IWI Carmel

Pentru necunoscatori, dupa nume ar putea fi vorba de niste bomboane, sau de muntele Carmel pentru altii… dar la evrei inseamna „proaspat plantat”:

Arata bine, cam ca un fel de Beretta ARX?

Israel armament Industries a prezentat LAAD 2019 în Rio de Janeiro cea mai recenta gama de produse: arma de asalt cal. 5,56-mm Carmel, proiectata pe configuratie clasica, dar cu un design pornit de la zero (spre deosebire de Galil).

Arma are la baza pistonul cu cursa scurta si zavorare prin rotire, iar piesele in miscare sunt in interiorul unei sine monolitice de aluminiu anodizat, piesa situata la randul ei in interiorul corpului armei realizat din polimeri de mare duritate la lovire. Piesele metalice sunt tratate anticoroziune.

Producatorul ofera variante de echipare cu tevi, toate forjate la rece si cromate, de 4 lungimi diferite: 267 mm, 305 mm, 368 mm și 406 mm. Toate tevile au 6 caneluri pe dreapta cu rasucire a ghinturilor 1:7. Potrivit reprezentantilor producatorului, prinderea tevii este de tip „free-floating” (cu „miscare libera”: teava nu are contact cu garda) si are un sistem de detasare rapida, putand fi inlocuita în cateva secunde.

Variante Carmel

Carabina este ambidextra – poate fi utilizata atat de catre tragatori dreptaci cat si stangaci datorita pozitionarii butonului de siguranta, a eliberatorului incarcatorului, opritorului inchizatorului, a manerului parghiei de armare transferabil stanga/dreapta si este echipata cu sine Picatinny MIL STD 1913 pentru montare de accesorii.

Regulatorul de gaz are trei pozitii: obisnuit, extrem si amortizor, pentru ajustare in functie de conditii.

Rabatare pat

Masa carabinei, fabricate din otel, duraluminiu si materiale plastice de inalta rezistenta, este de 3,3 kg fara incarcator sau sistem de tintire.Lungimea armei cu teava scurta este de 526mm cu patul rabatat (pe dreapta), 721mm cu el in pozitie si 806mm in cazul extinderii patului la lungime maxima (+85mm este cursa de reglaj interna a patului). Manerul pistol a fost conceput pentru ergonomie, tragaciul poate fi folosit si cu manusi iar tintirea este optimizata pentru sisteme Meprolight,  companie parte a SK Group, dar poate fi adaptata si pentru alti furnizori.

Cursa de reglaj a patului armei

Alimentarea este compatibila cu toate tipurile de incarcatoare (otel, aluminiu sau plastic) pentru munitie 5,56 x 45 mm. Cadenta maxima de tragere poate atinge 850 lovituri/minut.

Potrivit informațiilor disponibile, Tzahal nu a aratat deocamdata interes direct în achizitionarea de Carmel, dar reprezentantul IWI a confirmat faptul ca unele unitati au primit exemplare de pre-serie ale carabinei, probabil pentru evaluare. Carmel este prima din noua familie IWI arme de calibru mic, care include, de asemenea, variante pentru calibrele 7,62×51 mm, 6,8 mm si 6,5 mm.

    

Video prezentare (de la minutul 7:22):

 

Marius Zgureanu

 

https://modernfirearms.net/en/assault-rifles/israel-assault-rifles/iwi-carmel-2/

IWI Carmel, a new 5.56 assault rifle from Israel

.

.

49 de comentarii:

  1. “free-floating”-MIȘCARE LIBERĂ?! asta e traducere cu guogăl sau ce?!
    eu știam că “free-floating” este poziționarea țevii, fără a face contact cu ulucul sau alte elemente care pot distorsiona țeava (de exemplul ulucul de lemn se poate umfla din cauza umidității și poate aduce presiuni în plus asupra țevii)
    dar te poți pune cu ”mișcarea”?!

    • da, exact, a mai fost discutie aici despre ce inseamna „free-floating”, asa ca am preferat sa las „originalul”, in lipsa unui termen adecvat dintr-un singur cuvant. Asta e, n-am gasit pe moment, dar astept sugestii 🙂

      1
      • încearcă țeavă liberă, fără contact, ”neatârnată” etc
        nu o da în ”că nu am găsit altă rimă…”!
        la o adică puteai lăsa așa ”free-floating! că mai sunt ”specialiști” pe aici care citează din youtube

        • pai si nu am pus si „free-floating” in paranteza?
          asta cu „neatârnată” imi aminteste de sintagma aia din perioada de aur cu „lupta pentru… a popoarelor”. E haioasa, dar parca n-as folosi-o pentru arme.
          Sincer, tot mai potrivit imi pare „cu miscare libera”… mai vedem cum o fi cand s-o incetateni si la noi un termen. Pana atunci dezbaterea e libera!

          La chestia cu YouTube ai devenit putin cam stii tu ce… nu toata lumea stie engleza aici, asa ca o traducere nu strica din cand in cand. Sa nu incep eu sa-ti fac niste talonari la milimetru, pe stil „grammar nazi”, noroc ca n-am timp de aiureli din astea!

        • Bre, domnu AlkaSeltzer, noi nu suntem chiar francezi de francezi…adica, avem „francezi”, dar pana a invata arta „francizarii” cuvintelor englezesti cum face statul francez…e cale luuunga. 🙂

    • am adaugat „teava nu face contact cu garda”… poate gasim ceva mai scurt 🙂

    • Spune academiei romane sa gaseasca un termen stiintific corect sa o traduca. Si daca tot esti acolo cauta si pentru „trim”, „fear of missing out”, si alti 1000000 de termeni aparuti de cand au mai tradus mosii aia ceva (estimez 1930). E treaba lor….

    • nu e vorba doar de uluc de lemn e vorba ca poate afecta in mod negativ vibratiile si armonica glontului

      iti dau direct dp wiki ca sunt cam ocupat si nu pot sta la povesti. oricine a facut trageri la distante mari stie despre ce vb

      Harmonics: The act of firing a gun generates a rapid pressure increase within the barrel bore, causing the barrel to resonate and vibrate in a whip-like fashion. The resultant harmonic oscillations of the barrel affect the terminal phase of the projectile’s internal ballistics and in turn the initial status of its external ballistics, and therefore need to be minimized or tuned to limit their effects on accuracy. Generally the harmonic effects are proportional to the square of the barrel length, and so are generally only of concern in long guns such as rifles but not handguns. Some external accessories, called tuners or de-resonators, can also be mounted onto the barrel to modify the harmonic wave pattern so that the node is shifted as near to the muzzle as possible.

  2. pe scurt si-au dat si ei seama ce zic eu aici de ani de zile.
    bullpup sucks balls.

    • si nu mai vor sa continue nici cu AK -like Galil…

      • Israelienii au scos doua modele, AK Alpha si IWI Carmel asta, una pentru piata AK si arme cu piston lung si una pentru modelul cu piston scurt unde competitia e la fel de puternica, HK-416, FN Scar, Beretta ARX, CZ Bren etc.
        Interesant e ca ei pastreaza in continuare Tavor, un bullpup cu sistem cu piston lung (acelasi principiu ca la AK)

      • de cand zic ca ak e o porcarie ? ak e bun pentru tari/grupuri care nu fac mentenanta

        • Robi, vorbesti prostii, probabil dupa o lectura superficiala pe net. Faptul ca AK este mai fiabil in cele mai multe situatii si conditii (poate nu intotdeauna) nu inseamna ca nu trebuie sa-l cureti ori sa ai un pic grija de arma. Faptul ca e mai simplu si mai rapid de facut mentenanta la arma respectiva e un lucru bun, nu unul rau, evident.

          Nici nu inseamna ca o arma adusa la zi dpdv al ergonomiei si bazata pe AK (deci pastrand si fiabilitatea foarte buna) nu e tot pe acolo dpdv al puterii de foc si preciziei (in special la foc cu foc) cu alte arme „moderne”.

          Ideea e sa ai o arma cat mai buna si mai simpla in acelasi timp. Inclusiv dpdv al realizarii tehnice asta ar fi un produs superior.

          • ai dreptate nu totul e alb si negru dar comentez pe un site nu scriu lucrari de licenta sa fac nuante…trecand peste asta
            mentenanta =/= cu a curata arma. mentenanta inseamna de obicei si piese.

            ak are o problema ce nu poate fi depasita si anume mecanica. sistemul ala cu piston inseamna o bucata de metal care se misca in arma si o face greu de controlat. ak e o arma depasita din punct de vedere mecanic.

            si ce te face sa crezi ca restul armelor sunt complicate ? majoritatea sunt foarte simple.

            ai tras vreodata cu orice altceva inafara de ak ?

            • Hmm, iarasi vorbesti un pic pe langa. Sistemul cu piston lung (cum are si AK-ul) nu doar ca nu e depasit dar predomina la mitralierele moderne si e folosit la PAuri precum Tavor, seria Sig, FN FNC, a fost la Stoner americana care insa n-a mai apucat sa intre in productie de serie mare dar a fost preferata de soldatii americani in Vietnam, cei care au apucat sa o foloseasca, unii in SUA au facut inclusiv o arma care arata ca o AR/M 4 la exterior si e aproximativ ca AK-ul la interior (PWS parca se numeste). Nu cred nici ca e mult mai vechi (daca e) fata de sist. cu piston scurt. Si la ala ai piese in miscare, pistonul iti izbeste in mod violent portinchizatorul si produce recul plus o uzura mai mare a pieselor

              Fiecare sistem are ceva avantaje si ceva dezavantaje dar per total eu zic ca cel cu piston lung e cel mai bun (arma ideala nu exista inca, evident).

              • mitralierele sunt folosite complet diferit si sunt alta arma.
                tavor poate sa scape mai usor cu pistonul lung pentru ca e bullpup are alt centru de greutate
                poate te intrebi de ce nu a prins asa bine fnc.

                ak e depasit degeaba te agati de el pana si in competitia rusilor aek 971 a fost peste ak 12

          • O tot tineti langa cu toate mizeriile pe care le scot israelienii. Poate iti pui o simpla intrebare. De ce crezi ca au renuntat chiar ei la Galil cu mult timp in urma? Iti spun eu de ce. Trei motive: greutate, lipsa de precizie (probleme cauzate atat de tevi cat si de catari) si tragaciuri pe care te poti kk. Cam aceleasi trei motive care afecteaza mai toate AK-urile. Chestiile astea se remediaza, dar asta costa. Poate ii intreaba cineva pe marii laboranti ai fortelor armate daca au avut sansa sa-si puna manutzele pe asa ceva.

            https://www.krebscustom.com/products/category/23-rifles

            Raspunsul cred ca il stim deja cu totii si este un incalificabil NU. Daca esti dispus sa platesti triplu pretul unui AK atunci poti sa ai o arma net superioara. Ieftin si bun nu exista. Ieftin si bun este intotdeauna un compromis intre cost si performanta care il va lovi cel mai tare pe folositor. BTW, am asa ceva in recuzita:

            https://www.krebscustom.com/products/product/453-krebs-custom-ac-18a2-rifle

            • Galil era un AK mai bibilit si mai greu, intr-adevar. Au renuntat insa si la M-4 pentru Tavor, care e tot o arma cu sist cu piston lung.

              Aia de la Cugir nu cred sa aiba probleme cu tevile, din contra, daca ce zice omu asta aici e corect, ar face unele din cele mai bune tevi din lume

              https://www.thefirearmblog.com/blog/2015/06/03/how-many-rounds-can-an-ak-fire-before-it-breaks-down/

              „”– We have yet to shoot out a factory WASR barrel. The barrels on three of our C39’s started to keyhole and were pulled.

              – We have WASR’s on the line that have lasted OVER two and half years and the barrels are NOT shot out and they continue to run.

              – This may sound crazy but it’s fair to say that they finally suffer a catastrophic failure (cracked trunion) at 80,000-100,000 rounds. Also, we have WASR’s that have suffered a catastrophic failure and we just pull out the old trunion and barrel, grab one from a parts kit, re-rivet, re-barrel and get them up and running.””

              Problema e ca cei de la Cugir sunt varza la design si modernizari/modificari. Aici ar trebui dat liber la initiative particulare, parteneriate public-private etc si lucrat de ex cu cei care au venit cu prototipurile alea la BSDA sau inclusiv inspirat sau preluat ceva din afara daca e cazul pentru imbunatatiri la ergonomie si sist de ochire (chiar si designul general al armei).

            • Cand au venit cu Tavor, am stat la povesti cu baietii din Israel, inclusiv cu seful de la vanzari, nu tragaciul era problema la Galil. I-am intrebat inclusiv de ce nu e in dotarea Sayeret. Mie Ace imi place

              • Are aceasi problema ca si un tragaci de AK. Nu are un arc independent pentru tragaci si impartaseste arcul cu ciocanul de percutie. De aici incepe tot baletul.

              • ACE? Meah…Overgassed weapon. They need to widen out the gas port in order to reduce battery action and recoil. Asta afecteaza sina 1913 care este un gunoi – mult prea flexibila . Te descuci onorabil (cat de cat) cu un Red Dot. Daca vrei optica cu magnificatie ai probleme serioase sa mentii BZO. Si cei cu garzile alea? Sunt fabricate pentru pitici?

        • AK este, inca ,o arma „curatica”, Dar nu uita varsta AKM uli – anu asta face 50 de ani ….
          In plus AKM ul a fots conceput ca pistol-mitraliera. Fa comparatie cu alte PM ….

          Deaord, azi este depasit. Darcate alte arme din anii 50 nu sunt depasite? BM 59 , un Breda, 2 arme franceze si mai sunt

  3. Ce SF arata – cu siguranta am vazut ceva asemanator intr-un joc sau doua :))

    Pan’ la urma, noi mergem cu Beretta?

  4. P.S. in acleasi timp FOS navale evreiesti n-au deloc greturi sa foloseasca AKM-uri

    https://cdn.i24news.tv/upload/image/3487c266b250d0720644105a3994887c33ef34ad.jpg

    si se pare ca au vandut deja ceva AK Alfa din alea prin Africa

    https://www.israeldefense.co.il/sites/default/files/styles/full_article_image/public/_Uploads/dbsArticles/Untitled_6.jpg?itok=xUXDReMV

    cam asa se sprijina dezvoltarea locala

    • folosesc ak-uri sa se poata infiltra

    • Radu, AKM se folosesea in mediul marin in anumite contexte, salinitate etc si nu aparusera husele impermeabile pentru pusti automate care acum sunt aproape peste tot in dotare

      • Asa e, insa e evident mai avantajos sa ai o arma capabila sa functioneze perfect imediat la trecerea din mediul marin la uscat si invers, fara sa pierzi timp cu scosul din husa, grija husei samd

  5. Am aflat de ea acum cateva luni, mi se pare foarte bine gandita

  6. @RTI Cum spui tu. Maturitatea ARX vine din ce???

    • Nu e clar?

      Hai sa nu umblam cu dublu standard. Au existat obiectii despre felul cum a fost testata ARX 160 A3 aici la noi. Ok, nici o problema. Dar de ce o ridicam in slavi pe Carmel? ARX si Carmel sunt similare din foarte multe puncte de vedere (desi diferenta cea mare e non-free-floating versus free-floating).
      Ce conteaza experienta Galil/Tavor? Nu e o dovada ca neaparat Carmel „e a mai tare din parcare” doar pe baza acestui argument. Galil si Tavor n-au avut probleme la inceput? Ba din contra. Iar asta e o arma noua.
      Nu incerc „sa sabotez” Carmel in avantajul ARX, pur si simplu vreau o atitudine ceva mai neutra in privinta ambelor. Am nevoie de mai mult decat pana in acest moment.

      • Categoric trebuie testata simultan cu ARX si restul, inclusiv cu aia de la Cugir, kituri samd, credeam ca e deja suficient de clar. Fiecare avem preferinte, asta nu-nseamna ca vrem sa le impunem si altora.

        • Nu vreau „sa stirbim” ARX 160 doar pentru ca afacerea a fost facuta pe neve. As fi preferat si eu sa avem o competitie, acum, cand vrem o schimbare semnificativa (dupa mai bine de 56 de ani – PM md. 1963, desi AK-47 am mai avut si cu ani inainte). Sa zicem ca finalistele ar fi fost Beretta ARX 160 A3 si „Hunter&Killer” 416 D/F/whatever…ar fi fost ceva, nu gluma.
          Dar nici nu vreau sa o dam in „badalaurosenii” pentru IWI Carmel doar pentru ca e facuta de israelieni ce au experienta constanta a razboiului, Galil, Tavor…nici eu nu ma apuc sa laud ARX 160 doar pentru ca ea si cu HK416 sunt surori vitrege pentru ca la civili…Umarex+Walther = Love (componente/piese comune/similare) sau mai stiu eu ce.
          Arme diferite, filosofii diferite, materiale diferite…exigente diferite…
          Oricum, apreciez mai mult faptul ca Marius a avut prezenta de spirit sa tina articolul in ciorne mai bine de o luna, pana cand s-a semnat contractul, ca sa avem totusi ce discuta despre ceva similar care e pe piata.

          • Daca se tin politicienii de cuvant se va face competitie
            N-am nimic cu ARX, pur si simplu nu-mi place, e ca si cand nu-ti place o femeie, bai nu-mi place oricat ar lauda-o unii

    • Nu e vorba ca spun eu, pur si simplu asa e. Maturitatea vine din cei 11 ani de productie si 3 serii vs. un produs nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *