K9 Thunder – pe cai mari

Se pare ca avem un nou standard in artileria propulsata pentru tarile din partea nordica a Europei: sud-coreeanul K9 Thunder… La care se adauga India, unde sud-coreenii au castigat in 2015 o competitie in valoare de 800 mil.$ pentru livrarea a 100 de bucati, dar si Australia, care si-a exprimat in 2019 intentia de a cumpara 30 de bucati.

Cel mai mare client si primul la export ramane Turcia, care a cumparat licenta de productie a 350 de piese sub denumirea T-155 Firtina, produs din 2001, cu un cost suplimentar al licentei de 1,6 mil.$/exemplar.

Autoloaderul K9 la lucru:

Teste in Norvegia, unde a castigat competitia autopropulsatelor (ajungand in finala alaturi de elvetianul M109 „KAWEST”) sub denumirea K9 Vidar, cu un total al cumparaturilor de 24 de piese de artilerie + 6 vehicule K10 ARV:

Iar aici in trageri la finlandezi, care au cumparat 48 de piese in uz:

Pana si Estonia cumpara 12 tunuri autopropulsate K9…

Asa, de ciuda, iata si cadenta de care este capabil principalul sau contracandidat european – PzH2000:

Dupa ce K9 a castigat si in Polonia (desi acolo turela si tunul provin de la AS-90M Braveheart britanic) o comanda pentru productie sub licenta a 120 de sasiuri (pentru echiparea a 5 regimente), ultimele stiri anunta si o posibila colaborare pentru productia K2 Black Panther cu polonezii, la concurenta cu cea pentru italianul Ariete.:

 

Marius Zgureanu

71 de comentarii:

  1. “Doamne ajută!” să fie și pentru noi (peste câțiva ani când ne vom permite, dar cât mai repede)…

  2. italienii si koreenii sunt dispusi la colaborari pe MBT plus obuziere,nu inteleg de ce mai stăm noi pe gânduri cand identificarea acestor oportunitati de colaborare ar trebui sa fie prioritatea zero.

    11
    • Si cu ce putem noi contribui la o astfel de colaborare industriala? Am vazut de ce mai e in stare UMB cu ocazia Piranha.
      Doar daca ne fac astia fabrici de la zero, pe locul vechilor ruine, ca multora nu le mai poti spune fabrici….

      8
      • exact,investim in „fabrici si uzine” nu sa zacem cu mainile pe piept si gura deschisa sa ne pice ceva.
        oferim subventi si facilitati investitorilor nu cheltuim bugetul de stat pe pomeni si sinecuri .
        culmea nesimtirii in tara asta,sa ai nevoie de toate cele si sa nu te apuci de treaba.
        bine ne ne plimbam prin tara cu alai si girofar dupa noi ca sa ne vada tara cat muncim noi….lehamite si resemnare.

        15
    • Psycho, trezeste-te, tati! Ăștia ne vînd țara pe bucăți, pe șestache, și tu visezi să o înarmeze??? Păi banii ăia nu ar putea să ajungă în conturile lor, mai bine?
      Părerea mea, hîc…

      6
  3. Americanii au mai facut ceva cu Paladinul lor? Din cate stiu inlocuitorul Paladinului a iesit din discutie si cam toata lumea are scule mai bine, rusii, 2/3 din NATO, indienii, turcii, de coreeni nu mai zic.

  4. Sa-l punem si pe K10 – carausul de munitie pentru K9

    K9(155mm self howitzer), K10(Ammunition resupply vehicle), Cheonmu(MLRS) maneuver demonstration

    3
  5. Cheonmu(NLRS) prezentare

    Hanwha Defense K239 Chunmoo MLRS Promotional Video

    2
  6. Sasiurile de T-55 ar suporta o turela moderna de obuzier autopropulsat?

    2
  7. Noi nu suntem interesați de așa ceva… nu sunt în NATO, nu sunt în UE și așteptăm să cumpărăm ce o să ne vândă americanii la suprapreț (celulă, muniție, pregătire, s.a.m.d.).

    Avem o grămadă de opțiuni din astea bune la diverse categorii de arme dar noi alegem tot timpul politic (adică ăla care are gura cea mai mare și face cel mai mult lobby) și ne alegem cu nimic sau cu echipament cvasi-util. (Nu vb de himars și patriot deși și acolo ne costă o grămadă de bani muniția).

    2
  8. eu cred ca epoca SPG urilor senilate a cam apus.ptr ce sa investesti intr-un asset scump, greu de manevrat si transportat pe linia frontului,cu o cadenta relativ mica si raza de actiune de max 45-50 km? cu proiectile m982(200000$/buc) cu o incarcatura de max 10kg exploziv, un pzh2000 poate lovi tinta cu o CEP de 5-20m la o cadenta de 10 proiectile/min .cu proiectile „normale ” DM-21 (4000$/buc) loveste ,cu aceeasi cadenta la 30km dar cu o precizie de cacao(85% din proiectile cad pe o suprf. cat un teren de fotbal). LAR-160 (laromul nostru) poate „arunca” la 40km 26 rachete cu o tona incarcatura de lupta in 45 sec si cu o CEP<10M( cu accular) .un HIMARS lanseaza in 20 sec 6 m31(100000$/buc) cu 500kg incarcatura lupta la peste 70km. in plus ,LAR 160 si HIMARS (practic niste camioane) se deplaseaza pe linia frontului pe propriile roti,cu viteza relativ mare(60-70km/h).un PZH (56t) il duci pe linia frontului cu vagoane cf sau tractoare rutiere speciale(alte 50-55 t).norvegienii vor da pe 24 de k-9 peste 380 mil$ (16 mil$/buc).eu zic ca nu merita.

    15
    • Americanii pentru ei au bugetat m982 la 112.8 k usd bucata. Chitul de precizie a munitiei ghidate m1156, e sub 10 k usd bucata.
      Acum nu am idee care e viziunea MAPN referitor la artileria autopropulsata, nu am văzut nimic în sensul ăsta, dar cred că ar trebui să facem un update rapid la cele 54 LAROM împreună cu israelul, să includem în modernizare și cele 134-135 de APRA 40, și să producem exclusiv la noi, rachetele neapărat ghidate de 122 și 160 mm, pentru că am putea face asta.
      Legat de PZH 2000, k9 , Krab, Paladin, nu ne-ar aduce nimic față de ce pun rușii în contrapartidă (2s35 koalista, sau 2s19 mstam1). Rămân la părerea mea anterioară, referitoare la faptul că dacă vom dori ceva pe acest palier (ar trebui să avem măcar vreo 54 ca HIMARS, LAROM) ar trebui să ne milogim la partenerul nostru strategic de peste ocean, pentru M1299 erca. Iar dacă vorbim despre artileria autopropulsata pe roți, tot la israelieni trebuie să apelăm.

      1
      • Ultimul contract ptr m982 excalibur este cel din 10 aprilie 2020 cand olanda a solicitat 199 buc ptr 40,5 mil $. Adica un pic peste 200k/buc.armata america are alte preturi fata de restul lumii.

        1
  9. Pentru armata romana, dotarea cu tunuri autopropulsate ar trebui sa primeze în fata dotării cu tancuri sau avioane multirol mai ales F35. Un fost cadru militar, marinar, afirmă pe acest blog ca și corvetele ne-ar fi bune doar de parada organizata la Ziua Marinei.
    Motorizarea integrala a trupelor noastre și dezvoltarea infanterie, apărării AA, AT, bateriilor mobile de coasta și artileriei de câmp(inclusiv dotarea cu Himars) ar trebui sa fie prioritățile pentru factorii decidenți ai armatei noastre.
    În cazul tunului autopropulsat, în limita bugetului, dacă ar fi posibil, ar trebui sa cumpărăm licență de productie și sa fabricam cu sprijin american, la noi în tara, înlocuitorul Paladinului. Ca variante secundare ar fi oferta germanilor sau a sud coreenilor.
    Un pic sunt surprins ca polonezii au luat în calcul dotarea cu tancul italian.Polonezii vor ca viitorul lor tanc sa îl producă ei. Sa nu fie dependenți de factorul extern dar sa și își dezvolte industria de profil. Dacă s-ar opta pt tancul sud coreean, ma întreb dacă nu ar fi bine, ca la un moment dat, in funcție de situația geopolitica de atunci, când ar veni rândul dotării cu tancuri, sa ne combinam cu polonezii pentru a produce împreună acest tanc.
    Zilele astea, francezii și germanii au semnat un acord cadru pt ca Franța și Germania sa producă împreună o noua generație de tancuri care sa înlocuiască Leopardul și Leclercul. Dacă acest tanc va fi produs, va fi tancul de baza al viitoarei armate europene din care va face parte și România.

    4
    • Italians want to sell us not Ariete but its successor with a huge part of production realized in Poland. Just like MGCS but rather anti-MGCS.

      1
  10. Salut. Sunt trist cu asemenea stire voi avea o zii de rahat.

    1
  11. Veniamine Franqueline

    Nu sunt desigur deloc calificat în tactici de utilizare a artilerie, dar amintindu-mi diversele lecturi despre bătăliile din cel de-al 2-lea Război Mondial, despre barajele de artilerie, despre densitatea de tunuri pe km, despre durata barajelor de artilerie, ma întreb și va întreb cum sunt utilizate în lupta aceste bijuterii artileristice: la 24 sau 48 de astfel de tunuri în dotarea unei armate, mai are sens sa vorbești despre baraje de artilerie? Probabil ca nu, ci doar de lovituri punctuale și mai mult sau mai puțin ‘chirurgicale’. Please advise!

    • Una era campul de lupta din WW2, altul e cel modern, din prezent. E greu sa mai faci baraje de artilerie in prezent, precum erau in WW2. Sunt alte conditii, mult mai mobil in prezent, greu de adus sute de obuziere fara a afla inamicul si a incerca ceva contra lor.

      3
    • Doar transformat în tun autopropulsat, calibru 155mm, actualul T55, ar fi cu adevărat, de folos, armatei noastre. Cu ceva ajustări, cred ca ar fi posibil. Au fost situații, în WW II, când sovieticii au alocat 400 tunuri, pt un km pătrat. În anul 1943, cu ocazia Bataliei de la Kursk, pentru a sprijini înaintarea unui companii formata din parnaiasi, care ataca o poziție germana care le-a dat sovieticilor bătăi de cap, trei regiment de artilerie, au susținut timp de 10 minute, cu focul lor, acea companie. În aceste cazuri putem vorbi de baraje de artilerie.

  12. Coreea de sud este o varianta foarte buna atunci când vrei să ai acces la tehnologie și să produci ceva la tine in tara. Sunt dispuși la transfer de tehnologie, contra cost normal, o tehnologie care este de top in acest moment.
    Sunt foarte multi fani pe acest site, printre care și eu, ai: K9, K1A1(A2), K21, K2, T-50 Kai, KT-1 kai etc

    4
  13. Archer pe sasiu MAN
    Am facut armata la artilerie si am pentru „sculele” astea o afectiune aparte 🙂

    2
  14. Eu as comanda 108 SPG de tip Caesar ori Atmos 2000 care sa ,,dubleze” cele doua brigazi de cate 54 Himars si Larom, in prima faza tragi o salva de rachete, apoi, in timp ce in lansatoarele sunt reincarcate, SPG pot sustine la randul lor salve de 3-5 lovituri pe minut care sa tina inamicul cu nasul in pamant.

    4
  15. Autopropulsate ?
    Nu .
    Nici vorbă .
    Unicul avantaj al autopropulsatelor este că își cară singure unitatea de foc și au autoloader .
    Da , servanții de artilerie sunt dificil de instruit , trebuie selectat un anume profil moral , anumite caracteristici fizico-motrice … asta e valabil pentru oricare servant , nu doar pentru servantul cu focoasele sau servanții încărcători …
    Regulă de bază este munca în echipă și respectarea 100% a tuturor procedurilor de siguranță .
    Vă garantez că nu e ușor : sus fălceaua , jos fălceaua , pentru luptă , pentru mișcare … loc de statie , înălțător , derivă , lung 100 , lung 50 , foc în plin .
    Întâiul încarcă proiectil exploziv , focos mică întârziere , întâiul foc .
    Automatizarea ( pneumatică ) ajută foarte mult .
    Despre săparea adăpostului pe timp de iarnă pentru poziția de tragere nu vă mai povestesc …
    Asta e viața la artileria tractată .
    Autopropulsatele au de toate : computer balistic , statie meteo automată , GPS , automatizare la încărcare pentru proiectil și încărcătură de azvârlire , reglaj automat al focosului …
    protecție balistică suficientă împotriva unei manevrări greșite
    … Comunicarea cu dronele reprezintă cireașa de pe tort !
    Dezavantajul major este greutatea înfiorătoare .
    Dacă nu ai infrastuctura rutiera / cale ferată ( adică fix situația noastră ) , sunt bune doar la defilări …
    Dacă prinzi pe radarul de artilerie de unde trage un pluton de autopropulsate , le atingi neamul la toate odată cu o salvă de artilerie reactivă cal 122 …

    6
    • pai pana tragi tu salva reactiva sunt departe autopropulsatele. Si de ce crezi ca depind de infrastructura rutiera. Sunt senilate, astea merg pe oriunde. Trag cateva salve grupate si apoi uscheala.
      Si logica imi spune ca artileria tractata e mult mai vulnerabila la foc de contrabaterie. Cat dura pana strangeati tot si spalati putina dupa ce ati executat misiunea de foc? 10 minute? mai mult? Thunderer trage si poate pleca aproape imediat, iar pana tragi tu e deja la 2-3 km

      3
      • merg pe oriunde daca sunt pe linia frontului.daca vrei de exemplu sa duci o baterie din garnizoana bucuresti la medgidia sa spunem,ai nevoie de garnituri cf ,sau ansambluri cap tractor+semiremorca slt 50(39000kg impreuna). cu PZH ul pe el are 95 tone.cate poduri avem noi sa reziste la asa ceva? nu mai zic de sosele.

        5
        • strumpf, la exemplu tau raspunsul tau este foarte simplu. toate. Sunt putine poduri intre Bucuresti si Cernavoda si toate rezista fara probleme si daca pui un regiment de PZH 2000 sa circule simultan pe ele. Tu ai vazut cum e testat un pod? Se iau basculante din cele mai mari umplute ochi si circula bara la bara pe pod de mai multe ori. un PZH are 47 t, cu tot cu trailer nu cred ca sare de 55 t.
          Podurile de pe drumurile noastre nationale sunt traversate de transporturi agabaritice in mod frecvent fara probleme. podurile mici ar fi o problema, dar de obicei sunt peste rauri mici pe care le poate traversa prin albie fara probleme

          2
      • Depinde cât de mare este dispozitivul .
        Una e să ai un divizion de artilerie , alta e să ai o baterie de artilerie cu 6 piese .
        OK , acceptăm că după o salvă cu întreaga baterie , ți-ai îndeplinit misiunea in totalitate și urmează să te pui in mișcare .
        Probabil că discutam de un timp real de 10 minute sau in anumite cazuri , ceva mai mare …
        Toți cunoaștem că o coloană auto are niște reguli clare de deplasare ( viteza maxima 50 Km / oră , distanta intre vehicule 30-50 m etc ) iar daca ai în compunere toată organigrama , cu bucătării , transmisiuni , autoatelier , vehicul de stins incendii , ambulanță, vehicule de alimentare cu combustibil etc nu mai contează că ai artilerie tractată sau autopropulsată .
        Dacă e doar o baterie , e simplu .
        Ai maxim 20 de vehicule .
        Ai scos sapele obuzierului din pământ , îl agăți la proțapul autocamionului remorcher , cuplezi obuzierul la instalația electrica și pneumatică a autocamionului și gata , începe deplasarea către noul raion de luptă …
        În maxim 5 minute ești gata .

        2
        • @ habarnistul
          Si plasa de mascare cine o stringe? lazile de munitie le lasi acolo? Daca nu ai consumat toata munitia ce faci?
          Camionul nu sta linga obuzier cit se executa tragerea! Eu zic ca esti optimist cu alea 5 minute!
          parerea mea, hic…

          6
        • @habarnistul
          Pana vine camionul, pana cuplezi si urci munitia, dureaza. Si esti descoperit in pozitie.
          Incearca figura asta noaptea si mai vorbim.
          Uita-te cum se pozititioneaza K9 in amplasament, trage si apoi executa relocarea in alta pozitie de tragere.
          Asta-i razboiul modern.
          Deplasarea tunului in campul de lupta nu este deloc usoara, asa cum insinueaza unul pe aici care se uita doar la filme 🙂

          7
    • „Dezavantajul major este greutatea înfiorătoare .
      Dacă nu ai infrastuctura rutiera / cale ferată ( adică fix situația noastră ) , sunt bune doar la defilări ”

      Evident nu ai vazut un G6 Renoster la treaba.

      5
  16. Eu am rămas îndrăgostit de PzH 2000 de când le-am văzut la teveuri acu mulți-mulți ani.. Mmmmmm..

    https://www.youtube.com/watch?v=danS1Nw3C3E

  17. se scutura teava aia de la k9 dupa ce trage de numa
    in schimb la pzh2000 nici nu se misca

  18. In principiu si in mare sunt de acord cu @strumpf. Scumpe, mari (complicat de camuflat), grele si greu de mutat pe distate mari, viteza scazuta (astazi nu mai poti sta mult timp in loc chiar si daca esti sub umbrela AA), cu o cadenta cam mica, logistica complicata, si din nou scupe (de operat). Iar in Siria:
    “Self-propelled artillery (23, of which destroyed: 23)” distruse de catre drone.

    Cu toate acestea poate cateva daca o sa avem bani de ele (senila poate fi sfanta in anumite situatii+protectia mai buna). Prefer obuziere pe camioane blindate + tractate + mortiere (sa nu producem 120mm in tara mi se pare … Dupa ce am vazut ce poate face Tyulpan in Ucraina visez la un calibru mai mare de 120, din pacate numai vise acum).
    Accentul trebuie pus pe drone + MLRS + cal. 122mm + 160mm (produse in tara) + HIMARS. Sa nu subestimam 122mm israelienii desi aveau 160mm au ajuns la concluzia necesitatii Grad pt. lupta (de ex. ghidat poti sa il folosesti mai aproape de soldatii tai fata de 160mm, este foarte mobil si ieftin, distrugeri colaterale mai reduse, etc).

    5
  19. Comentez și eu oleaca, vezi ce înseamnă sa ai cuțitul la os sau pardon deja intrat o țara in os !

    Faci industrie meletara și nu numai, sa moara aliații tai, cuoreenii ăștia fără frica care se ridica, care acum 60 de ani erau desculți și vai de mama lor, vezi ce bine face boborului sa-l ai pe UNo care dansează pe muzica stinsă numai aruncând niște pocnitori de tremura chiloți la propui lui sTrumpf.
    Idem și vecinei Ucraina care fac și aia de toate sa le meargă ind. de profil.

    Singura soluție pentru noi o fi oare aceeași rețeta ?! Crimeea e prea departe poate.

    1
  20. Tracked mobile artillery was outdated when Czechoslovakians made DANA 155mm SPG artillery in 1980.
    Tracked mobile artillery only makes sense in the wildernes of Siberia and sub-Saharan Africa. These regions do not have enough roads, so tracks are the only way to get around.
    Tracks are not required for European terrain because there are roads at every turn. Paved or unpaved, it doesn’t matter. So Wheel Artillery is what you need, 8×8 155mm and 6×6 122mm.

    1
    • „Tracked mobile artillery only makes sense in the wilderness of Siberia and sub-Saharan Africa.”

      Maybe somebody forgot to tell the South Africans.

      3
      • Everything south of Angola, Zambia and Mozambique is good for wheel artillery. The terrain is starting to be more dried, and the infrastructure is much better.

  21. Forțele Terestre chineze au primit artileria autopropulsată PLC-181 calibru 155 mm
    Interesanta scula..
    Artileria autopropulsată de 25 de tone este fabricată de China North Industries Corporation (Norinco) și are denumirea de export SH-15. Aceasta este echipată cu un sistem de încărcare a muniției semi-automat, un sistem de control digitalizat și poate transporta șase militari, inclusiv șoferul.
    SH-15 este construit pe un șasiu de camion 6 × 6 și este capabil să circule cu o viteză maximă de 90 km/h pe șosea. Este prevăzut cu un obuzier L52 de calibru 155 mm capabil să tragă între patru și șase runde pe minut.

    2
  22. Huh, ce-are mah lumea cu senilele?… Un obuzier pe senile poate fi mai greu, cu mai multa munitie, protectie sporita si cu mobilitate mai buna. Mai degraba m-as astepta sa vad un K9 inotand decat un camion. Plus presiunea la sol mai joasa si mobilitatea pe teren moale mai buna. Nu va faceti iluzii ca podurile alea si nodurile de cale ferata pe care visati sa va plimbati camioanele or sa raman intacte.
    La rachete vs obuz, suna bine pt racheta, dar nu e asa simplu. Treb sa ai grija sa nu fie d-ai tai prea aproape (de baza e o arma de saturatie), ai un timp in care racheta zboara (in care dusmanul se misca, ia contramasuri, face el cv), iar trenul de consumabile e mai anevoios (obuzul fiind mai usor si mai mic fizic decat racheta). Plus ca un MLRS greu se apara de atacuri surpriza de aproape (aici era fain daca continuau americanii dezvoltarea EFOGM si a MML). E greu sa obtii precizia unui obuz cu o racheta (si semi-imposibil cu o racheta non ghidata; aia ghidata poate dar necesita bistari in plus).

    1
    • Dupa cum am mai spus PZH2000 cand trage cu proiectile normale dm21 imprastie 85%din ele pe o suprafata cat un teren de fotbal la 30km distanta. Cam asta e precizia unui SPH modern. Daca vrei CEP de 5-20m tragi cu excalibur. Dar o salva de 1minut (10buc) te costa 2 meleoane. In continuare eu zic ca nu merita. Cat priveste transportul, un larom sau himars iti trece peste un pod de pe un drum judetean. SPH ul nu are vreo sansa.

      4
      • „Dupa cum am mai spus PZH2000 cand trage cu proiectile normale dm21 imprastie 85%din ele pe o suprafata cat un teren de fotbal la 30km distanta.”
        Si o salva de rachete ordinare ce precizie are? Imi ia si satul de alaturi?

        „Cat priveste transportul, un larom sau himars iti trece peste un pod de pe un drum judetean.”
        Poc! Si ti-i s-a drumul drumul. N-avem noi poduri cate bombe si rachete au rusii 🙂 .

        2
      • Distanta in sine este numai unul dintre factorii care determina probabilitatea erorii circulare. Factorul decisiv este tipul soluției de tir: soluție de tir cu unghi scăzut sau înalt. Cu cat unghiul este mai înalt cu atât eroarea este mai mare. Asta cu dispersia cat un teren de fotbal la 30 km este o generalizare care nu ne spune nimic atâta timp cat nu știi unghiul soluției, incrementul de pulbere folosit, etc., etc.

        2
        • eu doar am citat dintr-un articol de pe deagel din aprilie 2019 despre un contract al bundeswehr ptr livrarea de rheinmetall a 32000 proiectile dm121 : „the shell which contains several kilos of explosives can rich targets up to 30 kilometers away.it is also highly accurate :at the maximum range approximately 85% of all shells land within an area the size of a football pitch.

      • Cu tot respectul pentru industria de profil germana, probabil de aceea nu le-au vrut norvegienii. O pasarica cu picioare rosii mi-a soptit, cu ceva ani in urma, ca au cam picat testul. K9 se pare ca l-a trecut. Si norvegienii imi pare ca stiu ce vor sa faca, si fac ceea ce vor. Poate ar trebui sa ne uitam cu mai multa atentie la ei si la polonezi. La urma urmei, au granita comuna cu URSSu.

  23. pzh2000 a fost folosit in afganistan. k9 nu stiu sa fi fost pe vreundeva

  24. https://m.youtube.com/watch?v=B4VT-EruYDg
    eu mă ofer voluntar la tras de sfoară?

  25. Are cineva detalii despre contractul Thailandei cu Soltam Israel, nr de bucati, pret, cota parte la programul pentru ansamblarea de ATMG , o varianta automatizata de ATMOS pe sasiu TATRA? Mi s a parut foarte bun proiectul si pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *