Scanadalul iscat in jurul insulelor Senkaku pe japoneza, Diaoyu pe chineza, pare fara de sfarsit, cel putin din punctul chinezilor de vedere. O confruntare militara iese deocamdata din discutie, nici una dintre parti nefiind dispusa sa mearga atat de departe, dar cu exceptia unui conflict dechis, toate celelalte posibilitati sunt explorate, mai ales de catre constructorii Marelui Zid.
China, o tara veche de cinci mii de ani, are rabdare, iar experienta ei milenara i-a arata ca mai eficienta este picatura de apa lovind piatra ritmic si in acelasi loc, decat o lovitura de baros, asa ca baietii au un plan…
„Crunte” batalii navale intre paza de coasta japoneza si cea taiwaneza. Armele folosite: tunuri cu apa!
Dupa nesfarsite schimburi de replici diplomatice si amenintari voalete, dupa manifestatii de protest si boicotarea companiilor japoneze din China, a venit randul sa se ia, figurativ vorbind, de carliontii la fata locului, in largul coastelor prapaditelor de insule. Astfel ca nave “civile” chineze, apartinand te miri carei agentii, isi fac frecvent veacul la limita sau chiar in interiorul apelor teritoriale ale arhipelagului.
S-a ajuns si la batai cu tunuri cu apa, sau ridicari de avioane militare de ambele parti, dar deocamdata, slava Domnului, nimeni n-a patiti nimic. Pe de o parte Marina Imperiala Japoneza este in acest moment cea mai puternica forta navala din regiune si nici aviatia nu sta de loc rau, pe de alta parte Flota Militara a Chinei nu se ridica inca la nivelul rivalilor japonezi si nici aviatia lor nu are inca avioane de acelasi calibru cu F-15 japoneze, dar chinezii au mai multe, si nici nu sunt departe de arhipelag, pe cand Japonia are multa paine de mancat pana ajunge in zona.
Asadar in utima vreme s-a putut observa un anumit tipar, in conceptia Chinei de a actiona in problema insuleor Senkaku: picatura chinezeasca! Un numar mare de nave, deocamdata apartinand Garzii de Coasta Chineze, sau diferitelor agentii nationale, sunt absolut tot timpul cu ceva treaba prin zona. Nu sunt deloc nave mari si amenintatoare, dar sunt foarte multe, China detinand un numar imens de astfel de ambarcatiuni de patrulare. Si cum chinezii au facut o rutina zilnica din intrarea in apele teritoriale ale respectivului arhipelag, presa nici macar nu-i mai baga in seama, dar supusii Imparatului, din fortele armate, nu-si permit acest lux si trimit tot timpul ba avioane, ba nave pentru ai intercepta pe hraparatii de chinezi, numai ca Japonia nu detine un numar suficient de astfel de nave.
Situatia din jurul insulelor arata cam asa…
In fata asaltului chinezesc si in fata schimbarii de metoda, Japonia a trecut la constructia rapida si masiva de nave de patrulare, pentru a face fata asaltului chinez, tot mai obraznic si care a devenit o prezenta constata si foarte iritanta in zona japoneza exclusiva.
Asadar conflictul diplomatic pentru stapanirea insulelor Senkaku/Diaoyu,s-a transformat intr-un concurs de anduranta si rezistenta a nervilor, de lupte cu tunuri cu apa, totul garnisit cu un numar tot mai mare de nave de patrulare, nave care sa pun presiune pe inamic…Care inamic (Japonia) a intrat si ea in febra constructilor navale, pe motiv de China, iar China continua sa spuna si sa sustina ca insulele sunt propietate chineza, furata de Japonia.
Si cum pentru un tango este nevoie de doi parteneri, care in paranteza fie spus se pare ca s-au gasit si s-au placut, muzica pare sa nu se mai opreasca in largul insulelor Senkaku pe japoneza, Diaoyu pe mandarina.
Sursa: strategypage
GeorgeGMT
Bataie cu apa 🙂 E un inceput si asta :))
Mi-e si frica sa le urez: „la mai mare” !
Poate ca gresesc insa eu in locul japonezilor as lua in calcul dislocarea pe aceste insule a unor echipamente de radiolocatie, baterii de rachete sol-nava si sol-aer si trupe AT pentru prevenirea atacurilor comandourilor chineze asupra instalatiilor militare.Poate ca japonezii nu fac acest lucru pentru a preveni o acutizare a atitudinii militare a Chinei in aceasta problema.
Din punctul meu de vedere, nu gresesti. Japonezii au, cred eu, o atitudine cam moale in situatia de fata. Ar trebui aduse pe insule echipamentele enumerate de tine + un sprijin logistic sanatos, si poate chiar infiintata o baza navala garnisita cu o mana de fregate si distrugatoare…ca vorba aia, ei au de unde! 🙂
Din punctul meu de vedere, nu gresesti. Japonezii au, cred eu, o atitudine cam moale in situatia de fata. Ar trebui aduse pe insule echipamentele enumerate de tine + un sprijin logistic sanatos, si poate chiar infiintata o baza navala garnisita cu o mana de fregate si distrugatoare…ca vorba aia, ei au de unde!
japonia din pacate nu prea are de unde , dupa ale doilea razboi mondial fortele armate japoneze au fost drastic reduse si limitate si ca personal si ca armament de aliatii invingatori ,echipamentele de care vorbesti tu japonia nu are nici pentru a-si proteja intreg teritoriul de aceea au nevoie permanenta de trupe americane pe teritoriul lor .
Intr-adevar, la capitolul „armata de uscat”, Japonia sta relativ prost, dar, daca ne referim strict la flota, intr-o batalie navala nu i-as da sanse prea mari Chinei, care are superioritate numerica clara, dar o capacitate de distrugere mult sub cea a japonezilor. Parerea mea e ca daca se ciocnesc vreo 10 distrugatoare Type 052 cu un card de 3-4 Atago/Kongo/Akizuki, aia mici si galbeni se duc repede la fund.
Si legat de faptul ca nu prea are de unde…sa nu uitam ca Japonia e undeva printre primele natiuni ale lumii ca buget de aparare…un efort de cateva miliarde de dolari pt securizarea unor insule care sunt cheia dominatiei navale in zona respectiva nu mi se pare iesit din comun, ba dimpotriva, e chiar miscarea logica.
Iti respect parerea si argumentele, dar s-au schimbat totusi foarte multe de la finalul WW2, cand Japonia era facuta terci, si acum, cand au un buget anual de 70 si ceva de miliarde. In plus, acum nu prea mult timp (cateva saptamani) auzeam ca sunt discutii in parlamentul japonez pt. dezvoltarea unui arsenal nuclear, ca element de descurajare impotriva amenintarii chineze. Deci…trage si tu concluziile 🙂
Atitiudinea Chinei este principalul motiv pentru care a inceput cursa inarmarilor in Asia.
Intradevar…
Chinezii sunt intr-un fel precum japonezii anilor 30, dezvoltare rapida si nevoie acuta de resurse.
A venit vremea ca Japonia sa plateasca pentru politica imperialista dusa de sute de ani. Majoritatea articolelor rezuma conflictul sino-japonez la problema resurselor insulelor Diaoyu. Dar China a revendicat aceste insule inca de la inceputul anilor ’70. Dar cine era China pe atunci? Astazi lucrurile stau altfel. Japonia a mizat pe diferendele dintre China si Taiwan. Dar cele „doua Chine” au facut front comun, spre stupefactia japonezilor.
Japonia mai are un conflict mocnit, tot pe niste insule, cu Coreea. Coreea de Sud nici n-a stat pe ganduri si si-a trimis flota militara in regiune. Coreea de Nord a amenintat Japonia cu represalii ! Interesant, nu? In jurul acestor insule nu s-au descoperit niciun fel de „resurse”.
Iata ca dupa sute de ani de umilinte, atat China cat si Coreea privesc cu manie catre Japonia. De ce nu cedeaza nimeni? Pentru ca este o problema de demnitate. Iar demnitatea are o semnificatie extrem de profunda pentru toate partile aflate in conflict.
In fine, Japonia si-a cerut scuze in mod oficial fata de China pentru atrocitatile facute in WWII. Nu si fata de Coreea. Si Doamne, cat ar mai fi trebuit sa o faca!
Valoarea strategica a acestor insule e enorma pentru ambele tari belicoase iar cina va controla aceste stinci marine va controla tot ce intra si ce iese din marea Chinei. Pentru China are o valoare atit de mare incit daca nu obtine posesia lor China nu va putea devein putere navala. Fara implicarea directa a flotei a 5a a US (semnalul administratiei Obama e ezitant in a amesteca direct iar aceasta le da avind Chinezilor) Japonia nu are decit sa incerce niste aliante locale cu statele vecine. Intradevar in ciuda diferentelor dintre Taipei si China in acest caz aceste 2 tari Chineze fac front comun. Motivul pentru care Japonia reactioneaza cu masura e ca ei nu au un support garantat din partea US si faptul ca politica lor oarecum pacifista ce a inceput sa se schimbe si ca nu pot incepe o cursa a inarmarii (au datorii enorme) iar tarile vecine sunt scheptice la o Japonie inarmata, datorita istoriei. Deocamdata Japonia se concentreaza pe superioritatea submarinelor si a unor nave din clasa agis.
Strategia Chinei e de a intimida Japonia in cedare sau in cel mai rau caz un conflict local si de scurta durata.
US 7th Fleet. 5th Fleet are ca arie de responsabilitate Golful Persic, Marea Araba si Marea Rosie. Forta de Autoaparare Maritima Nipona este inferiorara din punct de vedere numeric, dar din punct de vedere al capabilitatilor PLAN este cu mult inferioara atat din punct de vedere tehnologic cat si din punctul de vedere al pregatirii personalului. Japonia este intr-un proces de inarmare destul de serios de mai bine de 5 ani. Japonia are suportul Statelor Unite; atat Hillary Clinton cat si John Kerry au afirmat ca tratatul de securitate dintre cele doua tari „acopera” atat Senkaku cat si Pescadorele. Atata timp cat Uncle Sam sta de veghe pe Okinawa Shima, China si restul jucatorilor de table or sa observe o anumita norma de politete.
Good point ! k
In domeniul naval pe ce se aseaza mai mult Japonia in procesul de inarmare?Nave de suprafata, submarine sau in mod egal, ambele?
Procesul de modernizare consta in intergrarea sistemelor AEGIS cu US Navy pentru aparare balistica si o capabilitate ASW integrata care consta din „distrugatoare” purtatoare de elicoptere ASW, fregate, submarine si avioane de patrula maritima. Se speculaeaza ca aceste distrugatoare purtatoare de elicoptere ASW pot fi achipate cu versiunea VTOL a F-35, dar acest lucru are putea poza anumite probleme constitutionale, pentru ca actuala constitutie nipona interzice constructia si operarea de port avioane. Dar probabil ca ea poate fi rezolvata pe cale legala la fel de usor cum constitutia interzicea formarea unui minister al apararii. Japonia mai devota de asemenea resurse destul de mari unei capabilitati de dragoare de mine.
Cand esti in inferioritate numerica, pentru defensiva, pe termen scurt si mediu, este mai ok sa iti dezvolti flota de submarine decat sa iti pierzi timpul si banii construind fregate, distrugatoare si crucisatoare.Inclusiv pentru combaterea submarinelor se zice ca un submarin este mai eficient decat o nava de suprafata.
Submarinele Nipone sunt unele din cele mai performante din lume iar ca forta navala se poate spune ca sunt formidabili.
atrocitati japoneze fata de Coreea in WW2?
Mai, or fi fost nu zicem nu, dar sa nu uitam ca au fost divizii intregi de soldati coreeni care au luptat de partea japoneza si aproape jumatate din industria de razboi japoneza era in Coreea. De asta se zice mai putin. Daca vorbim de femeile fortate sa „lucreze” in bordelurile armatei japoneze este un fapt binecunoscut ca erau inclusiv femei japoneze acolo sub aceleasi conditii si tinand cont de mentalitatea japoneza referitoare la femei (cunosc la prima mana chestia asta) japonezii nu vad absolut nimic deosebit sau degradant. este drept ca celelalte natii nu vad la fel chestia asta iar coreenii din pacate au imprumutat destul de mult din mentalitatea japoneza.
Am citit de pe Wiki ce se zice de insule. Cu exceptia a doua insule nu cred ca se mai pot considera altele ca avand posibilitati de „gazduire” a vreunei baze militare.
Acum la partea legala, situatia este chiar stufoasa!
China revendica insulele ca urmare a Declaratiei de la Potsdam 1945 (parte a tratatului de pace de la San Francisco 1951 dintre Japonia si Aliati) printr-o interpretare proprie cum ca ei pot alege insulele care nu mai sunt sub suzeranitatea Japoniei dar trece sub tacere faptul ca nici nu au participat si in plus au denuntat tratatul respectiv! 🙂 Tare, nu? Nu ne place, dar ne place!
Si mai Interesanta faza este ca China accepta faptul ca prin Tratatul de la Shimonoseki din 1895 (sfarsitul primului razboi Chinezo-Japonez) cedeaza aceste insule Japoniei.
As zice ca legal, pozitia Chinei se clatina masiv si singurul motiv pentru care China inca se tine tare este doar faptul ca nimeni nu o sa se lege de China daca se vor infierbanta lucrurile.
Cineva trebuie sa mai construiasca telefoane si tablete, nu?
Cum am zis mai sus exista practic doar 2 insule care au ceva mai mult spatiu pe ele:
Uotsuri-shima/Diaoyu Dao 25°46′N 123°31′E 4.32km^2
Kuba-shima/Huangwei Yu 25°56′N 123°41′E 1.08km^2
Daca pun aia o baterie de rachete antinava si ceva rachete antinava mai micute, ceva varianta la Spike NLOS sau AGM 65 Maverick cu lansare de la sol pentru navele mai mici si complementar o baza antiaeriana cu cateva sisteme CIWS pentru aparare imediata, atunci insulele alea pot deveni adevarate fortarete. Problema este ca daca sunt arme la indemana atunci si tentatia este mare in a le folosi si pe moment se joaca un joc de provocari in care cel care cedeaza primul ala pierde.
Sincer, conform tratatelor, China nu prea are ce cere, dar are o foame crunta de resurse si in plus daca pune piciorul pe insula, nici dracu’ nu-i mai scoate.
Invingatorul intotdeauna scrie istoria.
luciane cu logica ta nu are rost sa ne mai agitam pentru basarabia ca si guvernul lui carol al 2 lea a dat-o in 1940 tot in urma unui ” acord ” cu uniunea sovietica .
fara suparare dar amesteci mere cu pere.
1) vezi pe cineva ca se agita pt Basarabia, Nordul Bucovinei sau sau sudul Basarabiei?
2) Mai mult, prin recunoasterea independentei Republicii Moldova, Romania practic a renuntat la orice pretentie asupra vreunui teritoriu luat de URSS.
China nu a denuntat Tratatul de pace prin care se facea imparteala pe cand noi am semnat chiar trei tratate prin care nu ne mai atingem de nimic.
Putem sustine si ca vrem continentul african pe motiv ca avem niste gene pe acolo, dar ceea ce conteaza in final este cine ocupa de facto zona si ce tratate internationale ai in mana ca sa-ti mentii pretentiile si noi nu avem nimic in afara de denuntarea pactului Ribentrop – Molotov care este frectie la un picior de lemn deoarece suntem semnatatrii Tratatului de Pace de la Paris care trece foarte gratios peste tratatele din 1940.
Este corect ca nimeni nu zice nimic impotriva unirii a doua tari. Dar comunistii nostri au fost mai tari si decat aia sovietici (adica Ilici Iliescu care a fost adevaratul castigator al loviturii de stat din ’89) si cand a fost ocazia la inceputul anilor ’90 s-a dus naibii tot pentru ca bunicuta nici nu ar fi parasit Pactul de la Varsovia daca nu se desfiinta de la sine.
cred ca nenea Xi Jinping, noul preşedinte chinez a pus ochii pe o insulita nitel mai mare, de-i zice africa. 200 de miliarde schimburi comerciale? anul trecut? cu Tanzania doar ? stirea-i de azi. maine se duce in congo. sa vedem ce-o iesi!
dar de rusi ce sa mai zicem. de acu trei zile – Preşedintele chinez a apreciat sâmbătă că vizita sa în Rusia, care s-a soldat cu aproximativ 30 de acorduri (în special în domeniul petrolului şi gazelor , a depăşit „toate aşteptările” sale.
(pentru admiratori: stirile sunt din evz si gandul, ca sa nu avem discutii)
eu as zice ca insulitele astea sunt pentru a-i tine ocupati pe fraierii din zona.