Acest obuzier auto-propulsat este de cativa ani “vedeta” artileriei grele la nivel mondial. Toata lumea il doreste, comenzile curg fara intrerupere si recordul absolut vine din Polonia care va cumpara un total de 672 de obuziere (212 cumparate din Korea si 460 asamblate in Polonia).
Iar lucrurile merg in continuare foarte bine, Finlanda a anuntat ca va mai achizitiona inca 38 de bucati K 9, dupa ce a cumparat deja alte 48 de unitati in 2017 (si inca zece in 2021), totalul urmand sa ajunga la 96 de obuziere K9 Thunder in Tara celor 1000 de lacuri.
Norvegia pe de alta parte isi suplimenteaza si ea comanda de obuziere coreene, cu inca patru unitati, ajungand la un total mai modest decat finlandezii, de doar 28 de unitati.
Ceea ce este surprinzator este pretul nu foarte mare pe care l-au platit pentru primele 48 de K9 Thunder finlandezii – 146 milioane de euro, iar pentru cele 38 noi comandate – 134 milioane de euro, aproximativ 3,5 milioane de euro per bucata.
Acum stai si te gandesti ce solutie magica au gasit coreenii de reusesc sa vanda K9 Thunder cu sutele de bucati (1700 vandute deja) si primesc comenzi in continuare?! Ce stie sa faca acest K 9 Thunder fata de PzH 2000 german, CAESARul francez, Archerul suedez?! Nobody knows…
Cert este ca un astfel de succes este cu totul remarcabil cu atat mai mult cu cat vorbim despre o tara asiatica, ne-membra NATO si chiar as fi curios cum reusesc coreenii sa le ia fata tarilor cu o mult mai mare experienta in acest domeniu?
Pusi in fata acestui imens succes comercial, coreenii se misca rapid si au anuntat deja planurile pentru dezvoltarea unor variante ale K9 Thunder cu raza mai lunga. Defense Development Agency va investi 38 de milioane de dolari, pana in august 2027. Doua sunt tintele acestui program de dezvoltare: pe de o parte cresterea razei spre 80-100km (K9A3), a doua, cresterea automatizarii sistemului pana la atingerea performantei ca un obuzier K9 sa fie operat de la distanta, fara echipaj la bord.
In acest moment se afla in productie varianta K9A1, dar odata cu K9A2 raza va creste la 70km folosind proiectile-racheta.
K9A1 beneficiaza de sistem pentru auto-pozitionare bazat atat pe INS cat si pe GPS, sistem APU, periscop pentru sofer FLIR si FCS imbunatatit. Intersant de aflat ca teava rezista in prezent la 1000 de lovituri, dar in viitor (K9A2) va ajunge la 1500/lovituri. Iar daca ne aducem aminte de cadenta cu care ucrainenii foloseau PzH 2000, 100 de lovituri pe zi, sau chiar mai mult, si presupunand ca PzHul este cam tot pe acolo, ajungem sa intelegem mai bine ce inseamna un conflict de mare intensitate. In zece zile trebuie schimbata teava si daca continui la fel, trei tevi/luna…
Exista de asemenea planuri pentru dotarea vehiculului cu o turela complet automata, crescand cadenta la 9 proiectile pe minut (trei lovituri in primele 8 secunde) – MRSI (Multiple Rounds Simultaneous Impact). In prezent, K9 Thunder are un echipaj format din cinci membri (doi incarcatori, comandantul, ochitorul si conductorul).
Dar K9, in varianta fara echipaj, cu raza de 80-100 km, va fi gata de lupta abia in 2040, dar chiar si asa, coreenii sunt pusi pe cresterea eficientei obuzierului, mai ales ca au coada la poarta fabricii, lucru destul de neobisnuit.
GeorgeGMT
Destul de ieftin. Pzh 2000 e în jur de 17 mil euro. G6 3 mil dolari. La noi sunt vesnicele tatonări cu israelienii.https://www.hotnews.ro/stiri-defense-25820488-videoreportaj-tunul-autopropulsat-din-israel-putea-fabricat-romania-facem-tara-montam-orice-platforma-vrea-armata-romana.htm
https://www.youtube.com/watch?v=buAD9FfWcDw Philippines:- the public premiere of the novelty. ATMOS, 155 mm. 6×6…
Nu se vrea partidele care guvernat Romania din 1945 si pana in prezent PSD UDMR PNL USR se opun cu inversunare noroc cu America lui Trump de avem aproximativ 3/100 din pib pentru aramata acesta este adevaratul, pana nu se schimba scena politica nu se face mai nimic sau cuceresc rusii Odesa langa Dunare si suntem impinsi de la spate din nou de America sa cumparam sa modernizat,,, acesta sa fie norocul Romaniei granita cu Rusia alta motivatie nu vad.
cum se opune usrul mai? sau udmr? hai explica ne la noi prostii
Zero actiuni in privinta aramatei in fapt USR a inarmat pana in dintii ei securisti Politia si Jandarmeria for tele fizice de opresiune si tinere sub control a populatiei cele mai veninoase to ice partid din Ro PSD UDMR PNL USR sau implinit profetiile roman traiesc mai rau ca in trecut nesiguranta zilei de maine este insuportabila in Romania.
Mai Gabi, da tu suni nu doar ca un trol, ci chiar ca un troll robotizat!
Problema voastra, a trolilor rusi este ca USR chiar este un partid cinstit! da, o raritate in Romania, dar si ca noi traim de multe ori mai bine si mai liber decat o faceam pe vremea impuscatului care punea viata si prosperitatea omului pe ultimul loc! Va e frica de combinatia asta, USR, libertate si prosperitate, pt ca asta chiar are potentialul sa ne repuna pe picioare ca un stat democratic, prosper si puternic pentru totdeauna! Iar asta ar insemna ca v-ati pierde orice influenta pe care inca visati sa o aveti in aceasta tara!
Ia vezi-ti tu de paduchii din centrele de instructie muscalesti!
Numai ai nostrii nu se indragostest de el…
Acum eu mă întreb noi pe când achiziționăm un obuzier auto-propulsat?
M109 sh ar fi o varianta. Ciuca preferă americanii. Iohannis nu e interesat.
„Ce stie sa faca acest K 9 Thunder fata de PzH 2000 german, CAESARul francez, Archerul suedez?!”
Pai fata de PzH face cam acelasi lucru insa cu un sistem mai putin sofisticat si prin urmare predispus la limitari/reparatii.
Fata de celelalte doua, e pe senile, varianta clasica si ceva mai protejat.
„.. si prin urmare mai putin predispus la limitari/reparatii” – asta am vrut sa spun dar mi-a iesit altceva, in apararea mea eram fix inainte de etapa cafea
cred ca raspunsul este pretul lui. nu sunt prea avizat, dar imi imaginez ca asa cum daewoo nu era bmw nici in cele mai umede vise ale sale, asa nici k9 nu este pzh2000. dar cand esti mai sarac asa iti faci treaba si cu daewoo.
Explicatia e relativ simpla: raport pret calitate imbatabil
Comenzile initiale substantiale ale Koreenilor a facut ca R&D & amortizare linii productie utilaje etc sa se imparta pe un nr mult mai mare de unitati, in plus are mai putina tehnologie pe alocuri (2 incarcatori umani) automat cost mai mic (+fiabilitate).
1700 K9 produse fata de cateva sute PZH
Valabil si pentru alte tipuri de armament korean: din comenzile initiale substantiale ale armatei koreene rezulta un pret la export mult mai competitiv decat al concurentilor occidentali
cu siguranta nu e cel mai bun dar ofera cel mai bun raport pret calitate
economie pana la urma…
Si eu cred la fel, raportul calitate/pret, pe de alta parte, coreenii sunt probabil dornici sa-si promovezez produsele si au preturi decente.
De remarcat numarul de lovituri per teava – 1000. Asta inseamna ca intr-un conflict intens si consumul de tevi va fi unul semnificativ.
Se mai fac bani si post achizitie, in nici un caz nu merg in pierdere koreenii…
Ideal ar fi sa achizitionezi de la bun inceput si 2-3 tevi suplimentare/obuzier…
Pe de alta parte consumul de munitie din ukr mie personal mi se pare risipa, adica si unii si altii trag zilnic mii de obuze si elimina adversari de ordinul zecilor/sutelor…si asta nu doar cu artileria…
Logica ta fiind ca nu o sa ai nici un obuzier scos din lupta? Sau ca unele vor trai suficient sa pui 5-6 tevi pe ele? 🙂
Presa ne spune ca in Ukr doar un Caesar a dat coltul dintre SPG-uri, care trag minim 100 pe zi, de luni de zile, insemna ca tot ce s-a livrat catre UKR a consumat de la 5 tevi in sus (10,15 ?) pt fiecare obuzier autopropulsat nemuritor. Cum sa nu supravietuiasca sa pui macar 5-6 tevi ??? 🙂
In lumea reala e normal sa si pierzi obuziere si tevile sa fie folosite cele ramase…depinde si cat de performant esti si cat de performant e adversarul…
Sa ai 2-3 tevi de rezerva la un obuzier mi se pare chiar OK, daca faci aplicatii etc, originala se uzeaza pe timp de pace pe parcursul duratei normale de viata, deci 2-3 de rezerva pt un potential conflict nu mi se pare exagerat. Daca ar fi dupa mine as cumpara de la inceput tot ce inseamna piese de schimb si consumabile pe tot parcursul vietii echipamentului sa nu mai depinzi de furnizor dupa ce ai finalizat achizitia. Dar trebuie bani seriosi pentru asta, nu prea merge in cazul nostru.
Nu e cam putin 1000 de lovituri? Din alte discutii, cu alte ocazii, se vehiculau cifre intre 2500 si 6000 de lovituri pentru obuziere. Poate de-asta si pretul asa de mic. Poate e cineva pe aici care a facut armata la artilerie si ne poate lamuri.
Se uzează. Nu-nseamna că automat după 1000 de lovituri nu mai poți trage. Atât e garantata de producător. Depinde și de cei care trag.
raportul asta, vine din modelul lor economic (industrial), cu conglomerate to big to fail, care isi asigura mana de lucru fidelizata si astfel au predictibilitate pe termen lung (odata scolit muncitorul ala nu prea mai pleaca din companie, deci fluctuatie de personal mica, costuri de training reduse, samd)
ca altfel, energie si materii prime cumpara ca restul lumii (daca nu mai mult)
de ce crezi ca tot ei fac printre cele mai ieftine vase, petroliere si/sau LNG ?
totusi ca sa cumperi de la ei ai nevoie si de acceptul unchiului, ca tot know-how lor se bazeaza pe faptul ca au produs sub licenta M109, sistemele de orientare si navigatie, transmisia sunt tot de la unchiul Sam
sunt super OK, daca vrei si K2, insa in caz de conflict…piese, sub-sisteme si componente din Corea pana in Europa, cam greu. Daca faci ca polonezii care au inca industrie de aparare, este mai rezonabil, insa pt noi..cat or fi debune si ieftine, ne prea vad cum poti sa sutii un conflict mai de durata cu eel
uita-te la PZH: au fost aproape, au gasit rapid aliati care sa ajute cu service si piese (inclusiv tevi).
ia am plecat la drum, cu ar trebui sa defilam
Ca PZH ca asta, ca-care or fi vrand dar sa le ia naibii o data. Noi taraim artileria dupa camion, si dupa mintea unora o trageam cu calul.
„dupa mintea unora o trageam cu calul.”
Nu o provoca pe Greta ecologista, că acu’ începe…
Cât despre mintea unora, cred că s-ar fi facut instrucție ca la ăia de prin Africa, de circula un clip pe net….puscasul facea pac-pac din gură să facă economie de muniție…
Dane, acum tu le dai idei. Trageri cu obuzierul imaginar…
cu besinile generalilor,maresalilor si amiralilor pentru efect sonor.
#saSTOPinceapaSTOPdefiareaSTOP…am zisSTOP
Zic sa nu va mai faceti nervi degeaba. E plin FB-ul cu poze de la diverse aplicatii in care troneaza eternele de acum tunuri de prin anii 70-80. Au fost unele interesante, in care ai nostri isi expuneau ‘tehnica’ partenerilor frantuji si americani. Aveau aia niste mutre lungi cand se uitau la gioarsele noastre de ziceai ca au crezut ca sunt intr-un muzeu in aer liber. Deci … relax. Nu se va intampla nici o dotare pana nu incepe unchiu sa imparta suturi in koorurile ministeriabililor din celebrul deja minister al dezarmarii nationale.
stai ca vine defilarea…se freaca cu vaselina si motorina peste fiare de la inceputul lunii noiembrie.
Altu cu zero experiența militară parerist. Unele dintre „gioarsele alea” trag cu proiectile cargo. Altele cu proiectile săgeată. Habar n-ai ce sunt alea.
Cei de la Oto Melara au tunuri navale si un tun mi.a atras atentia, e vorba despre tunul de 127/64 care are o raza de aciune pana la 120km ,nu inteleg de ce nu au mesterit tunul sa faca niste autopropulsate…si ca paranteza buni baetii astia de la Melara ca americani sau chinuit sa integreze pe zumwalt tunu de 155 mm cu raza de 150 km lau cam abandonat.
Numai cu proiectile Volcano GLR
Exact.
AGS pt Zumwalt class nu urma sa traga cu Volcano ci cu proiectile special proiectate dar care urmau sa coste cca 800.000 $ bucata.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Long_Range_Land_Attack_Projectile
Daca nu ma insel, pe Zumwalt era vorba de tunuri elecromagnetice, nu clasice. Cu totul altceva.
Intr-o prima faza era vorba despre tunuri de 155 mm produse de BAE care ar fi tras cu obuze speciale costand cat un Ferrari fiecare, urmand sa fie inlocuite intr-o etapa ulterioara de tunuri electromagnetice. Din cauza costurilor cu munitia s-a renuntat la tunurile BAE si cred ca si la cele electromagnetice in pole position fiind acum rachetele hipersonice.
Tunurile navale sunt in principiu mult mai masive si mai grele decat cele terestre de acelasi calibru, pentru ca masa si gabaritul sunt privite altfel acolo.
Pe de o parte asta insemna performanta si anduranta mai vune.
Pe de alta insemna insa ca nu pot fi luate direct de pe vapor si puse intr-o aplicatie terestra.
Uita-te cum arata sistemul de alimentare la ala, pe mai multe etaje.
Munitia cu care atinge distantele alea e asistata cu motor reactiv si costa mult, merita doar la tinte scumpe
@Daniel Hans . Proiectiulul Volcano GLR merge pe tunurile autopropulsate CAESAR de 155mm cu teava clibru 52 si bate la 70 km ,cu iliminare IR loveste si tinte in miscare. Si nici nu afecteaza viata tevii nu ca la PZH… Acum nu stiu cat e pretul la un proiectil Volcano GLR, ca Excalibur de 155 e scump in draci.
Sincer habar nu am doar ca nu e diferenta intre 127mm si 155 calibru ?
Voi observati ca de aproximativ o luna este liniste absoluta cand vine de dotare la noi?
Absolut nimic, nici pe viitor nici acum, nicicand.
Sistemele de comunicații nivel batalion și nivel brigada de aproximativ 1 miliard ron nu se pun ?
inca asteapta luna septembrie sa anunte ce se face cu contractul cu corvetele…
Putin offtopic. Au aparut pe pagina de Fb a Mapn niste poze de la repetitiile pentru 1 Decembrie. Am observat o noutate la fortele pentru operatii speciale vehicule JANKEL-FOX.
Dar Archer? Din cate am inteles, multe tari ar cam vrea sa inlocuiasca SPGurile pe senile, pentru ca ar fi mult prea complexe si greu de intretinut.
Ca orice asiatici care se respecta, coreenii de Sud au început prin a copia tehnica occidentala și ruseasca. Dar ei au arătat ca fata de chinezi chiar au imaginație și au început sa creeze arme în care concepția lor este din ce în ce mai mare. Ce sa mai spui de K9… polonezii renunță la producția Krab-ului în favoare lui… deci?
Pentru noi, mie mi-a rămas gândul la ce a postat MZ acum vreo doua săptămâni cu produsele Elbit. ATMOS tractat, plus ATMOS autopropulsat cu încărcare manuala și SIGMA complet automatizat. Cred ca ni s-ar potrivi mănușă. Și da, sunt fanul Elbit ca produc a noi fără sa pună condiții de achiziție.
*Athos tractat
de unde luam tancurile o sa luam si mli senilat si tun autopropulsat senilat si nu cred ca americani au deschis cartea de credite sa iei tu de la altii
Eu observ un lucru, de oriunde se face achiziția, îți trebuie după un timp piese de schimb, printre care și țevi. Deci ar trebui refăcută fabrica de țevi de tun de a Reșița, sau în altă parte Chiar dacă s-ar lua SIGMA.
Nu se poate.
Nu e vorba de fabrica de tevi de tun de la Resita. Semifabricatul special era elaborat in uzine care astazi nu mai exista, cu tehnologii cu adevarat speciale.
Si activitatea nu poate fi rentabila decat daca cineva garanteaza achizitia unui numar constant de semifabricate pe durata de functionare a fabricii, ca sa se asigure amortizarea . Iar daca acrivitatea ar fi dezvoltata „la stat”, vezi ce se intampla la UM Bucuresti pe lucruri mult mai simple.
Dupa mintea unora de pe aici , obuzierul trebuie impins de cai , nu tractat de un cheson de artilerie cu 6 cai , ca-n WW2 … sau ca-n epoca de trista amintire , tractat cu DAC665T …
Resursa de viata a tevii unui obuzier depinde de incarcatura de azvarlire folosita si de regimul de tragere care afecteaza termic precizia tragerii , nu mai fugiti dupa fenta de marketing … desigur , mai exista fenomenul denumit decalibrare incepand de la conul fortator spre gura tevii , inelarea tevii ( temporara sau permanenta ) si alungirea camerei incarcaturii , fenomene supercunoscute , care puse cap la cap micsoreaza resursa de viata a tevii , dar deja cadem in detalii si stricam pedefeurile burtosilor .
Coreenii sudici nu au descoperit cum sa confectioneze o teava cu structura monocristal … cred ca doar francezii si americanii folosesc aceasta tehnologie , la turbinele motoarelor supersonice folosite in aviatie .
Fix de aia americanii si francezii sunt cei mai buni in obuziere , dar acest lucru nu va este explicat in clar .
Desigur , daca americanii stiu ce si cum , stiu si israelienii , cu varianta ATMOS2000 .
Retineti , ATMOS2000 e viitorul nostru obuzier , daca muscalii nu ii obliga pe ukropi la pace contra teritorii – tampon , dupa care speram ca se vor retrage in tara lor … daca se termina acum ( pana in primavara 2023 ) , nu va mai exista amenintare sau dusman , deci dispare nevoia de armament modern in Romania , inclusiv una dintre clauzele aderarii NATO pe 20 de ani ( lipsa inarmarii RO pana in 2024 ) .
ATMOS2000 ar fi optiunea fireasca pentru noi , dar in cantitati suficiente si acoperitoare pentru situatii grele , de lunga durata ( > 800 buc + piese de schimb ) .
Șasă cai frumoși!
Mă miram eu de ce apărea în articol 1500 de EFC.
Mai Einstein, toate armatele folosesc obuziere tractate. Pt că pot fi camuflate mai ușor și sunt mai ieftine. Gura de foc contează.
„Coreenii sudici nu au descoperit cum sa confectioneze o teava cu structura monocristal … cred ca doar francezii si americanii folosesc aceasta tehnologie , la turbinele motoarelor supersonice folosite in aviatie.”
Incurci borcanele mon cher. Tevi de obuzier monocristal nu exista deocamdata. Exista un procedeu pe nume „electroslag recasting” pe care multi fraieri il confunda cu un procedeu de „single-crystal/ monocrystalline casting.” Abilitatea de a turna anumite ciuce in forma monocristalina se limiteaza la ora actuala la turnarea de pale pentru turbine, placi de circuite integrate si tot felul de ciuce de acest gen. O tehnologie de acest fel este detinuta de PW, GE, RR, Raytheon si Safran. Northrop Grumman si US Department of Energy se folosesc de un asemenea procedeu metalurgic pentru a turna gloante argintii/M829 si armura bazata pe aliajele de uraniu saracit pentru tancurile Abrams.
Faptul ca Rheinmetall, Watervliet Arsenal, BAE, Mitsubishi Heavy si Hyundai Rotem si mai mult ca sigur Nexter au abilitatea de a fabrica „steel blanks” folosindu-se de „electroslag recasting” nu inseamna ca toti stau pe acelasi peidestal cand vine vorba de „materials science.” BAE si Watervliet au abilitatea de a produce tevi de obuzier cu o durata de viata intre 2.000-2.500 de fise depinzand de incremetul de pulbere folosit. Evident coreeni nu sunt acolo inca.
Metalurgia țevilor de tun este o știință secretă , aproape de alchimie .
Mulțumesc pentru lămuriri .
adica M109a7
Alex ,
De fapt ceea ce numesti electroslag recasting este procedeul de retopire sub zgura , , si pe care metalurgia romaneasca il stapanea (si altele de elaborare/ retopire/racire etc ) .
Cam asa arata tehnologia
https://sim.tuiasi.ro/wp-content/uploads/G.Barbu-Tehnologia-turn%C4%83rii-curs.pdf
https://www.scrigroup.com/geografie/geologie/Extragerea-metalelor-din-miner52476.php
In domeniul semifabricatelor pentru tevi s-a utilizat instalatia de la Targoviste , la Campia Turzii nu a apucat sa fie construita .
Nu stateam chiar asa rau .
S-a utilizat doar pentru tevile lise cal.125 mm .
Trebuia utilizata si la tevile de 155 ghintuite in cele doua variante aflate in dezvoltare la Resita dar dupa 1997 s-a stopat .
Era o firma care spunea ca va utiliza tehnologia in Romania , lingouri de max. 1,3 tone, prea mici , nu stiu daca a intrat in productie
https://www.meterra.ro/produse.html
La Targoviste Beltrame va produce deocamdata otel-beton , pe viitor zice ca va reveni la oteluri speciale , ramane de vazut . Instalatiile hi-tech de la OE1 au fost taiate de rusi , de la blocuri-bare pahod na Sibir , sub brava presedintie a antirusului Petrov – si nici cu astalaltu` nu a mers mai bine .
@nicusor
” Singurul otel potrivit pentru fabricatia tunului cu teava lisa de 125 mm era otelul rezat , adica procesat in instalatia de retopire sub zgura cu cristalizor fix , care asigura eliminarea impuritatilor si neuniformitatilor ”
Fix asta este tehnologia clasică , dar nu la asta se refera Alex .
Secretul este la recristalizare , fiecare producator isi imagineaza ce doreste si rezultatul e ăla care e , spre exemplu la tunul sovietic AA de 57 , recristalizarea metalurgică se face pe o rețea din tantal ( rețeaua rămâne în structura țevii ) și desigur , țeava are minim două straturi , adica e retubată din naștere !
Menționez că nu mă pricep deloc la fiare / metalurgie .
https://www.rumaniamilitary.ro/cele-zece#comment-460812
Tunul-obuzier sud-koreean K-9 Thunder da este f bun si nu i-ar sta rau in dotarea ArmRo produs sub licenta in Romania precum T-155 Firthina in Turcia, dar pt asta este nevoie de timp iar ArmRo acum are nevoie de TO-AP 155 mm, 90 piese ar fi ok, iar singura sursa de TO-AP de 155 mm viabila este US Army si rezerva sa cu TO-AP de 155 mm M-109 A5/6 Paladin, care ar fi mirific sa fie modernizate si intretinute in Romania + sa se produca munitia aferenta de 155 mm de toate tipurile, inclusiv Excalibur care este mai ieftin decat o racheta.
Aveam fabrici unde se faceau oteluri aliate, care se exportau in marea majoritate…
Acele fabrici nu mai exista …
Degeaba reinvii Resita – nu ca nu ar fi bine pentru zona – daca nu ai si fabrica de oteluri speciale – gen cea de la Tirgoviste – care sa-ti produca ceeace ce ai nevoie.
Eu sint pentru mobilitate si senile pentru tunuri autopropulsate.
OK, cari rapid tunul tractat pina pe pozitie, cu camion/blindat mai potent, dar pe urma trebuie pus in pozitie – necesar servanti – apoi tragi dar ramii in aceeasi zona pentru 15-30 minute, deci dupa ce ai tras primele salve devii tinta.
Asa, cu tunul auto-propulsat, ajungi in punctul X, tragi 10-20 proiectile in 3-10 minute, apoi te muti 1km mai departe … iar tragi , iar pleci …
Timpul de detectie conteaza f.mult in zilele noastre, mobilitatea e esentiala.
Cu cit stai mai mult intr-un loc, cu atit cresc sansele sa te loveasca o drona ….
O fi mai ieftin tunul tractat de camion, dar nu e OK pentru un razboi modern… parerea mea.
La noi, ciuca se pregateste de alegeri, parca se si vede presedinte …
Ca marete impliniri are … bleah.
Si la scrisoarea de intentie pentu scorpene, bai nene, alea costa 500milioane Euro bucata si sint MARI … nu-s de Marea Neagra … las-o draq ca macane …
Cica our Navy au cerut sub-uri scorpene … mdaaa, vezi sa nu. Poate au cerut sub-uri, dar sigur nu scorpene.
A trecut timpmul aiurea cu francii, deja aveam 1-2 corvete gata si inca 2 gata in proportie de 60-75% … daca dadeam drumul cu Damen.
PZH cred ca a fost gindit sa traga citeva proiectile – 50-100 – ca baraj de altilerie, exact ca in WW2, si apoi sa intre tancurile in actiune. Ucrainienii le folosesc insa intensiv … de aia se duc tevile si loader-ul asa repede, si depinde si de munitia folosita.
Se pare ca norvegienii au rezolvat problema munitiei…
Deci hai cu K21 si noi, mai luam de la polonezi cind or incepe productia … ca noi nu mai avem unde face tevi … a avut grija ciuma rosie sa vinda la fier vechi toata industria …
Resita : la CSR ziceau baietii ca mai merg un cuptor cu arc electric si o instalatie de turnare continua .
Dar cu atata doar productie de masa nu otel special .
Ciuma rosie : o fi vandut guvernul Nastase uzinele, dar a pus niste clauze concrete de investitii .
Dupa ce au venit frigurile galbene la putere , au secretizat contractele ( liderul nostru de sindicat a pastrat o copie a originalului ) ca sa nu mai fie nevoiti sa investeasca , au taiat si topit , au demontat si dus din tara utilajele + cuptoarele noi , ca nici noi nu eram lemn-Tanasa .
Plus tehnologii .Am vazut cu ochii mei cand filmau secretul unei tehnologii de procesare ieftina a otelului de arc .
Asa ca las-o mai moale .
durata țevilor PzH200 este cel puțin dublă (2500!) și se pare că problemele ucrainienilor au fost în principal la mecanismele de încărcare (posibil și din cauza instrucției sau a folosirii defectuoase)
Circa o treime din obuzierele vestice livrate Ucrainei sunt inactive datorita nevoii de reparatie/mentenanta/schimbat teava:
https://www.nytimes.com/2022/11/25/us/ukraine-artillery-breakdown.html?searchResultPosition=1
Gerard Bull a definit lungimea optimă a țevii obuzierelor astfel : prima varianta 39 calibre , a doua varianta 45 de calibre iar a treia 53 calibre .
Păi ce facem , ștergem cu buretele tot ce au realizat alții , având mai multă știință de carte și rezultate senzaționale ?
Mă refer la neegalatul KwK43 .
Desigur , în toate datele oferite public este creditat ca având 71 calibre .
Este o dezinformare voită , deoarece ” cineva ” a adăugat la lungimea țevii și camera incarcaturii ( lovitura este cuplata cu proiectilul , KwK43 fiind un tun , nu obuzier ) , în realitate are lungimea de ” doar ” 68 calibre .
Ca să fim corecți pana la capăt , trebuie adăugată și lungimea frânei de gură .
Nu pare prea mult , dar totul a fost realizat in 1943 doar cu creionul pe caiet și cu rigla de calcul !
Asa ceva ar fi imposibil în prezent .
G.Bull a raționalizat totul , de aia obuzierele lui au fost un succes .
A preferat o țeavă mai scurtă ( la limita compromisului ) , pentru creșterea mobilității .
A preferat o frână de gură mai puțin eficientă ( de doar 35% ) , gestionând forța de recul prin controlul masei totale și a frânei oleohidraulice , considerând că în acest fel protejează auzul servantilor .
A avut dreptate .