LA Riots

Am ramas dator cu o poveste.

Da, vom vorbi putin despre ce s-a intamplat in Los Angeles in 29 Aprilie-4 Mai 1992. Nu as vrea sa trecem asa prin poveste si aceste aspecte sa intre la rubrica “diverse” ci sa analizam putin doua dimensiuni: rolul unitatilor militare intr-o situatie de criza interna si cadrul legal.

Evenimentele din Aprilie-Mai 1992 se leaga fundamental de numele unei persoane: Rodney King, un individ de culoare aflat in proces cu politia pentru ceea ce la vremea respectiva se numea “police brutality” adica omul a fost abuzat de catre politie. Abuz de ordin fizic desigur.

In urma deliberarii instantei de judecata, juratii au fost de parere ca cei 4 politisti acuzati de lovirea lui Rodney sunt nevinovati, ca atare s-au pronuntat in aceasta directie. Cateva ore mai tarziu izbucneste un protest urias cu privire la aceasta situatie, un protest care a degenerat in lupte de strada. Aici nu as face niciun fel de analogie cu alte proteste in care fortele de ordine au intervenit, rapoartele post eveniment au demonstrat faptul ca cei jefuiti in timpul violentelor erau etnici asiatici, afro-americani si latino americani. In principiu cei care doreau sa isi desfasoare activitatea economica in continuare si nu si-au sistat munca dorita protestelor devenite lupte de strada. In special doua cazuri a doi conducatori de camioane cu alimente au ramas notabile, Lopez Fidel si Reginald Denny, ambii fiind batuti pana au intrat in coma.

Mai departe actele de violenta s-au intins pana in cartierul coreean, unde s-au provocat distrugeri masive.

In prima faza autoritatile locale si ulterior statale au incercat restabilirea ordinii publice, insa cu toate intaririle posibile acest lucru nu a fost cu putinta. Chiar Rodney King a facut pe 1 Mai un apel la incetarea violentei, apel celebru – „Can we all just get along?..” – care a ramas fara efect. Vazand acest lucru plus faptul ca autoritatile locale erau complet depasite, primarul Wilson a cerut ajutor federal, lucru confirmat in cateva ore de presedintele G. Bush Sr.

Urmatorul pas a fost chemarea unitatilor militare formate din rezervisti, California National Guard – N.G. In situatii de criza de regula sunt primii la fata locului deoarece, dupa cum mentionam si in articolul dedicat N.G., in fiecare oras mediu ca marime exista o structura de la companie in sus. In L.A. County efectivele N.G. se ridica la nivel de brigada.

LA riots

Soldati ai California National Guard patruland in LA Sursa: wikipedia

In sustinerea efortului celor din N.G. au venit unitati detasate din Divizia 7 Infanterie – US Army si, spre ghinionul protestararilor violenti, 1st Marines Division. Cu putina istorie in spate, asa cum imi place mie, 1st Marines Division este cea mai mare si cea mai veche divizie de puscasi marini a SUA ce se indeletniceste cu arta razboiului incontinuu din 1914 cand ei, si nu altii, au ocupat Veracruzul. Cum le spune si mottoul “No better friend, no worse enemy!”. In cateva ore primele unitati USMC si US Army au ajuns la fata locului. Iar toate luptele au incetat in decursul a unei singure zile cu efortul militar aferent. In mod practic ce nu au reusit unitatile locale de politie in 3 zile au rezolvat militarii intr-o zi. Urmatoarea zi activitatea economica a reinceput insa trupele au plecat de abia in 9 mai.

Cu privire la subunitatile implicate, contingentul USMC a fost format din membrii 1st Light Armored Recon Battalion comandat de lt-col pe atunci John F. Kelly, ajuns general cu 4 stele si ulterior Congressman. US Army a trimis un contingent de infanterie usoara si politie militara de la Fort Ord. As nota totusi prezenta unitatilor de law enforcement/politie acolo unde situatia necesita arestari, retineri sau perchezitionari. La fel de important mi se pare decizia structurilor de comanda, de a detasa unitati de precizie, adica unitati de cercetare respectiv unitati de politie militara. De asemenea politia militara americana a demonstrat in aceasta situatie o instruire de exceptie luand in calcul faptul ca unitatile specifice zonelor de razboi actionau in oras iar numerele finale ale acestei “rascoale” sa-i spunem, arata asa: 63 de decedati, 2 383 de raniti si 12 111 de arestati. Cam cat la noi pe timp de pace, la un incendiu intr-un club, – Doamne, iarta-ne – mai putin arestarile.

Ca lectie de invatat pentru noi ar fi timpii de mobilizare pentru rezerva plus specificul unitatilor pe care le poti trimite pentru a lucra in zone populate de civili.

Acum pe parte legislativa este mai interesant subiectul pentru ca, asa cum am afirmat in trecut, ai o lege pe nume ”Posse Comitatus” care nu permite  structurilor militare sa actioneze in interiorul SUA.

Si atunci ne putem intreba, bine, cum a fost posibila actiunea respectiva? Prin ordin asumat al presedintelui SUA (un fel de ordonanta de urgenta la noi) G. Bush a invocat “Insurection Act”/”Legea Insurectiei”, adica o lege din 1807, care prevedea posibilitatea unei insurectii interne armate si puteri organelor federale in cazul unei asmenea situatii. Un articol adaugat in 1956 la Posse Comitatus permite actiunea militara in interiorul SUA, aceasta putere fiind delegata presedintelui SUA de catre Congres. Adica doar prin invocarea “Insurection Act”-ului, ca unica exceptie la Posse Comitatus puteau fi mobilizate structurile militare SUA in interior. Asadar ordinul executiv 12804 din 1 Mai 1992 este actul prin care a fost posibila acesta “manevra juridica”. Avand in vedere ca acest ordin executiv nu a fost atacat in nici un fel de Congres, puterile delegate de catre Congresul SUA presedintelui putand fi oricand revocate, putem concluziona in mod cert faptul ca actiunea a fost pe deplin legala.

Inca se mai discuta aspecte juridice ale acestui eveniment si faptul ca in ordinul executiv nu este prevazut dreptul de a retine, perchezitiona si situatii asemanatoare delegate structurilor militare. Exista si opinii care afirma faptul ca posse comitatus cu exceptia din “Insurection Act” se refera strict la forte straine care provoaca o insurectie pe teritoriul SUA insa aceste opinii sunt cel mult minoritare.

Asadar, aceasta operatiune de criza mi-a trasat mie doua concluzii, mari si late:

  1. Instructia unitatilor militare este de exceptie, cifrele rezultate de pe urma unei situatii exceptionale de ordine publica indica doar faptul ca nu putem discuta de neclaritati, abuzuri, lipsa de competenta, pasarea responsabilitatii.

  2. Claritatea legislativa este exemplara, temei pe care s-a putut actiona fara a astepta mandate sau aprobari.

Cu siguranta au capitole deficitare, eu am spus de multe ori ca nu caut icoane unde ar trebui sa fie oameni, insa as sublinia ca managementul crizei la ei este exemplar si la nivel de an 1992.

Pe final un aspect care a ramas in mitologia urbana, fara a se putea proba ca s-a intamplat in realitate. Doi politisti au fugit dupa un hot, hotul a intrat intr-o cladire iar cei de la politie zaresc un pluton de puscasi marini. Politistii striga catre puscasi sa-i ajute cu formularea “Cover us, we’re going in”/”Acoperiti-ne, intram”. Diferenta la nivel de tactica este uriasa, politistul solicitand doar ca la intrare sa-I urmeze. Pentru plutonul de puscasi marini asta inseamna altceva, moment in care acestia au executat “Cover fire” lovind fatada cladirii. Intr-o secunda hotul a coborat din cladire si s-a predat politiei care a executat comanda culcat la nivel de record mondial viteza. Mai comic a fost ca dupa cateva secunde tot blocul a coborat si s-a predat plutonului de puscasi marini.

Desigur ca si eu m-am intrebat cu privire la veridicitate si capacitatea 5.56-ului de a penetra fatada unei cladiri, nu am date cu privire la cladire sau unde s-a intamplat, asa ca am luat acesta poveste a la Ion Creanga, am prezentat-o, si v-as ruga sa-o treceti in registrul “date anecdotice”.

Ma semnez al vostru lt(rez)

P.S. Orice comparatie cu noi devine chiar si mutatis-mutandis dar pastrand proportile inutila.

 

Surse documentare si surse poze:

http://www.militarymuseum.org/HistoryKingMilOps.html

https://la.curbed.com/maps/1992-los-angeles-riots-rodney-king-map

https://en.wikisource.org/wiki/Executive_Order_12804

https://www.kcet.org/shows/artbound/this-la-riots-exhibit-traces-the-roots-of-discontent-going-back-to-the-1900s

https://la.curbed.com/maps/1992-los-angeles-riots-rodney-king-map

https://www.kcet.org/socal-focus/quiet-riot-changes-or-the-lack-thereof-since-las-upheaval-in-april-1992

http://www.laalmanac.com/military/mi06.php

https://calguard.ca.gov

bonus:

Rezerva militara: La altii se poate – Fortele teritoriale de aparare poloneze

38 de comentarii:

  1. revolutie,mineriadele,10 august….alte meleaguri,alte obiceiuri.

  2. Îmi vine in minte intervenția rușilor in Georgia, cu cazmale…
    In partea asta de lume, lasă armata să stea în garnizoană; prea mulți idioți adunați laolaltă e rețetă pentru dezastru!
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/April_9_tragedy

  3. Salut. Frumoasa anecdota am ras cu multa pofta,am si eu o intrebare dar cum si-a permis Bush sa execute un ordin din 1807, asta nu era absolvent de academie romaneasca. Sa trecem la lucruri serioase, in 1999 cand minerii au ocupat Rm. Valcea ai nostri in frunte cu Constantinescu s-au balbait mult pana sa mobilizeze armata ca sa-i convinga pe mineri sa se retraga dupa pacea rusinoasa de la Cozia,daca atunci armata ar fi intervenit in forta altfel ar fi fost pentru Romania si nea Nelu nu mai ajungea presedinte in 2000.

  4. Adaugai eu bonusul, la sfarsit, articolul cu polonezii. Aducere aminte.
    La ambele articole postate azi.

  5. :))…pai nu m-as mira sa fi facut strecuratoare fatada aia…casele p’acilea sint din PFL sau cum s-o mai chema pe acasa acum…nu pui frana bine, treci la vecina/ul…prin perete

    • e o chestie care are legatura cu uraganele,asigurarile sau este o alegere banuiesc mai ieftina asumata de populatie?

      • sau poate de gust si stil arhitectural?

      • fac bani faini dezvoltatorii care le vand…de acolo se trage…ca nu ti-l da mai ieftin ca-i din carton :)….un amarat de apartament prin LA e de la juma’ de milion in sus…altfel, mai ales astea noi arata bine…finisaje de zici ca e material de la mama lui 🙂
        totusi au si un lucru bun pentru california…sint pe structura de lemn de obicei, usoare si oarecum mai flexibile…stau foarte bine la cutremure…dar sa te fereasca sfantu’ de vreun incendiu…mai ramane doar hornul si semineul din casa

      • E o chestie de mentalitate americana. Acestia nu se leaga de glie, de locuri, de case, sunt un fel de migratori, se muta din regiune, in regiune, acolo unde e iarba mai grasa. Nu de putine ori orasele sunt parasite, se fac altele, in alte zone. De aceea nici casele nu sunt construite sa dureze generatii, in permanenta se modifica, schimba, modernizeaza.

        P.S Si trupele germane sunt chemate, in interiorul tarii, sa lupte contra unui inamic fioros si anume, gindacul bradului. Nu se stie inca ce arme vor fi folosite, oricum avioanele, elicopterele nu prea zboara. Nu stiu daca nu cumva ar fi necesara interventia celor doua tancuri functionale sau a submarinului nefunctional. Acesta, gindacul, a ros deja citeva paduri si e gata sa devina o plaga, o catastrofa nationala.

        • pai si in europa occidentala sunt la moda chiriile,doar românași noștri își cumpără case pe viață.
          mentalități diferite,migratia fortei de munca in interiorul statelor….probabil conteaza si dimensiunea țărilor,cu cât mai mare cu atât mai mare „migrația”.

          • si astfel ne-am trezit cu bill saxofoniatul plus monica sub birou si madam clinton in dormitor.
            două mandate consecutive doar pe gargară …

          • N-are rost sa taiem f mult firul in 4. In SUA au lemn foarte mult, ieftin si de foarte buna calitate. Cel putin prin comparatie cu ce avem noi de exemplu. De aici s-a dezvoltat o industrie imensa care a adus economii de scara si lucrurile au ramas asa. La fel cum au si camioane pe benzina sau masoara in sistem imperial. Le-ar lua enorm de multi bani sa repuna industria de locuinte pe baze de caramida sau prefabricate din beton. Nici macar nu vreau sa ma gandesc ce-ar insemna in termeni de consumuri de energie si poluare.
            Nu in ultimul rand, casele de lemn au si multe avantaje: spatii interioare cu deschideri mari, pereti interiori subtiri, montaj rapid intr-o tara unde mana de lucru costa enorm, samd.
            Noi avem alte date…as spune ca la noi avantajul caselor de caramida/BCA e in primul rand in fatza regimului higro si termic f fluctuant (vara/iarna, noapte/zi) si in al doilea pe fondul infrastructurii de pompieri practic inexistente.

          • Nu sunt „la moda” chiriile
            Esti practic obligat ..sa stai cu chirie ..si aici cam primul obiectiv in viata oamenilor e casa si masina
            Nu suntem noi chiar asa diferiti cum cred unii

  6. cum e si viata asta rea si haină?bush senior avea doua razboaie castigate (rece si cel din golf) plus scalpul urss-ului la cingatoare la jumatatea mandatului dar pierdut al doilea mandat din cauze interne.

  7. Gheorghe Gheorghiu Dej

    In schimburile de spioni dintre Romania si Yugoslavia tatal meu avea la dispozitie o ora pentru extragerile de informatii pe spioni prizonieri si dupa care ii preda ca aveam securisti spioni militari capturati de yugoslavi. Daca considera ca respectivul a fost implicat in executii de etnici romani…. nu se lasa cu popi dar se lasa cu Dinca in care ,,gratarul” erau lupiii din padure: reciclare in natura.
    Toti procurorii si politistii cu toate serviciile secrete romanesti s-au facut de ras in fata unei situatii reale pentru incompetenta lor.
    La fel si aici: aia au experienta de lupta din Afganistan si din Iraq unde au lasat in urma numai masacre si cred ca va aduceti aminte cum ii masacrau din elicopter in Bagdat pe niste protestatari pasnici.
    Armata americana la fel ca toate armatele din lume folosesc handicapati mintali drogati sau imbecili pentru ca nici un om sanatos la cap nu se duce ca sa-si riste viata pe un salariu minim pe economie sau ca sa mai dea o lovitura nu stiu ce trust al nu stiu ce complex militar industrial prin Iraq care lasa mai multa paguba in bugetul statului….
    Deci, astea sunt regulile jocului pe care ,,protestatarii” de pe 10 august nu au reusit sa le inteleaga: daca ataca un sediu guvernamental se poate lasa si cu foc in plin …. si toate oracaielile astea ne-au condus si ne conduc societatea catre o caricatura de regim UE criminal al dementei cu lgbt oficializat, Barnevest pentru un presedinte traficant de lumea a treia, coruptie la varf protejata de servicii secretesi teroare pe popor, in fapt un regim colonial de ratati si de tradatori liberali fesenisti regalisti comunisti orice numai normali la cap nu.
    Dinca e esenta esecului si a incompetentei regimului, Basescu Petrov e esenta incompetentei serviciilor secrete romanesti – comandourile din Rouen pentru care seful Securitatii Ion Ion a murit mai mult decat dubios, fregatele esenta delirului armatei romane pentru afaceri de partid pentru subcontractori sau cum sa-ti bati joc de banii de impozite pe o natie in exod , F16 teapa anului si sabotaj pentru care Dej i-ar fi executat pe toti generalii etc

  8. In cazul din poveste nu prea conteste „capacitatea 5.56-ului de a penetra fatada unei cladiri” … chiar dfaca capacotatea e scazuta si doar greamurile … un pluton tragand foc autimata da de gandit .. daca esti doar un gainar, borfas marunt sau „doar” ai un atelierin carre dezmebrezi masini furate ….

    Adica cvu politia cu placere dar armata este alt nivel . Mortal.

  9. LT yo as fi un strop mai circumspect despre incidentul cu „cover fire.” In total oamenii in uniforma militara au avut parte de trei incidente armate in care s-au folosit 22 de fise rezultant intr-un deces si doua arestari.

    1st Marine Division a fost fondata in 1941 si nu 1914. Cred ca faci aluzie la 1st Marine Brigade, astazi 1st Marine Expeditonary Brigade, care nu face parte din 1st Marine Division. 1st LAR nu exista la vremea respectiva – se numea 1st LAI (Light Armored Infantry), iar John Kelly era CO. Kelly nu a fost niciodata membru al Congresului Statelor Unite; a fost secretarul Department of Homeland Security si evident White House Chief of Staff for the Big Bad Orange Man. Mai numerosi de la USMC au fost de fapt 3/1 (3rd Battalion, 1st Marines) decat LAI.

    https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/conf_proceedings/CF148/CF148.appd.pdf

    https://www.hsdl.org/?view&did=481018

    • Alex dragule, nu mai imi da hit&run-uri de astea. Hai sa comparam sursele ca iti dai seama ca nu scriu de la mine, mai am si pe cineva in state cu care confirm date.
      Cu circumspectia mai mult decat sa spun ca-i poveste a’ la Ion Creanga nu stiu ce pot sa fac.
      Deci:
      1. 1941 si nu 1914:
      https://www.1stmardiv.marines.mil/
      1913-1914
      Activated 23 December 1913 At Philadelphia, Pennsylvania,As The 1st Advance Base Brigade

      Deployed During January 1914 To Culebra, Puerto Rico

      Relocated During February 1914 To New Orleans, Louisiana

      Redesignated 1 April 1914 As The 1st Brigade

      Deployed During April 1914 To Vera Cruz, Mexico

      Participated In The Landings And Occupation Of Vera Cruz, Mexico,April-November 1914

      Relocated During December 1914 To Philadelphia, Pennsylvania

      1915-1935
      Deployed During August 1915 To Port Au Prince, Haiti

      Participated In The Occupation Of Haiti,August 1915 – August 1934

      Participated In The Occupation Of The Dominican Republic, June-December 1916

      Deactivated 15 August 1934 At Port Au Prince, Haiti

      Reactivated 1 September 1935 At Quantico,Virginia,As The 1st Brigade And Assigned Tothe Fleet Marine Force

      Redesignated 16 September 1935 As The 1st Marine Brigade

      1940-1949
      Deployed During October 1940 To Guantanamo Bay, Cuba

      Redesignated 1 February 1941 As The 1st Marine Division

      Relocated During May 1941 To Quantico,Virginia,And Parris Island, South Carolina

      Deployed During April-July 1942 To Samoa And Wellington,New Zealand

      Participated In The Following World War II Campaigns

      Guadalcanal

      Eastern New Guinea

      New Britain

      Peleliu

      Okinawa

      Participated In The Occupation Of North China, September 1945 – June 1947

      Relocated During June 1947 To Camp Pendleton, California
      Am luat de pe siteul 1st marine division, nu-i de la mine. Ce ar trebui sa inteleg din „Redesignated 1 February 1941 As The 1st Marine Division”. Bine, putem discuta de activare as of the 1941, e ok si asta.
      2. LAR si LAI,
      In http://www.laalmanac.com/history/hi709.php adica in public records L.A. Almanac apare 1st LAR, desi la fata locului a fost nominal LAI:
      On June 12, 1992, 1st Light Armored Infantry Battalion was redesignated as First Reconnaissance Battalion (Light Armored). Almost two years later, on March 1, 1994, 1st Reconnaissance Battalion (Light Armored) underwent another name change and was redesignated First Light Armored Reconnaissance Battalion.
      LAR apare la 30 de zile mai tarizu.
      3.Si acum cu john f. kelly asta:
      Aici da, l-as ruga pe @George sa corecetze acel „senator”. Culmea este ca mai exista un https://en.wikipedia.org/wiki/John_F._Kelly_(Michigan_politician) identic numele, cu tot cu „F” care a fost senator de MI. Culmea tot cu background militar, insa in US Army.

      Eu nu pot sa trec in articole decat ceea ce sursa imi oftera, nu sint Ispirescu. Dar, hai sa discutam de ce ii asa sau nu.

  10. Am auzit o stire ca americanii si ar fi luat jucăriile de la Deveselu si ar fi plecat urgent via Germania. Tare mult mi as dori sa nu fie asa.

  11. Jandarmii nostri au fost mai tari .
    ok , si CP are atributii pe securitate nationala ….

  12. Tensiunile interetnice erau mai vechi (în special între negri, hispanici și coreeni). Cu Rodney King sau fără personal cred că oricum ar fi izbucnit o revoltă; guvernul știa cum stăteau lucrurile și aprope sigur avea un plan de acțiune pregatit.
    Este adevarat ca poliția din oraș (LAPD) era considerată la aceea vreme ca cea mai violentă și rasistă di SUA dar Rodney King conducea sub influența băuturilor alcoolice și a încercat să forțeze un post de control al poliției.
    Rezultatul: au murit 63 de persoane, peste 2000 de răniți, peste 11000 persoane arestate, 4000 de locuințe arse și pagube totale de peste un miliard de dolari.

  13. Vad ca s-a uitat de mineriade.Ultima,cea cu pacea de la Cozia, poate ar fi interesant de rememorat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *