Economic
E, aici problemele vin, in cazul nostru, din interior! Daca euro nu cade si UE nu se sparge, noi, foarte veseli, ne putem da in continuare la picioare singuri cu o mare eficienta. Mereu ma bufneste rasul cand aud teorii ale conspiratiei refertitoare la distrugerea economiei romanesti! Rad de-mi dau lacrimile, si asta din doua motive: primul ar fi, care economie au distrus masonii, conspirationisti etc, ?! Aia comunista care nu producea decat pierderi? Pentru cineva care nu stie, sa inchizi o fabrica ca Tractorul poate parea o crima, dar daca aia produceau tractoare proaste si scumpe?!
Al doilea motiv de zambete este ca nimeni in lumea asta mare, nici aia de l-au impuscat pe Kedenny, cu mamele lor cu tot, nici toata conspiratia mondiala cu tot cu copiii lor, nu puteau face zob o tara asa cum au facut-o proprii ei conducatori, si proprii ei cetateni. Inainte sa ne uitam cu subinteles la Banca Mondiala si la FMI, ar trebui sa va intrebati ce vom face la vara?
Pentru ca 2011 a fost un secetos, iar la vara ar trebui sa se irige milioane de hectare de teren! Cu ce sa le irige!? Cu sacaua poate, sau cu galeata, sau poate se roage in miile de biserici si manastiri rasarite ca ciupercile dupa ploaie in toata tara?! Pai sistemul de irigatii s-a furat si se mai fura inca …Da cine il fura ?! FMI-ul?! Marea finanta mondiala? Evreii sionisti?! Nu bre! Taranii nostri au furat si tevile si dalele din canalele de aductiune, nu marea conspiratie mondiala are ceva cu noi( sau poate o avea dracu sa-i ia), da aia sunt mici copii pe langa ce pot face bastinasii.
Asadar seceta de anul acesta ii va aduce in sapa de lemn pe aceiasi tarani care ani de zile au tot distrus si furat sistemul de irigatii…sa fie sanatosi!
Exemplul din agricultura este o chintesenta a demolarii agricole si industriale a Romaniei de catre noi insine. Acum vreo 10 ani FIAT, prin New Holland, dorea sa privatizeze Semanatoarea! Atunci muncitori au iesit in curte sa-i ia la bataia pe italieni, si strigau ca imbecili : “Nu ne vindem tara!” Frumos bre…mie atunci mi-au dat lacrimile si faceam pariuri cu cativa prieteni cat o mai duce Semanatoarea fara privatizare….am castigat! Mai putin de an. Acum acolo este un …asazis parc industrial, un call-centre etc, etc…Muncitori sunt toti someri.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Scuze pentru divagatie, dar articolul este scris pe 2 ianuarie, cu un pahar de vin in fata, si desi beau foarte rar, atunci cand se mai intampla, devin al dracului de sincer si direct….
Asadar economic anul 2012 poate fi decent sau dezastrous, si asta nu tine doar de noi, ci mai ales de ce se intampla cu euro, de solutia la care se va ajunge pana la urma, mai précis depindem toti de decizia Germaniei de a tine euro in viata! Restul e…desertaciune! Daca nemtii vor euro, euro va fi OK, daca insa Germania si-a facut alte calcule, apocalipsa financiara si economica va veni in Europa inainte de fatidicul 21 decembrie. 🙂 Bafta Europei este ca din toata Uniunea, cea mai castigata tara dupa crearea monedei unice, este, cine alta, decat Germania, asa ca motive sa salveze euro ar avea…
Daca scoatem din ecuatie situatia euro, pe plan intern am avea ceva motive, daca nu de bucurie, macar de liniste. Astfel in 2012 Ford Craiova ar trebui in sfarsit sa produca si sa exporte, daca nu la capacitate maxima (300000 de vechicule pe an), macar jumatate si tot ar fi ceva.
La Dacia-Renault lucrurile se schimba, asa cum era si normal! Cine credea ca Loganul lowcost va merge indefinit, nu prea stie cum se dezvolta astfel de afaceri. Loganul si-a facut treaba, a pus pe picioare o mega afacere, acum e timpul sa moara, adica sa fie exportat cu tot cu linile de fabricatie in Maroc. Mioveniul are motive sa fie optimist! Renault nu va pleca din Romania, ci doar isi schimba pozitia pe piata, de fapt incearca sa schimbe pozitia Dacia pe piata, mai ales dupa succesul cu modelul Duster, alta clasa, alt pret, alt profit.
Sa plece cu totul de la Mioveni, este foarte improbabil, tinand cont de faptul ca uzina romaneasca este una integrata, adica produce aproape intreaga masina. Motoarele, cutiile de viteza, proiectarea si marketingul, nu se pota face in Maroc, acolo se pot asambla KIT-urile trimise de la Mioveni, si pe viitor se vor duce acolo tehnologiile de generartie mai veche. Asa este in toata lumea, asa va fi si aici.
Noul Logan si Dacia de mic litraj vor fi lansate in 2012, poate 2013, asa ca avem motive sa fim optimisti. Intradevar inchiderea Dacia Pitesti ar fi un dezastru national!
Alt motiv de optimism ar fi investitile din ce in ce mai mari in industria energetica, mai ales in cea din surse alternative. Eolienele avand aici prim planul.
Agricultura. Cu toata seceta, agricultura ecologica si cea pe mari exploatatii au avut un impact major, pentru prima oara, in 2011. Abia acum aceaste ramuri moderne si-au spus cuvantul pentru prima oara. Sutele de mii de hectare pe care se face agricultura moderna si milioanele de euro investite prin programele operationale ale UE au iesit in fata, spectaculos as zice, in 2011, cand pentru prima oara ponderea lor in statistici a fost insemnata. De asemenea exportul de alimente( cu aceeiasi doi stalpi principali: eco si mari exploatati) a fost pe multe ramuri, in sfarsit excedentar.
Agricultura, poate cea mai importanta ramura de la noi, da in sfarsit semene ca se misca, si se misca pe doua directii foarte imbucuratoare!
La capitolul probleme…guvernul bineinteles, coruptia si incompetent factorilor politici! Pana cand economia nu va fi 100% in maini private, pana cand statul nu va mai fura bani de la cei care-i produc, pentru ai da celor care nu fac nimic, pana cand ajutoarele sociale si pensile minim garantate nu vor disparea…ei bine pana atunci Romania nu se putea dezbara de subdezvoltare si saracie cronica!
Acum, tot in 2012 vom incepe sa platim ratele la imprumuturile structurale contractate de la FMI si UE. Anul acesta ar trebui sa restituim undeva sub 3 miliarde echivalent euro, ceea ce mare smecherie nu ar fi, si asta din cauza particularitailor acestor imprumuturi.
Desi pe la TV si prin presa se anunta apocalipsa( 🙂 a cata oara oare?) economia si cunostintele de baza in domeniu, se pare ca nu sunt chiar asa usoare…adica asa cred, ca altfel nu-mi explic pleiada de idioti care vorbesc de saracirea bugetului?????, in urma platilor catre FMI!
Asadar sa facem un mic si rapid curs de economie, ramura- banci centrale, monetarism si FMI!
Deci dragilor (ma refer la aia de urla pe la TV 🙂 ), imprumuturile de la FMI nu le plateste neica bugetul de stat, ca doar nu el a luat banii, ci Banca Nationala. FMI, fratilor si surorilor, nu IMPRUMUTA guvernele, ci doar Bancile Centrale. Sumele primite de la Fond au ca singur scop stabilitatea cursului de schimb, adica tara respectiva sa-si poata plati importurile, sau sa poata face fata unui atac speculativ pe mondena nationala. Adica banii sunt pentru echilibrarea balantei de plata externe, capsici?! 🙂
Banii de la FMI, numiti DST, intra direct in contul BNR, care in schimbul lor trimte in conturile Fondului, echivalentul in lei a sumei in DST. Si asta se face din care motiv???? Motivul este …inflatia. Daca in economia romaneasca ar fi intrat in 2-3 ani 20 de miliarde de euro, acestia trebuia schimbati in lei…acum faceti si voi un exercitiu de imaginatie si ganditi-va unde ar fi ajuns cursul leu-euro cu o astfel de vanzare masiva de euro! BNR-ul ar trebuit sa emita automat moneda, si astfel am fi avut o inflatie formata din doua cifre…si o industrie cu parastasul facut de mult. Adica daca euro ajungea la o paritate de…sa zicem 2,5lei/euro, adios amigos!
Acum a venit timpul sa dam bani inapoi si se face acelasi lucru, evident, in sens invers. Adica BNR-ul trimite DST in conturile FMI-ului , iar acesta elibereaza o cantitate echivalenta de lei. In principiu BNR-ul are o rezerva suficienta de euro sa poata plati ratele fara mari probleme, undeva in jur de 34-35 miliarde euro.
Problema bugetului poate fi la plata ratelor catre UE, dar si acolo, cum ratele se platesc in euro, tot Banca Centrala va efectua platile, insa Trezoreria va trebui sa trimita la BNR pentru sterilizare echivalentul in lei, ca mai apoi sa-i primeasca inapoi, prin anumite mecanisme bancare…
In afara de faptul ca BNR va incerca sa-si acopere ratele platite, prin cumpararea de euro de pe piata interbancara, si astfel cursul euro-leu nu cred ca va scadea sub 4, 25, chiar nu vad ce problema ar crea plata imprumuturilor catre FMI si UE.
Serviciul datoriei externe a guvernului este alta mancare de peste, dar pentru anul viitor nu se anunta ca fiind unul deosebit din acest punct de vedere.
Cel mai mare pericol cred ca se arata, ca de obicei, alegerile din toamna, si tentatia de a se arunca iar cu bani, catre pensionari, asistati, bugetari…sper sa se abtina, pentru ca o astfel de masura ne-ar ingropa pentru inca doi-trei ani.
Asadar baieti si fetite, am avea motive, daca nu sa fim optimisti, dar nici sa ne dam cu capetele de podele in directia Mecca, nu prea avem. Daca suntem lasati in pace de anul electoral, si euro nu cade (si nu va cadea), putem avea un an cu o usoara crestere economica, sau macar nu vom avea scadere.
Cei care lucrati la stat nu va asteptati la cresteri de venituri, ci poate chiar mai rau, depinde de situatia externa, de piata financiara si de capacitatea Romaniei de a se putea imprumuta la o dobanda decenta. Cei din privat rugati-va sa nu o ia euro la vale, sau ca in UE sa fie scadere economica, ca atunci e de rau.
Pentru 2012 nu as vrea sa lucrez in: servicii, publicitate, media, bugetar, si as prefera sa am afaceri in agricultura, poate in imobiliare ( aici prudent), agroturism si industria energetica.
Si cum articolul este publicat pe 5 ianuarie, ieri guvernul a anuntat o crestere economica pe 2011 de 2%. Ar fi splendid sa fie reala, dar chiar daca la inceputul lui aprilie, cand se vor anunta rezultatele oficiale ale anului trecut, se va dovedi ca a fost de fapt sub 2%…tot e bine!
Inflatia pe 2011 a fost in jur de 3%, asa ca nu am avut un an chiar foarte prost. Care va fi motorul cresterii economice in 2012?! Industria si in particular exporturile au mers foarte bine in 2011, si nu putem presupune ca vor merge la fel si in 2012. Nu stiu daca exporturile mai au loc sa creasca inca. Ce va fi in locul lor?! O intrebare de 2% din PIB!
Una peste alta sa fim sanatosi, ca in rest le duci pe toate!
In mare e cam asa cum spui…
Referitor la rezerva BNR, ultimeledate arata cam asa : „România avea rezerve internaţionale de 37,25 miliarde de euro, la 31 decembrie 2011, faţă de 36,02 miliarde euro la 30 noiembrie” din care aur peste 4 mld euro (103 tone):
http://www.ziuaveche.ro/business-2/finante-banci/iata-cat-de-bogata-e-romania-67281.html
Cu industria de energie verde, exista riscul sa fie o bula de tipul celei imobiliare, deoarece:
1. Reteaua de transport energie nu este dimensionata pt. potentialul maxim si nici macar pt. proiectele aprobate „Transelectrica a avertizat că în sistemul naţional pot fi preluate turbine eoliene de maximum 4.000 de MW, în contextul în care a primit cereri de racord la reţea pentru proiecte de peste 30.000 de MW, din care 8.000 de MW au deja contracte semnate.”
2. Proiectul de cablu electric submarin intre Romania si Turcia inca nu a demarat
3. se creaza un dezechilibru intre zona de concentrare a producatorilorsi cea a consumatorilor
4. pretul kw „verde” este cu cel putin 30% mai scump decat media, iar populatia si producatorii nu-si permit in urmatorii ani astfel de scumpiri
Tot agricultura ar trebui sa pluseze PIB-ul, bazat pe dezvoltarea fermelor de lapte si carne (in special porc) dar si a investitiilor in depozite si linii de productie alimentare, pentru a avea plus de valoare adaugata la produsele agricole.
Probabil IT-ul va merge bine in continuare, insa ar fi nevoie de inca 4-5 domenii economice care sa progreseze similar ca sa avem crestere consolidata: poate industria grea, cea petrochimica si ar fi frumos ca si turismul si industria auto sa evolueze mai bine. Cine stie, poate dictatura Orban din Ungaria ne va ajuta sa primim 1-2 fabrici auto germane, deoarece la noi e mai liniste…
Ar mai fi probabil ceva infrastructura: ctaeva zeci km autostrada, ceva cale ferata, poate demareaza proiectul Tarnita-Lapusnesti, porneste constructia a inca unui reactor la Cernavoda sau altele, in domeniul energetic.
Daca am reusi sa impingem mai departe discutia pe cele 19 mld euro datorie pre – WW2 de la Germania si sa absorbim cu 10-20% in plus la fonduri UE si tot ar fi ceva…
Si in final, poate parteneriatele cu SUA, Germania, Corea, Israel sau Turcia se vor lasa si cu ceva transferuri de tehnologie militara si nu numai. Poate si incheierea contractului pt. multirol va aduce ceva offset… dar nu cred ca mai devreme de 2013-2014…
Avem oportunitati, sa vedem daca le vom putea si fructifica. Intradevar Ungaria aluneca spre degringolada, Ucraina spre faliment economic, ar fi o sansa buna de dezvoltare.
cand vecinii tai o duc rau, nu trebuie sa-ti imaginezi ca ti se imbunatateste tie situatia.
daca Ungaria intra in default si Ucraina cade, Grecia nu se mai stie ce face, Romania va fi bagata la gramada cu ele de majoritatea investitorilor – putini se obosesc sa faca diferenta si foarte putini stiu ca Romania nu are capitala la Budapesta.
dar nici nu trebuie sa-i plangem prematur pe altii – ar fi bine sa vedem ca nici Romania nu e deloc intr-o situatie buna si va fi extrem de dificil de refinantat imprumuturi de 15 mld euro plus deficitul de pe anul asta.
Ai perfecta dreptate! Degringolada din Ungaria si Ucraina ne va afecta si pe noi.
chestia cu 19 miliarde de euro datorie e o mare gogorita pornita de un student roman care isi face un doctorat pe istorie la o facultate in Elvetia..e un fel de cearca si cu parca facea un daca….Romania a incheiat un tratat de pace cu Germania in 1945 si cum prin Tratat nu a cerut despagubiri financiare ,salutare taica si noroc..nemtii au platit cu varf si indesat dupa razboi…la URSS, Franta,Marea Britanie,Polonia,Iugoslavia,cam toti si-au luat partea…acum e cam tarziu..din pacate:)..da 1-2 fabrici de masini ceva ar fi binevenite…desi e cam tarziu acum, Mercedesu a vanit in 2007 la Timisoara pe vremea cand se certa Moliceanu cu Chioru iar din pacate au facut fabrica in Ungaria, au inceput-o greenfield in 2008 si au terminat-o anul trecut iar in 2012 pornesc productia la Mercedes A Classe model 2012…Audi produce seria TT la Gyor din 2005, VW face motoare iar Suzuki masini la Estergom din 2002…deci ce sa mai mute?.eu zic ca 2012 va fi intre catastrofal, groaznic si oribil…ca detinator de credit am un morcov in cur de abia i se mai vad frunzele ..:)
Sper doar sa nu ai creditul in franci, ca daca se duce euro, sau daca tremura mai tare, iar o ia francul in sus.
🙂 euro
Acu’…ce sa zic, incearca sa vezi daca o refinantare in lei a creditului ar fi o solutie. Dobanzile la lei sunt in scadere, in timp ce la euro sunt, sau vor fi in urcare, din cauza inflatiei. Cum va reusi stabilizarea euro si o reglementare a datoriilor suverane, BCE-ul va relua cresterea dobanzii de referinta, pe motiv de inflatie. Acum nu au timp de ea, dar odata relaxati se vor lua cu inflatia de gat si… sus cu dobanda. Adica nu vreau sa te sperii, da inainte de criza dobanda de refinantare era de 5%. Daca la asta adaugi marja bancii tale, intre2,5 si 5%, poti ajunge sa platesti peste doi-trei ani 10% la euro pe an…groaznic. Nici nu indraznesc sa intreb daca este ipotecar, caz in care iti urez o mare, foarte mare putere de munca! Sincer!
Un coleg de serviciu tocmai a realizat o refinantare din euro in lei si i-a scazut dobanda si tensiune arteriala 🙂 Multa bafta!
chestia cu datoria e posibil sa fie reala. Grecia a avut si ea o datorie mare de colectat de la nemti, dar a renuntat la ea in 1990, primind unele lucruri mai putin palpabile in schimb (sprijin pentru subventii europene mai mari, etc.)
solutia ar fi ca Romania sa ceara o comisie independenta de experti internationali care sa verifice problema. chiar daca i-am plati noi, nu cred ca ne-ar costa prea mult fata de ceea ce ar fi de recuperat.
apoi, daca se confirma treaba, s-ar putea face o intelegere intre cele 2 state – nu neaparat o sa dea nemtii 19 mld (conversia e discutabila), dar macar sa ne faca niste spitale, ceva in compensatie.
uite ce zice un economist istoric german in Der Spiegel – ca Germania se poate confrunta cu cereri de despagubiri de pe urma razboiului – cf. tratatelor, in caz de reunificare, problema despagubirilor poate fi redeschisa, inclusiv imprumuturile si costurile ocupatiilor.
Ritschl: Yes, then-Chancellor Helmut Kohl refused at the time to implement changes to the London Agreement on German External Debts of 1953. Under the terms of the agreement, in the event of a reunification, the issue of German reparations payments from World War II would be newly regulated. The only demand made was that a small remaining sum be paid, but we’re talking about minimal sums here. With the exception of compensation paid out to forced laborers, Germany did not pay any reparations after 1990 – and neither did it pay off the loans and occupation costs it pressed out of the countries it had occupied during World War II. Not to the Greeks, either.
http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,769703,00.html
Doar sa nu pierdem si trenul acesta…
Foarte bun articol! Ramane de vazut insa pe ce drum vom merge, fiindca cu asa conducere nu se stie niciodata. Parca BNR a zis ca Germania n-are nicio datorie fata de Romania, restanta dinainte de WW II!!! O chestie politica bineanteles, insa daca nemtii ar veni cu investitii generatoare de noi locuri de munca, tot ar fi ceva! Ar fi prea frumos, poate prea o chestie desteapta pentru noi, sa le cerem nemtoilor ceva armament in contul datoriei. Cehii au facut-o cu rusii!
Agricultura…ironia e ca prima jumatoate a lui 2011 a fost cea mai ploioasa din ultimele 2 decenii (in Craiova la mine in fiecare saptamana aveam cate 2 ploi, am muncit la gospodaria si pamantul lui taica-meu in fiecare an pe o perioada vreo 10-15 ani, dupa revolutie a primit dreptul de veteran asupra unei suprafete de pamant…deci sunt in tema cu probleme din zona de sudvest, ploile de prima jumatate a anului au fost foarte neobisnuite, insa dupa aia a inceput seceta…)
Dacia, vad ca azi fu dat publicitatii noul Dacia Lodgy, masina de familie, in Europa e pe nisa.
Ford, in sfarsit incepe sa se miste serios anul asta, s-ar putea ca pe langa motorul Ecoboost si modelul B-Max sa fie produs si modelul Eco-Sport, seamana cu Kuga, vom vedea.
Se misca bine si sectorul eolienelor, desi pe termen lung sunt curios cam ce participatie are Romania la proiectul EUropean al fuziunii nucleare (cred ca e de viitor, nu se apuca Germania numai din „iubire” fata de Rusia sa renunte la energia nucleara, daca nu avea date ca ITER-Tokamak-ul va fi un succes)
Militar, economic…cred ca mai e un factor, politicul, si anume Referendumul constitutional din luna mai (la jumatea lui aprilie e Pastele, deci exclus), in mod special noile prevederi legate de parlamentul unicameral si schimbarile administrativ-teritoriale ( e clar ca ambele sunt legate una de alta si nu pot fi facute decat prin revizuirea Cosntitutiei) pt. ca in toamna sa avem alegerile. Nu stiu de ce unii pun carul inaintea boilor, e clar ca vom avea acest lucru spre sfarsitul primaverii.
P.S.-Vai de Ungaria…
Apropo, ce o fi si scandalul asta la Romgaz-ANRE-Ioan Niculae? 🙂
Frate pare ceva dur. Sunt acuzatii de subminarea economiei si tradare~!!!!!!!
Aia pe care ii stiu eu ca au fost acuzati de „subminarea economiei nationale” n-au sfarsit prea bine 🙂
Beleaua e ca in noul Cod nu mai este acuzatia cu „subminarea economiei de stat”. Vazui mai inainte pe TVR Info, raspunsul Ministrului Justitiei, imi vine sa-l strang de gat pe „limba de lemn” ala…
http://www.tvr.ro/actualitate.php?play=117891
🙁
Financial Times Deutschland:
“According to FTD’s information, Bulgaria is interested in the purchase of eight Eurofighters now in the Luftwaffe [German air force]. The topic should arise during the visit of Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov to Berlin at the end of January,” the newspaper said. “Other Eastern European countries are interested in the nearly new aircraft. These include the Czech Republic, Croatia, Slovakia and Romania.”
http://www.ftd.de/unternehmen/industrie/:gebrauchtflieger-berlin-bietet-gebrauchte-kampfjets-an/60149884.html
Nu cred in aceasta informatie. Ai nostri au spus ca vor avioane noi si sper sa se tina de cuvant. Chiar daca e vorba de unul pe an.
Si eu cred ca este doar bla, bla. EF este foarte scump de zburat numai „bun” pt noi sau bulgari…fum si ceata! Nemtii au mai incercat sa ofere Croatiei F-4F.
Citeam undeva ca consuma alea in draci si polueaza de numa, asta fiind unul din motivele pentru care s-a renuntat la ele, altfel fiind usor de intretinut si „docile”. Sa vad daca mai gasesc..
deocamdata doar atat gasii: http://combatace.com/topic/63705-will-croatia-replace-their-mig-21%C2%B4s-with-f-4f%C2%B4s/
never say never – si fregatele alea sunt scump de operat si nu prea au sens pentru o tara de la Marea Neagra, si mai ales pentru o tara saraca, dar asta nu i-a impiedicat sa le cumpere.
istoric vorbind, achizitiile Romaniei nu au avut prea multa logica, cu exceptia unei perioade dintre cele 2 razboaie, cand, bazandu-ne pe lectiile dureroase ale primului razboi mondial (cand ne bazam pe importuri de armament si am ramas in c… gol) s-a pus bazele industriei romanesti de aparare. acum s-au mai uitat lectiile de atunci si se cam desfiinteaza industria nationala si iar se merge pe importuri, inclusiv de munitie.
ce are sens si ceea ce se intampla pana la urma nu sunt lucruri care coincid, mai ales in Romania.
Unl bullshit castravetiano bulgaristanez, 8 eurofightere?.. cand ei nu au putut cumpara 6 amarate de elicopetere , pana la urma s-au limitat doar la 3 si au primit 1…ca nu au platit nimic.
Poate era vorba de un nou soi de castraveti, Eurofighter 🙂 , pentru export in Germania.
Da, cica se numesc Castrafighter! Model creat special pentru castravetieni de catre nemtoi. Dotari pe el cat sa zboare si sa aterizeze, in rest…se descurca si ei cum pot.
Industria aia comunista produsese niste oameni care stiau sa umble cu cheia,flexul,aparatul de sudura,etc. Acum oamenii aia nu prea mai sunt disponibili.Nu stiu daca la Craiova Ford a gasit oamenii pe care sa-i instruiasca in scurt timp si care sa fie capabili sa produca sute de mii de masini pe an.Ba aia se plangeau ca oamenii cam fura de prin fabrica.Legat de Dacia , modelul ala de zic ei ca il lanseaza va fi asamblat in Maroc,nu in Romania.
Imi explica si mie cineva (George GMT eventual) , cum e treaba cu datoria asta a Romaniei , de care se plang toti tonomatii pe la tv ca e de …90 MLD Euro ? Suma aia care inseamna peste jumate din PIB , ce reprezinta , de fapt ? Acolo,in componenta datoriei totale(sau cum ii zice,ca nu le am cu economia) intra si creditele luate de X si Y pentru casa,masina,perdele,LCD,etc. ?Deci , daca e asa, care e datoria strict a Romaniei(si aici ma refer la institurii ale statului),excluzand datoria persoanelor fizice si juridice?
Pai asta e, ca trebuie sa apara si noul model de Logan, mai acatarii, iesit din sfera „ieftin”, ce va fi fabricat la noi…
Bre datoria asazis nationala se imparte in mare in doua.
1.1 Datorie facuta de Guvern, prin emitere de eurobonduri, obligatiuni, titluri de stat, etc. Aceasta este datorie publica in valuta( euro sau dolari), si ea este returnata din bugetul de stat de noi toti. Aici avem de inapoiat undeva pe la 22-25 miliarde de euro
1.2.Datoria interna a statului in lei. La fel ca aia de mai sus, dar se emit titluri de stat in lei.
2. Datoria privata. Asta nu are nici-o treaba cu statul. Sunt bani imprumutati de companii private de la banci din afara. Marea partea a acestor datorii( aproximativ 60 miliarde de euro) provin din linii de credit deschise da bancile mama, catre sucursalele lor din Romania. Practic Societe General, a creditat BRD Romania cu miliarde de euro pt ca banii sa fie folositi in Romania.
Practic singurul pericol venit din partea acestor sume, punctul 2, este faptul ca la o retragere masiva de capital din Ro, cursul poata sa o ia razna, sau sa nu se mai gaseasca finantare pt economia nationala.
Slabe sanse sa se intample asa ceva, datorita faptului ca BNR-ul ii poate bloca, iar pe de alta parte banii sunt deja investiti sub forma de credite acordate.
Este o mare minciuna sa spui ca Romania are de rambuesat 90 miliarde de euro, si o manipulare ordinara. In cazul extrem in care o companie sau banca nu poate returna creditul…bafto delo!FALIMENT PE CAPUL LOR, IAR ROMANIA NU ARE NICI O TREABA, SI ASTA DATORITA FAPTULUI CA CREDITELE NU SUNT GARANTATE DE STAT.
Asadar o mare dezinformare!
PS In acea suma nu intra creditele acordate in economia nationala de bancile din Romania, ci doar creditele acordate din surse externe, asa cum am mai spus, in principal linii de credite deschise de bancile-mama, catre sucursalele lor din Romania: BCR, BRD, Raiffaisen.etc!
Merci,pe mine asta ma interesa,datoria strict a statului Roman.Adica aia pentru car ar cam trebui sa platim noi toti, „platitorii de taxe si impozite” :D. Bun.si din asta de 25mld(la care inteleg ca se adauga datoria interna a statului) ai idee cat e „mostenita” dinainte de criza?Ma intereseaza impartita asa:cat e datoria acumulata din 1990(cand inteleg ca era zero) pana in 2008-2009 si cat s-a acumulat in timpul crizei.(mai pe intelesul amatorului intr-ale economiei , ca ma gandesc ca si aia facuta in anii ’90 a fost platita dar platita cu alte imprumuturi si tot asa,rostogolita)
Cei aproximativ 25 de miliarde de euro nu cuprind si imprumutul de FMI, care a fost acordat BNR-ului. Problema la noi nu este suma in sine, rezonabila de altfel, ci faptul ca este in mare parte pe termen scurt si mediu, 5 ani. Intre 2008 si 2011 datoria a crescut, nu sunt deloc sigur de cifre, cu aproximativ 10-12 miliarde de euro, din care o parte vin prin Banca Mondiala, UE si Banca Europeana de Investitii, adica credite foarte bune cu dobanzi foarte mici. Astazi Romania se imprumuta pe piata privata de capital, adica piata libera cu dobanzi care se apropie de 6,5-7% in euro, destul de mult.
ca veni vorba de 2012 – cred ca ar merita analizata ideea prezentata recent privind cumpararea multirolului unul cate unul.
de ex. hai sa simulam cumpararea a una bucata avion F-16, armament, echipament de misiune, echipament logistic, pista pentru el, trainingul pilotului si celor 4-5 tehnicieni care s-ar ocupa de el, trainingul celor cu armamentul – cat ar costa un astfel de sistem si la ce ar fi el bun?
eu zic ca ar face peste 300 de milioane de dolari in cel mai bun caz. si nu mi se pare un mod intelept de a-ti schimba aviatia. pai la banii astia poti sa iti iei in rate pe 20 de ani un numar de peste 48 de Gripen, cu offset si tot ce le trebuie.
sper ca era doar o gluma aia cu 1 avion si nu se gandesc la asa ceva – altfel ar ajunge Romania subiect de glume in NATO.
Legat de pista , il „garam” la Otopeni , ma gandesc ca aeroportul are printre cele mai „curate” sau „curatate” piste din tara.Plus „inaltii conducatori” pot ajunge usor sa se pozele cu el (avionul) , nu sa bata cateva ore pana la Fetesti.
Am uitat,pentru revizii il aducem cu camionul la Baneasa , ca tot are soseaua 3 benzi/sens.Uite-asa mai scadem din sutele alea de milioane de care pomenesti.
In mod sigur sintagma „un avioan per an”, este doar o figura de stil. Practic nu poti opera un avion pe an. Poate sa le iei pe toate si sa platesti , echivalentul a doua, trei avioane pe an.
Intr-adevar, era un citat din declaratia lui Basescu din 15 Dec 2011.
http://www.ziare.com/basescu/presedinte/basescu-cumparam-avioane-sau-ajungem-intr-o-situatie-umilitoare-1139905
In fapt exprima decizia CSAT de a finaliza in 2012 achizitionarea avionului multirol.
sper ca era o gluma, dar sa zicem ca nu era si sa analizam ideea – „Romania nu trebuie sa inlocuiasca imediat avioanele, dar ar trebui sa inceapa macar cu un avion pe an.”
nu stiu de unde le-a venit celor din Mapn ideea asta cu 1 avion. nu mi se pare deloc fezabila.
ca la orice obiect, daca se vinde 1 bucata, costul per unitate creste. lasand la o parte ca multe din costuri sunt fixe si nu se schimba prea mult in functie de nr. de bucati.
mi se pare o chinuiala inutila si de neinteles – ce sens are sa te umilesti in ultimul hal si sa te chinui facand asa ceva, atunci cand ai oferte complete – avioane, logistica, training, finantare, offset la un pret anual mult mai mic decat acea 1 bucata.
cred ca ar fi jenant pentru toata lumea sa se mearga pe pista asta cu bucata.
Era clar o metafora, probabil se referea la faptul ca nu vrea sa le ia pe toate odata (sa cumpere jumatate intr-un an si jumatate peste doi ani) sau ca oricum ar fi, trebuie sa inceapa treaba ca sa fie terminata inainte de a fi prea tarziu.
La multi ani tuturor! O sa vin cu o abordare ceva mai optimista. Nu cred ca vom avea probleme sa ne imprumutam in 2012: avem nevoie de 70 mld. lei (cam 16 mld. euro) pentru rostogolirea datoriei + deficit, deja MFP a luat aproape 5 mld lei din piata in primele 19 zile din ianuarie la un cost rezonabil (intre 6 si 7% dobanda). Datoria publica externa de rambursat anul asta e mai mica decat in 2011 (in iulie 2011 am avut de dat 2,5 mld euro si n-am avut nicio problema). Exista insa o evolutie nebagata de nimeni in seama, care s-a accelerat in 2011. Pentru vecinii nostri am ajuns una din cele mai mari piete de desfacere, in conditiile caderii altor parteneri comerciali (Grecia mai ales). Pentru Bulgaria suntem a doua piata de desfacere (dupa Germania – exporta in Ro cat 3/4 din exporturile in De). Am depasit Gr si Tr, in conditiile in care si exporturile noastre in Bg merg bine (locul 4 ca furnizor pt Bg, aproape la egalitate cu It, care e pe locul 3). Pt Serbia, am ajuns al 5-lea partener comercial, cu o crestere puternica in 2011 – probabil la anul ajungem pe locul 4 sau 3. Pentru Moldova suntem a 2-a piata de desfacere, cu 18% din total exporturi ale Md, si al 3-lea furnizor. Pana si cu Ucraina si Rusia comertul a crescut puternic in 2011, iar pentru Ungaria am ajuns deja a doua piata de desfacere, dupa Germania, oricat ar parea de uluitor (am luat datele de pe site-urile birourilor de statistica din tarile respective). Ca sa inchei, Romania, ca cea mai mare economie din zona (PIB mai mare cu 20-30% fata de cel al Ungariei sau Ucrainei, vecinii nostri cu cele mai mari economii dupa a noastra), a devenit un hub economic al zonei, in mod natural. Si in afara de Ungaria, cu toti ceilalti vecini avem excedent sau balanta echilibrata (Bulgaria). Sa nu mai vorbesc ca aproape tot nordul Bulgariei a devenit dependent de Romania, iar Ruse a devenit un fel de suburbie a Bucurestiului (o spun chiar bulgarii – cei de acolo iau si avionul de la Bucuresti, iar cand ies cu copii „la oras” merg la Bucuresti – o sa va mirati cate poze gasite pe net cu familii de bulgari la plimbare in Bucuresti :)). Concluzie: nu stam chiar rau, dar se putea mai bine. Daca nu ne oprim din reformele care mai trebuiesc facute, mai ales in energie – privatizare si eficienta!!! – si sanatate, o sa dominam economic si politic zona mult timp, chiar si fara sa vrem 🙂
Nici eu nu cred ca suntem in pragul prabusirii. Astept cu mare interes cifrele oficiale pt cresterea economica din 2011. Dupa mai toate sursele se va cifra in jurul valorii de 2,5%, foarte buna dp meu de vedere. Si foarte incurajatoare pt 2012. Referitor la economia noastra, doua ar fi motivele pt optimism: agricultura, cea corporatista, mari exploatati adica si cea eco, au lovit puternic in 2011, pt prima data dupa 1989. Industria a fost in 2011 motorul cresterii exceptionale a exporturilor si spun inca o data, Romania este o tara serioasa ca exportator, in sensul ca peste 85% din exporturi au la baza produse inalt manufacturate.
Asadar dupa nebunia speculativa cu crestere bazata pe bule imobiliare, din 2006-2008, economia romaneasca a dat semne foarte bune in 2011, aducand crestere exact din domeniile importante: agricultura si industria prelucratoare. Daca ne vedem de treaba noastra si nu aruncam banii in salarii si pensii, continuam sa reducem aparatul bugetar si ajutoarele sociale si in acelasi timp reusim sa crestem investitile…putem avea o noua perioada de crestere economica lunga si stabila, de data asta pe piloni sanatosi si sustenabili.
@Franck! Foarte interesante informatile publicate!
Ai dreptate, in 2011 agricultura a fost motorul, dar cu seceta inceputa la sfarsitul anului 2011 si continuata si in prezent, nu vad bine agricultura in 2012.
Pe 2011 cifrele arata foarte bine, la ce stiu pana acum. Discut des, prin natura meseriei, cu economisti sefi din banci, etc. Estimarile actuale se situeaza intre 2,5 si 3% la cresterea economica (ING Bank, care da in general cele mai pesimiste prognoze, vede +3%). Vanzarile din comert au mers peste asteptari in T4, asa ca si eu ma astept undeva spre 3%. Tragand linie, terminam 2011 cu un PIB de cca 130 miliarde de euro, ceea ce e o cifra buna. In 2012 o sa ajungem probabil aproape de 140 miliarde euro, adica peste nivelul din 2008. Pentru 2012 sunt multe pericole, dar si cateva semne bune: exporturile vor atinge 50 miliarde euro, pe comenzile de acum (asa mi-a zis seful ANEIR), fata de 45 mld euro in 2011. Industria va creste cu cel putin 4-5%. Constructiile au inceput sa-si revina din septembrie si vor creste probabil cu cateva procente in 2012, macar din investitiile in infrastructura ale guvernului – care, oricata neincredere ar exista, chiar sunt reale si vizibile. Agricultura este principalul semn de intrebare: 2011 a fost un an exceptional. Seceta se va resimti, dar ramane de vazut cat. Desi gradul de tehnologizare a agriculturii romanesti a crescut sensibil in ultimii ani, continuam sa fim mult in urma Occidentului. Insa vestea buna e ca a intrat Vestul peste noi: foarte multi occidentali au investit in agricultura romaneasca, ceea ce e un semn bun. Cred ca vom avea o scadere, dar nu dramatica, si doar pe unele culturi – oricum, agricultura mai inseamna acum doar 7-8% din PIB in Romania, fata de 20% in anii ’90. Pe zootehnie cred ca vom avea mai degraba crestere. Iar inflatia se anunta mica: 2-3%, ca in Occident. Comertul sau serviciile cred ca vor stagna sau creste usor. Estimarea mea: +1,5 – 2% la PIB, pe un scenariu mediu.
@Franck! Verifica mail-ul…
Sa mai creasca exportul?! Sunt sigur ca ai dreptate, ar fi excelent, iar daca Ford-ul incepe in sfarsit sa produca si sa vanda, Dacia la fel cu noul motor de litraj mic…si eu sunt optimist pt 2012. Cresterea pe 2011 sa fie peste 2,5%?! Ar fantastic, mai ales ca ar fi o crestere foarte sanatoasa bazata pe industrie si agricultura, nu pe imobiliare. Consumul va reporni odata cu recapatarea increderii oamenilor in viitor. Cateva vesti bune ar putea creste consumul intr-un ritm mai relaxat decat in perioada de bum. Sper ca in 2012 comertul cu produse agricole sa fie pe plus, mai ales ca s-au ridicat si restrictile la exportul carnii de porc.
Ce ma enerveaza este cresterea dobanzilor la credite…in conditile in care si Romania si UE se scalda in lichiditati. Peste 500 de miliarde de euro stau depuse de banci la BCE in loc sa fie pompate in economia reala sub forma de finantari, iar la noi la fel, un munte de bani. Poate ca Guvernul ar trebui sa nu se mai imprumute de pe piata interna si astfel sa forteze bancile bastinase sa dea credite la dobanzi decente. Altfel bancherii se multumesc sa imprumute statul…
Misto de Germania s-a imprumutat la o dobanda …negativa! Ceea ce arata ca lipsa banilor nu este o problema, ci incredere investitorilor in economie…
Am si eu o intrebare, investitiile astea straine si romanesti in tehnologie agricola folosesc cat la suta din potentialul tarii, sau mai bine zis unde suntem fata de capacitatea agricola maxima, intr-un scenariu realist (depinde si ce se cultiva pe respectivele suprafete)?
Iata ce am gasit:
http://www.frontpress.ro/?p=15964
România are o suprafaţă agricolă de 0,6 hectare (6.000 mp)/locuitor, cea mai mare din Uniunea Europeană, în condiţiile celei de-a cincea suprafeţe din UE şi a unei densităţi a populaţiei mai mică decât a altor ţări. În topul suprafeţelor agricole pe locuitor România este urmată de Spania, cu 0,5 hectare, Franţa cu 0,43 hectare sau Polonia cu 0,4 hectare.
Agricultura continuă să fie însă trasă în jos de fragmentarea terenurilor, de lipsa utilajelor sau pentru că cel puţin un milion de hectare rămân în fiecare an nelucrate.
Suprafata arabila a României – 9,427 milioane ha – reprezinta 64 la suta din suprafata agricola a Romaniei care se ridica la 14,722 milioane ha, 23 la suta din suprafata arabila a tarilor central si esteuropene si 12,6 la suta din suprafata arabila a tarilor UE.
Anual în agricultura se înregistreaza o suprafata nelucrata de circa 1-1,5 milioane ha, suprafata luata în calcul si în perioada de referinta cand s-a negociat capitolul agricultura cu UE.
http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/agricultura-poate-aduce-o-crestere-de-40-a-pib-231553.html
România reuşeşte să producă doar 60% din alimentele pe care le consumă, deşi potenţialul este de 400%. Acum, valoarea producţiei agricole este 7% din PIB, adică aproape 9 miliarde de euro. O creştere de 6 ori a acestei sume ar putea aduce, în câţiva ani, încă 40% faţă de PIB actual al României .
Un alt domeniu unde avem mult de progresat este industria alimentara, care ar putea creste valoarea produselor agricole romanesti!
De asemenea, capacitatile de stocare sunt inca reduse…
Cat despre faptul ca suntem cea mai mare piata de desfacere pentru tarile din zona, asta cred ca a fost si unul dintre motivele pt. care am fost lasati sa intram in UE.
Ar trebui facuta si o analiza despre ce tip de marfuri importam noi din Ungaria sau Bulgaria. Cred ca am fi surprinsi! Multe din lucrurile alea am fi putut sa le producem noi, la nivelul micii initiative, avand potential mai mare pe respectivele domenii…
UUn exemplu de astfel de nisa – aparatele din parcurile de joaca din Timisoara – am vazut ca multe sunt facute in Ungaria, dintr-o combinatie de lemn, plastic/cauciuc si ceva metal pentru lagarele de miscare si lanturi.
Iar despre PIB, este interesanta comparatia, dar o alta referinta ar fi PIB-ul pe capita. La cel nominal, stam cam asa:
Romania – 8.666$
Ungaria – 14.808$
Bulgaria – 7.243$
Serbia – 6.267$
Ucraina – 3.003$
Croatia – 14.529$
Slovacia – 15.906$
Turcia – 10.106$
Polonia – 12.300$
Albania – 4.131$
Grecia – 27.875$, chiar daca nu mai conteaza
Cehia – 20.938$
Macedonia -4.911$
R.Moldova – 1.971$
La nivel regional- UE, stam putin mai bine doar decat Bulgaria, restul tarilor fiind la o diferenta insemnata fata de noi. Asta arata, cred eu, o slaba folosire a potentialului uman dar si productia de bunuri cu valoare adaugata mica.
Mai poate arata ca, in afara de firme mari si mijlocii, la nivelul micilor intreprinzatori stam rau, asta fiind o diferenta majora intre noi si Ungaria si Cehia…
Potential avem, dar resursa umana nefolosita ani la rand se „depreciaza”, fiind nevoie de costuri mai mari de recalificare pentru a o putea re-folosi… Si asta duce la lipsa de competitivitate.
Vestile de la BERD pentru Romania nu sunt tocmai bune… insa e ciudata diferenta fata de estimarea FMI:
http://www.ziuaveche.ro/business-2/finante-banci/berd-a-inrautatit-prognoza-de-crestere-economica-a-romaniei-70692.html
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a încetinirii economice din zona euro, şi a avertizat că două din cele 29 de ţări monitorizate, Ungaria şi Slovenia, vor intra în recesiune.
În precedentul raport privind perspectivele ţărilor în care operează BERD, din octombrie, banca a înrăutăţit puternic estimarea de creştere economică a României, de la 3,8% la 1,1%.
“Până recent, economia României se afla pe drumul de a înregistra o creştere economică robustă în acest an, după o recuperare modestă anul trecut. Încetinirea economică din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor României, iar o continuare a înrăutăţirii este probabilă în lunile următoare“, se arată în raportul BERD.
Criza din Grecia afectează economia românească mai ales pe canalul bancar, în timp ce sprijinul continuu din partea FMI oferă o protecţie importantă.
Pentru regiunea în care operează, incluzând state din Asia Centrală, BERD se aşteaptă la un avans economic de 3,1% în acest an, uşor mai redus faţă de prognoza anterioară de 3,2% şi bazat pe presupunerea că nu va avea loc o agravare puternică a crizei din zona euro.
Încetinirea economică din ţările în care activează BERD se datorează în mare parte creşterii economice semnificativ mai slabe în Europa de Sud-Est, expusă în mod deosebit la problemele din zona euro. Mai multe ţări din regiune vor intra în recesiune în acest an, estimează analiştii băncii. Creşterea economică încetineşte şi în Europa de Est şi Caucaz, în timp ce Rusia şi Comunitatea Statelor Independente, mai puţin integrate cu Europa de Vest, vor continua probabil să înregistreze rate de creştere “respectabile”, presupunând că preţurile la materii prime se menţin ridicate.
Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte şi România, BERD a înrăutăţit estimarea de creştere a PIB de la 1,6% la 1%. Scăderea de 0,6 puncte procentuale este de două ori mai amplă decât în cazul României.
Dintre cele şapte state din regiune, doar Albania a înregistrat o îmbunătăţire, modestă, a perspectivei economice, de la 1% la 1,2%. Pentru Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Muntenegru şi Serbia banca a înrăutăţit prognoza economică cu 0,6-1,8 puncte procentuale. Bulgaria va avea o creştere de 1,2% în acest an, iar Serbia de 1,1%.
În Europa Centrală şi ţările baltice, banca a modificat avansul economic de la 1,7% la 1,4% pentru acest an. Două ţări din regiune, Ungaria şi Slovenia, vor înregistra scădere economică în acest an, potrivit BERD.
Economia Ungariei se va contracta cu 1,5%, iar cea a Sloveniei cu 1,1%. Anterior, instituţia financiară anticipa un avans economic de 0,5% pentru ambele state.
Estonia (creştere de 2,6%), Letonia (2,6%) şi Lituania (2,3%) au cele mai bune perspective din Europa Centrală şi regiunea Balticii, urmate de Polonia (2,3%) şi Slovacia (1,3%). Polonia, Letonia şi Slovacia au înregistrat chiar uşoare revizuiri pozitive ale prognozelor economice, de 0,1-0,2 puncte procentuale, în timp ce pentru Lituania şi Estonia au fost menţinute datele precedente. Regiunea include, potrivit BERD, Croaţia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia.
Dintre cele 29 de state incluse în raport, BERD a înrăutăţit estimările de creştere economică pentru 13 state, le-a îmbunătăţit pentru 8 şi a menţinut datele anterioare pentru restul de 8 ţări. Mongolia va înregistra cea mai mare creştere economică, de 14%, urmată de Azerbaidjan cu 10%, în timp ce Ungaria va avea cea mai slabă evoluţie, cu o contracţie de 1,5%.
FMI estimează o creştere economică de 1,75-2,25% pentru România anul acesta.