Khalifa GHY02
Mai clar un obuzier autopropulsat, calibrul 122mm pe sasiu de Kamaz. Acest produs a fost expus pentru prima data in cadrul International Defence Exhibition in Emiratele Arabe anul acesta. Vehiculul poate fi transportat pe calea aerului, si este gandit pentru interventii rapide, in orice fel de teren, are un echipaj de 5 si poate trece din mars in pozitia de lupta in doar 90 de secunde.
Tunul folosit este obuzierul rusesc D-30, are o cadenta de foc de opt lovituri pe minut si o elevatie maxima de 70 de grade. Rezerva de proiectile de la bordul autocamionului este de 45 de bucati, iar raza de actiune a obuzierului este de 17 kilometri.
Nu este o arma revolutionara, nu are nimic extrordinar in ea, este un amarat de obuzier autopropulsat. In cel mai bun caz am putea spune despre Khalifa ca este o arma cat de cat decenta, dar ce o face extrordinara, din punctul meu de vedere cel putin, este fabricantul si tara acestuia!
Pentru ca Khalifa GHY02 122mm este produs de catre Military Industry Corporation of Sudan! Fabricat in Sudan, ma rog nu chiar fabricat, mai mult montat, pentru armata sunadeza. Ori daca o tara modesta si extrem de saraca, sfasiata de conflicte interne si bombardata din cand in cand de aviatia israeliana, resusete sa-si asambleze propriul obuzier, chiar si calibrul 122 si cu raza de doar 17 kilometri, intrebarea este de ce nu poate Romania, o tara aflata la ani lumina de Sudan, sa-si doteze armata cu un obuzier autopropulsat?! ATROM-ul saracu’ adica cele trei exemplare construite deja, probabil ca rugineste cu voinicie prin halele Aerostarului, in loc sa fie deja in dotarea unitatilor de artilerie romaneasca care nota bene folosesc si astazi “anticul” D-20 calibrul 152mm, tractat..
Ca altceva nu au. Insa intrebarea ramane: cum de Sudanul resuseste, iar Romania nu?!
Sursa: Armyrecognition
GeorgeGMT
Ca de obicei, nu stiu unde sa semnalez, asa ca postez aici, cu scuzele de rigoare:
http://incomemagazine.ro/articole/turcia-isi-perfectioneaza-rachetele-de-croaziera
Turcia finalizeaza lucrarile de constructie a rachetei de croaziera cu raza lunga de actiune SOM-B2, parte a proiectului Stand off Missile (SOM). Se estimeaza ca primele teste de lansare a acestei versiuni de la bordul F-16C vor avea loc la mijlocul acestui an.
Programl SOM a fost demarat in 2008, prima racheta de croaziera construita in cadrul acestui proiect de perfectionare etapizata a acetui tip de arma s-a desfasurat in august 2011. Versiunea de baza, SOM-A, reprezinta o racheta de croaziera de 610 kilograme, destinata distrugerii tintelor mobile si fixe aflate la o distanta de 200 kilometri.
Spre deosebire de SOM-A, rachetele perfectionate SOM-B1 si SOM-B2 sunt, printre altele, capabile sa compare imaginea punctelor cheie ale traseului inregistrat in memoria aparatului cu noul traseu. Dotat cu sistem de ghidare in infrarosu, racheta poate depista tinta fara ajutorul GPS.
Productia de serie a celor trei versiuni ale rachetei, SOM-A, SOM-B1 si SOM-B2, vor incepe la sfarsitul acestui an. In prezent, se lucreaza la o varianta adoptata la avioanele americane de lupta F-35, pentru care se impune o micsorare a dimensiunilor rachetei, precum si o reducere a greutatii acesteia.
Pe mail bre…..
„Oficialul american a arătat că partea americană doreşte să informeze partea română, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral şi în calitate de aliat NATO, asupra deciziei de modificare a structurii sistemului de apărare antirachetă al SUA (Abordarea Adaptivă în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa – EPAA), informarea părţii române fiind realizată în prealabil efectuării anunţului public în acest sens”, precizează MAE într-un comunicat remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.In traducere…”va lasam sa va descurcati cum puteti pentru ca noi avem alte probleme?”
Nu. E vorba doar de „renuntarea” la noul sistem de rachete si mersul inainte cu cel actual.
i-am trimis prin mail lu’ George, dar daca tot dadusi drumu la fluierici, uite ce zice Vocea Rusiei…rusa:
http://english.ruvr.ru/2013_03_16/US-scraps-final-phase-of-European-missile-shield/
Bineinteles cea romana e si ea la post:
http://romanian.ruvr.ru/2013_03_16/SUA-reduc-finantarea-scutului-antibalistic-din-Europa/
Mai concret, evz:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/sua-renunta-la-o-parte-esentiala-a-scutului-antiracheta-din-europa-mae-schimbarea-nu-afe-1028.html
Nu stiu ce inseamna „fluerici” dar stiu ce inseamna sa te bazezi pe ajutorul cuiva aflat departe…tare departe si avand alte interese.Realitatea,in opinia mea desigur,este ca Romania va fi lasata sa se descurce singura.Ca de obicei.
„fluierici”- postarea aici si nu pe mail, poate mai aparea un articol dedicat si se putea comenta acolo.
Nu conteaza.
Pe de alta parte, e posibil ca in loc sa se tergiverseze lucrurile in stil „Nabucco”, s-ar putea sa se intample exact invers. ..SUA sa grabeasca programul Deveselu, ca in caz de gargara iraniana sa nu „pateasca” ce se intampla zilele astea cu Coreea de Nord. Vom vedea…
cel mai putin e interesul din partea guvernantilor, bani, ceva tehnologie ….
Salutare. Exista pe un post tv o emisiune unde tuna si aduna romani talentati ,unii intradevar au , de altii razi dar de unii la cum ce vor eisa arate stai si iti daca ai rade de ei ar insemna ca tu esti mai pierdut ca ei ,sunt vai de capul lor . Ei si uite asa revenind la subiect acest hibrid de tun- autopropulsat stai si te intrebi cum dracu de am ajuns in halul asta, acu ceva anisori in urma Romania construia si facea drumuri pri Sudan de aici a ramas si o datorie pe Sudanul se face ca ninge pe la ei . Si cred ca le am dat si ceva arme tot pe atunci . Acusi astia isi dezvolta artileria chiar daca nu e o arma noua in sine . Ce dracu le trebuiii de asta autopropulsata?!!! Pai nu puteau sa invete si ei doctrina marilor ghinarali ai armatei romane (astia de dupa 89) ca artileria autopropulsata nu ti trebuie , pe aia ce o aveai o tii pt fier vechi iar proiecte noi nu sunt bani si mai taie din ele da le dreacu ca avem scut si suntem membrii nato, cand sant intrebati de una de alta ofitirii vorbesc de uana de alta in perspectiva nato de parca am ramas in anii cu oda conducatorului iubit 9sigur e un limbaj mai cu accent de yankeu ca acumastia se scolesc pe la licurici ,s-a terminat cu ursu) da tot multe cuvinte si te uiti in cazarmi si ciuciu tehnica nato .
in alta ordine de idei acu vreo luna rusi de fapt stat majoristii de SMG -u lor anuntau ca vor sa retraga D-30 din dotare, pt al inlocuii cu cel de 152mm tractat. D-30 ramanand numai la VDV pt ca celalalt nu este parasutabil . Numai ca artileristii din armata/trupa nu sunt incantati de idee, ba chiar o considera proasta. Eh da ce sa stie ala cu tunu ce stie ala din birou cu mapa (iarnala caldurica,vara la racoare) da tre sa zici si tu ceva sa nu zica aia ca te platesc degeaba .Cu aceasta ocazie mi-am amintit ca si la noi exista astfel de specimene pt ca am trrecut print-o chestie asemanatoare adeca alde cashcheta de la SMTP au venit cu ideea de reducere a timpului de punere in stare de lupta a instalatiei Fagot si de punere in pozitie de mars cu vreo 30 de secunde pt ca la punereain lupta o aveam de 1,30 minute . Parerile erau impartite la subofiteri de fapt in realitate ei fiind cei ce ar fi fost servant 1 cel ce cara /monta si demonta instalatia si tragea cu ea ,noifiind servanti 2 si 3 care caram rachetele; aiurea , ei doar au tras in poligoncateva rachete eu fiin in grupa mea intotdeauna servant 1. Si pe langa tampitii din smtp hop si astia subofiterii au pus pariuri intre ei ca timpul se poate scoate ,da de catre cine ,nu de ei ci de noi . Prima oara nu l-am scos niciunul ,va inchipuiti ce dezamagiti erau , abia a treia oara l-am scos eu si alti doi din 9 . a urmat instructie la greu pt a scoate timpul ,dupa 2 luni a venit ordin ca se revine la timpul de dinainte.
Revenid la califu asta poate s-o pricepe Corlateanu sa nea dea sudanezii niste deastea in locul datoriei , draci de amiaza nu sa poate ca-i de provenienta ruseasca si noi in buna credita insuflata de marele licurici fugim ca dracu de tamaie de asa ceva. Cum se spune noi sa fim sanatosi ca belele curg .
ciudate vremuri traim
in Romania lipsa de intiativa si dezinteresul sant politica de stat
citeam ieri de cele 67 de turele pentru MLI scoase la vanzare
nu se puteau adapta la vedetele fluviale sau inlocuita turela unor tab-uri sau chiar t-55 uri
(cu unghiul mare de elevatie pe care il au la pariu ca ar fi mai eficiente in confruntari urbane decat tancurile alea siriene t-72)
nici nu vreau sa ma gandesc la ce pret
un atelier auto mediu poate face coversia
ne plangem mereu ca monitoarele noastre nu au o protectie AA eficienta
in 2010 Germania a retras din serviciu peste 100 de sisteme Ghepard
cat ar fi costat sa cumparam niste turele si sa le adaptam pe monitoare?
o nimica toata
pacat ca ne batem joc de toate ocaziile care se ivesc