Kalashnikov SR1 – pusca de competitie balansata prin contragreutate

SR1 este creatia celor de la Kalashnikov pentru piata competitiilor de tragere. Desi a fost prezentata la expozitia Arms & Hunting 2017, de abia in urma cu cateva zile a fost lansat un video ce arata prototipul de pre-productie si detaliile de functionare ale armei.

Iata o animatie a actiunii de balans: http://www.thefirearmblog.com/blog/wp-content/uploads/2018/01/Balanced-Action-SR1-Kalashnikov-Animated.gif

Sistemul de balansare foloseste o contragreutate-piston de aceeasi masa cu grupul portinchizator (inchizator-piston de gaze) si arc recuperator, aceasta fiind conectata cu el si miscandu-se in directia opusa (inainte), negand astfel impulsul si deci reducand reculul. Sistemul s-a dovedit a permite un mai bun control la foc automat in special cu cartuse SCHV (Small Caliber, High Velocity) precum cele de 5.56x45mm sau 5.45x39mm. Pentru o arma tipica de uz civil fara capabilitatea de foc automat, avantajele mecanismului de contrabalans sunt minime, Totusi, tragatorii din competitiile profesioniste pot beneficia de acest sistem deoarece ei reusesc sa traga cu arme semi-automate atat de rapid incat un mecanism de control poate face o mare diferenta.

SR1 foloseste .223 Remington si poate primi orice incarcator de tipul lui AR-15.

Controlarea armei se face diferit de AK deoarece siguranta si selectorul nu mai sunt actionate de aceeasi parghie comuna. Butonul rotund zimtuit (vezi imaginea de mai jos) este siguranta. Butonul rectangular din mijloc este butonul de eliberare a incarcatorului, iar cel de sub el e blocajul/eliberarea portinchizatorului, ele fiind ambidextre ca si maneta de incarcare a portinchizatorului.

Ulucul este de tip „freefloating”, iar manerul este ergonomic, ce poate fi schimbat cu oricare altul pentru AK.  Adaptorul tubului de tampon/”buffer” tipic AR-15 pozitioneaza patul ceva mai sus decat cele conventionale si deci ajuta si el la control.

Sina Picatinny a capacului cutiei mecanismelor este considerata a oferi o platforma robusta pentru montarea lunetei, iar capacul este atasat si tensionat pe cutia mecanismelor cu ajutorul unei parghii pe partea sa dreapta-spate (se observa mai bine in imaginea de mai sus).

Acest mecanism de operare incredibil de interesant si unic face din aceasta arma una extrem de dorita pentru orice entuziast, nu numai pentru un tragator de competitie.

thefirearmblog.com

28 de comentarii:

  1. Interesant, dar arma asta va fi probabil, fabricata doar de noua( nu conversii) si atunci de au umblat cu jumatati de masura ?
    Puteau sa umble si la mecanismul de dare a focului, precum si la designul exterior al cutiei mecanismelor.
    Noroiul Stalingradului, trebuie sa ramana in urma. Daca se gandesc ca soldatul rus trebuie sa mai lupte in asemenea conditii, atunci sunt rupti de realitate. In prezent daca ajungi intr-o asemenea situatie, mai poti spera, doar la supravietuire nu si victorie. Sau au ca tinta lumea a treia?
    Oricum „arma lumii libere” a fost FAL nu AK.

    Cugir, „Wake up”!!!!

    • Asta nu e o armă destinata trupelor ruse…ei deja au adoptat 4 modele…ak12,ak15 și încă 2. În articol precizează clar că e pt piata civilă.

      • Insa s-au facut teste si la foc automat.

      • Nu poti lua de bun, ce zice rusul. Daca arma esueaza in teste, vor zice ca a fost gandita pt „bantustanezi”.
        Daca va fi de bine, vor umple internetul cu comentarii puerile, ” Worst nightmare for USA….” si tot asa. Trolling-ul la ei e deja religie de stat.
        Au evoluat mult, dar inca nu sunt in stare, sa isi asume si lucrurile rele, nu doar cele bune.

        • Just VAS….avem o droaie de lucruri pt ai critica pe rusnaci, dar cand vine vorba de Kalasnikov……………………..mai bine am lua lectii si sa taceeem!

          • Ce au facut cu arma asta, este destul de impresionant, ii criticam tocmai pt ca nu au mers cu inovatia pana la capat. Sunt sigur ca erau in stare.
            Min 0.38 in clip => o treaba bine facuta.
            Modelul vechi trebuie lasat in urma.
            Functionalitatea fara probleme nu e o garantie „sine qua non”, se intampla si la altii, H&K G36, FN Scar, trebuie sa treci peste probleme, nu sa le ingropi si aici rusii ne seamana.
            https://www.super-hobby.ro/zdjecia/0/7/7/713_rd.jpg
            Poza de mai sus e un bun exemplu, o masina buna la vremea ei, dar trebuie sa mergi mai departe.
            Iar AKM-ul il cunosc suficient, ca sa ii stiu si limitarile.

            PS. Nu a zgariat pe retina pe nimeni, afetul prezentat?

            Pe Tehnomil( sper ca nu e vreo rivalitate ascunsa, intre site-uri, sa fiu certat), e un articol interesant despre un viitor incert, merita putina atentie.

  2. Este SUPERBA !!!!

    Superba arma !

  3. Frumoasa arma.Intre timp aia de la Cugir dorm pe ei.Asa e cand iti alungi oamenii competenti din tara.Daca tot e sezonul achizitiilor poate bagam cu americanii ceva:o linie tehnologica noua etc. etc.

  4. Faina arma, probabil vor avea vanzari uriase in USA

  5. E cumva derivata din ak-107?

  6. Reculul AK e extrem de redus.
    Am tras destul cu arma asta pentru a confirma acest fapt. Au tras si fete cu greutate si inaltime mica , fara nici o problema.
    Problema armelor AK e faptul ca ” salta” in sus la fiecare lovitura. Datorita principiului ” maselor in miscare” binecunoscut armurierilor de oriunde.
    Pistonul ( cu cursa lunga ) fixat cu tija si portinchizatorul au o masa relativ ridicata si asta provoaca miscarea in sus a armei la fiecare lovitura.
    Care miscare e si mai evidenta la foc automat provocind o imprecizie evidenta.
    Antrenamentul intensiv cu multe trageri reale era unica metoda pentru a controla eficient ” cercul” in care se adunau toate loviturile din tinta.
    Balansarea din articol are rolul de a anula aceasta „saltare” a armei. Dupa cum se vede , bine reusita.

    Ps. Contrabalansarea nu e o noutate. Exista un model experimental sovietic de AK unde contrabalansarea se facea la vedere , la capatul tevii prin o miscare de translatie opusa miscarii pistonului si a portinchizatorului.
    Fiind ” la vedere” , avea groase probleme de durabilitate si era sensibil la ploaie ,zapada.
    Oricum vad ca rusnacii au rezolvat foarte bine problema asta cronica a AK. Saltarea in sus la fiecare foc executat.
    Eliminarea acestui efect daunator ( de la nastere) face sa creasca precizia la foc automat.

  7. Eu zic ca-i o arma superba, …….mor de ciuda cand vad ca ai nostri nu-s in stare de nimic, dar ma opresc aici ca deja am spume la gura!

    • Eu am carapat de ciuda cand sârbii la ultimul salon de armament din Dubai(sper sa nu mă înșel dar prin zona aia a fost) au adus 2 sau 3 tipuri de drone…unu era și un minielicopter. Eu nu înțeleg de ce noi nu puteam să dezvoltăm macar o drona de recunoaștere pt reglarea tirului la artilerie. Eu zic că oamenii și tehnologia o avem….

      • Tara lui Andrei

        Asta se intampla de ceva ani deja. La noi pur si simplu zici ca au intrat in pamant toti cei care lucrau in industria de aparare dupa ’89.

        Eu cred ca are legatura cu faptul ca noi romanii nu suntem asa belicosi ca altii si cand vine vorba de armament, militarie, alea alea o lasam mai moale. Noi cu shaorma, manele, fotbal, astea ne „tin de foame”.

        Referitor la drone. Am vazut acum cateva luni un fel de reportaj ceva cu o drona-prototip care e facuta de un departament de cercetare al mapn, nu stiu cum se numeste. Cert este ca ti-era mila si de drona aia si de cei care lucrau acolo. Pana si africanii au reusit chestii mai bune si intr-un timp mai scurt si cu bani mai putini.

        Romanii sunt ingeniosi dar probabil nu lucreaza ei in armata sau nu sunt lasati/nu au loc de altii. Pana acum am fi putut sa avem in dotare drone Made in Ro de diferite feluri… Mai mici, mai mari, pt cercetare, suport, etc.

  8. Interesant…
    AEK-971, tu esti?_? :))
    Sistemul de contrabalans al reculului mi se pare o idee buna!

  9. Da cu siguranță, ……nu sunt in stare de nimic, fac cele mai de rahat AK-uri, despre altceva nou sau macar îmbunătățiri reale nici nu cred că poate fi vorba.

    L-am auzit pe nenica ăla de la Cugir ca el așteaptă comenzi de la MApN pt așa zisa noua armă și că au in vedere deschiderea unei noi linii special pt aceasta……vezi sa nu, MApN-ul n-ar comanda nimic din intern dapa-i sa fie fabricata și de-a droanga.

    Noi că sa avem industrie de apărare tre’ sa comparam din intern macar și loturi mici care sa asigure bani pt retehnologizare astfel încât să ai premizele pt cercetarea-dezvoltarea unor produse noi mai competitive, poate că asta ar fi fost soluția si in cazul TBT-ului, cumpărarea de Saur 2 in așa măsură încât Moreniul sa aibă resursele necesare pt TBT-ul 8×8 pe care-l au astia in plan cred că de prin 2006.

    Poate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *