JFS-M

La expozitia ILA 2022 din Berlin a fost prezentat conceptul unui lansator de de rachete cu raza lunga (+300km), dezvoltat in asociere de MBDA și KMW. Sistemul a fost dezvoltat pe cerintele Bundeswehr si este constituit dintr-un lansator inarmat cu rachete Joint Fire Support (JFS-M) si montat pe un camion Iveco Trakker 450.

Lansatorul in cauza poate transporta 4 rachete de croaziera JFS-M. Acestea pot fi integrate cu lansatoare MARS II (varianta germana M270 MLRS) precum și cu alte sisteme (HIMARS?).

Racheta JFS-M va avea mai multe variante: incarcatura de lupta, configuratie recunoastere, lupta electronica (activa si pasiva, cap de lupta cu puls electromagnetic cu putere programabila), varianta de antrenament.

JFS-M este lansata cu ajutorul unui booster, dupa care ramane activ doar turboreactorul, motorul de mars, viteza variind intre Mach 0,4 si Mach 0,9.

JFS -M poate lovi tinte aflate la distanțe intre 1 km si pana dincolo de 300 km, posibil aproape de 500km dupa unele surse. Ghidajul este realizat cu ajutorul GPS si al capului optoelectronic (vedere de zi si IIR) cu functionalitate ATR – Automatic Target Recognition.

Semnaturile radar si infrarosii ale rachetei sunt extrem de scazute. A fost integrata si legatura de date cu racheta, astfel se asigura comunicarea cu statia de lansare pe durata misiunii, cu posibilitatea de schimbare a rutei si altitudinii zborului si posibil si a tintei.

Practic JFS-M pare a reutiliza tehnologiile dezvoltate pentru Taurus KEPD, atat din punct de vedere al structurii aerodinamice, motorului, senzorilor si comunicatiilor precum si a incarcaturilor de lupta, totul la o talie mai redusa.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

https://www.thinkdefence.co.uk/joint-fire-support-missile-jfs-m-2/

https://www.mbda-deutschland.de/produkte/battlefield/joint-fire-support-missile/

https://www.secretprojects.co.uk/threads/mbda-germany-jfs-m-joint-fire-support-missile.37358/

38 de comentarii:

  1. Interesant concept. Europenii merg pe ideea unei rachete de croazieră cu rază scurtă, care utilizează un turboreactor subsonic, americanii cu Prsm, folosesc un motor cu combustibil solid supersonic, pentru o rază de acțiune similară. De notat la europeni și ideea de multimission, iar ultima, cea cu EMP, chiar de urmărit.

    4
    • Motivul…
      „In this context, the MTCR places particular focus on rockets and unmanned aerial vehicles capable of delivering a payload of at least 500 kg (1,100 lb) to a range of at least 300 km (190 miles) and on equipment, software, and technology for such systems.”
      https://en.wikipedia.org/wiki/Missile_Technology_Control_Regime

      Eu inca am dubii ca ceva in genul PrSM de 500km vor fi vandute astora mai mititei precum noi…poate razboiul din Ucraina ii forteaza pe astia ce le produc sa exporte si pe cele de 500km, nu doar maxim 300km.
      Plus…amenintarea chineza pentru americani.
      Sa vedem daca va fi vreo diferenta intre balistice si cele de croaziera…bonusul fiind dronele/UAV-urile cu raza lunga.

      9
      • Da, probabil că ai dreptate referitor la accesul nostru la PRSM. De urmărit dacă polonezii le vor cere și le și vor primi. Dacă le primesc ei, le vom primi și noi, fiind dpv. strategic cam în aceeași oală.

        10
    • EMP-ul e la Taurus HPM deja implementat…

      3
  2. Acum e prilejul să fie testate „in vivo”. Una bucată direcția Donbas să vedem de ce e în stare.

    6
  3. Vrei sa le strici ploile rusnacilor … prin Dondas…. ?!?Abea ce le face fata ucrainienilor …dar mite la jucării occidentale de ultimă fiță !

    1
    • Da, nu numai ploile, ci și infrastructura aia mișto, care le face cu ochiul militarilor de la Kyiv, adică podul peste Kerci. Oare ce o să iasă? Fie că primesc PrSM, fie că șurubaresc la Tochka C, sau ce mai au ei prin curte, ukrainenii cred că o să lovească podul, sau vor face un fel de șantaj ” voi ne dați bunătăți iar noi ne angajăm să nu pocnim pe rusi în mândria lor din Crimeea”.

      3
      • Nu cred ca-l pot distruge cu Tochka, e foarte mare.
        Cred ca mai simplu si eficient e un calup de C4 strecurat in un vagon de munitie, pana la urma cine va putea demonstra cum a explodat?

        9
      • Hai mai bine sa ne gândim cum este organizată (sper că este!) apărarea AA a podurilor noastre de la Dunăre, in primul rand superbul pod dela Braila-Macin care va fi. Niște bule stratificate cu învelișul exterior format din Patrioate? Și mai aproape de pod? Gepard? Și între Gepard și Patriot? NASAMS? Mamba? Recunosc că îmi lipsesc cunoștințele de specialitate (deși am făcut armata la radiolocație acum 100 de ani?) și o mulțime de informații esențiale, așa că nu pot decât să mă joc cu cuvintele. Desigur că sunt alții, inclusiv pe aici, cate pot specula într-un mod mult mai profesionist decât mine pe acest subiect

        4
        • Nu Gepard, ca ala e mobil, pentru brigazile la FT, ci mai degraba Oerlikon GDF, alea ce trebuie modernizate… si poate niste 30mm Viforul, daca mai vor sa faca ceva cu ele si sa le modernizeze.

          6
          • Dar niste praștii ale lui David nu ar fi cele mai bune?

            • gogu_original

              Ce ne mai complicam cu prastii? Dam niste bani la parinte sa ne puna la rugaciuni sa nu nimereasca rachetele si bombele rusilor.

              Problema este daca si rusii dau bani la popii lor pentru rugaciuni, aici care da mai mult ala castiga.

              5
            • cred ca facem un maglavais de mai multe chestii…

              Prastiile ar putea intra ca extindere de capacitati la Patriot => SkyCeptor (PAAC-4). Astea sunt rachete scumpe cu raza medie-lunga, cu alt rol, chiar daca pot lovi si rachete de croaziera.

              Vrei chestii de protectie AA C-RAM mai ieftine, iti trebuie artileristic (VSHORAD) si eventual ceva SHORAD gen Iron Dome.
              https://www.rumaniamilitary.ro/sisteme-shorad-astazi-iron-dome

              2
          • Marius ,
            Am vazut in Romania Ghepard in serviciul operativ acum 6 ani .
            Mai bine nu spun public unde, si ce pazea , si in ce stadiu de pregatire era , pentru ca problema este de actualitate , si in situatia de acum si mai sensibila .

            2
          • @M.Z.
            Poi și Oerlikon GDF are același rol, de însoțire a brigăzilor de infanterie/mecanizate.
            Aceleași tunuri, același rol. Care e diferența?
            Părerea mea, hâc…

            1
            • ca unele nu au timpii de punere in pozitie ai celorlalte… ca doar nu e acelasi lucru sistemul autopropulsat cu cel tractat.
              GDF-urile ar trebui sa tina mai mult de fortele aeriene (in locul S-60) iar Gheparzii de cele terestre.

              6
  4. Nu știu cine a decis să ne dotăm cu Himars, probabil că unchiu’. Dar a fost cea mai inspirată alegere. Sper să vină și restul sistemelor în graficul stabilit sau chiar mai repede dacă se poate. Și cu muniție suficientă. Pe locul doi în opinia mea este decizia de a ne dota momentan cu F16, fie ele la mâna a doua sau a treia. Cu trei escadrile la anul pe vremea asta putem spune că avem din nou aviație de luptă. Sper să aibă și ele suficiente jucării sub aripi și piloți.

    18
  5. Mie imi par printre cele mai faine chestii de tinut departe adversarii care ar avea superioritatea aeriana locala – gen rusii.
    Astea alaturi de SDB-urile lansate de pe camioane pot sa distruga nodurile de comanda si control, depozitele si tintele strategice fara folosirea aviatiei proprii la atacul la sol in locurile unde o sa fie foarte greu de trecut de apararea AA adversa.

    6
  6. Eu personal cred că urmează o modernizare- înlocuire masivă a rachetelor occidentale.
    Datorita a ce se vede (și se analizează ) în războiul din Ucraina.
    1- rachete cu mare viteză ( supersonice ) și capacitate de manovrare . Bătaie 500 km. Cu incărcături de lupta convenționale sau nucleare.
    2- vor apărea rachete occidentale hipersonice NON balistice ( deci vor fi de croazieră ) . Cu capacitate duală de încărcătură de lupta ( convențională sau nucleară ) .
    Bătaie , cel puțin 1.500- 2.000 km.

    Cu toate astea dislocate prin Polonia și Romania , în ordinul de zeci de bucăți , tovarășii de la Kremlin o vor lăsa mai moale cu amenințările cotidiane de atac nuclear.
    Părerea mea.

    Multe din caracteristicile rachetelor occidentale sunt rămase aceleași de zeci de ani. ( In special viteza ,raza de acțiune și greutatea încărcăturii de lupta )

    8
  7. SDB = GBU-39/B Small Diameter Bomb .

    Bomba de mic calibru aerolansata. ( Bomba de precizie lansată din avion. )
    Cântărește 129 kg.

    Boeing împreună cu SAAB au modificat bomba adăugând un motor de propulsie.
    Astfel bomba poate fi lansată de M270 MLRS care e lansator „greu” de rachete . Practic fratele mai mare a HIMARS.

    3
  8. Incredible! The German „supertank” destroys two vehicles with one missile, and the second time they are several dozen meters apart.
    This is the power of democracy and the rule of law!
    The supertank, driven by the will of superhumans, performs heroic deeds worth carving out into the granite rock …

    Just one question – after how many kilometers traveled in this swelling will the structural cracks of the landing gear hull appear?

    Yes, I know – I’m picking on. And what? 😉

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *