu_primaria_oradea_pentru_livrarea_a_10_tramvaie_de_ultima_generatie_si.aspx

    • Interesant…

      • am vazut o scuza pentru chestia asta ca cica OMV-ul e al austriecilor, Rompetrolul e chinezesc, MOL-ul e unguresc samd, deci tot cadea magareata pe ei…nu glumesc.. 🙂 🙁

        • Omv si Mol au actionar majoritar Lukoil… Deci… ruskyi…
          Ne miram ca si-au luat talpasita Shell, Agip aia-aia…
          Asta pe linga faptul ca Omv a vandut multe din statiile Petromului lui Mol…
          Cauti cu luminarea o statie Petrom zilele astea…

          • Ha?

            MOL:
            45% – Free float
            25.2% – Hungarian state (MNV Zrt.)
            9.8% – Treasury shares (MOL)
            7.1% – Oman Oil (Budapest) Limited
            4.9% – OTP Bank Plc.
            4.1% – ING Bank N.V.
            3.0% – UniCredit Bank AG
            https://www.omv.com/en/shareholder-structure

            OMV:
            ÖBIB, formerly ÖIAG (31.5%) – companie de stat austriaca
            IPIC (24.9%) – companie apartinand de guvernul Abu Dhabi
            Employee share programs (0.4%)
            Treasury Shares (0.3%)
            Free float (42.9%)[9]

            Te referi la faptul ca au cumparat lukoil anumite sectoare OMV care au devenit lukoil dupa tranzactii( lubricants dvision spre ex?) sau agreementul sa achizitioneze jumate/jumate o parte din upstreembusiness shell?
            Caut de ani de zile sa cumpar ceva actionariat in petrol, asa sa-mi cumpar si eu un Rolls de (h)aur si sa ma mut in Dubai. Din pacate aia joaca la niste cifre de iti faci cruce. Dar poate-poate prinzi ceva „free float” fara limita inferioara de achizitie si intr-un an vinzi actiunile la pret. Dar asa pe piata astia nu au scos nimic din 90 si ceva. Intern da, la angajati, sau pachete dupa negocieri cu investiori strategici. Iote-i mai sus.

          • 390 statii Petrom, 153 OMV, in Romania.
            Mai sunt vreo 200+ cumulate in R.Moldova, Bulgaria si Serbia.

        • si unele din cadrele armatei romane ale rusilor?

    • bă da’ nu citește nimeni postările mai vechi….

  34. Cine mai are nevoie de tramvaie (licitatii pe maruntis) cand Orlando a cumparat Banca Romaneasca de la grecotei cu un imprumut finantat de rusi ?

    • Paranoia. JP Morgan sunt rusi nu?

      • Fudulia. Doar intermediari, cauta si vezi.

        • Sigur. Pe planeta Talaforme? Unde?

          • Majoritatea banilor, se aude prin targ, vin de la IIB (unde Orlando este guvernator) nu de la JPM sau celelalte entitati cofinantatoare.

            • Rusii astia au active de mai putin de 1,2 miliarde de hemoroizi si au datorii de mai bine de 800 de bulioane de homoroizi. Deci, cu ce sau de unde ii imprumuta rusii astia pe romani cu 420 de bulioane de hemoroizi? Asta ar fi unu la mana. Doi la mana, media imprumuturilor acordate de astia este undeva pe la 10 bulioane de hemoroizi. Trei la mana, faptul ca statul roman este actionar la IIB, tu cum crezi ca sta sa imprumuti EximBank unde statul roman este actionarul principal cu mai bine de 95%? Asta se numeste conflict de interese. Daca faci o astfel de magarie nu se mai atinge nimeni de tine nici macar cu o prajina. Faptul ca un prost (sau mai multi) din presa (Iar aici stii mult mai bine decat mine ca presa din Romania preseaza foarte mult kkt.) il vede pe Genica Orlando ducandu-se la o sedinta a consiliului guvernatorilor si in mintea lui pintenoaga pune unu si cu unu impreuna si gata; prostul asta pune lumea la cale. Hai sa fim sobri putin si sa ne folosim de materialul ala cenusiu care afla in spatiul ala de 15 cm dintre urechile noastre.

  35. Neclolog Tsipras: Cel mai Realist si mai rezonabil extremist aflat vreodata la guvernare. Ce-I drept, nu chiar de bunavoie.

  36. https://www.capital.ro/exclusiv-cutremur-in-guvern-pensiile-care-nu-se-mai-pot-plati-cine-sunt-cei-care-vor-ramane-fara-bani-dezvaluiri-explozive-din-interior.html
    Aproape 3 miliarde € pensii speciale/anual
    De banii astia se puteau aloca 1 mld € extra la inzestrare,1 mld la infrastructura gen autostrazi si poduri si cale ferata,si 1mld pt construit noi spitale universitare/judetene….dar ar trebui probabil votati “international socialistii sorosisti “ USR….nu toata lumea ar sade bine cu asta,nu ??

  37. https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/avertismentul-unui-sofer-care-era-sa-fie-jefuit-pe-autostrada-deva-sibiu-aveti-mare-grija-la-aceasta-masina-1156789
    lasă coa’e că militia si jandarmeria o ard cocălătește pe feisbuc cu neversea si intrecerea cu bidonul are timp de fleacuri….”MOARTE CONTRIBUABILULUI ” ar trebui sa le scrie pe mașini.

    • Bai ce tampiti. Am vazut stirea, si eu bat deva – timisoara constant. Daca omul constata o astfeld e situatie, o face publica, pai te autosesiezi mai frate. Dispui echipaje pe drum, dai duba in urmarie, macar cat de o verificare sa vezi a cui este.
      Nimic.

    • Victor spune ca vor fi cu Sylver A43 sau A50.
      Sa-l auda Dzeu!

      • Sper ca la radar sa fie NS-100 dar cum noi stim doar licitatii cu pretul cel mai mic, parca vad ca o sa avem u simplu radar 3D si nu un AESA….ceea ce oricum ar fi un upgrade comparat cu ce avem in flota acum dar totusi…daca tot cumperi ceva nou, macar sa fie cel mai nou

    • Pe de altă parte, în presă au apărut deja informații cum că proprietarul Șantierului Naval Constanța ar fi înregistrat în Insulele Marshal, stat reintrodus de UE pe „lista neagră” a jurisdicțiilor fiscale necooperante. Chestionat pe această temă în urmă cu o săptămână, ministrul Apărării Gabriel Leș a spus că nu cunosște situația, dar că există o decizie a comisiei de licitație care a considerat că nu există vreo problemă în dreptul asocierii Naval Group – SNC.

      Rămâne de văzut ce va urma în perioada care vine. Ministrul Apărării a anunțat că MApN va declanșa o procedură de negociere și discutare a condițiilor contractuale și că speră ca în acest an să fie semnat și contractul cu Naval Grup – Șantierul Naval Constanța, moment de la care va începe să se scurgă termenul de trei ani pentru livrarea primei corvete și a primei fregate modernizate.

  38. Departamentul de Stat al SUA a aprobat vanzarea catre Taiwan a 108 tancuri Abrams si 250 lansatoare de rachete Stinger
    https://m.adevarul.ro/international/asia/anuntul-infurie-china-sua-vor-livreze-armament-2-miliarde-dolari-taiwanului-1_5d245956892c0bb0c64504a5/index.html

    • Om de legatura al dipomatiei britanice in Romania( prodemocrat, proocidental si conservator ) si de acolo ajungem al afirmatia „spion”. Pai cand ii pui in spate la un om o astfel de acuzatie, deci munca si folosul unei puteri straine si independent de politica statului din care face parte si al carui cetatean este, pai trebuie sa vii cu o foaie a’ la’ DSS, nume, recrutat de, nume conspirativ etc.
      Exact aceeasi problema pe care o am cu Lucian Boia, afirmatie 1 concluzie 1. Lagatura de cauzalitate? A pai stai sa vezi, ca de fapt erau niste prieteni de-ai lui care ceva cu britanicii… Hai las’.

    • A fost, categoric, am citit documente de-ale SSI-ului, ei l-au lasat in pace pt ca stiau ca e patriot. Cand primesti fonduri de la serviciile britanice, esti pus sa racolezi oameni, ti se da aparatura de transmisiuni, nu poti sa spui ca esti inocent.
      Nu inseamna ca e rau ca a fost, varianta anglo-saxona era singura atunci, din pacate ei erau prea departe.
      Greseala cea mai mare, cum se spune si in interviu, a fost trecerea Nistrului, finlandezii au rezistat tuturor insistentelor germane si n-au trecut granita, iar asta a contat la sfarsitul razboiului. Nu cred ca scapam de comunism chiar si-asa, dar probabil aveam un statut diferit.

      • Nu cred ca am gresit trecand Nistrul. In primul rand razboiul nu se termina cand ti-ai atins tu obiectivul ci cand inamicul este distrus in intregime. Ori mergi la razboi, ori stai acasa.
        Aici Antonescu a fost foarte clar, pe de alta parte uitam ca implicarea noastra pe frontul de est avea legatura directa cu Ardealul de Nord.

        Eforturile noastre in Rusia, spera Antonescu, vor duce la castigarea razboiului si recuperarea Ardealului de Nord furat de unguri si folsoit de germani ca santaj la adresa noastra.

        Finlanda, in vara lui 1941, era sleita deja de razboiul cu URSS din iarna lui 1940, pe de alta parte, dpmdv, finlandezii nu s-au comportat corect, au profitat de Germania si si-au recuperat teritoriul pierdut cu cateva luni in urma dar au refuzat sa inchida cercul in jurul Stalingradului. O atitudine nu tocmai corecta, asta apropo si de intoarcerea armelor de la 23 august.

        • Finlanda nu a semnat Pactul Tripartid (singurul stat care a participat la razboiul impotriva URSS alaturi de Germania ce nu l-a semnat), iar Mannerheim a zis-o in clar, de mai multe ori, ca participa doar ca sa isi recupereze teritoriile pierdute in 1940.
          „teritoriul pierdut cu cateva luni in urma dar au refuzat sa inchida cercul in jurul Stalingradului.” – vezi ca e Leningrad.

      • Vlad, aici nu vedem lucrurile la fel. Spion conform dex-ului SPIÓN, SPIOÁNĂ, spioni, spioane, s. m. și f. 1. Persoană care urmărește și se străduiește să afle secrete de natură militară, politică, economică etc. ale unui stat, pentru a le transmite altui stat, de obicei dușman, de care este angajată și plătită.
        Faptul ca avea acel echipament pentru mine nu insemna mare lucru, iar comunicarea diplomatica pe care o avea cu britanicii imi pare a fi o normalitate datorita viziuni sale si pozitiei sale. Relatile sale o normalitate iar sa ai un partener de discutii undeva nu insemna sa ai un spion undeva. Eu cat am citit despre acele doua decenii ale nebuniei 1930-1950, nu am gasit o nota care sa identifice orice tip de relatie „ciudata” a lui Maniu cu anglia-franta-sua. Nu am gasit nici o mentiune cu privire la fonduri alocate pe/in numele sau, el find o persona relativ avuta sa zic asa. Da, a fost chemat in UK, i s-a oferit azil acolo, la fel cum au factu-o britanicii in diferite momete pentru toata europa democratica calcata sub cizma fascista. Ca vorbim de polonezi-multi, de Gaulle, sau chiar unii membrii ai aristocratiei germane fugind din calea lui ‘Dolfi, englezoii nici acum nu uita faptul ca pe tronul lor sta familia de Saxe-Coburg Gotha si Hanover, locatra a castelului Windsor.
        Mai mult, de ce nu ma joc cu acest cuvant „spion” – Codul penal din 1936 incrimineaza tradarea prin transmitere de informatii. De notat ca nu este vorba de putere inamica, ci doar straina si nu este vorba de informatii cu regim special ci orice fel de infromatii relevante. Deci in sensul legii de atunci, el ar fi fost „tradator”. Omul asta a murit pentru crezul sau, un crez democtatic pana la urma.
        Maniu, Ratiu si Coposu pentru mine sunt cel mai aproape lucru de modele politice pe care le poate avea un om.Daca si pe cei care au sustinut democratia pana la moarte(literalmente pentru unii) venim cu acuzatii mai mult sau mai putin probate, ne distrugem singuri istoria. Ii totusi unul din „the founding fathers” in varianta romaneasca.

        • George, Antonescu a fost un militar exceptional, dar ca politician a lasat de dorit. Probabil nu am fi putut sa ne oprim pe Nistru, dar merita incercat. Am discutat personal cu veterani, am citit memorii de razboi, nu am detectat vreo bucurie a cuiva ca erau unde si-a intarcat mutu iapa, ofiterii SSI se certau cu cei din Biroul 2, soldatii isi luau paduchii cu baioneta, iar Antonescu a dat ordin sa le fie cusute buzunarele pt ca iarna isi bagau mainile in buzunare de frig. Asa ca ma scuzi ca nu e personajul meu favorit. Ca sa nu mai pomenesc alte actiuni stupide.

        • @Lt Orice colaborare cu un inamic este de facto tradare fata de stat. Hai sa nu ne ascundem in semantica si dex. A colaborat cu o tara care atunci era in tabara opusa. Exista exceptii la regula asta, ofiterii de legatura.
          Acum nuanta: au fost ofiteri germani in Abwehr care au colaborat cu englezii in interesul tarii lor, pt ca si-au dat seama ca nebunu ala de la varf a luat-o razna.
          Si Ratiu a colaborat cu MI6 pt ca si-a dat seama ca alt dus a luat-o pe aratura.
          Americanii au expresia aia ”foreign or domestic”, la noi nu e.
          Citeste memoriile lui Cristescu,seful SSI, scrise chiar la Lubianka daca imi amintesc corect, oricum era la rusi.

          • Vlad, eu dupa cum am spus, cred ca este o extindere. Opinia din articol imi pare a fi putin fondata si acuzatia mare. Am argumentat mai sus. In plus tradarea daca era informatile germane sigur stiau, ceea ce ii putea aduce lui Maniu soarta unui alt prim ministru impuscat pe marginea drumului din alte motive.
            Despre Ratiu stiu, si Europa Libera functiona cum functiona insa as distinge intre acea legatura cu occidentul si angajat, stat de plata etc CIA/MI6. Adica as face o diferenta intre cei pe care istoria i-a statutat ca si spioni in Romania(chiar spioni sovietic) si oameni precum Maniu.
            Abwehr.Insusi Canaris a colaborat asa este cert si pe nebunul ala au incercat sa-l asasineze armata de cand i-a traznit prin cap la Himmler sa trasnforme ss-ul dintr-o banda de batausi de birt intr-o structura militara si sa isi asume rolul de politie pe de o parte si de a 4-a categorie de forte pe de alta.
            II o carte senzationala pe tematica militarizairi ss-ului si a umilirii wehrmachtului – Henri Landemer, Forta militara a ordinului negru.

  39. Circul continua. Licitatia pentru corvete, blocata de Damen care a contestat licitatia.
    https://newsweek.ro/investigatii/exclusiv-licitatia-pentru-corvete-contestata-de-damen

    • Oricum, semnarea efectiva a contractului nu se poate produce mai devreme de 2-3 luni, pt ca acum urmeaza o serie de negocieri tehnice, se prezinta data tehnice confidentiale etc.

    • mi se pare absolut normal. unde s-a facut diferenta? Naval Group a scos CIWS si altele ca sa scada sub Damen.
      Sper sa castige olandezii si sa avem corvetele Damen

      • Mă așteptam la asta si nu am o problemă cu Damen.
        Prin 2016 s-a discutat prima data mai serios de corvete, nu?
        Eu am o problema cu licitația având criteriu de atribuire cel mai mic preț, si în general cu cei din fruntea MApN.

    • Licitatii atat de prost concepute cred ca nici prin India, Peru, Filipine sau Argentina nu exista.

    • Sper ca olandezii sa aiba castig de cauza si sa avem corvete fabricate de olandezi, echipate cu tehnica de lupta, moderna, americana.

    • Si uite asa e foarte posibil sa mai treaca inca un an sau doi si nici macar n-am ajuns la stadiul de semnatura pe contractul asta daramite sa le avem efectiv. E foarte adevarat ca rusii nu trebuie sa se strofoace prea mult ca sa ne incurce, ne dam singuri cu tesla in locul ala dureros. :(((

  40. https://www.hotnews.ro/stiri-defense-23247981-damen-contesta-rezultatul-licitatiei-privind-corvetele-multifunctionale-acuza-constructorul-olandez.htm

    Deci contestatie si litigiu in INSTANTA, DAMEN constesta licitatia pt. corvete – my 2 eurocents – pe buna dreptate…

    • Bineînțeles că nici măcar o corveta nu se poate achiziționa în țara asta cap-coadă fără probleme, tot ne futem cu ele de pe vremea lu’ Cioloș, că trebuie să apară vreo mârlănie făcută ori la ”ciubucul” la care nu pun botul firmele să le dea ori la chichițe legale și tergiversări, futu-i-n gură pe ăia din guvern și parlament! Bă, nic nu poate decurge normal, trebuie să fie ceva împotrivă undeva.

  41. Ia uite ce debitează cercopitecul asta din MAE…e SF fraților…pai sa nu le dai o Sf muje de să se înece cu ea?
    https://m.hotnews.ro/stire/23247739

  42. Pentru damen e si o chestie de prestigiu. Cel mai mare santierist naval din Romania, exports nave militare de aici si rateaza contractual secolului la marina romana… Nu da bine.

  43. Niciodată nimic de la holenderi .
    Orice ( dacă prețul e corect ) de la americani , francezi , israelieni .
    Punct .

  44. shit happens…
    dar tot nu da bine
    😀
    D’aia se si agita cu contestatii. Probabil ca si la Damen sunt unii care trebuie sa justifice salariile cu…ceva. Daca nu cu succes macar cu zgomot si agitatie.

  45. ATENTIE:Ce întelegeti voi din afirmatia asta:Plus că președintele Trump este foarte interesat în a vinde arme americane, deci are și interesul să vândă României acest al doilea grup de rachete balistice, dând un împrumut mare statului român ca să le achiziționeze. Se referă la THAAD? O găsiti în articolul ăsta:http://www.contributors.ro/cultura/interviu-cu-istoricul-dennis-deletant-a-fost-iuliu-maniu-spion-britanic-cum-a-ajuns-termenul-de-%e2%80%9dfascist%e2%80%9d-sa-denumeasca-tot-ce-era-anti-sovietic/

    • Nu stiu despre ce imprumut vorbeste cel din articol. ATACMS pentru HIMARS sunt rachete balistice, THAAD e sistem anti-balistic.

  46. Pentru aia cu teoria conspiratiei, Portul Constanta etc…
    „Trenurile de marfă au o viteză comercială de numai 15-20 km/h în țară, cu mult sub cele din Ungaria, Polonia sau Cehia, în timp ce cu Austria sau Germania nici nu ne putem compara. Trenurile locale de marfă depășesc abia în mod execepțional 80 km/h și mulți factori le încetinesc, de la cntroalele lungi din Curtici, până la problemele logistice din portul Constanța”
    https://economie.hotnews.ro/stiri-industrie_feroviara-23249096-cum-merg-trenurile-marfa-noi-cum-comparam-alte-tari-din-regiune.htm

  47. Acum sigur „tremura” Iranul. Pt o incarcatura nucleaara din ce am citit sunt suficiente 10 – 20 kg de uraniu imbogatit. Ma intreb cat de bine se pot pazi granitele sa nu ajunga din exterior ( correa de nord, pakistan) o asemenea livrare clandestina. Am.mai citit pe un site ( pus aici de cineva) ca procesul de imbigatire este dificil / consumator de timp si necedita multe centrifuge pana atingi cca 4%, dupa asta treaba merge mult mai repede. Lasabd gluma la o parte vred ca devine din ce in ce mai greu de evitat un conflict.
    https://monitorulapararii.ro/germania-marea-britanie-si-franta-solicita-reuniune-urgenta-pe-tema-acordului-atomic-iranian-1-18572

  48. @priam
    Daca tot e in discutie asa zis-a teorie a conspiratiei , sau alte boli psihice asociate cum ar fi scenarita , complotita , securita , schizofrenia paranoida multipolara , delirium tremens etc as pune pariu ca problemele ministerului transporturilor ( autostrazi , terminale portuare , cai ferate ) se vor rezolva in timp scurt sau foarte scurt .
    Cum ?
    Cu metode considerate dure sau foarte dure de catre opozitia de la acel moment , dar eficiente .
    Sunt considerate firesti in China 🙂 .

    • @habarnistul
      Tu in ce lume paralela traiesti? Se pare ca nick-ul iti este bine ales! 🙂
      Noi nu suntem in Schengen ca olandezii (aia pe care ii boicotezi tu, de ii doare pe ei in basca) se tem de Constanta, ca isi pierde portul lor importanta strategica – asta-i teoria conspiratiei.
      Intrarea in Marea Neagra e un dead end pentru orice flux de marfuri venite din extremul orient, piata locala e prea mica, iar transportul pe rutier/feroviar/fluvial din Romania spre vest e costisitor, imposibil in anumite momente, pe o infrastructura precara.
      Despre asta vorbeste articolul.

      • Totusi, nu-i din cauza a ceea ce este este vorba de ce ar putea fi. Capacitatea Constanta port plus satelitii este undeva la peste 100 mil tone. Pe langa asta este suspect interesul manifestat aproape exclusiv de Olanda pentru portul asta dead end de la Marea Neagra. Infrastructura va ajunge la un moment dat sa functioneze mai bine. Si nu avem doar retelele terestre mai este canalul Dunare Marea Neagra si Dunarea. Functionarea zonei la turatie maxima i-ar priva de parti importante din castigurile de acum. Nu, nu cred ca doar justitia din Romania ii doare pe ei. Sunt cei mai vocali si mai categorici pe subiectul asta. Evident critici avem si din partea Frantei si Germaniei dar curios cei mai indarjiti sunt olandezii. Cele mai mai dese pozitionari contra Romaniei au venit de la Rutte si Timmermans. Pe langa ei Webber este in divizia C. Evident ca baietii sub masca UE trag spuza pe turta Olandei fara jena. Cine crede ca tipii astia fac ce fac de dragul statului de drept din Romania sa suga o lamaie. Au gasit de fapt o parghie prin care exercita niste presiuni pentru a-si atinge niste deziderate economice. Faptul ca noi nu suntem in stare sa punem ordine in ograda este rusinea noastra. Nu avem un singur lider politic care sa gandeasca cu mintea lui. Ma uit la declaratii si discursuri si totul oscileaza intre bascalie nesimtita neaos romaneasca, limba de lemn a la Bruxelles si oportunism stil Paturica. Nu avem scapare.

        • Constanta nu face fata nici cu ce e acum, dapai cu 100 mil tone. Cum le transporti in vestul Europei? Pt ca Rotterdam exact vestul Europei deserveste.
          Ca sa nu creasca costurile exponential (transport terestru) ar trebui transportat mai departe pe apa, ceea ce dubleaza practic timpii de parcurs. in plus pe canalele spre Germania nu au accesul nave de capacitate decenta, ci doar slepuri destul de mici.
          Plus ca trebuie transbordari, sunt o multime de ecluze, etc

          Olanda nu a avut solicitari excesive, doar sa ne respectam angajamentele, ceea ce nu s-a intamplat

          • Rotterdamul nu deserveste doar Olanda-Germania. O serie de marfuri destinate Europei centrale care acum tranziteaza Rotterdam s-ar putea sa n-o mai faca. Acum problema nu este in termenii judecati de noi ce credem noi ca infrastructura este cum este ca portul nostru lucreaza la putin peste jumatate din capacitate ci in in termenii in care gandesc ei si ei, olandezii sunt deosebit de insistenti in problema asta fie direct fie indirect.

            • Da-mi exemplu de niste marfuri, ca mie nu prea-mi vin in cap… Bumbac din Uzbekistan? Exporturi de alimente catre Orientul Mijlociu?
              E dead end fiindca nu duce inspre nicaieri important (Asia Centrala…dupa niste munti masivi si inca o mare), si nimic important nu duce inspre noi. China isi exporta chestiile ori pe mare ori pe noul drum al matasii care trece Rusia-Belarus-Polonia-Germania. O nava care vine de pe Suez si vrea sa duca ceva catre EUW, de ce ar opri la noi? De ce nu in Italia sau Spania sau Croatia sau alte state mediteranene? Marfuri dinspre Turcia de ce nu ar lua-o pe drumuri sau cai ferate direct catre Nord-Vest prin Serbia si Bulgaria?
              Oameni buni, geografic suntem intr-o fundatura. Toate rutele de transport ne ocolesc natural. Ne-ar ocoli si daca am avea infrastructura buna… Eventual putem conecta Grecia si Turcia si restul Orientului de zona nordica si baltica, dar astea sunt piete de pishwasser….

              • Tu ai fost vreodata in viata ta in portul Constanta? Si nu vorbesc de cel turistic. Numai fundatura nu este. Cat despre ce iti poti tu inchipui cred ca puterea ta de inchipuire este foarte limitata relativ la diversitatea si cantitatile marfurilor ce-l tranziteaza.

                • Tu ai fost vreodata in Rotterdam? 🙂 Sau in Le Havre, sau Marseille, sau Antwerp, sau…
                  Daca puterea mea de inchipuire este limitata, fa un serviciu omenirii si scoate limitele. Daca te dai cunoscator, arata ca esti. Marfuri, tonaje, destinatii, te rog.

              • @Checkmate
                „O nava care vine de pe Suez si vrea sa duca ceva catre EUW, de ce ar opri la noi?”
                Asa e, doar ca la Constanta nu ar veni nave ci direct trenuri. Din China, trecand prin Asia Centrala, traversand Caspica, apoi Caucazul si Marea Neagra. Vorbesti de drumul matasii ca trecand prin Rusia, Belarus, Polonia. Da, dar aia e doar o ramura a sa. China are si o abordare strategica si vrea rute multiple, astfel incat sa nu depinda de o singura ruata sau de… Rusia.

                • Portul Constanţa
                  Trafic în 2017 – 60 mil tone

                  Portul Rotterdam
                  Trafic în 2017 – 461 mil tone

                  De aici:https://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/de-ce-investitorii-din-vestul-tarii-prefera-sa-importe-prin-portul-olandez-rotterdam-875078

                  Sau „Constanța nu e concurență pentru Rotterdam din mai multe motive, cel mai irefutabil fiind poziția geografică și faptul că este port la Marea Neagră, ceea ce-l face, din păcate, un port aproape izolat, după cum spune chiar Costel Mitu, vicepreședintele Ligii Navale Române.”

                  – Rotterdam are trafic de zece ori mai mare decât Constanța.
                  – Constanța pierde trafic din cauza dezvoltării infrastructurii în țările din regiune.
                  – Portul Constanța este folosit la jumătate din capacitate.
                  – Un port fluvial din Germania are un trafic de 4 ori mai mare decât portul Constanța.
                  – Taxele din portul Constanța sunt printre cele mai mari între porturile din Marea Neagră.
                  – Hamburg investește într-o filarmonică mai mult decât România în portul Constanța.
                  – Constanța este al patrulea port din Europa ca întindere, dar din punct de vedere al traficului nu este nici măcar în primele 20.
                  De aici: https://www.infotrucker.ro/meciul-dintre-rotterdam-si-portul-constanta-se-va-termina-mereu-cu-multe-goluri-la-zero/

                  • Intre 60 si 460 tie se pare ca avem multiplu de 10?
                    Numeste portul fluvial german care a re 240 mil tone trafic de marfuri.
                    As vrea sa vad suma data de infotrucker ca fiind investita in filarmonica.
                    Din punctul de vedere al traficului de marfuri este al 10 -lea in Europa la traficul dat mai sus iar la traficul de cereale este primul im Europa devansand Rouen.
                    In discutia asta observ ca sunt doua tendinte. Una este cea legata de concurenta cu Rotterdam-ul. Cand si daca infrastructura noastra rutiera si feroviara vor fi aduse la un nivel multumitor marfurile de care vorbeste digi nu vor mai avea tinta Rotterdam ceea ce inseamna niste milioane de tone marfa pierdute si consecintele ce decurg. Pe langa asta Constanta este de multi ani pe trend stabil cu tendinta de crestere a traficului si nu scadere. Nu cred ca cineva cu mintea intreaga viseaza ca portul romanesc va detrona vreodata Rotterdamul care este deschis la axa Atlantica insa pe anumite paliere va taia putea sa taie din castigurile actuale ale portului olandez.Cum spunea si RTI potentialul de crestere in zona estica este mare iar Constanta are potentialul sa devina un punct important. Sa ne gandim ca economia noastra este departe de posibilitatile ei deci spatiu de crestere este enorm. Dar este adevarat problema cu olandezii nu sta in pericolul constantean care totusi nu este asa mare cum se umfla unii. Problema este in ce ar putea fi. O crestere a traficului aici ar insemna o pierdere de trafic dincolo mai ales pe segmentul marfurilor ce pleaca/vin in/din Europa central si de est adica exact zona cu cel mai mare potential de crestere din UE.Adica olandezii , ar fi una din explicatii, saliveaza la o felie din viitorul asta si apeleaza la toate parghiile pe care le au pentru a avea controlul.
                    A doua tendinta este cea de minimizare totala a importantei Constantei care „este abia…”, „este zolata” , ” este a x zecea din Europa”. Ei nu este asa. Problema ignorata de „cealalta” tabara care se axeaza pe desfiintare ideii limitate de „pericol” este cea a potentialului portului si implicit a zonei. Constanta singura are capacitate de 120 mil tone trafic marfuri. Porturile satelite Midia si Mangalia pot maresc aceasta capacitate la…cat 140, 160 sau 180 mil tone?Suficient pentru locurile 5-6 in Europa?Traficul actual este dat si de capacitatea actuala a economiei romanesti de export import.
                    Pe langa toate acestea simplul fapt ca niste oficiali olandezi roiesc destul de insistent in jurul portului romanesc arata ca au anumite interese legate de acesta. Atitudinea lor fata de Romania si faptul ca dau tarcoale atat de insistent portului romanesc arata ca discutia legata de Constanta nu-i chiar fum fara foc

                    • @Anla’shok
                      „Intre 60 si 460 tie se pare ca avem multiplu de 10?” doua articole diferite, doua surse diferite, esenta era de diferenta %, nu neaparat de cifre…
                      Elbphilharmonie – 789 de milioane de euro, e trecut in clar in articolul din RL, dar tu nu citesti…
                      „Președintele Organizației ­Patronale ”Operatorul Portuar”, Viorel Panait, a oferit un exemplu clar al situației portului Constanța: Duisburg, un port fluvial din Germania, operează circa 200 de milioane tone de marfă pe an. Constanța este undeva la un sfert din această cifră” , in articolul din RL, dar tu din nou nu citesti…

                      Legat de asta; „Dar este adevarat problema cu olandezii nu sta in pericolul constantean care totusi nu este asa mare cum se umfla unii. Problema este in ce ar putea fi. O crestere a traficului aici ar insemna o pierdere de trafic dincolo mai ales pe segmentul marfurilor ce pleaca/vin in/din Europa central si de est adica exact zona cu cel mai mare potential de crestere din UE.Adica olandezii , ar fi una din explicatii, saliveaza la o felie din viitorul asta si apeleaza la toate parghiile pe care le au pentru a avea controlul.” citeste ce zic astia la Mitul 2 si chestia aia cu Praga, in articolul din RL. Europa centrala e dezvoltata si nu asteapta Constanta sa isi primeasca marfa.

                      Da, Constanta are potential. CERT. Dar ca si Romania, se zbate in aceeasi groapa.

                      Aveti discursul cu Rotterdam-ul, dar nu pricepeti ca nu avem ce cauta in Schengen (droguri pe plaja, elicoptere ce trec frontiera cand vor, coruptie, rahaturile din justitie etc). Am avea sanse cu frontiera aeriana, aici sunt de acord, dar pana la integrarea deplina…

                    • Eu tind sa fiu de acord cu tine, Anla’.
                      Constanta are potential de crestere in contextul in care rezolvam si restul de infrastructura: fluviala si feroviara. In acest fel vom atrage din traficul comercial al tarilor riverane Dunarii.
                      Evident, nu vorbim aici sa depasim Rotterdamul, ci doar sa crestem traficul de marfuri la Constanta. Iar pentru asta, intrarea in Schengen ne-ar ajuta mult. Motivul pentru care China a ales Pireu este interesant, Grecia este in Schengen dar sta prost la conexiunile directe cu restul tarilor europene care sunt deja in Schengen.
                      Pana la urma, nu cred ca barca aia cu faina care s-a rasturnat la intrarea pe Dunare avea ca destinatie finala Romania ci Europa in ansamblu. Asta inseamna ca ruta strapunge si granita Schengen pe undeva.

                    • Vorbiti prostii. Motovul pt care nu suntem in Schengen e calicia. Ne mai ajuta controlul asupra inflatiei. Cand il pierdem si pe ala, ajungem mai rau decat Grecia, si-i fortam pe ceilalti Schengenisti sa ne sara in ajutor. De ce m-as insura cu cineva despre care stiu ca are o mare sansa sa ajunga la pat? Oricum cu circulatia aia libera, probabil ne-ar pleca si ultimii non-pensionari/non-copii si am incepe sa vindem pamant ca Grecii. Noroc ca rusii cumpara….

                  • @priam
                    Cand discutam de a face concurenta portului Rotterdam discutam doar de concurenta pe traficul comercial cu China (sau eventual si cu alte state asiatice), deci nu trebuie luat traficul total al Rotterdamului ca punct de reper sau comparatie.
                    Pe legatura cu China, Rotterdam a avut trafic de doar 12 milioane tone in 2016!
                    La cifrele astea, Constanta nu mai pare un concurent de luat in gluma.

                    • Analistule, te dai analist?
                      „…discutam doar de concurenta pe traficul comercial cu China”'”
                      De ce dracu crezi ca au cumparat chinezii portul Pireu? Ca sa isi aduca navele la Constanta?
                      Greu…

                    • Asa, uite si portul de pe fluviu ce bate la fund Constanta:
                      https://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ports/1505/Germany_port:DUISBURG
                      Uite si traficul de marfuri anual:
                      https://www.duisport.de/hafeninformation/?lang=en
                      Uite de ce e considerat orasul chinezesc din Germania:
                      https://www.theguardian.com/cities/2018/aug/01/germanys-china-city-duisburg-became-xi-jinping-gateway-europe
                      „Every week, around 30 Chinese trains arrive at a vast terminal in Duisburg’s inland port” iar astea, quess what, nu trec prin RO.

                    • @priam
                      Pari cam nervos.
                      Te-ai suparat ca ti-am atras atentia ca acea comparatie pe care o faceai cu Rotterdam (luand traficul total ca punct de reper) are o hiba?
                      Chiar asa de sensibil esti? Sau tineai mult la ideea ca Constanta e varza?!
                      Stiu de Pireu, dar ai tu date ca tot traficul din China o sa se opreasca in Pireu?
                      Pe axa sud-nord (spre Baltica) nu stiu daca va fi utilizat Pireu, mai recomandate sunt porturi mai nordice, gen Constanta sau Odessa.
                      In plus vezi ca ti-am explicat mai sus ca nu vorbim neaparat de nave dinspre Suez, ci si despre trafic ro-ro dinspre China via Caucaz si Marea Neagra. Si despre strategia chinezilor de a dezvolta rute multiple.
                      Dar ma rog, ce stiu eu…

                    • Absolut deloc, scriu aceste randuri cu un mic zambet pe coltul gurii.
                      Repet, Constanta are un bun potential, dar nu la nivelul prezentat de unii.
                      Ce au dezvoltat chinezii:
                      – naval prin Suez, Mediterana, Pireu
                      – tren, pe ruta nordica, prin Rusia, Polonia, Germania
                      Axa aia, sud -nord, pe moment lipseste cu desavarsire. Le urez multe „succesuri” pentru „trafic ro-ro dinspre China via Caucaz si Marea Neagra”, o alta zona renumita pentru stabilitate si infrastructura superba!

                    • Duisburg cu tot traficul lui este un port de importanta locala. Este un caz de exceptie pentru ca alte porturi de teapa lui nu ajung la performanta in cauza. De ce? Pentru ca exemplul prost ales dealtfel deserveste o populatie de 30 milioane de locuitori concentrata pe o raza de 150km in jurul portului. Nu mai vorbesc de legatura directa pe Rin cu Rotterdam pe o distanta relativ scurta. Este un noroc pe care alte porturi interioare nu-l au. Chiar si asa conform zambetului tau din coltul gurii Hamburg Trieste si Constanta ar trebui inchise de rusine ca sa nu mai pomenesc de alte porturi din Egeea sau Adriatica. Te miri ca ajung la germani 30 de trenuri din China zilnic si nu trec si pe la noi? N-ar trebui ca nu doar starea infrastructurii de la noi este de vina ci si al scolii de gandire care vomita la gandul unor relatii economice mai stranse cu China scoli careia ii apartii si tu.

                    • @priam
                      Nu, pe partea feroviara nu e doar ruta nordica mentionata de tine ci si cea centrala. China – Asia Centrala – Caucaz – Turcia – Europa. Cu offshoot spre porturile georgiene si de acolo via Marea Neagra spre alte directii.
                      Ruta sud-nord exista deja, Ucraina, Belarus si Lituania au semnat recent o intelegere pentru transportul de marfa pe calea ferata (deja existenta) Odessa-Klaipeda.

                    • @Anla’shok
                      De la fraza cu miratul în colo m-ai pierdut, eu nu am făcut acele afirmații.
                      Iar aia cu vomitatul sa o păstrezi pentru tine.

                    • @Analistul
                      Poti sa îmi dai ceva date statistice relevante despre ruta „centrală”?
                      Tonaje, timpi de transport?
                      Ca pe aia de nord se stie când pleacă trenul si când ajunge, cate sunt pe săptămână etc…

                    • Am citit ce mai scrieti p-aci.
                      ” Te miri ca ajung la germani 30 de trenuri din China zilnic si nu trec si pe la noi? N-ar trebui ca nu doar starea infrastructurii de la noi este de vina ci si al scolii de gandire care vomita la gandul unor relatii economice mai stranse cu China scoli careia ii apartii si tu.”

                      1) E o dictatura in devenire, care fura la greu tehnologie si o foloseste ca sa faca restul planetei dependenta. Pe banii nostrii. Scoala de gandire la care faci tu referire e cea a celui mai semnificativ aliat al nostru 🙂 .
                      2) Dar chiar si asa… ce scrii nu are sens. De ce draq un tren in Polonia ar veni la noi si apoi ar lua-o spre Vest? Sa ocoleasca….asa…doar ca sa faca kilometrii? Si sa mai si plateasca pt asta? Vezi vreo cale de minima rezistenta pe aici?

                      Ce legaturi conexe cu Caucazul? Daca vine pe tren in Turcia, o ia tot pe tren inspre Vest sau inspre Caucaz. Marfa aia nu se uda deloc. Eventual in port spre Orient sau Africa de Nord. Unde se introduce Romania pe ruta asta? Ne aflam intre Turcia si Maroc si nu stiu eu? De ce ar veni marfurile catre Europa de Nord pe ruta asta (ipotetica; cv imi spune ca daca exista e sporadica) si nu direct din Rusia pe ruta nordica?

                      Potentialul Europei Centrale. Ok, se presupunem ca EUC ajunge dezvoltata. Cu ce o conectam? Care ar fi destinatia? Principalul ei partener ar fi EUW. Cu Orientul Mijlociu eventual (piata e cacao; populatii sarace care cumpara chinezisme, ca-s mai ieftine).

                      Avem potential? Avem. Normal ca avem. Doar ca tin sa cred ca daca prin vreo minune demna de Cartea Domnului, am avea brusc maine toata infrastructura pusa la punct, rezultatele ne-ar dezamagi crunt. Voi chiar credeti ca locul 10 e mare scofala, cand primele doua fac cat restul la un loc? 😛 Treaba asta cu „avem potential” e o placa pe care-o aud de 30 de ani peste tot (mai ales in turism… avem noi cumva ceva pe masura Alpilor sau a Marelui Canion si nu stiu eu?…)

                • China-urca in tren
                  Xstan-din tren pe vapor. Traverseaza Caspica.
                  Caucaz-de pe vapor pe tren. Traverseaza Caucazul
                  M. Neagra-urca pe vapor. Traverseaza M. Neagra
                  Constanta-urca pe barja/tir/tren.
                  Stii unde e cel mai scump? Unde se schimba mijlocul de transport. Cu cat ai mai multe schimbari, cu atat creste costul. Eu numar 5.

                  VS
                  China-urca in tren.
                  Germania-coboara din tren.
                  2 schimbari.

                  Comertul, la fel ca natura, urmeaza calea cu cea mai mica rezistenta. Economic, calea cu cel mai redus pret.

                  Observatii: Marea Neagra e blocabila. Idem si M. Caspica. Rusii. Caucazul e f accidentat si energointensiv de traversat. Tarile de pe traseu nu sunt piete dezvoltate. Mai rau, calea trece prin zone instabile. Rusia, cu metehnele ei arhicunoscute, e tot mai stabila decat Xstan-ele, Turcia si Caucazul.
                  De asemenea, ar fi e preferat sa nu mai importam din China. E o dictatura in devenire, pe banii nostrii 🙂 .

                  • Lasa ca fac altii comert cu China si n-au greturi si sunt dintre cei cu democratii reprezentative. Iar comertul nu inseamna doar importuri. Si stai tu linistit din punctul de vedere al contributiei la devenirea unei dictaturi contribuie cu mult mai mult aliatii nostri si iarasi nu li se apleaca din cauza asta.Contributia noastra in directia aratata de tine ar fi echivalenta cu greutatea unui fir de praf. Iar despre rutele alese de tine le-ai ales evident pe cele mai avantajoase pentru discursul tau.

                  • @Checkmate
                    „urca in tren/din tren pe vapor/de pe vapor pe tren”
                    Procesul nu e atat de laborios.
                    Containerele nu sunt transferate de pe tren pe vapor si apoi de pe vapor pe tren. Trenul urca direct pe feribot: https://youtu.be/B13GFB2HeSw

                    • N-o fi atat de laborios. Doar mai laborios decat nimic. 5>2, in continuare. Hai, 5>3, ca poate trenul schimba ecartamentul cand vine din Rusia in Europa.

                      „Lasa ca fac altii comert cu China si n-au greturi si sunt dintre cei cu democratii reprezentative. ”
                      Si platesc cu varf si indesat asta. Unde europenii exportau trenuri, acum cauta sa-si protejeze companiile de concurenta chineza (ex: Alstom vs CRRC), constructiile navale, Comac, Huawei, etc. Apar protectionismele. Vezi SUA.

                      ” Iar comertul nu inseamna doar importuri. ”
                      Nu. Doar in mare parte importuri. Vb de Asia de Est si Sud-Est. Restul lumii are deficit comercial cu ei.

                      „Si stai tu linistit din punctul de vedere al contributiei la devenirea unei dictaturi contribuie cu mult mai mult aliatii nostri si iarasi nu li se apleaca din cauza asta.”
                      Stii de ce e asa misto lumea de azi? Fiindca superputerea globala e un stat liberalist. O stare lucruri exceptionala in istorie. Nu ti-ar placea sa traiesti in umbra imperiului Roman sau Spaniol. Si n-o sa-ti placa nici in umbra celui chinez (note de buna cetatenie? WTF?…). Vesticii e prosti, nu stiu ce inseamna sistemul in care traiesc, sau cat de fragil e. D-aia nu se tem nici de rusi, desi vad trolii lor peste tot.

                      „.Contributia noastra in directia aratata de tine ar fi echivalenta cu greutatea unui fir de praf.”
                      Contributia noastra nu exista. Nu trece pe la noi si nici n-o sa treaca. Nu faci Craiova-Constanta mergand prin Brasov.
                      Dar chiar si asa, un fir de praf de la noi, unul de la greci, unul de la italieni… si umplii tomberonul cu mizerie.

                      „Iar despre rutele alese de tine le-ai ales evident pe cele mai avantajoase pentru discursul tau.”
                      Arata altele. Da argumente. Hai ca poti!

                    • Vrei sa-ti arat rutele. In nici un caz nu o sa-ti aleg una in care incarci si descarci de 50 de ori doar ca sa-i arat oponentului in discutie cata dreptate am. Iar in privinta comertului cu China nu-i vad pe europeni nemultumiti si tragand ponoase. Mai degraba esti nu nemultumit ca nu sunt nemultumiti ei. Si ii uitasi pe americani care au un comert cu dragonul echivalent cu 2-3 PIB uri de-ale noastre. Nici ei nu par ingrijorati ca hranesc o dictatura. Pe Trump il durea doar ca au chinezii excedent in relatia cu Statele Unite. Nu pot trece rute de transport pe la noi? Ca spui tu?
                      Vezi magistralele de transport european , cel putin una trece pe la noi. A ca avem sincopa asta vremelnica legata de reteau rutiera si starea cailor ferate? Se va rezolva chiar daca lent in ritmul actual.
                      De aici insa si pana la nu suntem, nu exista si nu se poate cum spun postarile tale este ceva drum . Mai ia o lamaie.

                    • Orice ruta feroviara mi-ai alege prin Turcia sau Rusia poate fi continuata inspre Europa de Vest sau centrala tot pe sine. Ramane numai din Caucaz, si aia am ales-o ca exemplu.
                      Singura ruta care s-ar merita ar fi Suez-Constanta venind din India sau Africa.

                      Comunistii ziceau ca „le vom vinde burghezilor funia cu care sa se spanzure”. Pe vremea URSS, au incercat, dar surpriza, capitalistii nu au cumparat. De ce sa o faca acum? Las-o mai moale cu realpolitik-ul, ca nu ti-ar conveni sa traiesti intr-o dictatura imbogatita de Vest.

                      O sa se rezolve o laie daca imbatranim inainte sa apucam sa ne imbogatim:
                      https://cursdeguvernare.ro/radu-craciun-scaderea-populatiei-inapoiere-economica.html

        • (Îmi cer scuze, „o ceapa” se zice)

          • Daca termina, la cum se misca o sa fie gata in 10 ani, amarata de autostrada Nadlac-Pitesti faci Constanta-Nadlac in 8-10 ore. Nu o sa ajunga Constanta sa faca acelasi tonaj ca Rotterdam dar pentru partea asta de lume o sa fie cel mai important port iar asta inseamna nu doar ci si influenta. Estul are un potential de crestere al consumului si de dezvoltare mai bun comparativ cu Vestul unde lucrurile sunt asezate asa ca are logica sa te pozitionezi pentru viitor. Chiar daca mai greu decat ne dorim noi si vecinii nostri nivelul de trai si dezvoltare a fost pe plus din 1990. Nu este exclus sa vedem in UE si tari ca Ucraina sau Georgia.

            • Nu cred că vor face în 10 ani Sibiu Pitești, e cel mai complicat segment de autostradă din România.

            • RTI, Sa te auda Dzeu. Tare imi este teama ca un coridor constanta nadlac va fi circulabil in 20 poate 25 de ani.
              Pibul orasului constanta a crescut de 12 ori de cand s-a facut autostrada cu toata ca este vorba acolo de coruptie sistemica.

    • „Sperietoarea olandeza” ref la portul Constanta este un exemplu clasic de dezinformare, pentru abaterea atentiei de la cei care, in realitate „sifoneaza” veniturile portului. Ca orice dezinformare trebuie sa aiba si un sambure de adevar. Am auzit ca interesul olandez este in privatizarea portului, cine credeti ca ar fi impotriva privatizarii (chiar si partiala)?
      PS intrebarea este retorica

  49. Ba nu stiu cum se intampla dar cand cineva baga pe media puternic ceva nationalism, ceva se intampla tot timpul in fundal, ceva miscari scenice, recuzita, decoruri:
    https://www.economica.net/30-000-de-noi-lucratori-extracomunitari-vor-putea-fi-adusi-la-munca-in-romania-in-2019-proiect_171049.html

  50. :)))) au facut ca vikingii cand au ajuns in america: au debarcat, s-au uitat o data in jur, s-au suit pe barca si au fugit(navigat) cat mai departe posibil…..
    Mai erau si aia care au ramas prin Minesota, ca s-au saturat de apucaturile lui Eric cel Rosu

  51. Capătu satului

    Pe hotnews.ro apare o stire legată de posibilitatea asigurării de catre Romaero a unor lucrari la sistemele Patriot

  52. https://www.hotnews.ro/stiri-defense-23249762-bulgaria-cumpara-8-avioane-lupta-16-pentru-1-25-miliarde-dolari.htm

    Iote-te Ioane!…Castravetarii iau 8 F16 noi-noute….Alio, Aliooo, va mai dau 100 ROn la salariu voua alora din MAPN ca sa va treziti dreacu odata…De rasul curcilor ajungem…cu avioane third hand langa URS…S

    • Initial pretul cerut era de3 miliarde leva. Vad ca le-au scos la 2,1 mld leva dupa ce au negociat. Full option, noi. Asta e! Noi cu leshul nostru…

      • 156 milioane de usd bucata. „Scump. Alături era mai ieftin..” Bun e inclus și trainingul…., dar la 36 câte vrem noi, pretul ar fi pe la 5 miliarde….așa că mai bine am lua un mix de f35 cu f15.

    • Sincer, nu imi pare o afacere buna ce fac castraveciosii. Nu vad logica in a cumpara acum F16 noi, pe care le primesti prin 2025, in conditiile in care F35 este platforma de viitor, la un pret destul de apropiat. Varianta F16 noi era viabila la data la care (spre exemplu) a achizitionat Polonia flota lor, acum imi par resurse cheltuite inutil ptr o platforma ce o sa ramane in urma foarte curand. Daca punem in balanta (numai si financiar, precum si orizontul de a trece la F35), achizitia de mana a 3-a a RoAF, pare mai inteleapta ,cu mentiunea de a se completa numarul actual cu inca o escadrila in confirguratia actuala (poate cu radar AESA si o modernizare si ptr actualele F uri din 53), iar atunci cand ne permitem cu adevarat, 2 escadrille de F35 si o noua modernizare a F urilor la un standard mai actual (in acel moment). Just my two cents…

      • Cele 8 aparate F16 vor fi folosite in special pentri misiuni de politie aeriana.Pentru misiuni de politie aeriana, F16 V este super ok.Poate ca la momentul potrivit, cand vor sta mai bine si cu banii, bulgarii isi vor trage macar 14 aparate F35.

  53. Dictatura este o condiție și o consecință a economiei planificate – http://www.contributors.ro/economie/datoria-publica-%c8%99i-iluzia-keynesiana/

  54. Cum se explică bubuitura misterioasă care a pus ieri pe jar Iaşul
    10.07.2019 06:51:58
    O bubuitură puternică s-a auzit ieri în jurul orei 14 – în majoritatea cartierelor din Iaşi şi localităţile limitrofe. Zgomotul a fost urmat de o undă de şoc în urma căreia ferestrele s-au cutremurat.

    “Din calcule reiese ca sursa este in partea de Nord-Est a Iasului, pe directia Iasi-Balti. S-a propagat dinspre Nord-Est spre Sud-Vest. Posibil sa fie ceva mai sus de Iasi, in Rep Moldova, cam la 30 km distanta. Unda de soc a ajuns in zona de Sud-Vest a Iasului dupa aproximativ 3 minute dupa ce a trecut de Iasi, adica pe la 14:11. In Iasi s-a simtit la ora 14:08. Sunt date foarte foarte preliminare. De remarcat ca si aeroportul Iasi este FIX pe aceasta directie

    https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/cum-se-explica-bubuitura-misterioasa-care-a-pus-ieri-pe-jar-iasul–224239.html

  55. Si cand credeam ca am vazut totul in materie de tupeu din partea pesedelei, un Radulescu „Delir”, un Serban Nicolae, un Ciordache… tot.
    E baieti si fete care am stat la coada sa votam, nu ati vazut nimic:
    https://www.stiripesurse.ro/teodorovici-ii-taie-avantul-lui-iohannis-nu-sunt-bani-pentru-referendum-anul-acesta_1365889.html
    Deci asa se face pipi cu bolta pe vointa poporului, ala suveran, ala ce dracu mai scrie prin constitutie.

  56. Despre mafia disprețuitoare de la interne si mizeriile de oamenii care ne conduc. Statul captiv in mana unor traficanți de titluri doctorale, cu ramificatii in educație, interne, justiție si profesii liberale juridice

    https://pressone.ro/urgia-la-academia-de-politie-743-dintre-tezele-de-doctorat-verificate-sunt-suspecte-de-plagiat-i/

  57. Primul esec pentru Arianespace Vega:
    http://www.arianespace.com/press-release/arianespace-flight-vv15-mission-failure/
    „Approximately two minutes after the Vega launcher’s liftoff, shortly after ignition of the second stage (Zefiro 23), a launcher anomaly occurred – leading to the premature end of the mission”

  58. De pe site-ul tehnomil

    https://www.tehnomil.net/2019/07/10/romanii-si-farfuriile-lor-zburatoare/
    http://adifoaircraft.com/

    Pentru o drona mai mica sigur are potential….pentru ceva mai mare sunt necesari multi bani… sa o faci si aparat de lupta cu armele la interior etc…provocarea este cu totul alta., probabil cel mai bine se muleaza pe un aparat autonom fara echipaj la bord ( macar daca il faci capabil sa schimbe brusc directia sa nu mai fie aparatul restrictionat de rezistenta pilotilor la schimbarile de directie bruste / variatii mari de viteza in intervale mici de timp, etc)

    • Asta-i o chestie cu dichis pentru noi, se aude ca la inceputul anului viitor programul SHORAD/VSHORAD va fi pornit. Bineinteles ca in lumina licitatiilor ratate speram cu totii la incredintare directa.

      • Ai maare dreptate cu licitatiile!
        Bine ca au integrat si AMRAAM-ER-ul in NASAMS, sunt mai multe posibilitati acum pt acest sistem.

  59. Nu ie alea cu turela de Leclerc? EurostrutocamilurileMBT?
    https://youtu.be/AHGMmlArqgw
    Mie îmi cam plac, sincer sa fiu….

    • inca o fisă in tonomatul pentru idioti.

    • Dupa astia de la Janes care sunt citati in articolul din Adevarul avem deja Leo 2A5 in dotare, acum una din 2: ori astia sunt cazuti in cap ori a fost identificat deja stocul de 2A5 pt Romania pe care vor sa-l aduca la ceva echivalent 2A7. Nu e nicidecum vorba de achizitia de tancuri noi 2A7+ cum si-au luat vecinii nostri din vest ci de programul cu EDA de care s-a mai facut vorbire pe aici acu ceva timp.

    • Mda… Ministere diferite, comisii diferite, concluzii asemanatoare
      Birocrații sunt la fel, peste tot!
      Parerea mea, hîc…

      • prosti,putea sa astepte sa ajunga pachetele la mal…ca la romanica.
        si dupa aia mascatii faceau o plimbare pe faleza adunând pachetele inamrmati pana in dinti ca sa vadă pulimea ca suntem tari si speciali .
        pâine și circ cu speciali !

      • @ Razvan Mihaeanu …. Nava semi-submersa din compozit . Teava indoita din partea superioara este sifonul esapamentului . Se poate renunta la chioscul pilotului , acesta fiind inlocuit cu o camera optica+FLIR rotativa de pe un smartfone in virful unei tevi / tija de carbon = periscop optronic . Aditional o busola si un GPS completeaza cu succes necesarul instrumentelor minime de navigatie . La marimea aceea un narco submarin poate tracta /purta 2 torpile 5. 33 mm sau 4 torpile 450 mm sau 6 torpile mai mici la 324 mm . Daca se ranforseaza structura cu coaste , chila si cuurenti si se adauga un tank de balast si 2 pompe hidraulice hidraulice in serie , iar instalatia motoare provine de la un autoturism hibrid …. navigatia in imersiune la vreo 20-30 m adincime ar putea dura peste 24 h pt 2-3 oameni . Si acesta ar fi un punct de plecare pt tehnologia submarina autohtona ….. asa cum a procedat marina yugoslava ple ind de la CB 20 ….

    • Aia nu sunt prosti ci mafioti care fac multi bani din afaceri ilicite.

  60. colectionarul….

  61. This guy gets it:
    https://cursdeguvernare.ro/radu-craciun-scaderea-populatiei-inapoiere-economica.html
    Citez: „Din aceasta perspectiva, riscul major al tarilor emergente este acela ca imbatranesc inainte de a deveni bogate.”

  62. Iranul a atacat Irakul …
    Vom vedea cum evoluează lucrurile !

    • Adica vor lua junghiurile alea facute de spanioli si le vor surubari apoi ni le vor da noua, si cipriotilor. Tare faza cu Romania care se interesase de Leo 2 A5, cu teava scurta, in loc de 2A6/A7. Ca sa nu suparam prietenii de la rasarit.

      • Ar modifica balanta strategica????.
        NU MAI POT CU ASA NEBUNI!Daca iau Leo 2 a5 si il si duc la nivel A7 e(aproape) la fel cu achizitia de A7 noi.

      • De unde stii ca-s junghiuri? Poate si Seat e junghi, si Cetme samd
        Vreti modernizare dar cand e vorba de achizitii,pai stai asa, ca har, ca mar

        • Parca vad ca ne trezim cu 2A4 pe care le-au f_t_t prin nordul Africii.
          Nu inteleg de ce facem cacat amestecat cu 50 de modele de tancuri si nu luam Abrams.

          • Bula, „junghiurile” produse de spanioli, Leo 2 A6E, sunt peste A6-le nemtilor. 😉
            Alea obosite sunt A4 inchiriate de la germani, si apoi lasate cadou acolo. Dar daca le ia KMW si le modernizeaza, le aduce la 0 km, nu vad nici o problema. Si polonezii au cumparat peste 100 de A5-uri si nu se pling de ele. 😉
            Si apropos, M1A2 reconditionate de la americani nu va deranjau deloc, dar Leo2Ax reconditionate de nemti, da… Care e faza???
            Parerea mea, hic…

            • Mie treaba asta cu Leopard mi se pare primul program european cu adevarat util. Nu ne baga pe toti in aceeasi oala… 🙂
              Partea proasta e ca s-ar putea sa se opreasca dupa primul batalion.
              Zic si io ca vorbitul e gratis… 🙂

            • Partial, ti-a raspuns nicolae. Reluam discutia cu Gripen vs F16.

              Luam, armonizam, modernizam, la la la , impartim pe la 500 de producatori sa aiba toti de lucru, facem primul batalion apoi constatm ca nu mai gasim pentru al doilea ca de 5 batalioane nici vorba.
              Apoi, in caz de razboi, pierzi tancuri si dai comanda la fabrica sa-ti trimita cate 4 pe luna…. incepand de peste 3 ani ca au sloturile de productie ocupate cu comenzi pentru altii.

              In timpul asta, gasesti Abramsuri sa-ti pui si-n cap.

              Treaba facuta ca xxla.

              • Hai frate sa ramanem la T-55 si TR-85 si am rezolvat. Dar stai ca nici asta nu va convine. Sa fie dotare, dar sa fie in functie de ce vreti voi, ca sunteti si tanchisti printre altele si bineinteles voi o sa luptati in ele

                • Eu iti spun ca in caz de razboi nu vei putea sa inlocuiesti pierderile in timp util, tu bati campii cu T55 si TR-85.

                  • Daca nu erau niste pupincu…isti si la guvernareesi la MaPN ,nici nu se lua In considerare 60 tancuri…decat daca le iei doar de parada….mai bine M1 A2 sh 4 batalioane minim 1 Tg Mures ,1 Focsani,1Constanta,1 Aparatorii Patriei unde copilarisi si 1 rezerva Craiova la Br Multinationala….asta fara a avea o rezerva reala,unde daca erau pro modernizau acum restul de 2 btl Tr85 pt training si rezerva la un 400 total M1 A2 plus Tr 85M1 /M2 …este credibil sa te aperi,la fel cum ar fi 3 sqr F16 si 2 F18/15 plus 2 AH1 Z si 3 Poseidon plus 2 De Zeven si 3 A26 cu 6 10514 in escorta ASuW
                    Dar unde nu-I cap…vai de picioare,vezi Ucraina,hotie,mafie…=>pierderi teritoriale insemnate….3-4 ani sanctiuni ?…actual “viitorul “ suna bine pt mother Russia….vb la Facebook…” e frumoasa cand ai prieteni “…alde Italia,Grecia,Germania…?

                  • Tu nici macar subiect de bancuri nu mai esti, nu te mai ia niciun baiat care stie meserie in serios la cate tampenii ai spus. Din cate am auzit, te-ai laudat ca ai inventat razboiul hibrid. LMAO

                    • Gogule, ai inceput sa auzi voci. Unul din acele momente ale tale cand te trezesti vorbind.

                • Daca faci ceva fa-o bine! Epoca lui merge si-asa sa dispara odata!

          • pentru ca vor sa ia Leo2 si nu Abrams. Simplu. Sa vedem daca reusesc sa treaca de primul batalion…

            • mai Marius, va tot spun de cativa ani, dar nu vreti sa bagati la cap… Uitati-va ce are are lumea de pe flancul estic, si aia o sa avem si noi. Nu mai visati cai verzi pe pereti… Norocul nostru e, ca si in istorie dealtfel, ca mai gindesc altii si pentru noi, ca altfel inca eram in bordeie si ne plimbam cu carul…
              parerea mea, hic…

        • Cetme e junghi
          De seat nu ma pronunt
          Acum , leopardul e super
          Leopardul 2 e ..e la fel , are protectia in arcul frontal superioara versiunilor contemporane de leopard..e una din cele mai reusite variante
          Daca ar fi sa luam noi chiar si sasiuri de a4 ..aduse la a7 , sau a7 facute de la zero , sau a 7 facute din leopardo 2e (parca au un scf specific lor , dezvoltat local) , tot mi se pare lux
          Cu un batalion de a7 ptr inceput , cu tr 85m1 ..si cu speranta de a avea mai multe pe viitor ..deja e altceva
          Si daca se „standardizeaza” pe „granita de est” a7-ele ..nu e deloc rau , poate „ciupim” vreun centru de intretinere aici , refacere resursa , etc , ungurii le vor lua , ai nostri , cine stie poate bulgarii
          Asa , poate chiar fac ceva util cu apararea comuna europeana

          • Niko, prima varianta de pusca automata a CETME a fost facuta de un inginer german si HK G3 a colaborat cu CETME.
            Seat-ul tot cu nemtii e facut

            • Da , dar nu conteaza numai „proiectul”, conteaza cum se fabrica , procesele , etc …acum eu o spun ca aici la ei , in toata ” literatura” asta de tematica ..toti se plangeau de ele , nu am gasit o opinie pozitiva
              Cu seat sunt rautacios , nu imi place „carul poporului” si tot ce e derivat din el ..sunt masini normale ptr oameni normali ..focusul dat de casa mama cu masini sportive mi se parea de ras , acum au schimbat putin targetul ..si merg pe aceeasi idee cu dacia , masini cu foarte bun raport calitate-pret..care e mai de acord cu filozofia si ce a fost marca de la inceput
              Ar fi o chestie , daca in final s-ar lua leopardul..e una din chestiile reusite la nemti
              Eu nu prea sunt cu absolutismele , in functie de popor ..au si nemtii o gramada de esecuri ..totusi unimogul , leopardul ..si mercedesul cobra ..sau g wagenul sunt ale lor si sunt bune
              G36 mi se pare foarte ok , cu toate ca unii zic ca nu si tot asa
              Daca ar fi sa aleg ..as spune ca seria derivatilor si cam ce se produce la cugir , bate la fund cam ce s-a produs in spania in materie de arme de foc
              Scuze ca am deviat , dar cu bune cu rele si cu toate ca de multe ori ii critic ..apreciez faptul ca lupta si lupta cum stiu si cu armele limitate ce le au la dispozitie …ma refer la cugir si de multe ori noi ne vedem cu ochi mai critici de cum ne vad altii
              Leopardo 2 e are protectie frontala mult imbunatatita comparativ cu variantele 2a6 si chiar a7
              Fata de strv-ul nordicilor ii lipseste placa antimina , in schimb protectia cutiei blindate e peste variantele disponibile atunci , se poate aprecia cu ochiul liber , au varianta noua de tun ..cu ajutorul la incarcare ..din ce am citit au sistemul de management al campului de lupta loca facut si probabil mai au modificari pe la electronica
              Oricum leopardo 2 e nu cred sa le retraga , stiu ca in ceuta sau melilla au leopardul 2a4 , leopardo 2 e au aici in madrid in baza din el goloso , imi pare ca mai au pe la academia de los ingenieros la vest de madrid si imi pare , dar nu sunt sigur ca langa ciudad de imagen , e alta academie , baza acolo
              In restul teritoriului nu stiu unde le mai au
              Oricum la conditiile de aici (caldura , umiditate) ..cum.stau stocate ..”tabla” de pe ele e ca noua …aici poti da garantie la tabla la masini 30 de ani ca nu ruginesc , in general le tin bine stocate ..si cred ca intretinute

    • Pentru Ro, Leopard 2A7v este cea mai bune varianta pe care o avem la indemana.

      Adica 200 si ceva de tancuri pe la un mld euro, adica tancuri sh, poate plus un numar de tancuri noi.

      Despre asta este vorba in programul, exista un numar de Leo 2A4, care sunt vandute in general de catre tarile vestice catre cele estice, urmand sa fie modernizate la standardul A7, iar unele dintre tarile care vand tancurile sa isi foloseasca banii pentru upgradarea tancurilor pe care le au tot la standardul A7.

      Legat de Ro, este clar, se spera la 6 batalioane de tancuri, 5 de Leo 2A7 si unul de TR-85M1.

      Dupa achizitia asta – daca se va face – cred ca va incepe un program de reorganizare a FT.

      Fie se vor organiza alea 2 brigazi blindate a cate 3 batalioane de tancuri fiecare plus cate un batalion mecanizat pe MLI-84, artilerie, aa samd. Iar restul brigazilor vor deveni de infanterie.

      Sau, dupa cum spune baiatul asta, care a fost purtator de cuvant al MApN, deci poate fi considerata o sursa credibila:

      https://global-def.com/2019/07/13/cat-costa-dotarea-unei-brigazi-mecanizate/

      Elementele principale de luptă sunt cele trei batalioane de infanterie care au nevoie de aproximativ 120 de transportoare blindate. Acestea costă, dacă sunt Piranha, în jur de 500.000 de euro.

      Principala forță de lovire a brigăzii, batalionul de tancuri, are nevoie de 54 de unități.

      Înmulțiți cu șase, câte brigăzi mecanizate și-ar dori armata română să aibă și ajungem la suma astronomică de 12 miliarde de euro.

      Ar urma ca FT sa fie compuse in principal din 6 bg mecanizate a cate 3 batalioane de infanterie si un batalion de tancuri, plus VM, parasutisti, unitatea de garda samd.

      • A4 la modernizare vine foarte scump, vezi la polonezi ce dureri de cap au cu A4. De la A5 in sus discutia se poarta altfel.

        • 200 de bucati modernizate de la A4 la A7 costa cam un 1 mld euro, tinand cont de oferta pe care nemtii le-au facut-o englezilor

          La polonezi problema e PiS, care vis-a-vis de armata in prima tura s-au comportat exact cum sa comportat kiorilla la noi, adica a blocat toate programele de inzestrare, iar acum ca Dragnea, strica tot ce au facut bun ailalti inainte, da mai fac niste achizitii sa se puna bine cu Trump, HIMARS, Patriot..

          • Cred ca ar costa mai mult, englezii nu au Leo2 asadar oferta nemtilor nu poate fi similara.
            Pe de alta parte, pt 200 de tancuri, ai nevoie si de munitie, piese de schimb, ateliere, pregatire oameni. Efortul financiar poate depasi lejer alte doua miliarde de euro.
            Doar cu tancurile n-ai ce face.

            Ungurii au dat de 44 de Leo 2A7 trei sute si ceva de milioane de euro, dar asta-i doar pretul masinilor. Vor mai pune jos alte multe sute de milioane de euro.

            UIte cat platesc marocanii pentru Abrams:
            https://www.rumaniamilitary.ro/alte-abrams-pentru-maroc

            • German manufacturer Krauss-Maffei Wegmann reportedly offered to sell between 100 and 400 old Leopard 2 tanks to the Ministry of Defence last year.

              It would have provided Britain with a comparable tank fleet for 30 years, as opposed to the 20 offered by the potential Challenger 2 upgrade.

              Purchasing and upgrading the Leopard 2s would cost £3.5 million each, whereas upgrading each Challenger 2 would range from £3.1 to £3.5m.

              The Leopard 2 also carries a much more powerful gun than its British equivalent. It’s able to fire shells up to 5,000 metres (16,400 feet), compared to the Challenger 2’s 3,000m (10,000 ft).

              The German tank also uses the same standard ammunition as the UK’s European NATO allies. The Challenger 2, meanwhile, is the only tank to use rounds made by BAE Systems.

              https://www.forces.net/news/tri-service/reports-arrogance-behind-uk-refusal-german-tank-deal

              • Victore chiar nu am stiut de aceasta oferta, ce stiu insa este ca A4 este mult mai greu si mai scump de modernizat decat A5 si stiu asta din experienta poloneza.
                Haioasa oferta germana, daca tinem cont de rezultatele obtinute de britanici cu Ch 2 prin Irak. Rezultate remarcabile atat la protectie cat si la capitolul tun…

                • Ch 1/2 sunt tancuri depasite, iordanienii au renuntat la Ch 1. In primul rand tunul e ghnintuit. Spre deosebire de israelieni care si-au imbunatatit mereu Merkava, englezii au stat pe loc.

      • Asa are sens si discutia despre cumpararea celor 200 de Pume, si graba in achizitionarea lor, si incep sa se cam lege lucrurile intre ele
        parerea mea, hic…

        • #Sharky. Discutia despre achizitia de Pume a fost doar un banc, perceput ca atare atat de romani cat si de germani, credeam ca stii asta…
          Cand am intrebat despre Pume pe cineva din MApN a ras cu lacrimi, ei doar incercau sa scape de Rheinmetall, momindu-i cu Puma, intre timp nemtii au plecat de la Moreni si fara Agilis si fara Pume, spre ghinionul nostru.

          In privinta Leopard 2A5, modernizat la nus ce standard, se discuta de dinainte sa pornesc eu siteul, stim cu totii ca este vorba despre un maxim de un batalion care mai apoi sa-l modernizam si mai tarziu mai vedem ce-om face.
          Bascalie adica, n-au de unde sa scoata 2,5-3 miliarde de euro pt 276 de masini chiar la mana a doua si modernizate mai apoi.

          Si daca le-am primi gratis, n-am avea forta financiara sa le operam cum scrie la carte. Un batalion de Leo2 costa foarte multi bani sa te joci cu el, sa-l mentii adica activ. Noi n-avem camioane si masini 4×4…

          • Atunci daca nu am avea forta necesara sa operam tehnica noua nu mai inteleg dorinta asta de a cumpara….desfiintam armata si gata…pe de o parts cereti 52 de avioane….vreo 600 de APC.. Vreo 200 de IFV pe roti …Inca 48 de mli84m ….corvette ….fregate…submarine….dar afirmati ca daca am avea vreo 200 si 300 leo2 nu am avea bani sa me operam….foarte interesant..

          • Nea George, eu auzisem alte vorbe! Si umblau de ceva ani, chiar v-am mai zis si eu pe aici ce puteam sa zic.De obicei, vorbele astea se si concretizau.Acum ramine de vazut ce se v-a intimpla in continuare.
            Parerea mea, hic…

      • Piranha nu mai costa demult 500.000 euro, mai degraba spre de vreo 8 ori suma aia… nici macar Saur 2 nu costa atat.

    • Sa sarbatoreasca ca i-au „eliberat” pe aia? I-au eliberat de liberate, bani, bunuri si tezaure. Astia fac ca hotii care se duc sa „sarbatoreasca” dupa ce au mai furat cate ceva. Mare e lumea asta.. Mai vazusem zilele trecute ca Basarabenii i-ar fi prmit cu flori!
      Peste vre-o 20jde ani o sa spuna si de ucrainieni ca i-au primit cu flori si cu bratele deschise..

  63. Baietii astia fac cele mai bune filme.
    (cu cele mai frumoase avioane, dupa Mirage)

    https://www.youtube.com/watch?v=DTQlsmkmFp4

  64. Abordarea indiana, jucăria indigena ASTRA
    https://youtu.be/JrjjRUiGQbY

  65. Desi testele americanilor au aratat ca Trophy este cel mai matur APS, Rheinmetall nu se lasa:
    https://www.youtube.com/watch?v=iKeuVHKc92U

  66. Le défilé du 14 juillet sur les Champs Elysées, c’est toujours un plaisir de regarder:
    https://www.youtube.com/watch?v=IoeddRqGKUY
    Vive la France!

  67. ce tànãr eram cánd a inceput finala masculina de la wimbledon??

  68. Oare ce stie micron si noi nu ?
    Exista amenințări spațiale iminente , iar Francistan-ul cu soldați negroarăpeți o vor inlatura , spre binele omenirii ?
    https://m.digi24.ro/stiri/externe/de-ziua-frantei-emmanuel-macron-anunta-crearea-unui-comandament-militar-spatial-1159352?fbclid=IwAR0uZ1iaT1t5UmH_NgKaOmFxV0VcOZ8647abmpN9kXpCZfZTvfdeFRy9T3Q

    • s-a vorbit de un satelit rusesc care a facut recent manevre neprietenoase…

    • Trump = Antifa is a terrorist organization; mainstream media = Huo, Trump is Hitler!
      Macron = bate Veste Galbene; mainstream media = Bravo, Macron!

      Trump = Parada militara de 4 iulie; mainstream media = Huo, Trump is Hitler!
      Macron = Parada Militara de 14 iulie; mainstream media = Bravo, Macron!

      Trump = Space Force; mainstream media = Huo, Trump is crazy!
      Macron = Space Force; mainstream media = Bravo, Macron!

      • Din pacate, cred ca ai sumarizat foarte bine.

        • Pai da Razvane ca main stream media cel putin in SUA ii de un stangism ridicol. Nici macar nu mai mimeaza un minim de obiectivitate. Tot ce-i republican ii rau. Ben Shapiro isi ia zilnic white supremacist….
          Eu tot zic ca marele Orange nu-i un tip chiar atat de rau. Se uita lumea la mine de zici ca am evadat de la azil.

  69. Babaeti…Asa ceva!!!…Super, Mega, ultra cercetarea ROMANEASCA…
    „Știre:

    „Conform bugetului de venituri și cheltuieli aprobat prin Ordinul nr. 337/2019 din 23 mai 2019 publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 569 din 11 iulie 2019 drepturile salariale ale directorului general (DG) de la INCD ÎN SILVICULTURĂ „MARIN DRĂCEA” pentru anul 2019 totalizează 1.943.000 lei!” V-am prevenit să vă așezați și să puneți cafeaua departe de tastatură. Chiar și Donald Trump va scrie un tweet la aflarea veștii legate de cât câștigă „urmașul lui Dracula”.”

    I-au inregimentat pe Directorii Generali de Institute Cercetare si nu mai misca nimeni si nimic in front…

    http://www.contributors.ro/administratie/educatie/un-director-de-institut-na%c8%9bional-de-cercetare-din-romania-ca%c8%99tiga-cat-pre%c8%99edintele-sua/

    • stai sa vezi si pe la academie.e plina tara de doctori,academicieni si cercetatori dar in multe localitati curentul electric si canalizarea sunt filme SF.elitele lui peśte care cica au contribuit la propășirea neamului ,lipitorile neamului de fapt .

  70. https://adevarul.ro/international/in-lume/turcia-ilsfideaza-trump-urmeaza-dezechilibru-raportul-mondial-forteo-1_5d2992ec892c0bb0c6668b51/index.html

    Devine clar ca NATO este descoperit in partea sudica, Turcia vand propria sa agenda in zona, nu zic ca ar face o alianta cu Rusia in caz de paruiala dar nici nu cred ca s-ar grabi sa ajute tarile din NATO. In plus devine destul de clar ca Marea Neagra devine „lac” Ruso -Turc.

  71. Savanti acuzati de tradare la Moscova
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/rusia/un-alt-om-de-stiinta-rus-arestat-pentru-tradare-ar-fi-vinovat-de-scurgeri-de-informatii-despre-rachetele-hipersonice-1160101
    Ar fi transmis informatii in Belgia despre rachetele „Avangard” şi „Kinjal”

    • Eventual le-au zis muricanilor ca aceste super-„arme” sunt, in realitate, niste baloane de sapun; aka pepetul si filmuletele din joacele capitalistilor folosite pe post de reclama ascund o mare pacaleala ;). Maskirovka 😀 …

  72. O idee si pentru Ro pentru a transporta sistemele Himars ? Un elicopter greu ar putea fi foarte bun .https://defence-blog.com/news/france-considers-acquiring-ch-47-chinook-helicopters.html

    • Pe sosea pe rotile proprii. Este un sistem de lovire indirecta cu raza dincolo de zona tactica. Nu necesita deployement avansat. Doar americanii au nevoie pentru teatrele de oparatiuni de la nivel global.

  73. „A noastra e mai mare”
    Ingretosati de amaratii de teroristi care se chinuie cu Stinger si Strela niste italieni au decis ca sunt in alta liga:

    https://www.bbc.com/news/world-europe-48987723
    Italy seizes ‘combat-ready’ missile in raids on far right

    Singura lor problema e ca „French-made Matra Super 530 F” are vreo 245 de kg, este proiectata sa fie lansata in aer si, fiind ghidata semiactiv radar, necesita un radar de avion pentru dirijare.

    😀 😀 😀

    Foarte inteligenti posesorii !!! Nu le pot spune proprietari pentru ca… Francezii au dat-o Qatarului (cu acte in regula, ca scrie si pe ambalajul produsului, vezi filmarea). Qatarezii au dat-o probabil Libienilor. Si tot probabil, fara prea multe formalitati legale. Iar libienii respectivi au dat-o unor italieni in schimbul a doi saci de …. ei stiu de ce.
    Chestia asta da un nou inteles comertului international de arme.

    • „The raids were part of an investigation into Italian far-right help for Russian-backed separatist forces in eastern Ukraine, local media said.”

      No shit…but Russia is fighting nazism…hahaha!
      Nazi ukrainians and nazi putinists/russians…sper sa bata pentru un secol, fara intrerupere, daca se poate!

    • Iar George Simion?!?. Personajul ăsta apare mereu unde e nevoie de scandal. Moldovenii l-au dat afară, nu l-au arestat. În Valea Uzului s-a dus la ordin sau de capul lui? Vin prezidențialele. Pariez că iar apare George Simion.

      • L-au dat afara ca ce, atentase la siguranta nationala rusa sau cum ? Si daca a mers in valea Uzului care e problema sau ai pus botul ca 100 de romani au agresat 1000 de unguri si el era era cu bata in mana ? Se vede ca deranjeaza rau faza cu Unirea.

        • episodul Valea Uzului demonstreaza ca e in slujba unor forte care nu ne doresc neaparat binele, interne sau externe. Cine are cap s-a lamurit atunci ca omul a fost utilizat la o provocare clasica. Un personaj dubios

          Sa fie clar, daca se va face unirea, nu se va face cu astfel de agitatori, ci cu un plan pe termen lung, organizare si finantare ca la carte. nu cu latrai

          • Pana la date certe omul e haituit si acuzat pe banuieli.Eu zic ca imi pare dubios cum se activeaza o multime de oameni impotriva lui fara sa aduca si dovezi. E corecta interdictia basarabenilor, sa nu uitam ce pace propaganda rusa la ei prin rusi autentici nu doar prin cozi de topor ? Ce anume a facut la Valea Uzului, cu subiect si predicat, ca sa fie acuzat ? Cum fii lui Pisti au avut libertatea sa mearga sa se dea in spectacol tot asa au avut si romanii, daca stam sa analizam parca cei din urma par mai indreptatiti. Planul de care zici tu se aplica de 30 de ani si se numeste pozitia ghiocelului. Poate ca nu se va face Unirea cu acest gen de actiune dar in mod sigur ajuta la mentinerea subiectului in mentalul colectiv.

          • „Sa fie clar, daca se va face unirea, nu se va face cu astfel de agitatori, ci cu un plan pe termen lung, organizare si finantare ca la carte. nu cu latrai”

            Zau? Da-mi un exemplu de o astfel de Unire (a oricaror doua state), facuta cu ajutorul unui plan pe termen lung.
            Astfel de evenimente istorice sunt mereu precipitate.
            Bre, nu v-ati saturat de peste un sfert de secol de planuri cu privire la RM?
            Esec pe toata linia, doar „agitatorii” aia tineri si naivi, elevi/studenti, fiind singurii cu rezultate, nefiind „din nastere” virusati de propaganda sovietica precum parintii si bunicii lor.
            In timp ce serviciile si presedintii nostri au capotat mizerabil, „incuscrindu-se” cu borfasii de la est de Prut, in loc sa-i vaneze.

            • nu mai pot cu George Simion.

              pacat de povestea cu Valea Uzului pentru ca inainte a avut niste actiuni destul de interesante (daca or fi fost ale lui) si ceva capital de imagine insa acum e compromis

            • Problema e ca nu cred ca vreodata in ultimii 30 de ani s-a facut un plan. Eventual la nivel de titlu…. sau daca exista, nu era realist sau ca lumea facut (spre ex tinand cont de ideea ca pt 70 la suta din oameni loialitatea trece prin portofel). Sau poate era facut….degeaba, la fel ca constitutia URSS. S-a facut sa fie, nu sa se respecte.
              Ce eveniment crezi ca ar precipita asta in ziua de azi?

  74. Pentru sustinerea unui proiect cum este Unirea te mai faci si frate cu dracu, nu e nici singurul si nici ultimul, ba sunt altii la case mai mari ce au facut si fac asa. Din ce vad oficial e sustinut pe problema Unirii in rest nu am detali, dar daca tu ai dezvolta subiectul. Pe acelasi principiu si unii de prin USR consiliaza pe bani publici distribuiti de psd si nu vad sa aiba probleme de moralitate. Procentajul reflecta in mod real lupta inegala intre candidatii independenti si partidele politice (sponsorizate inclusiv de Stat, ca aici merge : dorim campanii electorale si nu spitale) ce sunt avantajate de legislatie. Despre Valea Uzului trebuie amintit ca a este subiect de galceava din 1994 nu de ieri, ungurii avand mai multe tentative de a il face cimitir maghiar: reamplasarea crucilor, ridicarea de monumente si placute comemorative maghiare, etc. Nici ei nici noi nu am respectat legislatia (ambigua) pana la solutionarea litigiului intre cele 2 judete. Cert este ca extremistii ungari au acoperit crucile cu saci de gunoi si au blocat accesul pe o proprietate publica. In cel mai bun caz cimitirul trebuie trecut in administrarea ONCE pentru ca sa nu mai existe motiv de disputa intre romani si unguri, mai ales ca acolo sunt ingropati si soldati de alte nationalitati : rusi, nemgi, sarbi, etc. Nu imi place extremismul, fie el autohton ori maghiar sau de orice alt fel, insa la ce au facut acesti derbedei se pare ca singurul raspuns pe care il pricep este sa actionezi similar. Ca exercitiu de imaginatie : cum crezi ca se desfasura evenimentul daca schimbam taberele si mutam locatia in Ungaria ? Tu zici ca e o problema de vector, insa daca vedem cu atentie implicarea civica pe subiectul Unirii e clar ca nu doar clasa politica de dupa 1990 pana azi, si la cum arata lucrurile nici din urmatorii ani, este vinovata ci noi toti, nu vectorul nu mesajul ci romanii.

    • RTI, doar o mica observatie as avea de adugat, insa 95% sunt de acord cu tine.
      Cimitirul a fost inchis nu de oamenii aia ci de consiliul local. Procedura corecta era contestarea HCL-ului, ceea ce subprefectul de Harghita a si facut, nicidecum ruperea portii.
      Aia 1000, erau acolo sa protesteze impotriva consiliului ca… exact ce scrii: le-a blocat accesul la o utilitate publica.
      Nu cred ca merge cu talionul. Dosar penal, pentru pungile de gunoi sunt in faza de urmarie pentru profanare de morminte si in curs de cercetare pentru extremistii nostrii. Distrugere plus profanare pentru cei care au rupt cruci. Raspunsul asta ii mai adecvat si legal. Foarte important.
      Am fost acolo prin 2008, am primit ordin sa facem curat. Am facut, nu ne-am uitat ca la cine.
      https://budapesta.mae.ro/gallery/1119 – daca la noi veneau honvezi sa puna coroane, oi fi eu tolerantul de serviciu, dar sincer inghiteam un pic in sec.
      Da, subscriu la armata trebuie mutat acest „obiectiv”.

    • @RTI
      Eu nu pot justifica un comportament aberant doar pentru ca altul a avut unul similar (aia au facut ceva si noi sa reactionam in aceeasi cheie)
      Idem, asocierea cu Chirica si paralela cu cei din USR, ambele sunt condamnabile.
      Legat de %, doi din cei trei candidati independenti au obtinut un numar de voturi sub numarul minim de adeziuni necesare sa se inscrie in procesul electoral, lucru care nu e OK. Sunt de acord cu ce ai spus, cum dracu un partid are nevoie de 200K adeziuni si un independent de 100K, o alta aberatie a legii electorale, dar prima parte a afirmatiei se mentine.
      @lt(rez)
      Au fost destui unguri care la 1919 i-au primit cu flori pe „invadatorii” romani, aia de ii alungau pe comunistii lui Kun. Similar in 1945.Ceremonialul de la Budapesta e un semn de normalitate, cati dintre romanii „verzi” ar accepta viceversa?

      • Nu ar accepta nici unul(pariu cu actele de pe casa) si de aia apelul meu ca roman ardelean, crescut intre sasi, maghiari, educat intr-un oras unde populatia saseasca este considerabila, locuitor al unui oras cu populatie maghiara notabila si angajat intr-un oras unde viceprimarul este maghiar si primarul moț ardelean apelul meu va fi tot timpul la intelegere reciproca, bun simt reciproc si sanctionarea oricaror derapaje extremiste.
        Da, este normalitate, la fel ca si la Trutucaia: http://www.napocanews.ro/2016/09/bulgarii-au-comemorat-infrangerea-zdrobitoare-a-romanilor-in-batalia-de-la-turtucaia-din-1916.html
        Raspunsul pe care il primesc negresit, este acea abordare reziduala a istoriei ilogice predate in scoli timp de zeci de ani, ceea ce spune ca noi suntem cei cu bun simt si „ei” nesimtiti in proportii absolute.In subsidiar rezultatul mentalitatii de „vicitma”. Ori bunul simt romanesc il vad in fiecare zi, din trafic, din natura, intre oameni, in raport cu valorile noastre. Dar fix acolo băune bunul simt din noi. Ei da.
        Am vazut tot bunul simt de care aveam nevoie compactat in faptul ca un tampit statea cu curul pe cruce, si nimeni nu l-a dat jos, cu bata daca trebuie.
        Si apropo de bun simt, pe fratele codru l-am ras, dar ras, acum il ardem si pe fratele rau:
        https://www.facebook.com/759383097/posts/10158627883783098/?sfnsn=mo
        P.S. Pregatesc un articol despre generalul Alexandru Hanzu si(unul din comandatii divizilor romane care au intrat in budapesta).Ungurii multumindu-i generalului pentru ca printre primele lucruri pe care le-a facut dupa ce l-au trimis pe Kun la plimbare a fost redeschiderea scolilor catolice, relatia maxism-religie find de notorietate.La fel reamenajarea spatilor comerciale de tip „targ”, un puiut al capitalismului inchise brutal de Kun si desigur incompatibile cu marxism-leninismul.

        • am fost noi la turtucaia sa le stricam sarbatoarea ?
          am declarat noi bulgariei sau ungariei cuvinte grele?
          intodeauna am intors obrazul,poate de prea multe ori.
          oare romanii de dupa dictat din ardealul de nord ,bucovina si basarabia cum au trait?

          • Colegu psyco, da mergem acolo. Avem obligatia sa mergem pentru acei oameni care au murit. O facem si o vom face in continuare asa cum se face intre doua tari civilizate: https://adevarul.ro/locale/constanta/cum-celebrat-bulgarii-fast-batalia-turtucaia-cea-mai-grea-infrangere-istoria-armatei-romane-1_57cd6e845ab6550cb863acb3/index.html#gallery_currentImage . Mergem cu coroane, se face reconstituire istorico-militara, etc.
            Nu cred in teoria ghiocelului, adica prin acel mijloc cum noi am justitificat orice. Nu doresc sa scriu drespe pagini mai putin glorioase ale armatei noastre, nu doresc sa scriu despre anuarle tribunalelor militare de regiune si cei executati in urma unor represalii asupr apopulatiei civile in 1919 cat si 1940-45. Gasesti aceste lucruri pe google, momente unde am comis si noi masacre.Sunt cel putin doua cazuri celebre. Atat de ghiocei am fost incat cu o ciclicitate de 40 de ani se resapeaza cate o epurare etnica, fie „soft” ca prin anii 1900 ca oameni ca Lazar Seineanu nu li sa acordat cetatenie romana, pana la pogromuri „hard”. Executarea iundeo-comunistilor la Iasi am putea discuta eventual, „iudeo-comunist”- copil de 12 ani am gasit la arhiva.As putea sa povestesc despre pacatele unor legiuni de jandarmi romani incepand cu 1940. Am revenit la varianta mai soft cand am vandut precum vacile Ceasca cetateni romani, sasi.
            Deci neprihaniti nu prea am fost, si ghiocei cu atat mai putin. Ca norocul ca si la maele nostru si mapn dar si la maele lor si la map-ul lor exista oamnei cerebrali care nu se uita la declaratile unor tampiti extremisti, fie ca-s de-ai lor fie ca-s VC Tudori de-ai nostrii care din functia de vicepresedinte al senatului mai sa declare razboi de unul singur. Aceste imbecilitati har domnului ca au fost depasite, si construim pe un temei comun, atata cat ne permite istoria, ca prieteni la catarama nu vom fi veci. De la batalione de geniu miltinationale, la ajutoare reciproce cand banatul a fost inundat.
            cum spuneam la colegul priam, nu ma poate obliga nimeni s aimi placa ciorba de burta, si nici pe tine sa iti placa oamenii astia. Ceea ce spun insa este ca tocmai ca am o dragoste inexplicabila pentru tara asta, ca de nu plecam de mult si pentru armata sa invatam din greseli. Mai mult spun ca vreau in secolul 21 si nu justificari ca in secolul 21 sa ne comportam ca in secolul 19. Daca doresti sa cauti cand am gafat-o noi, gasesti, cu sursa arhivistica deci nu povestioare.
            Poate stand la masa rezolvam mai multe, ne-a iesit cu un NATO si cu un UE. Si sa nu uitam ce ne-a zis Nicu Kovaci: suntem tot in umbra marelui urs.

  75. Batalia de tancuri de la Kursk este o mistificare bolsevica!!!Acolo 800 de tancuri kamikaze bolsevice au fost spulberate de cele 160tancuri germane….realitatea este sustinuta cu probe din teren,fotografi aeriene si de exzistenta unor orasele care inca exzistau dupa „marea lupta”apoi dupa mistificare au fost rase de pe suprafata pamintului.Un caz asemanator a fost si la noi cu orasul Zimnicea care a „fost ras de seismul din 1977”,in realitate cazind intr-o rina doua maghernite nationalizate si neitretinute ,iar de murit nu muri nimeni.Adoua zi Ceausescu ordona punerea tuturor caselor din Zimnicea la pamint si incepe sa construiasca Bloace patrate si urite (puscari pentru tarani).

    • ceva surse? ma intereseaza subiectul. A fost o victorie tactica bolsevica, iar ofensiva care a urmat a rupt frontul german si a distrus o buna parte din armata germana

  76. Royal Navy vrea sa monteze rachete Martlet pe tunurile de 30mm cu care sunt dotate fregatele Type 23
    https://mobile.navaltoday.com/2019/07/16/royal-navys-martlet-missile-debuts-on-type-23-frigate-hms-sutherland/

  77. https://evz.ro/mesaje-dure-pentru-carmen-dan-ia-ti-cu-tine-si-sleahta-de-jigodii-militieni-incompetenti.html
    ileana lui dragnea.
    să imparți o celulă cu sefii jandarmeriei, jigodie !!
    ps.iulian lipsește.

  78. https://m.hotnews.ro/stire/23261818
    de ani de zile productiile hollywoodiene promoveaza stiluri de viata alternative.
    urmarind acum sitcomuri din anii 90 am observat cat de abil au inclus aceste momente in desfasurarea scenariilor.

  79. Eu zic sa zic sa mai aprofundezi subiectul, sexualitatea devianta nu este inscrisa genetic (reproducerea este altceva, chit ca procedeul are ca efecte secundare si placerea) ci favorizata fie de probleme psihiatrice ereditare fie dobandita prin expunerea la stimuli favorizanti pe fondul unui psihic maleabil. Exista terapie psihologica de conversie, functionala, insa ea este negata de MSM si asociatile alfabetului, ba chiar interzisa (California) desi e „normal” ca un copil sa faca operatie de schimbare a sexului si tratament hormonal. Revolutia sexuala a inceput sa fie aplicata de pe vremea lui Lenin (Kollontay) nu din anii 60 cand a fost reeditata sau de noul val din anii 2000. Sa nu uitam ca aceste deviatii au fost scoase din nomenclatorul bolilor psihice/psihiatrice in urma unei campanii media, dupa un vot neunanim si nu dupa studii dovedite, sustinuta, printre altii, de un medic, ce a recunoscut dupa vot ca e cu filetul pe invers. Campanie lacrimogena in care se amesteca libertatea, drepturi, oprimare, etc cu optiuni sexuale private si individuale. Campanie sustinuta de „studii” a la Kinsey facute pe panarame si puscariasi si alte gogomanii demontate ulterior. Istoric, comoprtamentul sexual deviant a fost acceptat dar nu impus ca norma , chiar si grecii, romanii si mai apoi musulmanii acceptau relatile homosexuale in anumite conditii (campanii razboi, inchisoare,etc) ca simbol al statutului (masculinitate) fata de adultii tineri sau adolescenti, etc. dar ei aveau sotie si copii. Poate tie nu iti pare garav dar pentru un tanar bombardat cu tot felul de informatii contradictorii, mai ales daca are un psihic slab sau provine din medii viciate (agresat sexual, famile destramata, etc) e destul de greu sa discearna corect. In anumite locuri s-a ajuns ca sa se faca educatie sexuala inca de la gradinita si devierile sexuale sa fie prezentate nu doar ca ceva normal ba chiar ceva de dorit. E halucinant ca foarte putini oameni realizeaza asaltul dat de marxisti (si virusii ulteriori dezvoltati din el) in peste un secol civilizatiei vestice. Ca incheiere, nu ma intereseaza ce face fiecare in pat cat timp nu se expune public si nu face prozelitism pe tema alegerii personale. Tot se vorbeste de libertate, toleranta, echidistanta, empatie, etc. pai hai sa lasam copii, adolescentii, adultii sa decida singuri la ce capat al membrului vor sa se pozitioneze.

    • Cu educatia sexuala in scoli, eu am inteles ca ii vorba in principal de a le spune fetelor si baietilor, spala-te si acolo, grija mare pe la cine umblii.Un fel de educatie in sensul igienei. Cu asta sunt de-acord. Sa-i spui la un copil sa nu omoare pe unu doar ca-i homosecs in piata cu pietre iara mi se pare ok, si as face-o la ora de educatie civica, ca deh ii omor pana la urma si asta ii fapta incriminata.
      However, ce depaseste stadiul de exista barbat si exista femeie respectiv oameni bolnavi psihic nu mai are tangenta cu toleranta. nu am pregatirea psihiatrica care sa afirme concret ce fel de problema ii insa nu ma poate obliga nimeni sa imi placa ceva, zama de burta spre exemplu.
      Cred ca si asta ii o problema, nu se (mai) face diferenta in societate intre a fi tolerant si a nu-ti place ceva si a fi intolerant. Asta ii o discutie pe care ar trebui sa o avem la nivel de societate.
      Problema este ca in SUA spre exmeplu un astfel de discurs este in dezbatere de conservatori precum Ben Shapiro si apreciat de o parte din societate si la noi discursul acesta este cvasiinexistent, respectiv confiscat de organizatii dubioase si de multe ori extremiste.
      Eterna problema pe care o semnalez, polarizam in extreme in lipsa ofertelor serioase, ori eu caut o platforma de dreapta-conservatoare de ani de zile. Dar dreapta sa fie, sa urle macar doua cicluri electorale stanga roamneasca care ne guverneaza de 70 de ani si statul social.
      Singura solutie pe care am gasit-o este sa mut in Sua si sa votez republicani. Dati o duma la masa cu prietenii, ca Trump ii chiar un presedinte ok in raport cu altii inclusiv Obama, vedeti ce priviri primiti.

      • Discursul urmeaza piramid lui Marslow. D-aia difera.

      • @lt(rez
        Mie îmi place ciorba de burtă, fiarta din burtă neprefiata, curățată de mine, cu niste tibii de vită cu multă măduva si 3-4 incheieturi cu mult tendon, să plutească colagenul!
        🙂

    • ” sexualitatea devianta nu este inscrisa genetic”
      „favorizata fie de probleme psihiatrice ereditare”
      Astea doua propozitii sunt in aceeasi fraza dar se bat cap in cap.

      „Exista terapie psihologica de conversie, functionala”
      Sper ca e aprobata de stat….

      • Poate pentru tine, fa un efort. Sexualitatea devianta este ASOCIATA cu probleme PSIHIATRICE nu cauza lor ci un produs secundar al lor care se poate exprima sau nu in functie de circumstante. Singurul lucru sexual codat genetic este instinctul de inmultire. Este, si nu e de ieri.

        • „Sexualitatea devianta” este asociata cu MORALITATEA nu cu dileala de la cap, deci este o chestie subiectiva. Daca ar fi fost asa, o doza sanatoasa de torazina te-ar lecui de homosexualitate.

          • Moralitatea si reglementarea sociala difera in timp si de la societate la alta mergand, legiferat, de la toleranta pana la opresie sau invers, dar asta este o cu totul alta discutie. Omul se naste programat sa se reproduca rezultand si o inclinatie biologica spre sensul opus (o intreaga literatura de specialitate, inclusiv juvenila arata asta) orice altceva vine pe diverse probleme psihiatrice, mai mari sau mici, sau pe un psihic slab si factori sau stimuli ce determina o alegere contaevolutiva. Nu te nasti cu atractie fata de acelasi sex, fata de minori, cadavre, animale, fetisuri, etc. Nu are cum sa vindece torazina, in fapt nu vindeca nimic ci doar inhiba niste receptori ce produc dopamina, serotonina, histamina, etc. Incadrarea in normele morale si legile sociale este, adevarat, o chestiune subiectiva ce fluctueaza in timp. Problema, in opinia mea, este sexualizarea prematura institutionalizata, discursul dublu standard : au voie sa faca schimbare de sex dar nu si terapie de reconversie si cel mai important: castigarea de avantaje fata de celelate persoane prin retorica si actiuni de discriminare „pozitiva”. Revenind la moralitate, ducerea in derizoriu va culmina initial cu socarea
            va continua cu tolerarea si in final se va incheia cu acceptarea ca normal/moral si a altor deviatii : pedofilie, zoofilie, necrofilie
            Mie unul nu imi pare o idee stralucita, sa nu ajungem ca in bancul ala cand 2 gay se intalnesc si unul da vestea cea mare, ca au voie legal, si celalat se supara si spune ca va lupta pana devine obligatoriu.

            • Sigur. Spune-le grecilor de acum 2500 de ani care nici nu aveau conceptia de homosexualitate, dar care se mai ardeau in basau din cand in cand. Vreau sa vad si yo cel putin o lucrare sau un manual de pisichiartrie sau pisico-analiza contemporan care iti confirma asa ceva. Ele nu exista. Asta cu gheii fiind bolnavi la cap este o inventie a erei victoriene unde se incerca legitimizarea moralitatii de le vreamea respectiva prin asa zisa „stiinta.” Poti sa aplici acelasi „modus operandi” si la alte „naravuri” din acea vreme: pornografia, alcolismul, dependenta chimica si chiar si sexualitatea heterosexuala.

              • Daca nu ai dat tu de ele nu inseamna ca nu exista, chiar acolo la tine acasa, au scris multi psihiatri si psihologi renumiti pe tema asta. In era victoriana „stiinta” medicala (inclusiv psihiatria) erau in faza embrionara comparat cu ce exista azi, „tratau” cum puteau, daca astazi faceau asta erau ori la inchisoare ori la glumeti. E imposibil de facut un profil psihologic cuiva ce a trait acum 2 milenii si oricum amestecam treburile. Ca anumite comportamente sexuale, minoritare in societate, erau sau sunt tolerate/acceptate ori invers nu spune nimic despre posibila lor cauza ci doar de relatia cauzala intre urmatoarele aspecte : societate/morala/legislatie/cutume/particularitati specifce unui timp si loc, etc. Poate nu am fost suficient de explicit insa bancul sumarizeaza perfect drumul actual. Nu am spus ca trebuie suprimati, ostracizati sau adusi la stadiul vegetativ prin chimicale, ci ca abuzeaza de conditia lor fata de majoritate si incearca sa induca ideea ca ceilalti au o problema si nu ei. Nu ma deranjeaza ca au libertatea sa isi aleaga ce partener vor ci ca, deja, umbrela alfabetului se largeste catre alte categorii si mai periculoase, la fel de periculoasa imi pare propaganda institutionalizata si pleiada de doleante in crestere a acestor oameni ce se cred mai speciali si iti baga pumnul in gura daca indraznesti sa comentezi ceva. Unde marxismul a esuat fortand clasa proletara oprimata a reusit neomarxismul gadiland clasa sexuala ofensata. In esenta aceste „minoritati” sunt unelte in jocul politic si scopul ultim este la fel ca cel vechi : demolarea societatii actuale si modelarea omului „nou”. Repet, sa faca ce vor dar sa nu ajunga obligatoriu.

                • „scopul ultim este la fel ca cel vechi : demolarea societatii actuale si modelarea omului”

                  Ceva de vis. Or sa-ti vina acasa niste ghei si or sa-ti redecoreze casa cu mult mai mult gust decat hidoasa din bucatarie cu nume de sotie.

        • Tot ce e ereditar e inscris genetic. Nu tot ce e inscris genetic e ereditar (mutatii spontane; vezi Down, Tourette, progeria, etc. Natura experimenteaza).
          „Singurul lucru sexual codat genetic este instinctul de inmultire”
          Fals tare. Preferintele sexuale pt parteneri tind sa fie extrem de inguste in specii non-inteligente (spre ex soparle) si devin mai largi pe masura ce nivelul de inteligenta creste (pene de alte culori, alta marime a partenerului, alt miros etc). Tine de genetica. In oameni tine de asemenea de genetic (doar ca NU NUMAI de genetica intr-o masura mai mare decat orice specie).
          Zici ca sexualitatea fara capacitate de reproducere este asociata cu problemele psihiatrice. Cum se leaga asta pentru oamenii care au un partener hetero, dar steril (si care stau in respectiva relatie)? Daca institnctul este de reproducere, nu ar fi tentati sa-i lase imediat?
          Folosesti cuvantul ASOCIATA intr-o maniera stranie. ASOCIATA inseamna ca problemele psihiatrice sunt necesare dar insuficiente?

          • Hai sa nu le amestecam, afectiunile genetice (inclusiv mutatii spontane) sunt o categorie de probleme si afectiunile psihiatrice o alta. Pana la mai multe studii concludente pe subiect, afectiunile genetice raman mostenite (inclusiv cele de gene dominate,recesive) si doar posibil (nevalidat inca) la prima mutatie observata la pacient. Poti sa iti infigi pene colorate in fund si sa astepti sa te contacteze un mascul, astept sa imi spui cum merge. Alegerea partenerului arata ca instinctul programat a functionat, ca respectiva e sterila e ghinion nu eroare in alegere. Nu, ramane pentru ca poate avea avantaje sociale/financiare/statut/etc. sau poate pentru ca e indragostit/ingrijit/apreciat/ etc. Apropo, nu toti raman in acest gen de relatie, pentru ca unii isidoresc o progenitura a lor si nu una infiata, nu e o regula si nu are treaba cu genegica ci cu psihologia, sociologia,etc. Sa nu uitam ca un individ pus in aceasta postura are si posibilitatea relatilor clandestine. Te faci sau…? Comortamentele sexuale deviante sunt, de regula, asociate/derivate (produse secundare) ale afectiunilor psihiatrice sau problemelor psihologice.

  80. Aaaaaand it’s finally happened:
    Ieri, marti, Donald Trump a anulat vanzarea de F-35 catre Turcia:
    https://www.breitbart.com/middle-east/2019/07/17/no-deal-trump-cancels-sale-of-u-s-f-35-fighter-jets-to-turkey/
    “Because they have a system of missiles that’s made in Russia, they’re now prohibited from buying over 100 planes,” Trump said of Turkey during in a Cabinet meeting. “I would say that (F-35 manufacturer) Lockheed isn’t exactly happy. That’s a lot of jobs. And frankly I’ve always had a very good relationship” with Turkish President Recep Tayyip Erdoğan, Trump said.
    Interesant insa ce spune despre achizitia de S-400, ca practic turcii au fost fortati sa cumpere S-400, si ca situatia e complicata acum si pentru turci, si pentru americani:
    “We are now telling Turkey that because you have really been forced to buy another missile system, we’re not going to sell you the F-35 fighter jets,” the President said. “It’s a very tough situation that they’re in and it’s a very tough situation that we’ve been placed in, the United States. With all of that being said, we’re working through it, we’ll see what happens. But it’s not really fair.”

  81. https://www.defenseromania.ro/program-f-35-statele-care-vor-beneficia-de-o-eventuala-excludere-a-turciei_597941.html

    Mama ei de „performanta”, ca handicapati mai suntem cu conducerea asta absolut neperformanta (si politica si militara). Romania lui indiferent cine, nu va beneficia de ceva din lotul F35 destinat turcilor. Insa polonii, probabil, da. Bravo lor, ca-s destepti.

  82. Geoană va fi adjunctul secretarului general Nato. Surprize surprize 🙂

  83. Ha??

    https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_167938.htm?fbclid=IwAR2SiS3R5Zc6QL34VB1l7DU4PQsn5g7cu7nCs02Hn_TpdMV0bVloQ6TimUc

    Geoana n-a facut o vizita „privata” pe la Moscova inainte de alegerile prezidentiala unde a pierdut cum a pierdut?

  84. V-am spus ca PSD nu reduce pensii (sau salarii), e impotriva firii/ideologiei partidului-stat sa faca o asemenea sinucidere politica!
    Niciodata!

    Lia Savonea, „PSDista de serviciu” a CSM-ului, venind cu scuza – pregatita, zic eu – de ce nu merge vrajeala cu „taxa de solidaritate” a pensiilor speciale:
    https://www.mediafax.ro/social/csm-avertisment-clar-fata-de-introducerea-taxei-de-solidaritate-pentru-pensiile-mai-mari-de-10-000-de-lei-un-conflict-juridic-de-natura-constitutionala-18238872

    Faza doi, vine Orlando cu pletele si va spune: vedeti, noi am vrut dar nu s-a pututu! E vina lui „X” pentru legislatia in vigoare…

    Basma curata…

  85. un PROSTĂNAC la nato !!…cam asta poate oferii romania.furnizoare de securitate ?!…MY ASS !
    urmeaza peste cativa ani si tariceanu sa primeasca o sinecura.

  86. John Cockerill CMI – va face turele in România?

  87. Oficial, SUA a anunțat ca nu va vinde Turciei, avioane F35.

    • Pai, ca intotdeauna, Tariceanu se dovedeste un nemernic. Insa unul cu cap.

      • Baaaai frate mi-am luat si eu doua zile de carte si munte fara semna si cand ma intorc, ete dracie. Buda din fundul curtii costititionale. Astia trebuei desfintati dar rapid.
        Sa vedem deci:
        (1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.
        (2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.
        (3) Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă şi nici în timp de război.
        Te pomenesti ca mergem pe aliniatul doi. Ok, deci sa pricep mai bine, sunvernaul(io,tu, noi) am zis ca vrem un regim special pentru un anumit set de infractiuni, care sunt dusmanul real al Romaniei de 30 de ani. Nu, curtea zice ca suprimam drepturi si libertati daca am modifica constituia in sensul asta. Ok, atunci intrebam:
        – imunitatea parlamentara este un privilegiu neconstitutional?
        – aprobarea de catre camera/e a cercetarii unui parlamentar este o imixitiune a puterii legislative in justitie, o forma de neconstitionalism acceptata tacit?
        – pensile speciale sunt neconstitutionale avand in vedere macar principiul constitutional al egalitatii in fata legii si dispozitile privind munca din constitutie?
        – multe etc.
        Tot inrebare de final,
        Daca admintem teza suvernatitatii poporului, cel care i-a oferit aceste legi putere constitutionala, revizuirea realmente poate fi „limitata”. Eliminati suveranitatea poporului din lege ma, ce ne coim atata…
        Nemernicii astia…

        • Acum citesc si ma minunez:
          „Curtea a statuat că o interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de amnistie sau graţiere încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român. Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României limitează în mod excesiv puterea statului şi marja sa de apreciere, afectând, în mod nepermis, exercitarea puterii publice în favoarea/ beneficiul cetăţenilor. Astfel, o categorie de cetăţeni este privată de o vocaţie pe considerente cu caracter circumstanţial, ceea ce, în această privinţă, echivalează cu o suprimare a demnităţii umane şi a principiului egalităţii.”
          Infractorii au deminitate, noi? Dar crapa-am dracului in spitale cu gauri in pereti ca acolo demnitatea umana nu se aplica.
          Daca nici acest referendum nu se va materealiza printr-o noua constitutie, esuam ca stat. Am votat 300 si unicameral, niet. Am votata fara penali si fara gratieri, niet. Atunci chiar, de ce sa mai mergi la vot.

    • „Baremurile pentru proba fizică sunt foarte stricte la acest moment şi cred că putem să le facem diferenţiat. Pentru că una este militarul combatant, alta este un medic sau un psiholog…”

      Dafuq?

      • Și alta e generalul izmenar cu Jack Daniels într-o mână și cealaltă în părul secretarei. Și ăla se cheamă sport…

      • Inca o dovada ca este paralel si divergent cu ceea ce ar trebui sa stie! Baremele SUNT deja diferentiate pe structuri luptatoare, de suport, etc… Daca le lasa si mai jos, o sa ajungem sa nu ne mai miscam deloc. Astia chiar vor sa distruga tot ce a mai ramas???
        Parerea mea, hic…

      • Mananca kkt cu polonicul, ca de obicei. Pt medicii militari le-au scos deja de anul trecut, pt ca era greu, foarte greu ca cineva de 18-22 de ani sa alerge 1 km cu 5 km pe mie :))))
        nu mai zic de flotari, si altele

    • incredibil,arătăm ca dracu la fizic si echipare in comparatie cu aliații nato iar ăsta relaxează si mai mult criteriile.si asa avem o armata rubiconda,dotata si imbracata pestrit,abia batem un pas dedefilare,iesim cu unghiile facute si parul lasat pe spate in aplicatii,comunicam cool pe retele,…furnizori de securitate.

    • Bai frate… Inca o dovada ca astia vor sa termine sistemul din interior. Nu domnule ministru, nu una este militarul combatant si alta este militarul „psiholog”. Exista militari punct. Mai exista militari cu un regim special, para, FOS care trebuie sa performeze fizic cu adevarat.
      Daca ar fi vazut domnul ministru postruile pe filiera indirecta anuntate in 2008(citez din memorie, suna cam asa):
      -5 locuri justitie militara (pregatire infanterie/justitie)
      -3 locuri educatie fizica (pregatire infnaterie/ed. fiz).
      ……
      Nu exista pregatire militara de „specialisti”, nu exista pregatire de baza specifica psihologului ci exista un curs de baza similar infanteriei care se face iar mai apoi se fac cursurile de specialitate.
      Oricum nu statea institutia asta prea bine, dar acum scoatem caramizile de la temelie sa pice cladirea cu totul.

  88. Sa le scoata, ca deh devine atractiv.

  89. https://www.youtube.com/watch?v=6RJNOT4RJrQ

    m-au facut astia sa zambesc cu ierarhia lor 🙂

    • Eu nu m-as fi dus, in locul Simonei…
      „Vrednic este!” 🙁

      • Daca s-ar fi putut printr-o minune cu adevarat Dumnezeiasca sa se aplice Proclamatia de la Timisoara, prea nefericitul asta ex turnator pe la doisiunsfert dupa cum se tot vehiculeaza prin presa si nu numai, ar fi fost cel mult clopotar. Pt asta ar fi fost vrednic cu adevarat.

        • @MTX
          Ai si tu dreptate, cu ninjalaul asta sifonar, dar eu ziceam ca nu te poti duce la Patriarh sa iti dea o tinichea, cand barbosul a facut asta cu o gramada de „personalitati” politice, care de care mai controversata, inclusiv “Vrednic este!”Dragnea.

          • din pacate de 30 de ani se tot amesteca laicul cu religiosul incat s-a ales praful de amandoua.
            de zeci de ani crestinismul ortodox sub obladuirea bor-ului pierde credinciosi dar castiga averi.
            amin !

          • Da, am inteles ce ai vrut sa spui. Cum sa te duci sa dai mana cu spurcatul asta care s-a facut frate cu dracu? Exista o simbioza a raului in Romania: sutana si suta. Multe mii de sute si multe mii de sutane. Nu ne trebuie scoli, spitale, gradinite, dotari pt armata, sosele, etc. Ne trebuie cat mai multe biserici. Infratirea sutanei cu suta, Restul, sa ne rugam Celui de Sus.

  90. F-35 pentru prima oara in Polonia.
    Felicitari de pe acum statului polon daca reuseste achizitia a 2 escadrile de F-35.

    U.S. Air Force F-35A Lightning II fighter jets land at Powidz Air Base in Poland.The F-35As from the 388th and 419th Fighter Wings, Hill Air Force Base, Utah.
    https://www.youtube.com/watch?v=i7O2VKQHOkI

  91. Pana in martie 2020 vom avea primul sistem Patriot, afirmatia apartine domnului general Ciuca
    http://www.romania-actualitati.ro/mobile/generaul-ciuca-pensiilie-militare-nu-sunt-pensii-speciale-129109

  92. ionica fonosch

    The Apollo Guidance Computer (AGC) , urmat de :
    * IBM System/4 Pi – Space Shuttle.
    http://www.glennsmuseum.com/later_mil/later_mil.html
    * * Computer -Buran .
    http://www.cpushack.com/tag/buran/

    • No, acolo sa trimită rușii Kuzniețovul… În două săptămâni l-ar confisca iranienii, l-ar copia și l-ar pune înapoi la apă… cu tot cu fum…

  93. Chinezii ar fi produs un nou material care permite furtivitatea la un pret mic si pentru o gamà de unde foarte largà :
    https://www.scmp.com/news/china/science/article/3018974/chinese-scientists-hail-incredible-stealth-breakthrough-may

    Chinese scientists hail ‘incredible’ stealth breakthrough that may blind military radar systems
    Researchers at academy of science believe electromagnetic wave model is key that will herald new era in radar detection and avoidance for military ships and aircraft
    ‘Chinese scientists have achieved a series of breakthroughs in stealth materials technology that they claim can make fighter jets and other weaponry lighter, cheaper to build and less vulnerable to radar detection.
    Professor Luo Xiangang and colleagues at the Institute of Optics and Electronics, Chinese Academy of Sciences in Chengdu, Sichuan province, said they had created the world’s first mathematical model to precisely describe the behaviour of electromagnetic waves when they strike a piece of metal engraved with microscopic patterns, according to a statement posted on the academy’s website on Monday.
    With their new model and breakthroughs in materials fabrication, they developed a membrane, known as a meta surface, which can absorb radar waves in the widest spectrum yet reported.
    At present, stealth aircraft mainly rely on special geometry – their body shape – to deflect radar signals, but those designs can affect aerodynamic performance. They also use radar absorbing paint, which has a high density but only works against a limited frequency spectrum.
    Chinese scientists have achieved a series of breakthroughs in stealth materials technology that they claim can make fighter jets and other weaponry lighter, cheaper to build and less vulnerable to radar detection.
    Professor Luo Xiangang and colleagues at the Institute of Optics and Electronics, Chinese Academy of Sciences in Chengdu, Sichuan province, said they had created the world’s first mathematical model to precisely describe the behaviour of electromagnetic waves when they strike a piece of metal engraved with microscopic patterns, according to a statement posted on the academy’s website on Monday.
    With their new model and breakthroughs in materials fabrication, they developed a membrane, known as a meta surface, which can absorb radar waves in the widest spectrum yet reported.
    At present, stealth aircraft mainly rely on special geometry – their body shape – to deflect radar signals, but those designs can affect aerodynamic performance. They also use radar absorbing paint, which has a high density but only works against a limited frequency spectrum.
    In one test, the new technology cut the strength of a reflected radar signal – measured in decibels – by between 10 and nearly 30dB in a frequency range from 0.3 to 40 gigahertz.
    A stealth technologist from Fudan University in Shanghai, who was not involved in the work, said a fighter jet or warship using the new technology could feasibly fool all military radar systems in operation today.

    • @MirceaS…chestiilea stea cu descoperirile revolutionare care ori promit stealth-ul la 3 lei ori promit radarul magic antistealth imi aduc mereu aminte de adolescenta. Era prin ’90 cand cehii se laudau cu Tamara si francezii cu RIAS. Mai stie cineva ceva de ele? Mda…tot obositii aia de americani sunt singurii care fac vehicule stealth pilotate de vreo 30 de ani incoace. La preturi pe masura. Restul sunt cu diverse povesti.
      Chestia cu stealth-ul ieftin si anti-stealthul deja apar la fel de previzibil in fiecare an ca si meteoritul care urmeaza sa distruga Terra.

      • Cu toate ca nu e domeniul pe care il inteleg cel mai bine ..am citit tot felul de „chestii” legate si „principii” de baza
        Am vazut si documentarele cu ufimtsev , etc
        Ce vreau sa spun ..daca in anii 90 se credea ca f117 e invizibil …azi se stie ca era greu de observat , chestii ce tin de ppsibilitatile „hardului” si de principiile tactice date de posesori ..ptr a nu permite adversarului sa isi adapteze tacticile si anumite caracteristici ale „hard-ului” ..ptr a te contracara
        F117 era invizibil si „strict pasiv” …nu folosea metode de bruiaj , sistemele de ochire erau „pasive” …”liniste radio” …samd
        Cum am mai spus tactica adaptata „hard-ului” , hard dezvoltat ptr a „indeplini” un principiu tactic
        Dupa …a inceput sa se cunoasca ca b2 folosea si „mijloace active” (alte chestii e un aparat strategic ..de mai mare importanta)
        A „venit” din nou ufimtsev ..si a explicat ca „stealthul” nu e panaceea ..ca poate fi „descoperit”, localizat un aparat de tip ..
        Lumea s-a adaptat
        Totusi ..cu teoria lui ..dupa mine s-a deschis un fel de cutie a pandorei
        Cu toate ca toti se lauda cu descoperiri etc..imi aduc aminte parerea unui inginer intr-un documentar ..cand spunea ca nu sunt ingrijorati de ” proliferarea” solutiilor „antistealth” …dintr-un singur motiv ..posibilitatile fizice , nu cele teoretice , de construire a agregatelor de descoperire , combatere ..nu vor permite construirea unui siatem integrat , omogen ..eficace impotriva lor
        Si am vazut saptamana trecuta un clip cu cineva care explica chestia cu formula de baza a descoperirii pe baza undelor astea electromagnetice
        Si pe baza principiilor ..in momentul de fata ..pare aproape imposibil sa combati un aparat stealth ..cu ce exista , se necesita putere mult prea mare ptr un radar ptr a il descoperi …faptul ca scazi rcs-ul putin , face ca puterea necesara sa creasca exponential
        Adica , nu cresc direct proportional ..descoperirea ,localizarea ..cu mascarea , la fel nu decresc
        Dupa aia vedem cum in razboaiele israeliene arabe ..doar avand o imagine tactica in tim real , actualizata( situational awernes) ..superioara ..intr-un conflict de intensitate ..poate insemna un avantaj decisiv)
        Acum , razboaiele de intensitate mica nu pot fi relevante ptr „agregate” ..gandite ptr altceva ..aici se poate extinde discutia la tancuri , etc
        Odata cu cunoasterea mai multor chestii despre stealth …ne putem astepta la un fel de diversificare ..si pot apare solutii mai ieftine , putin diferite , etc …acum „chinezarii” ..cu de trei ori mai ieftin ..nu stiu , poate or fi ..dar la fel ..dureaza cum.dura vopseaua pe primele lancer

        • veteranul f117 este reactivat si folosit ca agresor in pregatirea pilotilor usaf,asta da aroganță.

        • Eu cred pe dos…Este mult mai ieftin sa cresti puterea unui radar decat sa „chinui” un avion sa-i scazi rcs-ul. Stii avionul ala mai trebuie sa si zboare, nu poti sa-l chinui cu flexu’ la infinit. In timp ce daca dispui de paladium si curent un radar al poti „forta” cat vrei. In afara de asta proliferarea senzoricii de orice fel e un boom planetar. In conditiile dificile (tehnico-economice) de dezvoltare a gen 5 (in 35 de ani doar trei tari fac asa ceva de la Ufimtev incoace) radarele au progresat mult mai mult. Si tendinta se pastreaza. E unul din motivele pentru care am prevazut pe viitor dominatia aeriana cu SAM-uri. Tehnic e mai simplu iar economic muuult mai ieftin. 🙂

          • Cumva ce spui tu e ca-n zicala cu vulpea care n-ajunge la struguri si zice ca sunt acri. Nu poti face un stealth ca lumea (in cazul rusilor, sa zicem), zici ca oricum nu e valabil ca poti face radare mai bune.

            Din ce inteleg si eu stealthul nu se refera doar la forma aparatului ci si la materialele de constructie care absorb unde radar, nu le reflecta, si in unele cazuri si la posibilitati electronice de bruiere sau pacalire a radarelor. Si nu e vorba ca sunt complet invizibile ci mult mai greu detectabile, adica poate fi (mult) prea tarziu cand reusesti sa le detectezi.

  94. https://adevarul.ro/news/eveniment/o-analiza-necrutatoareimplantarea-retelelor-crima-organizata-romania-1_5d32c8e8892c0bb0c6a6888c/index.html
    alooo sri,diicot-ul ,careva !!
    copilarii,de la scutul si pavaza infractorilor astept eu salvarea?da’ ce-am pățit băi vere?!

  95. https://m.hotnews.ro/stire/23268131
    bă ăștia-s nebuni….ce drac de gaz folosesc,zyklon-B ?!

  96. @psycho stai bre linistit ca nu o sa pateasca nimic , cei din 10 august la fel nu au patit nimic lucrurile merg bine spre directia est vai si amar de popor adormit

  97. https://youtu.be/Wlap4hoFoXw
    Un Challenger cu modificari facute de utilizatori….

  98. https://ahvalnews.com/f-35/netherlands-stepping-f-35-purchase-after-turkeys-ejection-programme-kokpit#

    Se pare ca nici bine nu au fost scosi turcii din joc ca deja altii vor „cartile” lor :d

  99. https://youtu.be/saWpvklgO0s
    Sfat pt engleji: nu mai luați rusi in echipaj! What next?!

  100. https://m.youtube.com/watch?v=C7WHWCdgcj0
    solida piesă,o folosesc si americanii.
    nu inteleg ce sunt chestiile alea pe coada proiectilului.

  101. Vreau sa întreb ceva.. In cazul in care as fi patriot si as vrea sa spun adevărul…. Apropo,se poate? Sunt sigur ca nu. Dar poate ca da… Cica Romania… Cică Transnirstria… Cică, …. La naiba, astia ne cred prosti, noi nu știm si nu vedem?! Am un strămoș. Liberal. Procopie. Cat de mult s ar strădui familia arhaico- scheletică nu ma poate convinge… Mai degrabă cred poveștile mărinimii șiboiului de unde vin…. Ce vreau sa zic e altceva… Rumanu-i ruman

  102. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/eugen-teodorovici-studenti-sa-lucreze-in-romania-cativa-ani-dupa-absolvire-1162971 – Dobitocul asta insista… eu as propune sa ii lege cu un lant de masa pe copii. Adica le-a dat „facilitati de calatorie”.Deci vrei sa faci 30 de ore cu trenul 600 de km? DA, no’ 5 ani nu ai voi sa pleci din Romania.
    Cretin poate fi omul asta…

  103. Sa mai trecem si pe la chestii placute: https://www.facebook.com/ArmataRo/photos/a.1078938838865881/2372846626141756/?type=3&theater – o poza faina si in sfarsit o comunicare placuta si nu o pisi care ne zice „buna dimineata” zambind catre camera foto.

  104. https://www.strategypage.com/htmw/htlead/articles/20190722.aspx
    Luati de cititi, aia speriati de hoardele de T-14 si T-90. 😉
    Parerea mea, hic…

  105. https://youtu.be/-JrTRVdKG28
    Despre viitorul SSN Barracuda al marinei franceze….

    • Doar ca urmasii lui Jumong n-au avut complexe sa traga focuri de avertizare spre avionul rusesc. Cand ai cu ce….

    • Dincolo de incidentul cu vulturul corean, am retinut ca avem un exercitiu comun sino-rus cu A-50 si Tu-95 pe de o parte si H-6 si KJ-2000 (dar unii spun ca ar fi fost KJ-200). Probabil o colaborare ingrijoratoare pentru americani, japonezi si chinezi. Remarc macar raza tuturor avioanelor implicate; o posibila concluzie ar fi ca ii vedem pe chinezi cum se pregatesc pentru misiuni la distanta. Poate se pregatesc de Nu stiu daca au si avioane de escorta pentru aa cu raza suficienta pentru astfel de misiuni.

  106. De multe ori spun, bai baieti vedeti ca de fiecare data cand cineva o arde cu nationalism de neam prost ceva se intampla negresit in spatele cortinei. Acum numai iasa una-alta la suprafata:
    https://www.digi24.ro/stiri/economie/importurile-de-gaze-au-crescut-de-353-de-ori-in-2019-ca-urmare-a-oug-114-1163241
    Dar asta trebuie citita doar conex cu acesta stire, ca sa intelegem si noi ceva sau motivul pentru care „analistul militar” Radu Tudor va zbura ca Migul de la postul Varanului.
    https://magnanews.ro/2019/07/viorica-dancila-acuzata-de-radu-tudor-antena-3-de-inalta-tradare-in-favoarea-rusiei/
    Deci draga romanule, daco-traco-alesu’ lu Mniezau, ia zi tu mie cum se face ca pentru a nspemia oara in istorie, ala care pise ochi la steag si imn, iti indica inamici peste toti, ala care te „fereste” de strainii cotropitori, aia care {insert toata campania electorala PSD aici}, aia care te apara de Johannis care vinde tara la nemti, aia dar fix aia te-au vandut sigurei tari care ti-a spus cu subiect si predicat ca te bombardeaza in secolul 21 si singura tara care din 1812 te dezmembreaza teriotrial cu fiecare ocazie si care ti-a adus un intuneric incomparabil timp de 75 de ani.

  107. Cred ca singurul grasun din Coreea de Nord a dorit sa detina un submarin pe marimea sa.

    https://www.comisarul.ro/articol/kim-jong-un-a-inspectat-un-submarin-de-mari-dimens_1010029.html

  108. DIn ciclul „sa mai si radem” azi, cadetii belgieni:

    https://www.youtube.com/watch?v=YOvmrYwzsc8

    De retinut ca nu erau la instructie, ci participau la parada oficiala dedicata aniversarii a 50 de ani de la primul pas pe luna.

    Si articolul complet:
    https://www.militarytimes.com/off-duty/military-culture/2019/07/22/detail-please-halt-belgian-cadets-display-the-worst-drill-in-the-history-of-upright-walking/

  109. Whaaaa?Cum naiba ii rabda pamantul pe astia?

    „Ce spune prodecanul Facultății de Teologie: Dacă un viol se soldează cu o sarcină, poate i-a plăcut / Sexul cu prezervativ este masturbare. BOR se delimitează de afirmațiile făcute de Răducă la Trinitas”

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23273026-spune-prodecanul-facultatii-teologie-daca-viol-soldeaza-sarcina-poate-placut-sexul-prezervativ-este-masturbare-bor-delimiteaza-afirmatiile-facute-raduca-trinitas.htm

  110. Un film de prezentare cu F14, mi-a atras atentia cum din comentariu se vede pasiunea pilotului pentru acest avion.

    https://www.youtube.com/watch?v=_iH6pQAxdUA

  111. ionica fonosch

    Big Surveillance for Small Platforms 🙂
    https://asianmilitaryreview.com/2017/09/big-surveillance-for-small-platforms/
    Большое наблюдение для небольших платформ (google translate …)
    https://thaimilitaryandasianregion.wordpress.com/2016/07/05/project-20380-steregushchy-class-corvettes-russia/

  112. Haaaa haaaaaaa
    Presedintele castravețar se opune prin veto cumpararii de F-16. ???
    Imi merge netul prost de tot si nu pot copia linkul. Care puteti, intrati pe Profit.ro si luati stirea de acolo.
    Paretea mea, hic…

  113. „Ghiveciul” este o specialitate in multe zone de pe glob in prezent. Este aproape hilar cum fiecare se cearta cu fiecare.

    http://www.msn.com/en-xl/europe/europe-top-stories/russia-confirms-joint-air-patrol-with-china-after-south-korea-claims-airspace-violation/ar-AAELDYs?li=BBKxOeh&ocid=ientp

  114. „- Rușii au pus mâna pe Crimeea în sub 20 de zile cu tehnici ce amintesc de acțiunile lui Hitler acum opt decenii. În cazul Crimeeii avem prima anexare de după 1938 în Europa și ea distruge complet politicile de securitate din regiune, avertizează un consultant al ministerului Teritoriilor Ocupate de la Kiev.

    – Rușii au recurs în repetate rânduri în mod abuziv la argumente istorice pentru a justifica încălcarea dreptului internațional și a drepturilor omului. Putin a susținut că mereu Crimeea a fost rusă și că nu putea să nu-și ajute conaționalii care, spune el, doreau alipirea la Federația Rusă.

    – Propaganda Moscovei spune că Ucraina a neglijat regiunea Donbas și că doar Federația Rusăo poate ajuta să renască din punct de vedere economic.

    – După anexarea Crimeeii ruși au folosit tehnici similare pentru a destabiliza regiunea Donbas din est, unde au fost ocupate clădiri administrative esențiale, dovadă că rușii au lucrat în a-și crește mult influența acolo în ultimii 25 de ani și au pregătit asiduu terenul.

    – Moscovei îi convine de minune că se vorbește atât de mult de conflictul din Donbas, fiindcă se vorbește tot mai puțin despre Crimeea care este o problemă politică și strategică pentru Europa și NATO mult mai gravă și mai greu de rezolvat decât Donbas. Și în propaganda rusă, Crimeea este amintită cu mult mai mult optimism decât regiunea Donbas și tonul rușilor este foarte sigur: Crimeea nu se va întoarce la Ucraina.

    – Țara vecină ar fi putut suferi și mai mult în primăvara lui 2014 când ideologi fideli Kremlinului au sperat să fie refăcută o veche confederație de pe vremea Imperiului Țarist – Novorossya (Noua Rusie). Aceasta cuprinde tot sudul Ucrainei, inclusiv Odesa, dar din fericire pentru Ucraina scenariul horror nu s-a concretizat.”

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-23274437-analiza-cum-acaparat-rusii-crimeea-parte-din-estul-ucrainei-despre-propaganda-istorie-falsificata-violenta-pericole-nivel-european.htm

    Bravo, Victor Cozmei ca are pe hotnews, seria de articole despre razboiul din Ucraina si mai readuce in atentia bizonilor ca ursul nu doarme ci sta la panda…cine are urechi sa auda…ca de nu, sa nu ma cheme sub arme ca e ursu’ la gard… trupele visinii, maro, albastre, militesti sa dea piept cu el… eu sunt bun doar sa platesc.

    • „În cazul Crimeeii avem prima anexare de după 1938”
      Au mai fost anexari in Europa si dupa 1938, in ’40, ’41, ’45…

    • Te-ai dat de gol că gavaresti rusă Trollule…Ce rahat de link postezi?

      • daca ai stii pe ce lume esti si ce citesti zilnic nu m-ai face trol dar am sa-ti ignor naivitatea si ignoranta, pe moment. chrome are o functie de translate, daca ti-e insa greu s-o gasesti iti recomand https://translate.google.com/?hl=en&tab=TT

        nu ascund ca mi-ar placea sa stiu limba rusa ca sa stiu ce gandeste inamicu.

        nenea ala din articolul sputnik se agita prin presa sarba ca a confiscat vama romana tancurile facute cadou de rusia. acest personaj va fi probabil urmatorul ambasador sarb la moscova, deci nu e un nimeni.

    • Si eu odata cu tine, cu ca sa participam noi in Golf la nivel naval?! Poate cu vreun monitor fluvial…

    • Asta-i gluma zilei sau ce? E 1 aprilie azi? 🙂
      Probabil Type 22-urile cu o echipa de abordaj la bord. Sau vreun dragor. Desi iranienii inca n-au lasat mine in deriva, nici n-au pus baraje, acest risc exista.
      Altfel, le va apara steagul… si cam atat.

      • Forta de intimidare.

        Cu o echipa de FOS la bord pentru interventii, tunul de 76 si doua Pume se poate califica la titlul de nava escorta.

        #furnizoridesecuritate

        • Mda, mai pun niste teleoperabile de 12,7 mm. Partea proasta e ca ne vor vinde iar ce nave marete avem noi si ce furnizori de securitate suntem desi doar noi stim ca Iranul n-o sa riste sa dea de fundul marii cu o nava Nato/Ue.
          Ca altfel, saracii, daca era pe bune si exista riscul ca lucrurile sa escaladeze, noi n-aveam ce cauta acolo.
          Dupa ce ca suntem vai de steaua noastra mai suntem si cu gura mare.
          #furnizoridecaca
          P.S. Mai bine trimit o Tarantula. Aia de bine de rau are un CIWS si niste rachete AN, un tun pentru care avem munitie unde nu ne e frica sa deschidem lada si viteza cat cuprinde. Ii pun un RIB, o echipa FOS si au terminat balciul.

          • Forta asta navala internationala ( europeana ) nu o sa traga nici un foc de arma cu exceptia navelor UK daca apare ceva in zona legat de siguranta navelor care traverseaza stramtoarea. Cel putin asa cred eu, nu zic ca este bine sau rau dar in mod sigur guverenele europene nu vor sa se implice militar on zona.
            Noi poate participam cu niste echipe medicale detasate pe navele din zona, pt ca nu imi imaginez o nava sa plece de la Constanta pana acolo.

            • Type 22 nu ar avea probleme sa ajunga in Golful Persic, ca sunt nave oceanice, doua T-22 Batch 1 au fost trimise de UK pana in Falklands. Si Regina Maria a mai fost acolo in Razboiul din Golf.

            • Dupa cum zice si RoccoSuasito mai jos, nu-i problema pentru T22 sa mearga pana acolo, nici Tarantulele n-ar avea o problema pentru ca nu se pune problema unei traversade.
              Suedezii au trimis la un moment dat o vedeta rapida purtatoare de rachete de 250 de to pana acolo. Isi fac aprovizionarea pe drum.
              In rest depinde de ce reguli de angajament vor avea. Dar nici iranienii nu cred ca vor forta nota prea mult.

    • am vrut sa o postez si eu?
      ce drac sa facem noi acolo….sa-i injuram de mamă,să aruncăm cu pietre in ei, să-i scuipăm, să le arătăm fundul ?!

    • furnizori de securitate?

    • Cel mai probabil Regele Ferdinand. Regina Maria (ex-HMS London) a mai fost acolo in 1991 in calitate de nava amiral a grupului naval britanic in timpul Razboiului din Golf. De data asta s-ar intoarce cheala.

      Am mai participat noi si la blocada impotriva Libiei cu Regele Ferdinand atunci cand bulgarii s-au intors din drum cu Wielingenul lor ca nu puteau sa il realimenteze sau ceva de genul.

      Parerea mea e ca suntem penibili cu navele astea neinarmate. Mai bine stam acasa in banca noastra decat sa furnizam securitate cu un tun.

      Daca nu le-au inarmat la timp, putem doar sa mai montam niste tunuri cu apa si sa captusim coca navei cu lana de oaie la interior.

      • Ar fi stanjenitor pentru europeni ca una dintre navele trimsie sa fie si capturata de iranieni si dusa in port asemena petrolierelor…si nu ma refer doar la ale noastre. Parca vad echipaju cerand permisunea sa lupte si de acasa sa se dea mesajul ca se alege calea diplomatica si negocierea. Cred ca ar rade americanii, rusii si iranienii cu gura pana la urechi.
        Tare asta „Daca nu le-au inarmat la timp, putem doar sa mai montam niste tunuri cu apa si sa captusim coca navei cu lana de oaie la interior.” :))

  115. https://stirileprotv.ro/stiri/international/kremlinul-pregateste-o-noua-strategie-de-razboi-si-testeaza-arme-laser-supersonice.html
    Ce-o fi in capul alora ce pun titlurile astea la articole mai frate? Auzi la ei laser supersonic 🙂
    Am mai vazut un titlu la care ati facut referire mai sus ‘ Tensiuni cu Iranul’ 🙂 ce fel de tensiuni – 110 sau 220V – poate, pt ca prezenta navala romaneasca prin stramtoarea aia, cred ca a fost o gluma a vreunuia care a stat prea mult cu capul in soare.

  116. Probabil fregatele noastre in Golf vor avea rolul de catering….aprovizionare sau centru de relaxing ptr militarii nato, o masa de biliard, sala de popice, etc?????

  117. A mai picat o scuza a detractorilor incalzirii globale, cea a precedentului si normalitatii date de cicluri asemanatoare (incalzire si apoi racire) care s-au petrecut dintotdeauna pe glob.
    Actualul fenomen de incalzire este fara precedent prin ritmul de crestere si fara precedent in ultimii 2000 de ani prin acoperire (tot globul) si sincronizare a evolutiei temperaturilor. Se incalzeste peste tot, in acelasi ritm si mai repede ca niciodata.
    Studiile sunt credibile (Nature), si minitioase (adica a folosit un numar mare de date, surse multiple si instrumente statistice pentru a le face mai putin deschise atacurilor din partea celor care nu „cred”).
    https://www.nature.com/articles/s41586-019-1401-2.epdf?referrer_access_token=K2Y4SZDRvOFbag02Tqe3ydRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0OFAuvUf3smNPgQh_x6w3tkX-JXRoLf0zBLgBVwxe-KooyDEqhjA7YNLU6C9KJxqWkGY3djmTvYE9PmvC2TkAoTaRtabsJ7yqGRzYn34rWWXTnZP5iQyBAhhHxjHFNgueLnhOuSYyDq91wJA3Ej_LlLoLghptsTCo9WZgFfEW0WfycqwQCX2ea2Hv-gjzUZ7_8%3D&tracking_referrer=www.bbc.com
    https://www.nature.com/articles/s41561-019-0400-0.epdf?referrer_access_token=HVeupX5dYYvb86X9JDJeWNRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0N7bTxBqLecWapiK43Tv3o5PzlP3yU4M1aQfVsGAWcU8iBiJxmWafvctixkmIjgmsAC3GSZ5PXyEpYTgM_GAihUlWMSNReuh7KrWdeyzRq69An13VKrE7sR0GDJkZMFQ4ELIEzFXestMzz_bv_ghtlImwl9ynf9DktQeqO21m2pxU0Ng3DqBb12Yp1wioCN_eA%3D&tracking_referrer=www.bbc.com
    https://www.nature.com/articles/s41561-019-0402-y.epdf?referrer_access_token=jqMDaL8JtQxkNY4JWWPW4dRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0MyBnoX34ZRaon0wmYjK2GXR3LOpEGlJAGIl2yZr9fKQT-d9q3Lw4wLqjjJUmwdNCC1c8L19w3uMZW7yUe5OyAMVmMK3hmt04wKLnSeQ51jB2pJH_X1yqtJXb-P_ic99Mcf04PZsNlQo_FILLZ6ut2lSu7ILVytFCFBzsZx-1QztJ4GdJwljeRr_ti5SerYNtQ%3D&tracking_referrer=www.bbc.com
    https://www.bbc.com/news/science-environment-49086783
    Elvetieni zanatici si alarmisti…

  118. Misiunea CRS-18 (aprovizionare a Statiei Spatiale Internationale cu Falcon 9 – Space X) a fost amanata pentru maine 22:00 UTC (de fapt poimaine la ora 1 la noi) din cauza conditiilor meteo (erau prognozate 30% sanse de lansare azi).

    Azi au facut si teste cu Starhopperul dar eu unul n-am inteles prea mult din ce s-a intamplat si ce am vazut.

  119. http://www.bursa.ro/niculae-badalau-ministrul-economiei-avem-capacitatea-de-a-asigura-armatei-romane-arme-moderne-25466731

    Buey, cine ii mai crede pe idiotii astia? Aia din Armata inca ii mai cred?

    NICULAE BĂDĂLĂU, MINISTRUL ECONOMIEI:
    „Avem capacitatea de a asigura Armatei române arme moderne”

    Ce arme moderne fabricam in tara?

  120. Uite ca a aparut si in presa noastra.

    https://adevarul.ro/international/europa/serbia-acuza-romania-blocat-transport-armament-dunare-1_5d398e4e892c0bb0c6d44ace/index.html

    Ma facea ieri un nerod trol rus, ca nu stiu stiu sa scriu si alte bazaconii de astea de persoana care are o prea buna parere despre sine insusi.

    Sa vedem cum raspund ai nostri, daca e adevarat

  121. Incident maritim în Marea Neagră. Ucraina a sechestrat un petrolier rus în apropiere de strâmtoarea Kerci.

    Autoritățile ucrainene spun că au luat această decizie pentru că nava ar fi cea care ar fi blocat navele militare ucrainiene sechestrate în luna noiembrie 2018 de ruși.
    Potrivit informațiilor din presa din Ucraina, petrolierul a fost percheziționat și a fost reținut ca probă.
    Imediat a venit o reacție din partea Rusiei, care amenință cu represalii.
    https://www.digi24.r…950804&__grrn=1

    • aaa… ministrul economiei zice ce are nevoie armata? 🙂
      Noul radar?!
      „Avem discuții și despre noul radar. E foarte posibil ca până la finalul anului să avem un acord de producție pe 5 ani cu Statele Unite ale Americii”, a declarat Niculae Bădălău în cadrul prezentării bilanțului Ministerului Economiei.

      În urmă cu șase ani, compania Bell Helicopter a fost abordată de Ministerul Economiei cu propunerea de a lua în calcul România ca oportunitate de industrie.

    • Băieții in albastru, vor fi la sala…se pregătesc pt Untold…sa dea bine și political corect pt comunitatea gay. Au văzut că și-au luat injurii la postarea cu pitzi de la Electric Castle acum o să schimbe abordarea… Puie Jegdragnienilor.

  122. Boeing a anuntat ca se retrage din programul GBSD (Ground Based Strategic Deterrent) unde va ramane doar Northrop Grumman.
    GBSD este un program critic, fiind vorba de fapt de noua ICBM – racheta balistica inter-continentala, menita sa inlocuiasca invechitele Minuteman 3 (450 rachete, introduse in 1970 dar actualizate de mai multe ori), incepand cu 2027-2030.
    Costul programului GBSD este estimat la 85 miliarde de dolari.In 2017 atat Boeing cat si Northrop au primit 300-350 milioane $ pentru dezvoltarea noii rachete.
    Boeing s-a retras pentru ca nu are acces la motoare de racheta cu combustibil solid. In speta sunt doar 2 producatori (Orbital ATK si Aerojet Rocketdyne), si doar Orbital este specializat in motoare mari (>1m diametru). Iar Northrop Grumman a cumparat Orbital ATK si a ramas singur in joc. Singura alternativa occidentala (producator de motoare mari) este Airbus, care produce si cele mai moderne (de departe) rachete balistice occidentale, si al sau motor EAP.

    https://www.af.mil/News/Article-Display/Article/1906890/air-force-releases-request-for-proposals-for-new-icbm-system/

    • Airbus adica, de fapt, Airbus Safran Launchers – actualmente ArianeSpace. Mai e Europropulsion (Avio+ArianeSpace). Si Roxel, dar nu are experienta in motoare mari, AFAIK.

      • Les etages d’acceleration a poudre sont les meilleurs 🙂
        Doar ca exercitiu de imaginatie, nu cred ca EAP sunt disponibile pentru vanzare . De licenta sunt sigur ca nu poate fi vorba.
        Am vazut ca se renunta la motoarele de M51 adica P2xx si A6 trece la boostere mai mici (P120). Citind despre asta, am gasit ca P80 ar fi ” world’s largest and most powerful one-piece solid-fuel rocket engine”. Mi se pare ciudat si cred ca-mi scapa ceva. P241 nu sunt „one -piece”? Hmm…

    • Nu asta este problema. Caietul de saricini este conceput in asa fel incat sa reduca riscurile si ca atare sa ajuns la o competitie unde pretul devine prepondrent important, deci lowest cost technically acceptable solution. Asta ii favorizeaza pe cei de la Northrop.

      • Posibil. Totul e nuantat. Aerojet spune ca poate sa faca oricand motoare mari, chiar daca a inchis fabricile dedicate (dar declara ca a pastrat cunostintele si capabilitatea in cadrul companiei) dar ca Boeing nu a ajuns la faza de costuri in discutia despre parteneriat.
        Pe de alta parte NG este obligat sa livreze concurentei motoare O-A “on a non-discriminatory basis” , aceasta fiind una din conditiile acceptarii fuziunii. Dar, asta nu-i impiedica sa stabileasca o polititca de marja neliniara, care plaseaza grosul acesteia in zona din amonte, adica in zona de motoare, care vor fi astfel livrate la acelasi pret (mare) si catre NG si catre Boeing. Asta nu poate fi impiedicata nici de interpunerea USAF ca intermediar (sa cumpere motoarele pe care sa le furnizeze apoi in aval), atat doar ca da o sansa mai mare Aerojet (practic Orbital nu mai poate sa ridice oricat pretul, pentru ca ar depasi avantajul de eficienta si cost si ar acorda o sansa concurentei/Aerojet sas devina brusc competitiva).
        Pe de alta parte, pare o situatie normala, pentru ca NG a cumparat special pentru asta OA, si acum e firesc sa culeaga roadele. Bravo lor! Daca avantajul integrarii verticale e atat de mare, sa ne gandim totusi ca si Boieng a avut ocazia sa cumpere OA, deci nu vad nicio discriminare aici si nici de ce sa se planga.

        • That’s not the way things work. Profitul tau si preturile pe care le poti percepe sunt aprobate de Defense Contract Management Agency. Cand clientul final este Uncle Sam nu poti avea politici de preturi diferite pentru acelasi produs. In afara de asta guvernul iti stie costurile, iar ele sunt aprobate de DCMA, mai ales cand ce produci are un singur client, Uncle Sam. Boeing a ajuns la concluzia ca nu pot face bani (destui) din chestia asta ca sa justifice cheltuieli captitale. Norhtrop a facut-o de cateva ori la programe mari in ultimii doi ani.

          • Inteleg conceptul si eram familiarizat cu el; nu din DCMA unde recunosc ca nu am vazut documente ci din programele NASA (sau prin FedBizOpps) , unde am vazut Corporate Contribution WS, si Overall effort, si impartirea costurilor pe grupe clar delimitate (overhead, material, equipment, invesment etc). Dar in acest caz Northrop ofera motoarele la acelasi pret (unul anticipat ca fiind foarte mare), atat pentru utilizarea proprie cat si pentru Boieng. Deci politica de preturi este transparenta (dovada ca deja Boieng a intuit-o), corecta si consistenta. In ambele cazuri, atat Northrop cat si Boieng, nu vor mai adauga marja/adaos mare la asamblarea finala fara a risca sa piarda competitia. Diferenta e ca NG ramane cu profitul de la motoare pe cand B nu ramane cu mai nimic. Practic NG, in loc sa puna adaosul la final sau sa-l distribuie liniar de-a lungul lantului, il ingramadeste mai tot la inceputul procesului, in faza de productie motoare. Mie imi pare o strategie corecta. |In plus, sunt convins ca Nrorthrop este tare capabil; si USAF, chiar in lipsa concurentei, se va alege cu platforme de varf. NASA tocmai a increditat direct catre Northrop Gateway habitation module, fara sa existe macar o estimare initiala de pret, si totul in mod transparent (The Justification For Other Than Full And Open Competition (JOFOC) ).

            • Onorariul/profitul este pus la produsul finit. Nu poti face o inginerie financiara de accest gen. Asta este dea dreptul ilegal.

    • Pe buna dreptate. Am citit ce au facut 3 dintre cei propusi pentru premii. Stai si te intrebi daca sunt oameni, finte umane sau nu. Daca decazi din statutul de finta umana, ar fi culmea sa beneficiezi din toate drepturile.
      Dar sa vina la noi ca-i mai bine, la 60 de ani pedepsa se transforma in inchisoare pe 30 de ani si se considera executat din pedepasa cat ai stat deja la bulau. Deci, pe criminalii care au comis ceva minunatii la 3jj de ani ii putem gasi pe strazi linistiti dupa 60 de ani sa mai ia si o pensie pesedista de ce nu?
      „Art. 58 Înlocuirea detenţiunii pe viaţă
      În cazul în care cel condamnat la pedeapsa detenţiunii pe viaţă a împlinit vârsta de 60
      de ani în timpul executării pedepsei, pedeapsa detenţiunii pe viaţă poate fi înlocuită cu
      pedeapsa închisorii pe timp de 30 de ani şi pedeapsa interzicerii exercitării unor drepturi pe
      durata ei maximă, dacă a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei, a
      îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul
      când dovedeşte că nu a avut nici o posibilitate să le îndeplinească, şi a făcut progrese
      constante şi evidente în vederea reintegrării sociale.
      Art. 59 Calculul pedepsei în cazul comutării sau înlocuirii pedepsei detenţiunii
      pe viaţă
      În cazul comutării sau înlocuirii pedepsei detenţiunii pe viaţă cu pedeapsa închisorii,
      perioada de detenţiune executată se consideră ca parte executată din pedeapsa închisorii.”
      Mortii mamii lui de stat social.

  123. NU stiu daca a fost preluata la noi, acum am vazut videoclipul:
    https://www.youtube.com/watch?v=CHlJYpP3dwQ

  124. https://adevarul.ro/news/politica/fiul-mic-adrian-nastase-numit-consilier-onorific-vicepremierului-mihai-fifor-spune-despre-dancila-1_5d3a8667892c0bb0c6db0ab0/index.html
    incredibil,de famiglia politrucilor numai scăpăm.
    oprea,nastase,iordănescu,etc,samd si-au abonat progeniturile la banii statului ca nu au muls suficient ei.
    ps.băi năstase ăsta mic da’ nu vrei tu să te angajezi la ferma lui tac-tu de la cornu si sa ne lași in pace cu cu tot cu neamul tău ?

    • Sti ce ma distreaza pe mine? Ne-am cacat pe noi la ideea de monarhie constitutionala ca functia se mosteneste.
      Un stat mai monarhic ca asta nu exista pe planeta. Totul se mosteneste aici, de la presedinte de scara de bloc in sus…

      • sunt curios ce morții si răniții lui poate consilia mucea ăsta mic?!
        și-au lăsat țara moștenire între ei,până nu începem să-i fugărim pe străzi ăștia nu se lasă?

  125. Ce se mai intampla zilele astea.

  126. Dom’le, da’ nu mai citeste nimeni ce a postat altul mai inainte cu doua trei comentarii ?

    • Iar au dat-o in bara organele, rau de tot! STS-ul (remember Apuseni) si Politia sunt…

      • Vor avea de tras dupa tragedia asta operatorii de telecomunicatii. Statul nefiind niciodata responsabil pentru nimic, vina e la telco.

    • Dacă fata aia a fost ucisă în timp ce politistii erau după gard așteptând mandatul…
      Au avut 3 (!!!) apeluri telefonice si nu au ajuns la timp!!!

      • Au gresit si sunt primul care recunoaste. Nu ai nevoie de mandat atunci cand ai indicii temeinice ca cineva este in pericol.
        Acum multi ani plangeau unii ca cei pe sursa externa sunt habarnisti. Am vazut un bun exemplu de scola de politie acum si un si mai bun exemplu de academie in problema plagiatelor.
        Simplu si sec: cu tot cu salarizare vuna cu tot cu pensii decente darorita incompetentei o fata, cel putin una, a murit. Si asta nu poate fi justificat.
        Astept medico legalul dar pana sa am o opinie finala dar nu arata bine situatia.

        • Mircea, dragule, aici si acum va fi prima si ultima mea generalizare de pe siteul asta. Detest generalizarea, este o gresala logico-argumentativa si o fac doar ca sunt furios pe situatia asta.
          Daca as fi pentru o zi presedinte, citire parazitii, dar adaptam ministru de interne as demite tot personalul ambelor scoli de politie slatina si cluj si mai apoi academia. Toti.
          Mai apoi as demite toata politia caracal, de la ala care isi face bine meseria pana la ala care a dormit in post ca un prost. Sti de ce? Ca nu poti fi atat de paralel incat sa astepti un mandat cand ai o minora in pericol iminent. Stiu ca sunt 10.000 de tampiti care suna degeaba la 112, de aia ei pot iesi la pensie la 40 de ani si noi pulimea nu. Ca sunt stresati si ca trebuie sa fie 120% tot timpul, ca deh STS.
          La academie am avut un cpt care in timpul scolii ma rugam la Dzeu sa il calce masina. Dupa academie a trebuit sa-i multumesc. De ce? Ca atunci cand o gafa unu f-tea toata compania. Si zicea de fiecare data, daca unul gresete, maine va gresi altul. Daca va altoiesc pe toti sansele sunt mici sa gresasca altul si altul si altul…. Sti ce? Avea dreptate.
          Am discutat regulamente de mi-a sarit pe ochi. Am avut un comandant ungur obsedat de regulament, ne asculata din regulamente ca la scoala. Zici ca era tampit. Tarziu i-am multumit, ca si acum visez RDM-ul noaptea. Dar nu meream pe bajbaite. Ca politist sa nu stii cand ai nevoie de mandat si cand nu, esti pur si simplu idiot si cei care te-au format sunt idioti, si comandantii care iti permit sa dormi cu degetul in nas sunt idioti.
          Cu tot dragul pentru tine ca imi place ce scrii si implicit ce gandesti. Pentru tine am respect, pentru multi politisti nici un gram. Si varu ii tot politist din 2000 dupa ce a facut armata la jendari. Deci nu-i ura nefondata sau nu stiu ce, dar asa ceva nu se poate cum nu se poate sa mergi la interventie nepregatit si sa mori. Gata frate, tragem linie si facem scoli noi cu oameni tineri. Poate la catedra de drept penal ar trebui sa predea un avocat bun, de ce trebuie sa fie politist musai? Dar la catedra de tactica politieneasca poate ne preda un neamt, ca cel care comandat gsg 9 si format acvila in Romania- desi a murit in 2017. Poate la criminalistica vine un frantuz cu figuri. Ca sincer sunt satul de „expertii” de la noi. Alta generalizare paguboasa stiu.
          In alta ordine de idei, doresc sa le ofer oportunitatea de a lucra in civil, acolo unde-i „usor”. Ca uite ca este 20.00 si eu tot la birou sunt. Dar eu nu am pretenti mai mari decat militar in rezerva si contribuabil, fara pensie speciala si salahor la propria firma sa platesc pensii cat nu am eu salarul tras din piata, corect si fara manareli.
          Find atat de usor, ii invit langa mine ca o fata de 15 ani sa moara atat de stupid ar trebui sa se lase cu executii publice ca in evul mediu.

      • Mai mult, polițistul de la 112 a sunat-o înapoi de 7 ori, riscând să o dea de gol..
        O sa aflăm că a fost, ca și pedofilul ăla, un protejat sau o pilă a cuiva , se știa ce face, dar n-au avut ordin…

    • Batista pe tambal. Noul ministru de interne poate va face o conferinta de presa unde va tuna si fulgera in fata fraierilor, ceva chestori se vor agita , niste procurori vor declansa anchete in rem si cam atat. Tara de cacat!

      • Desi este un site dedicat armelor si armatelor, nu ar fi posibil si un articol pe tema asta? Fiindca sunt implicate serviciile ( uniforma poarta si aia) siguranta cetatenilor, tehnici si protocoale ce tin tot de structurile statului.

  127. @Yılmaz

    NASA a avut un program de popularizare „Send your name to Mars” (te inscriai si numele tau era gravat pe vehicolul care urmeaza se plece pe Marte).
    Stii cumva daca a fost o campanie de popularizare in Turcia pe tema asta? Ma refer la canalele TV principale sau ziare de mare tiraj.

  128. Legionarii francezi de la a 13-a Semi-Brigadà au câstigat primul loc la concursul european al tràgàtorilor de elità desfàsurat în Germania (European Best Sniper Team Competition). Pe locul doi si trei, militari cehi si respectiv germani. Au participat 16 natiuni. România a stràlucit prin absentà.

    http://www.opex360.com/2019/07/26/les-tireurs-delite-de-la-13e-demi-brigade-de-legion-etrangere-remportent-leuropean-best-sniper-team-competition

  129. Superbà demonstratie a unui pilot roman (Gicà ?) pe un MiG-21 LanceR la RIAT 2019 :

    https://www.youtube.com/watch?v=nWwJGRrQAnU

  130. Este vorba de comandorul Gheorghe (Gica) Stancu. The best!!!

  131. Armata chineză ocupă deja poziția a treia în lume, după Statele Unite și Rusia. Pentru 2019, bugetul apărării al Chinei a fost stabilit la 177 miliarde de dolari, sumă de aproape 3,8 ori mai mare decât cheltuielile militare ale Rusiei (46 miliarde dolari), dar mult inferioare celor americane (716 miliarde).
    https://www.dcbusiness.ro/armata-chinei-cifrele-care-dezvaluie-adevarul-despre-for-a-militara_605628.html

    Daca treaba merge ca pana acum, in circa 15-20 de ani, cel mult, chinezii vor fi inaintea rusilor ca putere militara.

  132. Turcia va căuta alţi furnizori în cazul în care Statele Unite nu-i vor vinde avioane de luptă F-35, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

    ‘Nu ne daţi F-35? Foarte bine, scuzaţi-ne, dar în acest caz vom lua măsuri în această privinţă… ne vom adresa altora’, a afirmat Erdogan în faţa unor reprezentanţi ai formaţiunii sale, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), la Ankara.
    https://www.defenseromania.ro/turcia-exclusa-din-programul-f-35-erdogan-foarte-bine-luam-masuri-i-cautam-o-alternativa_598129.html
    Cred ca favoriti ar fi rusii cu al lor Su35 si apoi Su57.

  133. Canada vrea să cumpere 88 de avioane de vânătoare, noi.
    Departamentul federal al Canadei, responsabil cu achizițiile publice, a declarat marți că Saab, Airbus, Lockheed Martin și Boeing au timp la dispoziţie până în primăvara următoare să prezinte în mod oficial ofertele de preţ pentru cele 88 de avioane de luptă de ultima generaţie, destinate înzestrării Forțelor Aeriene Regale Canadiene.
    https://www.defenseromania.ro/canada-vrea-sa-cumpere-peste-80-de-avioane-de-vanatoare_598072.html

    Avioanele, care fac parte dintr-un pachet de achiziții de aproximativ 19 miliarde de dolari, urmează să înlocuiască avioanele CF-18, care se află în dotarea Forțelor Aeriene Regale Canadiene de peste 35 de ani.

    Câştigătorul licitaţiei va fi ales în 2022, iar primul avion ar urma să fie livrat începând cu anul 2025, mai precizează National Post.

    Amintim ca, în 2010, guvernul consevator canadian era hotărât să achiziţioneze 65 de avioane multirol F-35 Lightning II, create de producătorul american Lockheed Martin Corp, demarând un proces de reînnoire a Forţelor Aeriene Regale canadiene, dar în 2015 guvernul liberal condus de premierul Justin Trudeau a decis sa renunțe la avioanele F-35.

  134. Ziua imnului naţional al României – „Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, este sărbătorită an de an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.
    https://www.agerpres.ro/documentare/2019/07/29/ziua-imnului-national-al-romaniei–346817?fbclid=IwAR2oQMiuGPMf06uvGUhnlzrpWrmE_xBB4sif4KpC4rjhON4yunk4MQj3iXk

  135. Dupa tunul Hawkeye 105 mm montat pe Humvee, AM General si Mandus Group au dezvoltat sistemul Brutus 155 mm montat pe un sasiu M1083 FMTV
    https://www.armyrecognition.com/july_2019_global_defense_security_army_news_industry/new_american_brutus_155mm_6x6_self-propelled_howitzer_showed_at_northern_strike_2019.html

  136. Deci Germania a spus „Niet! Nicievo!” la cererea SUA de ajutor militar in Golf:

    https://www.breitbart.com/politics/2019/07/31/germany-refuses-military-cooperation-us-persian-gulf/
    https://www.bild.de/politik/ausland/politik-ausland/hormus-bundesregierung-will-den-usa-marine-hilfe-verweigern-63650554.bild.html

    Iar politicienii SPD, pe langa refuz, au si o pozitie de dat pe dupa cires, adica pe dupa navele engleze si franceze deja prezente in zona:
    https://www.tagesspiegel.de/berlin/einsatz-in-der-strasse-von-hormus-spd-lehnt-beteiligung-an-us-mission-strikt-ab/24852714.html

    Supertare, aliatu’! Ei nu au nicio treaba cu petrolul din Golf, Germania nu consuma nici o picatura de-acolo, probabil… Si nici cu articolul 5 n-au vreo treaba…
    Pai, sa-mi fie cu iertare, daca in cazul unor aliati ca SUA si UK, Germania se comporta asa, despre ce fel de alianta mai poate fi vorba intre Germania si tari ca Romania sau Polonia, de exemplu?

    • Oare credeti ca vreodata s-a pus problema ca Vestul Europei sa ne sprijine real , fara o mare teapa financiara suportatata de România , platita tot prin bancile lor 🙂 ?
      Nici vorba , asa ca ne descurcam cum putem .
      Adica ramanem la fel de praf .

  137. Ucraina ar trebui să înceapă producția de rachete cu rază medie de acțiune care să poată atinge ținte în Rusia, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg, susține generalul în retragere Vasili Bogdan, veteran al serviciului de informații externe al Ucrainei.

    „Aceste rachete nu trebuie să fie neapărat cu focoase nucleare. Dar o astfel de perspectivă ar trebui să existe”, – a spus Bogdan.

    Potrivit acestuia, având în vedere faptul că Rusia s-a retras de fapt din tratatul INF (Fortelor Nucleare Intermediare), apoi din tratat au iesit și Statele Unite au părăsit tratatul, „Ucraina are mâinile libere pentru a proiecta și produce rachete cu rază medie care ar putea ajunge în punctele strategice ale țării agresoare, adică Federația Rusă, astfel încât aceste rachete să poată lovi atât Moscova, cât și Sankt Petersburg”.

    http://www.paginaderusia.ro/general-ucraina-are-nevoie-de-rachete-capabile-sa-loveasca-moscova/

    • Moși senil… Armata e jalnica, întreprinderile de armament sunt în faliment ca și statul plus lipsa de tehnologie, capital uman și bani. Ăștia ori sa ajungă mai rau decât acum dacă nu se trezesc și salvează ce mai e de salvat.

  138. https://www.defenseromania.ro/ungaria-in-expansiune-budapesta-i-a-cumparat-port-la-marea-adriatica_598195.html
    Nu pot sa nu apreciez inteligenta. Bravo lor! Asta face diferenta claselor politice. Cand mama masii vom da si noi dovada de inteligenta???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *