„Jefuitorul” si „Ursul”

World's Toughest Vehicle Gets Couture Fashion Makeover By Paramount Group

 

Din punctul meu de vedere Maruder reprezinta o solutia reala de inarmare pentru Romania in defavoarea TBT-ului. Modelul de mai sus mi se pare chiar mai eficient si de cat TR-85M1, chiar daca unii vor spune: ,,nu putem compara nuci cu mere!”. Munitia pare a fi BGM-71C TOW, foarte scumpa comparativ cu proiectilele trase de TR-85. Oricum merge si cu Spike-ER care le folosim pe SOCAT,  un aparat destul de depasit si pe oricum nu prea avem bani  sa-l ridicam decat ~50 ore pe an. Romania ar avea 950 de rachete din acesta categorie +1.000 versiunea LR pentru MLI-84M

 

World's Toughest Vehicle Gets Couture Fashion Makeover By Paramount Group

 

Marauder este produs de compania sud-africana Paramount Group. Acesta a fost lansat in cadrul expozitiei militare IDEX 2007 Abu Dhabi, considerat cel mai mare eveniment de gen din Orientul Mijlociu.

Masina a fost conceputa pentru misiunile de mentinere a pacii, ea fiind un MRAP 4×4 cu o capacitate de pana la 10 soldati, inclusiv sofer si comandant. Viteza maxima este cuprinsa intre 100-120km/s, autonomie 700km, masa proprie 9.900kg, masa de lupta 15.000kg, armura nivel III.

Masina se produce si in Azerbaijan, posibil si Iordania. Fiecare din statele mentionate au peste 50 de masini in dotare.

 

po3

Marauder produs in Ajerbaijan

 

 

Marauder se mai gaseste in versiunile dedicate fortelor speciale de politie, blindaj nivel I, sau misiuni de patrulare pentru armata, armura nivel II.

 

po4

AAD 2012

 

 

 

 

VPK-3924 Medved (Ursul)

Mergem din Azerbaijan peste granita de nord, unde gasim fascinanta industrie de aparare a Mamei Rusii. Azi luam in vizor un MRAP mai putin celebru: VPK-3924 Medved (Ursul).

po5

 

po6

VPK-3924 foloseste cele mai avansate tehnologii de protectie produse in Rusia si are rezistenta la dispozitive explozive ce contin pana la 6kg de TNT. Fratele sau mai mic GAZ 2975 celebrul Tigr abia face fata la 1kg TNT, dar el se incadreaza in alta categorie. „Ursul” s-a dovedit a fi destul de manevrabil si poate transporta pana la 9 soldati. Masina a fost lansata in 2011 si in 2013 va incepe productia de serie.

 

 

 

Vazand astea, ma gandesc oare acum au sesizat rusii importanta unui MRAP?! Ce nevoie ar fi de asa ceva in Siria! Si daca va fi produs prea tarziu pentru Assad, oare ce fel de razboi pregatesc rusii?

 

Citeste si

„Lupul” si „Tigrul” chinezesc

L-ATV, Light Combat Tactical Vehicle

Pe viitor Rusia va fi atrasa in razboaiele pentru resurse

 

 

NeroFlash

 

4 comentarii:

  1. Imi place si mie Marauder si Matadaor iar despre Paramount din Africa de Sud am mai scris si eu 🙂

    Noi chiar avem nevoie de un vehicul 4×4 multirol in cel putin 1000 de bucati si cat mai repede! La cele 15t ale sale si un cost pret de 400-500.000$/bucata eu il vad ca un inlocuitor pentru ARO/Humvee, TAB C-79 si cel mult RN-94 (asta nici nu-l avem in dotare deci nu avem cum sa-l inlocuim), adica o platforma de arme usoare, cercetare si transport foarte utila.

    Insa pna la TBT, care probabil va avea in pachetul minim 23-25t, este cale lunga.

    In fine, adevarul este ca am avea nevoie atat de o astfel de platforma, pentru a avea un minim de flexibilitate si mobilitate a trupelor noastre, cat si de una ceva mai grea, cum este TBT-ul.

    • Marius, din ce am prezentat eu anterior (nush daca ai citit articolul cu RPG 29) situatia pe campul de lupta s-a schibat. Marimea si puterea de foc nu prea mai conteaza, in articolul recomandat mai sus (cel cu L-ATV) razboiul viitorului pune accentul pe mobilitate crescuta si arme cu precizie. Daca RPG 29 sparge un Merkava atunci TBT-ul nici nu mai conteaza, poate ar fi utli doar infanteriei marine pe la Constanta.

      Este posibil ca era tancurilor sa apuna…

      • E clar ca blindatele si-au pierdut din importanta insa nu cred ca vor disparea total de pe campul de lupta. Dupa mine ar trebui folosite in faze avansate ale luptei cand combatantii si-au epuizat principalele resurse …. Cred ca Romania ar trebui sa-si foloseasca resursele, financiare ( si asa destul de mici) pe cateva directii principale aviatie si aparare antiaeriana, mijloace antitanc iar la capitolul marina sa se doteze cu cca 7-10 submarine performante.

      • jucaria asta prezentata in articol are o mobilitate fffff mare .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *