Kurzii spun ca raidurile aeriene nu prea conteaza

images

Purtatorul de cuvant al luptatorilor kurzi din Siria a declarat ca atacurile aeriene impotriva militantilor ISIS au prea putina eficacitate, astfel in ciuda intetirii raidurilor aeriene, islamistii au crescut presiunea asupra orasului Kobani aflat foarte aproape de granita cu Turcia.

Islamistii si-au adaptat tactica loviturilor aeriene si reusesc inainteze spre oras desi americanii ii bombardeaza de doua saptamani, insa conform cu rapoartele de la  sol efectele sunt nesemnificative.

Kobani este acum inconjurat din trei parti de islamisti iar kurzii spun: “Air strikes alone are really not enough to defeat Isis in Kobani. They are besieging the city on three sides, and fighter jets simply cannot hit each and every Isis fighter on the ground.”

Practic luptatorii kurzi cer interventia occidentalilor cu trupe la sol pentru oprirea avansului ISIS, iar situtia din Siria este similara cu cea din nordul Irakului, acolo unde campania aeriana impotriva ISIL are rezultate destul de limitate.

Americanii vad si ei realitatea din teren, senatorul din Carolina de Sud, Lindsey Graham, declarand pentru CNN: “The strategy of aerial bombardment is not going to work to destroy Isil [Isis]. You cannot destroy Isil without a ground component.”

Desi cam orice militar profesionist stie ca Graham are perfecta dreptate, apetitul Statelor Unite si al aliatiilor lor pentru o campanie cu trupe la sol este mai mult decat scazut, americanii cel putin abia tragandu-si sufletul dupa Irak si Afganistan, cu atat mai mult cu cat nici situatia financiara a tarilor occidentale nu este chiar una roza.

In Siria lupta pentru controlul orasului Kubani este insa cruciala, atat din punct de vedere strategic, orasul ocupand o zona foarte importanta cat si datorita faptului ca in acest oras s-au refugiat un mare numar de kurzi in fata inaintarii ISIS si astfel kurzii sunt in Kobani cu spatele la zid: ori reusesc sa apere orasul, ori mor cu totii. Asta si in conditiile in care Turcia si-a inchis practic granita in fata refugiatilor kurzi din Siria.

Cu toate acestea americanii au mai facut un pas in lupta cu ISIL in Irak, incepand de luni elicopterele AH-64 fiind trimise in lupta.

Ieri agentiile de presa anuntau ca in sfarsit luptatorii ISIS dau inapoi in zona orasului Kubani, dar este inca prematur sa se considere ca islamistii se retrag, totul putand fi doar o regrupare de forte in fata atacurilor aeriene.

 

GeorgeGMT

 

 

 

32 de comentarii:

  1. Turcii vor astepta ca SIIL sa-i toace pe kurzi (ca forta luptatoare) apoi vor intra „sa ia sub protectie populatia civila” si vor stabili o zona tampon zdravana in nordul Siriei, inclusiv litoralul sirian.
    Procedand asa vor atinge mai multe obiective:
    – vor decupla Siria de la Meditarana si de la resursele de gaze existente in zona Turcia-Cipru-Siria-Israel;
    – vor bloca orice alternativa a kurzilor din Irak pentru exportul hidrocarburilor catre Europa, obligandu-i sa exporte doar prin intermediul Turciei;
    – vor bloca orice initiativa a kurzilor din Siria de a se uni cu Kurdistanul irakian, pentru a nu deveni o atractie prea mare pentru kurzii din Turcia;
    – vor prelua controlul exporturilor siriene catre Europa (dupa ce Siria isi va reveni).

    Turcii fac un joc cinic, am mai discutat despre asta cand au izbucnit luptele in Siria, dar trebuie sa fim sinceri si sa recunoastem ca, daca am fi fost in locul lor, am fi facut la fel (cel putin cei care ne dam cu parerea pe aici 🙂 ).
    Ar trebui sa invatam de la ei cum sa ne promovam interesele.

    • intrebare , intrebare
      si tu crezi ca rusia va sta in banca ei linistita urmarind cum turcii isi vor face de cap prin siria
      decupland-o de la mediterana si de la resursele de gaz , mare geostrateg esti tu cu flexul ala

      • Normal ca nu va sta, intrebarea este: ce va putea face?
        Inca nu-mi este limpede structura ISIS dar cei mai cruzi si mai experimentati luptatori din grupare par sa fie de origine cecena, ingusa si ce mai e prin nordul Caucazului.
        La acest moment nu este clar daca sunt islamisti care au radacini in rezistenta antiruseasca sau sunt simpli mercenari care fac jocurile Moscovei. Dupa cum am vazut in Ucraina, ceceni si ingusi au fost inarmati si plati de Rusia apoi trimisi sa lupte impotriva Ucrainei.

    • Bulișor, eu urmaresc posturile tv turcesti de stiri care transmit live de pe granita turco-siriana, si am ajuns la aceeasi concluzie cu tine, in sensul ca „Turcii vor astepta ca SIIL sa-i toace pe kurzi (ca forta luptatoare) apoi vor intra “sa ia sub protectie populatia civila” si vor stabili o zona tampon zdravana in nordul Siriei, … „, dar cu precizarea ca obiectivele pe care le prezinti sunt un nonsens.
      1. Kurzii din nordul Irakului isi exporta hidrocarburile prin Turcia, cu toate ca gevernul central irakian a condamnat acest fapt. Coducta care asigura acest export de hidrocarburi se numeste Kerkük-Yumurtalık, si are ca terminal portul Ceyhan din Turcia. De precizat este ca relatiile Turciei cu kurzii din nordul Irakului, sunt excelente.
      2. Siria, ca stat este deja in afara accesului la gazele din estul mediteranei, din cauza razboiului civil. Nu este nevoie ca Turcia sa o faca. Turcia nici nu ar avea cum sa o faca. Sunt legi internationale care reglementeaza acest lucru.
      3. Turcia nu poate bloca unirea kurzilor din Siria cu cei din Irak. Pur si simplu nu poate face acest lucru. Prin ocupatie militara? Nu cred. Kurdistanul, ca stat viabil, trebuie sa aiba acces la mare. Fara sprijinul unei tari terte, vecine, acest lucru nu se poate realiza. Kurzii nu sunt in relatii bune cu nici o tara din zona, si iesirile la o mare sunt controlate de vecinii kurzilor (vezi Turcia, Iran, Irak, Siria). Nici americanii nu pot rupe o bucata dintr-o tara, care sa le de-a kurzilor acces la o mare. Este de ajuns sa privesti o harta a zonei.
      4. Cum ar prelua Turcia controlul exporturilor siriene catre Europa? Sa le ocupe militar porturile de la Marea Mediterana? Tehnic este posibil, practic ar fi un dezastru pentru turci. Orice ocupatie costa.
      Putem spune ca Turcia face un joc cinic, intr-un anume sens. Cei care lupta impotriva ISIS la Kobani, sunt considerati de Turcia ca fiind o aripa a PKK. Acestia au sprijinit PKK sa comita atacuri in Turcia. Vorba lui Erdogan, ” noi nu facem diferenta intre ISIS si PKK. Pentru noi ambii sunt teroristi”. Un mic dar mare amanunt: marea majoritate a kurzilor din Kobani si-au gasit refugiu in Turcia, unde au fost primiti si cazati in tabere de refugiati, primind toate ingrijirile medicale, cat si adaposturi.

  2. Senatorul Lindsey Graham 🙂 E barbat, in ciuda numelui.

  3. Din ce am citit de la kurzi care comenteaza pe foreign policy turcii nu ii lasa sa treaca granita sa lupte in kobani ba mai mult inca trimit arme catre isis…
    Nu stiu cat de adevarate sunt comentariile astea dar erau destul de multi care spuneau asta la mai multe articole.

    • Turcia nu lasa kurzii de cetatenie turca sa treaca granita sa lupte in Kobani, dar lasa kurzii sirieni (barbatii), dupa ce isi aduc familiile in Turcia, sa se reintorca in Kobani sa lupte. Mai mult, ranitii kurzi din Kobani sunt preluati la granita de ambulantele turcesti si dusi in spitalele din zona pentru a fi tratati. Puteti sa-i intrebti pe acei kurzi de acest lucru.
      De trimis arme catre ISIS, este o fabulatie. Cand sunt americanii cu bunghiul pe ISIS, crezi ca turcii mai trimit arme?

  4. Turcii joaca periculos aici. Ii lasa pe curzi sa fie rariti sau chiar macelariti, iar apoi vor intra sa-i alunge pe musulmanii aia nenorociti de acolo. Dar daca lucrul asta nu se va intampla, iar kurzii vor rezista, trebuie sa recunoastem ca-si vor face din kurzi un si mai mare dusman. Cred ca ei si armenii(ei mai putin) au fost printre cele mai vaduvite popoare ale lumii dupa sfarsitului primulul RM. Cu siguranta ca lucrurile nu vor ramane asa, iar intr-o buna zi Kurzii vor avea o tara a lor, fie cat de mica, iar Armenia va deveni mai mare…chiar daca nu asa cum o viseaza ei. Cel mai mare blestem al turcilor, si cred ca asa se va si intampla, este ca Statul Islamic sa intre in Turcia odata ce termina jocurile actuale….vizand o ulterioara intrare in Europa, prin balcani! ISIS este creatia demonica a SUA, iar mister Husein Barak Obama are multe pacate pe cap. Au vrut sa inlature un dictator, pe Al Assad, doar pentru interese economico-geopolitice de grup(occident) dar au creat un monstru care va ajunge sa-i vaneze in viitorul apropiat! Sa-i spunem propria creatie diabolica s-a rasculat impotriva creatorului….Turcia va fii urmatoarea tina, iar ea va fi mancata din interior, de proprii jihadist afiliati ISIS!

  5. „ISIS este creatia demonica a SUA”…. pe bune?
    Ai putea totusi sa mai adaugi si Rusia si China…. Prima intrebare care ar trebui sa-ti aprinda beculetele ar fi asta:
    -Ce conducte trec prin zona si ce proiecte de conducte sunt planuite?
    A doua intrebare este asta:
    -Cine vrea sa se aprovizioneze prin aceste conducte si cine este impotriva?
    A treia intrebare:
    -Cine doreste o Turcie instabila avand in vedere pozitia sa geostrategica?

    • Da, ISIS este creatia SUA…fara nicio urma de indoiala. Sustinandu-i initial din prostie si ignoranta, ce-i drept, dar sustinandu-i efectiv de la primele gloante anti Assad si pana cand acestia au inceput sa arate cine sunt cu adevarat(nu cu mult timp in urma), au ajutat efectiv la creatia acestui monstru. De cati ani tot urla Iordanienii si altii din zona de langa ei, ca nu e bine ca occidentul sa le trimita arme acolo pentru ca ele ajung pe mana cui nu trebuie? Pai cred ca tu ai avut tv-ul stins si internet-ul neplatit cativa ani. Sa fim seriosi, ISIS este cratia prosteasca a SUA, la fel cum talibanii au fost creati si lasati sa creasca nestingherit precum o tumoare canceroasa in Afganistan. Le-a trebuit multi ani americanilor sa vada pe cine au sustinul si apoi pe cine au ezitat sa extermine si uite unde s-a ajuns…..un razboi de aproape 15 ani, mai nimic rezolvat concret si un efort financiar enorm din partea acestei tari. Mai ieri uratii astia erau luptatori pentru libertate si democratie, iar astazi ei sunt nistre monstrii….serios…asta se vede doar acum? Probabil au mizat pe folosirea lor in lupta anti guvernamentala din Siria si inlaturarea lor ulterioara…rapida. Numai ca stiti voi cu socoteala din targ si cu rusii astia de-si baga coada si-l sprijina pe mustaciosul ala de se crede mare smardoi prin tara lu’ tac-su!Treaba e simpla…daca lasa ISIS in treaba lor si se multumesc ca acestia sa stapaneasca o regiune mica din Syria si Irak, vor crea aceeasi buba canceroasa ca in Afganistan, iar ea va exploda la un momentdat de 100 de ori mai rau ca cea afgana. Daca occidentul, sau macar Turcia&Iran nu va trimite trupe in zonele stapanite acum de ISIS, acestia se vor regrupa si vor rezista atacurilor…ramanandu-le timp pentru a creona viitorul(din pacate sumbru pentru multi dintre noi). Tipul asta de organizatii sunt precum cancerul….daca tratamentul chimioterapeutic nu-l omoara, daca el nu este corect sau administrat corespunzator, atunci intr-un anume arc de timp, el va omora corpul suferind. Si da, SUA au creat organizatia asta atroce…si tot ei trebuie sa o opreasca…cat mai curand posibil!!!

      • Din pacate @Cezare vezi doar barbologia prezentata in media… esti departe de a vedea in profunzime… De fapt nu ai raspuns la nicio intrebare….

        • Eu nu am negat nimic din ce ai spus tu, am argumentat doar cele spunse de mine vis a vis de SUA! Trebuia sa mai adaug implicarea anumitor monarhii din golf care se joaca cu focul, iar acum si-au cam dat seama care-i treaba si incearca sa dreaga busuiocul. Cat despre Rusia, cine se joaca cu focul…..se cam arde. Sa nu uite de Caucazul lor inainte de toate, sa nu ajunga flacara islamica si pe la inflacaratii aia ai lor! Sa nu uitam de baza/fundamentele ISIS~

    • China nu stiu dar Rusia in mod cert are cel mai mult de castigat din scandalu creat de ISIS aia (pe langa faptul ca mai abate atentia de la ce a facut si face in Ucraina).
      Si din cate am inteles cei care planifica si conduc actiunile ISIS in teren si formeaza cele mai pregatite unitati ale lor sunt ceceni (si chiar si altii de prin Caucaz, daghestanezi, ingusi).
      Adica nu e exclus ca aia sa aiba si o a doua slujba in secret, pentru GRU. Si scopul e sa taie zona pentru a nu permite trecerea conductelor de gaz dinspre Golf spre Europa, ceea ce i-ar scoate pe rusi din joc si ar avea efecte devastatoare pentru economia lor.

      In acelasi timp am mai vazut teorii din astea conspirationiste, cum ca ISIS sunt creati de sauditi si aliatii lor (cu sprijin SUA, la fel a fost si „primavara araba”) pentru a cuceri tot ce se poate in zona si a pune pe tava apoi totul sauditilor, care sa creeze un supra-stat arab condus de ei (si subordonat SUA). De aia al Qaida s-a cam delimitat de ISIS astia, a mirosit ca e ceva suspect cu ei. Asta cu toate ca o sa gasesti adepti ai teoriei conspiratiei care o sa spuna ca si al Qaida e o creatie a americanilor hehe
      Si ca daca li se taie fondurile ISIS astia se fasaie in scurt timp, dar deocamdata sunt tinuti in viata cu un scop.
      Ori, alta varianta, sunt folositi pentru a crea haos pana la punctul la care lumea o sa ceara o interventie militara in forta (a NATO de ex) pentru a rezolva situatia, si nimeni nu va putea sa se opuna.

      Oricum cea mai avantajata de ce se intampla acum acolo pare intr-adevar Rusia, asta nu poate fi negat

      Oricum situatia din orientul mijlociu a devenit foarte complicata si nu se stie cum se va termina si cu ce efecte in teren granite schimbate, noi state etc, kurzi, asirieni, siiti, suniti, alawiti, turci, sauditi etc (astia ultimii, turcii si sauditii se bat care sa fie puterea dominanta in lumea musulmana sunita cel putin).
      Daca mai amintesc si de interesele Israelului si Iranului siit (pe langa cele ale SUA si Rusiei, si chiar Chinei) deja nu mai stii cine cu care voteaza si ce se intampla de fapt in nebunia de acolo

  6. Turcia singura de capu’ ei nu va intra in Siria nici sa o pici cu ceara…vor sta in expectativa asteptand ca vreun imbecil cu turban sa atace. Si se va intampla. Astfel, art. 5…maine-i gata.
    Rusia are tot interesul in anihilarea ISIL, nu cre’ ca vor ridica vreo spranceana cand se va intra in Siria. Oricum nu vor putea face mare lucru daca se ajunge acolo.
    Iranul va avea un rol foarte important in ac. afacere, dar nu cred ca se va alatura unei eventuale coalitii militare in care intra si state arabe. Cel mult vor sprijini logistic si cu informatii. Idem Israel.
    Ramane de vazut acum comportamentul iorepenilor…Franta a raspuns corect, UK nu va sta pe margine…vedem restu’.

  7. Este foarte clar ca se impune o actiune terestra in Siria si Irak impotriva ISIS.
    Tarile musulmane ar putea actiona terestru, sub mandat ONU.Asa ar fi cel mai corect.La o adica, aceasta interventie terestra ar putea avea loc fara armata turca.

  8. NATO trebuie sa se intoarca in Irak cu trupe terestre masive. Atacurile aeriene nu sunt suficiente.

    Trupele terestre NATO trebuie sa ramana in Irak pentru cel putin 20 de ani pentru a pacifica si stabiliza tara.

    Iar kurzii din nordul Irakului trebuie sa-si castige independenta, chiar daca Turcia va turba de furie.

    • Datorita problemelor economice si sociale din tarile occidentale membre NATO acest scenariu nu este realizabil.Pentru americani a costat mult prea mult prezenta lor in Irak, timp de 10 ani.Nu isi permit acum sa mai stea inca 20 de ani.Ar fi ideal sa fie asa insa nu se va intampla.

  9. Interventie terestra o sa fie dar doar dupa ce SUA termina de negociat pretul, cine il plateste si ce beneficii or sa fie dupa aceea. Mai exact, cineva trebuie sa suporte costurile militare, ceea ce nu ar fi o mare problema pt tarile din jur Negocierea cea grea este ca americanii au cerut tarilor producatoare de petrol din zona ca dupa aceea sa mareasca mult productia de petrol pt a duce pretul in jos cateva luni. In felul acesta ii potolesc pe rusi, se lasa cu recesiune pe la Putin prin ograda iar arabii cam ezita pt pierd enorm de mult bani.

  10. Nu as zice ca neaparat ca amerlocii sa bage ,chiar de la inceput ,trupe regulate ,dar niste blackwatersi [instructori …]acolo le-ar fi locul . Astia oricum erau cu omoru la intamplare [fara discriminare ]prin Irak , iar mare parte din nemultumirea irakienilor fata de americani , se datoreaza tocmai acelor mercenari .Intr-un fel ar fi solutia cea mai onorabila de a nu se implica cu trupe , in acelas timp acolo ar fi cei care chiar merita .

    @ Marius , or fi avand ceva sobolani pe vapor …?

  11. Pai la ce se asteptau cand folosesti un avion ca sa distrugi un tehnical. Este cate se poate de normal sa nu fie, rapid, eficient raidurile avand in vedere ca:
    -ISIS sunt foarte mobili si nu prea au echipamente grele, cu exceptia catorva T55 si tunuri nu pea am vazut altceva, desi recunosc ca nu prea am urmarit atat de atent conflictul. Rezulta ca forta lor de lupta nu se bazeaza/consta in folosirea unor echipamente care pot fi usor identificate si distruse de avioane si deci afectata seminificativ si rapid (Acum ar fi interesant de explicat de ce prefera sa folosesaca T55 (si nu este vorba doar de faptul ca este mai simplu de folosit) si nu T72 ca tot se intreaba lumea de ce am retras T72 🙂 );
    -distanta relativ mare care o au de parcurs avioanele combinata cu insuficienta unor informatii actualizate (si insuficienti oameni la sol) + folosirea de thenicals de catre ISIS fac ca relevanta unei tinte descoperite anterior sa fie mica pana ajung occidentalii de prin vecini… + ce sa distugii un tehnical cu 2-3 oameni sau o cladire in care sunt 3-4-5 nu are cum sa se simta prea curand;
    -un alt factor care limiteaza eficatitatea radurilor este costul acestora. Unerori faptul ca ai ajuns la un nivel de tehnologic foarte ridicat nu este un avantaj ci poate constituii un dezavantaj deoarece iti poate limita capacitatea de a folosi aceea tehnologie de cate ori ai nevoie. Sigur cand tintele sunt concentrate sau relativ concentrate si folosesc/depind de ehipamente care pot fi usor identificate si distruse modelul functioneaza dar cand sunt dispersate si nu prea poti distruge in cateva sute de raiduri intrii pe deficit…

    ///

    Elicopterul care am scris acum ceva timp ca a fost doborat in Irak a fost un Mi-35M, iar MANPAD-ul probabil un FN-6 desi ISIS are si SA-7.

    Cat de vulnearbile pot fi elicopeterele pana si impotriva mitralierelor:
    In Irak:
    Din Ianurie pana in Mai 6 elicoptere au fost doborate, dar mai interesat 60 au fost avariate inclusiv Mi 35M. In vasta majoritate ISIS a folosit mitraliere AA (ce gaurele ar fi facut 2 tunuri de 35mm…).
    https://medium.com/war-is-boring/iraq-is-running-out-of-hind-gunships-e14ad3641d56

  12. ce spuneam pe 09.10?ca americanii negociaza scaderea pretului petrolului pt a lovi in Rusia:
    Articol in Romania libera
    În ultimele zile, mai mulţi membri ai Organizaţiei ţărilor exportatoare de petrol ‒ Arabia Saudită, Kuweit, Irak, Iran şi Emiratele Arabe Unite – au redus preţurile pentru cumpărătorii europeni şi asiatici în contextul accentuării concurenţei pe piaţa mondială generată de scăderea continuă a preţului petrolului. Cu un preţ de referinţă mondială, petrolul brut Brent era luni de 88,89 dolari barilul şi numeroşi analişti estimează că Arabia Saudită, membru dominant în OPEC, ar putea să-şi regândească strategia. În loc să reducă producţia a redus preţurile, declanşând o avalanşă pe pieţele mondiale. Preţurile la brut au scăzut cu peste 23% din iulie, inclusiv scăderea de 4 procente de marţi. Preţurile au scăzut sub pragul atins acum patru ani ajungând la 81,84 dolari barilul pentru calitatea de referinţă, West Texas Intermediate.

    În discuţii private privind piaţa petrolului, saudiţii s-au declarat dispuşi să permită preţurilor să scadă sub 80 dolari barilul pentru un an sau doi, într-un gest considerat că vizează producătorii americani. Kuweitul şi Iranul au declarat însă că nu intenţionează o reducere a producţiei de petrol

    • Americanii fac ce ma asteptam sa faca inca de cand se vorbea de sanctiuni: scad pretul petrolului spre disperarea Rusiei si bucuria tuturor occidentaliilor, atat americani cat si europeni. Noi vom avea crestere economica cu un pret mai mic, rusii vor avea un dezastru masiv in fata. Prin „noi” ma gandesc la restul UE nu la Romania…
      In Ro si daca pretul barilului ar fi zero astia tot ar creste pretul combustibilului.

      • Bre deja s-a trecut la baioneta economic vorbind USA – Rusia

        Ca un side efect:
        Statoil a inceput sa isi mute productia de platforme petroliere in China costurile sunt prea mari si se dau masiv afara oameni din industria petroliera pentru ca bugetele au fost gandite la un pretz al barilului mult mai mare.

        Probabil si rusii au probleme similare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *