K9 “Thunder” le-a luat fata germanilor

 

De unde pana mai anii trecuti germanii nu aveau practic concurenta cu obuzierul auto-propulsat PzH 2000, coreenii de la Hanwha i-au facut pe nemti din titulari incontestabili, rezerve perene, ca sa folosim o analogie fotbalistica.

Exporturile au explodat pur si simplu, toata lumea serioasa (care are nevoie de obuziere pe senile) cumpara K9 “Thunder”. Indienii, australienii, turcii, finlandezii, estonienii, norvegienii, acum si egiptenii. Polonia a achizitionat doar licenta pentru sasiul K 9…

Astfel, cu ocazia expozitiei de armament „Edex”, care a avut loc in Cairo intre 29 noiembrie si 2 decembrie 2021, egiptenii si coreenii au discutat amanuntele afacerii, iar pe 1 februarie 2022 s-a facut si anuntul oficial. Cele doua parti au batut palma pentru suma de 1,5 miliarde de euro cu privire la achizitia de obuziere K9 “Thunder”.

Nu se stie inca despre cate obuziere este vorba, stim doar ca compania Hanwha s-a angajat ca majoritatea vehiculelor sa fie asamblate in Egipt, doar prima transa ar urma sa fie livrata ”in tipla” din Coreea.

Asadar nu cunoastem numarul de unitati comandate dar am putea sa facem o analogie cu Australia tara care va primi 30 de obuziere si 15 vehicule de aprovizionare cu munitie – K 10 pentru suma de 630 milioane de euro.

Ca date generale, K 9 “Thunder” este un obuzier de calibrul 155mm, auto-propulsat, pe senile, cu o masa de 45 tone si un tun de 52 de calibre si cu o raza de actiune de maximum 40km sau 54km (cu proiectile reactive K315). K 9 poate sa traga in secventa rapida trei proiectile, pe traiectorii diferite pentru a crea ceea ce se numeste “Tir Multiple Impact Simultaneous”, adica impactul cvasi-simultan al proiectilelor asupra unei anumite suprafete/tinta.

Asa cum scriam la inceputul articolului, pana la lansarea K 9 germanii nu aveau practic concurenta cu PzHul lor, toata lumea buna se orienta catre el, care n-avea bani se mai uita si la obuziere pe roti, dar regina neoficiala a lumii obuzierelor auto-propulsate era PzHul.

PzH de care acum nimeni nu mai vorbeste, nimeni nu-l mai doreste, K 9 fiind la mare cautare, poate si pentru ca coreenii sunt dispusi sa-l asambleze oriunde cere clientul, lucru pe care germanii ori ca nu-l pot face, ori ca nu doresc, cert este ca in cazul K 9 asamblarea finala in curtea cui il cumpara nu este deloc o problema logistica.

Un fel de obuzier Ikea, il cumperi la pachet si-l asamblezi acasa…

PS De remarcat diferenta semnificativa de pret intre achizitia obuzierelor K9 “Thunder” de catre Australia (630 milioane de euro pentru 30 de K 9 si 15 K 10) si Cehia, care a comandat 52 de obuziere autopropulsate Caesar pentru numai 334 milioane de euro de la Nexter. Atat in cazul Australiei cat si al Cehiei, obuzierele vor fi asamblate local, nu stim cum s-au inteles fiecare cu fiecare pentru gradul de absorbtie in industria locala. Stim aproape sigur ca cehii vor folosi un camion Tatra.

De unde se poate observa ca diferentele de pret intre un obuzier pe roti fata de unul pe senile sunt considerabile…

GeorgeGMT

30 de comentarii:

  1. Utilaj de utilaj

    12
  2. pe coreenii astia cu tancul si obuzierul lor i-as fi chemat in tara cu covor rosu la scara avionului,sare,paine …si folcloriste daca era nevoie numai sa batem palma si ne apucam de treaba .
    dar noi asteptam varianta de obuzier tras de boi in jug si mbt-ul pe pedale si dinam.

    40
  3. George,

    Multiple rounds simultaneous impact (MRSI) – obuze/proiectile multiple impact simultan.

    12
  4. https://youtu.be/gpql7YybrAA
    Pe la minutul 12 se explică succesul K9, conceput pentru Coreea muntoasă, s a adaptat mai bine in teste in Norvegia contra germanilor si in India contra rusilor. In Australia a contat ca era cu 60%??? mai ieftin decât PzH, datorită numărului mare de k9 fabricate, 1700 in toată lumea, ceea ce a dus la reducerea costurilor.
    https://www.c4isrnet.com/battlefield-tech/c2-comms/2020/11/13/hanwha-kongsberg-team-up-to-bolster-australias-k9-howitzers/
    Ca succesul sa nu se mai termine, India mai face o comandă de 200 K9 produse local,
    https://www.thedefensepost.com/2022/01/25/india-1-3b-gun-order/
    alti 1.3 mld USD, ajung coreenii la peste 2000 K9 in toata lumea.

    12
  5. ATROM-ul nostru este istorie…..la fel ca Roman Brasov! 🙁

    17
  6. Perfect! Dacă Pzh nu mai are căutare, acu’ e timpul să fie întrebați nemții cam la ce preț ar livra la Românica. În țiplă, că nici măcar Piranda nu se știe asambla prin Grădina Maicii Domnului. Și chiar și la K9 oferta e o glumă atât timp cât muniția nu este fabricată local. În timpul anilor de serviciu, costă mai mulți bani pe obuzele alea ghidate ca obuzierul însuși

    8
  7. Referitor la CAESAR, este asa cum îi spune numele, camion echipat cu un sistem de artilerie, este normal sa coste mai puțin decat K9. Dar succesul K9 provine si din faptul ca sistemele de artilerie pe roti au performante similare cu cele pe senile nu identice. Vrei performanță mai bună, cumperi SPH pe senile.
    CAESAR a fost conceput pe sasiu UNIMOG U2450 L, s a folosit SHERPA pentru ca sasiul german iesise din productie. După care s a folosit TATRA 8×8, care e mult mai bun. Si TITUS NEXTER folosește tot sasiu TATRA, francezii sunt obișnuiți cu sasiurile cehe.
    Cat despre achizitia ceha de CAESAR, am comentat la RM roata vs senila 2 , cehii au cumpărat pur și simplu „prietenia” Franței, prototipul lor DITA e mult evoluat tehnologic față de CAESAR, complet automatizat, 2 oameni echipaj, posibilitatea instalării pe senile, etc. CSG Group probabil nu va pierde prea mult cu DITA, detine si TATRA, unde se fac sasiurile, e implicat si in productia de TITUS pentru Cehia, armata ceha a pierdut un SPH foarte promițător.

    10
  8. Poland did not buy the K9 howitzer, but only a license to manufacture the chassis for its howitzer, based on the former AS-90 license.

    https://pl.wikipedia.org/wiki/AHS_Krab

    https://en.wikipedia.org/wiki/AHS_Krab

    3
    • The Polish KRAB cannon howitzer is a British AS-90 turret system with a French barrel, 52 caliber long, mounted on a Korean chassis from the K9 howitzer.

      It’s easy 😉

      11
      • Yes, it s easy. KRAB SPH is a ostrich camel.

        1
        • You know, SPH KRAB exists, is produced and serves in the Polish Army …

          4
          • I understand but why a K9 chassis whitout the K9 turret, why a AS90 turret whitout a AS90 gun, why a french barrel whitout the rest of the french SPG??? The AS90 turret is the best? No! The 52 calibre french barrel is the best? No! The K9 chassis is the best? Probably but whit the rest of sud korean SPG.

            1
            • I have provided the history of the project in the links. Just read them.

              I am giving more links, maybe it will help:

              https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1538275,1,pech-przesladuje-sprzet-dla-wojska.read

              http://www.nowastrategia.org.pl/krab-woło-cz-i/

              http://www.nowastrategia.org.pl/kreta-droga-do-kraba-modul-regina-cz-ii/

              At the time when this program was launched, no one had even heard of the K9, and in direct tests the AS-90 turned out to be better than the PzH-2000.
              Before the mass production of the turret system in Poland, it turned out that the British partner shut down the production of barrels. The French Nexter turned out to be the salvation.

              Despite all these troubles, the program was saved and the Polish army was provided with good equipment.
              At the moment, HSW is working on a modification, tentatively called „KRAB-2” – the most important change will be the independent design and construction of the automatic cannon loading machine at HSW.

              Acquiring the technology related to the K9 chassis resulted in a leap in technological development, currently influencing the development of the flagship design – IFV BORSUK or the latest version of LPG (Light Tracked Chassis). This will result in new products in the near future.

              Positive assessments of our cooperation with South Korea to date have resulted in a reorientation of our perception of this partner. At the moment, we see South Korea as our most valuable partner for future cooperation, offering not only a simple purchase of finished products, but also allowing for the creative development of our producers.

              Just a few years ago, HSW’s plants were actually bankrupt. A possible failure of the SPH KRAB program would mean the plant’s liquidation. The first steps have already been taken – civilian production has been sold to the Chinese.
              Fortunately, someone „had cohones” and decided to go for unconventional solutions – buying barrels in France or a license for chassis in Korea. Thanks to this, the program has survived, plants exist and develop, people have jobs, the state has taxes, and the Polish army has good equipment. And that’s what it’s all about.

              10
              • @Krzysztof, don’t bother buddy, you’re talking with a Russian troll

                1
                • I know, I know, I already know a bit here 🙂

                  Finally – two links.
                  Once:

                  https://www.newsweek.pl/prywatyzacja-hsw-huta-stalowa-wola-uratowana/yttddsf

                  http://orka2.sejm.gov.pl/IZ4.nsf/main/7639C5E8

                  Now:

                  https://milmag.pl/wizja-rozkieta-huty-stalowa-wola-wywiad-z-bartlomiejem-zajacem-prezesem-zarzadu-hsw/

                  Despite all these troubles, despite the risk of liquidation of the HSW plants, it was possible to save them and to produce SPH KRAB.
                  Yes, SPH KRAB is a „fold” – a cross between a sheep and a hedgehog 😉
                  But it works!
                  And it works pretty well.
                  And if it works, it needs to be further developed.
                  And don’t worry and keep doing what you do, stubbornly and effectively.

                  6
                • [Editat], a afirma ca o porcarie este o porcarie nu inseamna sa fi trol rus. Chiar si polacul recunoaste mai sus ca a fost o solutie de compromis(o incropeala mai pe romaneste) ca sa evite falimentul firmei. Despre k9 se stie de mult ca este f bun dar probabil sud coreenii nu au vrut sa le dea licenta totala. Asa cum probabil nu au vrut nici ptr mbt ul pe care polacii se laudau ca il vor produce in 800 de exemplare???. Asa ca au luat si ei ce au gasit prin ograda europeana si au facut o struto camila. Inutila zic eu penca e al dracu de grea(aprox 50 t), lenta si cu o bataie relativ mica(30km clasic, 40 rocket assist). Viitoarele Caesar ale vecinilor cehi sunt infinit mai bune macar prin prisma vitezei de deplasare si a mobilitatii. Aia nu au nevoie de HET uri sau vagoane cf sa le duca pe front. Si nu stiu de ce dar am impresia ca o tatra 8×8 este aproape la fel de capabila in teren accidentat ca un sasiu k9.

                  2
                  • Sunteti orb? Mai conteaza ca e o struto-camila cand varianta 2 e in proiectare si in general, castigul in know-how este urias? Preferati sa nu vedeti evidentul doar pentru a va indreptati de unul singur?

                    „Acquiring the technology related to the K9 chassis resulted in a leap in technological development, currently influencing the development of the flagship design – IFV BORSUK or the latest version of LPG (Light Tracked Chassis). This will result in new products in the near future.”

                    Si-au asigurat familii de produse!!!

                    5
  9. Me likes the future and the best: M1299.

    2
    • Pana când întra în producție, nu strica și niște Sigma Elbit. 🙂

      K9 demonstrează nivelul tehnologic și în același timp fiabilitatea produselor sud coreene. Dacă vrei sa îți reconstruiește armata, poți sa colaborezi foarte bine cu ei și sa mai primești sa mesteresti și cateceva în tara ta, la preturi decente.
      Păcat ca nu prea a mers afacerea cu șantierul naval Mangalia, ăștia erau în stare sa ne construiască și corvete și fregate și submarine. În fine…

      9
  10. Este uimitor cat de mult au avansat coreenii.., bravo lor. Chestia cu trei proiectile trase rapid pe trei traiectorii diferite si cu impact simultan nu o stiam, impresionant.

    4
    • @Chibitul .
      Sa fi citit RoMilitary , Eroul Bula ( adevărat c-a înviat ) ne tot prezinta asta de vreo zece ani .

      6
      • Am citit de multe ori cu fascinatie materialele sale unde se propun uneori si diverse transformari ale tehnici de lupta mai invechita etc., dar subiectul legat de proiectile si modul de tragere mi-a scapat :).

        • WOW 3 proiectile cu impact simultan!!!
          …. stai putin parca asta e jumatate din ce face Archer. (6 proiectile MRSI)
          Serios MRSI – multiple rounds simultaneous impact este o aplicatie interesanta dar nu e valabila decat pentru o anumita plaja de distante de tragere.
          Mie tot Archer imi place. Complet automatizat, perfect pentru tactica shoot and scout. Il incarci in spatele frontului si restul se face din cabina de conducere. Poate sa traga toate 20 de lovituri din magazie si sa iasa din pozitie in mai putin de 3 minute (4 cu deplasare 500 m de la pozitia de trager). Nu prea stiu eu de mobilitate in afara soselelor ca are 30 de tone si e pe roti.

          2
  11. Bune, bune, sa luam si noi vreo 50 de bucati.
    Si poate, daca reinviem Roman sau alta fabrica, ne bagam si la ceva tancuri, le vopsim la noi…
    Ar fi o infuzie de capital si locuri noi de munca, productie-asamblare locala, etc … ramin banii aici…
    La noi se aplica aia cu „boala lyunga, saracia omului”, nu se vrea sa se „rupa pisica”, nu mai iese spaga ….

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *